ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Γλωσσάρι Κρυπτονομισμάτων: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις ως Αρχάριος

Εδώ θα βρεις τους περισσότερους όρους που θα συναντήσεις κατά την ενασχόληση σου με τα κρυπτονομίσματα.


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


A

Τι είναι ένα Altcoin ↓

Με τον όρο Altcoin αναφερόμαστε σε όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin. Η ονομασία AltCoin προέρχεται από το Alternative Coin.

Τι είναι το Annual Percentage Rate (APR) ↓

Το APR (Annual Percentage Rate) αφορά το ετήσιο ποσοστό επιτοκίου που θα πρέπει να πληρώσεις όταν δανείζεσαι χρήματα.

Τι είναι το Annual Percentage Yield (APY) ↓

Το APY (Annual Percentage Yield) αφορά το ετήσιο ποσοστό επιτοκίου που λαμβάνεις για τις καταθέσεις σου. Το APY λαμβάνει υπόψιν του το ανατοκιζόμενο επιτόκιο.

Τι είναι το Airdrop ↓

Airdrop ονομάζεται η διαδικασία με την οποία ένα Project μοιράζει συγκεκριμένες ποσότητες κρυπτονομισμάτων εντελώς δωρεάν.
Συνήθως αποτελεί μια τακτική Marketing για να δημιουργήσει Buzz και Awareness γύρω από το συγκεκριμένο Project. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση για να λάβεις το Airdrop πέραν από το να έχεις ένα ενεργό πορτοφόλι και, ίσως, κάποια κρυπτονομίσματα ήδη αποθηκευμένα σε αυτό.

Τι είναι το All Time High (ATH) ↓

All Time High (ATH) ενός κρυπτονομίσματος ονομάζεται η ιστορικά υψηλότερη τιμή που έχει καταφέρει ποτέ αυτό να φτάσει.
Για παράδειγμα: Η ATH τιμή του Bitcoin είναι τα $61.000.

Τι είναι το Ask Price ↓

Το Ask Price (Τιμή Προσφοράς) αναφέρεται στην χαμηλότερη δυνατή τιμή όπου ένας πωλητής δέχεται να πουλήσει κάποιο Asset (Crypto, Μετοχές) σε ένα ανταλλακτήριο.

Τι είναι τα Atomic Swaps ↓

Τα Atomic Swaps αφορούν απευθείας ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων μεταξύ χρηστών (Peer to Peer) χωρίς την ανάγκη κάποιου μεσάζοντα όπως ένα ανταλλακτήριο. Τα Atomic Swaps χρησιμοποιούν συγκεκριμένα Smart Contracts που επιτρέπουν αυτές τις ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών Blockchain δικτύων.

↑ Πίσω στην αρχή


B

Τι είναι το Bear Market ↓

Το Bear Market είναι μια φράση η οποία χρησιμοποιείται για να δείξει ότι οι αγορές έχουν μια συνολική αρνητική τάση στις τιμές των Asset που εμπεριέχουν. Όταν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων πέφτουν για σεβαστά χρονικά διαστήματα λέμε ότι μπαίνουμε σε Bear Market.
Ο όρος, πέραν της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιείται και σε πιο παραδοσιακές αγορές όπως των μετοχών, των ETFs κτλ

Τι είναι το Bear Trap ↓

Ένα Bear Trap αφορά όταν μια απότομη μείωση της τιμής ενός Asset κάνει τους επενδυτές να πιστέψουν ότι η καθοδική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Αντ’ αυτού, όμως, η τιμή ανεβαίνει με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πιαστούν στην παγίδα του Bear Trap.

Τι σημαίνει Bear ↓

Ο όρος Bear αναφέρεται σε έναν απαισιόδοξο επενδυτή ή trader ο οποίος θεωρεί πως οι τιμές των Assets θα πέσουν στο μέλλον

Τι είναι το Bull Market ↓

Το Bull Market είναι μια φράση η οποία χρησιμοποιείται για να δείξει ότι οι αγορές έχουν μια συνολική θετική τάση στις τιμές των Asset που εμπεριέχουν. Όταν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων ανεβαίνουν για σεβαστά χρονικά διαστήματα λέμε ότι βρισκόμαστε σε Bull Market.
Ο όρος, πέραν της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιείται και σε πιο παραδοσιακές αγορές όπως των μετοχών, των ETFs κτλ

Τι είναι το Bull Trap ↓

Ένα Bull Trap αφορά όταν μια απότομη αύξηση της τιμής ενός Asset κάνει τους επενδυτές να πιστέψουν ότι η ανοδική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Αντ’ αυτού, όμως, η τιμή πέφτει με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πιαστούν στην παγίδα του Bull Trap.

Τι σημαίνει Bull ↓

Ο όρος Bull αναφέρεται σε έναν αισιόδοξο επενδυτή ή trader ο οποίος θεωρεί πως οι τιμές των Assets θα ανέβουν στο μέλλον.

Τι είναι το Bid Price ↓

Το Bid Price (Τιμή Ζήτησης) αναφέρεται στην υψηλότερη δυνατή τιμή όπου ένας αγοραστείς δέχεται να αγοράσεις κάποιο Asset (Crypto, Μετοχές) σε ένα ανταλλακτήριο.

Τι είναι το Bid Ask Spread ↓

To Bid Ask Spread αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ της Τιμής Προσφοράς (Ask Price) και της Τιμής Ζήτησης (Bid Price) ενός Asset σε κάποιο Ανταλλακτήριο. Με λίγα λόγια, είναι η διαφορά ανάμεσα στην χαμηλότερη τιμή που κάποιος ειναι διατεθιμένος να πουλήσει και στην υψηλότερη τιμή που κάποιος έιναι διατεθιμένος να αγοράσει. Ένα υψηλό Bid Ask Spread αποτελεί σημάδι χαμηλής ρευστότητας στο Ανταλλακτήριο.

Τι είναι το Blockchain ↓

Το Blockchain αποτελεί μια δημόσια βάση δεδομένων στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα ενός κρυπτονομίσματος καθώς και όλες οι συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα. Το Blockchain ανανεώνει και διασφαλίζει το περιεχόμενο του μέσω ενός αποκεντρωμένου Peer to Peer δικτύου υπολογιστών το οποίο ακολουθεί ένα κοινό Consensus Mechanism. Κάθε υπολογιστής που συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο διατηρεί ένα αντίγραφο του Blockchain.

Τι είναι ένα Block ↓

Στο context του Blockchain, ένα Block αποτελεί ένα “αρχείο δεδομένων” το οποίο περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες των συναλλαγών που έλαβαν χώρα ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι οι ποσότητες που συναλλάχθηκαν, οι ημερομηνίες καθώς και οι διευθύνσεις αποστολής και λήψης. Τα Blocks προστίθενται, το ένα μετά το άλλο σε μορφη αλύσίδας, σε μια βάση δεδομένων που ονομάζεται Blockchain.

Τι είναι το Block Size ↓

Το Block Size αφορά το μέγεθος των πληροφοριών που μπορεί να χωρέσει ένα Block σε κάποιο Blockchain. Όσο μεγαλύτερο είναι το Block, τόσες περισσότερες πληροφορίες (συναλλαγές) μπορεί να χωρέσει άρα και το Blockchain είναι “γρηγορότερο”. Για παράδειγμα, το μέγεθος ενός Bitcoin Block είναι 1 MB.

Τι είναι το Block Time ↓

Το Block Time αναφέρεται στον χρόνο που απαιτεί το κάθε Blockchain για να προσθέσει ένα καινούριο Block στην αλυσίδα του. Για παράδειγμα, το Bitcoin προσθέτει ένα νέο Block κάθε περίπου 10 λεπτά.

Τι είναι το Block Heigh ↓

Το Block Heigh αφορά τον αριθμό των Blocks που έχουν προστεθεί στην αλυσίδα από την αρχή της μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα blocks που μπήκαν από το Genesis Block (πρώτο Block) έως το πιο πρόσφατο Block.

Τι είναι το Block Reward ↓

Το Block Reward αποτελεί το σύνολο των κρυπτονομισμάτων που δίνονται ως “ανταμοιβή” από το πρωτόκολλο του εκάστοτε Blockchain στους Miners κάθε φορά που επιβεβαιώνουν (κάνουν mine) ένα νέο Block.

Τι είναι το Block Explorer ↓

Ένα Block Explorer αποτελεί μια σελίδα στο Internet η οποία μπορεί να παρομοιαστεί με μια μήχανη αναζήτησης για κάποιο Blockchain. Σου δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσεις πληροφορίες όπως συναλλαγές, συγκεκριμένα blocks, διαθέσιμα υπόλοιπα και ιστορικότητα σε οποιοδήποτε Blockchain. Για παράδειγμα, το Blockchain Explorer του Ethereum είναι το EtherScan.

Τι είναι το (Token) Burn ↓

Το Token Burn αναφέρεται στην διαδικασία μόνιμης διαγραφής (καταστροφής/καψίματος) συγκεκριμένου αριθμού κρυπτονομισμάτων. Με αυτή τη διαδικασία τα κρυπτονομίσματα αποσσύρονται για πάντα και μειώνουν το συνολικό Token Supply.

Τι είναι το Bitcoin ↓

To Bitcoin αποτελεί το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό κρυπτονόμισμα σε κυκλοφορία. Δημιουργήθηκε το 2009 από κάποιον με το ψευδώνυμο “Satoshi Nakamoto” και αποτελεί το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον πλανήτη. Τόσο δημοφιλές που όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα ονομάζονται “Altcoins”.

Τι είναι το BTC ↓

Το BTC αποτελεί την συντομογραφία του κρυπτονομίσματος του Bitcoin.

Τι είναι το Bitcoin Core ↓

Το Bitcoin Core αποτελεί ένα από τα πρώτα Bitcoin Wallets.

Τι είναι το Bitcoin.org ↓

Το Bitcoin.org αποτελεί ένα, μη-επίσημο, website για το Bitcoin Core Wallet.

Τι είναι το Bitcoin Cash ↓

Το Bitcoin Cash αποτελεί το πρώτο Hard Fork του Bitcoin το οποίο εξυπηρετεί ως μια πιο γρήγορη και πρακτική εναλλακτική του Bitcoin ως Electronic Cash Payment System. Το μέγεθος των Blocks του Bitcoin Cash είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα του Bitcoin κάνοντας το καλύτερο “μέσο μεταφοράς τη αξίας” παρά “μέσο αποθήκευσης της αξίας”.

Τι είναι το BCH ↓

Το BCH αποτελεί την συντομογραφία του κρυπτονομίσματος του Bitcoin Cash.

Τι είναι το BEP-2 ↓

Το BEP-2 αφορά μια συλλογή από κανόνες και τεχνικά standards για την δημιουργία και την διαχείριση Native Tokens στο Blockchain του οικοσυστήματος της Binance.

↑ Πίσω στην αρχή


C

Τι σημαίνει Centralized ↓

Ένα δίκτυο θεωρείται Centralized (κεντροποιημένο) όταν οι αποφάσεις για την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία του λαμβάνονται από ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο.

Τι είναι το Circulating Supply ↓

Το Circulating Supply αναφέρεται στον συνολικό αριθμό των Tokens και Coins που βρίσκονται διαθέσιμα και σε κυκλοφορία.

Τι είναι ένα Coin ↓

Coin ονομάζεται ένα κρυπτονόμισμα όταν τρέχει στο δικό του Blockchain και δεν έχει εκδοθεί σε κάποιο άλλο BlockChain. Τα Coins χρησιμοποιούνται σαν μέσο μεταφοράς της αξίας μέσα στο Blockchain.

Τι είναι ένα Cryptocurrency ↓

Cryptocurrency (κρυπτονόμισμα) ονομάζεται ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο ανταλλαγής της αξίας μέσα σε κάποιο Blockchain δίκτυο και προστατεύεται από την κρυπτογραφία. Το Bitcoin (BTC), το Ether (ETH) και τα υπόλοιπα Altcoins είναι όλα κρυπτονομίσματα.
Τα κρυπτονομίσματα χωρίζονται σε Tokens και Coins.

Τι είναι ένα Cold Wallet ↓

Τα Cold Wallets είναι πορτοφόλια στα οποία μπορείς να διατηρείς τα Private Keys των κρυπτονομισμάτων που έχεις στην κατοχή σου με ασφάλεια. Τα Cold Wallets θεωρούνται πιο ασφαλή από τα Hot Wallets καθώς δεν είναι συνδεδεμένα με το Internet.

Τι είναι το Collateral ↓

Collateral (ενέχυρο) ονομάζεται οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (Asset) αποδεχθεί κάποιος δανειστής ως ασφάλεια για ένα δάνειο που θα δώσει. Αν ο δανειζόμενος δεν μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο τότε ο δανειστής λαμβάνει το Asset ως αποπληρωμή.

Τι είναι το Cryptography ↓

Cryptography (κρυπτογραφία) είναι η επιστήμη η οποία χρησιμοποιεί μαθηματικά και υπολογιστική ισχύ για να κρυπτογραφήσει και να αποκρυπτογραφήσει πληροφορίες.

Τι είναι τα Casascius Coins ↓

Τα Casascius Coins αφορούν φυσικά μεταλλικά νομίσματα τα οποία κατασκεύαζε ο χρήστης Casascius και εμπεριείχαν αξία Bitcoin πάνω τους. Αυτό το έκανε περιλαμβάνοντας τα Private Keys πάνω στα νομίσματα.
Δεν βρίσκονται πλέον σε κυκλοφορία.

Τι είναι οι Cypherpunks ↓

Οι Cypherpunks αποτελούν άτομα τα οποία υποστηρίζουν τη χρήση κρυπτογραφίας και, γενικότερα, τεχνολογικών ανακαλύψεων οι οποίες υποστηρίζουν την ιδιωτικότητα των ανθρώπων. Οι Cypherpunks βοήθησαν αρκετά στην διάδοση του Bitcoin τις πρώτες ημέρες.

↑ Πίσω στην αρχή


D

Τι είναι το DAI ↓

Το DAI είναι ένα Stable Coin, όπως το USDC και το USDT, του οποίου η τιμή ακολουθεί στενά την τιμή του Αμερικάνικου Δολαρίου (USD$). Το DAI εκδόθηκε από το MakerDAO και τρέχει στο Ethereum Blockchain ως ένα ERC-20 Token.. Η διαφορά με τα υπόλοιπα Stable Coins είναι ότι το DAI είναι εντελώς αποκεντρωμένο και εγγυάται το ratio 1:1 με το δολάριο διατηρώντας άλλα κρυπτονομίσματα ως ενέχυρο.

Τι σημαίνει το Dead Cat Bounce ↓

Όταν η τιμή ενός Asset που ακολουθεί καθοδική πορεία, ανακάμψει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μόνο και μόνο για να καταρρεύσει ακόμα περισσότερο.
Πτώση > μικρή ανάκαμψη > επιπλέον πτώση
Η συμπεριφορά παρομοιάζεται (για κάποιο περίεργο λόγο) με το bounce που θα κάνει το κουφάρι μια ψόφιας γάτα αν το ρίξεις από ψηλά.

Τι είναι τα DApps ↓

Ένα DApp (Decentralized Application) αποτελεί μια αποκεντρωμένη εφαρμογή η οποία, αντί να τρέχει σε ένα κεντρικό υπολογιστή (server), λειτουργεί και αναπτύσσεται σε ένα P2P δίκτυο υπολογιστών (όπως το Ethereum). Αυτό του δίνει την δυνατότητα να τρέχει αποκεντρωμένα και “ελεύθερα” από μόνο του χωρίς να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο μιας συγκεκριμένης εταιρείας ή αρχής.

Τι είναι ένα DEx ↓

Ένα DEx (Decentralized Exchange) πρόκειται ουσιαστικά για ένα Online Ανταλλακτήριο το οποίο λειτουργεί εντελώς αποκεντρωμένα. Σε αντίθεση με τα CExes (Centralized Exchanges), μέσω των DExes ένας χρήστης μπορεί να ανταλλάξει τα κρυπτονομίσματα του χωρίς να παρεμβάλλεται κάποιος μεσάζοντας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα DExes αποτελούν το UniSwap, το SushiSwap, το 0x

Τι είναι το DeFi ↓

Το DeFi (Decentralized Finance) αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς στο δίκτυο του Ethereum. Ουσιαστικά, αφορά την προσφορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω του Blockchain, εντελώς αποκεντρωμένα. Τέτοιες υπηρεσίες είναι τα Stable Coins, το Borrowing & Lending, τα Παράγωγα (Derivatives) και τα DExes (Decentralized Exchanges).

Τι είναι το Decryption ↓

Το Decryption (αποκρυπτογράφηση) αφορά την αντίστροφη διαδικασία του encryption. Κάνοντας Decrypt ένα κείμενο, το μετατρέπεις από ένα μη-αναγνώσιμο κείμενο σε αναγνώσιμο.

↑ Πίσω στην αρχή


E

Τι είναι το Ethereum ↓

Τι είναι το Ether (ETH) ↓

Τι είναι το ERC 20 ↓

Τι είναι ένα ERC 20 Token ↓

↑ Πίσω στην αρχή


F

↑ Πίσω στην αρχή


G

↑ Πίσω στην αρχή

H

↑ Πίσω στην αρχή

I

↑ Πίσω στην αρχή

J

↑ Πίσω στην αρχή

K

↑ Πίσω στην αρχή

L

↑ Πίσω στην αρχή

M

↑ Πίσω στην αρχή

N

↑ Πίσω στην αρχή

O

↑ Πίσω στην αρχή

P

↑ Πίσω στην αρχή

Q

↑ Πίσω στην αρχή

R

↑ Πίσω στην αρχή

S

↑ Πίσω στην αρχή

T

↑ Πίσω στην αρχή

U

↑ Πίσω στην αρχή

V

↑ Πίσω στην αρχή

W

↑ Πίσω στην αρχή

X

↑ Πίσω στην αρχή

Y

↑ Πίσω στην αρχή

Z

↑ Πίσω στην αρχή

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

1 Comment

  1. Καλησπέρα. Από το Έψιλον και μετα είναι άδειο το γλωσσαρι

Write A Comment