“Που να επενδύσω;”
“Πώς να επενδύσω τα χρήματα μου;”
“Ποια είναι η καλύτερη επένδυση χρημάτων σήμερα στο 2024;”
“Σε τι να επενδύσω;”
“Χρηματιστήριο; Ακίνητη περιουσία; Μετοχές; Κρυπτονομίσματα; Τι;”
“Ποια είναι η καλύτερη πλατφόρμα επενδύσεων;”
Όποια και να είναι η απορία σου, μην ανησυχείς… Βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος!
Ακολουθεί ο μεγαλύτερος & πληρέστερος οδηγός επένδυσης χρημάτων για αρχάριους στα ελληνικά.
Χωρίζεται σε 5 θεματικές ενότητες οι οποίες καλύπτουν το θέμα των επενδύσεων ολιστικά και προετοιμάζουν κάποιον αρχάριο ώστε να κάνει τα πρώτα του βήματα σε αυτόν τον γεμάτο εκπλήξεις κόσμο.
Θα ξεκινήσουμε μιλώντας για τα βασικά μίας σωστής επένδυσης. Θα μάθουμε τι είναι η επένδυση, ποια η διαφορά της από την αποταμίευση και πως το ρίσκο αλλά και ο χρόνος σχετίζονται με τις αποδόσεις της.
Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για το ποια είναι τα 3 απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να κάνεις πριν προχωρήσεις σε επένδυση.
Έπειτα, θα δούμε τι είναι το Επενδυτικό Προφίλ Ρίσκου και θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε το δικό σου μέσα από ένα μικρό Quiz.
Συνεχίζοντας, θα αναλύσουμε όλα τα δημοφιλή επενδυτικά οχήματα: Θα μπούμε σε βάθος όσον αφορά επενδύσεις σε Μετρητά, σε Προθεσμιακές καταθέσεις, σε Ομόλογα, σε Μετοχές, σε ETFs, σε Ακίνητη περιουσία, σε P2P Lending και σε Κρυπτονομίσματα.
Εάν ψάχνεις να μάθεις την καλύτερη επένδυση χρημάτων για το 2024 με λίγες λέξεις, τότε σε προτρέπω να κάνεις ένα βήμα πίσω και να συνεχίσεις την ανάγνωση.
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
☕ Κάνε καφέ, βάλε μουσικούλα και… ξεκίνησε το διάβασμα!
📋 Περιεχόμενα οδηγού επενδύσεων για αρχάριους:
- 📜 Κεφάλαιο 1: Τα Βασικά
- 📜 Κεφάλαιο 2: Προαπαιτούμενα
- 📜 Κεφάλαιο 3: Προετοιμασία
- 📜 Κεφάλαιο 4: Επενδυτικά Προϊόντα
- 📜 Κεφάλαιο 5: Από την Θεωρία στην Πράξη {Under Construction}
- Φορολογία & Επενδύσεις
- Πως & που να επενδύσω;
- Οι καλύτερες επενδυτικές εταιρείες
- Ποια είναι η καλύτερη επένδυση;
- Που επενδύει το MoneyMinority
- Επίλογος
- Δες το στο YouTube 🎬
🔖 Bookmark it
Θα συνιστούσα να κάνεις bookmark τον συγκεκριμένο οδηγό για να μπορείς να ανατρέξεις πίσω σε αυτόν οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις.
Σωστή Επένδυση Χρημάτων
[📜 Κεφάλαιο 1]
Στο πρώτο κεφάλαιο του οδηγού θα μάθουμε τα βασικά των επενδύσεων, ποιος είναι ο σωστός και έξυπνος τρόπος να τις προσεγγίσουμε αναλύωντας μέσα από παραδείγματα τις έννοιες και τους ορισμούς που θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Θα μάθουμε τι θεωρείται επένδυση, ορίζοντας τις 3 βασικές μεταβλητές που καθορίζουν την απόδοση της.
Έπειτα θα δούμε πως διαφοροποιείται η επένδυση από την αποταμίευση και γιατί είναι σημαντικό να φροντίσουμε και για τα δύο.
Τέλος, θα εξετάσουμε πως ο χρόνος επηρεάζει το μέγεθος των απολαβών μας (μέσω ανατοκισμού) και πως συνδέεται το ρίσκο με την απόδοση μιας επένδυσης.
🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το πρώτο κεφάλαιο του οδηγού στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube.
Τι είναι η επένδυση;
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βγάλεις χρήματα στον κόσμο μας αυτή τη στιγμή.
☝️ Ο πρώτος και προφανέστερος τρόπος, είναι μέσω της ενεργής εργασίας.
Η εργασία αυτή μπορεί να προσφέρεται προς έναν εργοδότη (όντας υπάλληλος) ή προς πολλούς και διάφορους (όντας ελεύθερος επαγγελματίας).
Η συνταγή είναι γνωστή σε όλους: Το ποσό της αμοιβής σου είναι στενά συνδεδεμένο με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της εργασίας που προσφέρεις.
Εάν δουλέψεις για 10 ώρες, θα πληρωθείς για αυτές τις 10 ώρες. Οποιαδήποτε στιγμή σταματήσεις να δουλεύεις, θα σταματήσεις και να πληρώνεσαι.
Μπορείς να το παρομοιάσεις με μία βρύση.
Όσο εργάζεσαι, είναι ανοιχτή και σου δίνει χρήματα. Τη στιγμή που θα σταματήσεις να εργάζεσαι, κλείνει και δεν σου προσφέρει τίποτα.
*Πολύ cool αυτή η βρύση, έτσι;
✌ Ο δεύτερος και όχι τόσο ξεκάθαρος τρόπος είναι μέσω της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Στόχος μας είναι να φέρουμε στην κατοχή μας περιουσιακά στοιχεία (ή assets) τα οποία:
- η αξία των οποίων ενδέχεται να αυξηθεί στο μέλλον (ανατίμηση) 📈
- είτε/και μας αποφέρουν χρήματα μέσω τακτικών πληρωμών
Κάποια περιουσιακά στοιχεία που θα γνωρίζεις ήδη είναι οι μετοχές, τα ομόλογα, η ακίνητη περιουσία, τα ETFs, σπάνια μέταλλα όπως ο χρυσός, πολύτιμοι λίθοι όπως τα διαμάντια, οι επιχειρήσεις, τα γραμματόσημα, τα royalties…
Επένδυση είναι η διαδικασία του να “τοποθετείς” τα χρήματα σου κάπου ή σε κάτι με σκοπό να γίνουν περισσότερα
Με λίγα λόγια, παίρνεις τα χρήματα σου και τα “δίνεις” σε κάτι σήμερα, με την προσδοκία να σου επιστραφούν περισσότερα, στο μέλλον.
Μερικά παραδείγματα επένδυσης μπορεί να είναι:
- ένα κρατικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα – ναι, είναι και αυτό είναι μια επένδυση όσο και αν δεν το έχεις στο μυαλό σου
- ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που προσφέρεται από μία ασφαλιστική εταιρεία
- η αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων στο χρηματιστήριο – αγοράζεις ομόλογα και μετοχές αποσκοπώντας στην μακροχρόνια αύξηση της αξίας τους αλλά και τις πιθανές τακτικές πληρωμές που προσφέρουν (κουπόνι, μέρισμα)
- η ακίνητη περιουσία – η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί είτε μέσω ενοικίασης, είτε για να μεταγενέστερη μεταπώληση σε υψηλότερη αξία
- τα συλλεκτικά αντικείμενα – βλέπε αυτοκίνητα, πολύτιμους λίθοι, γραμματόσημα, παλιά iPhones κ.ο.κ.
- τα κρυπτονομίσματα – όπως το Bitcoin ή το Ethereum
Πραγματικά, η λίστα δεν έχει τέλος…
Οι επιλογές επένδυσης είναι ποικίλες και διαφέρουν ανάλογα με τα γούστα, τις γνώσεις, τον χρονικό ορίζοντα, το ρίσκο αλλά και τις αποδόσεις που μπορεί να κυνηγάς.
Αν και θα πούμε περισσότερα στη συνέχεια, ορίστε μία μικρή γεύση…
Εάν ο στόχος σου είναι να πετύχεις υψηλές αποδόσεις θα πρέπει να επιλέξεις υψηλού κινδύνου επενδυτικά προϊόντα όπως τα κρυπτονομίσματα, οι μεμονωμένες μετοχές και τα παράγωγα.
Αναλαμβάνοντας και τον κίνδυνο της απώλειας του κεφαλαίου σου
Εάν από την άλλη δεν νιώθεις άνετα στην ιδέα του υψηλού ρίσκου, ούτε σου αρέσουν οι συχνές αυξομοιώσεις της αξίας του κεφαλαίου σου τότε θα πρέπει να στραφείς σε επενδυτικά προϊόντα χαμηλότερης μεταβλητότητας όπως τα broad index ETFs ή τα κρατικά ομόλογα.
Επίσης, εάν θέλεις να στραφείς προς ακίνητη περιουσία ή τα συλλεκτικά αντικείμενα θα χρειαστεί να έχεις γνώσεις του αντικειμένου αλλά και της αγοράς για να καταφέρεις να έχεις θετικές αποδόσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να κρίνεις σωστά και να ανακαλύψεις τις διαθέσιμες “ευκαιρίες” τις οποίες θα εκμεταλλευτείς οικονομικά.
Ας μην βιαζόμαστε όμως, θα μιλήσουμε στη συνέχεια για τα διαφορετικά επενδυτικά προϊόντα καθώς και την αναλογία ρίσκου:απόδοσης που συνοδεύει το καθένα.
💡 Η έννοια της επένδυσης είναι εξαιρετικά ευρεία και ΔΕΝ αφορά μόνο χρήματα (μπορείς να επενδύσεις χρόνο, κόπο, γνώσεις κτλ).
Βέβαια, εδώ βρίσκεσαι σε έναν οδηγό ο οποίος μιλάει για την επένδυση χρημάτων οπότε και θα επικεντρωθούμε στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.
Οι 3 μεταβλητές της επένδυσης
Κάθε επένδυση χαρακτηρίζεται από δύο μεταβλητές και ένα καταλύτη.
Οι μεταβλητές είναι:
- ο χρόνος ⏳
- το κεφάλαιο 💰
Άρα, μπορούμε να υποθέσουμε πώς όσο μεγαλύτερο είναι το κεφάλαιο και ο χρονικός ορίζοντας μιας επένδυσης, τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα κέρδη;
Αν και ο συλλογισμός κινείται προς την σωστή κατεύθυνση… Μας λείπει ένα ακόμα δομικό συστατικό!
Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά, ο καταλύτης της επένδυσης, ο οποίος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την απόδοση της!
Απόδοση : Ρίσκο
📊 Η απόδοση μίας επένδυσης εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο κινδύνου που την συνοδεύει. Σκέψου τα σαν μία αναλογία.
Πριν προχωρήσουμε, διάβασε τους παρακάτω κανόνες και χάραξε τους καλά μέσα στο μυαλό σου:
- Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο
- Χωρίς ρίσκο, δεν υπάρχει απόδοση
- Όσο υψηλότερη απόδοση, τόσο υψηλότερο το ρίσκο
Κοινώς, όσο υψηλότερη είναι η πιθανή απόδοση μιας επένδυσης, τόσο υψηλότερο το ρίσκο που αυτή κρύβει και, παράλληλα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσει έξω και να χάσεις το κεφάλαιο σου.
🪢 Παρομοίασε το με ένα τεντωμένο σχοινί: Όσο πιο πολύ το τεντώνεις, τόσο αυξάνεις την απόδοση αλλά και το ρίσκο του να κοπεί στα δύο.
Με λίγα λόγια, το ρίσκο αυξάνεται συνεχώς μέχρι ένα κρίσιμο σημείο (tipping point), μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή και τα πάντα καταρρέουν.
Συνοψίζοντας: Όσο μεγαλύτερο το κεφάλαιο, ο χρονικός ορίζοντας και η απόδοση, τόσο πιο κερδοφόρα η επένδυση.
Από την άλλη, εάν στο βωμό της ολοένα και υψηλότερης απόδοσης, αυξήσεις υπερβολικά το ρίσκο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεπεράσεις το κρίσιμο σημείο, να μετατρέψεις την απόδοση σε αρνητική και να τα χάσεις όλα…
Ο συνηθέστερος τρόπος να εξαπατηθεί ένας αρχάριος στο διαδίκτυο είναι να πιστέψει επιτήδειους οι οποίοι εμφανίζονται με υποσχέσεις εύκολου, γρήγορου και εγγυημένου κέρδους χωρίς ρίσκο και κόπο.
⚠️ Μάθε πώς να προστατευτείς από επενδυτικές απάτες στο internet →
Επένδυση ή Αποταμίευση;
πώς διαφέρουν και τι να επιλέξεις;
Και ενώ λίγοι τείνουν να μπερδεύουν την αποταμίευση με την επένδυση, αρκετοί δείχνουν να μην μπορούν να θέσουν τις σωστές προτεραιότητες.
Θα πρέπει να αποταμιεύεις; Να επενδύεις; Και τα δύο;
Καταρχάς, η επένδυση διαφέρει από την αποταμίευση, με την κύρια διαφορά μεταξύ τους να εντοπίζεται στα επίπεδα ρίσκου αλλά και απόδοσης που προσφέρουν.
Μπορείς να αποταμιεύσεις χρήματα με δύο τρόπους:
- σε φυσική μορφή ως μετρητά σε κάποιο ασφαλές μέρος – μετρητά σε χρηματοκιβώτιο, κάτω από το μαξιλάρι σου κτλ.
- σε κάποιον αποταμιευτικό λογαριασμό σε μια τράπεζα
Η αποταμίευση συνοδεύεται από εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου – οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν εγγυήσεις ενώ δεν ληστεύουν το σπίτι σου κάθε μέρα – και παράλληλα, από μηδενικές αποδόσεις – ή και αρνητικές.
Στον αντίποδα, μία επένδυση θα προσπαθήσει να αυξήσει την αξία του κεφαλαίου σου εάν αποδεχθείς τον κίνδυνο που την συνοδεύει.
💭 Όπως αρχίζεις να καταλαβαίνεις, η αναλογία ρίσκου:απόδοσης έχει καθολική εφαρμογή στον τομέα των χρηματοοικονομικών
Κατά την αποταμίευση το αρχικό σου κεφάλαιο δεν μεταβάλλεται – ή μεταβάλλεται ελάχιστα.
Οι επενδύσεις πάνε πακέτο με μεταβλητότητα, το οποίο σημαίνει ότι η αξία του κεφαλαίου θα μεταβάλλεται συνεχώς – είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω
Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα: Ποια θα ήταν η αξία €10.000 μέσα σε 25 χρόνια εάν τα τοποθετούσαμε σε:
- ένα χρηματοκιβώτιο
- μια προσθεσμιακή κατάθεση στην τράπεζα μας η οποία προσφέρει ετήσιο επιτόκιο 0,5%
- σε ένα ETF που ακολουθεί τον δείκτη S&P500 ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια προσέφερε, μεσοσταθμικά, επιτόκιο της τάξεως του 7,66% – μην βιάζεσαι, θα μάθουμε παρακάτω τι είναι
Όπως παρατηρείς, οι διαφορές είναι χαοτικές:
Σήμερα | σε 25 χρόνια | Αύξηση | |
💵 Μετρητά: | € 10.000 | € 10.000 | 0% |
🏦 Τράπεζα: | € 10.000 | € 11.327,96 | 13,28% |
📈 Επένδυση: | € 10.000 | € 54.660 | 446,6% |
Είσαι έτοιμος να σου τα χαλάσω λίγο περισσότερο;
Τα πράγματα δείχνουν να γίνονται πολύ χειρότερα εάν συνυπολογίσουμε και την επίδραση που έχει στα χρήματα μας o… πληθωρισμός!
💡 Τι είναι ο πληθωρισμός;
Αποτελεί ένα οικονομικό φαινόμενο το οποίο δείχνει τη συνεχή τάση των τιμών να αυξάνονται μέσα στα χρόνια – ή αλλιώς, την τάση των νομισμάτων να χάνουν την αξία τους
Ένας από τους κύριους λόγους ύπαρξης πληθωρισμού είναι η αύξηση της συνολικής ποσότητας χρήματος σε μια οικονομία. Όταν μια μεγάλη ποσότητα χρημάτων διεκδικεί μια όχι τόσο-μεγάλη-ποσότητα αγαθών, τότε οι τιμές αυξάνονται.
💶 Με λίγα λόγια, €1 σήμερα έχει μεγαλύτερη αξία από το ίδιο Ευρώ αύριο και μικρότερη αξία από το ίδιο Ευρώ χθες.
Σήμερα, η κυρίαρχη οικονομική σχολή σκέψης είναι ο Κεϋνσιανισμός, ο οποίος θεωρεί τον πληθωρισμό κάτι το θετικό για την οικονομία.
Οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη στοχεύουν σε έναν ετήσιο πληθωρισμό της τάξεως του 2%.
💭 Μάθε τι είναι ο πληθωρισμός →
Ενώ τα €10.000 που φυλάς στο χρηματοκιβώτιο σου θα παραμείνουν €10.000 μετά από 25 χρόνια, η αγοραστική τους δύναμη θα έχει μειωθεί σημαντικά.
🔻 Η ονομαστική τους αξία παραμένει ίδια ενώ η πραγματική τους αξία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω πληθωρισμού
Με λίγα λόγια, τα ίδια €10.000 θα σου προσφέρουν πολύ λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες σε 25 χρόνια.
Στο παρακάτω παράδειγμα θα δεις πως ο πληθωρισμός κάνει την ίδια ποσότητα χρημάτων που πριν 10 χρόνια μπορούσε να σου αγοράσει 25 κουτάκια αναψυκτικού, να μπορεί πλέον να σου αγοράσει μόνο 20.5.
Συνοψίζοντας:
Αποταμίευση | Επένδυση |
Χαμηλό ρίσκο | Χαμηλό/Μεσαίο/Υψηλό Ρίσκο |
Χαμηλές/μηδενικές αποδόσεις | Χαμηλές/Μεσαίες/Υψηλές αποδόσεις |
Το αρχικό κεφάλαιο δεν μειώνεται | Το αρχικό κεφάλαιο μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί |
Ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του | Οι αποδόσεις μπορούν να ξεπεράσουν το επίπεδο του πληθωρισμού |
Οπότε, τι θα πρέπει να επιλέξεις; Αποταμίευση ή επένδυση;
Εάν ρωτάς εμένα… και τα δύο!
Εξυπηρετούν τους δικούς τους σκοπούς, αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια ενός ολιστικού οικονομικού πλάνου.
Παρ’ολα αυτά, εάν έπρεπε να θέσουμε προτεραιότητες, τότε θα λέγαμε πως όλα ξεκινάνε από την αποταμίευση, η οποία αποτελεί την θεμέλια λίθο των προσωπικών οικονομικών.
Ή, για να το πω αλλιώς, χωρίς αποταμίευση, επένδυση…. δεν μπορεί να υπάρξει.
📝 Προσωπικά Οικονομικά σε 6 βήματα:
Όπως έχουμε αναλύσει και στον οδηγό προσωπικών οικονομικών, πριν προχωρήσει οποιοσδήποτε στην επένδυση, θα πρέπει να έχει ήδη ολοκληρώσει 5 βασικά βήματα:
👛 Να έχει γνώση του τι μπαίνει και τι βγαίνει →
➕ Να γίνει πλεονασματικός →
🦺 Να φτιάξει ένα κεφάλαιο εκτάκτου ανάγκης →
💸 Να αποπληρώσει τα χρέη του →
💰 Να αποταμιεύει συστηματικά →
Επενδύσεις και Χρόνος
Προηγουμένως, είδαμε πώς ο χρόνος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεταβλητές στην εξίσωση των επενδύσεων.
Οι λόγοι είναι δύο:
- Διαχείριση ρίσκου: Όσο πιο μακροχρόνιος είναι ο ορίζοντας επένδυσης, τόσο πιο πολύ εξομαλύνονται οι βραχυχρόνιες διακυμάνσεις της αγοράς.
- Ανατοκισμός: Καθώς το κέρδος της επένδυσης επανεπενδύεται πίσω στο αρχικό κεφάλαιο, η αξία της επένδυσης αυξάνεται εκθετικά και όχι γραμμικά.
Προς στιγμήν, ας σταθούμε στο 2ο.
Αν και δεν αποτελεί ατάκα του Αϊνστάιν – όπως πολλοί, ψευδώς, του έχουν καταλογίσει – ο ανατοκισμός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το 8ο θαύμα του κόσμου.
📈 Τι είναι ο ανατοκισμός;
Ο ανατοκισμός αποτελεί ένα νοητικό μοντέλο, προερχόμενο από την επιστήμη των μαθηματικών, με ευρεία εφαρμογή σε χρηματοοικονομικά και επενδύσεις.
Μας δείχνει πώς όταν η απόδοση που προκύπτει από μία επένδυση (τόκοι), επανεπενδύονται ξανά πίσω στο αρχικό κεφάλαιο τότε η συνολική αξία της επένδυσης αυξάνεται εκθετικά.
Περιγράφει την απόδοση πάνω στην αποκτημένη απόδοση. Με άλλα λόγια, είναι ο τόκος επί τόκου.
💭 Διάβασε περισσότερα για το νοητικό μοντέλο του ανατοκισμού →
Για να γίνει κατανοητό, ας δούμε ένα παράδειγμα:
Στα 18 σου, μαθαίνεις πως μια μακρινή θεία από το χωριό αφήνει τον μάταιο τούτο κόσμο. Παραδόξως, η θεία αυτή σε συμπαθούσε πολύ και σου άφησε ένα ποσό της τάξεως των €15.000 ως κληρονομιά.
Εσύ, ως ένα cool παιδί το οποίο δεν θα έκανε οτι κάνει η πλειοψηφία των ανθρώπων, αποφασίζεις να επενδύσεις αυτό το κεφάλαιο στο χρηματιστήριο και συγκεκριμένα σε ένα ETF το οποίο ακολουθεί τον δείκτη S&P 500.
Η ζωή συνεχίζεται, τα χρόνια περνάνε και εσύ έχεις ξεχάσει εντελώς αυτό το κεφάλαιο. Αντίθετα όμως, η τύχη σου – ή πιο συγκεκριμένα ο ανατοκισμός – δεν σε έχει ξεχάσει και συνεχίζει να δουλεύει αδιάκοπα για εσένα ενώ εσύ… κοιμάσαι!
Μέσα σε 10 χρόνια, το κεφάλαιο των €15.000 έχει μετατραπεί σε €32.383,87.
❗ Για χάριν του παραδείγματος, θεωρούμε την μεσοσταθμισμένη ονομαστική ετήσια απόδοση του δείκτη S&P500 στο 8%.
Εάν αντί για 10 χρόνια, είχες ξεχάσει το κεφάλαιο σου για 30 χρόνια τότε αυτό θα είχε φτάσει τα 150.939€ (!!!)
Αυτό μεταφράζεται σε κέρδος μεγαλύτερο από €140.000, προερχόμενο από ένα αρχικό κεφάλαιο €15.000 χωρίς πρακτικά να έχεις κάνει τίποτα!
Περίμενε όμως να ακούσεις και το καλύτερο…
Εάν υποθέσουμε ότι δεν είχες ξεχάσει αυτή την επένδυση αλλά την τροφοδοτούσες ευλαβικά με επιπλέον €100 /μήνα, τότε σε 30 χρόνια η αξία της θα είχε ξεπεράσει τα €286.000!
Ο Warren Buffett, ξακουστός επενδυτής είχε πει πώς:
“Εάν δεν βρεις κάποιο τρόπο να κάνεις τα χρήματα σου να δουλεύουν για εσένα ενώ κοιμάσαι τότε θα δουλεύεις μέχρι να πεθάνεις”
⛔ Για περίμενε λιγάκι…
Μία από τις βασικές αρχές των επενδύσεων είναι ότι οι παρελθοντικές αποδόσεις ΔΕΝ αποτελούν εγγύηση για τις μελλοντικές.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα όσα αναφέραμε προέκυψαν από παρελθοντικά στοιχεία του πως κινήθηκαν οι αγορές τα τελευταία 100 χρόνια.
Αν θες να κρατήσεις κάτι από όλα όσα είπαμε, τότε κράτησε:
- όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τις επενδύσεις, τόσο περισσότερο χρόνο δίνεις στο ανατοκισμό να δείξει την αληθινή του δύναμη
- η πράξη της επένδυσης έχει νόημα μονάχα όταν αφορά μακροχρόνιους ορίζοντες – οτιδήποτε βραχυχρόνιο εμπίπτει στην κατηγορία του trading
Επενδύουμε μακροχρόνια για δύο λόγους:
τον ανατοκισμό και την εξομάλυνση των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων της αγοράς
☕ Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη δύναμη του ανατοκισμού, δες πώς μπορεί να σε κάνει εκατομμυριούχο, απλά και μόνο κόβοντας… τον καφέ →
Πώς επενδύει το MoneyMinority;
Όπως θα έχεις καταλάβει, η φιλοσοφία με την οποία επενδύει το ίδιο το MoneyMinority ακολουθεί την λογική των μακροχρόνιο παθητικών επενδύσεων (σε ευρείας διαφοροποίησης επενδυτικά οχήματα όπως τα ETFs).
🗂️ Ρίξε μία ματιά στο προσωπικό χαρτοφυλάκιο μου →
Επενδύσεις και Ρίσκο
Είναι γεγονός πως η έννοια της επένδυσης είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια του ρίσκου.
Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο
Αναζητώντας επενδυτικές συμβουλές στο internet (ή στα social media), δεν θα αργήσεις να συναντήσεις αρκετό κόσμο ο οποίος υπόσχεται ότι έχει το “μαγικό δισκοπότηρο” – μία μυστική συνταγή η οποία προσφέρει κέρδη, με ελάχιστο ή και μηδενικό ρίσκο.
Μάλιστα, είναι διατεθημένοι να την μοιραστούν μαζί σου για μερικά μόλις Ευρώ.
Και αυτή η συνταγή όντως προσφέρει κέρδη – θα είναι δικά του και θα προέρχονται από το δικό σου πορτοφόλι
Εάν κάποιος guru σε πλησιάσει (που αργά ή γρήγορα, θα το κάνει), προτείνω τα παρακάτω βήματα:
Του λες ευχαριστώ, τον προτρέπεις να κρατήσει την επενδυτική ευκαιρία που σου πουλάει για τον εαυτό του και τους φίλους του και απομακρύνεσαι με γοργά πίσω βήματα διατηρώντας τα χρήματα σου σε ασφαλές μέρος.
Το ρίσκο εκφράζει την πιθανότητα, η έκβαση μίας επένδυσης να είναι διαφορετική από αυτή που προσδοκούμε.
Και ενώ η εξάλειψη του αποτελεί περισσότερο αυταπάτη παρά ρεαλιστική επιδίωξη, αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερο είναι η ποσότητα ρίσκου που είμαστε διατεθημένοι να αναλάβουμε.
🤚 Ώπα, κάτσε! Εάν η ποσότητα ρίσκου περνάει από το χέρι σου, τότε γιατί να μην επιλέγεις πάντα την χαμηλότερη δυνατή; Θα πρέπει να είσαι χαζός για να επιλέξεις κάτι το οποίο συνοδεύεται από υψηλό κίνδυνο να χάσεις τα χρήματα σου.
Και πράγματι, η παραπάνω πρόταση θα ήταν αληθής εάν το ρίσκο δεν συνδεόταν άμεσα με τις πιθανές αποδόσεις της κάθε επένδυσης.
Όσο υψηλότερες είναι οι πιθανές αποδόσεις μιας επένδυσης τόσο υψηλότερο είναι το ρίσκο την συνοδεύει
- Υψηλές αποδόσεις → Υψηλό ρίσκο
- Χαμηλές αποδόσεις → Χαμηλό ρίσκο
Χρέος κάθε επενδυτή που σέβεται τον εαυτό του είναι, πριν προχωρήσει στην επένδυση, να κάνει την δέουσα επιμέλεια, να είναι ενήμερος για τις πιθανές αποδόσεις και ρίσκο που την συνοδεύουν και να νιώθει άνετα με αυτό.
Το επίπεδο ανοχής ρίσκου είναι ένας πιο σοφιστικέ τρόπος για να αναφερθείς στην απάντηση της ερώτησης:
Ποιο είναι το ποσοστό του επενδυτικού σου κεφαλαίο το οποίο αν χάσεις θα είσαι οκ;
Εάν, για παράδειγμα, έχεις επιλέξει να επενδύσεις ένα κεφάλαιο από το οποίο πληρώνεις τα μηνιαία δίδακτρα των παιδιών σου τότε η ανοχή σου στο ρίσκο είναι ελάχιστη.
και επίσης, θα πρέπει να σου αφαιρέσουν την επιμέλεια των παιδιών σου
Εάν, από την άλλη, έχεις δημιουργήσει ένα ειδικό επενδυτικό κεφάλαιο από τις αποταμιεύσεις σου και έχεις ξεμπερδέψει με τα χρέη σου και το emergency fund σου, η ανοχή σου στο ρίσκο μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη.
Σε γενικές γραμμές, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας που ακολουθώ και προτρέπω και εσένα να κάνεις το ίδιο:
Δεν επενδύεις ποτέ χρήματα τα οποία σου είναι απαραίτητα. Επενδύεις μόνο χρήματα τα οποία είσαι έτοιμος να χάσεις.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η σχέση μεταξύ επένδυσης, ρίσκου και απόδοσης ακολουθούν 2 παραδείγματα από την πραγματική ζωή τα οποία έχουν σίγουρα κάτι να μας διδάξουν:
Το κραχ του 99′
Εάν έχεις πατήσει τα 40 τότε θα το έχεις ζήσει. Εάν όχι, τότε ίσως να σου έχει μιλήσει για αυτό κάποιος μεγαλύτερος… Αναφέρομαι στο κραχ του 1999, μια από τις χειρότερες στιγμές για το χρηματιστήριο Αθηνών.
Και η ιστορία πάει κάπως έτσι…
Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, το κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα σε επενδυτές στην προ Σεπτεμβρίου του 1999 περίοδο, ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξο.
Ο Γενικός Δείκτης υπερ-απέδιδε συνεχώς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πεποίθηση ότι το χρηματιστήριο αποτελεί μία μηχανή που “κόβει χρήμα” το οποίο, μάλιστα, έδειχνε εγγυημένο.
🚀 Για να καταλάβεις, από την αρχή του έτους και μέχρι εκείνον τον Σεπτέμβρη είχε σημειώσει μία ραγδαία άνοδο της τάξης του 118%
Το FOMO (Fear of Missing Out) ήταν εκεί: άνθρωποι με μηδενική εμπειρία σε επενδύσεις έτρεχαν να ρίξουν τις αποταμιέυσεις τους στο χρηματιστήριο για να μην χάνουν αυτή τη “μοναδική ευκαιρία για εύκολο κέρδος“.
Λόγω της υψηλής ζήτησης για χρηματιστηριακά προϊόντα – ακόμα και από απλά νοικοκυριά – ξεπετάχτηκαν σε κάθε γωνία της Ελλάδα μικρές “συμβουλευτικές” εταιρίες οι οποίες βοηθούσαν τον κόσμο να αγοράσει μετοχές.
Και όλα έδειχναν να πηγαίνουν τέλεια… μέχρι τις 23 του Σεπτέμβρη του 1999, όπου η φούσκα έσκασε δίνοντας το έναυσμα για ένα ξέφρενο καθοδικό ράλυ το οποίο κράτησε για πολλά χρόνια.
Το αποτέλεσμα; Περιουσίες και αποταμιεύσεις ανθρώπων εξαφανίστηκαν σε λίγα χρόνια χωρίς, καλά καλά, να καταλάβουν τον λόγο…
Τι μας διδάσκει το κράχ του 99′;
Θέλεις να κρατήσεις κάτι από αυτή την ιστορία;
- Όταν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι…
- Οι παρελθοντικές αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές
Κράτα στο μυαλό σου πως η αγορά λειτουργεί σε κύκλους και ακολουθεί πάντα το ίδιο μοτίβο όντας σε κατάσταση limbo ανάμεσα σε αισιοδοξία και απαισιοδοξία όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:
👍 Τα καλά νέα; Παρά την βραχυχρόνια μεταβλητότητα, μακροχρόνια (μέχρι στιγμής) τείνουν να μεγεθύνονται και να πηγαίνουν μόνο σε ανώτερα επίπεδα.
Η απάτη του Bitconnect
Εάν είσαι νεότερος και βουτυγμένος στη φάση των κρυπτονομισμάτων τότε η ιστορία του BitConnect θα σου φανεί ενδιαφέρουσα.
Όπως κάθε crypto project που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Bitconnect ξεκίνησε με τεράστιο hype, ενθουσιασμό και πολλές υποσχέσεις!
Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας έφτασε να αξίζει €2.6 δις, μόνο και μόνο για να καταλήξει – λίγους μήνες μετά – ως το τότε μεγαλύτερο σχήμα πόνζι στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων.
Και λέω “ως τότε” διότι πλέον έχουν προστεθεί πολλά στο ενεργητικό μας
Συνοπτικά, το BitConnect ήταν μια πλατφόρμα η οποία σου επέτρεπε μπορούσες να αγοράζεις και να πουλάς κρυπτονομίσματα όπως όλες οι υπόλοιπες. Παράλληλα είχε αναπτύξει και το δικό της κρυπτονόμισμα (BCC).
Εάν επέλεγες να διατηρείς το κεφάλαιο σου στο native νόμισμα της πλατφόρμας και να το “κλειδώσεις” για ένα εύλογο χρονικό διάστημα η πλατφόρμα σου υποσχόταν ένα γενναίο επιτόκιο.
Πόσο γενναίο;
Αν έκανες τα μαθηματικά, έβλεπες πως το επιτόκιο ξεκινούσε από 91% και έφτανε 480% τον χρόνο. Εγγυημένο!
Εάν αναλογιστείς πως η σταθμισμένη ονομαστική απόδοση του αμερικάνικου χρηματιστηρίου είναι 7% /έτος, τότε εγγυημένες αποδόσεις της τάξεως του 91% δείχνουν ένα πράγμα… κάτι βρωμούσε! 💨
Θέλοντας να υπερασπιστεί τη θέση της, η πλατφόρμα απαντούσε σε κάθε επικριτή πώς κατάφερε να αναπτύξει έναν αλγόριθμο, τόσο ριζοσπαστικό και καινοτόμο, που ήταν ικανός να πετύχει ασυναγώνιστες αποδόσεις μέσω αυτοματοποιημένων στρατηγικών trading.
Κοινώς, οι τύποι είχαν ανακαλύψει έναν αλγόριθμο που… γεννούσε χρήμα… μέσω υψηλής τεχνολογίας και αυτόματου trading και… ξέχασα να πω πως ήταν πολύ τεχνολογικά καινοτόμος…;
🤪 Ακούγεται τρελό, ε; Αυτή η ιστορία κατάφερε να κοροϊδέψει περισσότερους από 1.500.000 επενδυτές!
Α για να μην το ξεχάσω: Το BitConnect δεν παρουσίασε ποτέ καμία απολύτως απόδειξη ότι το bot υπάρχει… στ’αλήθεια! Οι επενδυτές το πίστεψαν τυφλά…
Τι μας διδάσκει η ιστορία του BitConnect;
Θα το συνοψίσω σε μία φράση την οποία χρησιμοποιώ σαν νοητικό μοντέλο σε οτιδήποτε κάνω στην ζωή μου:
Όταν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι…
Τα σημάδια ότι το BitConnect ήταν απάτη ήταν εκεί από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τα εύκολα και εγγυημένα κέρδη θάμπωσαν οποιαδήποτε λογική σκέψη και (σχεδόν) κανείς δεν μπορούσε να δει το… προφανές.
Εάν έκανες τα μαθηματικά, θα διαπίστωνες πως επενδύοντας ένα ποσό των $10.010 θα κατέληγες με περισσότερα από $90 εκατομμύρια, σε 10 μόλις χρόνια (!!!)
Επαναλαμβάνω 💬
- Βάζεις 10 χιλιάδες…
- …περιμένεις 10 χρόνια…
- …σου επιστρέφονται περισσότερα από 90 εκατομμύρια
Αν αυτό δεν ακούγεται για απάτη, τότε τι;
💡 Νομίζω πως το μόνο που θα το ξεπερνούσε είναι η ιστορία με τον πρίγκιπας από την Νιγηρία ο οποίος θέλει να σου μεταβιβάσει την περιουσία του… Ναι οκ, εδώ πάω πάσο…
Τα προαπαιτούμενα
[📜 Κεφάλαιο 2]
Στο δεύτερο κεφάλαιο του οδηγού, θα μιλήσουμε για το τι προαπαιτείται της επένδυσης.
Με λίγα λόγια, θα δούμε με τι θα πρέπει να έχεις ήδη ξεμπερδέψει πριν σκεφτείς καν το ενδεχόμενο να αγοράσεις οποιοδήποτε επενδυτικό προϊόν.
🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το δεύτερο κεφάλαιο του οδηγού στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube.
Τι κάνεις πριν επενδύσεις:
Πριν ξεκινήσεις να ασχολείσαι με οποιαδήποτε επένδυση, είναι καίριας σημασίας να έχεις μεριμνήσει για:
Πώς θα προχωρήσουμε;
Θέσε τα παρακάτω ερωτήματα στον εαυτό σου ώστε να δεις κατά πόσο προέχουν άλλα θέματα προς επίλυση, πριν προχωρήσεις σε επενδύσεις:
Έχεις χρέη;
Εάν ο προσωπικός προϋπολογισμός σου επιβαρύνεται με χρέη τα οποία “καλπάζουν ανενόχλητα” αυτή τη στιγμή, τότε προτεραιότητα σου θα πρέπει να είναι το να απαλλαγείς από αυτά.
💳 Πόσο μάλλον εάν το επιτόκιο τους είναι και υψηλό, όπως αυτά που προέρχονται από πιστωτικές κάρτες
Επέτρεψε μου να σε πείσω…
Έστω ότι δεν πληρώνεις την πιστωτική σου κάρτα η οποία έρχεται πακέτο με ένα ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 16%.
Καταρχάς, σύμφωνα με τον κανόνα του 72, ένα ετήσιο επιτόκιο του 16% χρειάζεται μόλις 4,5 χρόνια για να… διπλασιάσει το χρέος σου!
Αν το παραπάνω κίνητρο δεν ήταν αρκετό, σκέψου πως ο μόνος λόγος να προτιμήσεις να δώσεις χρήματα προς επένδυση και όχι προς αποπληρωμή χρέους σε αυτή την περίπτωση είναι οι αποδόσεις της επένδυσης να είναι μεγαλύτερες από το επιτόκιο του χρέους.
Με λίγα λόγια, θα πρέπει να πετυχαίνεις σταθερά υψηλότερες αποδόσεις του 16%. Είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις;
🏙 Αν ναι, τότε άσε το MoneyMinority και τρέχα προς WallStreet μεριά! Δεν υπάρχει κανείς που να καταφέρνει τέτοιες αποδόσεις σταθερά στο χρόνο.
💸 Άρα, first things first, ξεχρέωσε με όλα τα υψηλότοκα χρέη σου.
💡 Αν θέλεις να εξαιρέσεις κάτι, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μακροχρόνιο δάνειο χαμηλού επιτοκίου, όπως ένα στεγαστικό.
Πώς να ξεχρεώσεις;
Οι δύο πιο δημοφιλείς μεθοδολογίες που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τα χρέη σου είναι:
🏔️ Σύμφωνα με τη μέθοδο της χιονοστιβάδας →
- Πληρώνεις την κατώτατη δόση σε όλα τα χρέη
- Εξαλείφεις τα χρέη σου, ξεκινώντας από την οφειλή με το υψηλότερο επιτόκιο
❄️ Σύμφωνα με τη μέθοδο της χιονόμπαλας →
- Πληρώνεις την κατώτατη δόση σε όλα τα χρέη
- Εξαλείφεις τα χρέη σου, ξεκινώντας από την οφειλή με το χαμηλότερο ποσό
Ποια μέθοδος είναι καλύτερη;
Αν προσεγγίζεις το θέμα ορθολογικά τότε θα σε συμβούλευα να ακολουθήσεις την χιονοστιβάδα: Δεδομένου του ότι εξαλείφει πρώτα τις υψηλότοκες οφειλές, θα σου “εξοικονομήσει” επιπλέον χρήματα τόκων.
Εάν από την άλλη, χρειάζεσαι συνεχώς κίνητρο για να παραμείνεις πειθαρχημένος, τότε ίσως η μέθοδος της χιονόμπαλας να λειτουργήσει καλύτερα: Εξαλείφοντας τις χαμηλότερες οφειλές, θα κερδίσεις ψυχολογικό momentum ώστε να συνεχίσεις μέχρι το τέλος!
🧾 Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εξόφληση χρέους, ρίξε μια ματιά σε δύο μεθοδολογίες που όντως… δουλεύουν →
Ξεμπέρδεψες με τα χρέη σου, είσαι 100% καθαρός και έτοιμος να ρίξεις τα χρήματα σου στην αγορά;
Ώπα, μισό λεπτό…
Έχεις οικονομική ασφάλεια;
Επέτρεψε μου την παρακάτω ερώτηση:
Σε τι μοιάζουν οι αναποδιές της ζωής με… τα δάχτυλα των ποδιών σου;
…
..
.
🥁 Και τα δύο… δεν είναι στο χέρι σου!
Αποφεύγοντας τις νοητές ντομάτες που μου πετάς αυτή τη στιγμή, η κρυάδα αυτή κάνει ξεκάθαρο πώς η ζωή δεν πηγαίνει, σχεδόν ποτέ, όπως την έχεις προγραμματίσει.
Άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, επιχειρήσεις κλείνουν, πανδημίες συμβαίνουν, αυτοκίνητα χαλάνε και γενικά συμβαίνουν συνεχώς αναποδιές τις οποίες… δεν θα μπορούσε κανένας να είχε προβλέψει.
Και ενώ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να αποτρέψεις τις αναποδιές που θα συμβούν, μπορείς να είσαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος για όταν αυτές θα έρθουν!
Πώς θα το κάνεις; Δημιουργώντας ένα δικό σου μαξιλάρι οικονομικής βοήθειας ικανό να σε στηρίξει όταν έρθει η δύσκολη αυτή ώρα…
Διότι θα έρθει…
Όπως έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές σε αυτό το blog:
Το χρήμα δεν είναι καλό στο να προσφέρει ευτυχία ή χαρά.
Είναι εξαιρετικό στο να προσφέρει ασφάλεια και ελευθερία!
Ένα emergency fund, αποτελεί ένα κεφάλαιο το οποίο προορίζεται για να καλύψει τυχόν οικονομικές αναποδιές και απρογραμμάτιστα έξοδα που μπορεί να προκύψουν.
🔐 Διατηρείται σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό και επιτρέπεται να το ξοδέψεις μόνο όταν τα βρεις σκούρα και υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη.
Δες το σαν ένα μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο θα σου προσφέρει την ηρεμία που χρειάζεσαι και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε έκτακτο πρόβλημα – και λύνεται με χρήματα.
Τέτοια έκτακτα προβλήματα μπορεί να είναι:
- Μια ξαφνική απόλυση από την εργασία σου
- Μια βλάβη στο αυτοκίνητο σου
- Ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης
- Οικογενειακά προβλήματα
Έκτακτα προβλήματα ΔΕΝ θεωρούνται:
- Διακοπές οποιουδήποτε είδους
- Επιχειρηματικές δραστηριότητες
- Επιθυμίες οποιουδήποτε είδους (shopping, ποτά, γεύματα κτλ)
Πόσα χρήματα θα πρέπει να μαζέψεις;
Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη μεταβλητότητα παρουσιάζει το εισόδημα σου, τόσο πιο παχύ το μαξιλαράκι ασφαλείας σου.
Εάν θέλεις έναν μπούσουλα, μάζεψε ένα κεφάλαιο ικανό να καλύψει στο 100% τα μηνιαία έξοδα σου για τουλάχιστον 3 μήνες.
⛑️ Διάβασε γιατί ένα κεφάλαιο εκτάκτου ανάγκης είναι αναγκαίο στον καπιταλισμό →
Αποταμιεύεις;
Έχοντας ξεμπερδέψει επιτυχώς με χρέη και δημιουργήσει ένα emergency fund το οποίο σε περιμένει ζεστό ζεστό στην άκρη για ώρα ανάγκης, είσαι ελεύθερος να προχωρήσεις στις επενδύσεις.
Θυμάσαι τι είπαμε στην αρχή;
Μία από τις σημαντικότερες μεταβλητές στην εξίσωση των επενδύσεων ήταν το κεφάλαιο:
Χωρίς χρήματα, δεν μπορείς καν να επενδύσεις. Ενώ με λίγα χρήματα, οι αποδόσεις θα επιδράσουν ελάχιστα πάνω στο απόλυτο νούμερο.
💡 2% στα €100 είναι €2 /έτος ενώ 2% στα €100.00 είναι €2.000 /έτος
Πώς θα βρεις χρήματα για να επενδύσεις;
Εάν είσαι ένας από εμάς και όχι κληρονόμος κάποιας μεγάλης περιουσίας, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να ασχοληθείς με την αποταμίευση σου.
Αποταμίευσε, Αποταμίευσε, Αποταμίευσε!
Η αποταμίευση αποτελεί την ακρογωνιαία λίθο της οικονομικής σου υγείας. Αντιμετώπισε την ως τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείς το μέλλον, την προσωπική σου ανάπτυξη, τις ελευθερίες και στην τελική… τη ζωή που επιθυμείς να έχεις!
Ανάμεσα σε άλλα, είναι και αυτή που θα τροφοδοτήσει τις επενδύσεις σου!
Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να βελτιστοποιήσεις την κατάσταση των οικονομικών σου είναι η μέθοδος Κ.Α.Β.
- Κόψε ✂️ → Διαχειρίσου καλύτερα τα οικονομικά σου κόβοντας περιττά έξοδα και υπηρεσίες που δεν σου παρέχουν αξία, ούτε χρησιμοποιείς
- Αύξησε 💵 → Επαναδιαπραγματεύσου το εισόδημα σου, κυνήγησε περισσότερους πελάτες, προσπάθησε να βγάλεις χρήματα μέσω internet
- Βελτιστοποίησε 🛠 → Κάνε οικονομία διαπραγματεύοντας το ενοίκιο σου, αλλάζοντας την μεταφορά σου, αγοράζοντας οικογενειακές συσκευασίες
🧾 Ο πιο απλός τρόπος να κάνεις οικονομία:
Μια από τις πιο απλές και αποδοτικές μεθοδολογίες αποταμίευσης η οποία, παράλληλα, θα σε βοηθήσει να κάνεις σωστό προγραμματισμό και διαχείριση των οικονομικών σου είναι ο κανόνας 50/30/20.
Σύμφωνα με αυτόν, χωρίζεις τα καθαρά μηνιαία έσοδα σου σε 3 κατηγορίες:
→ το 50% προς τις ανάγκες σου
→ το 30% προς τις επιθυμίες σου
→ το υπόλοιπο 20% προς αποπληρωμή χρέους, αποταμίευση ή επένδυση.
💭 Διάβασε περισσότερα για τον κανόνα 50/30/20 →
Εναλλακτικά, δες και τον κανόνα των 6 βάζων →
💰 Εάν θέλεις να εντρυφήσεις στη διαχείριση χρημάτων, ρίξε μία ματιά στα παρακάτω άρθρα:
🤵 Προσωπικά Οικονομικά με 6 βήματα →
📝 Πώς να φτιάξεις ένα πλάνο διαχείρισης των οικονομικών σου →
🧾 Διαχειρίσου τα οικονομικά σου με έναν προϋπολογισμό →
Υπάρχουν επενδύσεις με μικρό κεφάλαιο;
Ακούγοντας τη λέξη “επένδυση”, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να φαντάζονται δημοφιλής επιχειρηματίες με τεράστια κεφάλαια τα οποία ρίχνουν στο χρηματιστήριο ώστε να τα κάνουν ακόμα περισσότερα.
Αυτό τους κάνει διστακτικούς και αρνητικά προκατειλημμένους απέναντι σε κάθε μορφή επένδυσης καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν φυσικά εμπόδια και απαιτούνται πολύ μεγάλα χρηματικά κεφάλαια για να ξεκινήσεις.
“Πως είναι δυνατόν ένας καθημερινός άνθρωπος να επενδύσει με μοναδικό έσοδο έναν μισθό όταν άλλοι επενδύουν εκατομμύρια; Οι επενδύσεις είναι μόνο για μεγάλα ψάρια!”
💬
Η αλήθεια είναι πως αυτή ήταν και η νόρμα κάποια χρόνια πριν…
Σήμερα, το internet έχει καταφέρει να εκδημοκρατήσει και να ψηφιοποιήσει πλήρως τον κόσμο των επενδύσεων, παρέχοντας ίση πρόσβαση σε όλους – ακόμα και με μικρά χρηματικά ποσά.
Δεν θα χρειαστείς χιλιάδες (ή εκατομμύρια) ευρώ για να κάνεις το πρώτο βήμα.
Κεφάλαια της τάξεως των 5.000€, των 1.000€ ή ακόμα και των 100€ είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τον επενδυτικό σου λογαριασμό, αναλόγως του επενδυτικού οχήματος της επιλογής σου.
Επενδυτικές πλατφόρμες σου επιτρέπουν να αγοράσεις μεμονωμένες μετοχές, δάνεια στο P2P lending είναι διαθέσιμα από €10 ενώ μπορείς να αγοράσεις ομολογιακά ETFs για λιγότερο από €100.
Τι είναι όλα αυτά; Μην βιάζεσαι, θα τα δούμε όλα στο χρόνο τους, στα επόμενα κεφάλαια! ✋
💡 Το συνολικό χρηματικό ποσό που επενδύεις συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο στο απόλυτο νούμερο των απολαβών που πιθανώς να αποκομίσεις. Πλέον, τα όρια εισόδου είναι πολύ χαμηλότερα.
Πώς να Επενδύσω
[📜 Κεφάλαιο 3]
Στο προηγούμενο κεφάλαιο μιλήσαμε για 3 προϋποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει να έχεις ξεμπερδέψει πριν προχωρήσεις σε επενδύσεις.
Τώρα; Ακολουθεί η απαραίτητη προετοιμασία για να ξεκινήσουμε!
Στο τρίτο κεφάλαιο θα μιλήσουμε για το επενδυτικό προφίλ ρίσκου, πως θα καθορίσουμε το δικό μας μέσω ενός απλού quiz και το πως αυτό θα μας δείξει το δρόμο για τα επενδυτικά προϊόντα που θα επιλέξουμε.
🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το τρίτο κεφάλαιο του οδηγού στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube.
Τι είναι το επενδυτικό προφίλ ρίσκου;
🚦Εάν βγεις στο δρόμο, θα συναντήσεις δύο κατηγορίες οδηγών:
- αυτούς που επιμένουν να βρίσκονται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα και έχουν σκοπό να φτάσουν το γρηγορότερο δυνατόν στον προορισμό τους
- αυτούς που οδηγούν στη μεσαία (ή την δεξιά) και έχουν με σκοπό να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους
☝️ Η συμπεριφορά των πρώτων μαρτυρά ότι είναι οκ με το να αναλάβουν αυξημένο ρίσκο ώστε να αποκομίσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα – να φτάσουν γρηγορότερα στον προορισμό τους.
✌ Από την άλλη, η οδηγική συμπεριφορά των δεύτερων δείχνει ότι ως προτεραιότητα θέτουν την ασφάλεια βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, το πόσο γρήγορα θα φτάσουν στον προορισμό τους.
Εν γνώση τους, θυσιάζουν την πιθανότητα μιας υψηλότερης απόδοσης, στον βωμό της ασφάλειας.
Κοινώς, οι μεν θέλουν να φτάσουν γρήγορα, οι δε, ασφαλείς.
🤔 Κάτσε, όμως, που κολλάνε οι οδηγοί με τους επενδυτές;
Κάθε επενδυτής είναι μοναδικός, έχει τους δικούς του στόχους οι οποίοι απαιτούν και τις αντίστοιχες στρατηγικές για να μπορέσουν να κατακτηθούν.
Κάποιοι θα επιδοθούν στο κυνήγι των υψηλών αποδόσεων αναλαμβάνοντας υψηλότερο κίνδυνο, ενώ άλλοι θα επιζητήσουν την ασφάλεια του χαμηλού ρίσκου όντας οκ με χαμηλότερες αποδόσεις.
Υψηλότερο Ρίσκο ▶ Υψηλότερες Πιθανές Ανταμοιβές
Χαμηλότερο Ρίσκο ▶ Χαμηλότερες Πιθανές Ανταμοιβές
Το concept του ρίσκου/ανταμοιβής είναι αρκετά γνώριμο στους περισσότερους ανθρώπους και δεν σχετίζεται μόνο με τον τομέα των επενδύσεων.
Το επενδυτικό προφίλ ρίσκου ενός επενδυτική δείχνει την ποσότητα ρίσκου που είναι διατεθημένος να αναλάβει
Τα 5 επίπεδα επενδυτικού ρίσκου
Για χάριν ευκολίας, θα χωρίσουμε το επενδυτικό προφίλ ρίσκου σε 5 επίπεδα:
- Πολύ Αμυντικό
- Αμυντικό
- Μετριοπαθές
- Επιθετικό
- Πολύ Επιθετικό
[Quiz]
Βρες το Επενδυτικό Προφίλ Ρίσκου σου
Ολοκλήρωσε το παρακάτω quiz για να πάρεις μία ιδέα για το δικό συ προφίλ ρίσκου:
⚠️ Προσοχή:
Το παραπάνω Quiz δεν είναι, σε καμία περίπτωση, απόλυτο και ούτε ως τέτοιο πρέπει να το λάβεις. Αποτελεί μονάχα έναν ενδεικτικό “μπούσουλα” ο οποίος θα σου δείξει που βρίσκεσαι πάνω κάτω.
Γιατί είναι σημαντικό;
Το Επενδυτικό Προφίλ Ρίσκου είναι αυτό που θα σου δείξει τον δρόμο ως προς το ποια επενδυτικά προϊόντα είναι κατάλληλα για το δικό σου χαρτοφυλάκιο.
Όσο πιο αμυντικό είναι, τόσο πιο χαμηλά στη σκάλα ρίσκου:απόδοσης θα πρέπει να είναι τα επενδυτικά προϊόντα που θα επιλέξεις και το αντίθετο.
⚠️ Προσοχή:
Το παραπάνω διάγραμμα αποτελεί μια γενική προσέγγιση στο θέμα ρίσκο, απόδοση και επενδυτικά οχήματα. Δεν είναι απόλυτο και ούτε μπορεί να γίνει απόλυτο καθώς το πλήθος των μεταβλητών που παίζουν ρόλο είναι τεράστιο.
Τα επενδυτικά προϊόντα
[📜 Κεφάλαιο 4]
😮💨 Επιτέλους…
Μετά από τόση – απαραίτητη – φλυαρία, ήρθε η ώρα του κεφαλαίου που φαντάζομαι ότι περίμενες… τα επενδυτικά προϊόντα!
Ακολουθεί μία μικρή ανάλυση των βασικών οχημάτων στα οποία μπορείς να επενδύσεις τα χρήματα σου: μετοχές, ομόλογα, ETFs και κρυπτονομίσματα… όλα τα έχει ο μπαχτσές!
Που να επενδύσω τα χρήματα μου;
Εάν αυτό που ήθελες από την αρχή είναι να μάθεις σε τι να επενδύσεις τα χρήματα σου, τότε θα βρεις το κεφάλαιο που ακολουθεί εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Ξεκινώντας από αυτά με το χαμηλότερο ρίσκο, θα αναλύσουμε τι είναι, πώς λειτουργούν αλλά και τους πιθανούς κινδύνους/αποδόσεις που κρύβουν τα διάφορα επενδυτικά οχήματα.
⚠️ Ο οδηγός απευθύνεται σε αρχάριους οπότε επέλεξα να συμπεριλάβω μόνο βασικά επενδυτικά προϊόντα ιδανικά για μακροχρόνιους ορίζοντες.
Δεν θα συμπεριλάβω πολύπλοκα χρηματιστηριακά παράγωγα όπως Futures και Options διότι προορίζονται κυρίως για traders.
Κατά τη γνώμη μου, εάν είσαι καινούργιος εδώ, δεν χρειάζεται να “μπλέξεις” με τίποτα περισσότερο πέραν όσων θα αναφερθούν παρακάτω.
Οι βασικές κατηγορίες επενδυτικών οχημάτων στα οποία μπορείς να επενδύσεις τα λεφτά σου όντας ένας καθημερινός επενδυτής είναι:
- Μετρητά →
- Προθεσμιακές Καταθέσεις →
- Ομόλογα →
- Μετοχές →
- ETFs →
- Ακίνητη Περιουσία →
- P2P Lending →
- Κρυπτονομίσματα →
Μετρητά
Όταν αναφερόμαστε στα μετρητά, αναφερόμαστε στο χρήμα με την πιο φυσική και χειροπιαστή μορφή του, δηλαδή σε χαρτονομίσματα ή κέρματα. Το χρήμα, με την σειρά του, αποτελεί την πιο ρευστή μορφή περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να διατηρεί κάποιος στην κατοχή του.
Έχω μιλήσει περισσότερο σχετικά με το χρήμα, στα παρακάτω άρθρα:
► Τι είναι χρήμα;
► Ιστορία του χρήματος
Τα μετρητά δεν αποτελούν επένδυση καθώς δεν προσφέρουν κάποια απόδοση αλλά, αντιθέτως, χάνουν συνεχώς την αξία τους λόγω του πληθωρισμού.
Παρόλαυτα, συνεχίζουν να έχουν το δικό τους ρόλο σε μία οικονομική στρατηγική.
Ποιος είναι αυτός;
- Σου προσφέρουν την υψηλότερη μορφή ρευστότητας και σου επιτρέπουν να τα μετατρέπεις σε οποιαδήποτε μορφή επένδυσης θελήσεις, όποτε το θελήσεις
- Μπορούν να πλαισιώσουν το μαξιλαράκι ασφαλείας σου
- Δεν κινδυνεύουν από το ρίσκο του αντιπαραβαλλομένου αλλά ούτε και τις τραπεζικές κρίσεις
🔎 Διάβασε περισσότερα για τα μετρητά →
Βαθμολογία | Λεπτομέρειες | |
Ρίσκο: | ⭐ | Ευάλωτα σε πιθανή κλοπή |
Απόδοση: | – | Αρνητική – χάνουν από τον πληθωρισμό |
Ευκολία Ρευστοποίησης: | ⭐⭐⭐⭐⭐ | Είναι ήδη ρευστά |
Προθεσμιακές Καταθέσεις
Προθεσμιακές καταθέσεις ονομάζονται οι καταθέσεις χρημάτων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) για προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.
Αποτελούν το πιο ασφαλές “επενδυτικό προϊόν” το οποίο προσφέρεται από όλες τις τράπεζες και υπόσχεται επιτόκιο πάνω στο κεφάλαιο σου.
- Το επιτόκιο είναι σταθερό και εγγυημένο – γνωρίζεις από πριν πόσο θα εισπράξεις και πότε θα το εισπράξεις
- Το κεφάλαιο σου είναι εγγυημένο – οι τράπεζες εγγυώνται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί το αρχικό κεφάλαιο σου (όπως θα συνέβαινε με τις κλασικές επενδύσεις
Όπως έχουμε μάθει, όσο χαμηλότερος ο κίνδυνος μιας επένδυσης, τόσο χαμηλότερη και η απόδοση της.
Έτσι, οι προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις οι οποίες, αν λάβουν υπόψιν τον πληθωρισμό είναι αρνητικές.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα του 2023 οι 4 συστημικές τράπεζες προσφέρουν ετήσια επιτόκια τα οποία κυμαίνονται από 0,5% έως 1,75%.
Αποτελούν ένα προϊόν το οποίο προορίζεται για συντηρητικούς επενδυτές οι οποίοι δεν νιώθουν άνετα με την ανάληψη υψηλού ρίσκου.
Υπό μία έννοια, οι προθεσμιακές καταθέσεις αποτελούν περισσότερο μία μορφή αποταμίευσης παρά επένδυσης και δεν αποτελούν μέρος ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
Από την άλλη, λόγω της απουσίας κινδύνου απώλειας κεφαλαίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποφέρουν επιτόκιο (έστω και χαμηλό) πάνω σε χρήματα:
- τα οποία προορίζονται για μακροχρόνιους στόχους αγοράς (ένα ακίνητο ή ένα αυτοκίνητο)
- αποταμίευσης
- ή ένα μέρος του emergency fund (μαξιλαράκι ασφαλείας) σου
🔎 Διάβασε περισσότερα για τις προθεσμιακές καταθέσεις →
Βαθμολογία | Λεπτομέρειες | |
Ρίσκο: | ⭐ | Ελάχιστο έως μηδενικό ρίσκο |
Απόδοση: | ⭐ | Χαμηλή – χαμηλότερη από τον πληθωρισμό |
Ευκολία Ρευστοποίησης: | ⭐⭐⭐ | Διαθέσιμη ρευστοποίηση με πιθανές κυρώσεις πάνω στο επιτόκιο |
Ομόλογα
Αφήνοντας πίσω μετρητά και προθεσμιακές καταθέσεις ήρθε η ώρα να περάσουμε, σιγά σιγά, σε πιο ενδιαφέροντα θέματα.
Τα ομόλογα είναι το πρώτο ουσιαστικό επενδυτικό προϊόν για το οποίο θα μιλήσουμε, ανήκει στην κατηγορία των fixed income investments και συνθέτει την μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αγορά ολόκληρου του πλανήτη ξεπερνώντας ακόμα και αυτή των μετοχών.
Τι είναι τα ομόλογα;
Έστω ότι χρειάζεσαι άμεσα χρήματα, τι κάνεις;
Μία αρκετά πιθανή επιλογή είναι να καταφύγεις στον δανεισμό μέσω μιας τράπεζας, μέσω της πιστωτικής σου κάρτας ή ενοχλώντας ευγενικά την οικογένεια ή τους φίλους σου.
Ε, λοιπόν, με αντίστοιχο τρόπο μπορεί αναζητήσει χρήματα και ένα κράτος ή μία εταιρεία!
Και όχι, δεν θα ενοχλήσει τους φίλους σου ή θα πάρει τηλέφωνο τον μπαμπά σου…
Θα καταφύγει στην έκδοση ενός ομολόγου!
🔎 Ορισμός
Ένα ομόλογο αποτελεί μία πιο fancy εκδοχή ενός δανείου.
Κάποιος θέλει να δανειστεί χρήματα και υπόσχεται να τα αποπληρώσει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μαζί με ένα επιπλέον ποσό το οποίο ονομάζεται επιτόκιο.
Το επιτόκιο αυτό αντικατοπτρίζει το κόστος του χρήματος για τον δανειζόμενο και, παράλληλα το κέρδος (ή το κίνητρο) που θα λάβει ο δανειστής ως επιβράβευση για το ρίσκο που θα αναλάβει.
Θα συναντήσεις ομόλογα δύο ειδών:
- Τα Κρατικά Ομόλογα
- Τα Εταιρικά Ομόλογα
Κρατικά Ομόλογα
Πρόκειται για ομόλογα τα οποία εκδίδουν ολόκληρα κράτη (αλλά και πόλεις, δήμοι ή κρατίδια) με σκοπό να χρηματοδοτήσουν projects, την ανάπτυξη τους ή (πιο σύνηθες) τους ελλειμματικούς τους προϋπολογισμούς.
💡 Παράδειγμα Κρατικού Ομολόγου:
Ένα κράτος θέλει να ανανεώσει στην κεντρική οδική αρτηρία η οποία ενώνει ολόκληρη την χώρα από άκρη ως άκρη. Για να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται για να το κάνει πράξη μπορεί να εκδόσει ένα ομολογιακό δάνειο.
Τα κρατικά ομόλογα έχουν συνήθως χαμηλές αποδόσεις λόγω του χαμηλού ρίσκου που τα συνοδεύουν.
Οι χαμηλές αποδόσεις προκύπτουν από το χαμηλότερο επίπεδο ρίσκου που αναλαμβάνει ο επενδυτής καθώς για την αποπληρωμή τους εγγυάται ένα ολόκληρο κράτος. Και δεν βλέπεις κράτη να χρεοκοπούν καθημερινά.
Οι λαμπρές εξαιρέσεις δεν λείπουν φυσικά – βλέπε ελληνικά κρατικά ομόλογα την εποχή της κρίσης
Παραδείγματα Κρατικών Ομολόγων:
- Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα (6μήνου, 10ετίας, 25ετίας)
- Αμερικάνικα Κρατικά Ομόλογα (T-Bills, T-Notes και T-Bonds)
- Ιαπωνικά Κρατικά Ομόλογα 10ετίας
Εταιρικά Ομόλογα
Στην ίδια λογική με τα κράτη, έτσι και εταιρείες, μπορούν αναζητήσουν δανεισμό με σκοπό να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια.
💡 Παράδειγμα Εταιρικού Ομολόγου:
Μια εταιρεία τεχνολογίας θέλει να αναπτύξει ένα νέο προϊόν το οποίο πιστεύει ότι θα καλύψει μια τρύπα στην αγορά αλλά δεν έχει στη διάθεση της το απαραίτητο κεφάλαιο για να το πραγματοποιήσει. Για να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται μπορεί να απευθυνθεί στην αγορά, να εκδόσει ένα ομολογιακό δάνειο και να το χρηματοδοτήσει μέσω ενδιαφερομένων επενδυτών.
Τα εταιρικά ομόλογα συνοδεύονται από υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα κρατικά καθώς συνοδεύονται από αντίστοιχα υψηλότερο ρίσκο. Σκέψου πόσο ευκολότερο είναι να “πέσει έξω” μια εταιρεία σε σχέση με το να χρεωκοπήσει ένα ολόκληρο κράτος.
Παρόλα αυτά και κατά κανόνα, το ρίσκο τους παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με άλλες μορφές επενδύσεων όπως οι μετοχές.
Ρίξε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα ελληνικών εταιρικών ομολόγων >
Πώς βγάζεις χρήματα από τα Ομόλογα;
Ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βγάλεις χρήματα μέσω ομολόγων (αύξηση της αξίας του, trading κτλ), ας σταθούμε στον πιο απλό: την εισπραξη σταθερού επιτοκίου.
Έστω ότι το MoneyMinority θέλει να εκδόσει ένα 10ετές ομόλογο με αξία 100€ /ομόλογο, με κουπόνι 5% το οποίο πληρώνεται ετήσια.
Εσύ, όντας τσακάλι επενδυτής, καταφέρνεις να αδράξεις την συγκεκριμένη συγκλονιστική επενδυτική ευκαιρία και αγοράζεις 10 ομόλογα συνολικής αξίας 1.000€.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει πως για τα επόμενα 10 χρόνια, θα λαμβάνεις κέρδη τόκων (κουπόνι 5%) 50€ /έτος ενώ στην λήξη της 10ετίας θα πληρωθείς πίσω το αρχικό σου κεφάλαιο των 1.000€.
Σε γενικές γραμμές τα ομόλογα θεωρούνται από τα πιο ασφαλή και σταθερά επενδυτικά προϊόντα τα οποία συνοδεύονται από αντιστοίχως χαμηλές αποδόσεις.
Επίσης, πολύ σημαντικά άρθρα για να κατανοήσεις περισσότερα τα ομόλογα είναι το πώς λειτουργεί το επιτόκιο και η διαφορά ανάμεσα σε ομόλογα και ομολογιακά ETFs.
Μετοχές
Οι μετοχές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή επενδυτικά προϊόντα στον πλανήτη και αποτελούν δομικό στοιχείο στα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια εκεί έξω.
Τι είναι οι μετοχές;
Οι μετοχές εκδίδονται από εταιρείες οι οποίες αναζητούν επιπλέον χρηματοδότηση
Χρηματοδότηση για να επεκταθούν σε νέες αγορές, για να αναπτύξουν νέα προϊόντα ή να αναβαθμισουν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους.
🔎 Ορισμός
Μια μετοχή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα “κομμάτι” μιας εταιρείας.
Εάν τώρα, έχεις στην κατοχή σου μετοχές τότε θεωρείσαι μέτοχος της εταιρείας άρα και, κατά κάποιο τρόπο, ιδιοκτήτης της.
Σε ένα υποθετικό παράδειγμα με την Amazon να έχει εκδόσει συνολικά 1000 μετοχές και εσύ να έχεις στην κατοχή σου 2 εξ αυτών, τότε μπορείς να πεις πως είσαι μέτοχος της Amazon και κατέχεις το 0.2% της εταιρείας.
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλει κάποιος να αγοράσει μετοχές είναι η κερδοσκοπία και η συμμετοχή στην διοίκηση της εκάστοτε εταιρείας.
Άρα αυτό σημαίνει πως όντας μέτοχος της Amazon μπορείς να κάτσεις δίπλα στον Jeff Bezos και να του αναλύσεις εκείνη την εξαιρετική ιδέα που είχες προχθές;
Σίγουρα όχι…
Μεταξύ μας, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές επιλέγουν να επενδύσουν σε μετοχές εταιρειών με σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους και όχι για να πάρουν μέρος στις αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας.
Πάμε να δούμε πως…
Πώς βγάζεις χρήματα από τις Μετοχές;
Ένας κάτοχος μετοχών μπορεί να βγάλει χρήματα με δύο τρόπους:
- μέσω ανατίμησης της αξίας τους
- μέσω μερισμάτων
(1) Αύξηση της τιμής της Μετοχής
Έστω ότι αγοράζεις μια μετοχή της Apple στα $200 σήμερα.
Την επόμενη μέρα λαμβάνει χώρα η παρουσίαση του νέου iPhone 15 με τους αναλυτές να θεωρούν ότι οι ριζοσπαστικές αλλαγές που φέρνει, θα φέρουν και αύξηση στα κέρδη της εταιρείας.
Το αποτέλεσμα; Οι προσδοκίες ανεβάζουν την τιμή της μετοχής στα $220 το οποίο σημαίνει πως η αξία της ανατιμήθηκε κατά $20 από την στιγμή που την αγόρασες.
Εάν επιλέξεις να την πουλήσεις τότε θα κατοχυρώσεις κέρδος $20!
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι το κέρδος από ανατιμήσεις μετοχών κατοχυρώνεται μόνο όταν πουλήσεις
Κοινώς αγοράζεις σε χαμηλή τιμή, πουλάς σε υψηλότερη τιμή και κατοχυρώνεις ως κέρδος την μεταξύ τους διαφορά: Το γνωστό σε όλους Trading.
Σε γενικές γραμμές, μπορεί να ακούγεται εύκολο στην θεωρία. Στην πράξη όμως, τα φαινόμενα απατούν. Πίστεψε με!
(2) Μερίσματα Μετοχών (Dividends)
Κάποιες εταιρείες επιλέγουν να πληρώσουν μερίσματα στους μετόχους τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος.
Τα μερίσματα αποτελούν τακτικές πληρωμές μετρητών (ανά 3μηνο, 6μηνο ή έτος) και θα μπορούσες να πεις ότι λειτουργούν σαν ένα “ευχαριστώ” προς τους επενδυτές για την στήριξη τους στην εταιρεία.
Η AEGEAN Airlines στις 07.06.2019 πλήρωσε €0.6 μέρισμα για κάθε μετοχή. Εάν, λοιπόν, είχες στην κατοχή σου 100 μετοχές της AEGEAN τότε θα λάμβανες €60 στον επενδυτικό σου λογαριασμό ως μερίσματα.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, τα μερίσματα αποτελούν ένα αληθινά παθητικό εισόδημα καθώς το μόνο που πρέπει να κάνεις για να πληρωθείς είναι να είσαι κάτοχος της συγκεκριμένης μετοχής.
Οι Dividend Investors αποτελούν μία συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών οι οποία έχει στήσει το portfolio της γύρω από μετοχές που είναι γνωστές για τα τακτικά και υψηλά μερίσματα που δίνουν.
Μπορείς εύκολα και με μία απλή αναζήτηση να δεις τα μερίσματα που έχει δώσει η κάθε εταιρείας στο παρελθόν. Μάλιστα κάποιες έχουν χτίσει την φήμη τους στον επενδυτικό κόσμο για τη σταθερότητα τους στην απόδοση μερισμάτων.
Βλέπε Coca Cola, P&G και Johnson’s & Johnson’s.
Μην ξεγελιέσαι όμως, οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση για το μέλλον. Το γεγονός ότι μια εταιρεία πλήρωσε μέρισμα το προηγούμενο 3μηνο, δεν σημαίνει ότι θα το κάνει και το επόμενο.
Τέλος, επειδή πολλοί fin-fluencers του διαδικτύου διατυμπανίζουν ότι μπορείς να ζήσεις από τα παθητικά εισοδήματα που προσφέρουν τα μερίσματα, οφείλουμε να πούμε την πικρή αλήθεια.
Στον οδηγό μετοχών κάτσαμε, υπολογίσαμε και είδαμε ότι για να μπορέσεις να έχεις ένα ετήσιο εισόδημα της τάξεως των $14.000 χρειάζεται να έχεις επενδύσει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια σε μετοχές.
Δεν το λες και πολύ εύκολο, έτσι;
📚 Υλικό για Διάβασμα:
Διάβασε με ποιο τρόπο θα μπορούσες να δημιουργήσεις Παθητικό Εισόδημα επενδύοντας σε Μερισματικές Μετοχές.
Πως μπορώ να Επενδύσω σε Μετοχές;
Υπάρχουν 2 τρόποι να επενδύσεις σε μετοχές:
Είτε αγοράζοντας μεμονωμένες μετοχές επιλεγμένων εταιρειών (πχ μετοχές του Facebook, της Microsoft κτλ) είτε μέσω ενός Fund το οποίο επενδύει αυτόματα σε πολλές και διάφορες μετοχές. (ETFs/Αμοιβαία Κεφάλαια).
Μπορείς να σκεφτείς τα funds σαν “καλάθια” τα οποία περιλαμβάνουν διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (ενός τομέα, μιας χώρας, μιας ηπείρου κτλ).
Η επένδυση σε μετοχές μέσω ETFs είναι η δική μου προτίμηση καθώς προσφέρει ασφάλεια, διασπορά και μακροχρόνια “”εγγυημένες*”” αποδόσεις.
Οι εποχές όπου αγόραζες μετοχές μέσω του χρηματιστή σου (ή μιας τραπεζικής χρηματιστηριακής) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις μετοχές αυτή τη στιγμή είναι δημιουργώντας έναν επενδυτικό λογαριασμό σε κάποιον Online Broker:
📚 Πώς αγοράζω μετοχές:
Μάθε περισσότερα σχετικά με το πως μπορείς να επενδύσεις σε μετοχές, στον Απόλυτο Οδηγό Αγοράς Μετοχών.
Να Επενδύσω σε Μετοχές;
Εάν είχες αγοράσει μια μετοχή της Tesla στις αρχές του 2020 και είχες προνοήσει να την πουλήσεις στις αρχές του 2022 θα είχες δεκαπλασιάσει τα χρήματα σου.
Από την άλλη, εάν είχες επενδύσει τα χρήματα σου στην μετοχή της Boeing Co (την εταιρεία που κατασκευάζει αεροπλάνα) πριν την εμφάνιση της πανδημίας και αποφάσιζες να την ρευστοποιήσεις μέσα στο 2021, θα είχες χάσει το μισό σου κεφάλαιο.
Σε γενικές γραμμές οι επενδύσεις σε μεμονωμένες μετοχές εταιρειών εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο αλλά, παράλληλα, και υψηλές πιθανές αποδόσεις.
Σκέψου το σαν να βάζεις όλα τα καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη: Εάν όλο σου το κεφάλαιο έχει επενδυθεί σε μία μόνο εταιρεία και κάτι πάει στραβά με αυτή τότε η πτώση στην αξία της θα το επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.
Με λίγα λόγια, οι μετοχές δεν προσφέρουν διασπορά ρίσκου.
Ή, για να το θέσω πιο σωστά, προσφέρουν την ελευθερία να μπορείς να επιλέξεις εσύ αν και το πως θα κάνεις την διασπορά στο ρίσκο που επιθυμείς να αναλάβεις.
Θα επενδύσεις σε μία εταιρεία; Σε πολλές; Ποιες θα είναι αυτές;
Δικό σου το μαχαίρι, δικό σου και το καρπούζι.
Προφανώς το επίπεδο ρίσκου εξαρτάται από το είδος της εταιρείας που θα επιλέξεις να επενδύσεις.
Είναι διαφορετικό να επιλέξεις εδραιωμένες εταιρείες που λειτουργούν για περισσότερα από 50 χρόνια, μοιράζουν μερίσματα και δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς και διαφορετικό νεοσύστατες εταιρείες σε αναπτυσσόμενους κλάδους.
Υψηλότερο ρίσκο ⇆ Υψηλές πιθανές αποδόσεις
Χαμηλότερο ρίσκο ⇆ Χαμηλότερες πιθανές αποδόσεις
Βαθμολογία | Λεπτομέρειες | |
Ρίσκο: | ⭐⭐⭐ | Η αγορά μεμονωμένων μετοχών χαρακτηρίζεται από υψηλό ρίσκο |
Πιθανές Αποδόσεις: | ⭐⭐⭐⭐ | Οι αυξομειώσεις της αξίας των μετοχών είναι συχνές & μεγάλες. Επίσης, προσφέρουν μερίσματα. |
Ευκολία Ρευστοποίησης: | ⭐⭐⭐⭐ | Μπορούν να ρευστοποιηθούν μέσα σε λίγα λεπτά |
P2P Lending
Μέχρι στιγμής είχαμε συνηθίσει τις τράπεζες στον ρόλο του δανειστή και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις στον ρόλο του δανειολήπτη.
Το P2P Lending ήρθε να προσφέρει μια εναλλακτική στην παραπάνω “πεπατημένη οδό” όντας μια από τις πιο πρόσφατες “επαναστάσεις” της τεχνολογίας στον κόσμο του finance.
Με λίγα λόγια, μια πλατφόρμα P2P Lending φέρνει σε επαφή ανθρώπους/επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν κάποιο δάνειο με ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι είναι διατεθημένοι να τους δανείσουν τα χρήματα τους με αντάλλαγμα κάποιο επιτόκιο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία μπορείς να πάρεις εσύ τον ρόλο μιας τράπεζας και να επενδύσεις σε δάνεια άλλων κερδίζοντας επιτόκιο πάνω στο κεφάλαιο σου.
Ο τρόπος που βγάζεις χρήματα από το P2P Lending είναι πολύ απλός και straight forward.
Επιλέγεις την πλατφόρμα που θέλεις, κάνεις κατάθεση το κεφάλαιο που θέλεις να επενδύσεις και στην συνέχεια επιλέγεις τα δάνεια στα οποία θέλεις να το επενδύσεις.
Τα δάνεια μπορείς να τα επιλέξεις εσύ “χεράτα” είτε να χρησιμοποιήσεις κάποιο auto investing tool που, κατά πάσα πιθανότητα, θα παρέχει η πλατφόρμα. Από εκεί και πέρα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις τους δανειστές να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.
Μόλις κάποιος αποπληρώσει τη δόση του δανείου του, εσύ να λαμβάνεις πίσω το κεφάλαιο που έχεις επενδύσει μαζί με το επιτόκιο δανεισμού το οποίο αποτελεί το κέρδος σου.
Πάρε, για παράδειγμα, το παρακάτω δάνειο το οποίο αφορά την αγορά ενός Mitsubishi Outlander από κάποιον 43χρονο άνδρα στην Λετονία.
Το συνολικό δάνειο είναι 4.632€ από τα οποία έχουν μείνει ακόμα 4.076€ διαθέσιμα και επιστρέφει ένα ετήσιο επιτόκιο 13% το οποίο αποπληρώνεται μηνιαία.
Αν επιλέξεις να επενδύσεις 1.200€ σε αυτό το δάνειο τότε κάθε μήνα θα λαμβάνεις πίσω 100€ (το κεφάλαιο σου) + το επιτόκιο του δανείου (13% ετήσιο).
Γιατί να επενδύσω σε P2P Lending;
Η αλήθεια είναι πως το P2P Lending αποτελεί την πιο “εύκολη” και, παράλληλα, υψηλής απόδοσης επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος πρωτάρης στον κόσμο των επενδύσεων.
Εύκολη, καθώς οι περισσότερες πλατφόρμες σου προσφέρουν εργαλεία αυτόματης επένδυσης των κεφαλαίων σου. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το ποσοστό ρίσκου που θέλεις να αναλάβεις (άρα και το ύψος των αποδόσεων σου), το χρονικό πλαίσιο που θέλεις τα χρήματα σου να είναι δεσμευμένα και το εργαλείο θα κανονίσει τα υπόλοιπα από μόνο του.
Υψηλής απόδοσης, καθώς ο μέσος όρος ετήσιου επιτοκίου που μπορείς να λάβεις από τα δάνεια στα οποία επενδύεις στις περισσότερες πλατφόρμες μπορεί να ξεκινήσει από 5% και να φτάσει έως και 15%.
Επίσης, αν setαρεις κατάλληλα το εργαλείο αυτόματης επένδυσης που σου προσφέρει η εκάστωτε πλατφόρμα, το P2P Lending μπορεί να σου αποφέρει 100% παθητικό εισόδημα. Αυτό συμβαίνει διότι τα κέρδη επανεπενδύονται αυτόματα και δεν χρειάζεται να σπαταλάς χρόνο επιλέγοντας manual τα δάνεια στα οποία θέλει να επενδύσεις.
Γιατί να μην επενδύσω σε P2P Lending;
Μοιάζουν όλα ρόδινα; Αμ δε!
Ενώ στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν τα απαραίτητα ρυθμιστικά πλαίσια κάτω από τα οποία λειτουργούν οι P2P πλατφόρμες, στην Ευρώπη τα πράγματα είναι εντελώς ελεύθερα.
Η ευκολία έναρξης μιας P2P Lending εταιρείας έχει προσελκύσει πολλούς επιτήδειους στον χώρο οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλευτούν το hype που υπάρχει γύρω από τον κλάδο στήνοντας Ponzi Schemes με σκοπό να εξαπατήσουν επενδυτές.
Βλέπε: Envestio & Kuetzal Scam και, το πρόσφατο, Grupeer Scam
Επίσης, το P2P Lending είναι εκτεθημένο σε παγκόσμιες κρίσεις.
Όταν ο κόσμος δεν έχει χρήματα, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να σταματάει να πληρώνει τα δάνεια του.
Οι μεμονωμένες περιπτώσεις μη αποπληρωμής δεν είναι πρόβλημα γιατί οι περισσότερες πλατφόρμες θα σε καλύψουν μέσω του BuyBack Guarantee. Όταν, όμως, οι μη αποπληρωμές γίνονται μαζικά τότε υπάρχει κίνδυνος να χρεωκοπήσει ολόκληρη η πλατφόρμα/loan originator και να χάσεις τα χρήματα σου.
Βλέπε: Μερικοί Loan Originators της Mintos χρεοκόπησαν
Μονάχα στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40 πλατφόρμες P2P Lending, οπότε η διαδικασίας επιλογής της κατάλληλης μπορεί να είναι χαοτική.
Έχω ταξινομήσει κάποιες από τις πιο δημοφιλείς με βάση τον συνολικό όγκο των δανείων που έχουν εξυπηρετήσει στον παρακάτω πίνακα:
Ενδεικτικές Πλατφόρμες P2P Lending
Μονάχα στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40 πλατφόρμες P2P Lending, οπότε η διαδικασίας επιλογής της κατάλληλης μπορεί να είναι χαοτική.
Έχω ταξινομήσει κάποιες από τις πιο δημοφιλείς με βάση τον συνολικό όγκο των δανείων που έχουν εξυπηρετήσει στον παρακάτω πίνακα:
Όγκος Δανείων: | €8.6 δις. | €685 εκ. | €32 εκ. | €495 εκ. | €98 εκ. | €36 εκ. | €161 εκ. |
Ίδρυση: | 2015 | 2014 | 2020 | 2017 | 2017 | 2018 | 2021 |
Επιτόκια: | 12,7% | 10,82% | 11,81% | 11,62% | 11,11% | 15,1% | 13,28% |
Χρήστες: | 506 χιλ. | 154 χιλ. | 5 χιλ. | 28 χιλ. | 64 χιλ. | 20 χιλ. | 8 χιλ. |
Ελ. Ποσό: | 50€ | €50 | €10 | €1 | €10 | €100 | €10 |
AutoInvest: | |||||||
Secondary Market: | |||||||
Protection: | Buyback Guarantee | Ακίνητο ως ενέχυρο | Buyback Guarantee | Buyback Guarantee | Buyback Guarantee | Ακίνητο ως ενέχυρο | Buyback Guarantee |
Bonus: | €50 σε μετρητά | 0,5% σε Cashback | 1% σε Cashback | 1% σε Cashback | 0,5% σε Cashback | €10 σε μετρητά | 1% σε Cashback |
Τελευταία Ανανέωση Λίστας – Ιανουάριος 2022
Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις θα πρότεινα να το κάνεις μόνο με πλατφόρμες οι οποίες:
- Διατηρούν ένα ιστορικό λειτουργίας κάποιων ετών
- Παρέχουν διαφάνεια όσον αφορά τα δάνεια, τους Loan Originators αλλά και την ομάδα πίσω από την πλατφόρμα (πχ όνομα CEO και στελεχών ώστε να μπορέσεις να τους βρεις στο Linkedin)
- Άμεση ανάληψη χρημάτων χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις
- Πληθώρα διαθέσιμων δανείων
Γενικότερα έχω επενδύσει ενεργά (σε κάποιες τώρα, ενώ σε άλλες στο παρελθόν) στις παρακάτω πλατφόρμες:
- Mintos
- EstateGuru
- PeerBerry
- CrowdEstate
Η Mintos αποτελεί, αυτή τη στιγμή, την μεγαλύτερη πλατφόρμα P2P Lending στην Ευρώπη με €600 εκ. assets under managements και 540.000 χρήστες.
Είμαι ενεργός επενδυτής για περισσότερα από 2.5 χρόνια στην Mintos και έχω κερδίσει συνολικά 473€ σε επιτόκιο από τα δάνεια που έχω επενδύσει.
Από την άλλη, η EstateGuru και η CrowdEstate αποτελούν 2 P2P Lending πλατφόρμες οι οποίες ασχολούνται μόνο με δάνεια τα οποία αφορούν Real Estate όπως είδαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο.
📚 Υλικό για Διάβασμα:
Μάθε περισσότερα σχετικά με το P2P Lending, διαβάζοντας τα δύο παρακάτω άρθρα:
▶ Αναλυτικός Οδηγός για P2P Lending
▶ Τα αποτελέσματα επένδυσης στην Mintos μετά από 2.5 χρόνια
Κρυπτονομίσματα
Το πιο δημοφιλές κρυπτονομίσμα ονομάζεται Bitcoin (BTC) και κατάφερε να γίνει το γρηγορότερο asset που έφτασε το $1 τρις σε κεφαλαίοποίηση. Για την ακρίβεια, χρειάστηκε μόλις 12 χρόνια, αφήνοντας πίσω πασίγνωστους κολοσσούς όπως η Google (21 χρόνια), η Apple (42 χρόνια) και η Microsoft (44 χρόνια).
Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Στην πραγματικότητα, συνθέτει την τέλεια συνταγή για αρχάριους επενδυτές οι οποίοι αποσκοπούν σε άμεσα, γρήγορα και εύκολα κέρδη.
Δε θέλω να στη χαλάσω… αλλά δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο ανώτατο φάσμα της αναλογίας ρίσκου-απόδοσης που αναφέραμε προηγουμένως. Οι τιμές τους παρουσιάζουν πολύ υψηλές μεταβλητότητες (+-10% ημερησίως), τα περισσότερα αποτελούν απλώς οχήματα κερδοσκοπίας ενώ αν προσπεράσεις BTC και ETH εύκολα θα πέσεις σε απάτες και scams.
Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;
Θα μπορούσες να πεις πώς ένα κρυπτονόμισμα αποτελεί ένα νόμισμα του internet.
Παρά το γεγονός ότι ο βασικός λόγος δημιουργίας τους είναι να εξυπηρετούν ως μέσα ανταλλαγής της αξίας (μέσα σε κάποιο οικοσύστημα), αρκετός κόσμος τείνει να τα αγοράζει ως επενδυτικά οχήματα. Θεωρεί ότι βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια και η υοθέτηση τους από τις μάζες θα αυξηθεί ραγδαία στο μέλλον.
🔎 Ορισμός
Ένα κρυπτονόμισμα αποτελεί ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο προστατεύεται από την κρυπτογραφία και είναι σχεδόν αδύνατον για παραχαραχθεί ή να δίπλο-ξοδευτεί (double spend problem). Τα περισσότερα δεν ελέγχονται από μια συγκεκριμένη εταιρεία ή ρυθμιστική αρχή (είναι αποκεντρωμένα) ενώ όλα βασίζονται πάνω στην τεχνολογία του Blockchain.
Πώς βγάζεις χρήματα από τα κρυπτονομίσματα;
Συνοπτικά, μπορείς να βγάλεις κέρδος από τα κρυπτονομίσματα με 3 τρόπους:
(1) Ανατίμηση ☝ – Price Appreciation: Αγοράζεις σε χαμηλή τιμή, πουλάς σε υψηλή τιμή και εισπράτεις τη διαφορά ως κέρδος.
Παράδειγμα: Έστω ότι αγοράζεις 1 bitcoin (BTC) σήμερα στην τιμή των $10.000. Ο καιρός περνάει, το Bitcoin γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές και η ζήτηση του αυξάνεται. Λίγους μήνες μετά η τιμή του φτάνει τα $15.000 και εσύ αποφασίζεις να το πουλήσεις. Τα $5.000 είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς ($10.000) και της τιμής πώλησης ($15.000) και αποτελούν το κέρδος σου.
Μπορείς να προσεγγίσεις τον ίδιο στόχο με δύο τρόπους:
- Ως short-term trader: Ένας trader πραγματοποιεί συχνές αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων με σκοπό το άμεσο κέρδος από τη διαφορά της τιμής αγοράς και πώλησης. Οι στρατηγικές που ακολουθεί βασίζονται στην τεχνική ανάλυση.
Διάβασε περισσότερα για το trading ➜ - Ως long-term επενδυτής: Ένας επενδυτής αγοράζει κρυπτονομίσματα με σκοπό να τα διατηρήσει στην κατοχή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς θεωρεί ότι στο μέλλον η τιμή τους θα είναι πολύ υψηλότερη. Οι αποφάσεις του βασίζονται στην θεμελιώδη ανάλυση.
(2) Staking ✊: Κρυπτονομίσματα που λειτουργούν με τον μηχανισμό Proof of Stake (PoS) δίνουν την ευκαιρία σε κατόχους να ενισχύσουν την ασφάλεια του δικτύου κάνοντας Stake τα νομίσματα τους.
Το αντάλλαγμα; Ετήσιο παθητικό επιτόκιο!
Μερικά από τα πιο δημοφιλή Proof of Stake κρυπτονομίσματα είναι:
- Ethereum (ETH)
- Solana (SOL)
- Cardano (ADA)
- Avalanche (AVAX)
- Binance Coin (BNB)
- Cosmos (ATOM)
Στα PoS, η ασφάλεια του ίδιου του δικτύου εξαρτάται από τους κατόχους των νομισμάτων οι οποίοι είναι και αυτοί που επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα κάθε συναλλαγής. Εάν προσπαθήσουν να κάνουν κάποια “παράνομη πράξη” τότε το δίκτυο του τιμωρεί διαγράφοντας κάποια από τα νομίσματα που έχουν κάνει stake.
⚠️ Τα Proof of Work (PoW) Networks (όπως το Bitcoin) δημιουργούν τα νέα νομίσματα τους μέσω της διαδικασίας του Mining ενώ, αντίστοιχα, τα Proof of Stake (PoS) μέσω του Staking.
Παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή μπορείς να κερδίσεις ετήσιο επιτόκιο της τάξεως του 7% στο Solana (SOL), 3,7% στο Ethereum (ETH) και 3% στο Cardano (ADA).
Μπορείς να κάνεις Stake:
▶ μέσω του native Wallet του κρυπτονομίσματος (θα το βρεις στο website του)
▶ μέσω ενός Hardware Wallet (όπως το Ledger Nano)
ή να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες ενός ανταλλακτηρίου όπως η Binance, η Bybit ή το Kucoin (δεν συστήνεται)
(3) Lending 🫴: Ως κάτοχος κρυπτονομισμάτων έχεις τη δυνατότητα να τα δανείσεις σε τρίτους, με αντάλλαγμα επιτόκιο. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα μέσω κεντροποιημένων εφαρμογών (CeFi) ή μέσω αποκεντρωμένων πρωτόκολλων δανεισμού (DeFi).
Παράδειγμα: Η πλατφόρμα της Nexo προσφέρει επιτόκιο εώς 16% σε stable coins και 7% σε bitcoin και ETH. Εάν δεν θέλεις να αναλάβεις τον κίνδυνο μιας κεντροποιημένης πλατφόρμας, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα δανεισμού του AAVE και του Compound.
Προσοχή: Το Crypto lending εμπεριέχει ακόμα υψηλότερο ρίσκο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για συγκεκριμένες πλατφόρμες. Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι κάνουν με τα νομίσματα σου, ούτε τι επίπεδα ρίσκου αναλαμβάνουν με αυτά. Στο παρελθόν αρκετές πλατφόρμες έχουν χρεοκοπήσει – βλέπε Celsius & BlockFi.
Πώς επενδύεις σε κρυπτονομίσματα;
Ο πιο εύκολος τρόπος για να επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα είναι η απευθείας αγορά τους.
Ο πιο εύκολος, γρήγορος και ασφαλής τρόπος για να αγοράσεις ένα κρυπτονόμισμα είναι μέσω ενός ανταλλακτηρίου το οποίο αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή πωλητές με αγοράστες – αποτελεί έναν μεσάζοντα.
Κάποια από τα πιο δημοφιλή είναι:
Crypto.com | ByBit | Binance | Nexo | Wirex | Pionex | |
|
| ⭐ |
| Ιδανική crypto card |
| |
Ίδρυση: | 2016 | 2018 | 2017 | 2018 | 2014 | 2019 |
Cryptos: | 321 | 501 | 401 | 70+ | 250 | 365 |
Trading pairs: | 669 | 614 | 1.590 | 596 | ||
Spot Fees: | 0.075% | 0.1% | 0.1% | 0% | εξαρτάται | 0.05% |
Futures Fees: | 0.017% | 0.055% | 0.05% | 0.02% | ||
Crypto Card: | ||||||
Cashback: | έως 5% | έως 2% | έως 8% | |||
Επιτόκιο σε crypto: | ||||||
Bonus: | $25 σε CRO | έως $30.050 | -10% σε fees | $25 σε BTC | $15 | -10% σε fees |
Οδηγός πλατφόρμας: | Binance → | ByBit → | Wirex → | |||
₿ Δες τα καλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ➜
⚠️ Μην ξεχνάς πως αφού αγοράσεις κάποιο κρυπτονόμισμα, θα πρέπει να μερυμνήσεις για την ασφάλεια του. Εάν η ποσότητα είναι μεγάλη, συστήνεται να το αποθηκεύσεις σε ένα δικό σου πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων όπως αυτά της Ledger.
Πέραν αυτού, μπορείς να επενδύσεις έμμεσα σε κρυπτονομίσματα μέσω του χρηματιστηρίου. Αυτό μπορεί να γίνει αγοράζοντας μετοχές εταιρειών που έχουν να κάνουν με κρυπτονομίσματα (Microstrategy, Coinbase) ή κάποιο Bitcoin ETF.
Δημοφιλή Bitcoin ETFs
1. Physical Bitcoin ETC (BTCW) από την WisdomTree (ISIN: GB00BJYDH287)
2. Physical Bitcoin ETN (BTIC) από την Invesco (ISIN: XS2376095068)
3. Physical Bitcoin ETN από την CoinShares (ISIN: GB00BLD4ZL17)
Θα τα βρεις αναζητώντας τα με το ISIN, στην επενδυτική τράπεζα της Saxo Bank →
Βαθμολογία | Λεπτομέρειες | |
Ρίσκο: | ⭐⭐⭐⭐⭐ | Τα κρυπτονομίσματα εμπεριέχουν πολύ υψηλό ρίσκο |
Πιθανές Αποδόσεις: | ⭐⭐⭐⭐⭐ | Οι αυξομειώσεις της αξίας των μετοχών είναι συχνές & μεγάλες. Επίσης, προσφέρουν μερίσματα. |
Ευκολία Ρευστοποίησης: | ⭐⭐⭐ | Εξαρτάται το κρυπτονόμισμα. Bitcoin & Ethereum έχουν υψηλή ρευστότητα ενώ μικρότερα altcoins, όχι. |
Από την Θεωρία στην Πράξη
[📜Κεφάλαιο 5]
Οι καλύτερες επενδυτικές εταιρείες
…για να ξεκινήσεις να επενδύεις
Saxo Bank | DEGIRO | eToro | Trading212 | |
Προτίμηση: | 🥇 #1 | 🥈 #2 | 🥉 #3 | 🥉 #3 |
Bonus: | 🎁 Bonus εγγραφής → | 🎁 Πίστωση €100 → | Ξεκίνα → | 🎁 Δωρεάν μετοχή → |
Μετοχές Η.Π.Α. με μηδενικές προμήθειες. Ισχύει έως 31.12. | Κέρδισε πίστωση προμηθειών αξίας €100. Ισχύουν προϋποθέσεις. Η επένδυση ενέχει κινδύνους | Ισχύουν όροι και προυποθέσεις. Όταν επενδύεις, το κεφάλαιο σου είναι σε κίνδυνο. | ||
Ασφαλεια | ||||
Επίβλεψη: | FSA 🇩🇰, FCA 🇬🇧, FINMA 🇨🇭, ACPR 🇫🇷, AMF 🇫🇷, JFSA 🇯🇵, SFCHK 🇭🇰, MAS 🇸🇬 | BaFin 🇩🇪, AFM 🇳🇱, DNB 🇳🇱 | CySEC 🇨🇾, FCA 🇬🇧, SEC 🇺🇸, ASIC 🇦🇺 | CySEC 🇨🇾, FSA 🇧🇬 |
Ίδρυση: | 1992 | 2008 | 2007 | 2004 |
Χώρα: | Δανία | Ολλανδία | Ισραήλ | Βουλγαρία |
Λογαριασμοί: | 1.200.000 | 2.500.000 | 30.000.000 | 2.500.000 |
AUM: | €100 δις | €51.7 δις | $5.8 δις | €4 δις |
Τραπεζική άδεια: | ✅ | ✅ | ❌ | ❌ |
Εγγύηση καταθέσεων: | έως €100.000 | έως €100.000 | ❌ | ❌ |
Εγγύηση επενδύσεων: | έως €20.000 (κατά 100%) | έως €20.000 (κατά 90%) | έως €20.000 (κατά 90%) | έως €20.000 (κατά 90%) |
Listed στο χρηματιστήριο: | ❌ | ✅ | ❌ | ❌ |
Προϊόντα | ||||
Νομίσματα βάσης: | EUR, USD, GBP και 23 ακόμα | EUR, GBP και 5 ακόμα | μόνο USD | EUR, USD, GBP και 9 ακόμα |
Επιτόκιο καταθέσεων: | ✅ | ❌ | ✅ | ✅ |
Ελληνικές μετοχές: | Ναι (χρειάζεσαι Σ.Α.Τ.) | ✅ | ❌ | ❌ |
Μετοχές Εξωτερικού: | 50+ χρηματιστήρια (Ευρώπη, Ασία, Η.Π.Α.) | 29 χρηματιστήρια (Ευρώπη, Ασία, Η.Π.Α.) | 15 χρηματιστήρια (Ευρώπη, Ασία, Η.Π.Α.) | 17 χρηματιστήρια (Ευρώπη, Ασία, Η.Π.Α.) |
ETFs: | 7.000+ | 5.900+ | 420 | 1.800 |
Ομόλογα: | ✅ | ✅ | ❌ | ❌ |
Παράγωγα: | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
CFDs: | ✅ | ❌ | ✅ | ✅ |
Χρεώσεις | ||||
Προμήθειες: | πλέον Χαμηλές | Χαμηλες | Χαμηλες | Χαμηλες |
Ανάληψης: | Δωρεάν | Δωρεάν | $5 /ανάληψη | Δωρεάν |
Αδράνειας: | ❌ | ❌ | $10 /μήνα μετά από 1 έτος | ❌ |
Μετατροπής Συναλλάγματος: | 0.25% | 0.25% | Υψηλές | 0.15% |
Επιπλέον: | ||||
Demo account:1 | ✅ | Όχι | ✅ | ✅ |
Τρόποι κατάθεσης: | Έμβασμα | Έμβασμα | Έμβασμα, Κάρτες | Έμβασμα, Κάρτες |
Ελ. κατάθεση: | €1 | €1 | $50 | €1 |
Ελληνική γλώσσα: | ✅ | ✅ | ❌ | ❌ |
Customer Service: | 📞 💬 📩 | 📞 💬 📩 | 💬 📩 | 💬 📩 |
Αναλυτικός οδηγός: | 📙 Δες τον → | 📙 Δες τον → | 📙 Δες τον → | 📙 Δες τον → |
Περισσότερο υλικό για τις επενδύσεις:
Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με τις επενδύσεις στα παρακάτω άρθρα:
Ομόλογα: Τι είναι και πώς λειτουργούν (με απλά λόγια)
Εάν ρωτήσεις τη γνώμη οποιουδήποτε επενδυτικού συμβούλου σχετικά με το…
Αξίζει η Επένδυση σε Χρυσό; (Μια ενδελεχής ανάλυση)
Πολλά πράγματα που στο σήμερα ακούγονται αδιανόητα – ή ακόμα…
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Ενδέχεται να χάσεις μέρος ή και ολόκληρη την περιουσία σου.
Risk Disclaimer:
Δεν είμαι επενδυτικός σύμβουλος και τα παραπάνω αποτελούν γραπτή εξιστόρηση των προσωπικών μου εμπειριών. Δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, προτροπή για επένδυση.
Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε επένδυση κάνε την δική σου έρευνα και θυμήσου:
Κάθε επένδυση εμπεριέχει ρίσκο, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο θέλει να βγάλει χρήματα από εσένα.
Επένδυσε μόνο χρήματα που είσαι οκ να χάσεις.
Affiliate Disclaimer:
Το άρθρο περιέχει affiliate links τα οποία βοηθούν το MoneyMinority.
Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.
Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.
34 Comments
Καλημέρα, θα μπορούσες να μας εξηγήσεις πως μπορούμε να επενδύσουμε στον S&P 500?
Ευχαριστώ
Γεια σου Χρήστο! Θα το κάνω στην συνέχεια στον οδηγό. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο! 🙂
Τρομερός, να σαι καλά φίλε!
Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου Χρήστο!
Γεια σου και πάλι Στέργιο. Είμαι τόσο κοντά στο να ξεκινήσω τις επενδύσεις και περιμένω με ανυπομονησία το τελευταίο κεφάλαιο!
Από όλα τα άρθρα σου που έχω διαβάσει σκέφτομαι να ξεκινήσω με μετοχές-etf (etoro), p2p lending (mintos) και crypto (Celsius)… Με ενδιαφέρει πολύ το ανατοκιζομενο επιτόκιο και έχω στο μυαλό μου τον κανόνα 50/30/20 στα παραπάνω με βάση το ρίσκο. Θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις σου.
Γεια σου Γιώργο! 🙂
Αυτή τη στιγμή θέλω να ξεμπερδέψω με ένα νέο project που έχω στο πλάνο και μετά θα γυρίσω να δώσω τον χρόνο που απαιτείται και στο MoneyMinority για να τελειώσω και τον οδηγό.
Από αυτά που διαβάζω διακρίνω τον μεγάλο ενθουσιασμό σου οπότε δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι επενδύσεις & συναίσθημα δεν πάνε μαζί.
Χρησιμοποίησε τον κανόνα 50/30/20 για να δομήσεις τα οικονομικά σου και να φτιάξεις το emergency fund σου ενώ συνεχίζεις να μελετάς θέματα επενδύσεων που σε ενδιαφέρουν.
Αργά και σταθερά. We are in for the long game.
Έχε πάντα στο μυαλό σου ότι επενδύσεις = ρίσκο.
Ειδικά αν μιλάμε για Crypto και P2P Lending.
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Στέργιο. Take your time then, will be looking forward to it.
Emergency fund και οικονομικά είναι τακτοποιημένα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Φαντάσου πως για όλα αυτά που σου γράφω παραπάνω τα ψάχνω εδώ και πολύ καιρό. Συμφωνώ πως το συναίσθημα δεν έχει καμία δουλειά στις επενδύσεις!
Απλά μετά τις αποταμιεύσεις έχω κάποια λεφτά στην άκρη που δεν θέλω να “κάθονται”
Σκέφτομαι να ξεκινήσω με μικρά βήματα και σίγουρα πάω for the long game.
Δεν με ενδιαφέρει το trading (δεν το ξέρω κιόλας) απλά το investing in the future
Στέργιο, τι γνωρίζεις για τις online επιλογές που έχουμε για savings accounts? Ποιες απο αυτές αξιοποιούνται από κατοίκους Ελλάδας;
Γεια σου Adam,
δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα την ερώτηση σου. Θέλεις να μου εξηγήσεις λίγο περισσότερο τι εννοεις;
Καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα μας δείξετε μεθόδους αποτίμησης μιας μετοχής ;
Γεια σου Χαράλαμπε, δεν είναι στο άμεσο πρόγραμμα μου είναι η αλήθεια. Με λίγο έρευνα στο Internet θα βρεις εξαιρετικές επιλογές θεωρώ.
Είσαι εξαιρετικός, ο μόνος που με βοήθησε να καταλάβω πέντε πράγματα.
Χαίρομαι ιδιαίτερα Μαρία. 🙂
Συγχαρητήρια για τη σελίδα σου !
Την ανακάλυψα πολύ πρόσφατα και θέλω να σου πω πως όντας απόφοιτη οικονομικής σχολής, όσα έχω μάθει διαβάζοντας το σάιτ σου, δεν τα έχω διδαχτεί ποτέ στο πανεπιστήμιο. Χαμένα πτυχία φίλε μου, καμία σχέση δεν έχουν οι γνώσεις που μας παρέχουν με την πραγματική οικονομία.
Συνέχισε την καλή δουλειά κι εμείς είμαστε εδώ να σε ακολουθούμε και να σε στηρίζουμε!
Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά Εύα!
Όντας και εγώ απόφοιτος οικονομικής σχολής μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η σύνδεση των γνώσεων που παρέχει το πανεπιστήμιο με το τι συμβαίνει στις πραγματικές αγορές απέχουν πάρα πολύ.
Βέβαια, από την άλλη, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, θέτει τις απαραίτητες βάσεις & ερεθίσματα για να μπορέσει να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να εντρυφήσει περισσότερο στον εκάστοτε τομέα.
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, το χρόνο σου και την στήριξη. Το εκτιμώ πολύ!
Καλησπέρα
Σε ανακάλυψα απο τα υπέροχα επεισόδια που έκανες στο podcast.
Αντιλαμβάνομαι οτι λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορείς να είσαι παντού. Συνέχισε την σοβαρότατη προσπάθεια που κάνεις, χαίρομαι πάρα πολύ που νέοι άνθρωποι όπως εσύ, βοηθούν τόσο πολύ την αλλαγή νοοτροπίας με γνώση και εμπεριστατωμένη έρευνα.
Γεια σου Ανδρέα,
σε ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια!
Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω πως ανακάλυψες εκείνα τα μικρά podcasts.
Θεωρούσα ότι δεν έχουν καθόλου απήχηση οπότε και τα άφησα στο πίσω μέρος του μυαλού μου.
Μέσα από το blog ή από κάπου αλλού;
Συγχαρητήρια και πάλι Sterg,
Εταιρικά ελληνικά ομόλογα μπορούμε να αγοράσουμε από Degiro; Αν όχι, πώς αγοράζουμε;
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από μένα!
🙂
Συγχαρητήρια για το τόσο κατατοπιστικό άρθρο! Κάνω το quiz αλλά συνέχεια φορτώνει και δεν μου βγάζει αποτέλεσμα. Συμβαίνει και σε άλλους ή μόνο σε μένα;
Ευχαριστώ για το χρόνο σου Θανάση και χαίρομαι που έφτασες μέχρι εκεί! 🙂
Η αλήθεια είναι πως μόλις το ολοκλήρωσα για άλλη μια φορά και δούλεψε μια χαρά. Μήπως είναι θέμα του Browser σου;
Καλησπέρα Stern. Μπράβο για την ωραία προσπάθεια που κάνεις!
Έχεις έναν πολύ φιλικό και άμεσο τρόπο γραφής που με βοηθάει να καταλάβω τις μοντέρνες επιλογές επένδυσης.
Παλαιότερα είχα επενδύσει σε μετοχές και με την πτώση του χρηματιστηρίου έχασα πολλά χρήματα.
Τώρα θέλω να είμαι πιο προσεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη.
Γι’ αυτό διαβάζω αρκετά.
Έχω δημιουργήσει ένα κεφάλαιο ανάγκης και αποταμιεύω κάθε μήνα.
Δυστυχώς έχω κάποια δάνεια τα οποία μου ροκανίζουν το εισόδημα.
Τώρα είναι ώρα να τα βάλω όλα σε τάξη.
Σου εύχομαι καλές επενδύσεις και μακάρι να ολοκληρώσεις τον οδηγό.
Υπάρχει πολύ δίψα στην Ελλάδα για κάτι τέτοιο.
Γεια σου Ουρανία και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο αλλά και τα καλά σου λόγια,
Θέλει αρκετά “κότσια” να ξαναμπείς σε ένα χώρο από τον οποίο έχεις καεί. Συγχαρητήρια!
Θεωρώ πως η συνταγή θέλει αργά, σταθερά και βήματα τα οποία έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και δεν σκοπεύουν στον άμεσο πλουτισμό.
Αν τα δάνεια σου έχουν υψηλό επιτόκιο τότε είναι πιο “οικονομικά σοφό” να απαλλαγείς πρώτα από αυτά και μετά να προχωρήσεις σε αποταμιεύσεις (πέραν του Emergency Fund) και επενδύσεις.
Καλή συνέχεια, keep us updated! 🙂
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας σχετικά με το dropshipping. αξίζει να επενδύσω σε αυτό? Και αν γνωρίζετε ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος? Αν ασχολείστε με dropshipping θα ήθελα πάρα πολύ αν έχετε τον χρόνο και τις γνώσεις να γράψετε ένα άρθρο για αυτό ( Ξέρω μπορεί να είναι λίγο άσχετη η ερώτηση αλλά ρωτάω εσάς γιατί έχω διαβάσει ήδη 3 άρθρα σας και φαίνεται ότι πραγματικά θέλετε να ενημερώσετε τον κόσμο και όχι σαν άλλους που ζητάνε 40€ για να σου μάθουν σαχλαμάρες)
Γεια σου Μπάμπη,
η αλήθεια είναι ενώ έχω ασχοληθεί αρκετά με το eCommerce, κανένα από αυτά τα Project δεν είχε να κάνει με Dropshipping. Στην θεωρία το μοντέλο ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικό, στην πράξη όμως, φαίνεται ότι μπορεί να συναντήσεις αρκετές δυσκολίες. Η πρώτη και βασικότερη που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή είναι οι χρόνοι αποστολής των προϊόντων και οι επιστροφές τους.
Όπως και να έχει, αν ασχοληθείς θεωρώ πως κάτι θα μάθεις σίγουρα. Και αν το κάνεις, γράψε μου πως πάει.
Όαση το site, πόσο μάλλον για έναν wannabe επενδυτή όπως εγώ, συγχαρητήρια για την ενέργεια κ την επιμονή!
Σχετικά με τις πλατφόρμες, είναι το ίδιο όταν μιλάμε για Investment Platform κ Online Broker; Η Fidelity κ το DEGIRO είναι ίδιας κατηγορίας πλατφόρμες, κάνουν με λίγα λόγια την ίδια δουλειά; Είμαι κάτοικος Ελλάδας.
Κάπου διάβασα πως καλό είναι να συνδυάσω τις επενδύσεις μου με κάποιο tax-free wrapper όπως ένα ISA (Individual Savings Account) ή συνταξιοδοτικό. Σωστά καταλαβαίνω πως στην Ελλάδα/Ευρώπη δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο (ενδιαφέρομαι κυρίως για Α/Κ κ ETFs) κ πως αυτό αφορά κυρίως στον Αγγλοσαξονικό κόσμο;
Τέλος, μπορεί έχει νόημα το diversification ενός χαρτοφυλακίου σε FoFs μίας τράπεζας ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με ETFs μέσω κάποιας δικτυακής πλατφόρμας; Μήπως μόνο όταν αυτά στοχεύουν σε προϊόντα που ακολουθούν διαφορετικούς δείκτες;
Ευχαριστώ πολύ-πολύ για το χρόνο κ τη διάθεσή σας.
Καλησπέρα Sterg,
Πολλά συγχαρητήρια για αυτή την ανάλυση και το κόπο σου!!
Σε ευχαριστώ για την βοήθεια και το τρόπο που μου έδειξες το πως πρέπει να σκεφτώ!
θα ήθελα όμως, να σου πω και από πλευράς μου ( όπως & ο Thanasis ) ότι δεν βγάζει αποτέλεσμα το τεστ ( από 3 διαφορετικούς Browser ).
Σε ευχαριστώ και πάλι και καλή συνέχεια!
Καλησπέρα φίλε. Δειλά δειλά αρχισα να σκέφτομαι λιγο το θεμα επενδυση. Πολύ ωραίος οδηγός . Αν έχεις ορεξη να ξεστραβωσεις λίγο έναν ανθρωπο με ορεξη να μαθει θα χαρώ να συζητησω μαζι σου. Messenger Παντελής Σ. Η και στο mail [email protected]. ευχαριστώ
Γεια σου Παντελή,
πες μου τι περισσότερο θα ήθελες να μάθεις ώστε να δω αν μπορώ να το προσθέσω και στον οδηγό επενδύσεων εδώ.
Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου
Οταν κάνω το quiz μου βγάζει “Nonce Validation failed! “
Πολύ καλός!!!Ευχαριστούμε!
Καλησπέρα Στεργιο,
Κατ΄αρχην τα συγχαρητηρια μου για την εξαιρετικη δουλεια σου. Σκεφτομαι να επενδυσω στην αρχη σε ETF και ισως παραλληλα σε P2P lending. θα ηθελα να σε ρωτησω τα εξης:
– Υπαρχουν minimum entries στις εκαστοτε πλατφορμες για ETF? Μπορω να μπω με οτι κεφαλαιο θέλω?
– μπορω να για παραδειγμα να σπασω το κεφαλαιο μου σε medium και higher risk ETFs?
Σ’ευχαριστω πολυ.
Γεια σου Γιάννη,
1. Μπορείς να αγοράσεις min ένα κομμάτι ETF (όπως μία μετοχή). Αν δηλαδή η τιμή του ETF είναι €80 στην αγορά αυτή τη στιγμή, χρειάζεσαι ελάχιστο €80 για να το αγοράσεις (plus οποιαδήποτε fees). Πολλές πλατφόρμες προσφέρουν και fractional ETFs, δηλαδή τμηματικά ETFs (δεν χρειάζεται να το αγοράσεις ολόκληρο).
2. Ναι, μπορείς να αγοράσεις ό,τι είδους ETFs γουστάρεις 🙂 Για περισσότερα, έχω ολόκληρη κατηγορία εδώ