Διαχειριση Χρηματων

Αποπληρωμή Χρέους | 2 Μέθοδοι για να Ξεχρεώσεις (που δουλεύουν)

Κάθε ιστορία χρέους ξεκινάει με μερικές περιττές αγορές, μια πιστωτική κάρτα και την απουσία πειθαρχίας αποπληρωμής της.

Αν αφήσεις την παραπάνω συνταγή ανεξέλεγκτη και προσθέσεις και μερικά δάνεια από εδώ και από εκεί, θα εκπλαγείς από το πόσο γρήγορα μπορεί να αποκτήσεις ένα “όμορφο” χρέος της τάξεως κάποιων χιλιάδων Ευρώ.

Ενώ η διαδικασία του να δημιουργείς χρέος είναι ωραία και διασκεδαστική, η διαδικασία του να το αποπληρώνεις είναι τις περισσότερες φορές δύσκολη και ιδιαίτερα επίπονη.

Σε έναν κόσμο ο οποίος έχει δομηθεί πάνω στο χρέος, είναι σχεδόν απίθανο να μην χρωστάς πουθενά και σε κανέναν.

Ίσως να σε ταλαιπωρεί η αποπληρωμή κάποιου δανείου (στεγαστικού, καταναλωτικού, επαγγελματικού κτλ), η αποπληρωμή χρεών πιστωτικής κάρτας ή ακόμα και ένα χρέος προς την εφορία.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες είναι οι δύο πιο δημοφιλείς μεθοδολογίες που θα σε βοηθήσουν να εξαλείψεις εντελώς τα χρέη σου καθώς και κάποια extra βήματα για να κάνεις την διαδικασία της αποπληρωμής λίγο πιο “γρήγορη“.

Καλή ανάγνωση!

Περιεχόμενα Άρθρου:

 1. Είναι κακό το χρέος;
 2. Μέθοδοι Αποπληρωμής Χρέους
 3. Επιπλέον Tips
 4. Σύνοψη & Σχόλια
 5. 🛠️ Εργαλείο Προϋπολογισμού →
 6. 🔴 YouTube Video →
.

Γιατί το χρέος είναι κακό;

Είναι το χρέος αναγκαστικά κακό;

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής υγείας και της οικονομικής ελευθερίας θεωρείται η απουσία χρέους (ή, αλλιώς η σωστή χρήση του).

Σε ακούω να ρωτάς:
“Άρα το χρέος είναι αναγκαστικά κάτι το κακό;”

Θα σου απαντήσω με έναν παραλληλισμό:
Φέρε στο μυαλό σου ένα μαχαίρι και κάνε την ίδια ερώτηση στον εαυτό σου.

Είναι το μαχαίρι κάτι κακό ή κάτι καλό;

Η απάντηση είναι:
Εξαρτάται!

Ένα μαχαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως ένα χρήσιμο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να μαγειρέψεις ένα νόστιμο δείπνο για την οικογένεια σου, όσο και ως ένα φονικό όπλο για να την δολοφονήσεις.

Το μαχαίρι, ως αντικείμενο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτομάτως ως κακό ή καλό.
Ο τρόπος που επιλέγει ο κάτοχος του να το χρησιμοποιήσει όμως μπορεί!

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με το χρέος!

Στα χέρια ενός έμπειρου και οικονομικά-savvy ανθρώπου, το χρέος μπορεί να γίνει ένα εργαλείο που θα φέρει γρήγορη ανάπτυξη στην επιχείρηση του και θα αυξήσει το net worth του.
Από την άλλη, στα χέρια ενός επιρρεπή και απερίσκεπτου καταναλωτή μπορεί να αποτελέσει τον λόγο της ολικής οικονομικής του καταστροφής.

Σε γενικές γραμμές ο κανόνας είναι:

Εάν το χρέος σε βοηθάει με οποιονδήποτε τρόπο να αυξήσεις την καθαρή αξίας της περιουσίας σου (net worth) τότε είναι καλό, εάν σε σπρώχνει προς τον υπερκαταναλωτισμό αντικειμένων που χάνουν την αγοραστική τους αξία τότε είναι κακό.

Για χάριν ευκολίας, στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με τις περιπτώσεις που το χρέος μας είναι βάρος και θέλουμε να το ξεφορτωθούμε.

Πάμε να δούμε πότε:

Το Χρέος “κλέβει” από το μελλοντικό σου εισόδημα

Σκέψου πως το χρέος αποτελεί, ουσιαστικά, “δανεικά” χρήματα από το μελλοντικό εισόδημα σου.
Εάν αγοράσεις κάτι με την πιστωτική σου κάρτα σήμερα, τότε συμφωνείς να το πληρώσεις με χρήματα που θα λάβεις από κάποιον μελλοντικό μισθό σου.

Πόσο ωραίο feeling είναι να πληρώνεις ακόμα εκείνη την τηλεόραση που είχες αγοράσει πριν 2 χρόνια η οποία δεν θεωρείται καν πλέον καινούριο μοντέλο;

Spoiler Alert: Καθόλου!

Το Χρέος σε ωθεί στην υπερκατανάλωση

Μια πιστωτική κάρτα σου δίνει την δυνατότητα να αγοράσεις οποιοδήποτε αγαθό άμεσα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις απολύτως τίποτα.
Αυτή η δυνατότητα, δημιουργεί και την ψευδαίσθηση πως έχεις και την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξεις την αγορά αυτού του αγαθού.

Τις περισσότερες φορές αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν με αποτέλεσμα ένας μη-ευσυνείδητος καταναλωτής να χάσει τον έλεγχο.

Το Χρέος κοστίζει χρήματα

Στον, μη αγγελικά-πλασμένο, κόσμο που ζούμε τίποτα δεν είναι δωρεάν. Ο μόνος λόγος για να σου δανείσει κάποιος χρήματα είναι για να βγάλει κέρδος από αυτό.

Το κέρδος που βγάζει ο δανειστής από τα χρήματα που δανείζει είναι το λεγόμενο επιτόκιο δανεισμού, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό πάνω στο συνολικό κεφάλαιο που σου δάνεισε.

Το Χρέος γεννά… χρέος

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη δύναμη του ανατοκιζόμενου επιτοκίου και πως αυτό μπορεί να αυξήσει το κεφάλαιο σου αν του δώσεις τον κατάλληλο χρόνο.

Πάντα όμως μιλούσαμε για την περίπτωση που εισπράττεις επιτόκιο πάνω στα χρήματα σου, ποτέ για την περίπτωση που το πληρώνεις.

Μάντεψε τι θα συμβεί αν τα χρήματα που χρωστάς συνεχίζουν να τοκίζονται συνεχώς μέσα στον χρόνο;
Το ανατόκιζομενο επιτόκιο θα κάνει το “θαύμα” του, αλλά αυτή τη φορά πάνω στο ποσό του χρέους σου!

Εάν, για παράδειγμα, αφήνεις ανεξέλεγκτο ένα χρέος πιστωτικής κάρτας πληρώνοντας μόνο την ελάχιστη μηνιαία καταβολή τότε σε λιγότερο από ένα έτος το ποσό των τόκων θα έχει ξεπεράσει ακόμα και το ίδιο ποσό του κεφαλαίου που δανείστηκες!

Αφού έγινε κατανοητό για ποιους λόγους πρέπει να απαλλαγούμε από το χρέος που μας βαραίνει, στο επόμενο κεφάλαιο θα δούμε και τις πιο αποδοτικές μεθοδολογίες για να το καταφέρουμε.

🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube
.

↑ Πίσω στην αρχή

Μέθοδοι Αποπληρωμής Χρέους

Οι δύο πιο δημοφιλείς μεθοδολογίες (οι οποίες μοιράζονται και μια κοινή θεματική χειμερινή ονομασία) που μπορείς να ακολουθήσεις για να αποπληρώσεις το χρέος σου είναι:

Και οι δύο μεθοδολογίες είναι ιδανικές για να σε βοηθήσουν να ξεχρεώσεις, με την κάθε μια να έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Πριν ξεκινήσεις, είναι σημαντικό να μάθεις τον τρόπο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χρέος η κάθε μία ώστε να επιλέξεις αυτή που είναι πιο κοντά στα μέτρα σου.

Και τι καλύτερο από το να χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα ώστε να γίνει πλήρως κατανοητός ο τρόπος που λειτουργούν.

Ας θεωρήσουμε πως έχεις τα παρακάτω ενεργά χρέη με τα αντίστοιχα επιτόκια τους.
Για να απαλλαγείς από αυτά, μπορείς να διαθέσεις ένα ποσό της τάξεως των 1.000€ /μήνα.

Είδος ΧρέουςΠοσόΕπιτόκιο
Δάνειο Αυτοκινήτου10.000€4.5%
Στεγαστικό Δάνειο30.000€3%
Εφορία1.000€5%
Πιστωτική Κάρτα5.000€19%

Πάμε να δούμε πως θα αντιμετώπιζε τα παραπάνω χρέη η εκάστοτε μέθοδος αποπληρωμής:

Η Μέθοδος της Χιονοστιβάδας 🏔

Εάν επίλεγες να ακολουθήσεις την μέθοδο της χιονοστιβάδας θα έπρεπε να κάνεις τα παρακάτω βήματα:

[Βήμα 1°]

Αποπληρωμή ελάχιστης καταβολής

Από το διαθέσιμο ποσό των 1.000€, η πρώτη σου κίνηση κάθε μήνα θα πρέπει να είναι η πληρωμή της ελάχιστης καταβολής για όλα σου τα χρέη.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να αποφύγουμε οποιεσδήποτε νομικές κυρώσεις, πρόστιμα και επιπλέον επιτόκια.

[Βήμα 2°]

Αποπληρωμή Υψηλότοκων Χρεών

Στη συνέχεια, εάν ακολουθήσουμε τη μέθοδο της χιονοστιβάδας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ποσό που απέμεινε από τα 1.000€ για να εξαλείψουμε την οφειλή με το υψηλότερο επιτόκιο πρώτα.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό θα ήταν το χρέος της πιστωτικής σου κάρτας καθώς το επιτόκιο του είναι το υψηλότερο (19%) ανάμεσα στα άλλα.

Αφού αποπλήρωνες στο 100% την πιστωτική σου κάρτα, θα συνέχιζες με το επόμενο υψηλότοκο χρέος σου, δηλαδή τα χρέη προς την εφορία.

Η σειρά με την οποία θα αντιμετώπιζες και θα εξάλειφες τα χρέη σου θα ήταν η παρακάτω:

ΣειράΕίδος ΧρέουςΠοσόΕπιτόκιο
1.Πιστωτική Κάρτα5.000€19%
2.Εφορία1.000€5%
3.Δάνειο Αυτοκινήτου10.000€4.5%
4.Στεγαστικό Δάνειο30.000€3%
Σειρά αντιμετώπισης σύμφωνα με τη μέθοδο της Χιονοστιβάδας

Θετικά & Αρνητικά

Η μέθοδος της χιονοστιβάδας είναι ιδανική εάν θεωρείς τον εαυτό σου 100% ορθολογικό ως προς την διαδικασία λήψης των αποφάσεων σου.

Λόγω της φύσης της, να εξαλείφει πρώτα τα υψηλότοκα χρέη και να συνεχίζει με τα χαμηλότοκα στην συνέχεια, σου “εξοικονομεί” αρκετά χρήματα από το επιτόκιο που θα πληρώσεις.

Από την άλλη, δεδομένου του ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν το ύψος του χρέους που προσπαθεί να εξαλείψει, ίσως να σου στερήσει την “χαρά της ολοκλήρωσης” και να σου ρίξει το ηθικό εάν το υψηλότοκο σου χρέος είναι και αρκετά μεγάλο.

Δεν είναι και το πιο ενθαρρυντικό συναίσθημα να πληρώνεις συνεχώς για ένα χρέος το οποίο βλέπεις να μειώνεται με πολύ αργό ρυθμό.

Θετικά

 • Πληρώνεις τους ελάχιστους δυνατούς τόκους

Αρνητικά

 • Δεν νιώθεις το αίσθημα της ολοκλήρωσης καθώς δεν “νιώθεις” τα χρέη σου να μειώνονται

↑ Πίσω στην αρχή

Η Μέθοδος της Χιονόμπαλας ❄️

Πως να ξεχρεώσω: Η μέθοδος της Χιονόμπαλας

Εάν επίλεγες να ακολουθήσεις την μέθοδο της χιονόμπαλας θα έπρεπε να κάνεις τα παρακάτω βήματα:

[Βήμα 1°]

Αποπληρωμή ελάχιστης καταβολής

Ακριβώς όπως και στη μέθοδο της χιονοστιβάδας έτσι και εδώ, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις κάθε μήνα είναι να πληρώνεις την ελάχιστη καταβολή για όλα σου τα χρέη.

[Βήμα 2°]

Αποπληρωμή Μικρότερων Χρεών

Στη συνέχεια, ακολουθώντας τη μέθοδο της χιονόμπαλας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ποσό που απέμεινε από τα 1.000€ για να εξαλείψουμε την οφειλή με το μικρότερο χρέος.

Στην περίπτωση μας αυτό θα ήταν το χρέος σου απέναντι στην εφορία καθώς το κεφάλαιο που χρωστάς είναι το μικρότερο (1.000€) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Αφού ξεμπερδέψεις με την εφορία, τότε θα συνεχίσεις με το αμέσως επόμενο μικρότερο χρέος σου το οποίο είναι τα χρέη της πιστωτικής σου κάρτας.

Η σειρά με την οποία θα αντιμετώπιζες και θα εξάλειφες τα χρέη σου θα ήταν η παρακάτω:

ΣειράΕίδος ΧρέουςΠοσόΕπιτόκιο
1.Εφορία1.000€5%
2.Πιστωτική Κάρτα5.000€19%
3.Δάνειο Αυτοκινήτου10.000€4.5%
4.Στεγαστικό Δάνειο30.000€3%
Σειρά αντιμετώπισης σύμφωνα με τη μέθοδο της Χιονόμπαλας

Θετικά & Αρνητικά

Η μέθοδος της χιονόμπαλας αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή εάν θεωρείς πως η καλή ψυχολογία και το ακμαίο ηθικό παίζει σημαντικό ρόλο στο να καταφέρνεις πράγματα στη ζωή σου.

Το γεγονός ότι ξεμπερδεύεις με τα χαμηλά χρέη σου στην αρχή, σου δίνει ένα εξαιρετικό ψυχολογικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να συνεχίσεις να διαγράφεις και τα υπόλοιπα χρέη σου, ένα ένα, μέχρι να φτάσεις στο μηδέν.

Από την άλλη, υπάρχει περίπτωση να πληρώσεις περισσότερα χρήματα σε επιτόκιο καθώς, σε αντίθεση με τη μέθοδο της χιονοστιβάδας, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν το λαμβάνει καθόλου υπόψιν της ως κριτήριο.

Θετικά

 • Νιώθεις ψυχολογική ευφορία καθώς διαγράφεις τα χρέη σου ένα ένα

Αρνητικά

 • Ενδέχεται να πληρώσεις περισσότερους τόκους
.

↑ Πίσω στην αρχή

🛠️ Εργαλείο Προϋπολογισμού MoneyMinority

Ψάχνεις έναν τρόπο καταγραφής αλλά και αυτόματου υπολογισμού εσόδων, εξόδων, αποταμίευσης, χρέους ή επένδυσης;

Το εργαλείο προϋπολογισμού του MoneyMinority αποτελεί μία εύκολη, γρήγορη και απλή λύση για να πάρεις τον έλεγχο των οικονομικών πίσω στα χέρια σου.

Τι περιλαμβάνει;
→ Καταγραφή εσόδων και εξόδων κάθε μήνα, για όλους τους μήνες του έτους
→ Κατηγοριοποίηση εξόδων με βάση ανάγκες, επιθυμίες, αποταμίευση, επένδυση & χρέος
→ Αυτόματοι υπολογισμοί με βάση τον κανόνα 50/30/20
→ Πραγματικά έξοδα vs Προϋπολογισμένα έξοδα
→ Γραφικές απεικονίσεις
→ Που πήγαν τα χρήματα σου
→ Σύνολο του έτους
→ Παρακολούθηση μακροχρόνιων στόχων αγορών, επενδύσεων ή αποταμίευσης
→ Αναλυτικές οδηγίες χρήσης

Εργαλείο προϋπολογισμού MoneyMinority

Είναι διαθέσιμο σε όλες τις συσκευές καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι ένας λογαριασμός Google – ανοίγει με Google Sheets.

📚 ή διάβασε τον οδηγό σωστής διαχείρισης χρημάτων


Επιπλέον Tips

Αφού μάθαμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις παραπάνω μεθοδολογίες ώστε να απαλλαγούμε από τα χρέη μας, μένει να δούμε πώς μπορούμε να το καταφέρουμε μια ώρα αρχύτερα.

Ορίστε μερικά tips:

Αύξησε τη μηνιαία καταβολή σου

Ίσως να αποτελεί το πιο απλό βήμα που μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς από τα χρέη σου λίγο πιο γρήγορα.

Αν αντί για 1.000€ τον μήνα, επίλεγες να τοποθετήσεις 2.000€ για να εξαλείψεις το χρέος σου τότε θα είχες ελευθερωθεί από αυτό σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Στην θεωρία ακούγεται ωραίο, πόσο εύκολο είναι, όμως, να μαζέψεις περισσότερα χρήματα ενώ πνίγεσαι στα χρέη;

Σίγουρα όχι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να έχεις στο μυαλό σου ότι είναι.

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να μαζέψεις χρήματα και, παράλληλα, κάνε καλύτερο προϋπολογισμό των εξόδων σου χρησιμοποιώντας την μέθοδο 50/30/20.

Μην δημιουργείς περισσότερο χρέος

Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως το να μην δημιουργείς περισσότερο χρέος να είναι ακόμα πιο βασικό βήμα από το προηγούμενο.

Εάν συνεχίσεις να αυξάνεις το χρέος σου τότε θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να απαλλαγείς από αυτό εκτός αν αυξάνεις μαζί με αυτό και την μηνιαία καταβολή.

Προσπάθησε να πληρώνεις τα πάντα με μετρητά και όχι με την πιστωτική σου κάρτα. Αν είναι ανάγκη, πάγωσε την!

Διαπραγματεύσου ένα καλύτερο επιτόκιο

Πολλές φορές έχεις την δυνατότητα να διαπραγματευτείς ένα καλύτερο επιτόκιο με τους πιστωτές σου.

Κάλεσε την τράπεζα σου και κάνε μια συζήτηση. Στην τελική, δεν έχεις να χάσεις απολύτως τίποτα, μόνο να κερδίσεις!

↑ Πίσω στην αρχή

Σύνοψη

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως δεν υπάρχει καλύτερη και χειρότερη μέθοδος για να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τα χρέη σου.

Ή μάλλον, η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που σε θα σε βολέψει περισσότερο ώστε να πετύχεις τον σκοπό σου, δηλαδή το να ελευθερωθείς από τα χρέη σου.

Εάν είσαι 100% ορθολογικός και μπορείς να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου τότε η μέθοδος της χιονοστιβάδας θα σου βγεί πιο “φθηνή” καθώς με αυτή θα πληρώσεις λιγότερα χρήματα σε επιτόκιο.

Αν από την άλλη, η ψυχολογία και το ηθικό παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να καταφέρνεις να πετύχεις τους στόχους σου, θα πρότεινα να ακολουθήσεις την μέθοδο της χιονόμπαλας η οποία θα σου δίνει συνεχώς τα hits ντοπαμίνης που χρειάζεσαι καθώς θα διαγράφεις χρέη γρηγορότερα.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;

Έχεις χρησιμοποιήσει κάποια από τις παραπάνω μεθόδους;

Θα χαρώ να ακούσω την επιτυχημένη (ή και αποτυχημένη) ιστορία απαλλαγής χρέους σου!

Μέχρι το επόμενο, τα λέμε!

Περισσότερο υλικό για διαχείριση χρημάτων

Εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω άρθρα:

❤️ Sharing is Caring
Μοιράσου αυτό το άρθρο με κάποιον που θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με τις μεθόδους αποπληρωμής χρέους.

↑ Πίσω στην αρχή

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

4 Comments

 1. Μάρκος Reply

  Καλησπέρα σας, αρχικά συγχαρητήρια για το site σας που βοηθάει αδαείς σαν εμένα να κατανοήσουμε με απλοϊκό τρόπο κάποια πράγματα για τα οικονομικά.

  Προσωπικά είχα 3 πιστωτικές που από κακή χρήση τις έφθασα στο όριο και επειδή δυστυχώς τα πιστωτικά όρια και στις 3 ήταν υψηλά(17-18%) , τις έφθασα στο υψηλότερο ποσό χρέους (13.000 ευρώ και οι τρεις). Αντιλαμβανόμενος ότι έχω μπλέξει άσχημα (καθώς μπορούσα να καλύψω μόνο τις ελάχιστες καταβολές που αθροιστικά ήταν περίπου 200 ευρώ μηνιαίως) υπολόγιζα ότι με αυτά τα 200 ευρώ θα ξεχρέωνα μετά από περίπου 8 χρόνια και θα είχα δώσει σχεδόν τα μισά σε τόκους. Αυτό που έκανα και τις μηδένισα ήταν να πουλήσω το ΙΧ μου 10ετιας και με τα χρήματα που πήρα (11.000 €) ξεχρέωσα (και διέκοψα) τις δύο με το μεγαλύτερο επιτόκιο και την 3η κάρτα την έχω ήδη κατεβάσει στα 800 € και ευελπιστώ σε 3 μήνες να την ξεχρεώσω και αυτή.

  Παράλληλα επειδή δεν μπορούσα να μείνω χωρίς ΙΧ, αγόρασα ένα καινούργιο με 0% προκαταβολή και εξόφληση σε 7 χρόνια, όμως το επιτόκιο αγοράς του αυτοκινητου είναι στο 1/3 της κάρτας.

  Με αυτό το τρόπο, ουσιαστικά έχω ένα καινούργιο ΙΧ με χαμηλότερη κατανάλωση, τέλη και ασφάλιστρα και παράλληλα ξεχρέωσα (σχεδόν) τις κάρτες που κάθε μήνα έμπαινε τόκος που αντιστοιχούσε στο ~60% των καταβολών που έδινα , δηλαδή πεταμένα λεφτά.

  Ευχαριστώ και συνεχίστε τα χρήσιμα άρθρα.

  • Γεια σου Μάρκο,

   Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την προσωπική εμπειρία που μοιράστηκες μαζί μας.

 2. Καλησπέρα και πραγματικά συγχαρητήρια για τα καταπληκτικά βίντεο και τις γνώσεις που μοιράζεσαι μαζί μας.

  Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι αναφορικά με ένα ιδιάζων χρέος που έχω. Αφορά ένα φοιτητικό δάνειο που είχα πάρει για το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία. Το επιτόκιο του δανείου είναι 5.6% . Το δάνειο αυτό έχει σαν ειδικό όρο ότι η αποπληρωμή του δεν είναι υποχρεωτική εάν δεν βγάζεις πάνω από £21,000 ετησίως. Μόλις ξεκινάς να βγάζεις πάνω από αυτό το όριο αυτόματα σου παρακρατείται το 6% του ετήσιου μισθού σου.

  Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου το ποσό που είχα δανειστεί ήταν £10,280. Τώρα έχει φτάσει στα £11,475 και ο λόγος είναι ότι αρκέστηκα στο υποχρεωτικό ποσό αποπληρωμής που είναι γύρω στα £54/μήνα. Παρόλο αυτά βλέποντας τα βίντεο σου, δεν θεωρώ ότι αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα αποδοτική καθώς με £54×12= £648 αποπληρώνω £648 το χρόνο και τα £575 του ποσού αυτού είναι μόνο οι ετήσιοι τόκοι. Συνεπώς από το δάνειο αποπληρώνω περίπου £73 το χρόνο! Δεν θα ήταν μια καλύτερη πρακτική να αυξήσω το μηνιαία δόση αποπληρωμής προκειμένου να γλιτώσω μελλοντικούς τόκους;

  Ευπρόσδεκτη η όποια άποψη ή συμβουλή!
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Γεια σου Στέφανε και σε ευχαριστώ για το post,

   Το μόνο που δεν κατανόησα είναι τι εννοείς με το “υποχρεωτική πληρωμή”. Αν εννοείς ότι δεν θα έχεις καμία νομική κύρωση, το καταλαβαίνω. Αλλά οι νομικές κυρώσεις δεν έχουν να κάνουν με τους τόκους οι οποίοι συνεχίζουν να “γράφουν” στο background.

   Γνώμη μου είναι να βάλεις σε προτεραιότητα την πλήρη αποπληρωμή του. Θα σε ανεβάσει άμεσα ένα επίπεδο στην κλίμακα οικονομικής ελευθερία.
   Αν θέλεις κάποιο εύκολο μπούσουλα, ρίξε μια ματιά στον Κανόνα 50/30/20.

Write A Comment