Επενδυσεις

Επενδυτικές Προτάσεις: Πώς να Ξεχωρίσεις τους Πωλητές από την Αλήθεια

Τον τελευταίο καιρό, φρεσκάροντας άλλη μια φορά το βιβλίο “Bogleheads’ Guide to Investing”, έπεσα πάνω σε ένα κεφάλαιο το οποίο μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θέλησα να μοιραστώ το “ζουμί” του μαζί σας σε αυτό το άρθρο.

Αφού σας έχω πει ήδη τη γνώμη μου σχετικά με τις επενδυτικές συμβουλές στο Ιντερνετ και γιατί πιστεύω ότι δεν δουλεύουν, ήρθε η ώρα να δούμε ποια είναι η γνώμη και των Bogleheads για ίδιο θέμα.

Πριν προχωρήσουμε, ίσως να αναρωτιέσαι ποιοι σκατά είναι αυτοί οι Bogleheads και γιατί έχουν αυτό το περίεργο όνομα;

🗣️ Ποιος είναι ο Bogle;
Ο John C. Bogle είναι ο ιδρυτής της Vanguard και αυτός που εισήγαγε για πρώτη φορά την έννοια της επένδυσης πάνω σε γενικούς δείκτες του χρηματιστηρίου. Με λίγα λόγια, θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις ως τον μπαμπά του Passive Index Investing. Χάρις στον Bogle οι επενδύσεις έγιναν πολύ πιο απλές και φθηνές πράγμα που τις έκανε πιο προσιτές για τον μέσο άνθρωπο.

🗿 Ποιοι είναι οι Bogleheads;
Οι Bogleheads αποτελούν μια κοινότητα η οποία απαρτίζεται από λάτρεις των επενδύσεων οι οποίοι τιμούν και ακολουθούν την επενδυτική φιλοσοφία του John Bogle. Θα τους βρεις στο επίσημο Forum τους να συζητάνε, έχουν δημιουργήσει τη δική τους Wiki ενώ έχουν γράψει και 3 βιβλία. Ένα από αυτά είναι το Bogleheads Guide to Investing.

📚 Τι είναι το Bogleheads’ Guide to Investing;
Το Bogleheads Guide to Investing αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό στις επενδύσεις ο οποίος ακολουθεί την φιλοσοφία των Bogleheads και βασίζεται πάνω σε Μακροχρόνιες Παθητικές Επενδύσεις σε Broad Index Funds.
Το βιβλίο γράφτηκε από τους Taylor LarimoreMel Lindauer και Michael LeBoeuf και η τελευταία έκδοση του ήταν το 2014.

.

Το 1980, μονάχα μια μικρή μειοψηφία των Αμερικάνων πολιτών είχε στην κατοχή της μετοχές στο χρηματιστήριο ενώ μόνο το 6% συμμετείχε σε κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο.

Κάνοντας fast forward στο σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικάνους κατέχουν κάποιο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο.

Η νόρμα, αν και με σαφώς μικρότερα νούμερα, δεν μπορεί να είναι και πολύ διαφορετική στη χώρα μας.

Η είσοδος όλου αυτού του πλήθους των ανθρώπων στον κόσμο των επενδύσεων συνοδεύτηκε και από τεράστια ζήτηση για επενδυτικό υλικό με την μορφή οδηγών, συμβουλών και προτάσεων.

Και σε μια ελεύθερη αγορά, η υπερβάλλουσα ζήτηση δεν μένει για πολύ καιρό μόνη της καθώς η προσφορά που θα την καλύψει δεν αργεί και πολύ.

Και εγένετο… Χρηματοοικονομικά βιβλία, εκπομπές, ειδήσεις, κανάλια, newsletters, Youtubers και Finfluencers.
Ναι, αυτός ο όρος είναι αληθινός (εκ του Financial Influencers)

Όλοι γνωρίζουν, όμως, ότι τα παραπάνω media είναι και αυτά επιχειρήσεις οι οποίες αποσκοπούν στο κέρδος.

Το κέρδος για ένα media εξαρτάται από 2 μεταβλητές: την ικανότητα του να προσελκύει συνεχώς νέους αναγνώστες αλλά και να κρατάει ενεργούς τους ήδη υπάρχοντες.

Και μάντεψε ποιοι τίτλοι φέρνουν περισσότερο κόσμο:

Αυτοί;

Οι 5 Καλύτερες Μετοχές για το 2023

Δες τα κρυπτονομίσματα που θα κάνουν το x10 τον επόμενο μήνα

Μάθε πως να γίνεις πλούσιος γρήγορα μέσα από το Χρηματιστήριο

ή αυτοί;

Πως να κάνεις Διαχείριση Ρίσκου στο Χαρτοφυλάκιο σου

Επενδύσεις και Προκαταλήψεις

Πως να γίνεις Πλούσιος Αργά και Σταθερά

Δυστυχώς και για πολλούς λόγους, η συντριπτική πλειοψηφία των retail επενδυτών θα κλικάρει τους πρώτους έναντι των δεύτερων.

Όπως καταλαβαίνεις, ένα μέσο έχει αντικίνητρο από το να προβάλει πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα καθώς αυτά, τις περισσότερες φορές, είναι βαρετά.
Από την άλλη, έχει όλα τα κίνητρα του κόσμου να σχεδιάζει υλικό το οποίο σε ενθουσιάζει, σε πωρώνει και σου δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι μπορείς να γίνεις πλούσιος γρήγορα ή να προβλέψεις προς τα που θα κινηθεί η αγορά.

Έρχονται τώρα οι Bogleheads με 3 οδηγίες οι οποίες μας βοηθούν να φιλτράρουμε καλύτερα αυτά που διαβάζουμε:

.

Πάμε να δούμε περισσότερα:

Όλες οι Προβλέψεις είναι απλά Θόρυβος

Σ’αρέσουν τα παιχνίδια;

Υποθέτω πως, αυτή τη στιγμή, γνέφεις καταφατικά και έτσι θα ρίξω στο τραπέζι ένα mini Quiz.

Φέτος τα Χριστούγεννα είπες να αυτοσχεδιάσεις και ως δώρο από τον Αγ. Βασίλη ζήτησες την ικανότητα να μπορείς να προβλέψεις την πορεία των τιμών των μετοχών στο μέλλον για μια περίοδο ενός έτους.

Και μάντεψε…

Είτε ήσουν τόσο καλό παιδί, είτε αυτός αποφάσισε να είναι extra γενναιόδωρος μαζί σου, μικρή σημασία έχει. Το πιο σημαντικότερο είναι ότι σου έκανε το χατήρι και για τους επόμενους 12 μήνες έχεις τη διορατικότητα να γνωρίζεις ποιες μετοχές θα έχουν αύξηση στην τιμή τους και ποιες μείωση.

ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΩΡΑ – Ποια είναι η πρώτη σου κίνηση;

  1. Ξεκινάς ένα νέο κανάλι στο YouTube όπου ανεβάζεις εβδομαδιαία Video με τους 5 νικητές και τους 5 χαμένους του χρηματιστηρίου της εβδομάδας που έρχεται για ένα έτος
  2. Συγκεντρώνεις την απαραίτητη ύλη, την μαγνητοσκοπείς, την κάνεις upload σε κάποιο website σου και κάνεις marketing για να προσελκύσεις κόσμο στο νέο σου Online Course πάνω στο πως να κάνεις πετυχημένες επιλογές μετοχών στο Χρηματιστήριο
  3. Έρχεσαι σε επαφή με όλα τα χρηματοοικονομικά ειδησεογραφικά websites και portals και τους προτείνεις μια συνεργασία όπου θα αναλάβεις μια νέα στήλη με όνομα “Οι 10 καλύτερες μετοχές για να Shortαρεις αυτό το μήνα
  4. Δημιουργείς ένα Newsletter με συνδρομή στο οποίο θα δίνεις signals αγοράς και πώλησης μετοχών την κατάλληλη στιγμή για την αποκόμηση βραχυχρόνιο κέρδους σε απανταχού traders
  5. ΔΕ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ, ΒΑΖΕΙΣ ΕΝΕΧΥΡΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ELON MUSK ΝΑ ΖΗΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙΣ

Αν απάντησες κάτι άλλο πέραν της 5ης επιλογής τότε είμαι σίγουρος πως σταμάτησες να διαβάζεις αυτά που γράφω πριν φτάσω σε αυτήν…

Πρακτικά, το νέο σου χάρισμα σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις το υγρό όνειρο κάθε Trader στον πλανήτη πραγματικότητα – θα μπορούσες να αγοράζεις φθηνά και να πουλάς ακριβά (Buy low, Sell high).

ΚΑΘΕ ΓΑΜ*ΜΕΝΗ ΦΟΡΑ!

Εάν το εφάρμοζες και στην πράξη τότε θα γινόσουν πλουσιότερος από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη σε ελάχιστον χρονικό διάστημα.

Η αλήθεια είναι πως οι προβλέψεις στο χρηματιστήριο μοιάζουν αρκετά με τις στοιχηματικές προβλέψεις πάνω σε αθλήματα. Όλοι έχουμε τις απόψεις μας και όλοι μας έχουμε πιθανότητες να πέσουμε μέσα.

Η ερώτηση είναι κατά πόσο μπορούμε να πέφτουμε μέσα συστηματικά, προβλέψιμα και μακροχρόνια;
Και η απάντηση είναι, κατά πάσα πιθανότητα, να μην μπορούμε…

Αυτοί που έχουν σίγουρα εγγυημένα κέρδη από όλη αυτή την ιστορία είναι αυτοί που κάνουν τις προβλέψεις, οι brokers αλλά και οι πλατφόρμες στις οποίες εκτελλούνται τα trades (είτε στοιχηματικές, είτε επενδυτικές).

Οι Bogleheads μας λένε πως οι Guru των προβλέψεων στις επενδύσεις χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

  1. Αυτοί που δεν γνωρίζουν προς τα που θα κινηθεί η αγορά και γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν
  2. Αυτοί που δεν γνωρίζουν προς τα που θα κινηθεί η αγορά αλλά πιστεύουν ότι γνωρίζουν
  3. Αυτοί που δεν γνωρίζουν προς τα που θα κινηθεί η αγορά αλλά βγάζουν χρήματα από να λένε ότι γνωρίζουν

↑ Πίσω στην αρχή

Να είσαι ένας Καλόπιστος Σκεπτικιστής

Εργάζεσαι;

Εάν εργάζεσαι τότε είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου πως τα χρήματα δεν βγαίνουν με ιδιαίτερη ευκολία.

Άγχος, σωματική και ψυχική κούραση, τοξικοί συνεργάτες και πελάτες σου ρουφάνε κάθε ρανίδα θετικής ενέργειας, νέα προβλήματα εμφανίζονται συνεχώς αλλά εσύ, εκεί…

Γερός και σταθερός σαν βράχος, επιμένεις να παραμένεις απίκο και να υπομένεις όποια κακουχία εμφανιστεί!

Πολλές φορές, μάλιστα, θα επιλέξεις να βάλεις την εργασία σου σε υψηλότερη θέση και από σημαντικότερα ζητήματα της ζωής σου όπως είναι η ίδια σου η οικογένεια ή ακόμα και η υγεία σου.

Και επιλέγεις να κάνεις αυτές τις θυσίες διότι μέσω της εργασίας θα έχεις χρηματικές απολαβές οι οποίες θα σου δώσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και μεγαλύτερη ασφάλεια στην καθημερινότητα σου.

Είναι μια δύσκολη συναλλαγή την οποία όλοι καλούμαστε να φέρνουμε εις πέρας…

Συμφωνούμε;

Συμφωνούμε!

Ε τότε θέλω να μου εξηγήσεις πως ΣΚ*ΤΑ γίνεται να παίρνεις αυτά τα χρήματα που με τόσο κόπο και χρόνο έβγαλες και να τα τοποθετείς στην πρώτη “ευκαιρία επένδυσης” για την οποία ενημερώθηκες πριν μερικά λεπτά από έναν ταξιτζή, κάποιον άγνωστο που σε πήρε τηλέφωνο ή από το πρώτο λήμμα της Google σε μια αναζήτηση σου.

May be an image of text that says 'Why would a fly land on something like this? Rats should be ashamed for falling in this trap WH BEARS!! This is ridiculous! All in mM.. Wwwe WOWVEL APR 539,9 539,973.84%'

Πάντοτε μου έκανε εντύπωση το πως είναι δυνατόν κάποιος να δουλεύει έναν ολόκληρο μήνα για έναν μισθό €800 αλλά όταν έρχεται η ώρα να επιλέξει που θα επενδύσει τα ίδια €800 να μπορεί να αποφασίζει μέσα σε μερικά λεπτά ή να πιστεύει, σχεδόν τυφλά, τον πρώτο τύπο που θα εμφανιστεί μπροστά του ως guru με όλες τις λύσεις.

Υποθέτω πως προέρχεται από το rush ντοπαμίνης που εκκρίνει η φαντασίωση της απόκτησης γρήγορου χρήματος η οποία, με τη σειρά της, σε κάνει να πέσεις σε όλα τα πιθανά σφάλματα επιβεβαίωσης (confirmation bias) που μπορείς να πέσεις και να πιστέψεις, λίγο πολύ, τα πάντα.

Θεωρώ πως είναι πιο σώφρων από πλευράς σου να πιστέψεις πως δεν υπάρχει γρήγορο χρήμα ούτε είσαι μάρτυρας μιας μοναδικής επενδυτικής ευκαιρίας η οποία είναι ικανή να διπλασιάσει τα χρήματα σου μέσα σε μερικές ημέρες.

Να είσαι σίγουρος πως αν υπήρχαν εγγυημένες αποδόσεις θα τις είχαν ήδη στα χέρια τους στην Wall Street και, να είσαι ακόμα πιο σίγουρος, πως δεν θα τις μοιραζόταν κανείς μαζί σου.

Το καλύτερο αντίδοτο σε όποια επενδυτική συμβουλή λαμβάνεις είναι να είσαι ένας καλόπιστος σκεπτικιστής ο οποίος κάνει την δική του έρευνα.

Να έχεις στο μυαλό σου πως επενδύσεις δεν πακέτο μαζί με:

  • Εγγυημένα υψηλές αποδόσεις
  • Προβλέψεις για το μέλλον
  • Γρήγορο πλουτισμό
  • Ενθουσιασμό

Επίσης, να θυμάσαι πως το βάρος της ευθύνης όλων των επενδυτικών επιλογών σου πέφτει μονάχα σε εσένα.

Με την ίδια λογική που εσύ θα είσαι αυτός που θα απολαύσει τους καρπούς των αποδόσεων τους, μόνο εσύ θα είσαι και αυτός που θα πληρώσει το τίμημα της αστοχίας τους.

Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά: Το σύνολο της πληροφορίας είναι διαθέσιμο εκεί έξω και, μάλιστα, δωρεάν.

Το δύσκολο κομμάτι το οποίο πέφτει πάνω στις πλάτες σου είναι η “απομόνωση του θορύβου” και ο διαχωρισμός μιας αξιόλογης αντικειμενικής πληροφορίας από μια μεροληπτική συμβουλή η οποία κρύβει εμπορικό ή προσωπικό όφελος για την πλευρά που την δίνει από πίσω.

Στον κόσμο των επενδύσεων υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ καλών συμβουλών και συμβουλών που ακούγονται καλές.

.

Η ικανότητα του να μπορείς να διαχωρίζεις τις μεν από τις δε, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των οικονομικών σου μέσα στα χρόνια.

Διάβασε βιβλία και άρθρα τα οποία εκθέτουν δεδομένα από εμπειρικές έρευνες και προέρχονται από ικανούς και αμερόληπτους ερευνητές.

Δώσε μεγαλύτερη βαρύτητα σε πηγές που δεν κρύβονται πίσω από ανωνυμία, έχουν σταθερή και μακροχρόνια παρουσία στο χώρο, παρουσιάζουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά της κάθε περίπτωσης και, το βασικότερο, τα επαγγελματικά τους καθήκοντα δεν έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τα προσωπικά τους συμφέροντα (το λεγόμενο Conflict of Interest).

Αν, για παράδειγμα, διαβάσω ένα άρθρο το οποίο συγκρίνει τα καλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων το οποίο έχει γραφτεί από την Binance (ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων) ίσως να αποτελεί ένα red flag. Όχι απαραίτητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα…

Να θυμάσαι πάντα πως μιλάμε για τα δικά σου χρήματα. Το να είσαι σε θέση να αναπτύξεις μια δική σου επενδυτική στρατηγική η οποία είναι δεμένη και ραμμένη στα μέτρα σου, σου δίνει ένα αίσθημα ελέγχου και ελευθερίας.

💩 Επενδυτικές Συμβουλές στο Internet:
Εάν θέλεις να μάθεις γιατί οι Επενδυτικές Συμβουλές είναι του Κ*λου, ρίξε μια ματιά στο αντίστοιχο άρθρο του MoneyMinority

↑ Πίσω στην αρχή

Ξεχώρισε τους Πωλητές από την Αληθινή Πληροφορία

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το θετικό είναι πως υπάρχουν εξαιρετικές πηγές πληροφόρησης για κάποιον που θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με το θέμα των επενδύσεων.

Βιβλία, σελίδες στο interent, portals, newsletters, σεμινάρια, εφημερίδες, blogs, το MoneyMinority κ.ο.κ.

Όμως, για κάθε μια αξιόλογη πηγή πληροφόρησης θα συναντήσεις αρκετές σκοπός των οποίων είναι να καταφέρουν να κλείσουν πωλήσεις παρά να βοηθήσουν.

Ενώ οι πωλήσεις δεν είναι απαραίτητα κάτι το κακό, θα πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις αυτόν που θέλει να σου πουλήσει κάτι από αυτόν που δίνει απλά πληροφορίες.

Δεν είναι εύκολη δουλειά και η γραμμή, πολλές φορές, είναι ιδιαίτερα λεπτή.

Να θυμάσαι πως πρέπει να επιβεβαιώνεις πάντοτε αυτά που διαβάζεις και να μην στέκεσαι στην οποιαδήποτε στείρα πληροφορίες, συμβουλή ή προτροπή σου δίνει κάποιος.

Έτσι είναι αρκετά δυσκολότερο να την πατήσεις.

Anyway, δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο συγκεκριμένο θέμα καθώς το είχαμε αναλύσει στο άρθρο όπου μιλούσαμε για τις επενδυτικές συμβουλές.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι μπορώ να κάνω;

Και ευτυχώς για εσένα (αλλά και εμένα) οι επενδύσεις δεν χρειάζεται να είναι δύσκολες ή πολύπλοκες και αν πρέπει να χαρακτηρίζονται από δύο πράγματα, αυτά είναι η απλότητα και η σταθερότητα μέσα στο χρόνο.

Εάν θέλαμε να συνοψίσουμε τα βήματα για την δημιουργία μας εξαιρετικής Επενδυτικής Στρατηγικής τότε αυτά θα ήταν:

1. Ξόδευε λιγότερα από όσα κερδίζεις και επένδυε την διαφορά

Προσπάθησε να μετατρέψεις το μηνιαίο ισοζύγιο σου σε πλεονασματικό μειώνοντας τα έξοδα ή αυξάνοντας έσοδα σου.

Χρησιμοποίησε αυτό το πλεόνασμα για να αποπληρώσεις όλα τα υψηλότοκα χρέη σου και να δημιουργήσεις ένα κεφάλαιο έκτακτης ανάγκης το οποίο μπορεί να υποστηρίξει το lifestyle σου για 3 – 6 – 9 -12 μήνες.

Αφού ολοκληρώσεις τα δύο παραπάνω βήματα, χρησιμοποίησε το μηνιαίο πλεόνασμα για να ξεκινήσεις τις επενδύσεις σου.

2. Δημιούργησε ένα απλό και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου το οποίο αποτελεί ένα μείγμα μετοχικών και ομολογιακών ETFs η αναλογία των οποίων καθορίζεται από την ηλικία σου.
Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο μεγαλύτερο θα πρέπει να είναι το ποσοστό των ομολογιακών ETFs.

🧺 Οδηγός ETFs:
Μάθε περισσότερα σχετικά με το τι είναι τα ETFs και πως λειτουργούν στον οδηγό του MoneyMinority

3. Κάνε την απαραίτητη εξισορρόπηση

Δεν υπάρχει λόγος να κοιτάς την πορεία του χαρτοφυλακίου σου καθημερινά. Είσαι εδώ for the long run.

Τσέκαρε το μόνο όταν έρθει η στιγμή να το τροφοδοτήσεις με επιπλέον κεφάλαιο ώστε να κάνεις και την απαραίτητη εξισορρόπηση ανάμεσα στα Assets.

Η επιπλέον τροφοδοσία μπορεί να γίνεται κάθε μήνα, εξάμηνο ή έτος αναλόγως των προμηθειών που χρεώνει ο Broker που έχεις επιλέξει ενώ η εξισορρόπηση είναι απαραίτητη για να διατηρείς το ίδιο επίπεδο ρίσκο ανεξαρτήτως των δυνάμεων της αγοράς.

💼Το Παθητικό Χαρτοφυλάκιο του MoneyMinority:
Εάν όλα αυτά σου φαίνονται Κινέζικα, ρίξε μια ματιά στο Παθητικό Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο του MoneyMinority

↑ Πίσω στην αρχή

Πως σου φάνηκε το συγκεκριμένο άρθρο; Ποια είναι η στρατηγική σου στις επενδύσεις;

Γράψε μου στα σχόλια!

Αν και στα Αγγλικά και προσανατολισμένο προς Αμερικάνους επενδυτές θα πρότεινα να διαβάσεις το Bogleheads Guide to Investing. Έχει να προσφέρει πολλά πάνω στο θέμα των επενδύσεων και πως αυτές μπορούν να εφαρμοστούν αποδοτικά από τον μέσο άνθρωπο.

Χωρίς φαμφάρες, χωρίς υποσχέσεις και πάντα με δεδομένα.

Μέχρι το επόμενο άρθρο, τα λέμε!

Sterg

.
Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment