Επενδυσεις

Πώς να Αγοράσω Μετοχές Online με 5 Βήματα [Ελληνικές ή Εξωτερικού]

🔄 Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 05 Μαρτίου 2024

Για να βρίσκεσαι εδώ, εικάζω ότι θέλεις να αγοράσεις μετοχές online. Έτσι δεν είναι;

Εικάζω, επίσης, ότι η σύντομη έρευνα που έκανες προηγουμένως δεν απέδωσε τους καρπούς που περίμενες και ίσως… να έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα!

Δυστυχώς, τα περισσότερα άρθρα εκεί έξω τείνουν να ασχολούνται με το να προτείνουν τις πιο “φθηνές” και “καλές” μετοχές που αξίζει να αγοράσει κανείς δίνοντας υποσχέσεις για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό.

Καταρχάς, μην τσιμπάς! Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της τιμής οποιασδήποτε μετοχής (πόσο μάλλον να προτίθεται να δώσει την πληροφορία δωρεάν) οπότε κάθε επενδυτική συμβουλή είναι εν γένει για τα… σκουπίδια!

Στο άρθρο που ακολουθεί αποφάσισα να ασχοληθώ με τα βασικά και να σου δείξω τα 5 βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις για να αγοράσεις οποιαδήποτε μετοχή, είτε εξωτερικού, είτε ελληνική:

5 βήματα για να αγοράσεις μετοχές online:

 1. Κατανόηση λειτουργίας μετοχών
 2. Δημιουργία επενδυτικής στρατηγικής
 3. Επιλογή κατάλληλης πλατφόρμας
 4. Άνοιγμα επενδυτικού λογαριασμού
 5. Αγορά μετοχών

☕ Βάλε καφεδάκι και ξεκινάμε!

🔍 Τι θα διαβάσεις:Πώς αγοράζεις μετοχές με 5 βήματα
🌍 Χώρες:Ελληνικές Μετοχές & Εξωτερικού
📱 Τι χρειάζεσαι:Κινητό, υπολογιστή και internet
💰Κεφάλαιο:Από 10€
⚙️ Πώς:μέσω επενδυτικής πλατφόρμας
Χρόνος:~60 λεπτά
📁 Μετοχές:ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Tesla, Apple
🏆 Πλατφόρμα:Saxo Bank (+ bonus εγγραφής)

TL;DR

Αγορά μετοχών online με 5 βήματα

Ακολουθούν τα 5 βήματα με τα οποία κάθε αρχάριος μπορεί να αγοράσει μετοχές μόνος του στο internet:

#1 Πώς λειτουργούν οι μετοχές

Μία μετοχή αντιπροσωπεύει μερίδιο ιδιοκτησίας σε μία εταιρεία. Όντας ιδιοκτήτης, αποκτάς δικαίωμα σε ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων αλλά και των κερδών της.

Ο κάτοχος μετοχών κερδίζει χρήματα με 2 τρόπους:

 1. 📈 μέσω ανατίμησης της αξίας της: το οποίο κατοχυρώνεται εάν πουλήσεις την μετοχή σε υψηλότερη τιμή από αυτή που την αγόρασες.
 2. 💰 μέσω μερισμάτων: τα οποία αποτελούν τακτικές καταβολές χρημάτων προς τους μετόχους προερχόμενες από τα κέρδη της εταιρείας.

Η τιμή μίας μετοχής αυξομειώνεται συνεχώς με βάση τις επιδόσεις της εταιρείας, τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά αλλά και ευρύτερους οικονομικούς, πολιτικούς και γεωγραφικούς παράγοντες.

Από που αγοράζεις μετοχές; Οι μετοχές διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια του πλανήτη τα οποία αναλαμβάνουν να φέρουν σε επαφή αγοραστές και πωλητές.

💡Μάθε περισσότερα για το τι είναι οι μετοχές και πώς βγάζεις χρήματα από αυτές

#2 Δημιουργία μίας επενδυτικής στρατηγικής

Πριν ορμήξεις να αγοράσεις μετοχές, θα πρέπει να επιμεληθείς μίας στρατηγικής η οποία θα αναλάβει το ρόλο του οδηγού και θα διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνεις είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους σου.

💡 Κάποιος είχε πει πως αποτυγχάνοντας να προετοιμαστείς, προετοιμάζεσαι να αποτύχεις… και είχε δίκιο!

Μία επενδυτική στρατηγική περιλαμβάνει:

 • 🎯 Θέσπιση στόχων: Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο επενδύεις; Θέλεις να μαζέψεις ένα κεφάλαιο ικανό να σε βοηθήσει να αγοράσεις ένα σπίτι; Μήπως να βάλεις τα θεμέλια για την ενδεχόμενη αυτο-συνταξιοδότηση σου; Ίσως, να χτίσεις ένα συμπληρωματικό εισόδημα;
 • ⚖️ Ανοχή στον κίνδυνο: Τι επίπεδο ρίσκου είσαι διατεθημένος να αναλάβεις; Αξίζει η πιθανή ενδεχόμενη απόδοση, τον κίνδυνο που συνοδεύει την επένδυση που πρόκειται να κάνεις; Ποιο είναι το προφίλ ρίσκου σου;
 • Χρονικός ορίζοντας: Για πόσα χρόνια θέλεις να κρατήσεις τις μετοχές; Θα ακολουθήσεις τον δρόμο του trading κυνηγώντας το άμεσο κέρδος ή του μακροχρόνιου επενδυτή κρατώντας τις για 10+ χρόνια;
 • 🗂️ Χαρτοφυλάκιο: Ποιες μετοχές θα αγοράσεις; Θα επιλέξεις μεμονωμένες μετοχές, θα επιδιώξεις να κάνεις τη διασπορά κινδύνου μόνος σου ή θα προτιμήσεις την ευκολία ενός ETF; Θα αυξήσεις την διασπορά προσθέτοντας επιπλέον επενδυτικά οχήματα όπως τα ομόλογα ή ο χρυσός;
 • 🧾 Φορολογία: Πώς φορολογούνται στην Ελλάδα; Χρειάζεται να συμπεριλάβεις τις μετοχές στην φορολογική σου δήλωση; Αποτελούν τεκμήριο; Χρειάζεται πόθεν έσχες; Πρέπει να δηλώσεις αγορές και πωλήσεις μετοχών στο ε1;

Θα πρέπει να έχεις ξεκάθαρες απαντήσεις πριν προχωρήσεις στην αγορά μετοχών.

💡Διάβασε, επίσης: Πώς θα καταστρώσεις μία σωστή στρατηγική επένδυσης με 5 βήματα

#3 Επιλογή χρηματιστηριακής πλατφόρμας

Ο πιο εύκολος, γρήγορος και απλός τρόπος για να αγοράσεις μετοχές online είναι μέσω μίας χρηματιστηριακής πλατφόρμας. Αυτές αναλαμβάνουν τον ρόλο του μεσάζοντα, προσφέροντας πρόσβαση στα χρηματιστήρια όπου και διαπραγματεύονται οι μετοχές.

Κάθε πλατφόρμα είναι διαφορετική και για να επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα θα πρέπει να κάνεις μία σχετική έρευνα. Λάβε υπόψιν σου τους παρακάτω παράγοντες:

 1. 💸 Χρεώσεις: Κάθε χρηματιστηριακή επιβάλλει χρεώσεις με την μορφή προμηθειών, τελών αλλά και spreads στους χρήστες της. Πριν προχωρήσεις, έχε πλήρη εικόνα για τα κόστη που θα σε επιβαρύνουν. Τόσο για τα φανερά, όσο και για πιθανές “κρυφές χρεώσεις“.
 2. 🗂️ Επιλογές επένδυσης: Σε ποια χρηματιστήρια σου δίνει πρόσβαση; Μπορείς να αγοράσεις ελληνικές μετοχές; Μετοχές εξωτερικού; Ομόλογα; ETFs; Είσαι αναγκασμένος να αγοράσεις ολόκληρες μετοχές ή έχεις την επιλογή για τμηματικές (fractional);
 3. 🦺 Ασφάλεια: Από ποιες ρυθμιστικές αρχές επιβλέπεται; Είναι υψηλού κύρους; Έχει τραπεζική άδεια; Οι καταθέσεις σου καλύπτονται από κάποιος σχήμα εγγύησης σε περίπτωση απάτης; Ποια είναι η φήμη της πλατφόρμας στην αγορά;
 4. Πλοήγηση και επιλογές: Είναι εύκολη στην χρήση; Υπάρχει εφαρμογή για το κινητό σου;

💡Διάβασε περισσότερα για τα κριτήρια επιλογής μίας επενδυτικής πλατφόρμας

Ποιες είναι οι καλύτερες πλατφόρμες για μετοχές: Εάν ασχολείσαι με διεθνείς μετοχές τότε θα κοιτούσα τη Saxo Bankυψηλή αξιοπιστία επενδυτικής τράπεζας, χαμηλές προμήθειες (από 1$ /εντολή) και μηδενικές σταθερές χρεώσεις.

Εάν ασχολείσαι με ελληνικές μετοχές τότε η πλατφόρμα της DEGIRO είναι η καλύτερη επιλογή (χαμηλότερες χρεώσεις και δεν απαιτεί δημιουργία Σ.Α.Τ.).

Ποια πλατφόρμα επιλέγω εγώ; Χρησιμοποιώ δύο πλατφόρες, τη Saxo Bank και τη DEGIRO. Για χρόνια ήμουν πελάτης της DEGIRO αλλά, μετά την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της Saxo Bank, έχω περάσει ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων μου εκεί.

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για αγορά μετοχών είναι:

Χρηματιστηριακές πλατφόρμες αγοράς μετοχών

Αγορά μετοχών στην SaxoBank
Αγορά μετοχών στην DEGIRO
Αγορά μετοχών στην Trading212
Αγορά μετοχών στην etORO

Πλατφόρμα

🥇 Saxo Bank

🥈 DEGIRO

🥉 Trading212

🥉 eToro

Ίδρυση

1992

2008

2004

2007

Τραπεζική άδεια

Επίβλεψη

🇩🇰 Δανία (DFSA)

🇩🇪 Γερμανία (BaFin)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

Μετοχές εξωτερικού

50 χρηματιστήρια

29 χρηματιστήρια

17 χρηματιστήρια

14 χρηματιστήρια

Ελληνικές μετοχές

Εγγύηση καταθέσεων

έως €100.000

έως €100.000

Εγγύηση επενδύσεων

έως €20.000 (100%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

Οδηγοί

🎁 Bonus

Κέρδισε €200 έκπτωση στις προμήθειες σου!

Κέρδισε πίστωση €100 σε τέλη συναλλαγών

Κέρδισε μια μετοχή έως €100, εντελώς δωρεάν

*Το 79% των CFD Traders χάνει χρήματα

🔍 Δες πώς θα επιλέξεις την καλύτερη επενδυτική πλατφόρμα για μετοχές στην Ελλάδα →

#4 Άνοιγμα νέου επενδυτικού λογαριασμού

Η διαδικασία δημιουργίας ενός νέου επενδυτικού λογαριασμού είναι εξαιρετικά εύκολη, γρήγορη και μπορεί να ολοκληρωθεί αποκλειστικά διαδικτυακά. Αφού επιλέξεις την κατάλληλη πλατφόρμα:

 1. 🗃️ Δημιούργησε έναν νέο λογαριασμό (Μην ξεχάσεις να τσεκάρεις για πιθανά bonus εγγραφής)
 2. ✅ Επιβεβαίωσε την ταυτότητα σου και την διεύθυνση κατοικίας σου ανεβάζοντας φωτογραφίες των αποδεικτικών που απαιτούνται
 3. 💳 Στείλε χρήματα στον επενδυτικό σου λογαριασμό μέσω του τραπεζικού σου λογαριασμού

🪪 Πώς κάνεις ταυτοποίηση: Θα χρειαστείς κάποιο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπείας (διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου) αλλά και ένα αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (φωτογραφία ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ).

Πώς θα στείλεις χρήματα: Ο πιο συνηθισμένος και φθηνότερος τρόπος για να τροφοδοτήσεις τον νέο επενδυτικό λογαριασμό με χρήματα είναι πραγματοποιώντας ένα τραπεζικό έμβασμα από την τράπεζα σου. Θα μπεις στο ebanking σου και θα στείλεις το ποσό που επιθυμείς στο νέο IBAN που προμηθεύτηκες από την επενδυτική πλατφόρμα.

🎁 Bonus Εγγραφής: Χρησιμοποιώντας το 🏷️ Promo Code “STERG“, θα κερδίσεις μία μετοχή αξίας έως €100 εντελώς δωρεάν στην Trading212. Διάβασε περισσότερα

#5 Αγορά των μετοχών

Για κάποιον που έχει ολοκληρώσει τα παραπάνω βήματα, η αγορά μετοχών είναι παιχνιδάκι:

 1. Αναζήτησε την μετοχή που επιθυμείς μέσα στην επενδυτική πλατφόρμα
 2. Δώσε την κατάλληλη εντολή αγοράς (market order ή limit order)
 3. Ένα market order λέει στην πλατφόρμα να αγοράσει την συγκεκριμένη μετοχή σε οποιαδήποτε τιμή διαπραγματεύεται εκείνη την στιγμή στην αγορά
 4. Ένα limit order λέει στην πλατφόρμα να αγοράσει την συγκεκριμένη μετοχή σε μία συγκεκριμένη τιμή που έχεις ορίσει εσύ
 5. Συγχαρητήρια, η μετοχή έγινε δική σου!

Στην συνέχεια του άρθρου θα διαβάσεις:

.
Επενδυτική Στρατηγική

Επενδυτική στρατηγική

Ο καθορισμός μίας στρατηγικής είναι καίριας σημασίας. Είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να λαμβάνεις τις κατάλληλες αποφάσεις κάθε ώρα και στιγμή.

Με βάση τη στρατηγική που ακολουθούν, θα χωρίσουμε τους επενδυτές μετοχών σε 2 κατηγορίες:

Αγορά μετοχών ως Trader

Αγορά μετοχών ως Trader

⏳Χρονικός Ορίζοντας:Βραχυρόνιος
⚔️ Χαρακτήρας:Ενεργητικός
♟️ Στρατηγική:Buy Low, Sell High – Sell High, Buy Low
🎯 Στόχος:το άμεσο κέρδος
💰 Κερδοφορία:σε ανοδική & καθοδική αγορά
📊 Μεθοδολογία: Τεχνική ανάλυση

Ένας επίδοξος trader ακολουθεί ενεργητική στρατηγική αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές σε μικρά χρονικά διαστήματα με σκοπό να εκμεταλλευτεί την διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης/αγοράς αποκομίζοντας το όποιο χρηματικό όφελος.

Μπορεί να είναι κερδοφόρος, τόσο όταν η αγορά κινείται ανοδικά (άνοιγμα long θέσεων) όσο και όταν κινείται καθοδικά (άνοιγμα short θέσεων).

Μελετά ιδιαίτερα την ψυχολογία της αγοράς και επικεντρώνεται στο πως αλλαγές στην ζήτηση και την προσφορά μιας μετοχής μπορούν να επηρεάσουν την τιμή της.

Τείνεί να αναλύει το πως κινήθηκε η τιμή της στο παρελθόν με σκοπό να ανακαλύψει τάσεις και μοντέλα που τυχόν υπάρχουν και μέσα από αυτά προσπαθεί να προβλέψει την πορεία της στο μέλλον.

Θεωρεί ότι οι κινήσεις της τιμής δεν είναι τυχαίες αλλά κρύβουν πίσω τους πληροφορίες για το πως αυτή θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Πώς τα κάνει όλα αυτά; Βασικό όπλο στην φαρέτρα του είναι η τεχνική ανάλυση (Technical Analysis).

Ένας trader συνηθίζει να διατηρεί ανοιχτές θέσεις για μικρά χρονικά διαστήματα τα οποία ξεκινούν από κάποια λεπτά και φτάνουν έως και μερικούς μήνες:

Είδος Trader:Χρονικός Ορίζοντας:
ScalpersΑπό μερικά λεπτά έως ώρες
Day TradersΜία ημέρα
Swing TradersΑπό μερικές ημέρες έως και εβδομάδες
Position TradersΑπό μερικές ημέρες έως και χρόνια
Αγορά μετοχών ως επενδυτής

Αγορά μετοχών ως επενδυτής

⏳Χρονικός Ορίζοντας:Μακροχρόνιος
⚔️ Χαρακτήρας:Παθητικός
♟️ Στρατηγική:Buy and Hold
🎯 Στόχος:το μακροχρόνιο κέρδος
💰 Κερδοφορία:σε ανοδική αγορά
📊 Μεθοδολογία: Θεμελιώδης ανάλυση

Στην άλλη πλευρά έχουμε τους επενδυτές οι οποίοι επιλέγουν να ακολουθήσουν διαφορετική στρατηγική η οποία χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα και παθητικό χαρακτήρα.

Στόχος τους δεν είναι να αποκομίσουν άμεσα κέρδος από την αγορά, αλλά να εκμεταλλευτούν την μακροχρόνια τάση των αγορών να πηγαίνουν προς τα πάνω, λαμβάνοντας χαμηλότερο ρίσκο και αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο.

Με λίγα λόγια, τείνουν να αγοράζουν μετοχές που θεωρούν καλές και να δημιουργούν χαρτοφυλάκια τα οποία διατηρούν για 5, 10 ή και 20 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να μειώσουν τη βραχυχρόνια μεταβλητότητα των αγορών από μεμονωμένα γεγονότα όπως χρηματοοικονομικές κρίσεις, υφέσεις και γεωπολιτικά συμβάντα.

Για να ανακαλύψουν μετοχές που “αξίζει” να αγοράσουν ακολουθούν μία μεθοδολογία η οποία ονομάζεται θεμελιώδης ανάλυση.

Η Θεμελιώδης Ανάλυση έχει ως στόχο να ανακαλύψει την πραγματική αξία (εσωτερική) μιας μετοχής μελετώντας τόσο τα οικονομικά στοιχεία της όσο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται. Περιλαμβάνει ανάλυση της ίδια της εταιρείας, του κλάδου που βρίσκεται αλλά και της οικονομίας που περιλαμβάνει αυτό τον κλάδο.

Αφού καθορίσουν την πραγματική της αξία, την συγκρίνουν με την τιμή που διαπραγματεύεται αυτή τη στιμγή στην αγορά.

 • 🟢 Εάν η τιμή διαπραγμάτευσης είναι χαμηλότερη της εσωτερικής αξίας τότε η μετοχή θεωρείται υποτιμημένη άρα και ένδειξη πιθανής αγοράς
 • 🔴 Εάν η τιμή διαπραγμάτευσης είναι υψηλότερη της εσωτερικής αξίας τότε η μετοχή θεωρείται υπερτιμημένη άρα ένδειξη πιθανής πώλησης

📈 Στην προσπάθεια τους να μειώσουν το ρίσκο χωρίς να θυσιάσουν σημαντικά σε απόδοση, πολλοί επιλέγουν να επενδύσουν σε μετοχικά ETFs αντί για μεμονωμένες μετοχές →

📊 Μπορείς να μάθεις περισσότερα διαβάζοντας τους οδηγούς online trading αλλά και τεχνικής ανάλυσης που έχω γράψει →

↑ Πίσω στην αρχή

Επένδυση ή Trading μετοχών: Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική;

Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει μία στρατηγική η οποια είναι καλύτερη από την άλλη. Είναι ένα θέμα καθαρά… προτιμήσεωνπερί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.

Είτε επιλέξεις τον δρόμο του trader (αγοράζοντας και πουλώντας συνεχώς μετοχές), είτε αυτόν του μακροχρόνιου επενδυτή (αγοράζεις και κρατάς για χρόνια), ο στόχος παραμένει ίδιος.

Αναζητάς το κέρδος 🤑

Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος, το ρίσκο, ο χρονικός ορίζοντας αλλά και τα μέσα που καλείσαι να χρησιμοποιήσεις για να το πετύχεις.

Επίσης, η κάθε στρατηγική έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε χρόνο, κόπο, γνώσεις και ρίσκο.

Από τη μία, το να αγοράζεις και να πουλάς συνεχώς μπορεί να αποφέρει υψηλα κέρδη (ή και υψηλές απώλειες) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απαιτώντας, όμως, να αφιερώσεις μεγάλα ποσά χρόνου και κόπου αναλαμβάνοντας, παράλληλα, αρκετό ρίσκο.

Από την άλλη, οι μακροχρόνιες επενδύσεις τείνουν να αποφέρουν μικρά και σταθερά κέρδη, τα οποία αυξάνονται εκθετικά εάν τους δώσεις μακροχρόνιο ορίζονταχάρις τον ανατοκισμό 📶

Θέλεις τη γνώμη μου; Τείνω να γέρνω έντονα προς την πλευρά των μακροχρόνιων παθητικών επενδύσεων και κυρίως, μέσω Broad Index ETFs.

Κάνεις την έρευνα σου, στήνεις τη στρατηγική σου, παραμένεις σταθερός και επίμονος στο μακροχρόνιο πλάνο σου και αφήνεις το χρόνο να… κάνει το θαύμα του!

Έχω αποφασίσει πως αυτή η στρατηγική μου ταιριάζει περισσότερο καθώς πάει πακέτο με χαμηλότερο ρίσκο και ελάχιστη απαίτηση σε χρόνο.

Επίσης, δεν νιώθω ότι είμαι ικανός να μπω στο ταμπλό και να αναμετρηθώ ενάντια σε επαγγελματίες traders επιλέγοντας συγκεκριμένες μετοχές. Δεν έχω τα εφόδια, τις γνώσεις, το κεφάλαιο αλλά ούτε και το χρόνο για να αποκτήσω το οποιοδήποτε συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν δοκιμάζω διάφορες στρατηγικές και πειράματα εάν κρίνω ότι υπάρχει κάποια “ευκαιρία”.

💼 Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα, ρίξε μια ματιά στο Μακροχρόνιο Παθητικό Χαρτοφυλάκιο μου. Αποτελεί ένα Project επένδυσης χρημάτων στις αγορές με μακροχρόνιο ορίζοντα, μόνο σε παθητικά προϊόντα με σκοπό την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου το οποίο όταν ρευστοποιηθεί μελλοντικά θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως σύνταξη.

.

↑ Πίσω στην αρχή

Φορολογία μετοχών

Φορολογία μετοχών

Η φορολογία είναι ένα θέμα το οποίο αποτελεί πονοκέφαλος αλλά και εμπόδιο για πολλούς εν δυνάμει επενδυτές από το να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους επενδύσεις.

Το internet κατακλίζεται από ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:

Πώς φορολογούνται οι μετοχές και τα μερίσματα;

Πώς θα συμπεριλάβω την αγορά μετοχών στην φορολογική μου δήλωση; Αποτελούν τεκμήριο; Χρειάζεται πόθεν έσχες;

Πώς θα δηλώσω την αγορά και την πώληση μετοχών στο ε1;

Η αλήθεια είναι πως η φορολογία μετοχών (και γενικότερα των χρηματοπιστωτικών προϊόντων) είναι ένα πολύπλοκο θέμα το οποίο αλλάζει από χώρα σε χώρα και περίπτωση σε περίπτωση.

Τι πρέπει να κάνεις; Να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό, όπως ο λογιστής σου!

Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην γνωρίζει ούτε και αυτός (ένας λογιστής της γειτονίας δεν έχει πολλούς πελάτες που να έχουν στην κατοχή τους χρηματοπιστωτικά προϊόντα). Εάν δεν έχει την διάθεση να ψάξει και να σε βοηθήσει, τότε καλό θα ήταν να κοιτάξεις σε κάποιον πιο εξειδικευμένο.

Σε γενικές γραμμές, ένα κράτος τείνει να φορολογεί τις μετοχές με δύο τρόπους:

 1. πάνω στα κέρδη υπεραξίαςτο κέρδος από τις πωλήσεις που έκανες
 2. και στα μερίσματα

Πώς φορολούνται οι μετοχές στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το εξαιρετικό άρθρο του OurWallet, η φορολόγηση των μετοχών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευνοϊκή και έχει ως εξής:

 1. Μετοχές ελληνικών εταιρειών απαλλάσσονται πλήρως από φόρο υπεραξίας ενώ τα μερίσματα φορολογούνται με 5% το οποίο παρακρατείται αυτόματα πριν την αποπληρωμή τους.
 2. Μετοχές εξωτερικού χώρας με την οποία υπάρχει ενεργή ΣΑΔΦ (Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας) απαλλάσσονται πλήρως από οποιαδήποτε επιπλέον φορολογική επιβάρυνση καθώς οι παρακρατήσεις γίνονται στην χώρα της εταιρείας.
 3. Εάν δεν υπάρχει ΣΑΔΦ τότε ισχύει 5% στα μερίσματα ενώ η υπεραξία παραμένει αφορολόγητη.

⚠️ Ακόμα και αν απαλλάσσονται πλήρως από φορολογίας, τα χρηματικά ποσά αγοράς και πώλησης μετοχών θα πρέπει να δηλώνονται στην φορολογική σου δήλωση (Ε1) κανονικά λόγω τεκμηρίων.

❗Όπως καταλαβαίνεις εγώ είμαι ένας απλός blogger στο internet. Το να πάρεις οποιαδήποτε επενδυτική ή φορολογική συμβουλή από εμένα είναι εξαιρετικά λάθος κίνηση. Για θέμα φορολογίας, συμβουλέψου τον λογιστή σου.

↑ Πίσω στην αρχή

Από που αγοράζω Μετοχές;

Από που αγοράζω Μετοχές;

Οι μετοχές αγοράζονται και πωλούνται δημόσια στα διάφορα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Τι είναι το χρηματιστήριο;

Ένα χρηματιστήριο αποτελεί απλά μία αγορά, η οποία συνδέει ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν κινητές αξίες (όπως οι μετοχές) με αυτούς που θέλουν να αγοράσουν.

🎖️ Κάποια από τα μεγαλύτερα είναι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), της Ολλανδίας (Euronext), της Σαγκάης (Shanghai Stock Exchange), του Λονδίνου (LSE) και του NASDAQ.

Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθείς αυτοπροσώπως στο κτίριο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και να απευθυνθείς στον γκισέ ώστε να καταφέρεις να αγοράσεις 4 μετοχές της Apple, ούτε να πας μέχρι τη Σοφοκλέους για να 3 μετοχές της Μυτιληναίος.

Εδώ έρχονται επενδυτικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή και πραγματοποιούν τις εντολές αγοράς/πώλησης για σένα… αντί για εσένα.

Μέχρι πριν κάποια χρόνια η διαδικασία ήταν αρκετά δυσκίνητη και ακριβή καθώς για να δώσεις οποιαδήποτε εντολή συναλλαγής έπρεπε να τους πάρεις τηλέφωνο. Το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον χρόνο και έξοδα (τέλη & προμήθειες).

Thanks to internet, τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις σε χρηματιστηριακά προϊόντα έχουν εκδημοκρατηστεί και ψηφιοποιηθεί πλήρως.

Τι σημαίνει αυτό; Μπορείς να δημιουργήσεις μόνος σου έναν προσωπικό επενδυτικό λογαριασμό σε κάποια online επενδυτική εταιρεία και να πραγματοποιείς αγοραπωλησίες μετοχών ολομόναχος.

Τα πλεονεκτήματα; Οι ταχύτητες εκτέλεσης εντολών είναι πλέον αστραπιαίες και οι προμήθειες φτάνουν, σε αρκετές περιπτώσεις, και τις μηδενικές.

Δημοφιλείς πλατφόρμες αγοράς μετοχών

Ακολουθούν μερικές από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές και πλατφόρμες για μετοχές στον Ευρωπαϊκό χώρο:

Χρηματιστηριακές πλατφόρμες αγοράς μετοχών

Αγορά μετοχών στην SaxoBank
Αγορά μετοχών στην DEGIRO
Αγορά μετοχών στην Trading212
Αγορά μετοχών στην etORO

Πλατφόρμα

🥇 Saxo Bank

🥈 DEGIRO

🥉 Trading212

🥉 eToro

Ίδρυση

1992

2008

2004

2007

Τραπεζική άδεια

Επίβλεψη

🇩🇰 Δανία (DFSA)

🇩🇪 Γερμανία (BaFin)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

Μετοχές εξωτερικού

50 χρηματιστήρια

29 χρηματιστήρια

17 χρηματιστήρια

14 χρηματιστήρια

Ελληνικές μετοχές

Εγγύηση καταθέσεων

έως €100.000

έως €100.000

Εγγύηση επενδύσεων

έως €20.000 (100%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

Οδηγοί

🎁 Bonus

Κέρδισε €200 έκπτωση στις προμήθειες σου!

Κέρδισε πίστωση €100 σε τέλη συναλλαγών

Κέρδισε μια μετοχή έως €100, εντελώς δωρεάν

*Το 79% των CFD Traders χάνει χρήματα

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς να επιλέξω επενδυτική πλατφόρμα;

Πώς να επιλέξω επενδυτική πλατφόρμα;

Ακολουθούν κάποια βασικά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να ερευνήσεις διεξοδικά ώστε να δεις εάν η εκάστοτε πλατφόρμα είναι κατάλληλη για εσένα.

#1 Προμήθειες αγοράς και πώλησης μετοχών – Trading Fees

Ένα από τα πιο κλασσικά μοντέλα με τα οποία οι εταιρείες βγάζουν χρήματα είναι χρεώνοντας προμήθεια πάνω σε κάθε αγοραπωλησία μετοχής που πραγματοποιείται στην πλατφόρμα τους.

Αυτές οι χρεώσεις αφορούν συγκεκριμένα ποσοστά (πχ 0.5%) ή ποσά (πχ 0,5€) πάνω στην κάθε συναλλαγή.

❗ Εάν κάνεις συχνές αγοραπωλησίες, σημαντικό κριτήριο είναι το πόσο ανταγωνιστικά bid/ask spreads προσφέρει ο broker σου.

⚠️ Δες αν και με ποιο τρόπο χρεώνει τις αγοραπωλησίες μετοχών ο Broker σου.

#2 Επιπλέον χρεώσεις – non-trading Fees

Οι λοιπές χρεώσεις αφορούν προμήθειες και τέλη τα οποία δεν εφαρμόζονται πάνω σε συναλλαγές:

 • Inactivity Fee: Κάποιες πλατφόρμες επιβάλουν ένα τέλος αδράνειας εάν δεν πραγματοποιήσεις κάποια συναλλαγή για x χρονικό διάστημα
 • Withdrawal Fee: Χρεώσεις για την ανάληψη κεφαλαίων από τον επενδυτικό σου λογαριασμό προς τον τραπεζικό
 • Subscription Fee: Τυχόν συνδρομητικές χρεώσεις κάθε είδους
 • Exchange Currency Fee: Όλες οι πλατφόρμες χρεώνουν ένα τέλος μετατροπής για το συνάλλαγμα που μετατρέπεις.

⚠️ To do: Ψάξε, μελέτησε και κάνε ένα συνολικό απολογισμό όλων των κρυφών & μη-κρυφών χρεώσεων του Broker σου.

#3 Ελάχιστη κατάθεση

Κάποιες πλατφόρμες έχουν ορίσει ένα ελάχιστο όριο κατάθεσης, κάτω από το οποίο δεν δέχονται καταθέσεις χρημάτων.

⚠️ To do: Μάθε ποιο είναι το ελάχιστο όριο κατάθεσης χρημάτων στο Brokerage Account σου και δες αν είσαι οκ με αυτό.

#4 Εποπτεία πλατφόρμας

Επιβεβαίωσε εάν η πλατφόρμα που πρόκειται να επιλέξεις ρυθμίζεται και εποπτεύεται από κάποιον ρυθμιστικό οργανισμό όπως μία κεντρική τράπεζα ή μία επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Στην Ελλάδα έχουμε την επιτροπή κεφαλαιαγοράς (HCMC) ενώ στην Αγγλία τον FCA, στην Αμερική τον SEC ενώ στην Αυστραλία τον ASIC κ.ο.κ.

Είναι πολύ σημαντικό, για την ασφάλεια των χρημάτων σου, να επενδύεις μόνο σε regulated πλατφόρμες καθώς αυτές λειτουργούν κάτω από την αυστηρή επιτήρηση του εκάστοτε επιβλεποντος financial institution.

Αυτό σε διασφαλίζει από το να ξυπνήσεις ένα όμορφο πρωινό και να δεις τον λογαριασμό σου να λέει 0 € γιατί οι ιδιοκτήτες του Broker αποφάσισαν να κάνουν exit με τα χρήματα σου στις Μπαχάμες.

⚠️ To do: Κάνε έλεγχο και βρες ποιοι είναι οι οργανισμοί που επιτηρούν την λειτουργία της πλατφόρμας. Κοινώς, ψάξε να βρεις το regulation κάτω από το οποία λειτουργεί ο Broker. (πχ FCA και FinCEN) Μη σταθείς μόνο στον λόγο του Broker. Μπες στο website του regulator και αναζήτησε τον αριθμό αδείας του Broker εκεί. Για παράδειγμα, η άδεια του eToro στο FCA.

#5 Advanced Εργαλεία

Είτε είσαι έμπειρος, είτε άπειρος όταν μιλάμε για αγορές μετοχών online, υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη.

Κάνε μια mini έρευνα ώστε να δεις τι εργαλεία παρέχει ο Broker στους χρήστες του και δες τι από αυτά μπορεί να σε βοηθήσει.

Εάν ήμουν αρχάριος, θα κοιτούσα περισσότερο εάν ο broker προσφέρει tutorials/seminars/howto με τη μορφή video ή blog articles τα οποία θα ξεκαθάριζαν το τοπίο

Εάν ήμουν έμπειρος και με ενδιέφερε το trading, θα κοιτούσα για τα διαθέσιμα analysis και research tools της πλατφόρμας.

⚠️ To do: Μάθε, λοιπόν, ποια είναι τα εργαλεία trading που προσφέρει ο Broker.

#6 Demo Account

Ένας δοκιμαστικός λογαριασμός θα σου επιτρέψει να πειραματιστείς με εικονικά χρήματα. Θα μπορέσεις να εξοικιωθείς με την πλατφόρμα κάνοντας τις πρώτες αγοραπωλησίες σου, χωρίς ρίσκο.

⚠️ To do: Έλεγξε εάν ο Broker παρέχει ένα δωρεάν Demo Account. Εάν είσαι αρχάριος, ξεκίνησε με αυτό!

#7 Πραγματικά Assets ή CFDs

Επιβεβαίωσε εάν η πλατφόρμα προσφέρει πραγματικές μετοχές (underlying assets) ή CFDs.

Εάν μιλάμε για πραγματικά asset τότε όταν δίνεις εντολή αγοράς μιας μετοχής η ιδιοκτησία της περνάει σε σένα (στο όνομα σου ή σε κάποιο omnibus account του broker).

Από την άλλη, όταν αγοράζεις ένα CFD μιας μετοχής, ουσιαστικά αγοράζεις ένα συμβόλαιο το οποίο ακολουθεί την τιμή της συγκεκριμένης μετοχής.

Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, τα CFDs αξίζουν μόνο εάν σκοπεύεις να κάνεις βραχυχρόνιο trading και για κανένα άλλο λόγο.

Εάν θέλεις να επενδύσεις, τότε κοίταξε για πλατφόρμες που προσφέρουν τα πραγματικά assets μετοχών.

📚 Υλικό για Διάβασμα:
Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα, διάβασε για το τι είναι και πως δουλεύουν τα CFDs.

⚠️ To do: Έλεγξε εάν ο Broker διαπραγματεύεται τα πραγματικά επενδυτικά προϊόντα (underlying assets), CFDs ή και τα δύο.

🎁 Bonus Εγγραφής:
Άνοιξε έναν νέο λογαριασμό στην Trading212, χρησιμοποίησε το 🏷️ κουπόνι “STERG” και κέρδισε μία μετοχής αξίας έως €100 εντελώς δωρεάν!

Μάθε περισσότερα για την Trading212

↑ Πίσω στην αρχή

Συχνές Ερωτήσεις για την αγορά μετοχών online

Συχνές ερωτήσεις για την αγορά μετοχών

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τη διαδικασία αγοράς μετοχών:

Από που αγοράζω μετοχές;

Μπορείς να αγοράσεις μετοχές μέσω μίας επενδυτικής πλατφόρμας (online broker) η οποία θα σου δώσει πρόσβαση σε κάποιο χρηματιστήριο.

Και ενώ οι μετοχές αγοράζονται και πωλούνται στα χρηματιστήρια, ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά. Το κενό αυτό έρχονται να γεφυρώσουν πλατφόρμες και εφαρμογές οι οποίες αναλαμβάνουν να φέρουν σε επαφή αγοραστές και πωλητές μετοχών συνδέοντας τους με το εκάστωτε χρηματιστήριο το οποίο θα διεκπεραιώσει την συναλλαγή.

Πώς αγοράζω μετοχές;

Αφού πρώτα κατανοήσεις τι είναι αυτό που αγοράζεις και το πώς λειτουργεί μία μετοχή, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

 1. Δημιούργησε τη δική σου επενδυτική στρατηγική, κομμένη και ραμμένη πάνω στο προφίλ ρίσκου που επιθυμείς να αναλάβεις
 2. Επέλεξε την κατάλληλη πλατφόρμα/εφαρμογή αγοράς μετοχών σύμφωνα με τα δικά σου κριτήρια
 3. Άνοιξε έναν νέο επενδυτικό λογαριασμό – πριν το κάνεις, ρίξε μια ματιά σε πιθανά bonus εγγραφής
 4. Επιβεβαίωσε την ταυτότητα και την διεύθυνση κατοικίας σου
 5. Στείλε χρήματα μέσω εμβάσματος ή χρεωστικής κάρτας
 6. Αγόρασε την μετοχή, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη εντολή

Ποια είναι η καλύτερη πλατφόρμα αγοράς μετοχών;

Με την ασφάλεια ως πρωτεραιότητα, επιλέγω την Saxo Bank. Ιδρύθηκε το 1992, έχει τραπεζική άδεια, ελέγχεται από την επιτροπή κεφαλαίαγοράς της Δανίας (FSA) ενώ πρόσφατα έλαβε τον τίτλο του Systemically Important Financial Institution (κοινώς, too big to fail). Πλέον έχει ρίξει αρκετά τις προμήθειες οπότε θεωρώ πως δεν έχει αντίπαλο.
✍ Κάνε δωρεάν εγγραφή και δες τις χαμηλότερες προμήθειες της Saxo Bank →

Πώς αγοράζω ελληνικές μετοχές;

Μπορείς να αγοράσεις ελληνικές μετοχές, όπως ακριβώς θα αγόραζες οποιαδήποτε άλλη μετοχή ακολουθώντας μέσω μίας επενδυτικής πλατφόρμας.

Το μοναδικό σημείο που χρειάζεται επιπλέον προσοχή είναι να επιβεβαιώσεις ότι η επενδυτική πλατφόρμα που πρόκεται να επιλέξεις σου δίνει πρόσβαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX).

Από που να αγοράσω ελληνικές μετοχές;

Ίσως η πιο δημοφιλής και πιο βολική επενδυτική πλατφόρμα για να πραγματοποιείς αγοραπωλησίες ελληνικών μετοχών αυτή τη στιγμή είναι DEGIRO. Έχει εξαιρετικά χαμηλές προμήθειες (από €1,5 /εντολή), δεν απαιτεί δημιουργία θυρίδας Σ.Α.Τ. ενώ επιβλέπεται από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας.

Υπάρχουν δημοφιλείς ελληνικές μετοχές με προοπτική;

Σύμφωνα με στοιχεία από τη συχνότητα αναζητήσεων στην Google, οι Έλληνες επενδυτές θεωρούν μετοχές με προοπτική και ενδεχόμενη ανοδική πορεία αυτές της ΔΕΗ (ΔΕΗ), του ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ), της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), της Eurobank (ΕΥΡΩΒ), της Alpha bank (ΑΛΦΑ), της Aegean (ΑΡΑΙΓ), της Optima Bank (OPTIMA), των Jumbo (ΜΠΕΛΑ) και της Μυτιληναίος (ΜΥΤΙΛ).

Πώς αγοράζω μετοχές εξωτερικού;

Ως Έλληνας πολίτης έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις μετοχές από οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη επιθυμείς. Αρκεί να υποστηρίζεται από την επενδυτική πλατφόρμα που θα επιλέξεις.

Οι πιο δημοφιλείς αγορές μετοχών εξωτερικού είναι αυτή της Αμερικής, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ολλανδίας.

👉 Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για να αγοράσεις μετοχές εξωτερικού είναι η Saxo Bank, η DEGIRO, η Freedom24, το eToro και η Trading212.

Πώς φορολογούνται οι μετοχές;

Ένα κράτος μπορεί να φορολογήσει τον κάτοχο μίας μετοχής με δύο τρόπους: πάνω στην υπεραξία αλλά και στα μερίσματα που έλαβε.

🇬🇷 Το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα είναι ευνοϊκό καθώς ελληνικές μετοχές απαλλάσσονται πλήρως από φόρο υπεραξίας ενώ τα μερίσματα φορολογούνται με 5% το οποίο παρακρατείται αυτόματα πριν την αποπληρωμή τους.

Αντίστοιχα, απαλλάσονται πλήρως από φορολογία (υπεραξίας και μερισμάτων) οι μετοχές εξωτερικού χώρας με την οποία υπάρχει ενεργή ΣΑΔΦ καθώς οι κρατήσεις γίνονται στην τοπική χώρα.

Μπορώ να αγοράσω μετοχές απευθείας από το χρηματιστήριο;

Όχι, δεν μπορείς να αγοράσεις μετοχές απευθείας από το χρηματιστήριο.

Για την δουλειά αυτή θα χρειαστείς τις υπηρεσίες ενός διαμεσολαβητή (broker) ο οποίος αναλαμβάνει να μεταφέρει τις εντολές σου ένα χρηματιστήριο όπου και διεκπεραιώνονται: τις επενδυτικές πλατφόρμες.

Και ενώ μέχρι πριν κάποια χρόνια ήσουν αναγκασμένος να παίρνεις τηλέφωνο για οποιαδήποτε αγορά ή πώληση, πλέον το internet έχει φέρει στο προσκήνιο επενδυτικές πλατφόρμες και εφαρμογές οι οποίες σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις το ίδιο πράγμα από την άνεση του σπιτιού σου με μερικά κλικς.

Ποια βιβλία για μετοχές να διαβάσω;

Κάποια από τα πιο δημοφιλή βιβλία για μετοχές είναι “Ο Έξυπνος Επενδυτής“, το “One Up On Wall Street“, το “A Random Walk Down Wall Street“, το “The Little Book of Common Sense Investing” και το “The Bogleheads’ Guide to Investing“.

Ένα βιβλίο είναι ικανό να σε βοήθησει σε πολλαπλά επίπεδα: Από την παροχή βασικών γνώσεων και στρατηγικών, την απαραίτητη έμπνευση και το κίνητρο που χρειάζεται για να κάνεις τα πρώτα βήματα καθώς και να σου διδάξει πολύτιμα μαθήματα μέσα από τα λάθη, τις εμπειρίες και τη ζωή των καλύτερων επενδυτών εκεί έξω.

📚 Διάβασε, επίσης: Τα καλύτερα βιβλία για επενδύσεις όλων των εποχών →

Ποιες μετοχές δίνουν το μεγαλύτερο μέρισμα;

Εάν ψάχνεις τις μετοχές με το μεγαλύτερο μέρισμα, ρίξε μια ματιά στους dividend aristocrats. Απαραίτητα κριτήρια για να μπει μία εταιρεία σε αυτή τη λίστα είναι η πληρωμή μερίσματος για τουλάχιστον 25 συνεχόμενα έτη το οποίο, μάλιστα, είναι συνεχώς αυξανόμενο (!!!).

Από εκεί και πέρα, μπορείς να δεις το μέρισμα που έχει μοιράσει μία εταιρεία αναζητώντας το dividend yield, το οποίο εκφράζεται με ποσόστό.

⚠️ Προσοχή, όμως: Το ότι μία εταιρεία έχει δώσει μέρισμα στο παρελθόν δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα συνεχίσει να δίνει μέρισμα και στο μέλλον.

Ποιες μετοχές έχουν ανοδική πορεία;

Εικάζω ότι η απάντηση που ψάχνεις είναι οι μετοχές που ανήκουν στην κατηγορία: growth stocks!

Σε γενικές γραμμές, αποτελούν εταιρείες οι οποίες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό σημαντικά γρηγορότερο από τον μέσο όρο της αγοράς. Δεν θα δεις growth stocks να πληρώνουν μέρισμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες επανεπενδύσουν τυχόν κέρδη προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη τους.

Ποιες είναι οι καλύτερες πλατφόρμες μετοχών;

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς online πλατφόρμες αγοράς μετοχών στις οποίες έχουν προσβαση Έλληνες πολίτες είναι η Saxo Bank, η DEGIRO, η Freedom24, το eToro και η Trading212.

Επειδή ο κάθε επενδυτής έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες και προτεραιότητες μπορείς να επιλέξεις μόνος σου την πλατφόρμα που εξυπηρετεί περισσότερο το δικό σου προφίλ επενδυτή.

Για λόγους που ανέφερα προηγουμένως, η δική μου προτίμηση έχει ως εξής:

 1. Saxo Bank λόγω κύρους, ασφάλειας και χαμηλών χρεώσεων
 2. DEGIRO σαν εναλλακτική

🔍 Διάβασε, επίσης: Σύγκριση ανάμεσα στις 4 καλύτερες πλατφόρμες αγοράς μετοχών

Υπάρχουν φθηνές μετοχές για αγορά;

Φυσικά και υπάρχουν! Με την κατάλληλη αναζήτηση (θεμελιώδης ανάλυση και value investing) μπορείς να ανακαλύψεις υποτιμημένες μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονται σε εξαιρετικές τιμές.

⚠️ Προσοχή, όμως: Μην κάνεις το λάθος και θεωρήσεις ότι μία εταιρεία είναι φθηνή επειδή η τιμή της μετοχής της κοστίζει ελάχιστα Ευρώ. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξεις είναι η κεφαλαιοποίηση της στην αγορά και να την συγκρίνεις με την εγγενή αξία της.

Σε όλες τις επενδύσεις ισχύει πως η τιμή (price) είναι αυτό που πληρώνεις ενώ η αξία (value) είναι αυτό που παίρνεις. Στόχος σου είναι να λαμβάνεις την υψηλότερη δυνατή αξία, στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Ο σωστός τρόπος για να ανακαλύπτεις φθηνές μετοχές ονομάζεται value investing και είναι αυτό που έφερε τον Warren Buffett στην θέση που βρίσκεται σήμερα. Με λίγα λόγια, αποτελεί μία μεθολογία με την οποία αναζητάς μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες της εσωτερικής τους αξίας (intrinsic value).

Η θεμελιώδης ανάλυση είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την πραγματική αξία (εσωτερική αξία) μίας μετοχής και στην συνέχεια να τη συγκρίνεις με την τιμή που διαπραγματεύεται στην αγορά.

🔍 Διάβασε, επίσης: Πώς να βρεις φθηνές μετοχές για αγορά

Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα για τις μετοχές ως αρχάριος;

Εάν είσαι αρχάριος και θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις μετοχές, θα πρότεινα να διαβάσεις:

 1. τον οδηγό επενδύσεων για αρχάριους (🎬 video) →
 2. τον οδηγό μετοχών για αρχάριους (🎬 video) →

Επίσης, μπορείς να συνεχίσεις το διάβασμα καθώς στα επόμενα κεφάλαια θα αναλύσω περισσότερο το τι είναι και πώς λειτουργούν οι μετοχές.

.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς αγοράζω μετοχές (βήμα βήμα)

Πώς αγοράζω μετοχές (βήμα βήμα)

Πάμε να δούμε, βήμα βήμα, πως μπορείς να αγοράσεις μια μετοχή. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι:

 1. Αποφάσισε το χρηματικό κεφάλαιο που θέλεις να επενδύσεις
 2. Επέλεξε την μετοχή που θέλεις να αγοράσεις
 3. Δημιούργησε έναν επενδυτικό λογαριασμό και επιβεβαίωσε την ταυτότητα σου
 4. Πραγματοποίησε την πρώτη σου κατάθεση
 5. Αγόρασε την μετοχή χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα orders

Για το παρακάτω παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε έναν από τους πιο δημοφιλής Online Brokers στον οποίο έχω επενδύσεις κάποια χρηματικά κεφάλαια, το eToro και θα αγοράσουμε μετοχές της Apple συνολικής αξίας $200.

💰 Κεφάλαιο Επένδυσης:$200
🏷️ Μετοχή:Apple Inc. (AAPL)
🏢  Online Broker:eToro

📚 Αναλυτικός Οδηγός:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρει το eToro, τις χρεώσεις/προμήθειες του καθώς και για όλα τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του, ρίξε μια ματιά στον αναλυτικό οδηγό της πλατφόρμας.

#1 Δημιουργία λογαριασμού

Το 1ο βήμα αφορά τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού στην επενδυτική πλατφόρμα που έχουμε επιλέξει.

Συνήθως, η δημιουργία ενός προσωπικού επενδυτικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα απλή. Το μόνο σύνθετο κομμάτι είναι το ακριβώς επόμενο βήμα, η επιβεβαίωση σου.

Οι περισσότερες επενδυτικές παλτφόρμες απαιτούν ένα έγγραφο το οποίο θα ταυτοποιεί εσένα και ένα το οποίο θα δείχνει την διεύθυνση κατοικίας σου.

Για αυτό τον λόγο, έχε πρόχειρα κατά την εγγραφή σου:

 • μια ταυτότητα (νέου τύπου) ή το διαβατήριο σου
 • ένα επίσημο έγγραφο πιστοποίησης της διεύθυνσης κατοικίας σου (ΔΕΚΟ, λογαριασμοί τράπεζας κτλ)

Στην περίπτωση του eToro η διαδικασία είναι εντελώς δωρεάν, πραγματοποιείται 100% εξ αποστάσεως και δεν θα σου φάει πολύ χρόνο.

↑ Πίσω στην αρχή

#2 Κατάθεση χρημάτων

Στο 2ο βήμα καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη κατάθεση χρημάτων τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε τις μετοχές.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι κατάθεσης είναι:

 1. μέσω τραπεζικού εμβάσματος: Πραγματοποιείς μία αποστολή χρημάτων από τον τραπεζικό σου λογαριασμό στον επενδυτικό σου λογαριασμό στην πλατφόρμα. Κοινώς, μπαίνεις στο ebanking σου και στέλνεις το ποσό που επιθυμείς στο IBAN της επενδυτικής πλατφόρμας
 2. μέσω ηλεκτρονικού πορτοφολιού: Αφορά αποστολές χρημάτων από online πορτοφόλια και υπηρεσίες όπως το Paypal, το Netteler και το Skrill.
 3. μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας: Χρησιμοποιείς την χρεωστική ή πιστωτική σου κάρτα για να “φορτώσεις” χρήματα τον επενδυτικό σου λογαριασμό. Η διαδικασία είναι παρόμοια με το να αγοράζεις οποιοδήποτε προϊόν online.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσέξεις για τυχόν χρεώσεις κατάθεσης χρημάτων αλλά και το ελάχιστο ποσό που απαιτείται.

Στην περίπτωση του eToro, δεν υπάρχει κάποια χρέωση για την κατάθεση χρημάτων και η ελάχιστη κατάθεση είναι τα $200.

Κατάθεση Χρημάτων στο eToro

Εγώ προχώρησα στην κατάθεση $200 για τις ανάγκες του οδηγού.

↑ Πίσω στην αρχή

#3 Αναζήτησε τη μετοχή

Στο 3ο βήμα καλούμαστε να εντοπίσουμε την μετοχή που θέλουμε να αγοράσουμε μέσα στην πλατφόρμα – μία αρκετά απλή και εύκολη διαδικασία.

Στην περίπτωση του eToro, μπορείς να κάνεις browse τα διάφορα χρηματιστηριακά προϊόντα που προσφέρει κλικάροντας Trade Markets από το Menu στα αριστερά.

Αναζήτηση μετοχών στο eToro

Είτε να κάνεις απευθείας αναζήτηση της μετοχής που ψάχνεις στο search bar.

Αναζήτηση Apple stock στο eToro

Κάνεις click στο Trade και είσαι έτοιμος να την αγοράσεις.

Αν δεν κάνεις κλικ στο trade αλλά πάνω στο όνομα της μετοχής, θα οδηγηθείς στην κεντρική σελίδα της μετοχής στο eToro όπου μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της, την ιστορικότητα της κτλ.
Όπως και να έχει, εάν θέλεις να κάνεις research πάνω στην μετοχή το eToro δεν είναι το καλύτερο μέρος για να το κάνεις λόγω ελάχιστων πληροφοριών.

↑ Πίσω στην αρχή

#4 Αγόρασε τη μετοχή

Στο 4ο βήμα, φτάνει η στιγμή που περίμενες… θα γίνεις ιδιοκτήτης της πρώτης σου μετοχής!

Μόλις πατήσεις Trade, θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο.

Αγορά μετοχής eToro

Μοιάζουν αλαμπουρνέζικα; Μην αγχώνεσαι, πάμε να δούμε τι σημαίνουν οι παραπάνω επιλογές:

📌 Τι είναι το Set Rate:

Το Set Rate αναφέρεται στην τιμή που είσαι διατεθημένος να αγοράσεις την μετοχή.

set rate μετοχής apple

Αν επιλέξεις το “At Market” θα προχωρήσει με την τιμή που επικρατεί στην αγορά αυτή τη στιγμή (ή μόλις ανοίξει το χρηματιστήριο).

Από την άλλη, κλικάροντας το “Rate“, μπορείς να θέσεις εσύ μια συγκεκριμένη τιμή στην οποία είσαι διατεθημένος να αγοράσεις την συγκεκριμένη μετοχή. Μόλις η αγορά φτάσει την συγκεκριμένη τιμή, τότε η πλατφόρμα θα προχωρήσει στην αγορά της αυτόματα.

*Ανάλογα τις προσδοκίες σου η τιμή μπορεί να πλησιαστεί μέσα σε μερικές ώρες ή και ποτέ.

📌 Τι είναι το Amount/Units:

Το Amounts/Units αναφέρεται στην ποσότητα μετοχών που θέλεις να αγοράσεις.

set amount αγοράς apple μετοχής

Επιλέγοντας το Amount, μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένο ποσό για επένδυση στις συγκεκριμένες μετοχές.

Για παράδειγμα: $100, $200, $1500

Επιλέγοντας Units, μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένη ποσότητα μετοχών για αγορά.

Για παράδειγμα: 1 unit, 10 units, 20.65 units

Το eToro υποστηρίζει fractional shares το οποίο σημαίνει πως μπορεί να αγοράσεις μέρος μιας μετοχής και δεν αναγκάζεσαι να αγοράσεις ακέραιες μονάδες. Ιδιαίτερα βολικό για μετοχές οι οποίες έχουν πολύ υψηλές τιμές όπως της Amazon, της Google κτλ

Στο παράδειγμα μας, επιλέγω να αγοράσω μετοχές της Apple αξίας $200 στην τιμή της αγοράς. Αυτό σημαίνει οτι με το τωρινό Market Rate, το κεφάλαιο μου θα μου αγοράσει 1.74 μετοχές της Apple.

📌 Τι είναι το Leverage:

Το Leverage αναφέρεται στην μόχλευση που θέλεις να χρησιμοποιήσεις κατά την αγορά σου.

Τι είναι το Leverage

Εάν επιλέξεις το default x1 Leverage (δηλαδή χωρίς μόχλευση), τότε θα αγοράσεις την πραγματική μετοχή (underlying asset).

Εάν επιλέξεις υψηλότερη μόχλευση (x5, x10), τότε θα αγοράσεις το αντίστοιχο CFD προϊόν και όχι την ίδια την μετοχή.

Οι αγορές CFDs με μόχλευση δεν αφορούν αρχάριους (ούτε καν intermediates) επενδυτές καθώς εμπεριέχουν τεράστιο ρίσκο να χάσεις όλο το κεφάλαιο σου.

Άφησε, λοιπόν, την μόχλευση στο x1, αγόρασε την μετοχή σου και άφησε το υψηλότερο leverage για τους traders.

📌 Τι είναι το Stop Loss:

Το Stop & Loss αφορά μια εντολή που μπορείς να δώσεις στην πλατφόρμα η οποία θα σε προστατεύσει από ενδεχόμενες κατακόρυφες πτώσης της μετοχής.

Ουσιαστικά λες στην πλατφόρμα:
“Εάν η αξία της μετοχής/επένδυσης/κεφαλαίου μου πέσει στο τάδε ποσό, πούλησε αυτόματα για να με προστατεύσεις από περισσότερες ζημίες!”

Τι είναι το Stop Loss

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, λέω στην εντολή Stop & Loss να κάνει trigger όταν η “ανοιχτή θέση” μου των $200 μειωθεί στα $150. Εάν οι απώλειες μου ξεπεράσουν το 25% τότε θα “κλείσω αυτόματα” την θέση για να “σταματήσω την αιμορραγία”.

Τι είναι το Take Profit:

Η εντολή Take Profit αποτελεί το αντίθετο της Stop & Loss, καθώς σε βοηθάει να διασφαλίσεις ότι εάν οι επενδύσεις σου ανατιμηθούν και φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, θα κλειδώσεις το κέρδος πουλώντας αυτόματα.

Ουσιαστικά λες στην πλατφόρμα:
“Εάν η αξία της μετοχής/επένδυσης/κεφαλαίου μου ανέβει στο τάδε ποσό, πούλησε αυτόματα για να κλειδώσω τα κέρδη!”

Τι είναι η Take Profit

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, λέω στην εντολή Take Profit να “κλείσει” αυτόματα τη θέση μου εάν οι επενδύσεις μου ανατιμηθούν 25% και φτάσουν τα $250 (από $200), ώστε να κατοχυρώσω το κέρδος των 50$.

Αφού είσαι οκ με όλα τα παραπάνω, μπορείς να πατήσεις “Set Order” ώστε να ολοκληρώσεις την αγορά σου και να “ανοίξεις” μια θέση υπέρ της εταιρείας.

Μπορείς να δεις την ανοιχτή σου θέση στην καρτέλα Portfolio την οποία θα βρεις στο menu.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς πουλάω μετοχές (βήμα βήμα);

Πώς πουλάω μετοχές (βήμα βήμα);

Πάμε να δούμε πως μπορούμε να πουλήσουμε τις μετοχές μας ώστε να διασφαλίσουμε το κέρδος που (εύχομαι) να έχεις!

Στην πλατφόρμα του eToro, από το menu αριστερά, επιλέγουμε να ανοίξουμε το portfolio μας.

Εντοπίζουμε την μετοχή που θέλουμε να πουλήσουμε, πατάμε το γρανάζι και στην συνέχεια “Close”.

Πως πουλάω μετοχές

Ουσιαστικά, δεν πουλάμε την μετοχή αλλά κλείνουμε την ανοιχτή θέση αγοράς που είχαμε προηγουμένως. Αυτό θα γίνει είτε με κέρδος είτε με ζημία.

⚠️ Newbie Note: Η εντολή Close Order δεν πρέπει να μπερδεύεται με την εντολή Sell

Εάν πατήσεις την εντολή Sell τότε, ουσιαστικά, ανοίγεις μια Short θέση ενάντια στην τιμή της εταιρείας. Ποντάρεις στο να πέσει η τιμή της εταιρείας και μόνο αν γίνει αυτό θα βγάλεις κέρδος.

Η εντολή Sell αφορά σε CFD προϊόν και το minimum order που μπορείς να δώσεις είναι $500.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς κάνω Short μια Μετοχή

Εάν έχεις δει την ταινία “The Big Short” θα είχες σοκαριστεί από το πόσα χρήματα κατάφεραν να κερδίσουν κάποιοι που πόνταραν ενάντια (δηλαδή shortαραν) στην Αμερικάνικη οικονομιά πριν την κρίση του 2008.

Ας δούμε, με ένα παράδειγμα, πως μπορείς να βγάλεις κέρδος κάνοντας short μια μετοχή:

Έχουμε, για παράδειγμα, την μετοχή της Apple η οποία κοστίζει 100$ /μετοχή.

Buy a Stock

Θεωρούμε πως κάνεις Buy μετοχές της Apple με ένα κεφάλαιο $500 ανοίγοντας μια θέση υπερ της μετοχής της εταιρείας.

Στην περίπτωση που η αξία της μετοχής αυξηθεί και φτάσει τα $110 και εσύ κλείσεις την θέση σου, τότε θα λάβεις $550. Το οποίο σημαίνει κέρδος $50.

Στον αντίποδα, αν η αξίας της μετοχής μειωθεί στα $90 και εσύ κλείσεις την θέση σου, θα λάβεις $450 το οποίο μεταφράζεται σε μια απώλεια $50.

Short a Stock

Αν, αντί για αγορά, είχες επιλέξει να πας κόντρα στην τιμή της μετοχής και να την Shortαρεις επιλέγοντας να κάνεις Sell μετοχές της Apple αξίας $500, τι θα είχε συμβεί;

Στην περίπτωση όπου η αξία της μετοχής αυξανόταν στα $110 και εσύ έκλεινες την Short θέση σου, τότε θα λάμβανες πίσω $450. Δηλαδή, θα είχες μια ζημία των $50.

Από την άλλη, αν οι προβλέψεις σου έπεφταν μέσα και η αξία της μετοχής υποχωρούσε στα $90 και εσύ έκλεινες την Short θέση σου τότε θα τότε θα λάμβανες $550. Δηλαδή θα είχες ένα κέρδος των $50.

Όπως καταλαβαίνεις, η μέγιστη απόδοση μιας short θέσης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 100%.

⚠️ Newbie Note: Το shortάρισμα μετοχών αποτελεί μία κερδοσκοπική τακτική που προορίζεται για έμπειρους traders και δεν αφορά, σε καμία περίπτωση, πρωτάρηδες.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς λειτουργούν οι μετοχές;

Πώς λειτουργούν οι μετοχές;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

Μια μετοχή (στα Αγγλικά: Stock, Share ή Equity) αποτελεί ένα “αξιόγραφο” το οποίο πιστοποιεί μερίδιο ιδιοκτησίας σε μία εταιρεία.

Για να το θέσω όσο πιο απλά γίνεται: Αν έχεις στην κατοχή σου μετοχές από μια εταιρεία, τότε είσαι μέτοχος της και κατέχεις μερίδιο ιδιοκτησίας σε αυτή.

🍎 Παράδειγμα: Εάν η Apple είχε εκδόσει συνολικά 1.000 μετοχές και εσύ αγόραζες τις 300 από αυτές τότε θα είχες στην ιδιοκτησία σου το 30% της εταιρείας.

*Οπως καταλαβαίνεις, κάτι τέτοιο είναι σενάριο φαντασίας καθώς η Apple αυτή τη στιγμή αποτελέιται από περισσότερες από 17.1 δις μετοχές.

Παράδειγμα Μετοχών Apple

Οι μετοχές αγοράζονται και πωλούνται δημόσια ή ιδιωτικά.

Για να μπορέσει μια εταιρεία να πουλήσει μετοχές δημόσια, θα πρέπει να εισαχθεί σε κάποιο χρηματιστήριο (να “go public” οπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι). Αυτό λαμβάνει χώρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται Αρχική Δημοσία Προσφορά ή, στα Αγγλικά, I.P.O. (Initial Public Offering).

Γιατί μια εταιρεία να θέλεις να πουλήσει μετοχές της;

Οι μετοχές αποτελούν μια μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση για να μαζέψει χρήματα από πιθανούς επενδυτές τα οποία θα τροφοδοτήσουν την μελλοντική ανάπτυξη της.

Η πλειοψηφία των μεγάλων εταιρειών του πλανήτη είναι εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο με τις μετοχές τους να γίνονται traded δημόσια.

Μερικά παραδείγματα δημοφιλών μετοχών:

AppleTeslaMeta
Εθνική ΤράπεζαΟΠΑΠAlpha Bank
AmazonLamda DevelopmentJumbo
GoogleCoca ColaNetflix
Δημοφιλείς Μετοχές

↑ Πίσω στην αρχή

🔖 Bookmark it
Θα συνιστούσα να κάνεις bookmark τον συγκεκριμένο οδηγό για να μπορείς να ανατρέξεις πίσω σε αυτόν οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις.

Πώς βγάζω χρήματα από τις μετοχές;

Πώς βγάζεις χρήματα από τις μετοχές;

Ως κάτοχος μετοχών μπορείς να βγάλεις χρήματα με δύο τρόπους

 1. μέσω ανατίμησης της αξίας: εάν αγοράσεις την μετοχή στην τιμή Α και την πουλήσεις σε υψηλότερη τιμή Β τότε έχεις κατοχυρώσει το κέρδος υπεραξίας που προκύπτει από την διαφορά.
 2. μέσω μερισμάτων: αποτελούν τακτικές πληρωμές με την μορφή μετρητών από τα κέρδη της εταιρείας προς τους μετόχους. Για κάθε μετοχή λαμβάνεις και το αντίστοιχο μέρισμα.
Πως βγάζω χρήματα από τις μετοχές
*Τα νούμερα είναι φανταστικά

Διάβασε περισσότερα: Πώς βγάζεις χρήματα από τις μετοχές

↑ Πίσω στην αρχή

Περισσότερο υλικό για επενδύσεις:

Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, ρίξε μιά ματιά στα άρθρα επενδύσεων που έχω γράψει:

.

Risk Disclaimer:
Δεν είμαι επενδυτικός σύμβουλος και τα παραπάνω αποτελούν γραπτή εξιστόρηση των προσωπικών μου εμπειριών. Δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, προτροπή για επένδυση.
Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε επένδυση κάνε την δική σου έρευνα και θυμήσου:
Κάθε επένδυση εμπεριέχει ρίσκο, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο θέλει να βγάλει χρήματα από εσένα.
Επένδυσε μόνο χρήματα που είσαι οκ να χάσεις.

Affiliate Disclaimer:
Το άρθρο περιέχει affiliate links τα οποία βοηθούν το MoneyMinority.

Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

39 Comments

 1. Χρήστος Βασιλειαδης Reply

  Καλησπέρα μια απορία, αν αγοράσω μεσω της etoro μετοχες της coca cola τα μερισματα θα πιστωνονται στο account σωστα? Κ αν θελω θα μπορω να τα κανω αναληψη?

  • Γεια σου Χρήστο. Ναι, τα χρηματοπιστωτικά assets που αγοράζεις μέσω του eToro σου δίνουν κανονικά μερίσματα.
   Δες εδώ

 2. Jannis Ouzounis Reply

  Καλησπέρα. Εγώ αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Έως πότε μπορείς να αγοράσεις μια μετοχή για να πάρεις το μέρισμα και πότε μετά μπορείς να την ξαναπουλήσεις για να μην το χάσεις? Η αγορά της πρέπει να γίνει μέχρι και την Ex-Day ή μια ημέρα πριν την Ex-Day και η πώληση της την επόμενη της Ex-Day?

  • giorgos marios Reply

   Από την ώρα που θα πατήσω close order σε πόσο χρόνο θα πάρω πίσω το ποσό που επένδυσα.Ασχετα αν είμαι ζυμιωμενος η κερδισμένος.με απλά λόγια πόσο θα κάνει να βρεθεί αγοραστής επισεις θα ήθελα να σου πω ότι τα εξηγείς καλά τόσο που κοντεύω να τα καταλάβω και εγώ που δε το έχω σε αυτά τα πράγματα.

 3. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο για εμάς τους αρχάριους. Θα με ενδιέφερε να γράψεις και κάτι αντίστοιχο για το trading.

  • Σε ευχαριστώ Νίκο!
   Σκέφτομαι να κάνω ένα πολύ entry level άρθρο το οποίο θα εξηγεί τις βασικές έννοιες.
   Τίποτα περισσότερο, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, καθώς το trading δεν είναι κάτι που κάνω και δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει οποισδήποτε μη-έμπειρος στον χώρο. 🙂

 4. Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για τα άρθρα σου! Θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: Όταν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει μία μετοχή δεν πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος να πουλάει; Υπάρχει ενδεχόμενο να μην πουλάει κάποιος τη συγκεκριμένη στιγμή άρα να περιμένει ο επενδυτής; Ή αυτόματα αγοράζει στην τιμή που έχει εκείνη τη στιγμή η μετοχή;
  Αντίστοιχα όταν κάποιος θέλει να πουλήσει-ρευστοποιήσει μία μετοχή υπάρχει ενδεχόμενο να περιμένει έως ότου βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος αγοραστής ή αυτόματα πουλάει τη μετοχή στην τιμή που έχει εκείνη τη στιγμή;

  • Γεια σου Βασίλη και με συγχωρείς για την αργοπορία,

   Ακριβώς αυτό που λες συμβαίνει.
   Για να μπορέσεις να πουλήσεις την μετοχή σου θα πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος που θα την αγοράζει. Εδώ έρχεται να βοηθήσει ένα exchange καθώς αυτό που κάνει είναι να ενώνει αυτούς που πουλάνε μετοχές, με αυτούς που αγοράζουν.
   Για να στο κάνω ακόμα πιο εύπεπτο: Η τιμή πώλησης που βλέπεις είναι η τιμή της τελευταίας συναλλαγής που έχει γίνει.
   (Κάτι σαν τις βάσεις στις πανελλήνιες σκέψου το – Η βάση μιας σχολής είναι τα μόρια που έβγαλε ο τελευταίος που μπήκε)

   Έχεις την επιλογή να πουλήσεις την μετοχή σου με Market order (δηλαδή να πωληθεί άμεσα στην τιμή που έχει εκείνο το δευτερόλεπτο η αγορά) ή Limit Order (δηλαδή να θέσεις μια συγκεκριμένη τιμή και να πωληθεί μόλις και εάν η αγορά φτάσει σε εκείνη την τιμή).

   Ελπίζω να σε κάλυψα κάπως. 🙂

   • Stefanos Kout. Reply

    Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για το πολύ κατατοπιστικό άρθρο! Πραγματικά είμαι αρχάριος όσο δεν πάει και για αυτό ίσως η ερώτηση που θέλω να σου κάνω φανεί κουτή! Το “take profit” στην ουσία, είναι ένα αυτόματο “close” της μετοχής;; (Στο παράδειγμα πχ που αναφέρεις με το take profit στα 250$). Όταν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο κλείνει η μετοχή;

    • Γεια σου Στέφανε,

     χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον και σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
     Ακριβώς. Όταν φτάσει σε μία συγκεκριμένη τιμή που ορίζεις εσύ, η πλατφόρμα κλείνει αυτόματα την ανοιχτή σου θέση και την ρευστοποιεί.

    • Καλησπέρα φίλε, μπορώ να παίζω στην etoro με πραγματικά χρήματα και με το demo ταυτόχρονα?

     • Sterg

      Γεια σου Νίκο,

      Ναι, μπορείς να διατηρήσεις πραγματικό και demo λογαριασμό ταυτόχρονα.

 5. Αλέξανδρος Reply

  Αγαπητέ Sterg,
  άπειρα ευχαριστώ και συγχαρητηρια για το τόσο κατατοπιστικο και ενδιαφέρον άρθρο σου!!
  Επειδή είμαι εντελώς αρχάριος και κατέβασα το eToro(το οποίο μέχρι να το μάθω θα κάνω εικονικές αγορες) το οποίο έγραψες ότι έχει μηνιαία χρέωση 5$ τον μήνα, οι άλλες πλατφόρμες(εφαρμογές)που ανέφερες ειδα οτι δεν είχαν κάποια χρέωση, ποία η διαφορά τους λοιπόν με το eToro;
  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου.
  Μια τελευταία ερώτηση, έχεις κάποιο E-Mail που θα μπορούσα αν έχω κάποια παραπάνω απορία να σου στέλνω, αν δεν γίνεται λόγω φόρτου εργασίας σου, απολύτως σεβαστό!

  • Γεια σου Αλέξανδρε,
   Εγώ σε ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες και για το σχόλιο σου.

   Με παρεξήγησες. Δεν υπάρχει μηνιαία χρέωση για τη χρήση της πλατφόρμας του eToro. Υπάρχει χρέωση 5$ κάθε φορά που κάνεις ανάληψη χρήματα από το eToro στον τραπεζικό σου λογαριασμό.

   Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο [email protected] και θα χαρώ να σε βοηθήσω (αν μπορώ 🙂 )

 6. kalispera file sterg protistos sugnomi gia ta latinika eimai duslektikos kai den thelo na se vgalo ta matia se kamia periptosi XD

  Tha hthela ama mporeis na kaneis ena arthro sxetika me to trading deikton opws einai o DJI (Dow Jones) giati vlepo polu epitixemi traders asxolounte kurios me dikteis alla kai me metoxes ean mporouses na vreis kapoies plirofories pou den mporesa na vrw kai na kaneis ena sxetiko arthro tha to ektimousa polu kai htan poli katatopistika auta pou egrapses

  Thank You !!!

  • Γεια σου φίλε μου,

   κανένα θέμα! Αν δεν ήταν η google θα σας έβγαζα και εγώ τα μάτια με τα ανορθόγραφα μαργαριτάρια μου. 🙂

   Σε ευχαριστώ για την πρόταση!

 7. Σε ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μοιράζεσαι μαζί μας. Με την σειρά μου θα ήθελα να προτείνω ένα άρθρο-οδηγό για την λειτουργία του crypto EXCHANGE. Συγνώμη εάν δεν είναι το σωστό σημείο για να αναρτήσω κάτι τέτοιο αλλά νομίζω θα ενδιέφερε αρκετούς να μάθουμε περισσότερα για την πλατφόρμα. Ευχαριστώ.

   • Πόσο ασφαλές είναι να δώσω φωτοτυπία ταυτότητας κλπ στον broker κ μάλιστα ιντερνετικά;

    • Γεια σου,

     αυτό, δυστυχώς, δεν μπορώ να στο απαντήσω εγώ. 🙂

 8. Αρχίζω να καταλαβαίνω, εξηγείς πολύ αναλυτικά. Είμαι τελείως αρχάρια και μέχρι πρότινος νόμιζα πως δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ με το χρηματιστήριο. Τώρα το σκέφτομαι… Ευχαριστώ

  • Είναι λογικό να έχουμε άμυνες απέναντι σε κάτι όταν δεν το γνωρίζουμε. Αυτή είναι και η φυσική αντίδραση του εαυτού μας για να μας προστατέψει.
   Κράτα αυτές τις άμυνες μέχρι να νιώσεις ότι όντως πατάς στα πόδια σου. 🙂

   Σε ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που βοήθησα.

 9. Καλησπέρα,
  θα ήθελα να ρωτησω αν υπάρχει δυνατότητα να κλείσω τον Λογαριασμό μου στο e-toro, αν καποια στιγμη πάψω να τον χρησιμοποιώ ωστε να μην επιβαρυνθώ με τα έξοδα αδράνειας. Ευχαριστώ.

  • Γεια σου Μαρία,

   Ναι, μπορείς να κλείσεις τον λογαριασμό σου στο eToro, τσέκαρε πως μπορείς να το κάνεις εδώ.

 10. Καλησπέρα Sterg και χρόνια πολλά!

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για το τόσο κατατοπιστικό άρθρο σου. Δεν έχω καμία σχέση με το θέμα και νόμιζα πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβω το οτιδήποτε έχει σχέση με τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα – τα ανέλυσες χωρίς πολλά πολλά και απολύτως κατανοητά.

  Θα συνεχίζω να διαβάζω και που ξέρεις μπορεί και να δοκιμάσω…

  Ευχαριστώ πολύ!

  • Χαίρομαι που βοήθησα Έλενα,

   αργά, σταθερά και με προσοχή. Σιγά σιγά, θα δεις ότι θα ενώσεις τα κομμάτια του puzzle. 😉

 11. Καλημέρα, συγχαρητήρια για την πολλή καλή δουλειά.. Μια απορία: έχω δημιουργήσει ήδη λογαριασμό. Σε κάποια αμερικάνικα stocks ζητάει πριν τη συναλλαγή τη συμπλήρωση μιας φόρμας W-8BEN. Δημιουργεί κάποιου είδους υποχρέωση αυτή η φόρμα (π.χ διπλή φορολόγηση) ή απλά επιβεβαιώνει ότι δεν είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Αμερικής και άρα και φορολογικά υπόχρεοι Αμερικής?
  Ευχαριστώ πολύ.
  Αγγελος

 12. Γειά σου Sterg,

  Είμαι φοιτητής 20 χρονών και μέσα από την πολύ ωραία δουλεία σου έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα ήθελα να γίνω παθητικός επενδυτής, δηλαδή να βάλω ένα ποσό σε ένα ETF ή INDEX FUND και να το αφήσω για 30 χρόνια να κάνει την δουλεία για εμένα. Έχω καταλήξει στην Degiro και έχω δύο θέματα το ένα είναι ότι στην FCA λέει ότι έχει προσωρινή άδεια η Degiro (δηλαδή το χάνω στο θέμα της ασφάλειας) και το άλλο είναι ότι δεν ξέρω πιο ETF να διαλέξω (δεν ξέρω αν θα μείνει για τόσα χρόνια διαθέσιμο γενικά ή και στην πλατφόρμα) αλλά και δεν ξέρω πιο ETF να διαλέξω .Γνωρίζω ότι είναι καλώ να έχει UCITS για απαλλαγή φορολογίας και διασπορά έτσι ώστε να μειωθεί το ρίσκο. Αν μπορούσες να με διαφωνήσεις θα σου ήμουν ευγνώμων.

 13. Μαριος Reply

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τον οδηγό επενδύσεων είναι εξαιρετικός. Μια απορία έχω: Ο αριθμός μετοχής επενδυτή DSS τι είναι και που μπορώ να τον βρω;

  • Γεια σου Μάριε,

   Προχώρα στο επόμενο βήμα, δεν το χρειάζεσαι. 🙂

   Σε ευχαριστώ

 14. Γειά σου Στέργιο.
  Πολύ ωραία και κατατοπιστικά τα άρθρα σου, σε ευχαριστώ.
  Θα μπορούσες να γράψεις κάτι σχετικά με τα IPO;
  Και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά από τη Degiro;
  Ευχαριστώ.

  • Γεια σου Γιώργο,

   Thanks! Τι θα ήθελες να μάθεις ακριβώς σχετικά με τα IPOs; Δεν έχω σκεφτεί κάποιο σχετικό θέμα είναι η αλήθεια.

 15. Στέργιο πολύ χαίρομαι που απάντησες!
  Είμαι στη Degiro και βλέπω στο σημείο που λέει ατζέντα μια λίστα κάπως έτσι:
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ – ΤΥΠΟΣ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ- ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ -ΤΙΜΗ -ΜΕΤΟΧΕΣ – ΤΕΛ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  BCI Minerals Ltd D AUSLA SPO Filing 93.799.000 —- — 18/11/2021 13:30
  Life Science REIT PLC AIM IPO Pricing 471.800.000 1 350.000.000 18/11/2021 13:31
  Τα Secondary Public Offering (SPO) μπορώ να τα επιλέξω και να δω την επισκόπηση και τα λοιπά.
  Τα Initial Public Offering (IPO), δεν μπορώ να τα επιλέξω, ώστε να δω τα στοιχεία τους και να μπορώ να δώσω εντολή αγοράς π.χ.
  Τι παίζει με τα IPO SPO ακριβώς, δεν έχω σαφή εικόνα.
  Έχεις κάποια ιδέα για αυτά; Είναι μετοχές πριν βγουν στα χρηματιστήρια;
  Ένας broker τα διαφημίζει και αναφέρει ότι μπορείς να τα αγοράσεις από το freedom αλλά πρέπει να τα κρατήσεις 90 ημέρες.
  Αν γνωρίζεις κάτι γράψε δυο λόγια.
  Ευχαριστώ.

 16. Βαγγελης Reply

  Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό άρθρο και για τον κόπο και τον χρόνο που σπαταλήσες.
  Κατάφερες να παρουσιάσεις με απλό και κατανοητό τρόπο κάτι τόσο περίπλοκο

 17. Βασίλης Reply

  συνεχισε την δουλεια 😉 ! Μπορεις να αγορασεις μια μετοχη μερικως;

  • Thanks! Ναι, μπορείς. Ονομάζεται fractional shares και το επιτρέπεπουν μερικοί brokers.

 18. Καλησπέρα!!!
  Θα ήθελα να ρωτήσω, σε περίπτωση που κλείσει ένας Broker (χρεωκοπία, κλπ), πως συνεχίζω να έχω τις μετοχές στην κατοχή μου και πως το βλέπω αυτό; (μιλάω για brokers που αγοράζεις πραγματικές μετοχές (assets) πχ Degiro και όχι CFD’s.

Write A Comment