Μαζί με τον “Πλουσιότερο Άνθρωπο της Βαβυλώνας“, το βιβλίο “Πλούσιος Μπαμπάς, Φτωχός Μπαμπάς” – Rich Dad, Poor Dad του Robert Kiyosaki αποτέλεσε ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα πάνω στα προσωπικά οικονομικά, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Η αλήθεια είναι ότι το hype που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό το βιβλίο είναι τεράστιο καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και διαχρονικότερα best-sellers στο είδος του, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και προτείνεται από πάρα πολλούς “guru” του είδους εκεί έξω.
Το δικαιολογεί, όμως; Είναι τόσο καλό όσο πλασάρεται ότι είναι;
Συνέχισε την ανάγνωση του άρθρου καθώς θα ακολουθήσει μια εκτενής περίληψη του βιβλίου αλλά και μια συνοπτική ανάλυση των 6 βασικών μαθημάτων που θέλει να μας διδάξει.
Το αληθινό ζουμί, όπως πάντα, κρύβεται στο πραγματικό βιβλίο. Αν θέλεις να κατανοήσεις στο 100% αυτά που θέλει να μας πει ο συγγραφέας θα πρέπει να το διαβάσεις ολόκληρο.
Στο τέλος του άρθρου θα παραθέσω links όπου μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο σε φυσική μορφή, σε ηχητική μορφή (audiobook) στα Αγγλικά αλλά και σε μια ακόμα πιο εκτενής ακουστική περίληψη.
Απ’όλα έχει ο μπαξές!
Καλή συνέχεια!
💨 TL;DR
Το βιβλίο του Πλούσιου Μπαμπά, Φτωχού Μπαμπά εξιστορεί την ενηλικίωση του συγγραφέα (Robert Kiyosaki) μεγαλώνοντας με 2 πατεράδες.
Τον πραγματικό του πατέρα (ο “φτωχός μπαμπάς) και τον πατέρα του καλύτερου του φίλου (ο “πλούσιος μπαμπάς”).
Το βιβλίο μας δείχνει τις διαφορετικές πεποιθήσεις, συμπεριφορές και συνήθειες των δύο πατεράδων όσον αφορά τα χρήματα, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και το πως αυτές επηρέασαν την πορεία της ζωής του καθενός.
Ίσως το βασικότερο μήνυμα του βιβλίου είναι πως οι πλούσιοι δεν δουλεύουν για τα χρήματα. Αντιθέτως κάνουν τα χρήματα τους να δουλεύουν για αυτούς.
Όποιος το κατανοήσει μπορεί να γίνει πλούσιος χωρίς απαραίτητα να έχει πολύ υψηλό εισόδημα.
Περιεχόμενα Περίληψης Βιβλίου:
- Περίληψη
- Εισαγωγή
- Τα 6 Μαθήματα του Βιβλίου
- Η Γνώμη μου
- 🛒 Βρες το Βιβλίο ➤
- Δες το στο YouTube 🎬
🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube.
Εισαγωγή Βιβλίου
Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται γύρω από τη ζωή του Robert Kiyosaki καθώς μεγάλωνε στην πόλη του Hilo στο νησί της Χαβάης.
Ο Ρόμπερτ γεννήθηκε το 1947 και, τυχαία, ξεκίνησε να πηγαίνει στο ίδιο δημόσιο σχολείο με παιδιά ιδιαίτερα πλούσιων οικογενειών. Όπως αντιλαμβάνεσαι και, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κ*λιδες εκεί έξω, δεν άργησαν να εμφανιστούν τα πρώτα περιστατικά bullying.
Ο Ρόμπερτ δεν είχε τα νεότερα παιχνίδια που είχαν όλοι οι αλλοί, ούτε μπορούσε να ακολουθήσει στις βόλτες τους με τα cool ποδήλατα που τους αγόραζαν οι γονείς τους.
Ωθούμενος από την παιδική ζήλια διότι δεν καλέστηκε σε ένα παιδικό πάρτι με την δικαιολογία ότι εκεί δεν χωρούσαν “φτωχά παιδιά” και αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα, ο Ρόμπερτ, πηγαίνει μια μέρα στον πατέρα του και τον ρωτάει κατηγορηματικά:
“Μπαμπά, μπορείς να μου πεις πως να γίνω πλούσιος;”
Ο πατέρας του, εμφανώς χωρίς να ξέρει τι να του απαντήσει, του είπε:
“Αν θέλεις να γίνει πλούσιος, γιε μου, θα πρέπει να μάθεις να βγάζεις λεφτά.”
Και πως θα βγάλει λεφτά;
“Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου!
Διάβασε πολύ, βγάλε πολύ καλούς βαθμούς, κάνε ένα μεταπτυχιακό και ψάξε να βρεις μια σταθερή και ασφαλή δουλειά η οποία θα σου δίνει συνεχώς χρήματα.”
Σας παρουσιάζουμε τον πραγματικό και βιολογικό πατέρα του Kiyosaki, τον φτωχό μπαμπά.
Ο Ρόμπερτ δεν ήταν μόνος. Είχε ένα φίλο, τον Μάικ.
Ο Μάικ ήταν και αυτός συν-αποδέκτης του bullying καθώς δεν ήταν από τα πλούσια παιδιά του σχολείου. Μια μέρα κάθισαν μαζί, ως φιλαράκια, και αποφάσισαν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα:
“Τι πρέπει να κάνουμε για να βγάλουμε λεφτά;”
“Δεν ξέρω, αλλά θέλεις να γίνεις ο συναίτερος μου;”
Και έτσι αποφάσισαν να γίνουν συνέταιροι και να ανακαλύψουν μαζί τον τρόπο που θα τους έκανε πλούσιους.
Η επιθυμία τους αυτή τους οδήγησε στον πατέρα του Μάικ ο οποίος, από εκείνη τη στιγμή και μετά, έγινε ο προσωπικός τους Μέντορας δίνοντας τους συνεχώς συμβουλές και μαθήματα πάνω στο πως θα καταφέρουν να γίνουν πλούσιοι.
Αυτός, λοιπόν, έγινε και ο δεύτερος πατέρας του Robert, ο πλούσιος μπαμπάς.
Ενώ ο βιολογικός του πατέρας είχε περάσει από πολλά πανεπιστήμια, ήταν κάτοχος Phd και είχε πάντοτε καλούς βαθμούς, ο δεύτερος είχε τελειώσει, μετά βίας, το δημοτικό.
Και οι δύο εξαιρετικά επιτυχημένοι στις καριέρες του και, παράλληλα, δουλευταράδες. Ο πρώτος αγκομαχούσε να τα “βγάλει πέρα” σε όλη του ζωή ενώ ο δεύτερος κατάφερε να γίνει από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Χαβάης.
Ο πλούσιος μπαμπάς ήταν αυτός που έβαλε τα θεμέλια της οικονομικής και επιχειρηματικής παιδείας για τα δύο παιδιά δίνοντας τους βιωματικά μαθήματα και μεταλαμπαδεύοντας τους βασικές αρχές.
Τα πρώτα 6 κεφάλαια του βιβλίου μας μιλούν για 6 βασικά μαθήματα που έδωσε ο πλούσιος μπαμπάς στα παιδιά του τα οποία, όπως ισχυρίζεται το βιβλίο, παραμένουν διαχρονικά μέχρι και σήμερα.
[👩🏫 Μάθημα 1ο]
Οι Πλούσιοι δεν Δουλεύουν για Χρήματα
Οι ζωές των ανθρώπων εξουσιάζονται από 2 βασικά συναισθήματα, τον φόβο και την απληστία.
Ο φόβος του να μην έχεις χρήματα σου δίνει το κίνητρο να δουλέψεις ακόμα περισσότερο για να αποκτήσεις χρήματα.
Όσο περισσότερο δουλεύεις, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα χρήματα που λαμβάνεις.
Όσο περισσότερο αυξάνονται τα χρήματα, τόσο πιο άπληστος γίνεσαι ψάχνοντας φθηνή ντοπαμίνη στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών.
Η λούπα αυτή κάνει τον υπερκαταναλωτισμό, εθισμό και σε βάζει σε ένα νέο “τριπάκι”, αυτό του LifeStyle Inflation.
Όσα περισσότερα χρήματα βγάζεις, τόσο περισσότερο αναβαθμίζεις τον τρόπο ζωής σου, αυξάνοντας τα έξοδα σου.
Τα οικονομικά σου μπορούν να αποτυπωθούν στην παρακάτω εξίσωση:
Συνολικό Εισόδημα = Συνολικά Έξοδα
Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις το κυνήγι της “φθηνής ντοπαμίνης” που προσφέρει ο υπερκαταναλωτισμός μπορεί να μετατρέψει την παραπάνω εξίσωση σε ανίσωση με τα συνολικά σου έξοδα να ξεπερνάνε τα εισοδήματα σου.
Αυτό ακριβώς είναι και το φαινόμενο του “Rat Race” στο οποίο αναφέρεται ο συγγραφέας μέσα στο βιβλίο.
Ο φόβος του να μην χάσεις αυτά που έχεις και η απληστία για υπερκατανάλωση σε εγκλωβίζουν σε έναν ατέρμων βρόγχο (ή αλλιώς, μια “ατέρμονη λούπα”) όπου δουλεύεις μονάχα για τα χρήματα.
Γίνεσαι σκλάβος των χρημάτων, σκλάβος της δουλειάς σου.
Σύμφωνα με τον Robert, η δουλειά μπορεί να δώσει μονάχα μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα.
Αυτό της δημιουργίας πλούτου, δηλαδή της αύξησης του net worth σου.
Με αυτό θέλει να πει πως οι περισσότεροι άνθρωποι απασχολούν το μυαλό τους με ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα όπως το να πληρώσουν τους λογαριασμούς, το ενοίκιο ή την νέα TV τους.
Το χρήμα εξουσιάζει τη ζωή τους και δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν ένα βήμα παραπέρα. Δεν μπορούν να αναλογιστούν εναλλακτικούς τρόπους και πιθανές ευκαιρίες εκεί έξω καθώς αναζητούν μονάχα το χρήμα και τη σιγουριά.
Και είναι ακριβώς αυτό που παίρνουν!
[👩🏫 Μάθημα 2ο]
Γιατί διδάσκουμε Οικονομική Παιδεία;
Σύμφωνα με τον Robert, το εκπαιδευτικό σύστημα την σήμερον ημέρα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί έναν τέλειο μηχανισμό παραγωγής εργαζομένων.
Εάν θέλεις να τραβήξεις διαφορετικό δρόμο και γίνεις ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας ή να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα χρήματα σου με τον σωστό τρόπο θα πρέπει να βρεις τρόπους να αναπτύξεις αυτές τις δεξιότητες μόνος σου, χωρίς τη βοήθεια του.
Μια δομική λίθος της οικονομικής παιδείας, που δεν σου μαθαίνει κανένας στο σχολείο, είναι ο διαχωρισμός των Assets από τα Liabilities.
Τι είναι αυτά;
Μπορείς να σκεφτείς πως κάθε τι που προσθέτεις στην περιουσία σου μπορεί να μπει σε μια από τις δύο παρακάτω κατηγορίες:
- Η κατοχή του προσθέτει χρήματα στην τσέπη σου
- Η κατοχή του αφαιρεί χρήματα από την τσέπη σου
Εάν κάτι προσθέτει χρήματα στο ενεργητικό σου με την μορφή εισοδήματος, αύξησης της αξίας ή και των δύο μαζί, τότε αποτελεί ένα Asset.
(Στα ελληνικά: Περιουσιακό Στοιχείο)
Εάν κάτι αφαιρεί χρήματα από το ενεργητικό σου με την μορφή άμεσων εξόδων ή μείωσης της αξίας του, τότε αποτελεί ένα Liability.
(Στα ελληνικά: Υποχρέωση)
Μπορείς να σκεφτείς αυτές τις δύο κατηγορίες σαν δύο στήλες όπου μπορείς να τοποθετήσεις όλα όσα έχεις στην κατοχή σου.
Θέλεις να δούμε μερικά παραδείγματα;
Ένα αυτοκίνητο, από τη στιγμή που θα το αγοράσεις χάνει συνεχώς αξία και, επιπλέον, σου κοστίζει σε φόρους και συντήρηση. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί ένα καραμπαμάτο δείγμα Liability.
Ένα ETF με μετοχές εταιρειών αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, όπως το VWCE της Vanguard, προσφέρει συνεχώς εισόδημα (με την μορφή μερισμάτων) και παράλληλα αυξάνει την αξία του (μέσω της ανατίμησης).Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί ένα καραμπαμάτο δείγμα Asset.
📚 Περισσότερο Υλικό:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το Τι Είναι, Πως Λειτουργούν & Πως μπορείς να Επενδύσεις σε αυτά, διάβασε τον Απόλυτο Οδηγό για ETFs.
Ίσως η πιο διφορούμενη αναφορά σε αυτό το βιβλίο γίνεται πάνω στο αν η κατοικία στην οποία μένεις αποτελεί ένα Asset ή ένα Liability.
Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως το σπίτι που έχεις στην κατοχή σου και μένεις αποτελεί ένα Liability καθώς δεν σου προσφέρει χρήματα. Αντιθέτως απαιτεί συνεχώς χρήματα για λόγους συντήρησης (βλάβες, επισκευές, ανακαινίσεις) αλλά και φορολογίας (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).
Η αλήθεια είναι πως αν τα έξοδα που απαιτεί η συντήρηση του σπιτιού σου είναι υψηλότερα από την αύξηση της συνολικής του αξία, τότε αποτελεί ένα Liability για τον ισολογισμό σου.
Ο Kiyosaki μας λέει πως οι φτωχοί τείνουν να αγοράζουν Liabilities, οι πλούσιοι τείνουν να αγοράζουν Assets ενώ η μεσαία τάξη τείνει να αγοράζει Liabilities θεωρώντας πως είναι Assets.
[👩🏫 Μάθημα 3ο]
Κοιτάτε τη Δουλειά σας
Όταν ήταν παιδί, ο φτωχός του μπαμπάς συμβούλευε τονKiyosaki να βρει μια “καλή και ασφαλή εργασία”.
Από την άλλη, ο πλούσιος μπαμπάς του τον συμβούλευε να ξεκινήσει να συσσωρεύει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή του.
Ο Kiyosaki προτείνει την απόκτηση Assets τα οποία ανήκουν στις 7 παρακάτω κατηγορίες:
- Επιχειρήσεις που δεν απαιτούν ενεργή παρουσία στη διαχείριση τους
- Μετοχές
- Χρεόγραφα
- Αμοιβαία Κεφάλαια
- Ακίνητη περιουσία που αποδίδει εισόδημα
- Ομόλογα
- Royalties από πνευματική περιουσία (Μουσική, Βιβλία κτλ)
- Οτιδήποτε άλλο έχει χρηματική αξία, παράγει εισόδημα ή παίρνει υπεραξία και μπορεί να ρευστοποιηθεί άμεσα (για παράδειγμα Κρυπτονομίσματα, digital assets όπως Blogs, YouTube Channels κτλ)
📚 Οδηγός Επενδύσεων για Αρχαρίους:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις επενδύσεις, διάβασε τον Αναλυτικό Οδηγό Επενδύσεων για Αρχαρίους του MoneyMinority.
Περιλαμβάνει 5 θεματικές ενότητες οι οποίες καλύπτουν το θέμα των επενδύσεων ολιστικά και προετοιμάζουν κάποιον αρχάριο ώστε να κάνει τα πρώτα του βήματα σε αυτόν τον χώρο.
Ο συγγραφέας θεωρεί πως κάθε δολλάριο (ή Ευρώ) το οποίο εισέρχεται στην στήλη των περιουσιακών του στοιχείων αποτελεί έναν, τρόπον τινά, “εργαζόμενο” ο οποίος εργάζεται καθημερινά και αδιάκοπα για αυτόν και του “παράγει” ακόμα περισσότερα δολάρια.
[👩🏫 Μάθημα 4ο]
Η ιστορία της Φορολογίας & η Δύναμη των Ανώνυμων Εταιριών
Ένα θέμα το οποίο αρκετοί άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις τείνουν να περνάνε στο “ψιλό” είναι η φορολογία.
Δεν ξέρουν τι πρέπει να πληρώσουν, πότε πρέπει να το πληρώσουν και, το χειρότερο, γιατί πρέπει να το πληρώσουν.
Μια παρατήρηση δομικής σημασίας, η οποία με “έσπρωξε” ακόμα περισσότερο προς το προσωπικό επιχειρείν, είναι η διαφορά στην χρονική σειρά της φορολογίας όταν μιλάμε για έναν εργαζόμενο και όταν μιλάμε για μια επιχείρηση.
Τι εννοώ;
Σκέψου ότι είσαι ένας εργαζόμενος και εισπράττεις τον μισθό σου κάθε μήνα. Τα χρήματα που εισπράττεις είναι ήδη φορολογημένα από το κράτος.
Η σειρά των πραγμάτων εδώ, έχει ως εξής:
Πρώτα Πληρώνεσαι, στην συνέχεια Φορολογείσαι και, τέλος, Ξοδεύεις ο΄,τι έχει μείνει.
Στην αντίπερα όχθη, δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τις επιχειρήσεις.
Η σειρά των πραγμάτων για τις επιχειρήσεις είναι ως εξής:
Πρώτα Εισπράττει τα Έσοδα της, στην συνέχεια Ξοδεύει κάνοντας τα απαραίτητα έξοδα για να συντηρηθεί και, τέλος, Φορολογείταιο΄,τι έχει μείνει.
Πρόσεξες μια μικρή διαφορά εδώ;
Εάν είσαι εργαζόμενος, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να φορολογηθείς για το σύνολο των εισοδημάτων σου. Εάν τα μεικτά σου είναι 2.000€ το μήνα
Εάν από την άλλη είσαι μια επιχείρηση, μπορείς να ξοδέψεις, πρακτικά, αφορολόγητα χρήματα.
Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, η βενζίνη του αυτοκινήτου σου δεν αποτελεί προσωπικό ε΄ξοδο, αλλά επαγγελματικό. Τα καθαριστικά του γραφείου σου μπορούν να περιλαμβάνουν και τα καθαριστικά του σπιτιού σου. Το Laptop της δουλειάς, μπορεί να γίνει και προσωπικό Laptop.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να θεωρηθούν έξοδα επιχείρησης και να γίνουν με προ-φορολογημένα χρήματα.
📚 Περισσότερο Διάβασμα:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με την αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα ρίξε μια ματιά στον Οδηγό Έναρξης και στον Οδηγό Φορολόγησης Ατομικών Επιχειρήσεων του MoneyMinority.
Στο βιβλίο ο Kiyosaki το τραβάει κάπως πολύ και μας λέει πως μια φορά αγόρασε μια Porsche με χρήματα της επιχείρησης του.
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Και όταν λέω εφικτό, εννοώ πάντοτε, χωρίς να σου χτυπήσει την πόρτα η εφορία.
[👩🏫 Μάθημα 5ο]
Οι Πλούσιοι Επινοούν το Χρήμα
Με την έκφραση “οι πλούσιοι επινοούν το χρήμα” ο Kiyosaki θέλει να μας πει πως κάποιοι άνθρωποι έχουν την οικονομική και επιχειρηματικη γνώση και αντίληψη που απαιτείται για να μπορούν να αναγνωρίσουν επενδυτικές ευκαιρίες παντού.
Πριν μιλήσουμε περισσότερο για αυτό, ας δούμε τις 2 κατηγορίες επενδυτών σύμφωνα με τον συγγραφέα:
- Αυτοί που αγοράζουν επενδύσεις-πακέτα
- Αυτοί που δημιουργούν τις δικές τους επενδύσεις
Με τις επενδύσεις-πακέτα, αναφέρεται στην κλασική οδό που παίρνει κάποιος ο οποίος θέλει να επενδύσει.
Πηγαίνει σε έναν Broker (online ή φυσικό), τον συμβουλεύεται (ή και όχι) και αγοράζει το επενδυτικό μέσο της επιλογής του. Αυτό μπορεί να είναι μια μετοχή, ένα ETF, κάποιο κρατικό ομόλογο, ένα κρυπτονόμισμα κ.ο.κ.
Είναι η κατηγορία με τους περισσότερους επενδυτές και την παρομοιάζει με έναν καταναλωτής ο οποίος μπαίνει σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών για να αγοράσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί οι οποίοι ψάχνουν συνεχώς την αγορά, αναγνωρίζουν πιθανές ευκαιρίες, συνθέτουν όλα κομμάτια και δημιουργούν τις δικές τους επενδύσεις.
Σε αυτή την κατηγορία θα βρεις πολύ λιγότερους επενδυτές και ο Robert θα την παρομοιάσει με έναν geek της τεχνολογίας ο οποίος θα συναρμολογήσει μόνος του τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του αγοράζοντας τα εξαρτήματα, ε΄να ένα.
Για να μπορέσεις να θριαμβεύσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία, ο συγγραφέας μας λέει πως πρέπει να έχεις 3 κοινά χαρακτηριστικά:
- Να έχεις την οικονομική αντίληψη ώστε να μπορείς να αναγνωρίζεις πιθανές ευκαιρίες που δεν βλέπουν οι άλλοι
- Να είσαι ικανός να βρίσκεις χρηματοδότηση
- Να μπορείς να οργανώνεις έξυπνους και ικανούς ανθρώπους
[👩🏫 Μάθημα 6ο]
Εργαστείτε για να Μάθετε – όχι για το Χρήμα
Σύμφωνα με τον συγγραφέα:
“Όσο πιο ικανός (στον τομέα του) γινόταν ο φτωχός μου πατέρας τόσο σκληρότερα εργαζόταν. Παράλληλα, όσο περισσότερο εξειδικεύοταν, τόσο πιο βαθιά χωνόταν στην παγίδα (του Rat Race). Αν και οι αποδοχές του αυξάνονταν, οι επιλογές του μειώνονταν.”
Έτσι, όταν ήρθε η ώρα και τον απέλυσαν ανακάλυψε το πόσο επαγγελματικά ευάλωτος ήταν. Η θέση του εξαφανίστηκε και οι προσανατολισμένες σε αυτήν ικανότητες που ανέπτυξε δεν αποτελούσαν εφόδια για το μέλλον.
Από την άλλη, ο πλούσιος πατέρας του, τον ενθάρρυνε να μάθει “λίγο απ’όλα”.
Του έλεγε πως πρέπει να μάθει να συνεργάζεται με άτομα εξυπνότερα από αυτόν, να τους ενώνει και να είναι σε θέση να “εκμεταλλευτεί” το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που αυτοί παράγουν.
Ο συγγραφέας, λοιπόν, μας συμβουλεύει να επιλέξουμε εργασία με βάση τα Skills που θέλουμε να πάρουμε και όχι μόνο με βάση το μισθό που αυτή μας δίνει.
Όταν πάρουμε το συγκεκριμένο skill μπορούμε να μεταπηδήσουμε στον επόμενο κλάδο.
Αν, ντε και καλά, πρέπει να επιλέξουμε κάποιον τομέα για να γίνουμε σπεσιαλίστες θεωρεί πως αυτός θα πρέπει να είναι ο τομέας των πωλήσεων, του marketing, των διαπροσωπικών σχέσεων και της κατανόησης της αγοράς.
Ήρθε η ώρα για λίγο δικό μου input εδώ:
Η αλήθεια είναι πως συμφωνώ αρκετά με την συγκεκριμένη λογική και είναι αυτή που εφαρμόζω και εγώ στην δική μου επαγγελματική ζωή.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορείς παρά να είσαι ένας “Jack of all trades” και να κάνεις διασπορά κινδύνου τόσο σε πελάτες και Projects όσο και στα αντίστοιχα κανάλια όπου είσαι ενεργός.
Πάρε για παράδειγμα το MoneyMinority:
Οι γνώσεις μου για τον τομέα του Digital Marketing μου έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να γνωρίζω πως να επικοινωνήσω το ενδιαφέρον μου για τις Επενδύσεις και τα Προσωπικά Οικονομικά μέσω του Internet.
Έπειτα, η έννοια της “διασποράς κινδύνου” (που προκύπτει από τις Επενδύσεις) με έκανε να θέλω να αυξήσω τα κανάλια επικοινωνίας του MoneyMinority.
Έτσι ήρθε το κανάλι στο YouTube, τα Newsletters, το TikTok (ναι, το TikTok) κτλ.
Χωρίς τον συνδυασμό των παραπάνω γνώσεων δεν θα είχα καταφέρει τίποτα;
ΑΛΛΑ…
Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε πως οι σπεσιαλίστες, οι κάτοχοι Phd, οι επιστήμονες που αφιερώνουν την ζωή τους στην έρευνα, είναι αυτοί που προσφέρουν ο καθένας τους και σιγά σιγά από ένα λιθαράκι στον πολιτισμό μας.
Αν τώρα ενώσεις όλα αυτά τα λιθαράκια μαζί, από την αρχή του ανθρώπινου είδους, είναι αυτά που μας φέραν εδώ που είμαστε αυτή τη στιγμή.
Και είναι αυτά τα λιθαράκια που έρχονται και “εκμεταλλεύονται” οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές, συνθέτουν το δικό τους μείγμα και βγαίνουν στην αγορά με σκοπό να το κάνουν monetize και να συγκεντρώσουν πλούτο.
Κανένας δρόμος δεν είναι κακός και κανένας δρόμος δεν είναι καλός.
Είναι απλά θέμα στόχων και επιλογών.
Η Γνώμη μου
Πάμε στο ζουμί του θέματος: Θα πρότεινα το βιβλίο;
Θεωρώ πως σε γενικές γραμμές το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να βοηθήσει αρκετά κάποιον αρχάριο και θα το πρότεινα σίγουρα για μια ανάγνωση.
Πρώτον, θα σου δώσει ένα boost κινήτρου για να αρχίσεις να σκέφτεσαι περισσότερο το θέμα της οικονομικής σου ελευθερίας και της συνειδητότητας σου πάνω στο θέμα των χρημάτων αλλά και του πλούτου.
Δεύτερον, θα σου μάθει κάποιες βασικές (αλλά πολύ σημαντικές) έννοιες όπως η διαφορά ανάμεσα σε Assets και Liabilities, ανάμεσα σε Εισόδημα και Πλούτου καθώς και το πως μπορείς να μετατρέπεις τα χρήματα που εισπράττεις σε πλούτο.
Αν τώρα, είσαι παιδί του Internet, διαβάζεις MoneyMinority, ακολουθείς Bloggers, YouTubers και Influencers γύρω από τον κόσμο του Personal Finance και των Επενδύσεων και έχεις διαβάσει και μερικά άλλα βιβλία τότε το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει να σου διδάξει κάποιο ιδιαίτερα καινούριο concept.
Πάμε τώρα στα αρνητικά:
Ναι, θα ήθελα να μιλήσω για τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Δεν μπορώ παρά να ομολογήσω πως η φιγούρα του Robert Kyosaki μου είναι ιδιαιτέρως αντιπαθητική και η περσόνα του με cringαρει πραγματικά.
Θέλεις τα video του που έχουν κατακλύσει το YouTube, θέλεις η μορφή του (όσο superficial και να ακούγεται αυτό), θέλεις το γεγονός ότι φημολογείται ότι οι αρχικές μαζικές πωλήσεις των βιβλίων του προήλθαν από τους MLM κύκλους του όταν ήταν μέλος της Amway;
Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρω πως πιστεύω ακράδαντα πως αυτά που λέει το βιβλίο δεν είναι μονόδρομος.
Δεν είναι απαραίτητο να γίνεις ιδιοκτήτης μεγάλης επιχείρησης με 100 άτομα προσωπικό για να καταφέρεις να γίνεις πλούσιος. Ούτε ο δρόμος του εργαζομένου είναι αναγκαστικά κάτι το οποίο θα σε παγιδεύσει στο “Rat Race”.
Απεναντίας, πιστεύω ότι μπορείς να εκμεταλλευτείς άλλες οδούς (παθητικές επενδύσεις από μικρή ηλικία + ανατοκιζόμενο επιτόκιο = LFE) για να το καταφέρεις αυτό χωρίς να χρειάζεται να πάρεις το μεγάλο ρίσκο που πάει πακέτο με το επιχειρείν.
Θα βρεις κάποια πολύ ενδιαφέροντα resources στο συγκεκριμένο blog, όπως:
Το Προσωπικό μου Μακροχρόνιο & Παθητικό Portfolio ►
Γίνε Εκατομμυριούχος κόβοντας τον Καφέ [Ανατοκιζόμενο Επιτόκιο] ►
Οδηγός Επενδύσεων για Αρχαρίους ►
Όπως και να έχει, αυτή είναι η άποψη μου. Για να μπορέσεις να αποκτήσεις και τη δική σου θα πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο του.
Και αν το κάνεις, κράτησε αυτά που ταιριάζουν με τη δική σου ιδιοσυγκρασία και άσε όλα τα υπόλοιπα να μπούνε και να βγουν από το μυαλό σου.
Που θα βρεις το βιβλίο;
Βρες το Βιβλίο
📖 Μπορείς να βρεις το βιβλίο σε έντυπη μορφή μέσω του Ιανού και των Public.
🔊 Μπορείς να βρεις το βιβλίο σε ακουστική μορφή (στα Αγγλικά) στο Audible.
Τι είναι το Audible;
Σου αρέσει πραγματικά να διαβάζεις βιβλία, αλλά ο χρόνος σου δεν σου το επιτρέπει; Τι θα έλεγες να τα ακούς τότε;
Το Audible σου προσφέρει ακριβώς αυτό: Σου προσφέρει τα αγαπημένα σου βιβλία σε ηχητική μορφή για να τα ακούς οπουδήποτε βρίσκεσαι.
Μάλιστα, εαν κάνεις την εγγραφή σου από το παρακάτω Link θα κερδίσεις 2 audiobooks και δωρεάν πρόσβαση στο Audible Premium Plus για 30 ημέρες.
Μπορείς να βρεις μια εκτενέστερη περίληψη του βιβλίου στο Blinkist.
Τι είναι τοBlinkist;
Το Blinkist αποτελεί μια πλατφόρμα η οποία σου επιτρέπει να κατανοήσεις το νόημα και τις βασικές πληροφορίες από τα πιο δημοφιλή μη-λογοτεχνικά βιβλία του κόσμου σε 15 λεπτά.
Με λίγα λόγια, παίρνουν έναν βιβλίο, το διαβάζουν και δημιουργούν μια περίληψη με τα πιο σημαντικά σημεία του και σου την παρουσιάζουν σε ηχητική ή γραπτή μορφή. Εάν είσαι τύπος που βαριέται ή δυσκολεύεται να διαβάσει αλλά θέλεις να μάθεις τι πραγματεύεται το κάθε βιβλίο, θα σου λύσει τα χέρια.
Προτείνω να ρίξεις μια ματιά στην υπηρεσία και να το κάνεις μέσω του παρακάτω Link καθώς θα κερδίσεις ένα δωρεάν trial για 30 ημέρες:
Πως σου φάνηκε το βιβλίο; Το έχεις διαβάσει;
Από το 0 μέχρι το 100 πόσο σε κριντζάρει και εσένα ο Kiyosaki;
Γράψε μου στα σχόλια.
Μέχρι το επόμενο άρθρο, τα λέμε!
Sterg
📚 Διάβασε περισσότερα:
Ο Πλουσιότερος Άνθρωπος της Βαβυλώνας [Σύνοψη Βιβλίου] ►
Οδηγός Επενδύσεων για Αρχαρίους ►
Οδηγός Πληθωρισμού►
Οδηγός Επένδυσης σε Μετοχές ►
Οδηγός Επένδυσης σε ETFs ►
Το Παθητικό Portfolio με ορίζοντα 30ετίας ►
7 Comments
Hello Sterg. Ανακάλυψα τυχαία το blog σου και πραγματικά είσαι η καλύτερη παρέα στις βόλτες με το ποδήλατο. Έχω διαβάσει (ακούσει: audiobook) το βιβλίο όπως και το (Rich Dad’s CASHFLOW Quadrant) και συμμερίζομαι την άποψή σου σχετικά με την περσόνα του Kyosaki. Το βιβλίο απλά σου δίνει ένα boost στο να ξεκινήσεις να βλέπεις το personal finance και να σε ξεκουνίσει να δεις τι άλλο υπάρχει εκτός από το μισθό σου. Ωστόσο, διαβάζοντας το κάποιος θα πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι γράφτηκε΄ πριν από δεκαετίες και περιγράφει μια πραγματικότητα που δεν ταυτίζεται με την ελληνική. Οπότε το review σου μέσα από το φίλτρο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμο για κάποιον που μόλις ξεκινά αυτόν τον δρόμο.
Υ.Γ. Ρίξε μια ματιά στα mental models του Munger
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και το σχόλιο σου!
Πέραν του ότι συμφωνούμε, κρατάω 2 notes:
1. Να αγοράσω επιτέλους ποδήλατο
2. Να τσεκάρω το Mental Models του Munger
Καλή συνέχεια 🙂
Πάλι μπράβο Στεργιο.
Εγω πιστευα στην αρχη πως ειναι ο ενας και μοναδικός. Μετα τον απομυθοποιησα λιγο. Ακούγεται και πως εγινε πλούσιος απο αυτο το βιβλιο του.
Όπως και να εχει σε μαθαίνει πράγματα και σου αλλάζει τρόπο σκέψης.
Συνέχισε έτσι.
Όσο περισσότερο επιλέγεις να εντρυφείς σε κάποιο τομέα, τόσο πιο αναπόφευκτη είναι η απομυθοποιήση. Αλλά δεν είναι κακό…
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου Παναγιώτη! 🙂
Το διάβασα στα 17 μου, πριν από πάρα πολλά χρόνια, καθώς προετοιμαζόμουν για τις πανελλαδικές, με στόχο τις ανθρωπιστικές επιστήμες.. Όπως καταλαβαίνεις, είδα απλώς πεντακάθαρα το μέλλον μου στον φτωχό μπαμπά. Κατάλαβα πως ποτέ δεν θα γίνω πλούσιος, αλλά και ότι το να γίνεις πλούσιος είναι full time job. Όλη η ύπαρξη του συγγραφέα, όλες οι αποφάσεις του, περιστρεφόταν γύρω από αυτήν του την επιθυμία – και αυτό μου ήταν από τότε ανυπόφορο ως σκέψη, ως κάτι απολύτως μίζερο, βαρετό και κοντόθωρο. Μου κόλλησε όμως τόσο πολύ το δίπολο asset – liability ως προς την κατοικία, που όταν όλοι οι συνομήλικοί μου έπαιρναν δάνειο για να αγοράσουν σπίτι, εγώ δεν ήθελα – αλλά δεν τολμούσα και να επενδύσω τα χρήματα, με άλλους τρόπους, αφού δεν είχα εντρυφήσει στην σχετική τέχνη και κανείς γύρω μου δεν το έκανε. Το αποτέλεσμα είναι ότι έμεινα χωρίς δικό μου σπίτι (και τώρα τα λεφτά που μαζεύτηκαν δεν φτάνουν για να αγοράσω). Καταραμένο βιβλίο! 😀
Φιλολογε, σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Με είχες hooked up μέχρι το τέλος. Η αλήθεια είναι πως περίμενα ένα happy ending, αλλά δεν πειράζει!
Η αλήθεια είναι πως αν ήμουν πιο αποφασιστικός, ή έστω πιο πιστός στα “διδάγματα” του βιβλίου, θα είχα αγοράσει ακίνητο, απλώς όχι για μένα, αλλά ως επένδυση. Είναι όμως πολύ δύσκολο να πας κόντρα σε ό,τι σου λένε συγγενείς και φίλοι (πρώτα αγοράζουμε για μας και μετά ως “επένδυση”), εξ ου και έχασα το παράθυρο ευκαιρίας όταν οι τιμές στην Ελλάδα ήταν χαμηλές. Ηθικό δίδαγμα: πρέπει να αποφασίσεις εγκαίρως ποιον μπαμπά (νοοτροπία) να ακολουθήσεις, γιατί αλλιώς βολοδέρνεις στην αναποφασιστικότητα.