ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Κρυπτονομίσματα για Αρχαρίους: Τι Είναι & Πώς Λειτουργούν [2023]

Για να βρέθηκες εδώ, κατά πάσα πιθανότητα, θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα.

Το άρθρο που ακολουθεί φιλοδοξεί να πάρει από το χέρι κάθε αρχάριο και να του παρουσιάσει τον νέο αυτό κόσμο, ολιστικά και με όσο πιο απλά λόγια γίνεται.

₿ Η απάντηση στο ερώτημα τι είναι τα κρυπτονομίσματα ξεκινάει από το την κατανόηση του Bitcoin, της σημασίας του αλλά και της τεχνολογίας Blockchain πάνω στην οποία βασίζεται.

Αφού τα κατανοήσεις πλήρως, έχεις βάλεις τις βάσεις και είσαι σε θέση να διευρύνεις το φάσμα των γνώσεων σου περνώντας στα κρυπτονομίσματα δεύτερης γενιάς τα οποία ήρθαν με την δημιουργία του Ethereum.

Η καινοτομία της εισαγωγής Smart Contracts στο Blockchain που έφερε το Ethereum έδωσε το έναυσμα για την γέννηση όλων αυτών των κατηγοριών που σίγουρα έχεις  ακούσει αλλά ίσως να μην γνωρίζεις τι ακριβώς είναι.

Αναφέρομαι στα διάφορα Tokens, τις Αποκεντρωμένες Εφαρμογές (Dapps), τους Αποκεντρωμένους Οργανισμούς (DAOs), την Αποκεντρωμένη Χρηματοοικονομική (DeFi) αλλά και τα Non-fungible Tokens (NFTs).

Από εκεί και πέρα, θα δούμε ποιο είναι το μέλλον των κρυπτονομισμάτων καθώς και κάποια παραδείγματα ανερχόμενα κρυπτονομισμάτων 3ης γενιάς.

Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για το πως μπορείς να αποκτήσεις κρυπτονομίσματα, από ποιες πλατφόρμες αλλά και τη διαφορά ανάμεσα σε Trading και Investing.

Τέλος, θα κλείσω τον οδηγό με κάποιες χαρακτηριστικές απάτες κρυπτονομισμάτων οι οποίες έχουν πολλά να μας διδάξουν.

⚠️ Θα πρότεινα να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο από την αρχή ως το τέλος καθώς έτσι θα καταφέρει να σε εισάγει ομαλά στο κάθε θέμα και με τη σειρά που πρέπει.

🔖 Δεδομένου του ότι περιέχει πολλές πληροφορίες οι οποίες δύσκολα αφομοιώνονται με την πρώτη, μπορείς να το κάνεις Bookmark και να ανατρέξεις πίσω σε αυτό όποτε θελήσεις.

☕ Κάνε ένα ωραίο και παγωμένο καφεδάκι και πάμε!

Ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων

Binance Bonus
Bybit Bonus
Crypto.com Bonus
KuCoin Bonus
Pionex Bonus
Gate.io Bonus

Nexo bonus:

Binance bonus:

ByBit bonus:

Wirex bonus:

Cryptocom bonus:

KuCoin bonus:

Pionex bonus:

Gate.io bonus:

$25 σε BTC

$100 rebates & 10% Έκπτωση

έως $30.000

έως $15

$25 σε CRO

15% Έκπτωση

5% Έκπτωση

10% Έκπτωση

Κρυπτονομίσματα για αρχάριους

.
Τι είναι τα Κρυπτονομίσματα;

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Ας ξεκινήσουμε με την μητέρα όλων των ερωτήσεων:

Τι (στο καλό) είναι ένα κρυπτονόμισμα;

Προσπαθώντας να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση με όσο πιο απλό και σύντομο τρόπο γίνεται θα έλεγα πως:

Ένα κρυπτονόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα παραδοσιακό νόμισμα, με τη διαφορά ότι το πρώτο είναι 100% ψηφιακό.
Και όταν λέω 100% ψηφιακό, το εννοώ…

Προφανώς και υπάρχουν πολύ περισσότερες διαφορές τις οποίες θα αναλύσουμε στην συνέχεια αλλά η αξία των κρυπτονομισμάτων πηγάζει από την παραπάνω πρόταση.

“Μα, ρε συ Sterg, τα Ευρώ που έχω στην τράπεζα είναι και αυτά ψηφιακά. Πληρώνω τα πάντα με πλαστικό χρήμα ή εμβάσματα και δεν έχω κάνει ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ και εγώ δεν ξέρω από πότε. Όλα τα κάνω ήδη ψηφιακά!”

Ας προσπαθήσουμε να πάμε την ανάλυση μας ένα επίπεδο πιο βαθιά:

Το παραστατικό χρήμα ή αλλιώς fiat money (όπως ονομάζεται το Ευρώ και το Δολάριο) εκδίδεται, ελέγχεται και πιστοποιείται από μια συγκεκριμένη κεντρική αρχή τον ρόλο της οποίας, στις σύγχρονες κοινωνίες, έχουμε αποφασίσει πως αναλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) κάθε χώρας.

Ένας από τους πιο βασικούς ρόλους της Κεντρικής Τράπεζας είναι η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής αλλά και η εξάσκηση του εκδοτικού προνομίου. Αυτό την καθιστά υπεύθυνη για την έκδοση και την κυκλοφορία του εθνικού νομίσματος της εκάστοτε χώρας.

Χωρίς να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, αυτό μαρτυρά πως η βάση του χρήματος μας είναι βαθιά κεντροποιημένη.

Για σκέψου το λιγάκι: Για να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις οποιαδήποτε πληρωμή σήμερα θα πρέπει να βασιστείς σε κάποιον μεσάζοντα.

Είτε αυτός ακούει στο όνομα μιας εμπορικής τράπεζας, είτε μιας τρίτης υπηρεσίας η οποία πραγματοποιεί πληρωμές (πχ Paypal, Revolut κτλ), για να μπορέσεις να μεταφέρεις αξία από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλον μέσω του Internet είσαι αναγκασμένος να βασιστείς έναν τρίτο.

Με λίγα λόγια, το παραστατικό χρήμα εξελίχθηκε καθώς κατάφερε να χρησιμοποιήσει το Internet ως ένα εργαλείο το οποίο θα αναβάθμιζε την εμπειρία χρήσης του.
Τα “αργά” και μη-πρακτικά μετρητά έδωσαν την θέση τους στο “γρήγορο” και ευκολότερα διαχειρίσιμο ψηφιακό χρήμα.

Στη βάση του όμως, όλη αυτή η εξέλιξη συνεχίζει να οικοδομείται πάνω στα ίδια θεμέλια που έχει βασιστεί ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη μας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν, γηγενώς, το χρήμα του Internet.

Αυτό σημαίνει πως αντί να χρησιμοποιούν το Internet ως ένα εργαλείο, “ζουν” και εκδίδονται, εντελώς αποκεντρωμένα, αποκλειστικά μέσα σε αυτό.

Αντί να εναποθέτουμε την πίστη μας πάνω στην καλή θέληση και την ικανότητα μιας κεντρικής τράπεζας ή μιας κυβέρνησης, την εναποθέτουμε πάνω σε κώδικα ο οποίος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος προς όλους.

Άρα, αυτό σημαίνει πως όλα τα κρυπτονομίσματα είναι το ίδιο;

Φυσικά και όχι, φίλε μου!
Υπομονή, όμως, καθώς είμαστε ακόμα στην αρχή. Συνέχισε την ανάγνωση και θα λυθούν όλες οι απορίες σου.

Πάμε να δούμε πως ξεκίνησαν όλα…

🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το Video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι το Bitcoin;

Τι είναι το Bitcoin;

Η αλήθεια είναι πως όταν με ρωτάει κάποιος για το ποιος πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ως εντελώς αρχάριος, το πρώτο πράγμα που του λέω είναι να ασχοληθεί αποκλειστικά με το Bitcoin.

Τι είναι το Bitcoin;

Αφού κατανοήσει πλήρως το τι είναι, πως λειτουργεί, ποια προβλήματα έρχεται να λύσει και γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό, τότε και μόνο τότε, μπορεί να προχωρήσει και να εξερευνήσει περισσότερο τον συγκεκριμένο χώρο.

Προς θεού, αυτή η ψύχωση δεν μου δημιουργήθηκε διότι έχω κάποιο περίεργο φετιχιστικό μαξιμαλιστικό βίτσιο υπέρ του Bitcoin αλλά γιατί, πολύ απλά, το Bitcoin αποτελεί την αρχή των πάντων.

↑ Πίσω στην αρχή

Πότε δημιουργήθηκε το bitcoin;

Πότε δημιουργήθηκε;

Τον Οκτώβριο του 2008 δημοσιεύτηκε μια έκθεση με το όνομα Bitcoin: A P2P Electronic Cash System από έναν άγνωστο ο οποίος κυκλοφορούσε με το ψευδόνυμο Satoshi Nakamoto.

Bitcoin Whitepaper

Σε αυτή την έκθεση (την οποία μπορείς να βρεις μεταφρασμένη στα ελληνικά) έγινε αναφορά για την δημιουργία ενός πλήρως αποκεντρωμένου ψηφιακού νομίσματος, το οποίο θα είχε το όνομα Bitcoin (BTC) και θα “έτρεχε” πάνω σε μια τεχνολογία η οποία ονομαζόταν Blockchain.

 • Ψηφιακό διότι θα διακινούνταν μονάχα μέσα στο Internet χωρίς να υπάρχει σε φυσική μορφή.
 • Αποκεντρωμένο διότι δεν θα εκδίδεται ούτε ελέγχεται από μια κεντρική αρχή αλλά θα τρέχει αυτόνομα στο δίκτυο του έχοντας μια δική του νομισματική πολιτική.
 • Χρήμα γιατί μπορεί να μεταφέρει αλλά και να διαφυλάξει αξία.

₿ Εάν θες να μάθεις περισσότερα για το τι είναι και πώς λειτουργεί, ρίξε μια ματιά στο αναλυτικό άρθρο bitcoin για αρχάριους

Εάν θέλεις να αγοράσεις Bitcoin, μπορείς να το κάνεις μέσω της Binance, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας το παρακάτω link θα κερδίσεις 10% έκπτωση στις προμήθειες… για πάντα!

Μάθε περισσότερα για την Binance

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς λειτουργεί το bitcoin;

Πώς λειτουργεί;

Συνοπτικά, το Bitcoin είναι 3 πράγματα μαζί: ΛογισμικόΔίκτυο & Νόμισμα.

Όταν μιλάμε για το Λογισμικό του Bitcoin αναφερόμαστε στο Software, δηλαδή τον κώδικα σύμφωνα με τον οποίο τρέχει το Bitcoin. Ο κώδικας αυτός είναι ανοιχτός και προσβάσιμος και ο καθένας μπορεί να τον ελέγξει, να τον επεξεργαστεί ή να τον αντιγράψει.

Όταν μιλάμε για το Δίκτυο του Bitcoin αναφερόμαστε σε όλους τους χρήστες που έχουν κατεβάσει το λογισμικό του Bitcoin στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή (έχουν γίνει Nodes) και το λειτουργούν ώστε να προσφέρουν στην διασφάλιση και την ομαλή λειτουργία του.

Όταν μιλάμε για το Νόμισμα του Bitcoin (BTC) αναφερόμαστε στον μηχανισμό με τον οποίο μπορεί κάποιος να μεταφέρει ή να διατηρήσει αξία μέσα στο δίκτυο του Bitcoin.

₿ Εάν θέλεις να επενδύσεις σε αυτό και χρειάζεσαι βοήθεια, διάβασε τις οδηγίες (βήμα βήμα) για το πώς να αγοράσεις bitcoin

↑ Πίσω στην αρχή

Γιατί είναι σημαντικό;

Γιατί είναι σημαντικό;

Η αξία του Bitcoin πηγάζει από το γεγονός πως, για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορείς να είσαι ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων σου.

Αν κουνάς περιφρονιτικά το κεφάλι σου αυτή τη στιγμή τότε θα ήθελα να σου θυμίσω πως τα χρήματα που διατηρείς στον τραπεζικό σου λογαριασμό είναι πράγματι δικά σου… μέχρι να μην είναι.

Μια τράπεζα μπορεί να παγώσει τον λογαριασμό σου ή να σου αρνηθεί πρόσβαση σε αυτόν. Μια κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε ένα κούρεμα καταθέσεων το οποίο θα πάρει μπάλα και τα δικά σου χρήματα.
Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά για να τα αγνοήσεις.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να συμβούν στο Bitcoin.

Το Bitcoin φέρνει την αποκέντρωση του χρήματος

Η γνώση του μοναδικού Private Key σου και μόνο είναι ικανή να σου εξασφαλίζει αποκλειστική πρόσβαση στο υπόλοιπο των Bitcoin σου από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Κανένας τρίτος δεν έχει την δυνατότητα να το κατασχέσει, να σου απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτό ή να σε εμποδίσει να το χρησιμοποιήσεις.

🔒 Εάν θέλεις βοήθεια σχετικά με την φύλαξη των κρυπτονομισμάτων σου, δες πώς θα τα αποθηκεύσεις σε προσωπικά πορτοφόλια

↑ Πίσω στην αρχή

Επίσης, το Bitcoin χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη νομισματική πολιτική.

Θα εκδοθούν συνολικά 21.000.000 BTC, τα οποία εισέρχονται στην αγορά με σταθερό και προβλεπόμενο τρόπο ο οποίος καθορίζεται από το halving event και μονάχα μέσω της διαδικασίας του Mining.

Συνολική Προσφορά Bitcoin
Συνολική Προσφορά Bitcoin – Source: BitcoinVisuals

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες μπορούν να πληθωρίζουν το παραστατικό χρήμα τυπώνοντας δολάρια και ευρώ κατά το δοκούν.

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείς να δεις την συνολική προσφορά χρήματος M1 κατά το πέρασμα των τελευταίων ετών.

Συνολική ποσότητα χρήματος M1
M1 Προσφορά Χρήματος – Source: SeekingAlpha

Είμαι σίγουρος πως η ραγδαία αύξηση της συνολικής ποσότητας χρήματος μετά την χρηματοπιστωτικής κρίση του 2008 σου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Οι τακτικές Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing) που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες τα τελευταία χρόνια “δημιουργούν” συνεχώς νέο χρήμα στην αγορά. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του πληθωρισμού άρα και την μείωση της αγοραστικής σου δύναμης.

Πληθωρισμός, Αξία Νομίσματος και Τιμές Αγαθών

Πρακτικά τα Ευρώ που διατηρείς στο πορτοφόλι σου χάνουν αξία μέρα με τη μέρα.

Και για να μην παρεξηγηθώ, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως ένας “υγιής” πληθωρισμός (της τάξεως του 2% ετησίως) είναι θεμιτός καθώς ωθεί την οικονομία σε όλο και υψηλότερη ανάπτυξη. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν όταν αυτός ξεπερνάει αυτό το ποσοστό και οδηγεί σε σοβαρές υποτιμήσεις των νομισμάτων.

🎈 Μάθε τα πάντα για το οικονομικό φαινόμενο του πληθωρισμού

.

↑ Πίσω στην αρχή

Ενώ το Bitcoin ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα μέσο ανταλλαγής της αξίας (δηλαδή χρήμα), λόγω των παραπάνω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του γρήγορα μετατράπηκε σε ένα μέσο αποθήκευσης της αξίας (Store of Value).

Με τον όρο “μέσο αποθήκευσης της αξίας” αναφερόμαστε σε ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο τείνει να διατηρεί (ή να αυξάνει) την αξία του στο πέρασμα του χρόνου, να αποτελεί αντιστάθμιση απέναντι στο πληθωρισμό και να προσφέρει πιθανή προστασία απέναντι σε οικονομικές κρίσεις.

Μήπως σου έρχεται κάτι στο μυαλό;

Ακριβώς! Αδιαμφισβήτητα, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός Store of Value Asset είναι ο Χρυσός.

Δεν είναι τυχαίο που από κάποιους το Bitcoin αποκαλείται ως Ψηφιακός Χρυσός ή Gold V 2.0.

Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις σχετικά με την επένδυση σε χρυσό

Μια απορία που εύλογα γεννιέται είναι πως εφόσον δεν υπάρχει κάποιος μεσάζοντας, πως είμαι σίγουρος ότι το δίκτυο παραμένει ασφαλές;

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι το Blockchain;

Τι είναι το Blockchain;

Για να κατανοήσουμε το πως ένα αυτόνομο δίκτυο όπως το Bitcoin μπορεί να παραμένει ασφαλές θα πρέπει να μάθουμε λίγα περισσότερα για την τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται.

Αυτή η τεχνολογία ονομάζεται Blockchain και θα μπορούσες να την παρομοιάσεις με μια βάση δεδομένων.

Σε αυτή τη βάση καταγράφονται, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα Bitcoin καθώς και όλες οι συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Η διαφορά της με μια κλασική βάση δεδομένων είναι ότι στο Blockchain τα δεδομένα αποθηκεύονται ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι μονάχα σε ένα κεντρικό server.

Η γνωστή εφαρμογή Google Docs θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε λίγο περισσότερο τη διαφορά στο μυαλό μας.

Πως λειτουργεί το google doc

Όταν μοιραζόμαστε ένα αρχείο κειμένου στο Google Doc αυτό το αρχείο διαμοιράζεται στους υπολοίπους, δεν αντιγράφεται.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό μπορούν να πραγματοποιήσουν αλλαγές σε πραγματικό χρόνο οι οποίες είναι απόλυτα διαφανείς και ανοιχτές προς όλους.

Κατά κάποιο τρόπο δημιουργείται αυτόματα μια αποκεντρωμένη διανομή του αρχείου η οποία προσφέρει πρόσβαση και δικαιώματα επεξεργασίας, την ίδια στιγμή, σε όλους.

Το όλο νόημα της τεχνολογίας του Blockchain συνοψίζεται στο γεγονός ότι προσφέρει τη δυνατότητα σε άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, να μοιραστούν οποιασδήποτε μορφής δεδομένα.

Η επανάσταση που προσφέρει είναι ότι ο διαμοιρασμός αυτών των δεδομένων θα γίνει με ασφάλεια, διαφάνεια και εντελώς απαραβίαστα σε μικρής, όσο και μεγάλης, κλίμακας Project.

Τι είναι το Blockchain
Τα χαρακτηριστικά του Blockchain

Με λίγα λόγια, ένα Blockchain μπορεί να χαρακτηριστεί ως η επέκταση της εμπιστοσύνης σε τεράστιες κλίμακες κάνοντας χρήση της τεχνολογίας.

Πως το καταφέρνει, όμως, αυτό;

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς λειτουργεί το Blockchain;

Πώς λειτουργεί το Blockchain;

Η λέξη Blockchain προκύπτει εάν ενώσεις την λέξη Block (κουτί) και Chain (αλυσίδα) ενώ, στα ελληνικά, αποδίδεται ως “αλυσίδα κατανεμημένης εγγραφής”.

Block (κουτί) + Chain (αλυσίδα) = Blockchain

Ένα Blockchain, λοιπόν, αποθηκεύει τα δεδομένα που εισέρχονται σε αυτό με την μορφή κουτιών (blocks) τα οποία συνδέονται στην σειρά, το ένα μετά το άλλο. Ακριβώς όπως μια αλυσίδα.

Πως λειτουργεί το Blockchain;

Πολύ συνοπτικά, ένα Blockchain αποτελείται από 3 πράγματα:

 1. τα Blocks
 2. τους Miners
 3. τα Nodes

Τι είναι τα Blocks;

Όπως είπαμε, τα Blocks αποτελούν “κουτιά” τα οποία εμπεριέχουν δεδομένα και συνθέτουν την αλυσίδα του blockchain.

Κάθε κουτί δεδομένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο αλλά και το επόμενο πάνω στην αλυσίδα. Αυτό σημαίνει πως εάν ένα κουτί προστεθεί επιτυχώς σε αυτή, δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί.

Πως λειτουργεί το blockchain
Image Source: Shubham Gandhi

Τι είναι οι Miners;

Οι Miners, μέσω της διαδικασίας του Mining, είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία των καινούργιων blocks που προστίθενται στην αλυσίδα.

Αρκετά απλοϊκά, μπορείς να θεωρήσεις ότι χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για να λύσουν πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους, η λύση των οποίων “ξεκλειδώνει” το επόμενο Block και το προσθέτει στην αλυσίδα.

Ο Miner που θα καταφέρει να προσθέσει το επόμενο block στην αλυσίδα ανταμείβεται με μία ποσότητα κρυπτονομισμάτων.

Ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε ώστε να έχει ο miner το απαραίτητο οικονομικό κίνητρο για να προσφέρει την υπολογιστή του ισχύ (το ρεύμα κοστίζει) η οποία διασφαλίζει την ομαλή και σωστή λειτουργία του blockchain.

⚠️ Προσοχή:
Η έννοια του mining αφορά blockchains με Consensus μηχανισμούς οι οποίοι ονομάζονται Proof of Work. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Bitcoin και η τωρινή έκδοση του Ethereum.
Άλλοι μηχανισμοί όπως το Proof of Stake λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Τι είναι οι Κόμβοι (nodes);

Τέλος, τα Nodes (κόμβοι) αφορούν όλους όσους συμμετέχουν σε ένα Blockchain και διατηρούν ένα ανανεωμένο αντίγραφο της αλυσίδας στην συσκευή τους.

Όπως είπαμε, το blockchain δεν ανήκει σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο ή κάποια εταιρία αλλά ζει και αναπτύσσεται “ζώντας” διαμοιρασμένο σε όλους όσους επιλέγουν να διατηρούν αυτό το αντίγραφο της αλυσίδας.

Όσοι περισσότεροι είναι οι κόμβοι σε ένα blockchain, τόσο πιο αποκεντρωμένο (άρα και πολύτιμο) θεωρείται.

⚠️ Προσοχή:
Το ότι ένα Project χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Blockchain δεν σημαίνει, αυτόματα, ότι είναι και αποκεντρωμένο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Blockchain της Binance το οποίο έχει, όλους και όλους, 21 κόμβους (validators) οι οποίοι διατηρούνται από την ίδια την εταιρεία. Δεν το λες και την επιτομή της αποκεντροποίησης.

Πως λειτουργούν οι συναλλαγές στο blockchain

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ψηφιακά νομίσματα τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία του Blockchain για να καταγράφουν δημόσια και να διασφαλίζουν (με χρήση κρυπτογραφίας) την μοναδικότητα της κάθε συναλλαγής που λαμβάνει χώρα.

Είναι, όμως, το Bitcoin η μοναδική χρήση της τεχνολογίας του Blockchain;

Spoiler Alert – Προφανώς και όχι!

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι τα Altcoins;

Τι είναι τα Altcoins;

Στο πέρασμα των τελευταίων ετών η δημοτικότητα του Bitcoin έφτασε σε επίπεδα που κανείς από τους early adopters της εποχής πριν το 2017 δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα.

Η τιμή του, από μερικά cents, κατάφερε να αγγίξει το ανώτατο υψηλό των $69.000 και μπήκε σε (ηλεκτρονικά) πορτοφόλια ανθρώπων από κάθε μεριά του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, χιλιάδες νέα και φιλόδοξα Projects ξεπετάχτηκαν, εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία του Blockchain και προσπάθησαν να την χρησιμοποιήσουν για διάφορους λόγους. Πρακτικούς ή μή…

Με τη λέξη Altcoin αναφερόμαστε σε οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, πέραν του Bitcoin και αποτελεί συντομογραφία του “Alternative Coin“.

Altcoin = Alternative Coin

Από όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, μία είναι αυτή που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να αποκτήσει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς Altcoin εκεί έξω.

Το Altcoin αυτό ακούει στο όνομα… Ethereum.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι το Ethereum;

Τι είναι το Ethereum;

Όσο περνούσε ο καιρός, όλο και περισσότεροι developers στον χώρο των κρυπτονομισμάτων άρχισαν να θεωρούν ότι η τεχνολογία του Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι περισσότερο από την εκτέλεση απλών συναλλαγών και την μεταφορά χρηματικής αξίας.

Τι είναι το Ethereum;

Στα τέλη του 2013, ένας Ρωσοκαναδός εν ονόματι Vitalik Buterin δημοσίευσε μια έκθεση (Ethereum Whitepaper) στην οποία παρουσίαζε μια πλατφόρμα η οποία ήταν ικανή να συνδυάσει την ασφάλεια που παρέχει η τεχνολογία του Blockchain μαζί με δυνατότητες εκτέλεσης υπολογιστικού κώδικα.

Ο παραπάνω συνδυασμός ήταν και ο καταλύτης ο οποίος έφερε στη ζωή το Project του Ethereum.

⧫ Ethereum για Αρχαρίους:
Μάθε τα πάντα σχετικά με το τι είναι το Ethereum και πως λειτουργεί ▶

Η δυνατότητα εκτέλεσης κώδικα μέσα στο blockchain αποτέλεσε μια τεράστια καινοτομία η οποία ήταν και αυτή που γέννησε την δεύτερη γενιά κρυπτονομισμάτων (Second Generation Cryptocurrencies).

Ποιος είναι ο Vitalik Buterin
Ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin

Οι άνθρωποι σκέφτηκαν πως εφόσον βρήκαμε έναν τρόπο να αποκεντροποιήσουμε το χρήμα (μέσω του Bitcoin), γιατί να μην προσπαθήσουμε να αποκεντροποιήσουμε… pretty much, τα πάντα;

Εάν το Bitcoin προσπαθεί να φέρει την αποκέντρωση του χρήματος, το Ethereum φιλοδοξεί να φέρει την αποκέντρωση του… Internet!

Ένα Programmable Blockchain μας δίνει τη δυνατότητα να στήσουμε τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε στο Internet απλά, αυτή τη φορά, θα τρέχουν εντελώς αποκεντρωμένα και αυτόνομα.

Με λίγα λόγια, οι εφαρμογές αυτές δεν θα ανήκουν σε μια συγκεκριμένη εταιρία (βλέπε Facebook, Netflix, Airbnb κτλ) αλλά θα ανήκουν σε όλους και, ταυτόχρονα, σε κανέναν.

Και το πρώτο λιθαράκι για όλο αυτό που ακολούθησε το έβαλε το Ethereum…

Ο Charles Hoskinson (συνιδρυτής του Ethereum και ιδρυτής του Cardano) παρομοιάζει την έλευση του Ethereum με την έλευση της Javascript στους Web Browsers.

Ποιος είναι ο Charles Hoskinson
Συνιδρυτής του Ethereum & Ιδρυτής του Cardano, Charles Hoskinson

Χάρις αυτήν, πήγαμε από τις στατικές σελίδες οι οποίες μπορούσαν να λειτουργήσουν μονάχα ως “βιτρίνες”, στις δυναμικές σελίδες του σήμερα οι οποίες είναι πλήρως programmable και είναι ικανές να αλληλεπιδράσουν με τον χρήστη (Youtube, Social Media κτλ).

Διαφορά Static και Dynamic Web Pages

To Ethereum, λοιπόν, είναι μια πλατφόρμα λογισμικού μέσω της οποίας μπορείς αναπτύξεις τις δικές σου Αποκεντρωμένες Εφαρμογές, τα λεγόμενα Decentralized Apps ή Dapps. Παράλληλα, αποτελεί και το δίκτυο πάνω στο οποίο τρέχουν αυτόνομα και φιλοξενούνται τα συγκεκριμένα Dapps.

Η λειτουργία των αποκεντρωμένων εφαρμογών βασίζεται πάνω στην εκτέλεση των Smart Contracts τα οποία απαιτούν την κατανάλωση Ether (ETH), το κρυπτονόμισμα του Ethereum.
Σκέψου το σαν το “καύσιμο” που τροφοδοτεί το blockchain και δίνει το απαραίτητο “κίνητρο” στους χρήστες να τρέχουν το πρωτόκολλο του Ethereum στους υπολογιστές τους.

εεε… Smart… what?!

Μην ανησυχείς, θα τα εξηγήσουμε όλα, ένα ένα.

Το Ethereum μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές Blockchain εκεί έξω αλλά δεν είναι το μοναδικό.
Άλλοι ανταγωνιστές είναι το Avalanche (AVAX), το Solana (SOL), το Polkadot (DOT) και το Cardano (ADA).

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι τα Smart Contracts;

Τι είναι τα Smart Contracts;

Θα μπορούσες να πεις πως ένα Smart Contract αποτελεί απλά έναν πιο “φαντεζί” τρόπο για να αναφερθείς σε κάποιο πρόγραμμα.

Στη βάση τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως απλές συνθήκες, ή αλλιώς “έξυπνα συμβόλαια“, τα οποία αποτυπώνονται σε γραμμές κώδικα.
Για παράδειγμα:

“Αν γίνει αυτό… τότε κάνε αυτό”
ή
“Αν γίνει το άλλο… κάνε το άλλο”

Ενώ τα Smart Contracts αποτελούν απλώς προγράμματα, διαφέρουν από αυτά καθώς τρέχουν πάνω σε κάποιο Blockchain, εκτελούνται αυτόματα και αυτόνομα μονάχα όταν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι οι οποίοι έχουν ρητά αποσαφηνιστεί μέσα στο συμβόλαιο.

Σκέψου το σαν να δανειζόμαστε την βασική ιδέα πίσω από το Bitcoin – δηλαδή την μεταφορά αξίας χωρίς κάποιον μεσάζοντα – και να την πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω.
Έτσι μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε και να αποκεντροποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή ή συμφωνία εκεί έξω, ανεξαρτήτου πολυπλοκότητας.

Τα Smart Contracts δίνουν τη δυνατότητα σε προγραμματιστές (developers) να δημιουργήσουν προγράμματα (apps) τα οποία θα τρέχουν εντελώς αποκεντρωμένα και θα εκμεταλλεύονται πλήρως τα θετικά στοιχεία της τεχνολογίας του Blockchain όπως η ασφάλεια και η διαφάνεια.

Τα προγράμματα αυτά ονομάζονται Decentralized Apps ή αλλιώς, DApps.

Για την εκτέλεση ενός Smart Contract μέσα σε κάποιο Blockchain απαιτείται η πληρωμή των “gas fees” τα οποία αποτελούν και το οικονομικό κίνητρο με το οποίο διατηρείται ενεργό και ασφαλές το δίκτυο.

Fun Fact:
Η έννοια των Smart Contracts είχε παρουσιαστεί ήδη από το 1997 από τον Nick Szabo παρομοιάζοντας τα με την λειτουργία ενός αυτόματου πωλητή αναψυκτικών.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι τα Dapps;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, τα DApps αποτελούν ολοκληρωμένα προγράμματα τα οποία τρέχουν σε κάποιο δίκτυο Blockchain.

Decentralized + Application = DApp

Μπορείς να σκεφτείς ένα DApp ως ένα σύνολο από πολλά Smart Contracts το οποίο έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει μια υπηρεσία σε κάποιο χρήστη. Ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό App, με την διαφορά ότι το Dapp είναι αποκεντρωμένο άρα δεν διοικείται ούτε ελέγχεται από μία συγκεκριμένη εταιρεία ή άνθρωπο.

Συνήθως, το λογισμικό των Dapps είναι ανοιχτού κώδικα ενώ τα data και οι καταχωρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτά είναι προσβάσιμα σε όλους.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα Decentralized App και σε ένα Παραδοσιακό (ή Centralized) App είναι να συγκρίνουμε ένα κεντροποιημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων (όπως η Binance) με ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμα΄των (όπως το Uniswap ή το Sushiswap).

Ενώ και τα δύο κάνουν την ίδια δουλειά, το πρώτο διοικείται από την Binance και έχει ως στόχο να φέρει κέρδη στην εταιρεία πίσω από την πλατφόρμα, το δεύτερο διοικείται από αυτούς που συμμετέχουν στο πρωτόκολλο μοιράζοντας τα κέρδη σε αυτούς.

⛓️ Αποκεντρωμένα vs Κεντροποιημένα Ανταλλακτήρια:
Μάθε περισσότερα για την διαφορά ανάμεσα σε ένα Αποκεντρωμένο (DEX) και ένα Κεντροποιημένο (CEX) Ανταλλακτήριο Κρυπτονομισμάτων ▶

Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες στις οποίες μπορείς να βρεις τα περισσότερα Dapps αυτή τη στιγμή αφορούν το χώρο του Decentralized Finance αλλά και των NFTs.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή DApps στο Blockchain του Ethereum αυτή τη στιγμή είναι:

 • UniSwap – ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο όπου χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν κρυπτονομίσματα χωρίς την ύπαρξη κάποιου μεσάζοντα
 • AAVE – ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο δανεισμού μέσω του οποίου χρήστες μπορούν να δανειστούν (πληρώνοντας επιτόκιο) ή να δανείσουν (εισπράττοντας επιτόκιο) τα κεφάλαια τους σε άλλους χρήστες χωρίς μεσάζοντες
 • Decentraland – μια πλατφόρμα στο metaverse όπου χρήστες μπορούν να ζήσουν μια ψηφιακή εμπειρία αγοράζοντας και πουλώντας αντικείμενα και γη
 • LooksRare – ένα NFT marketplace χωρίς μεσάζοντες

Μπορείς να ανακαλύψεις όλα τα διαθέσιμα Dapps μέσω του DappRadar, ένα website το οποίο συμπεριλαμβάνει χιλιάδες Decentralized Applications από διάφορα Blockchains.

Η ύπαρξη των Smart Contracts και, κατ’επέκταση των DApps, έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία ενός καινοτόμου, πιο αυτόνομου και αποκεντρωμένου μοντέλου διακυβέρνησης οργανισμών.

Έτσι δημιουργήθηκαν τα Decentralized Autonomous Organizations, ή αλλιώς DAOs.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι τα DAOs;

Ένα DAO είναι ακριβώς αυτό που μαρτυράει το ίδιο του το όνομα, ένας Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός.

Μπορείς να τα σκεφτείς σαν “clubs” τα οποία δημιούργησαν ομάδες ανθρώπων αλλά δεν διοικούνται από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, μια ομάδα ανθρώπων ή μια εταιρεία.

Ένα DAO αποτελεί ένα DApp το οποίο δημιουργείται με την βοήθεια Smart Contracts και τρέχει πάνω σε κάποιο Blockchain. Το κάθε ένα έχει τον δικό του στόχο, η θεματική του οποίου μπορεί να ποικίλει και να αφορά διάφορα industries.

Για να κατανοήσουμε περισσότερο το τι μπορούν να κάνουν, ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Ένα DAO φιλανθρωπίας – Φαντάσου έναν οργανισμό ο οποίος θα λαμβάνει δωρεές από διάφορους ανθρώπους και η απόφαση για το που θα πάνε αυτές οι συνεισφορές θα λαμβάνεται από κοινού, από όσους συμμετέχουν σε αυτό το DAO.

Ένα DAO ενός δικτύου ελ. επαγγελματικών – Έστω ότι είσαι freelancer, δημιουργείς ένα DAO με άλλους freelancers στο οποίο θα τοποθετείτε χρήματα για τα κοινά σας έξοδα όπως ο χώρος γραφείου ή συνδρομές για συγκεκριμένο software

Σε αντίθεση με έναν κλασικό οργανισμό, το DAO έχει επίπεδη ιεραρχία και οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη μέθοδο της ψηφοφορίας. Το επίπεδο των ψήφων που έχει το κάθε μέλος στην διάθεση του εξαρτάται από την ποσότητα των Tokens που διατηρεί στην κατοχή του.

Επίπεδη Ιεραχρία

Αν, για παράδειγμα, ένα DAO έχει εκδόσει συνολικά 1.000 tokens, το κάθε token αντιστοιχεί σε 1 ψήφο και εσύ έχεις στην κατοχή σου 10 tokens τότε η δύναμη της ψήφου σου αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου.

Αν αναρωτιέσαι τώρα τι στο καλό είναι αυτά τα tokens, συνέχισε το διάβασμα.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι Tokens και Coins;

Τι είναι Tokens και Coins;

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

 1. Coins →
 2. Tokens →

Coins ονομάζονται αυτά που τρέχουν πάνω στο δικό τους Blockchain και εξυπηρετούν ως ο μηχανισμός οικονομικού κινήτρου για ολόκληρο το δίκτυο.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα Crypto Coins είναι:

 • το bitcoin (BTC) για το Blockchain του Bitcoin
 • το Ether (ETH) για το Blockchain του Ethereum
 • το Solana (SOL) για το Blockchain του Solana
Τι είναι Tokens και Coins;

Tokens ονομάζονται τα κρυπτονομίσματα τα οποία τρέχουν πάνω σε κάποιο άλλο Blockchain και εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς.

Ένα Token θα μπορούσε να αναπαριστά την αξία ενός παραστατικού νομίσματος στο Blockchain (πχ 1 USDC = 1 δολάριο), την αξία μιας μετοχής ή την αξία μιας ουγγιάς χρυσό (1 PAXG = 1 Ουγγιά Χρυσό).

Άλλα Tokens μπορεί να εξυπηρετούν πιο συγκεκριμένους σκοπούς πάνω στο εκάστοτε πρωτόκολλο ή σε όλο το blockchain.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα Crypto Tokens είναι:

 • το Chainlink (LINK) το οποίο βοηθάει στην μεταφορά πληροφοριών από τον πραγματικό κόσμο μέσα στο Blockchain
 • το Compound (COMP) το οποίο αποτελεί ένα token διακυβέρνησης (governance) του DAO του Compound, ενός πρωτόκολλου δανεισμού πάνω στο Ethereum

Fun Fact:
Η δυνατότητα δημιουργίας Tokens ξεκίνησε το 2015 με το λανσάρισμα του ERC20 Token Standard στο Blockchain του Ethereum το οποίο έδινε την δυνατότητα σε Developers να εισάγουν την λειτουργία.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι το defi

Τι είναι το DeFi;

Μια από τις χρήσεις της τεχνολογίας του Blockchain στην πραγματική οικονομία και αυτή που σίγουρα με εξιτάρει περισσότερο από όλες αυτή τη στιγμή, είναι το DeFi.

Το DeFi αναφέρεται στην μεταφορά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών & προϊόντων από τα παραδοσιακά κεντροποιημένα συστήματα, στο Blockchain.

Αποτελεί ένα ολοκαίνουριο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο δεν βασίζεται σε κάποιο από τα κλασικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (όπως οι τράπεζες) για να μπορέσει να λειτουργήσει και είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Decentralized + Finance = DeFi

Στόχος του DeFi είναι να μεταφέρει όλες τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσα στο Blockchain, όπου και θα τρέχουν εντελώς αποκεντρωμένα μέσω DApps τα οποία βασίζονται σε Smart Contracts.

Μέχρι πριν λίγο καιρό το σύνολο των κεφαλαίων που βρίσκονταν τοποθετημένα μέσα σε πρωτόκολλα DeFi ξεπερνούσε τα $200 δις.

Σύνολο Κεφαλαίων στο DeFi
Σύνολο Κεφαλαίων στο DeFi – Source: DefiLlama

DeFi

 • Είσαι ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων σου
 • Έχεις τον πραγματικό έλεγχο ως προς το που πηγαίνουν και πως ξοδεύονται τα χρήματα σου
 • Μεταφορές & Πληρωμές πραγματοποιούνται σε μερικά λεπτά
 • Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κάτω από το πλαίσιο της “Ψευδωνυμίας”
 • Είναι ανοιχτό και διαθέσιμο προς ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως
 • Οι αγορές είναι πάντα ανοιχτές
 • Είναι πλήρως διαφανές – Μπορούν όλοι να δουν πως δουλεύει ο κώδικας από πίσω

CeFi

 • Τράπεζες & Εταιρείες κατέχουν τα χρήματα σου
 • Εμπιστεύεσαι τρίτους ως προς την καλή και σωστή διαχείριση των χρημάτων σου
 • Μεταφορές & Πληρωμές χρειάζονται μερικές ημέρες για να εκκαθαριστούν
 • Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο ανωνυμίας σε οποιαδήποτε συναλλαγή
 • Απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού μέσω Know your Customer (KYC) διαδικασιών
 • Οι αγορές είναι ανοιχτές σε εργάσιμες ώρες & μέρες
 • Είναι πλήρως αδιαφανές – Δεν μπορείς να δεις καμιά πληροφορία ή το ιστορικό για το πως λειτουργεί ένα ίδρυμα

Κάποιες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών προϊόντων τις οποίες προσπαθεί να φέρει στο Blockchain είναι οι παρακάτω:

⛓️ DeFi για Αρχαρίους:
Μάθε τα πάντα σχετικά με το τι είναι το DeFi και πως λειτουργεί ▶

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι τα NFTs;

Τι είναι τα NFTs;

Μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις της τεχνολογίας του Blockchain είναι τα NFTs. Είμαι σίγουρος πως τα έχεις ακούσει κάπου

NFT = Non Fungible Token

.

↑ Πίσω στην αρχή

Το μέλλον των Κρυπτονομισμάτων

Το μέλλον των Κρυπτονομισμάτων

Είδαμε, λοιπόν, πως το Bitcoin έφερε την αποκεντροποίηση του χρήματος, φιλοδοξεί να γίνει το native χρήμα του Internet και χρησιμοποιείται από επενδυτές ως ένα “εναλλακτικό” και πιο σύγχρονο store of value.

Το Bitcoin μας έδειξε πως η λειτουργία ενός νομίσματος είναι εφικτή ακόμα και χωρίς την ύπαρξη μιας κεντρικής αρχής η οποία θα δρα ως ελεγκτής και ρυθμιστής από πάνω του.

Όντας πρώτο και μοναδικό στο είδος του, χαρακτηρίζεται ως το πρώτης γενιάς κρυπτονόμισμα (First Generation Cryptocurrency).

Στη συνέχεια, ήρθε το Ethereum, κατάφερε να παντρέψει την ασφάλεια της τεχνολογίας του Blockchain με την εκτέλεση κω΄δικα και να δώσει τη δυνατότητα σε Developers να δημιουργήσουν εφαρμογές οι οποίες θα δουλεύουν αποκεντρωμένα.

Τα Smart Contracts πήραν παραδοσιακούς τομείς (όπως ο χρηματοπιστωτικός με το DeFi) και προσπάθησαν να τους μεταφέρουν στο Blockchain αποκεντρώνοντας τους.

Το Ethereum ήταν και αυτό που σηματοδότησε το ξεκίνημα της δεύτερης γενιάς κρυπτονομισμάτων. (Second Generation Cryptocurrency)

Παρά τις αδιαμφισβήτητα ριζοσπαστικές καινοτομίες που έφερε το Bitcoin και το Ethereum στον κόσμο μας, δεν μπορούν παρά να έχουν και αυτά τα μειονεκτήματα τους.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει κάποιος και στα δύο είναι ότι για να συνεχίσουν να είναι λειτουργικά απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Για την πλευρά του Bitcoin αυτό μεταφράζεται σε ιδιαίτερα ακριβό εξοπλισμό mining ενώ, για την πλευρά του Ethereum, σε πολύ υψηλά Gas Fees (προμήθειες) για την χρήση του δικτύου του.

Νέοι χρήστες συρρέουν συνεχώς μέσα στο δίκτυο του Ethereum για να δοκιμάσουν τις εφαρμογές του ενώ, παράλληλα, οι υποδομές του δεν είναι ικανές να τους υποστηρίξουν. Αυτό δημιουργεί “μποτιλιαρίσματα”, με συναλλαγές οι οποίες μπορεί να πάρουν ακόμα και μέρες για να ολοκληρωθούν και μη-βιώσιμα transaction fees.

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως το Ethereum δεν ήταν προετοιμασμένο (ή κάηκε) να υποστηρίξει την τεράστια επιτυχία του.

Για να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα, το Ethereum προετοιμάζεται για την μετάβαση στην επόμενη και πιο βιώσιμη έκδοση του (Eth 2.0) η οποία φιλοδοξεί να το μετατρέψει στο λιγότερο ενεργοβόρο Proof of Stake πρωτόκολλο.
Αλλά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το πότε και το αν θα το καταφέρει με επιτυχία.

Στον κόσμο μας, τα προβλήματα μιας επιχείρησης μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετικές ευκαιρίες για την δημιουργία άλλων επιχειρήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά νέα Projects προσπάθησαν να πατήσουν πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να παρουσιαστούν ως κρυπτονομίσματα τρίτης γενιάς (Third Generation Cryptocurrencies) τα οποία ήρθαν να προσφέρουν λύσεις.

↑ Πίσω στην αρχή

Ανερχόμενα Κρυπτονομίσματα

Ανερχόμενα Κρυπτονομίσματα

Ενώ έχουν ξεπεταχτεί αρκετά blockchain τρίτης γενιάς τα οποία υπόσχονται να λύσουν το πρόβλημα της περιορισμένης δυναμικής που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Ethereum, μερικά αξιοσημείωτα ανερχόμενα Projects είναι τα παρακάτω:

 • Cardano (ADA)
 • Polygon (MATIC)
 • Avalanche (AVAX)
 • Solana (SOL)
 • Polkadot (DOT)

Σκοπός όλων είναι να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα διαλειτουργικότητας (interoperability), επεκτασιμότητας (scalability) και βιωσιμότητας (sustainability) του Ethereum.

Μόνο αν λυθούν τα παραπάνω προβλήματα θα μπορέσει η τεχνολογία του Blockchain να αξιοποιηθεί στο 100% από την πραγματική οικονομία και να εξελίξει κλάδους όπως τον χρηματοοικονομικό, της γεωργίας, του εμπορίου, της διακυβέρνησης κ.ο.κ.

📈 Top 25 Κρυπτονομίσματα Σήμερα:
Ρίξε μια ματιά στη λίστα με τα Top 25 Ανερχόμενα Κρυπτονομίσματα των τελευταίων 24 ωρών στο Online Traders

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς να αγοράσεις Κρυπτονομίσματα;

Πότε να αγοράσεις Κρυπτονομίσματα;

Ήρθε η στιγμή που (υποθέτω) πως περίμενες! Θα δούμε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αγοράσεις ένα κρυπτονόμισμα.

Προς έκπληξη κανενός, η μόνη απάντηση που χωράει εδώ είναι… εξαρτάται!

Εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο θέλεις να αγοράσεις κρυπτονομίσματα. Τι εννοώ;

 • Αποσκοπείς στο άμεσο κέρδος;
  💱 Εάν ναι, τότε θα πρέπει να κινηθείς προς την πλευρά του trading κάνοντας συχνές αγοραπωλησίες →
 • Αποσκοπείς στο μακροχρόνιο κέρδος;
  📈 Εάν ναι, τότε σε ενδιαφέρει να επενδύσεις στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με κρυπτονομίσματα που έχουν γερές βάσεις και να το κρατήσεις για χρόνια →

🔮 Είναι δυνατόν να γνωρίζεις πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αγοράσεις bitcoin;

Trading Κρυπτονομισμάτων

Trading Κρυπτονομισμάτων

Εάν αναζητάς το άμεσο κέρδος από την ενασχόληση σου με τα κρυπτονομίσματα τότε το Crypto Trading ίσως να ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση σου.

Συνοπτικά, ένας trader αγοράζει κρυπτονομίσματα με σκοπό να τα πουλήσει στο άμεσο μέλλον (λεπτά/ώρες/μέρες) ώστε να αποκομίσει άμεσο κέρδος από τη διαφορά τιμής αγοράς και πώλησης.

Online Bitcoin Trading
Παράδειγμα Bitcoin Trading

Αγοράζει φθηνά ώστε να πουλήσει, λίγο αργότερα, ακριβά. Και ούτω καθεξής…

🚨 Προσοχή:
Το Trading Κρυπτονομισμάτων μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρον και εύκολο (στη θεωρία), η πράξη δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Οι περισσότεροι Traders δείχνουν να βγαίνουν χαμένοι από αυτή τη διαδικασία

Το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Traders για να αναγνωρίσουν ευκαιρίες εισόδου και εξόδου από αγορά ονομάζεται τεχνική ανάλυση.

📊 Διάβασε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις σε έναν υπερ-αναλυτικό οδηγό για το online trading

Ασχολείται με την ψυχολογία της αγοράς και επικεντρώνεται στο πως αλλαγές στην ζήτηση και την προσφορά ενός περιουσιακού στοιχείου μπορούν να επηρεάσουν την τιμή του. Στόχος της είναι να ερμηνεύσει το πως κινήθηκε η τιμή στο παρελθόν, ανακαλύπτει τάσεις και μοντέλα που τυχόν υπάρχουν και μέσα από αυτά προσπαθεί να προβλέψει την πορεία της στο μέλλον. Πιστεύει ότι οι κινήσεις της τιμής ενός Asset δεν είναι τυχαίες αλλά κρύβουν πίσω τους πληροφορίες για την εξέλιξη της στο μέλλον.

💱 Εάν δυσκολεύεσαι να βρεις την κατάλληλη, ρίξε μια ματιά στην σύγκριση ανάμεσα στις καλύτερες πλατφόρμες για trading κρυπτονομισμάτων

↑ Πίσω στην αρχή

Επένδυση σε Κρυπτονομίσματα

Επένδυση σε Κρυπτονομίσματα

Εάν, από την άλλη, δεν σε ενδιαφέρει να είσαι συνεχώς πάνω από μια οθόνη κοιτώντας της αγορές, ούτε να πραγματοποιείς αναλύσεις τιμών και να ανοιγοκλείνεις συνεχώς θέσεις τότε μια πιο μακροχρόνια προσέγγιση να σου ταιριάξει περισσότερο.

Ένας μακροχρόνιος επενδυτής έχει ως στρατηγική την αγορά κρυπτονομισμάτων και την διακράτηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια) καθώς θεωρεί ότι οι τιμές τους, μελλοντικά, θα είναι αρκετά υψηλότερες από τις σημερινές.

Πορεία τιμής Bitcoin μέσα στα χρόνια
Πορεία τιμής Bitcoin μέσα στα χρόνια

Δεν επηρεάζεται ούτε τον ενδιαφέρουν οι βραχυχρόνιες διακυμάνσεις της τιμής καθώς πιστεύει ότι αυτές θα φτάσουν σε υψηλότερο σημείο, μακροχρόνια.

🚨 Προσοχή:
Η επένδυση με μακροχρόνιο ορίζοντα δείχνει να αποτελεί μια πιο λογική προσέγγιση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων (όπως και σε όλες) για τον μέσο αρχάριο επενδυτή.

Το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι μακροχρόνιοι επενδυτές για να επιλέξουν τα κρυπτονομισματα πάνω στα οποία θα επενδύσουν ονομάζεται Θεμελιώδης Ανάλυση

Αυτό έχει ως στόχο να ανακαλύψει την πραγματική αξία ενός κρυπτονομίσματος προσπαθώντας να αναλύσει τόσο τα οικονομικά στοιχεία του όσο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται.
Περιλαμβάνει ανάλυση των Tokenomics του, του κλάδου μέσα στον οποίο δραστηριοποιείται, και των ανταγωνιστών του αλλά και της ομάδας που το αναπτύσσει.

Η παγίδα που κρύβεται εδώ είναι ότι η μακροχρόνια επένδυση έχει μονάχα νόημα όταν το asset στο οποίο επενδύεις αξίζει όντως την επένδυση. Ένας κουβάς σκατά, θα παραμείνει ένας κουβάς σκατά όσα χρόνια και να τον κρατήσεις.

📈 Μάθε τα πάντα για τις επενδύσεις χρημάτων

.

↑ Πίσω στην αρχή

Πλατφόρμες Κρυπτονομισμάτων

Πώς να αγοράσεις κρυπτονομίσματα;

Ο πιο εύκολος, γρήγορος και ασφαλής τρόπος για να αγοράσεις ένα κρυπτονόμισμα είναι μέσω μια πλατφόρμας κρυπτονομίσματων ή αλλιώς ενός ανταλλακτηρίου.

Αυτό που κάνει ένα Crypto Exchange είναι να φέρνει σε επαφή κάποιον που θέλει να πουλήσει ένα νόμισμα με κάποιον άλλο που θέλει να το αγοράσει. Για τις υπηρεσίες του, κρατάει μια προμήθεια η οποία ονομάζεται Trading Fee.

Επίσης, οι περισσότερες πλατφόρμες προσφέρουν και επιλογές κρυπτονομισμάτων με χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας ή μέσω τραπεζικής μεταφοράς χρημάτων.

🛒 Πως να αγοράσεις Κρυπτονομίσματα, βήμα βήμα:
Δες πως μπορείς να αγοράσεις κρυπτονομίσματα βήμα, βήμα με τις 3 πιο διαδεδομένες μεθόδους

🚨 Προσοχή:
Είναι σημαντικό να επιλέγεις μονάχα Ανταλλακτήρια και Πλατφόρμες οι οποίες βρίσκονται για χρόνια στην αγορά και παρουσιάζουν ένα αξιόλογο ιστορικό. Οι απάτες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι πάρα πολλές και ένας αρχάριος μπορεί να δυσκολευτεί να τις αναγνωρίσει.

Ακολουθεί μια σύγκριση ανάμεσα σε κάποια από τα πιο δημοφιλή και αξιόλογα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εκεί έξω:

Binance Ελλάδα
Bybit Ελλάδα
Crypto com Ελλάδα
kucoin ελλάδα
Gate.io ελλάδα
Pionex Ελλάδα
AvaTrade Ελλάδα

Platform:

Binance

ByBit

Crypto.com

KuCoin

Gate.io

Pionex

AvaTrade

⭐
Καλύτερη Overall Επιλογή

📈
Ιδανική για Options & Futures Trading

🎁
Καλύτερη Crypto Card & Bonus

💰
Ιδανικό για Χαμηλές Προμήθειες

📊
Η μεγαλύτερη Ποικιλία Crypto

🤖
Δωρεάν 16 Trading Bots

📈
CFD Trading Επιλογή

Ίδρυση:

2017

2018

2016

2017

2013

2019

2006

Cryptos:

386

328

229

766

1.553

346

15

Trading Pairs:

1.691

499

602

1.389

2.577

492

Trading Fees:

0.1%

0.1%

0.4%

0.1%

0.2%

0.05%

μέσα στο Spread

Αγορά με Κάρτα:

✅

+1.8% Fee

❌

✅

+2.99% Fee

✅

3% έως 12%

❌

✅

Εξαρτάται

✅

Εξαρτάται

Αγορά με Έμβασμα:

✅

0% Fee

❌

✅

0% Fee

❌

❌

❌

✅

0% Fee

Κατάθεση Crypto:

✅

0% Fee

✅

0% Fee

✅

0% Fee

✅

0% Fee

✅

0% Fee

✅

0% Fee

❌

Crypto Card:

Binance Crypto Card

❌

Crypto com Crypto Card

❌

❌

❌

❌

Savings Accounts:

✅

✅

✅

✅

✅

✅

❌

Επίσκεψη➤

  $50 & 10% Έκπτωση για Πάντα

0% Spot Fees + έως $30.000

25$ σε CRO Bonus Εγγραφής

15% Έκπτωση για Πάντα

10% Έκπτωση για Πάντα

10% Έκπτωση για Πάντα

Οδηγοί➤

💱 Τα καλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για μακροχρόνιους επενδυτές →

↑ Πίσω στην αρχή

Συχνές ερωτήσεις αρχαρίων

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν αρχάριοι στο internet σχετικά με τα κρυπτονομίσματα:

Πόσα Κρυπτονομίσματα υπάρχουν;

Σύμφωνα με το OnlineTraders, όλα τα κρυπτονομίσματα που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη ξεπερνάνε τις 17.000.

Ένα νούμερο ιδιαίτερα μεγάλο, αν αναλογιστείς ότι τα αντίστοιχα παραδοσιακά νομίσματα (Fiat Money) είναι μόλις 180.

Γιατί, όμως, τόσο μεγάλη διαφορά;

Όπως είδαμε, πριν μια δεκαετία υπήρχε μονάχα το Bitcoin (BTC) ενώ, σήμερα, θα συναντήσεις κρυπτονομίσματα για κάθε τομέα της οικονομίας που θα χωρέσει ο νους σου.

Ο μπαχτσές έχει απ’όλα:
Από κρυπτονομίσματα τα οποία εξυπηρετούν ως οικονομικό κίνητρο σε αποκεντρωμένες εφαρμογές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (το φημισμένο πλέον DeFi) όπως το Compound (COMP) και το AAVE (AAVE) μέχρι σκύλο-coins τα οποία δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το Meme του θέματος όπως το Shiba Inu Coin (SHIB) και το DogeCoin (DOGE).

Πόσα Κρυπτονομίσματα Υπάρχουν

Η φύση του ανοιχτού κώδικα που πάει πακέτο με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα (και επιτρέπει την εύκολη αναπαραγωγή του) μαζί με τη γέννηση του Ethereum και του ERC20 Standard ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο αριθμός των κρυπτονομισμα΄των αυξάνεται συνεχώς.

Ποιο Κρυπτονόμισμα να επιλέξεις;

Η αλήθεια είναι πως, δυστυχώς, δεν μπορεί να υπάρξει κάποια λύση-για-όλα εδώ.

Κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η πορεία του κάθε Project, πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για την τιμή του κρυπτονομίσματος που το συνοδεύει.

🚨 Προσοχή:
Να είσαι ιδιαίτερα καχύποπτος με ανθρώπους που εμφανίζονται στο Ιντερνετ και σου δίνουν στείρες επιλογές και προτάσεις επένδυσης. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα γίνει στην αγορά οπότε, συνήθως, όταν κάποιος λέει πως το κάνει τότε υπάρχει προσωπικό όφελος.

Το μυστικό κρύβεται στη διάκριση του πότε ένα κρυπτονόμισμα είναι ικανό να προσφέρει αξία (τώρα ή στο μέλλον) στην οικονομία και την κοινωνία μας και πότε αποτελεί απλά ένα μέσο κερδοσκοπίας.

Εάν ο μόνος ρόλος του είναι το speculation τότε μπορείς να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα μείνει για πολλά χρόνια στην αγορά.

Αν μπορούσε να δοθεί μια γενικότερη συμβουλή θα ήταν το να ξεκινήσεις με την μελέτη και κατανόηση του πως λειτουργούν οι 2 «βασιλιάδες» του χώρου, το Bitcoin (BTC) και το Ethereum (ETH).

Από εκεί και πέρα, και μόνο όταν νιώσεις έτοιμος, θα μπορούσες να προχωρήσεις και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

🥇 Ποια είναι τα καλύτερα κρυπτονομίσματα;
Στο OnlineTraders θα βρεις μία λίστα με τα καλύτερα κρυπτονομίσματαμε βάση την κεφαλαιοποίηση τους

↑ Πίσω στην αρχή

Τιμές κρυπτονομισμάτων: Τι μας λένε;

Η τιμή ενός Κρυπτονομίσματος αφορά την τιμή που συναλλάσσεται αυτή στη στιγμή στην αγορά και είναι αυτή που τείνει να τραβάει το ενδιαφέρον και την προσοχή των περισσότερων νεοεισερχομένων στο χώρο.

Όσο πιο χαμηλή μια τιμή, τόσο το καλύτερο για έναν αρχάριο επενδυτή. Θεωρεί πως εκεί ακριβώς κρύβεται το μυστικό για να ανακαλύψει τα επόμενα ανερχόμενα κρυπτονομίσματα που θα του προσφέρουν τα εξωπραγματικά κέρδη που ακούει από εδώ και από εκεί.

Πιστεύει πως ένα κρυπτονόμισμα με χαμηλή τιμή έχει το περιθώριο πολύ μεγαλύτερης ανατίμησης σε σχέση με ένα ακριβότερο.

Το πρόβλημα ξεκινάει ότι θεωρεί ένα κρυπτονόμισμα φθηνό ή ακριβό βλέποντας μονάχα την τιμή του.

Στην τιμή, όμως, κρύβεται μονάχα το 50% της αλήθειας. Το υπόλοιπο 50% κρύβεται στον συνολικό αριθμό των νομισμάτων σε κυκλοφορία (Circulating Supply).

Για να δεις την αξία ενός κρυπτονομίσματος και το κατά πόσο “φθηνό” ή “ακριβό” είναι, θα πρέπει να βρεις την κεφαλαίοποίηση του.

Για να βρεις την κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις την τιμή ενός κρυπτονομίσματος με την ποσότητα νομισμάτων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το Cardano (ADA) του οποίου η τιμή (αυτή τη στιγμή) είναι $0.93 και έχει 33.75 δις νομίσματα σε κυκλοφορία στην αγορά.

Κεφαλαιοποίηση Cardano
Cardano Market Cap – Source: Coinmarketcap

Αντίστοιχα, το Ethereum Classic (ETC) με τιμή $36.59 και 134,299,999 συνολικά νομίσματα σε κυκλοφορία.

Κεφαλαιοποίηση Ethereum Classic
Ethereum Classic Market Cap – Source: Coinmarketcap

Ενώ η τιμή του Ethereum Classic είναι ξεκάθαρα υψηλότερη από την τιμή του Cardano, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την συνολική αξία του.

Κεφαλαιοποίηση Cardano (ADA): 0.93 * 37.500.000.000 = $31,405,159,141
Κεφαλαιοποίηση Ethereum Classic (ETC): 36.59 * 134.299.999 = $4,914,362,470

Άρα, όταν προσπαθείς να αποτιμήσεις την αξία ενός κρυπτονομίσματος θα πρέπει να κοιτάς την κεφαλαιοποίηση του στην αγορά και όχι την απόλυτη τιμή του.

🔴 Τιμές Κρυπτονομισμάτων:
Ενημερώσου για τις τιμές των κρυπτονομισμάτων σήμερα

.

↑ Πίσω στην αρχή

Ελληνικά Κρυπτονομίσματα – Υπάρχουν;

Από τις αναζητήσεις στην Google βλέπω πως αρκετοί χρήστες ψάχνουν να βρουν εάν υπάρχουν ελληνικά κρυπτονομίσματα.

ελληνικα κρυπτονομισματα

Χωρίς να μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο για τον οποίο να ψάξει κάποιος κάτι τέτοιο (πέραν ίσως της εθνικής τους υπερηφάνειας) η απάντηση είναι πως: Ναι, υπάρχουν!

Αν με ρωτάς και απόσο ξέρω, δεν υπάρχει κάποιο αξιόλογο και καθόλα ελληνικό Project με το οποίο θα ήθελες να ασχοληθείς.

Το μόνο παράδειγμα που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό είναι το περίφημο Hellenic Coin (HCN). Ένα coin του οποίου η καινοτομία (!?) ήταν να καταφέρει αποτελέσει (ακόμα) ένα γρήγορο, ασφαλές και αποδοτικό μέσο πληρωμών.

Όσοι πείστηκαν από τους δημιουργούν του HCN είδαν την τιμή του να φτάνει από τα $4.81 στα $0.01 μέσα σε μερικούς μήνες.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν είχες επενδύσει $481 στο ελληνικό νόμισμα τον Ιούλιο του 2021, τον Απρίλιο του 2022 η αξία τους θα άγγιζε το αστρονομικό ποσό του… $1.

ελληνικά κρυπτονομίσματα - HCN

Σίγουρα κάτι βρωμάει στην υπόθεση, για την οποία μπορείς να διαβάσεις περισσότερο στο άρθρο του Proto Thema.

Μην παρεξηγηθώ, δεν υπονοώ πως αν ένα κρυπτονόμισμα δημιουργήθηκε από Έλληνες αποτελεί αυτομάτως και μια απάτη ή δεν είναι αξιόλογο.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από Έλληνες δεν έχει καμία βαρύτητα από μόνο του.

Εξάλλου, τι νόημα έχει αν το έφτιαξαν Έλληνες, Αμερικάνοι ή Μπαγκλαντεσιανοί;

Προσφέρει αξία; Λύνει κάποιο πρόβλημα; Έχει αντίκτυπο στην πραγματική ζωή και την οικονομία;

Εάν όχι, τότε δεν μπορώ να βρω τον λόγο ύπαρξης του…

…ή μάλλον μπορώ!

Σκοπός των δημιουργών του είναι να πατήσουν πάνω στο πατριωτικό συναίσθημα των εν δυνάμει επενδυτών οι οποίοι θα θέλουν (με αγνό πολλές φορές σκοπό) να στηρίξουν ελληνικές προσπάθειες απλά και μόνο επειδή είναι ελληνικές.

Αυτό στο marketing το αποκαλούμε “επίκληση στο συναίσθημα” και είναι από τα πιο “φθηνά” αλλά αποδοτικά κόλπα εκεί έξω.

Είσαι καλύτερος από αυτό!

↑ Πίσω στην αρχή

Απάτες στα κρυπτονομίσματα

Απάτες και Κρυπτονομίσματα

Και μιας και πιάσαμε τις απάτες στα κρυπτονομίσματα, πάμε να δούμε γιατί αυτές είναι τόσες πολλές.

Θα ήθελα να αναλογιστείς 3 πράγματα:

 • Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας τομέας ο οποίος γεννήθηκε πριν περίπου 14 χρόνια (το 2008 με το Bitcoin) ενώ έγινε κάπως πιο γνωστός πριν περίπου 5 χρόνια (το 2017).
 • Το Bitcoin άγγιξε τα $1 τρις σε κεφαλαιοποίηση πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο asset στην ιστορία του πλανήτη.
 • Η είσοδος σε αυτή την αγορά δεν έχει, πρακτικά, κανένα εμπόδιο. Οποιοσδήποτε, με μια σύνδεση στο internet, μπορεί να μπει.

Άρα, αντιλαμβανόμαστε πως τα κρυπτονομίσματα είναι ένας νέος τομέας, με πολύ ρευστό στον οποίο μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση όλοι.

Αν βάλουμε στην εξίσωση και το γεγονός ότι το expertise της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου για το πως λειτουργεί η τεχνολογία πίσω από αυτά είναι ελάχιστο έως μηδαμινό, έχουμε ένα εξαιρετικό μείγμα

Ένα μείγμα το οποίο προσελκύει απατεώνες οι οποίοι εκμεταλλεύονται την απληστία του κόσμου για εύκολα και γρήγορα κέρδη μαζί με την έλλειψη γνώσης τους για το πως λειτουργούν τα πράγματα έχοντας ως σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα.

Οι μέθοδοι με τις οποίες προσπαθούν να εξαπατήσουν είναι πάρα πολλοί αλλά και ευφάνταστοι: Ponzi Schemes, MLM Schemes, Rug Pulls, Pump & Dump Schemes κ.ο.κ.

Τα παραδείγματα από την άλλη, ακόμα πάρα πολλά:

 • Onecoin, ένα Ponzi Scheme το οποίο κατάφερε να κλέψει περισσότερα $25 δις από επενδυτές μέχρι το 2017
 • Bitconnect – άλλη μια από τις πιο δημοφιλείς απάτες εκεί έξω, η οποία κατάφερε να αποσπάσει περισσότερα από $4 δις μέχρι το 2018 μέσω ενός Multi Level Ponzi Scheme
 • Quadriga – Ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του οποίου ο ιδιοκτήτης φημολογείται ότι σκηνοθέτησε τον θάνατο του για να το σκάσει με τα χρήματα των επενδυτών του.
  Ίσως έχεις δει την ιστορία του στο Netflix ως “Trust no one
 • Squid Game Scam ($SQUID) – Ένα Coin το οποίο δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί το hype γύρω από την δημοφιλή σειρά Squid Game του Netflix. Αποδείχτηκε και αυτό ένα Rug Pull Scam μέσω του οποίου οι δημιουργοί κατάφεραν να αποσπάσουν μερικά εκατομμύρια από τους επενδυτές.

Θα μπορούσα να γράφω για πολλές σειρές ακόμα αλλά νομίζω ότι έπιασες το point.

Τώρα που το σκέφτομαι, τι θα έλεγες για ένα άρθρο στο οποίο θα ασχοληθούμε αναλύοντας δημοφιλείς απάτες και scams πάνω στα κρυπτονομίσματα και τι μαθήματα θα μπορούσαν να μας διδάξουν;

Γράψε μου στα σχόλια!

🛡️ Διάβασε περισσότερα για το πώς να αγοράσεις κρυπτονομίσματα με ασφάλεια αλλά και τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να αποφύγεις οποιαδήποτε απάτη →

↑ Πίσω στην αρχή


Αυτά από εμένα!

Ελπίζω να βρήκες αξία στο συγκεκριμένο άρθρο και να μπόρεσε να εισάγει, σιγά σιγά, σε ένα κόσμο ο οποίος φαίνεται χαοτικός όταν είσαι από την απέξω αλλά αρκετά ενδιαφέρον όταν αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει.

Γράψε μου στα σχόλια, τι θα ήθελες να δεις στη συνέχεια!

Μέχρι το επόμενο άρθρο, τα λέμε!

Sterg

Περισσότερο υλικό για τα κρυπτονομίσματα:

Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, διάβασε περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα στα παρακάτω άρθρα:

.

Risk Disclaimer:
ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων ή οικονομικός σύμβουλος και τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελούν προτροπή επένδυσης αλλά αποτελούν προσωπικές εμπειρίες και απόψεις μου.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο.
Ειδικά όταν μιλάμε για bitcoin και cryptocurrencies, τα οποία έχουν απίστευτα υψηλά volatilities.
Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να χάσεις!

Affiliate Disclaimer:
Τα παραπάνω links προς τις υπηρεσίες που αναφέρονται ενδέχεται να είναι affiliate links. Εάν χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία μέσα από αυτά τότε βοηθάς το MoneyMinority να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος για εσένα.
Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

2 Comments

 1. Χριστόφορος Reply

  Καλησπέρα Στέργιο. Μιας που έφτασε ο καιρός για τις φορολογικές δηλώσεις, ήθελα τη γνώμη σου σχετικά με την φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων. Έχω διαβάσει και ακούσει πολλές απόψεις σχετικά με το πώς δηλώνονται τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα και ας πούμε πως έχω σχηματίσει μία εικόνα επ’ αυτού.
  Αυτό που συνήθως δεν αναλύεται ή αναφέρεται πολύ απλοποιημένα είναι το γεγονός ότι για να μπορέσουμε να παρέχουμε στους λογιστές μας αξιοποιήσιμες πληροφορίες, είναι μάλλον απαραίτητη η χρήση κάποιας τρίτης υπηρεσίας που διαβάζει το ιστορικό συναλλαγών και εξάγει φορολογική έκθεση.
  Έχεις να προτείνεις κάποια βάσει αξιοπιστίας και συμβατότητας με την ελληνική πραγματικότητα;

Write A Comment