Διαχειριση Χρηματων

Φορολογία Ατομικής Επιχείρησης: Πλήρης Οδηγός [2022]

Στις 19 Νοεμβρίου του 2019 βγήκα από την πόρτα της εφορίας κρατώντας την βεβαίωση έναρξης της ατομικής επιχείρησης μου στο χέρι.

Έχοντας καλύψει πλήρως την εμπειρία μου σχετικά με την διαδικασία έναρξης μιας ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα σε προηγούμενο άρθρο, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα έχεις όντας ιδιοκτήτης μιας.

Δεν θα σου κρύψω πως ένα από τα πράγματα που με φόβιζε αρκετά πριν πάρω την απόφαση να κάνω το βήμα του ελεύθερου επαγγέλματος ήταν η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οι γενικότερες οικονομικές μου υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος.

Πόσο και σε τι θα φορολογηθώ;

Πότε και πως θα πρέπει να πληρώσω τον φόρο;


Ποιες είναι οι ασφαλιστικές μου εισφορές;


Πότε πληρώνω Φ.Π.Α.;

Η παραπληροφόρηση και η κουβέντα “καφενείου” που επικρατεί εκεί έξω, σε συνδυασμό με την ανικανότητα του κράτους να απλοποιήσει και να κατασταλάξει σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, δημιουργούν ένα πέπλο μυστικότητας και αγνώστου γύρω από το θέμα φορολογία.

Και ως άνθρωπος, πάντα τείνεις να φοβάσαι και να αποφεύγεις κάτι το άγνωστο.

Γι’αυτό και εγώ, αποφάσισα πως ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έκανα ήταν να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου τα πάντα γύρω από την φορολογία & τις οικονομικές μου υποχρεώσεις.

Είμαι από τους τελευταίους ανθρώπους που θέλουν να έχουν εκπλήξεις σε οικονομικά θέματα οπότε θα ήθελα να είμαι προετοιμασμένος στο 100% για το projection του φόρου μου ώστε να μπορώ να το εντάξω και στο budgeting plan μου.

Στον συγκεκριμένο οδηγό θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την φορολογία, το Φ.Π.Α. και τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα καθώς και μερικά tips διαχείρισης που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη.

Ο παρόν οδηγός αναφέρεται μονάχα σε ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες στους πελάτες τους. Πάνω στην συγκεκριμένη μορφή επιχείρησης έχω εμπειρία και παραστάσεις και αυτός είναι ο λόγος που γράφω αυτό τον οδηγό.

Φτιάξε ένα καφεδάκι και ξεκίνησε το διάβασμα!

Φορολογία & Διαχείρηση Ατομικής Επιχείρησης:


.

📝 Δωρεάν Λογισμικό Αυτόματης Τιμολόγησης & Διαχείρισης

Elorus Review και Οδηγός

Εάν ψάχνεις μια all-in-one πλατφόρμα η οποία θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τα οικονομικά της ατομικής σου επιχείρησης ρίξε μια ματιά στο Elorus.

Σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ηλεκτρονική τιμολόγηση των πελατών σου, να στέλνεις αυτόματα επαναλαμβανόμενα τιμολόγια, να ελέγχεις τα έξοδα και τα έσοδα σου, να κάνεις track τον χρόνο που αφιερώνεις σε κάθε Project και, γενικά, να κρατάς όσο πιο “συμμαζεμένη” γίνεται την ατομική σου επιχείρηση.

Πως λειτουργεί το Elorus

Και το καλύτερο απ’όλα;
Η υπηρεσία είναι 100% δωρεάν για πάντα. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι στον αριθμό των πελατών που μπορείς να τιμολογήσεις ανά μήνα.
Εάν, όμως, ξεκινάς τώρα ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας με λίγους πελάτες αποτελεί λουκούμι.

Επίσης, για όποιον ενδιαφέρεται, αποτελεί ελληνική εταιρεία.


Απόδοση Φ.Π.Α. Ατομικής Επιχείρησης

Απόδοση Φ.Π.Α. Ατομικής Επιχείρησης

Ο πρώτος φόρος για τον οποίο θα μιλήσουμε είναι ο Φ.Π.Α.

Συνέχισε την ανάγνωση ώστε να μάθεις τι είναι, ποιον επιβαρύνει, πότε τον πληρώνεις και τι κάνει μια επιχείρηση με αυτόν.
Επίσης, στο τέλος, θα σου δείξω τη μέθοδο που χρησιμοποιώ εγώ για να διαχειρίζομαι καλύτερα τον Φ.Π.Α. που εισπράττω ώστε να μην βρεθείς ποτέ προ εκπλήξεως όταν θα πρέπει να τον αποδώσεις.


Τι είναι ο Φ.Π.Α.;

Καταρχάς, ο Φ.Π.Α. είναι ένας έμμεσος φόρος κατανάλωσης ο οποίος ακούει στο όνομα Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και επιβαρύνει πάντα τον τελικό καταναλωτή αλλά εισπράττεται από τις επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα φόρο που επιβάλλει το κράτος στους τελικούς καταναλωτές και χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις ως εισπράκτορες του.

Ο Φ.Π.Α. αυτή τη στιγμή (εκτός εξαιρέσεων) είναι 24%.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας/επιχειρηματίας, όταν πουλάς μια υπηρεσία σε κάποιον πελάτη σου προσθέτεις τον Φ.Π.Α. στο τιμολόγιο και αυτός οφείλει να τον πληρώσει.
Αντίστοιχα, όταν αγοράζεις μια υπηρεσία/προϊόν ως ελεύθερος επαγγελματίας/επιχειρηματίας πληρώνεις με την σειρά σου τον Φ.Π.Α. στον

Στο τέλος του τριμήνου, υπολογίζεις (ή, μάλλον, ο λογιστής σου) τον Φ.Π.Α. που εισέπραξες, τον Φ.Π.Α. που πλήρωσες και κάνεις την αφαίρεση.

Αν έχεις πληρώσει περισσότερο Φ.Π.Α. απ’όσο έχεις εισπράξει τότε βγαίνει πιστωτικό και μπορείς να το εισπράξεις.

Αν έχεις εισπράξει περισσότερο Φ.Π.Α. απ’όσο έχεις πληρώσει (το πιο σύνηθες) τότε βγαίνει χρεωστικό και πρέπει να το αποδόσεις.


Πως πληρώνω τον Φ.Π.Α.;

Εάν έχεις ατομική επιχείρηση και είσαι ελεύθερος επαγγελματίας τότε οφείλεις να αποδίδεις τον Φ.Π.Α. που εισπράττεις από τους πελάτες σου κάθε τρίμηνο.

Αυτό σημαίνει ότι ο Φ.Π.Α. που εισέπραξες, για παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο) θα πρέπει να αποδοθεί/πληρωθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα του Απριλίου (4ου μήνα).

Αφού παραδόσεις τα τιμολόγια (εισπράξεων και πληρωμών) του τριμήνου στον λογιστή σου, αυτός θα κάνει τη σούμα και θα σε ενημερώσει για το ποσό του Φ.Π.Α. που πρέπει να αποδόσεις (ή και να εισπράξεις) στο κράτος.

Αφού λάβεις την ειδοποίηση πληρωμής με το ποσό που πρέπει να αποδόσεις και την ταυτότητα οφειλής, μπορείς να συνδεθείς στην online πλατφόρμα της τράπεζας στην οποία διατηρείς τον επαγγελματικό σου λογαριασμό και να προχωρήσεις στην πληρωμή.

πληρωμή ΦΠΑ μέσω Τράπεζας Πειραιώς

Απαλλαγή Φ.Π.Α. για Ελεύθερους Επαγγελματίες

Ως ελεύθερος επιχειρηματίας με ετήσιο τζίρο μικρότερο των10.000€ έχεις τη δυνατότητα να απαλλαγείς από τον Φ.Π.Α. σύμφωνα με το άρθρο 39 του κώδικα Φ.Π.Α.

Αυτό σημαίνει πως μπορείς να τιμολογείς τους πελάτες σου χωρίς να χρεώνεις το επιπλέον 24% που χρεώνουν όλοι οι υπόλοιποι.

Ενώ δεν αποτελεί κάποια άμεση οικονομική ενίσχυση (καθώς όσο Φ.Π.Α. εισπράττεις τόσο Φ.Π.Α. θα καλεστείς να πληρώσεις) θα σου δώσει επιπλέον πόντους ευελιξίας και καλύτερη χρηματοροή για την επιχείρηση σου.


Tips Διαχείρισης Φ.Π.Α.

Ένα από τα πιο κλασσικά λάθη που έκαναν (και συνεχίζουν να κάνουν) “παλιοί επιχειρηματίες της ταβέρνας” (disclaimer: αγαπάω τις ταβέρνες) είναι να θεωρούν τα χρήματα που εισπράττουν από τον Φ.Π.Α. δικά τους.

Το αίσθημα του να χρεώνεις μια υπηρεσία 100€ αλλά να εισπράττεις πίσω 124€ (μαζί με τον Φ.Π.Α.) είναι ιδιαίτερα γλυκό και μπορεί να σε βγάλει εύκολα εκτός προυπολογισμού.

Η έλλειψη επιχειρηματικής παιδείας και το γλυκό αυτό αίσθημα οδηγούσε πολλούς επιχειρηματίες στο να χρησιμοποιούν τα χρήματα που εισέπραξαν από τον Φ.Π.Α. για να πληρώνουν διάφορα έξοδα τους.

Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος του τριμήνου να ψάχνουν να βρουν χρήματα για να αποδώσουν τον Φ.Π.Α.

Πρέπει να βάλεις βαθιά ριζωμένο στο μυαλό σου πως ο Φ.Π.Α. αφορά χρήματα που δεν σου ανήκουν.
Το μόνο που κάνεις είναι να δρας ως ένας εισπράκτορας του κράτους εισπράττοντας τον μόνο και μόνο για να τον αποδόσεις πίσω σε αυτό στο τέλος του τριμήνου.

⚠️ Προσοχή:
Ενώ το να μην πληρώσεις τους φόρους που σου αναλογούν στο κράτος σε καθιστά φοροφυγά, το να μην αποδώσεις τον Φ.Π.Α. σε καθιστά εγκληματία (τουλάχιστον στα μάτια του κράτους).
Στην πρώτη περίπτωση (φόροι) θεωρείται πως χρωστάς χρήματα στο κράτος ενώ στην δεύτερη (Φ.Π.Α.) θεωρείται πως κλέβεις χρήματα από το κράτος.
Μάντεψε ποιος έχει χειρότερη μεταχείριση…


Πώς εγώ διαχειρίζομαι το Φ.Π.Α.

(και προτείνω να κάνεις και εσύ το ίδιο)

Για να μην μπεις, λοιπόν, στον πειρασμό να ξοδέψεις τα χρήματα του Φ.Π.Α. όπως κάνουν οι “επιχειρηματίες προς αποφυγή” που ανέφερα παραπάνω και βρεθείς προ εκπλήξεως μόλις έρθει η στιγμή να τα αποδόσεις, θα πρέπει να κάνεις το παρακάτω:

Μόλις εισπράξεις οποιοδήποτε τιμολόγιο από κάποιον πελάτη, εκείνη την ίδια στιγμή θα πάρεις το 24% του ποσού που εισέπραξες (δηλαδή τον Φ.Π.Α) και θα το τοποθετήσεις σε έναν ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό που έχεις στην τράπεζα σου.


Σε τι μας οφελεί;

Χρησιμοποιούμε την ίδια λογική που μας βοήθησε να αυτοματοποιήσουμε την αποταμίευση μας σε παλαιότερο άρθρο για να:

 • Αυτοματοποιήσουμε την συλλογή του Φ.Π.Α.
 • Διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συνεχώς διαθέσιμα τα χρήματα που πρέπει να αποδώσουμε στο τέλος του 3μήνου
 • Έχουμε σωστή εικόνα των πραγματικών ταμιακών διαθεσίμων μας

Τι θα χρειαστούμε;

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένας ξεχωριστός λογαριασμός (IBAN) στο online banking της τράπεζας μας ο οποιός να μην χρησιμοποιείται για κάποιο άλλο σκοπό και την απαραίτητη πειθαρχία που απαιτείται για να μείνουμε συνεπείς.


Πως το κάνουμε; [Παράδειγμα]

Βήμα 1ο:

Έστω ότι εισπράτουμε τιμολόγιο συνολικής αξίας 124€.
100€ (Καθαρή αξία) + 24€ (Φ.Π.Α.)

Βήμα 2ο:

Μεταφέρουμε τα 24€ που αφορούν τον Φ.Π.Α. στον ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό που έχουμε δημιουργήσει για αυτόν τον σκοπό.
(τον οποίο έχω ονομάσει Φ.Π.Α για ευκολία)

Κόλπο διαχείρισης ΦΠΑ για επιχειρήσεις

Βήμα 3ο:

Συνεχίζουμε να καταθέτουμε τον Φ.Π.Α. στον συγκεκριμένο λογαριασμό για ολόκληρη την περίοδο του τριμήνου.

Ξεχωριστός επιχειρηματικός λογαριασμός για το ΦΠΑ

Βήμα 4ο:

Μόλις βγει η ταυτότητα οφειλής, αποδίδουμε τον Φ.Π.Α. από τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Βήμα 5ο:

Bonus Surprise!
Δεδομένου του ότι θα έχεις κάνει κάποιες αγορές μέσα στο τρίμηνο (άρα θα έχεις πληρώσει Φ.Π.Α.) το ποσό που καλείσαι να αποδώσεις θα είναι σίγουρα μικρότερο από αυτό που θα έχεις μαζέψει στον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Αφού πληρώσεις το Φ.Π.Α. θα σου μείνει ένα ποσό στον συγκεκριμένο λογαριασμό το οποίο είσαι ελεύθερος να ξοδέψεις όπως θέλεις!

Δες το σαν ένα bonus τριμήνου!


❤️ Sharing is Caring
Μοιράσου αυτό το άρθρο με κάποιον που θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με την φορολογία αλλά και την διαχείριση ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα.


Ασφαλιστικές Εισφορές Ελεύθερων Επαγγελματιών

Ασφαλιστικές Εισφορές Ελεύθερων Επαγγελματιών

Αφού ξεκαθαρίσαμε το θέμα της απόδοσης Φ.Π.Α. ως ελεύθερος επαγγελματίας, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την επόμενη σου υποχρέωση που δεν είναι άλλη από την ασφάλιση σου.


Τι είναι οι Ασφαλιστικές Εισφορές;

Εάν προέρχεσαι από background μισθωτού τότε, κατά πάσα πιθανότητα, οι ασφαλιστικές σου εισφορές δεν θα σε είχαν απασχολήσει ποτέ καθώς ο εργοδότης σου ήταν υπεύθυνος για αυτές.

Τώρα, όμως, που είσαι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, πέραν όλων των άλλων, έχεις και την πλήρη ευθύνη της ασφάλισης σου.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση είσαι υποχρεωμένος να καταβάλεις την ασφαλιστική εισφορά σου στο ταμείο του ΕΦΚΑ – Μη μισθωτών.
Αυτή η ασφαλιστική εισφορά είναι αυτή που σου προσφέρει κάλυψη υγείας και θα δομήσει την μελλοντική σου σύνταξη.

💡 Tip
Στην Ελλάδα, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αναγκαίες και δεν μπορείς να απαλλαγείς με κάποιο τρόπο από αυτές.


Ασφαλιστικές Κατηγορίες ΕΦΚΑ 2022

Από 01.01.2020 το ασφαλιστικό σύστημα έχει αλλάξει και ο ασφαλιζόμενος ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί ο ίδιος να επιλέξει το ύψος της ασφαλιστικής του εισφοράς ανάμεσα από 6+1 ασφαλιστικές κατηγορίες οι οποίες θα καθορίσουν και το ύψος της σύνταξης του.
Πρόκειται για ένα θετικό βήμα, κατά την άποψη μου, καθώς σου δίνει ακόμα περισσότερο έλεγχο και ελευθερία πάνω στο πως θα χρησιμοποιήσεις τα χρήματα σου.

Αν έχεις πίστη στο κρατικό ασφαλιστικό σύστημα τότε μπορείς να επιλέξεις μια υψηλή ασφαλιστική κατηγορία η οποία θα σου προσφέρει υψηλότερη σύνταξη στο μέλλον.

Αν, από την άλλη, δεν έχει πίστη στο κρατικό ασφαλιστικό σύστημα αλλά θεωρείς ότι είσαι καλύτερος διαχειριστής των χρημάτων σου τότε μπορείς να επιλέξεις μια χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και να χρησιμοποιήσεις τα υπόλοιπα χρήματα επενδύοντας τα όπου νομίζεις.

(Μάντεψε που ανήκει ο υποφαινόμενος…)

Οι 6+1 ασφαλιστικές κατηγορίες είναι οι παρακάτω:

Ασφαλιστική ΚατηγορίαΑσφαλιστική Εισφορά
210€
252€
302€
363€
435€
566€
7η (Ειδική)136€

Η 7η και ειδική κατηγορία έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για νέους επιχειρηματίες οι οποίοι διανύουν τα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης τους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό benefit το οποίο θα διευκολύνει τους νέους επιχειρηματίες στα δύσκολα πρώτα έτη λειτουργίας τους.

Τέλος, με τις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες, μπορείς να έχεις μια εκτίμηση για το ύψος της σύνταξης που θα πάρεις ανάλογα τα χρόνια ασφάλισης σου.

Δες τον πίνακα, παρακάτω:

Ασφαλιστικές Εισφορές & Σύνταξη Ελευθερων Επαγγελματιών

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, διάβασε το σχετικό άρθρο του ΕΦΚΑ μη μισθωτών.


Πως πληρώνω τις Ασφαλιστικές Εισφορές;

Οι ασφαλιστικές σου εισφορές πρέπει να πληρώνονται κάθε μήνα.

Μόλις εκδοθεί η ειδοποίηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ μη μισθωτών και σου την προωθήσει ο λογιστής σου (μπορείς να την βρεις και μόνος σου online) είσαι ελεύθερος να προχωρήσεις στην πληρωμή της.

Η πληρωμή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω του e-banking οποιασδήποτε ελληνικής τράπεζας.

Εγώ τις πληρώνω μέσω του e-banking της Τράπεζας Πειραιώς όπως φαίνεται παρακάτω:


Elorus Review και Οδηγός

Φορολογία Ατομικών Επιχειρήσεων

Φορολογία
Ατομικής
Επιχείρησης

Αφού ξεκαθαρίσαμε το θέμα απόδοσης του Φ.Π.Α. και των ασφαλιστικών εισφορών ήρθε η ώρα για το βαρύ πυροβολικό – το θέμα που διχάζει, μπερδεύει και τρομάζει τους πάντες – την φορολογία της επιχείρησης σου.

Όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, η έναρξη της ατομικής μου επιχείρησης έγινε στις 19 Νοεμβρίου του 2019.

Πριν αρχίσω να μιλάω για αριθμούς και μαθητικά σχετικά με την φορολογία, θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάτι που ίσως να μην έχεις σωστά στο μυαλό σου.

Η φορολογία μιας επιχείρησης αφορά πάντα τα κέρδη της και όχι τον συνολικό της τζίρο.


Γιατί επιχειρηματίας και όχι μισθωτός;

Ένα από τα αγαπημένα μου quotes στο βιβλίο Rich Dad, Poor Dad του Robert Kiyosaki που με “έσπρωξε” ακόμα περισσότερο προς το να ξεκινήσω κάτι δικό μου, είναι η διαφορά μεταξύ επιχειρήσεων και μισθωτών στην φορολογία.

Η διαφορά τους έγκειται στο πότε φορολογούνται τα εισοδήματα τους. Συγκεκριμένα:

Ένας μισθωτός:
Πρώτα θα πληρωθεί από τον εργοδότη του, έπειτα θα φορολογηθεί από το κράτος και στην συνέχεια είναι ελεύθερος να καταναλώσει το ποσό που θα μείνει.

Μόλις εισπράξει τον μικτό μισθό του (1.300€), το κράτος θα τον φορολογήσει 303€ (σύμφωνα με το AfterTax.gr) και στη συνέχεια θα μπορέσει να καταναλώσει το ποσό που απομένει, δηλαδή τον καθαρό μισθό του (997€).

Πληρωμή από εργοδότη (Μεικτός Μισθός)

Φορολογία Εισοδήματος

Τελικός Μισθός (Καθαρός Μισθός)

Μια επιχείρηση:
Πρώτα θα εισπράξει τα έσοδα από τους πελάτες/πωλήσεις της, έπειτα θα καταναλώσει τα έξοδα της και στην συνέχεια θα φορολογηθεί για το ποσό που θα μείνει.

Εάν μια επιχείρηση εισπράξει έσοδα 1.300€ για ένα μήνα και προχωρήσει σε έξοδα (όπως η πληρωμή ενοικίου, ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, εξοπλισμού, βενζίνης κτλ) 1.000€ τότε θα φορολογηθεί για τη διαφορά τους, δηλαδή τα κέρδη της τα οποία είναι 300€.

Έσοδα Επιχείρησης

ΈξοδαΕπιχείρησης

Κέρδη Επιχείρησης

Φορολογία Εισοδήματος

Καθαρά Κέρδη

Αντιλαμβάνεσαι την διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις;

Στην συγκεκριμένη, περίπτωση ο μισθωτός φορολογείται για ολόκληρο το ποσό των 1.300€ ενώ η επιχείρηση για το ποσό των 300€.

⚠️ Προσοχή:
Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να περνάς στα έξοδα της επιχείρησης σου προσωπικές δαπάνες όπως εστιατόρια, καφέδες, ποτά, ρούχα κτλ


Κλίμακες Φορολογίας Ελεύθερων Επαγγελματιών στην Ελλάδα (2022)

Αφού είδαμε, λοιπόν, πως θα φορολογηθείς για τα ετήσια κέρδη σου πάμε να δούμε και ποιες είναι οι κλίμακες φορολόγησης στην Ελλάδα για ελεύθερους επαγγελματίες.

*Οι παρακάτω κλίμακες είναι ανανεωμένες σύμφωνα με το τελευταίο φορολογικό καθεστώς που ισχύει από 01.01.2020. Σε κάθε περίπτωση απευθύνσου στον λογιστή σου καθώς η φορολογία στην Ελλάδα είναι κάτι που αλλάζει πολύ (πάρα πολύ) συχνά

Για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις το φορολογικό καθεστώς που ισχύει μετά τις 01/01/2020 είναι το εξής:

Φορολογικός ΣυντελεστήςΚέρδη
9%1 έως 10.000€
22%10.001€ έως 20.000€
28%20.001€ έως 30.000€
36%30.001€ έως 40.000€
44%40.001€ και πάνω

Τι σημαίνει όμως το παραπάνω;
Πως μπορείς να υπολογίσεις την πραγματική σου φορολογία;

Δες τα παραδείγματα που ακολουθούν και θα καταλάβεις:


Αν έχεις ετήσια κέρδη 14.000€ τότε η φορολογία σου υπολογίζεται ως εξής:

Κλίμακα ΚερδώνΦορολογικός ΣυντελεστήςΦόρος
1 έως 10.000€9%900€
10.001€ έως 14.000€22%880€

Άρα, για ετήσια κέρδη → 14.000€, θα πληρώσεις συνολικό φόρο → 1.780€.


Αν έχεις ετήσια κέρδη 32.000€ τότε η φορολογία σου υπολογίζεται ως εξής:

Κλίμακα ΚερδώνΦορολογικός ΣυντελεστήςΦόρος
1 έως 10.000€9%900€
10.001€ έως 20.000€22%2.200€
20.001€ έως 30.000€28%2.800€
30.001€ έως 32.000€36%792€

Άρα, για ετήσια κέρδη → 32.000€, θα πληρώσεις συνολικό φόρο →6.692€.


Αν είσαι νέος επιχειρηματίας (3 πρώτα χρόνια λειτουργίας) και έχεις τζίρο μικρότερο των 10.000€ τότε διάβασε το παρακάτω:

Φορολογία Νέου Ελεύθερου Επαγγελματία

Είναι άξιο αναφοράς πως, αν είσαι νέος επιχειρηματίας*, και έχεις τζίρο μικρότερο των 10.000€ τότε ο φορολογικός συντελεστής της πρώτης κλίμακας πέφτει στο μισό!

Δηλαδή αν έχεις συνολικά έσοδα 8.000€ τότε, αντί για 9% και συνολικό φόρο 720€ θα πληρώσεις το μισό, δηλαδή 360€ (4.5%).

Ένα μέτρο ιδιαίτερα θετικό και υποστηρικτικό υπέρ του επιχειρείν καθώς δρα σαν ένα έξτρα κίνητρο για τους νέους επιχειρηματίες αν αναλογιστείς ότι τα πρώτα χρόνια είναι πάντα τα δυσκολότερα.

Αν ξεπεράσεις τον ετήσιο τζίρο των 10.000€ τότε δεν ισχύει η έκπτωση και φορολογείσαι με τα παραπάνω κλιμάκια που είδαμε προηγουμένως.

*Νέος επιχειρηματίας θεωρείσαι για τα πρώτα 3 φορολογικά σου έτη λειτουργίας


Πως Διαχειρίζομαι τον Φόρο

(και προτείνω να κάνεις και εσύ το ίδιο)

Στα χνάρια της μεθοδολογίας διαχείρισης Φ.Π.Α. που είδαμε στο παραπάνω κεφάλαιο, έχω να προτείνω κάτι αντίστοιχο και για την φορολογία σου.

Αναγνωρίζω οτι η παρακάτω μεθοδολογία απευθύνεται μόνο σε budgeting freaks που θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι όσον αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Επίσης, αναγνωρίζω, ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν ένα σχετικό projection ετήσιας κερδοφορίας και, παράλληλα, να έχουν την οικονομική άνεση να κρατήσουν χρήματα στην άκρη.


Πως το κάνουμε; [Παράδειγμα]

Αφού τελείωσα με τα disclaimers, ήρθε η ώρα να σου εξηγήσω τι εννοώ.
Και θα το κάνω χρησιμοποιώντας, ως παράδειγμα, την δική μου επιχείρηση.

Βήμα 1ο:
Υπολογισμός Ετήσιων Εσόδων

Η ατομική μου επιχείρηση παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής διαφήμισης (Social Media, Google kτλ) σε επιχειρήσεις (e-shops, επαγγελματίες).
Αυτό σημαίνει ότι έχω (όσο είναι εφικτό) σταθερές συνεργασίες οι οποίες μου επιφέρουν προβλεπόμενα μηνιαία έσοδα.

Ας θεωρήσουμε ότι, με δεδομένους τους πελάτες που έχω αυτή τη στιγμή και χωρίς να αλλάξει κάτι, τα μηνιαία έσοδα μου είναι 1.500€.
Αυτό μας δίνει ένα ετήσιο projection εσόδων 15.000€

Βήμα 2ο:
Υπολογισμός Ετήσιων Εξόδων

Με την ίδια λογική, μπορούμε να υπολογίσουμε και τα αναμενόμενα ετήσια έξοδα μας. Με δεδομένες τις συνθήκες του σήμερα, προσθέτοντας όλα τα πάγια επιχειρηματικά έξοδα μου (ενοίκιο, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές, λογιστής κτλ), τα μηνιαία έξοδα μου είναι 500€.
Αυτό μας δίνει ένα ετήσιο projection εξόδων 5.000€

Βήμα 3ο:
Projection Ετήσιων Κερδών

Όπως μας δίδαξε και το Α.Ο.Θ. στην 3η Λυκείου, τα κέρδη μιας επιχείρησης βγαίνουν από την παρακάτω εξίσωση:

Κέρδη = Έσοδα – Έξοδα

Το projection κερδοφορίας μας προκύπτει αν αφαιρέσουμε το projection εξόδων από το projection εσόδων μας:

Με τα τωρινά δεδομένα, το projection ετήσιας κερδοφορίας μας είναι: 15.000€ – 5.000€ = 10.000€

Βήμα 4ο:
Υπολογισμός Projection Φορολογίας

Εάν συμβουλευτούμε τις κλίμακες φορολογίας ατομικής επιχείρησης, τότε θα δούμε ότι για ετήσια κέρδη 10.000€ η κλίμακα φορολόγησης μας είναι 9%.
Αυτό σημαίνει ότι το projection φορολογίας για το έτος μας είναι 900€.

Βήμα 5ο:
Μεταφορά του ποσού

Μεταφέρουμε τα 900€ σε έναν ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό (τον οποίο έχουμε ονομάσει Projection Φορολογίας) και τα κρατάμε εκεί μέχρι την στιγμή καθοριστεί ο φόρος μας.

Κόλπο διαχείρισης Projection φόρου για επιχειρήσεις

Όπως καταλαβαίνεις, η παραπάνω μέθοδος μπορεί να αποκλίνει ιδιαίτερα από την πραγματικότητα καθώς τα έσοδα και τα έξοδα σου ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι σταθερά και μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
Αποτελεί, όμως, ένα ακόμα μαξιλαράκι ασφαλείας (κάτι σαν το emergency fund) το οποίο θα σε βοηθήσει να προλάβεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις και να νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Και στην τελική, αν το ποσό φορολογίας σου είναι υψηλότερο από το projection που είχες κάνει τότε μπορείς να καλύψεις την διαφορά με ένα πολύ μικρότερο ποσό.
Αν, από την άλλη, είναι χαμηλότερο τότε μπορείς θεωρήσεις την διαφορά που κερδίζεις ως ένα bonus χρονιάς!

Καλύτερα να προνοείς παρά να τρέχεις τελευταία στιγμή!


Σε τι θα μας οφελήσει;

 • Οικονομική ασφάλεια & αυτοπεποίθηση καθώς τα χρήματα της φορολογίας μας θα είναι συνεχώς διαθέσιμα
 • Πραγματική εικόνα των ταμιακών διαθεσίμων μας

Τι θα χρειαστούμε;

 • Έναν ξεχωριστό λογαριασμό (IBAN) στο online banking της τράπεζας μας ο οποιός να μην χρησιμοποιείται για κάποιο άλλο σκοπό
 • Projection ετήσιας κερδοφορίας της επιχείρησης μας
 • Οικονομική άνεση για να κρατήσουμε ένα χρηματικό κεφάλαιο στην άκρη

.

Σύνοψη Υποχρεώσεων Ατομικής Επιχείρησης

Συνοψίζοντας, ως ελεύθερος επιχειρηματίας, οι υποχρεώσεις σου απέναντι στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι παρακάτω:

 • Απόδοση Φ.Π.Α.ανά 3μηνο
 • Πληρωμή Ασφαλιστικών Υποχρεώσεωνανά μήνα
 • Πληρωμή Φορολογικών Υποχρεώσεωνανά φορολογικό έτος

Disclaimer:
Δεν είμαι φορολογικός σύμβουλος και τα παραπάνω δεν αποτελούν συμβουλές ή γνώσεις ειδικού αλλά προσωπικές εμπειρίες.
Τα φορολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.
Εάν χρειάζεστε φορολογικές και λογιστικές συμβουλές απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία λογιστή.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

18 Comments

 1. Συμπυκνωμένη επικαιροποιημενη έγκυρη βιωματική γνωση. Την διαβάσαμε μονορούφι και την απολαύσαμε. Ευχαριστούμε MoneyMinority

  • Χαίρομαι για άλλη μια φορά Αλέξανδρε! Σε ευχαριστώ πολύ!

 2. Γράφεις πολύ ωραία και ό.τι δικό σου έχω διαβάσει είναι πολύ κατατοπιστικό (και διασκεδαστικό)!! Είσαι ο μόνος που πάντα με καλύπτεις πλήρως! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!

  • Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Angie! 🙂

 3. ΠΑΥΛΟΣ ΜΟΥΡΔΟΥΚΟΥΤΑΣ Reply

  Εξαιρετικη και ουσιαστικη παρουσιαση! Ωραια δουλεια. Μπραβο!
  Με αφορμη τις παρουσιασεις σου, ξεκινω επενδυση στο Mintos με χρηματα που μου …περισευουν.

  • Καλημέρα Παύλο!
   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι καλές επενδύσεις. Χαίρομαι για το attitude 🙂

 4. Καλησπέρα Στέργιε ,
  Διαβάζω τα post σου το τελευταίο τρίμηνο, συγχαρητήρια για την πολύ καλή η δουλειά σου καλύτερη και από πολλούς “επαγγελματίες” του είδους. Να προσθέσω εδώ στο παραπάνω παράδειγμα που έδωσες με τον φόρο (δεν είδα να το αναφέρεις κάπου αλλού) ότι σαν επιχείρηση ο επαγγελματίας πληρώνει και προκαταβολή φόρου συν το τέλος επιτηδεύματος αν έχει συμπληρώσει πενταετία.

  • Γεια σου Ηλία,

   σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αλλά και για το input σου!
   Ισχύει αυτό που λες. Δεν το συμπεριέλαβα καθώς το άρθρο είχε σαν γνώμονα τη δική μου ατομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε το προηγούμενο έτος άρα δεν είχε αυτές τις επιβαρύνσεις.

   Όπως και να χει, οποιοσδήποτε πάει να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, θα πρέπει να συμβουλευτεί κάποιον επαγγελματία πριν το κάνει.

 5. Αλεξάνδρα Reply

  Καλησπέρα!

  Εξαιρετικό άρθρο, πολύ απλό και κατανοητό και όπως αναφέρεις και εσύ, το μεγαλύτερο πρόβλημα και άγχος είναι πόσο θα είναι η φορολογία της επιχείρησης, προσωπικά αυτό είναι που με αγχώνει και το αποτύπωσες τόσο απλά και κατανοητά που σε χιλιοευχαριστώ για αυτό!
  Είναι όλα σε μία τάξη τώρα στο μυαλό μου! Μπράβο σου!

  • Χαίρομαι που βοήθησα, όσο βοήθησα Αλεξάνδρα! 🙂

 6. Πλήρες & ολοκληρωμένο! Congrats! 🌟
  Όταν πρωτοέκανα έναρξη το 2017 είχα βουτήξει στα άδυτα του taxheaven.gr και είχα πολιορκήσει 3-4 λογιστές για να καταλήξω σε αυτή τη γνώση.

  💪🏻 Big tip σε νέους ελευθ. Επαγγ.: μαζέψτε τιμολόγια (που περνάνε ως έξοδα) κι ας είναι και ψίχουλα. Thank me later. 😛🤩
  Είναι σωτήριο και πολύ διαφορετικό να φορολογηθείς στα 10-15-20Κ ετήσια κερδοφορία και πολύ διαφορετικό στα 3-5Κ.

  • “Μάζευε και ας είναι ρόγες…” που λένε Άγγελε.

   Η αλήθεια είναι πως το όλο θέμα της φορολογίας ξεδιαλύνεται μόνο με ένα τρόπο. Κάθεσαι, τα βάζεις κάτω και τα αποσαφηνίζεις στο μυαλό σου και στο τετράδιο. Θέλει προκαταβολική επένδυση χρόνο και “ζοριού” αλλά είναι μια διαδικασία που πρέπει να την κάνεις.

   Καλή συνέχεια

 7. MYLONAS_ANASTASIOS Reply

  Φίλε μου τα γνώριζα χοντρικά και μπερδεμένα.
  Μετά από το άρθρο σου ”ξέπλυνα το πρόσωπο μου” !!!

  Ευχαριστώ πολύ

  • Χαχαχα, ρίξαμε φως στο τούνελ! Ευχαριστώ Αναστάσιε!

 8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΒΟΥΛΗΣ Reply

  Εξαιρετικό άρθρο συγχρητήρια , απίστευτα διαφωτιστικό και ΄μέσα στην πραγματικότητα όπως πρέπει να είμαστε οι Ε.Ε. , αν είχες συμπεριλάβει και την παρακράτηση ΦΕΕ που ουσιαστικά είναι μια προκαταβολή φόρου θα΄ ήταν πλήρη !!!

 9. Αλέξανδρος Reply

  Ως νέος επαγγελματίας με πολλά ερωτήματα μπορώ να πω πως με βοήθησες αρκετά στο να ξεκαθαρίσω αρκετά πράγματα στο μυαλό μου όσον αφορά την Φορολογία, απόδοση φπα κλπ. Σε ευχαριστώ πολύ που το μοιράστηκες.

 10. ΣΩΤΗΡΗΣ Reply

  Στην δική σου περίπτωση, ως έξοδα της επιχείρησης τι μπορείς να περνάς και τι όχι; Το ελέγχει κάποιος; Επίσης ως έξοδα περνούν μόνο τιμολόγια ή και αποδείξεις με σφραγίδα; Κατανοώ ότι δεν απευθύνομαι σε επαγγελματία αλλά προσπαθώ να “εκμεταλλευθώ” την επιθυμία σου να βοηθήσεις (την έχω κι εγώ στον τομέα μου…) και την ικανότητά σου να απλοποιείς όσο χρειάζεται για να τα καταλάβω. Να συμπληρώσω ότι εγώ πια είμαι στα 50 – άρα δεν ανήκω στην κατηγορία που έχει περιθώρια μακροπρόθεσμων σχεδίων για επενδύσεις… Και τέλος, η σκανδάλη που με έκανε να προβληματίζομαι με το “παθητικό” και το “ενεργητικό” και την ικανότητα να βάζεις τα χρήματά σου να παράγουν κέρδη χωρίς να κάνεις σχεδόν τίποτα, ήταν και για μένα το βιβλίο των δύο “πατεράδων”…

Write A Comment