Επενδυσεις

Οδηγός ETFs: Τι είναι, Πώς Αγοράζεις και Φορολογία (στα Ελληνικά)

🔄 Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 12 Φεβρουαρίου 2024

Τα ETFs αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή επενδυτικά προϊόντα τα οποία μετατράπηκαν στην #1 επιλογή επένδυσης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Εάν θέλεις να δημιουργήσεις ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο από μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα αλλά η διαδικασία του να τα επιλέξεις εσύ σε αγχώνει και σε φοβίζει, τότε μια επένδυση σε ETFs θα σου λύσει τα χέρια.

Γιατί; Διότι, σε μεγάλο βαθμό, θα αναλάβουν να το κάνουν αυτά για σένα!

Πρόκειται για επενδυτικά οχήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επενδυτές οι οποίοι δεν κατέχουν βαθιές γνώσεις της αγοράς και δεν έχουν (ή δεν θέλουν) να αφιερώσουν χρόνο στην ανάλυση που απαιτείται ώστε να χτίσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο από μόνοι τους.

Αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια με παθητικό χαρακτήρα και μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης (10, 20 έως και 30 χρόνια).

Eάν είσαι ο μέσος άνθρωπος που δεν θέλει να ξημεροβραδιάζεται μπροστά από διαγράμματα αλλά παρ’όλα αυτά επιθυμεί για δημιουργήσει ένα μακροχρόνιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο οποίο τα χρήματα του θα “αυγατίζουν” μέσα στα χρόνια, τότε τα ETFs είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξει.

Και ξέρεις κάτι; Είσαι στο κατάλληλο μέρος διότι ακολουθεί ο πιο αναλυτικός οδηγός για ETFs στην Ελλάδα!

Οδηγός για ETFs – στα γρήγορα

Πριν περάσουμε στο μακροσκελές άρθρο, μία σύνοψη του τι θα συζητήσουμε. Είτε είσαι αρχάριος, είτε προχωρημένος, θα πρότεινα να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο καθώς θα λύσει αρκετές απορίες.

Τι είναι τα ETFs: Αποτελούν επενδυτικά προϊόντα τα οποία μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν στα χρηματιστήρια, όπως οι μετοχές. Στόχος τους είναι να “μιμηθούν” δείκτες του χρηματιστηρίου επενδύοντας αυτόματα σε όλα τα υποκείμενα προϊόντα που αυτοί εμπεριέχουν (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κτλ.)

Ένα παράδειγμα θα βοηθήσει: Ο δείκτης S&P500 περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες των Η.Π.Α. Ένα ETF που επιχειρεί να τον ακολουθήσει, “αντιγράφει” όλες τις θέσεις του αγοράζοντας ο,τι αυτός περιέχει. Αυτόματα, παθητικά, με ακρίβεια, διαρητώντας την ίδια αναλογία.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το VUAA της Vanguard και το XPDU της Xtrackers.

Γιατί τα προτιμούν οι επενδυτές; Προσφέρουν υψηλή διαφοροποίηση, δεν απαιτούν ενεργή διαχείριση, το κόστος τους είναι εξαιρετικά χαμηλό ενώ τις περισσότερες φορές τυγχάνουν ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Κατηγορίες ETFs: Σύμφωνα με την statista, το ’22 υπήρξαν πάνω από 8.700 ETFs ικανά να καλύψουν κάθε ανάγκη. Από ETFs που επενδύουν σε εταιρείες ολόκληρου του πλανήτη, μεμονωμένες αγορές και χώρες (Ευρώπης, Αμερικής), σε πολύτιμα μέταλλα (όπως ο χρυσός) καθώς και σε ομόλογα κρατών ή εταιρειών. Μπορείς να βρεις ακόμα και ETFs που επενδύουν σε Bitcoin

Τα καλύτερα ETFs: Κάποιες δημοφιλείς επιλογές είναι η αγορά της Αμερικής (μέσω S&P500 και XPDU) ή ολόκληρου του πλανήτη (μέσω MSCI World και XDWD). Μην ξεχάσεις να τσεκάρεις τα κόστη τους. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχουν καλά και κακά ETFs. Υπάρχουν μόνο ταιριαστά και μη-ταιριαστά ETFs. Θέσε προσωπικούς επενδυτικούς στόχους, όρισε τα επίπεδα ρίσκου που είσαι διατεθημένος να αναλάβεις και τον χρονικό ορίζοντα και στην συνέχεια αναζήτησε για ETFs που τα καλύπτουν.

Πώς επενδύω σε ETFs; Τα ETFs διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια. Για να αποκτήσει πρόσβαση ένας ιδιώτης επενδυτής θα χρειαστεί τις υπηρεσίες ενός αδειοδοτημένου μεσάζοντα που ακούει στο όνομα “επενδυτική πλατφόρμα”.

Πώς αγοράζω ETFs; Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει ETFs ακολουθώντας 5 βήματα. Θα πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο ETF, μια αξιόπιστη επενδυτική πλατφόρμα, να δημιουργήσει έναν επενδυτικό λογαριασμό σε αυτή, να στείλει χρήματα μέσω της τράπεζας του και να ολοκληρώσει την αγορά μέσω της κατάλληλης εντολής.

Ποιες είναι οι καλύτερες πλατφόρμες αγοράς ETF; Η καλύτερη πλατφόρμα είναι η πιο αξιόπιστη πλατφόρμα. Είναι σημαντικό να επιλέξεις μία πλατφόρμα η οποία επιβλέπεται από αυστηρούν ρυθμιστικούς οργανισμούς οι οποίοι σε καλύπτουν για οποιαδήποτε στραβή. Σε δεύτερο χρόνο, κοίταξε προμήθειες, χρεώσεις, λειτουργείες και ποικιλία επενδυτικών οχημάτων. Πριν επιλέξεις, διάβασε τον οδηγό επιλογής επενδυτικής πλατφόρμας που έγραψα.

Μπορώ να αγοράσω ETFs στην Ελλάδα; Ναι, μπορείς! Αν και το θέμα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία των PRIIPs μας έχει ζορίσει λιγάκι. Περισσότερα για αυτό μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Ποια πλατφόρμα επιλέγω για ETFs; Έχω καταλήξει στην Saxo Bank. Λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια, έχει τραπεζική άδεια στη Δανία, επιβλέπεται από αυστηρές ρυθμιστικές αρχές ενώ μέσα στο ’23 χαρακτηρίστηκε ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συστημικής σημασίας. Πρόσφατα μείωσε ραγδαία και τις χρεώσεις της.

Εάν αναζητάς μία επενδυτική εταιρεία με την ασφάλεια μίας παραδοσιακής τράπεζας και τις χρεώσεις ενός discount broker τότε ρίξτης μια ματιά.

🎁 Άνοιξε λογαριασμό και κέρδισε 200€ έκπτωση σε προμήθειες (έως 23.02.) →
📙 Μπορείς να μάθεις περισσότερα στον αναλυτικό οδηγό

Η μακροσκελής έκδοση…

Εάν δεν σε κάλυψαν τα παραπάνω, τότε ακολουθεί ένας υπέρ-αναλυτικός οδηγός στον οποίο θα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Θα ξεκινήσουμε βλέποντας τι είναι τα ETFs, πως λειτουργούν, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αλλά και οι κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται.

Θα συνεχίσουμε αναλύοντας ένα ETF, από που μπορείς να τα αγοράσεις και πώς μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες σχετικά με αυτά.

Τέλος, θα μιλήσουμε για την φορολογία των ETFs στην Ελλάδα, τον αντίλογο που γίνεται απέναντι τους και αν, εν τέλη, αξίζει να τα προσθέσεις στο χαρτοφυλάκιο σου.

Περιεχόμενα Οδηγού ETF:

.
Τι είναι τα ETFs;

Τι είναι τα ETFs;

Το ETF αποτελεί αρτικόλεξο του Exchange Traded Fund και είναι αυτό που στα ελληνικά ονομάζουμε Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ΔΑΚ).

Προσπαθώντας να το απλοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται:

Σκέψου το ETF ως ένα “καλάθι” μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορα επενδυτικά προϊόντα (όπως μετοχές, ομόλογα κτλ) τα οποία μοιράζονται κάποιο κοινό χαρακτηριστικό και μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί σε κάποιο χρηματιστήριο.

Με λίγα λόγια, ένα ETF σου δίνει τη δυνατότητα να επενδύσεις στα εκατοντάδες υποκείμενα επενδυτικά προϊόντα (underlying assets) τα οποία περιλαμβάνει μονάχα με μια αγορά/trade. Υπό μίαν έννοια, θα μπορούσες να το παρομοιάσεις με ένα bundle επενδυτικών προϊόντων.

Θα έλεγε κανείς πως ένα ETF μοιάζει με ένα αμοιβαίο κεφάλαιο όσον αφορά τα επίπεδα διαφοροποίησης και διασποράς που προσφέρει ενώ διαφέρει σε σχέση με αυτό λόγω των κατά πολύ χαμηλότερων προμηθειών. Αυτό συμβαίνει καθώς η διαχείριση του είναι αυτόματη και δεν βασίζεται σε portfolio managers οι οποίοι κάνουν ενεργές επιλογές επένδυσης και κάπως πρέπει να πληρωθούν.

Παράλληλα, συμπεριφέρεται όπως μια κλασική μετοχή καθώς μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί ελεύθερα από επενδυτές στα χρηματιστήρια του πλανήτη.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς λειτουργεί ένα ETF;

Πώς λειτουργεί ένα ETF;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, όταν αγοράζεις ένα ETF περνάει στην ιδιοκτησία σου ολόκληρο το “καλάθι” με τα υποκείμενα επενδυτικά προϊόντα τα οποία αυτό περιλαμβάνει.

Συνήθως, τα προϊόντα που περιέχει ένα ETF τείνουν να ακολουθούν ή αλλιώς, να “μιμούνται”, την πορεία ενός δείκτη του χρηματιστηρίου.

Τέτοιοι δείκτες μπορεί να είναι:
► Ο S&P500, με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των Η.Π.Α.
► Ο DAX30, με τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας
► Ο Dow Jones Industrial Average, με τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης

Αλλά και πολλοί ακόμη, όπως δείκτες που περιλαμβάνουν εταιρείες οι οποίες μοιράζουν υψηλά μερίσματα, εταιρίες τεχνολογίας, εξόρυξης χρυσού, κρατικών ομολόγων, εταιρικών ομολόγων κ.ο.κ.

Αν, για παράδειγμα, αγοράσεις ένα ETF το οποίο ακολουθεί τον δείκτη S&P500 τότε αποκτάς ένα μικρό κομμάτι από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής.

Αντίστοιχα, ένα ETF μπορεί να μιμείται την απόδοση δεικτών οι οποίοι αφορούν μετοχές συγκεκριμένων κρατών (πχ Η.Π.Α., Αγγλίας, Ελλάδας κτλ), μετοχές συγκεκριμένων κλάδων (ενέργεια, τεχνολογία κτλ), κρατικών ομολόγων, εταιρικών ομολόγων, real estate, χρυσού, ασημιού κτλ

Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως τα επίπεδα διαφοροποίησης που μπορεί να σου προσφέρει μια τέτοια επένδυση είναι εξαιρετικά υψηλά.

📚 Υλικό για Διάβασμα:
Διάβασε περισσότερα σχετικά με το πως συνδέεται η Διαφοροποίηση, το Ρίσκο και οι Αποδόσεις μιας Επένδυσης

↑ Πίσω στην αρχή

Ποιος διαχειρίζεται τα ETF;

Ποιος διαχειρίζεται τα ETF;

Την διαχείριση και την “έκδοση” των ETFs αναλαμβάνουν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Vanguard, η Blackrock (iShares), η DWS (Xtrackers), η Amundi και άλλα αντίστοιχα γνωστά ονόματα. Πρόκειται για εταιρείες-κολοσσούς οι οποίες διαχειρίζονται επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό των πελατών τους.

Για να πάρεις μια γεύση μεγέθους, το 2018 τα συνολικά κεφάλαια που διαχειριστήκαν (AUM – Assets Under Management) παγκοσμίως τα ETFs άγγιξαν τα 6,18 (!!!) τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίστοιχα, για την ίδια χρονιά, το Α.Ε.Π. των Η.Π.Α. έφτασε τα 20,58 τρις δολάρια ενώ της Ελλάδας, τα 218,14 δις ευρώ.

Επιστρατεύοντας τα ανώτατα μαθηματικά μου για άλλη μια φορά, αυτό σημαίνει πως το σύνολο των κεφαλαίων που διαχειρίστηκαν οι ETF providers ήταν μεγαλύτερο από το 1/4 του ΑΕΠ των ΗΠΑ και περίπου 25 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Και αν αυτά ήταν τα νούμερα που είχε να παρουσιάσει το 2018, φαντάσου την τάξη μεγέθους των σημερινών μετά το “μπαμ” που έγινε στις retail επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Τυπικά, μπορείς να επενδύσεις σε ETFs απευθείας μέσω των παραπάνω ιδρυμάτων αλλά τα αρχικά κεφάλαια που απαιτούνται είναι αποτρεπτικά για μικρομεσαίους επενδυτές.

Η πιο εύκολη λύση για να αγοράσεις οποιοδήποτε ETF είναι μέσω ενός Online Broker ο οποίος θα εξυπηρετήσει ως μεσάζοντας και θα σε φέρει σε επαφή με κάποιο από τα χρηματιστήρια του κόσμου.

Μην βιάζεσαι, όμως! Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για επενδύσεις και αγορές ETFs θα πρέπει να καλύψουμε και να κατανοήσουμε πιο βασικά θέματα για αυτά.

↑ Πίσω στην αρχή

Δες το στο YouTube 🎬

🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το Video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ETFs

Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που μοιράζονται τα ETFs είναι:

 1. Υψηλή διαφοροποίηση
 2. Παθητικά επενδυτικά οχήματα
 3. Αυτόματη εξισορρόπηση
 4. Διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια
 5. Προσφέρουν μερίσματα

Για να κατανοήσουμε περισσότερο το συγκεκριμένο επενδυτικό όχημα, ας προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε περισσότερο.

Υψηλή διαφοροποίηση των ETFs

#1 Προσφέρουν υψηλή διαφοροποίηση

Εάν ζητήσεις συμβουλές από κάποιον επενδυτή με χρόνια εμπειρία στις πλάτες του, βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι το πρώτο πράγμα που θα θίξει είναι η αναγκαιότητα της διασποράς ρίσκου στις επενδύσεις σου.

Και πώς καταφέρνεις να αυξήσεις τη διασπορά του ρίσκου; Μα φυσικά, ακολουθώντας μια στρατηγική υψηλής διαφοροποίησης στις επενδύσεις σου!

Εάν αναρωτιέσαι ποιος είναι ο λόγος τότε η παρακάτω φράση τα συνοψίζει όλα:

“Μην βάζεις όλα σου τα αυγά στο ίδιο καλάθι”

Και αν παραμένεις μπερδεμένος, θα προσπαθήσω να συνδέσω το συγκεκριμένο ρητό με τις επενδύσεις ώστε να σε βοηθήσω να κατανοήσεις την αναγκαιότητα της διαφοροποίησης.

Παρομοίασε τα αυγά με μετοχές μεμονωμένων εταιρειών και το καλάθι ως το σύνολο του χαρτοφυλακίου σου (portfolio).

Διαφοροποίηση και ETFs

Έχεις 3 επιλογές:

Επιλογή 1η:

Μπορείς να επιλέξεις να αγοράσεις μόνο ένα αυγό (δηλαδή μια μετοχή) και να το τοποθετήσεις στο καλάθι σου. Αν αυτό το αυγό είναι κλούβιο ή καταφέρεις να το σπάσεις (η εταιρεία χρεωκοπήσει ή χάσει την αξίας της) τότε θα μείνεις νηστικός.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το ρίσκο που λαμβάνεις είναι υψηλό καθώς η διαφοροποίηση σου είναι ελάχιστη (Έχεις μόνο 1 αυγό).

Επιλογή 2η:

Μπορείς να επιλέξεις να αγοράσεις πολλά αυγά και να τα τοποθετήσεις στο καλάθι σου. Με αυτό τον τρόπο μετριάζεις το ρίσκο του να μείνεις νηστικός καθώς και να σπάσουν/είναι κλούβια ένα-δύο αυγά, έχεις τα υπόλοιπα για να χορτάσεις.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το ρίσκο που λαμβάνεις είναι σαφώς χαμηλότερο καθώς η διαφοροποίηση σου είναι υψηλότερη.

Από την άλλη όμως, χρειάστηκες χρόνο για να επιλέξεις τα αυγά σου ένα-ένα και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι επιλογές σου ήταν εντελώς τυχαίες. Κάλλιστα τα αυγά που επέλεξες μπορεί να είναι κλούβια.

Και η αλήθεια είναι πως έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις μέσα στην μέρα σου από το να σπαταλάς χρόνο για να επιλέγεις αυγά, πόσω μάλλον, να γίνεις expert σε αυτά.

► Επιλογή 3η:

Η τρίτη επιλογή είναι να επιλέξεις ένα από τα έτοιμα καλάθια με επιμελώς επιλεγμένα αυγά τα οποία συνθέτει ένας έμπειρος έμπορος αυγών από τη γειτονία σου.

Με αυτή την επιλογή, το ρίσκο που λαμβάνεις είναι χαμηλότερο, ο χρόνος που σπατάλησες είναι ελάχιστος και τα αυγά που θα φας θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, καλής ποιότητας.

Θα μπορούσες, λοιπόν, να υποθέσεις πως τα ETFs είναι κάτι σαν έτοιμα καλάθια τα οποία περιέχουν επιμελώς επιλεγμένα αυγά. Με λίγα λόγια, έτοιμα portfolios τα οποία περιέχουν επιμελώς επιλεγμένες μετοχές και ομόλογα.

Και για να το δούμε και στην πράξη, ας πάρουμε ως παράδειγμα το ETF της Xtrackers MSCI World UCITS UCITS:

Βλέπουμε πως το συγκεκριμένο ETF ακολουθεί πιστά την απόδοση του δείκτη FTSE All World, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερες από 3.900 μετοχές αυτή τη στιγμή.

Αν αγοράσεις το συγκεκριμένο ETF θα πετύχεις διαφοροποίηση της επένδυσης σου ανάμεσα σε 3.900 μετοχές εταιρειών μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης από όλο τον πλανήτη, με την αγορά ενός μόνο χρηματιστηριακού προϊόντος.

Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C
🔎 ISIN: IE00BJ0KDQ92
🏷️ Ticker: XDWD
💸 Ετήσιο Κόστος Διαχείρισης: 0.19%

🛒 Βρες το ETF στην Saxo Bank, την Trading212 και την Freedom24

↑ Πίσω στην αρχή

Τα ETFs αποτελούν παθητικά επενδυτικά προϊόντα

#2 Αποτελούν παθητικά επενδυτικά προϊόντα

Εάν ακούσεις κάποιον να μιλάει για μακροχρόνιες και παθητικές επενδύσεις τότε, είναι σχεδόν βέβαιο, πως μέσα στην κουβέντα θα πεταχτεί κάπου και η λέξη ETF.

Και αυτό διότι τα ETFs αποτελούν το No1 επενδυτικό προϊόν για επενδυτές που ψάχνουν να επενδύσουν τα χρήματα τους στις αγορές χωρίς να είναι αναγκασμένοι να τις ελέγχουν και να τις αναπροσαρμόζουν συνεχώς. Κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα.

Είναι ιδανικά για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε assets, να τα κρατήσουν για χρόνια και να επωφελούνται από τη συνεχή μεγέθυνση της οικονομίας αλλά και τα τακτικά μερίσματα που θα τους προσφέρουν.

Με άλλα λόγια, τα ETFs είναι βαρετές επενδύσεις.

Παθητικές Επενδύσεις και ETFs

Σύμφωνα με την Investopedia:

Passive investing advocates believe it’s difficult to outperform the market, so they aim to match its entire performance rather than beat it.

Investopedia

Και σε ελεύθερη μετάφραση:

Εφόσον είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον μέσο επενδυτή εκεί έξω να ξεπεράσει τον μέσο όρο απόδοσης της αγοράς κάνοντας ενεργητικές επενδύσεις, ας αρκεστεί στο να καταφέρει να πιάσει την μέση απόδοση της. Και πίστεψε με, είναι παραπάνω από αρκετή!

Τα ETFs προσφέρουν αυτόματη εξισορρόπηση

#3 Προσφέρουν αυτόματη εξισορρόπηση

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των ETFs, το οποίο συντελεί ακόμα περισσότερο υπερ της παθητικότητας τους, είναι πως κάνουν από μόνα τους την εξισορρόπηση των underlying assets που περιλαμβάνουν χωρίς να απαιτούν τη δική σου παρέμβαση.

Τι σημαίνει αυτό;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον δείκτη FTSE100 ο οποίος περιλαμβάνει τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και ας υποθέσουμε ότι η BP (British Petroleum) συμμετέχει σε αυτόν τον δείκτη με ποσοστό βαρύτητας 1%.

Οποιοδήποτε ETF θελήσει να μιμηθεί αυτόν τον δείκτη (για παράδειγμα το ETF της iShares Core FTSE 100 UCITS) θα κάνει αυτόματα την εξισορρόπηση ώστε να παραμένει επενδεδυμένο συνεχώς με το 1% του κεφαλαίου του σε μετοχές της BP.

Από την άλλη, ο κάτοχος του τίτλου του ETF δεν θα πρέπει να κάνει τίποτα.

↑ Πίσω στην αρχή

Τα ETFs διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια

#4 Διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο

Όπως είδαμε και προηγουμένως, σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETFs αγοράζονται και πωλούνται στα χρηματιστήρια.

ETFs και Χρηματιστήρια

Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για 2 λόγους:

 1. Η πρόσβαση είναι εύκολη: Μπορείς να αγοράσεις ETFs οποιαδήποτε στιγμή μέσα από τον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή ανοίγοντας έναν επενδυτικό λογαριασμό σε κάποιον Online Broker.
 2. Η ρευστοποίηση μπορεί να είναι άμεση: Μπορείς να ρευστοποιήσεις εύκολα και γρήγορα τις επενδύσεις σου οποιαδήποτε στιγμή πουλώντας τα ETFs σου στο χρηματιστήριο.

Εάν δεν το έχεις ήδη αντιληφθεί, τα ETFs συμπεριφέρονται παρόμοια με τις μετοχές όσον αφορά το πόσο βολικές είναι ως προς το να τις αποκτήσεις ή να τις αποχωριστείς.

Δες παρακάτω, για παράδειγμα, την πλατφόρμα του eToro όπου θα βρεις μετοχές και ETFs να συναλλάσσονται με τον ίδιο τρόπο και στις ίδιες καρτέλες:

Πως-θα-αγοράσω-ETFs-από-το-eToro
Μετοχές και ETFs στο eToro

Στο πάνω κόκκινο πλαίσιο βρίσκονται μετοχές, ενώ στο κάτω μπλε πλαίσιο ETFs.

↑ Πίσω στην αρχή

Τα ETFs προσφέρουν μερίσματα

#5 Προσφέρουν μερίσματα

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις μετοχές, έτσι και τα ETFs προσφέρουν δύο τρόπους με τους οποίους μπορείς να βγάλεις χρήματα από αυτά:

 • Μέσω της αύξησης της αξίας τους
  Αν αγοράζεις ένα ETF στα $50 και το πουλήσεις μετά από 2 μήνες στην τιμή των $60, τότε θα έχεις ένα καθαρό κέρδος υπεραξίας της τάξεως των $10
 • Μέσω τακτικών μερισμάτων
  Με τον ίδιο τρόπο που μια μετοχή μοιράζει μέρισμα στους μετόχους της, έτσι ακριβώς και ένα “καλάθι” μετοχών (δηλαδή το ETF) μοιράζει τα μερίσματα που μοιράζουν οι εταιρείες που εμπεριέχονται σε αυτό, στους κατόχους του.

Δεδομένου του ότι η κάθε εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται μοιράζει μέρισμα στους δικούς της χρόνους, αυτό που κάνει το ETF είναι να τα “μαζεύει” και να τα διαμοιράζει στους δικαιούχους μια και καλή. Συνήθως, αυτό γίνεται κάθε 3 μήνες.

ETFs και Μερίσματα

Τέλος, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα Distributing από τα Accumulating ETFs:

► Ένα Distributing ETF μοιράζει τα μερίσματα στους κατόχους του με την μορφή μετρητών απευθείας στον επενδυτικό τους λογαριασμό.
Είναι ιδανικό για επενδυτές οι οποίοι ψάχνουν να αυξήσουν άμεσα το cash flow τους.

► Ένα Accumulating ETF επανεπενδύει τα μερίσματα πίσω στο ETF αυξάνοντας την θέση του επενδυτή σε αυτό.
Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μακροχρόνιους επενδυτές καθώς εκμεταλλεύεται τα πολλαπλασιαστικά πλεονεκτήματα του ανατοκιζόμενου επιτοκίου.

Τι είναι τα dividend ETFs;

Μπορείς να βρεις ETFs τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν να επενδύουν σε εταιρείες οι οποίες μοιράζουν τακτικά και υψηλά μερίσματα.

Αυτή η κατηγορία επενδυτών ονομάζεται Dividend Investors και μιλήσαμε περισσότερο για αυτούς στον οδηγό μετοχών για αρχαρίους.

Για παράδειγμα, ένα δημοφιλές Dividend ETF είναι το το Global Quality dividend UCITS ETF της Franklin Templeton. Ακολουθεί τον δείκτη LibertyQ Global Dividend και περιλαμβάνει μετοχές από αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες μοιράζουν συνεχώς μερίσματα. Αποδίδονται κάθε 3 μήνες.

► Franklin Global Quality Dividend UCITS ETF
🔎 ISIN: IE00BF2B0M76
🏷️ Ticker: FLXX
💸 Ετήσιο Κόστος Διαχείρισης: 0.30%

🛒 Βρες το ETF στην Saxo Bank, την Trading212 και την Freedom24

↑ Πίσω στην αρχή

Πόσο κοστίζουν τα ETFs;

Ποιο είναι το κόστος των ETFs;

Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι δωρεάν και με σιγουριά, τα ETFs δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση από έναν τέτοιο καθολικό κανόνα.

Ποιο είναι το κόστος του; Έχουν προμήθειες;

Αν έπρεπε να διαχωρίσουμε τα κόστη που πάνε πακέτο με τις επενδύσεις σε ETFs θα ήταν τα παρακάτω:

Κόστος ETFs

Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά, ένα ένα:

Το κόστος διαχειρισης των ETFs

Το κόστος διαχείρισης

Εφαρμόζεται από τον ETF Provider

Το Κόστος Διαχείρισης ενός ETF (θα το συναντήσεις ως Expense Ratio) αναφέρεται στη προμήθεια που ζητάνε οι ETF Providers (Vanguard, BlackRock κτλ) για τη δουλειά που κάνουν.

Εκφράζεται σε ποσοστό, αφαιρείται αυτόματα σε ετήσια βάση από το επενδεδυμένο κεφάλαιο σου και αποτελεί μια “σούμα” όλων των χρεώσεων που πάνε πακέτο με τη διαχείριση του ETF.

Τα κόστος διαχείρισης ενός ETF είναι απλό στην κατανόηση του (καθώς τα συσσωρεύει όλα σε ένα και μόνο ποσοστό) και ιδιαίτερα χαμηλά.

Μερικά από τα πιο “φθηνά” ETFs:
το Vanguard Total Stock Market ETF με 0.03% Expense Ratio
το iShares Core S&P 500 με 0.03% Expense Ratio

Το ετήσιο expense ratio τείνει να κυμαίνεται από 0.03% και μπορεί να φτάσει έως και 2% πράγμα το οποίο είναι αρκετά σπάνιο. Ρεαλιστικά τα περισσότερα ETFs θα σε χρεώσουν τέλη διαχείρισης χαμηλότερα του 0.4%-0.5% /έτος.

Αν έπρεπε να κάνουμε τη σύγκριση θα λέγαμε πως τα ETFs είναι αρκετά φθηνότερα σε σχέση με τα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά ακριβότερα σε σχέση με την απευθείας αγορά μετοχών.

Εξάλλου είναι και λογικό:

Αν θέλεις κάποιος επαγγελματίας fund manager από κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο να ασχολείται ενεργά με τα χρήματα σου και να τα επενδύει για λογαριασμό σου, θα πρέπει να τον πληρώσεις και ανάλογα.

Αν, από την άλλη, επιλέξεις να αναλάβεις εσύ την ευθύνη της επένδυσης των χρημάτων σου επιλέγοντας μεμονωμένες μετοχές και ομόλογα τότε δεν θα πληρώσεις κάποιο κόστος διαχείρισης καθώς ο διαχειριστής είσαι μόνο εσύ.

Το κόστος αγοράς των ETFs

Το κόστος αγοράς

Εφαρμόζεται από τον Online Broker

Το κόστος αγοράς ενός ETF αναφέρεται στις προμήθειες και τις χρεώσεις που επιβάλει ο εκάστοτε Online Broker μέσω του οποίου θα αγοράσεις τα ETFs σου.

Μπορεί να είναι κάποια σταθερή χρέωση ανά αγορά (πχ 0.5€ για κάθε ETF) ή ποσοστιαία χρέωση ανά αγορά (πχ 0.5% του συνολικού ποσού επένδυσης). Επίσης, υπάρχουν κάποιες συμπληρωματικές non-trading χρεώσεις όπως χρέωση δημιουργίας λογαριασμού, χρέωση ανάληψης χρημάτων ή χρέωση αδράνειας.

📚 Διάβασε, επίσης: Πώς βγάζουν χρήματα οι online brokers

Πριν επιλέξεις τον Online Broker μέσω του οποίου θα κάνεις την αγορά των ETF σου, καλό θα είναι να κάνεις την απαραίτητη έρευνα και να ενημερωθείς για όλες τις χρεώσεις που επιβάλει στους χρήστες του. Μόνο έτσι δε θα βρεθείς προ εκπλήξεως όταν έρθει η ώρα της χρέωσης.

Στο MoneyMinority έχω γραψει οδηγούς για 4 δημοφιλείς πλατφόρμες όπου θα βρεις πληροφορίες για τις χρεώσεις τους:

Η φορολογία των ETFs

Η φορολογία των ETFs

Εφαρμόζεται από το κράτος

Αυτή είναι η στιγμή όπου αν ήμουν Αμερικάνος Blogger θα πέτουσα σίγουρα μια ατάκα του στυλ:

“Uncle Sam is always here!”
ή
“Uncle Sam always get his share!”
ή
“You can’t get away from Uncle Sam”.

Και επειδή, την τελευταία φορά που τσέκαρα βρισκόμουν ακόμα στην Θεσσαλονίκη και όχι στην Νέα Υόρκη, θα προσπαθήσω να μην γίνω τόσο cheesy και να μπω κατευθείαν στο θέμα.

Θα αναλύσω περισσότερο, λοιπόν, τη φορολογία των ETFs σε δικό της κεφάλαιο στη συνέχεια. Διάβασε περισσότερα για την Φορολογία των ETFs ►

.

↑ Πίσω στην αρχή

Οι κατηγορίες των ETF

Οι κατηγορίες των ETFs

Όπως αναφέραμε, τα ETFs έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να αναπαριστούν την πορεία κάποιου δείκτη (ή μέρους του) του Χρηματιστηρίου. Αυτό το καταφέρνουν συμπεριλαμβάνοντας στο Portfolio τους τα Asset που περιέχει και ο Δείκτης.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των επενδυτών είναι τα δύο γεγονότα στα οποία οφείλουν την ύπαρξη τους τα 8.754 ενεργά ETFs για το 2022.

Κατηγορίες των ETFs

Εάν θέλουμε να κατηγοριοποιήσουμε τα ETFs, τότε ο βασικός διαχωρισμός μπορεί να γίνει ανάλογα με τον τύπο των underlying assets που αυτά περιέχουν. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το JustETF.com, τα ETFs διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

 • Μετοχικά ETFs
 • Ομολογιακά ETFs
 • Real Estate ETFs
 • ETFs Πολύτιμων Μετάλλων
 • ETFs Εμπορευμάτων
 • ETFs Συναλλάγματος
 • Bitcoin ETFs

Τα ETFs μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ακόμα περισσότερο, πηγαίνοντας ένα επίπεδο πιο κάτω ανάλογα με:

 • την Γεωγραφική Περιοχή
  Για παράδειγμα:
  ETFs Ανεπτυγμένων Χωρών
  ETFs Αναπτυσσόμενων Χωρών
  ETFs Ασιατικών Χωρών
  ETFs Ευρωπαϊκών Χωρών
  ETFs Κόσμου
  BRIC ETFs
  ETFs Λατινικής Αμερικής
 • την Χώρα
  Για παράδειγμα:
  ETFs Αμερικής
  ETFs Γερμανίας
  ETFs Ιαπωνίας
  ETFs Ελλάδας
  ETFs Ιταλίας
  ETFs Γαλλίας
 • τον Τομέα Δραστηριότητας
  Για παράδειγμα:
  ETFs Τραπεζικού Τομέα
  ETFs Αγροτικού Τομέα
  ETFs Ενεργειακού Τομέα
  ETFs Χρηματοπιστωτικού Τομέα
  ETFs Τεχνολογικού Τομέα
  ETFs Τομέα Υγείας
  ETFs Ανανεώσιμων Πηγών
  ETFs Πετρελαϊκού Τομέα
  ETFs Κατασκευαστικού Τομέα
 • κάποια extra κριτήρια όπως τα Smart Beta ETFs
  Για παράδειγμα:
  Dividend ETFs
  Value ETFs
  Low Volatility ETFs
  Small Cap ETFs
  Quality ETFs
 • το Είδος των Ομολόγων που περιλαμβάνουν
  Για παράδειγμα:
  Κρατικά Ομόλογα
  Εταιρικά Ομόλογα
  High Yield Ομόλογα
  Ομόλογα Συνδεδεμένα με τον Πληθωρισμό
 • το Είδος των Εμπορευμάτων που περιλαμβάνουν
  Για παράδειγμα:
  Ενεργειακά
  Χρυσού
  Νερού
  Ασημιού
  Πετρελαίου

Όπως βλέπεις η φάση είναι δώσε και μένα μπάρμπα! Υπάρχουν ETFs να φάνε και οι κότες τα οποία είναι ικανά να καλύψουν ακόμα και τα πιο διαστροφικά επενδυτικά γούστα.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς αναλύω ένα ETF;

Πώς αναλύω ένα ETF;

Αφού μάθαμε τι είναι τα ETFs, πως λειτουργούν και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους ήρθε η ώρα να βουτήξουμε το ποδαράκι μας λιγάκι πιο βαθιά στα νερά τους.

Θα πιάσουμε ένα τυχαίο ETF, συγκεκριμένα το Xtrackers Core MSCI World και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την ανατομία του.

Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C
🔎 ISIN: IE00BJ0KDQ92μοναδικός αριθμός
🏷️ Ticker: XDWD, XWLDαλλάζει ανά χρηματιστήριο
🏢 Provider: Xtrackers by DWS
💸 Ετήσιο Κόστος Διαχείρισης: 0.19%

🛒 Βρες το ETF στη Saxo Bank, την Trading212, το eToro και την Freedom24

Το συγκεκριμένο ETF εκδίδεται και διαχειρίζεται από την xTrackers της DWS, έναν από τους μεγαλύτερους ETF Providers του κόσμου και έχει ως σκοπό να ακολουθεί πιστά την πορεία του δείκτη MSCI World.

Ο δείκτης MSCI World περιλαμβάνει 1.517 μετοχές εταιρειών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίες προέρχονται από 23 ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του ETF μπορούμε να εντοπίσουμε όλα τα χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν:

Βλέπουμε πως:

 1. Το Expense Ratio που μας παρακρατείται αυτόματα ως προμήθεια κάθε χρόνο είναι 0.19%
 2. Το είναι Accumulating άρα επανεπενδύει αυτόματα τα μερίσματα που λαμβάνει
 3. Ανήκει στην κατηγορία των UCITS ETFs άρα επιβλέπεται αυστηρότερα και έχει ευνοϊκή φορολογία στην Ελλάδα
 4. Δημιουργήθηκε στις 22.07.014
 5. Περιλαμβάνει μόνο μετοχές οι οποίες προέρχονται από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες

Μπορούμε να δούμε από ποιες οικονομίες προέρχονται οι εταιρείες στις οποίες επενδύει:

 • Η.Π.Α. κατά 68.47%
 • Ιαπωνία κατά 6.01%
 • Η.Β. κατά 3.85%
 • Καναδά κατά 3.33%
 • Γαλλία κατά 3.18%

Επίσης, οι επικρατέστεροι τομείς δραστηριότητας των εταιρειών που συμμετέχουν είναι:

 • Τομέας τεχνολογίας κατά 23.05%
 • Τομέας χρηματοοικονομικών κατά 13.29%
 • Τομέας υγείας κατά 12.09%

Από τις 1.517 εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη, οι 7 με την μεγαλύτερη βαρύτητα είναι οι παρακάτω:

 1. Microsoft με 4.73%
 2. Apple με 4.71%
 3. NVIDIA με 2.84%
 4. Amazon με 2.59%
 5. Meta με 1.66%
 6. Alphabet Class A με 1.41%
 7. Alphabet Class C με 1.25%

Τέλος, μπορείς να δεις την απόδοση του ETF σε σχέση με τον δείκτη που ακολουθεί:

απόδοση ETF

Διάβασε, επίσης: Πώς μπορείς να μετρήσεις την απόδοση ενός ETF

Πώς αναζητώ πληροφορίες για ένα ETF;

Πώς αναζητώ πληροφορίες για ένα ETF;

Υπάρχουν 3 σημεία στα οποία μπορείς πάντοτε να αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για οποιοδήποτε ETF που σε ενδιαφέρει:

 1. Η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης: αποτελεί πάντοτε την πιο έγκυρη πηγή ενημέρωσης.
  Εδώ θα βρεις πληροφορίες για το Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C
 2. Το έγγραφο KIID (Key Investor Information Document): όπου θα βρεις όλες τις βασικές πληροφορίες γύρω από το εκάστοτε ETF.
  Ρίξε μια ματιά στο έγγραφο KIID του Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C
 3. Στο JustETF.com: ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες για τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα ETFs που κυκλοφορούν εκεί έξω.
  Μάθε περισσότερα για το Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C στο JustETF

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς να αγοράσω ETFs;

Πώς να αγοράσω ETFs;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αγοράσεις ETFs είναι χρησιμοποιώντας μία διαδικτυακή πλατφόρμα επενδύσεων, έναν online broker.

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες στην Ελλάδα είναι:

 1. 🥇 Saxo Bank
 2. 🥈 DEGIRO
 3. 🥉 Trading212
 4. 🥉 eToro
 5. Freedom24 →

Ακολουθεί μία μικρή σύγκριση ανάμεσα σε κάποιες από τις πιο δημοφιλείς επενδυτικές πλατφόρμες που προσφέρουν ETFs:

Χρηματιστηριακές πλατφόρμες για ETFs

Αγορά μετοχών στην SaxoBank
Αγορά μετοχών στην DEGIRO
Αγορά μετοχών στην Trading212
Αγορά μετοχών στην etORO

Πλατφόρμα

🥇 Saxo Bank

🥈 DEGIRO

🥉 Trading212

🥉 eToro

Χρηματιστήρια

50+

29

17

14

ETFs

7.000

5.900

1.800

520

Ίδρυση

1992

2008

2004

2007

Τραπεζική άδεια

Επίβλεψη

🇩🇰 Δανία (DFSA)

🇩🇪 Γερμανία (BaFin)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

Εγγύηση καταθέσεων

έως €100.000

έως €100.000

Εγγύηση επενδύσεων

έως €20.000 (100%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

Οδηγοί

🎁 Bonus

Κέρδισε €200 έκπτωση στις προμήθειες σου!

Κέρδισε πίστωση €100 σε τέλη συναλλαγών

Κέρδισε μια μετοχή έως €100, εντελώς δωρεάν

*Το 79% των CFD Traders χάνει χρήματα

Ποιες είναι οι καλύτερες πλατφόρμες για ETFs;

Οι δύο κύριες πλατφόρες που χρησιμοποιώ είναι η Saxo Bank και η DEGIRO. Για χρόνια ήμουν πελάτης της DEGIRO αλλά, μετά την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της Saxo Bank, έχω περάσει ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων μου εκεί.

🔍 Αλλά, γιατί να ακούσεις εμένα; Αποφάσισε μόνος σου ρίχνοντας μια ματιά σε μία αναλυτική σύγκριση που έχω κάνει ανάμεσα στις καλύτερες πλατφόρμες αγοράς ETFs στην Ελλάδα

⛑️ Θέλεις βοήθεια για να προχωρήσεις στην αγορά;

Δες πως να αγοράσεις ETFs μέσω 3 online brokers, βήμα βήμα

Ποια είναι τα καλύτερα ETFs;

Ποια είναι τα καλύτερα ETFs;

Ο παραπάνω τίτλος είναι ξεκάθαρα παραπλανητικός και ο μόνος λόγος που τον χρησιμοποίησα είναι διότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν πληροφορίες με όρους όπως “τα καλύτερα ETFs“.

Για άλλη μια φορά η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και μας λέει πως δεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα ETFs. Υπάρχουν μονάχα ETFs που συμβαδίζουν με το επενδυτικό σου προφίλ και ETFs που δεν συμβαδίζουν.

Στον παρακάτω πίνακα θα δεις μερικά παραδείγματα από τα πιο δημοφιλή ETFs καθώς και τα χαρακτηριστικά τους:

Παραδείγματα ETFs

📙 Όνομα:

Core S&P 500 UCITS

Core DAX® UCITS

FTSE All-World UCITS

XTrackers II Glob Govt Bond UCITS

FTSE EPRA NAREIT GLO UCITS

🏢 Διαχειριστής:

iShares

iShares

Vanguard

DWS

Amundi

📈 Δείκτης:

S&P 500 Index

DAX Index

FTSE All-World Index

FTSE World Government Bond Index

FTSE EPRA/NAREIT Developed Index

📦 Αφορά:

Μετοχές Εταιρειών

Μετοχές Εταιρειών

Μετοχές Εταιρειών

Κρατικά Ομόλογα

REIT/ Real Estate

🌎 Χώρες:

?? Αμερικής

?? Γερμανίας

🌎 Παγκόσμιο

🌎 Παγκόσμιο

🌎 Παγκόσμιο

💸 Προμήθεια:

0.07% p.a.

0.07% p.a.

0.22% p.a.

0.20% p.a.

0.24% p.a.

🔎 ISIN:

IE00B5BMR087

DE0005933931

IE00BK5BQT80

LU0908508731

LU1437018838

🏷️ Ticker:

CSPX

DAXEX

VWCE

XG7S

EPRA

↑ Πίσω στην αρχή

Ποια είναι η Φορολογία UCITS ETFs στην Ελλάδα

Φορολογία ETFs στην Ελλάδα (UCITS)

Ο Benjamin Franklin (ένας από τους εθνοπατέρες των Η.Π.Α.), μετά την σύνταξη της διακύρηξης της ανεξαρτησίας του έθνους, δήλωσε:

“Το νέο μας Σύνταγμα είναι πλέον εδώ!
Όλα δείχνουν ότι θα αντέξει αλλά, σε αυτό τον κόσμο, τίποτα δεν είναι βέβαιο. Τίποτα εκτός από τον θάνατο και τους φόρους!”

Και όπως όλα, έτσι και τα ETFs δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την κρατική φορολογία.

…ή μήπως θα μπορούσαν;

Η μαγική λέξη που ψάχνεις ακούει στο όνομα UCITS. Γιατί;

Διότι τα κέρδη υπεραξίας αλλά και μερισμάτων που προκύπτουν από ETFs τα οποία έχουν στην περιγραφή ή την ονομασία τους την ένδειξη UCITS είναι πλήρως αφορολόγητα!

Φορολογία ETFs στην Ελλάδα

Ναι, καλά διάβασες. Δε θα χρειαστεί να πληρώσεις κανένα φόρο στο κράτος εάν ρευστοποιήσεις οποιαδήποτε επένδυση σε UCITS ETF έχεις κάνει.

Στα ελληνικά θα τα συναντήσεις ως αμοιβαία κεφάλαια ΟΣΕΚΑ.

Αυτό συμβαίνει διότι όλα τα ETFs τα οποία φέρουν στο όνομα τους τη συγκεκριμένη ένδειξη απαλλάσσονται από φορολογία υπεραξίας και πώλησης σύμφωνα με τον Νόμο 4099/2012, Άρθρο 103, Παρ. 5:

“Τα κέρδη με τη μορφή μερισμάτων ή άλλων ωφελημάτων εκ των μεριδίων ή μετοχών, ή με τη μορφή πρόσθετης αξίας από την εκποίηση μεριδίων ή μετοχών σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης, που αποκτούν σε κάθε περίπτωση, οι μεριδιούχοι ή μέτοχοι κατά περίπτωση, των ΟΣΕΚΑ που έχουν λάβει άδεια σύστασης ή λειτουργίας στην Ελλάδα, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και γενικώς τρίτων…”

Νόμος 4099/2012, Άρθρο 103, Παρ. 5

⚠️ Note:
Παρότι είναι αφορολόγητα, θα πρέπει να δηλωθούν κανονικά στην φορολογική σου δήλωση στους αντίστοιχους κωδικούς. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

⚠️ Another Note:
Δεν είμαι επαγγελματίας λογιστής οπότε μην δέσεις σχοινί κορδόνι τα παραπάνω. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινώνησε με τον λογιστή σου.

↑ Πίσω στην αρχή

Είναι τα ETFs, απάτη;

Είναι τα ETFs, απάτη;

Στον αντίποδα των υπέρμαχων των παθητικών επενδύσεων σε Index Funds ή ETF, βρίσκονται αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή διανύουμε μια περίοδο όπου δημιουργείται μια φούσκα γύρω από αυτά. (το ETF Bubble).

Το θέμα θίχτηκε από τον Michael Burry, σε μια συνέντευξη του στο Bloomberg, όπου υποστήριξε ότι τα Index Funds βρίσκονται σε μια φούσκα.

Ποιος είναι ο Michael Burry;

ETFs είναι Φούσκα ή Απάτη

Πρόκεται για έναν επενδυτή/hedge fund manager ο οποίος κατάφερε να βγάλει πολλά χρήματα ποντάροντας ενάντια στην αγορά του Real Estate (δηλαδή shortαροντας το) πριν την μεγάλη κρίση του 2008.

📚 Περισσότερο Υλικό:
Εάν είσαι cinefil, μην χάσεις την ταινία “The Big Short” όπου ο Christian Bale παίζει το ρόλο του Michael Burry.

Τα τελευταία χρόνια τα ETFs έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή ως επενδυτικά προϊόντα και προσελκύουν όλο και περισσότερους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να “καπηλευτούν” το προνόμιο του να μπορείς να λάβεις την μέση απόδοση της αγοράς απλά και μόνο αγοράζοντας τα.

Συνοπτικά, ο Michael Burry, υποστήριξε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος να αγοράζει τις μετοχές που περιλαμβάνονται σε έναν δείκτη (underlying assets), απλά και μόνο επειδή περιλαμβάνονται σε αυτόν τον δείκτη.

Το παραπάνω γεγονός οδηγεί τις χρηματιστηριακές αξίες των
μετοχών αυτών να αυξάνονται με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από τον ρυθμό που
αυξάνεται η πραγματική και θεμελιώδης αξία τους (Intrinsic Value).

Άρα, εξαιρετική συνταγή για ακόμα μία χρηματιστηριακή φούσκα.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι τα ETFs είναι απάτη;

Σίγουρα όχι!

Υπάρχει περίπτωση η πρόβλεψη του Burry να βγει αληθινή;

Φυσικά αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα.

Τα χρηματιστήρια είναι εξαιρετικά πολύπλοκα συστήματα και οι μεταβλητές που καθορίζουν την μελλοντική πορεία τους τόσες πολλές που η συντριπτική πλειοψηφία των προσπαθειών πρόβλεψης τους πέφτει έξω.

Και όπως έχουν πει πολλές φορές για τον φίλο Michael: “ακόμα και ένα χαλασμένο ρολόι είναι ικανό να δείξει τη σωστή ώρα 2 φορές τη μέρα”.

📚 Περισσότερο Υλικό:
Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το θέμα της φούσκας των ETFs, δες μια ωραία ανάλυση από τον The Plain Bagel στο Youtube.

Αν ρωτάς εμένα, ο μόνος τρόπος για να πάρεις μόνο τα θετικά effects των επενδύσεων είναι να κάνεις 3 πράγματα:

 1. Να αναγνωρίσεις και να κατανοήσεις την σχέση που συνδέει επενδύσεις, ρίσκο και αποδόσεις. Όσο υψηλότερο το ρίσκο, τόσο υψηλότερες οι πιθανές απολαβές
 2. Να επενδύεις μόνο χρήματα τα οποία είσαι οκ να χάσεις και δεν βασίζεσαι σε αυτά για να βιοποριστείς εσύ ή η οικογένεια σου
 3. Να ξεμπερδέψεις με τα 3 προαπαιτούμενα στάδια πριν την επένδυση όπως έχουν αναλυθεί στον οδηγό επενδύσεων για αρχαρίους

↑ Πίσω στην αρχή

Αξίζουν τα ETFs;

Αξίζουν τα ETFs;

Ήρθε η ώρα να κλείσουμε το παραπάνω σεντόνι πληροφοριών επιχειρώντας μια σύνοψη:

Ένα ETF είναι ένα επενδυτικό fund το οποίο περιλαμβάνει “κάτω από την ομπρέλα του” μια συλλογή από assets όπως μετοχές και ομόλογα. Αυτά, ως επί το πλείστον, τείνουν να ακολουθούν την πορεία κάποιου δείκτη και μπορούν να αγοραστούν εύκολα μέσω ενός χρηματιστηρίου.

Αξίζει να επενδύσεις σε ETFs;

Με λίγα λόγια, είναι για σένα ρε παιδί μου;

Όπως συμβαίνει και σε όλες τις επενδύσεις τα πράγματα δεν είναι απόλυτα και δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα θετική ή αρνητική απάντηση. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να καθορίσεις το επενδυτικό σου προφίλ και να δεις ποια επενδυτικά προϊόντα μπορούν να το ικανοποιήσουν.

✅ Εάν θέλεις να επενδύσεις στις αγορές χωρίς να είσαι διατεθημένος να αφιερώσεις πολύ χρόνο και κόπο σε αυτή σου την ασχολία τότε τα ETFs μπορούν να σε βοηθήσουν.

❌ Από την άλλη, το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα παθητικό επενδυτικό portfolio δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και έρευνα για να επιλέξεις τα ETFs που θα ταιριάξουν με το δικό σου profile

✅ Εάν θέλεις να επενδύσεις στις αγορές χωρίς μεγάλα κόστη και προμήθειες (ακόμα και αφορολόγητα), τότε τα ETFs μπορούν να σε βοηθήσουν.

 ❌ Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει πως είναι εντελώς δωρεάν.

✅ Εάν θέλεις να επενδύσεις στις αγορές από τη ζεστασιά του σπιτιού σου και την ευκολία του ηλεκτρονικού σου υπολογιστή, τότε τα ETFs μπορούν να σε βοηθήσουν.

❌ Από την άλλη, θα πρέπει να κάνεις την απαραίτητη έρευνα για να επιλέξεις τον Online Broker που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σου.

✅ Εάν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις το ρίσκο των επενδύσεων σου μέσω της διαφοροποίησης που αυτά προσφέρουν, τότε τα ETFs μπορούν να σε βοηθήσουν.

Θα χαρώ να ακούσω τη γνώμη σου στα σχόλια.

Εσύ επενδύεις σε ETFs;

Το παθητικό χαρτοφυλάκιο του MoneyMinority

Το παθητικό χαρτοφυλάκιο του MoneyMinority

Εάν έχεις φτάσει μέχρι εδώ, συγχαρητήρια!

Θα υποθέσω πως το θέμα των παθητικών επενδύσεων σε ETFs σου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον και χαίρομαι που τα λεγόμενα μου σε κράτησαν εδώ.

Αν έχω πέσει μέσα, τότε είμαι σίγουρος πως θα βρεις ενδιαφέρον και το νέο μου επενδυτικό Project το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 2021, μόλις πάτησα τα 30 έτη.

Πρόκειται για ένα προσωπικό Long Term Passive Investment Project το οποίο έχει στόχο να μου εξασφαλίσει ένα μελλοντικό συνταξιοδοτικό κεφάλαιο και βασίζεται εξολοκλήρου σε ETFs.

Προσωπικό καθώς χρηματοδοτήθηκε και θα συνεχίσει να τροφοδοτείται συνεχώς από τα έσοδα της ατομικής μου επιχείρησης.

Long Term καθώς ο επενδυτικός ορίζοντας θα είναι μακροχρόνιος και θα φτάνει τα 30 χρόνια. Ο στόχος είναι η ρευστοποίηση της επένδυσης να γίνει όταν κλείσω τα 60 μου χρόνια.

Passive καθώς περιέχει μόνο 3 ETFs τα οποία περιλαμβάνουν Μετοχές Εταιριών Αναπτυσσόμενων & Ανεπτυγμένων Χωρών, Κρατικά Ομόλογα και Μετοχές Εταιριών Real Estate.

Project γιατί θέλω να τεστάρω ο ίδιος την μακροχρόνια απόδοση των παθητικών επενδύσεων, η λογική των οποίων με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Με άλλα λόγια, I want to put my money where my mouth is.

Το Portfolio είναι ανοιχτό προς όλους και έχω σκοπό να δημοσιεύω τα αποτελέσματα του ανά 6 μήνες όπου θα το τροφοδοτώ με επιπλέον χρήματα και θα κάνω την απαραίτητη εξισορρόπηση ανάμεσα στα assets.

Ρίξε μια ματιά στο παθητικό χαρτοφυλάκιο του MoneyMinority

⚠️ Disclaimer:
Το συγκεκριμένο Portfolio περιλαμβάνει τις προσωπικές μου επιλογές και δεν προτείνεται για αντιγραφή.
Δεν είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων, αλλά ένας ερασιτέχνης που παραθέτει δημόσια τα πειράματα του.
Χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που βρίσκεις εδώ για να μάθεις από τα δικά μου λάθη και όχι για να τις αντιγράψεις τυφλά.
Επενδύσεις = Ρίσκο.

Περισσότερο υλικό για ETFs

Εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με τα ETFs (και όχι μόνο), ρίξε μια ματιά στα παρακάτω άρθρα:

► Οδηγός Επενδύσεων για Αρχάριους
► Πώς Αγοράζω ETFs [βήμα βήμα]
Οι καλύτερες πλατφόρμες αγοράς ETF
Πώς μετράω την απόδοση των ETFs
UCITS ETFs: Φορολογία στην Ελλάδα
Ομόλογα ή Ομολογιακά ETFs;
► Επενδύσεις & Συναισθήματα
► Πώς να μην καταστρέψεις τις Επενδύσεις σου
► Γιατί οι επενδυτικές συμβουλές ΔΕΝ δουλεύουν
► DEGIRO Review
► eToro Review
► Trading212 Review

Ελληνική Κοινότητα Επενδυτών ETFs

Μπες στην ελληνική κοινότητα επενδυτών σε ETFs στο Facebook. Έλα να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε επί του θέματος και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.

📚 eBook για ETFs από το MoneyMinority

Προσπαθώ να γράψω ένα αναλυτικό eBook το οποίο θα μιλάει για τα ETFs. Σκοπός του είναι να πιάνει το θέμα ολιστικά και να είναι προσανατολισμένο γύρω από τον Έλληνα επενδυτή.

Κάνε subscribe στο newsletter για να ενημερωθείς μόλις κυκλοφορήσει:

.

Risk Disclaimer:
ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων και τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελούν προτροπή επένδυσης αλλά αποτελούν προσωπικές εμπειρίες και απόψεις μου.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο.
Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να χάσεις!

Affiliate Disclaimer:
Τα παραπάνω links προς τις υπηρεσίες που αναφέρονται ενδέχεται να είναι affiliate links. Εάν χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία μέσα από αυτά τότε βοηθάς το MoneyMinority να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος για εσένα.
Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

24 Comments

 1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΡΑΣΙΔΗΣ Reply

  κρίμα που δεν αναφέρεστε καθόλου στο μοναδικο Ελληνικο etf που υπάρχει

  • Δυστυχώς δεν μπορούν να αναφερθούν όλα σε ένα άρθρο Αναστάσιε, όσο μεγάλο και αν είναι.
   Ευχαριστώ για το σχόλιο.

 2. Αρχικά, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τις χρήσιμες πληροφορίες που παρέχεις ΔΩΡΕΑΝ.
  Θα ήθελα να σε ρωτήσω την γνώμη σου για τα multi-assets ETF’s που μπήκαν πρόσφατα στην ευρωπαική αγορά, όπως το Vanguard LifeStrategy 80% Equity.
  Βλέποντας πως ένα 80-20 portfolio μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα ETF φαίνεται αρκετά δελεαστικό για νέους επενδυτές.

  • Γεια σου Δημήτρη,

   εγώ σε ευχαριστώ για το χρόνο σου!
   Δεν έχω ακόμα εμπεριστατωμένη γνώμη καθώς δεν έχω προλάβει να τα δω όσο θα ήθελα.
   Θα αποκτήσω σύντομα όμως! 🙂

 3. Στέργιε σε ευχαριστώ για τις τόσες πληροφορίες που δίνεις! Δεν έχω καμία επαφή με το άθλημα και μέσα από το blog σου είναι πολύ κατανοητά. Συνέχισε την καλή δουλειά και όλοι sub και στο youtube!

 4. Στέργιε καλημέρα.
  Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μου και όλο τον κόσμο.
  Πες μου σε παρακαλώ που μπορώ να δω τι μου χρεώνει η DEGIRO για κάθε αγορά EΤF ακριβώς πριν το αγοράσω;
  Για παράδειγμα το Vanguard FTSE All-World High Div Yield UCITS USD δεν είναι στη λίστα με τα δωρεάν EΤF.
  Πατώντας να το αγοράσω ώστε να διαπιστώσω πόσο με χρεώνει δε βρήκα άκρη.
  Έκανα την ίδια διαδικασία με κάποιο που είναι στη λίστα και πάλι δε βρήκα άκρη.
  Μήπως μπορείς να μου δώσεις μια βοήθεια;
  Ευχαριστώ.

  • Γεια σου Γιώργο!

   Την τελική και ακριβή χρέωση για την κάθε αγορά θα την δεις λίγο πριν πατήσεις το κουμπί για να ολοκληρωθεί. Θα σου γράφει “Εκτιμώμενα Τέλη DEGIRO”. Αναλυτικά τις χρεώσεις μπορείς να τις δεις εδώ πάντως.

 5. Αντώνης Reply

  Καλησπέρα Στέργιε,

  Σε ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες που μας δίνεις. Έχω μία ερώτηση. Χθες δημιούργησα ένα λογαριασμό στη Freedom24. Ακόμα βέβαια προσπαθώ να εξοικειωθώ με το περιβάλλον της πλατφόρμας και όπως είναι φυσικό δεν έχω καλή εικόνα τι πρέπει να κάνω. Παρ’ όλ’ αυτά, ψάχνοντας 2-3 ETFs μου γεννήθηκε η απορία αν υποχρεούμαστε να αγοράσουμε μόνο ένα μερίδιο σε κάποιο με αξία για παράδειγμα 100 ευρώ ή μπορούμε να δώσουμε π.χ. 1000 ευρώ και να πάρουμε 10 μερίδια.

  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Χαρά μου Αντώνη,

   Αν η ερώτηση σου είναι αν μπορείς να αγοράσεις τμηματικές μετοχές στην Freedom24, τότε η απάντηση είναι όχι. Θα πρέπει να αγοράσεις ολόκληρο το Asset σε ακέραιες μονάδες.

 6. Μαρία Καλούτσα Reply

  Sterg σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες που παρέχεις. Τα κάνεις όλα απλά και κατανοητά. Είχα προσπαθήσει με παρακολούθηση μαθημάτων μέσα από την πλατφόρμα edx να ενημερωθώ αλλά επειδή αναφερόταν μόνο στην αμερικάνικη πραγματικότητα δεν μπόρεσα να αποκτήσω πρακτικές πληροφορίες.
  Σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και το ίδιο εύχομαι σε όλους όσους σε παρακολουθούν.

  • Στέργιε καλησπέρα. Καταρχάς συγχαρητήρια για την ολοκληρωμένη γνώση που έχεις συγκεντρώσει στη σελίδα. Αν είναι εφικτο θα μπορούσες να μου απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα – απορίες;
   Αρχικά θα με ενδιέφερε μια Long term επενδυση σε etf και μάλιστα όσο πιο απλή γίνεται ίσως 1 και μόνο etf με 6 μηνιαία επενδυση. Εχοντας κυρίως υπόψη το vti παρατηρώ ότι δεν υπάρχει ucits εκδοχή του.
   Ποιο θα μπορούσε να είναι εναλλακτικά 1 ucits etf με παρόμοια στοιχεία? Επίσης θα πρότεινες συναλλαγές etf μέσω κάποιας ελληνικής τραπεζας; Νομίζω θα το προτιμούσα περισσότερο από άποψη ασφαλείας. Υπάρχει κάποια online εφαρμογή ελληνικής τράπεζας για etf trading;

   Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!

 7. Εξαιρετικό άρθρο! Εχω ξεκινήσει να επενδύω στο eToro κυρίως μέσω αντιγραφών (Copy Trading) και πρόσφατα είδα οτι υπάρχει και η επιλογή των ETFs. Μέσα απο το άρθρο σου έμαθα ακόμα περισσότερα. Ελπίζω να μήν είναι φούσκα και να είναι απλά ενα ακόμα επενδυτικό σχήμα για Παθητικό Εισόδημα. Μήπως μπορείς να γράψεις για την σύγκριση μεταξύ Copy Trading και ETFs; Επίσης (άσχετο με το άθρο) έχεις εξαιρετικό λογαριασμό στο Instagram, και ξεκινησα να σε ακολουθώ. Ευχαριστώ για την γνώση που μοιράζεις!

  • Γεια σου Κώστα! Το έχω λίγο παραμελημένο το Instagram για να πω την αλήθεια. Με κουράζει λιγάκι. Όπως και να έχει, σε ευχαριστώ για το follow!

 8. Πολύ κατατοπιστικό άρθρο, συγχαρητήρια Sterg.
  Το Physical BTC ETF έχει τα χαρακτηριστικά των κλασσικών
  ETFS δηλαδή είναι ένα καλάθι επιλεγμένων crypto;

  • Σε ευχαριστώ πολύ Τακ (από το Παναγιωτάκ;)

   Απ’όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν (Spot) Bitcoin ETFs ακόμα παρά μόνο ETFs τα οποία αφορούν Futures Markets του Bitcoin (όπως το BITO της Proshares).
   Στην θεωρία, όμως, ένα BTC ETF θα ακολουθεί την τιμή του BTC ενώ ένα Crypto ETF μπορεί να περιέχει το καλάθι επιλεγμένων κρυπτονομισμάτων που αναφέρεσαι.

 9. Γιάννης Reply

  Πολύ καλή η δουλειά σου Στέργιο. Στο σημείο που αναφέρεσαι στην αυτοεξισορροπηση των ETFs έχεις ένα παράδειγμα με μετοχές της BP. Πως λειτουργεί ακριβώς ότι με το 1% του κεφαλαίου του ETFs σε μετοχές BP θα μιμηθεί τον δείκτη FTSE100; Δεν πρέπει να έχει τουλάχιστον την ίδια ή και μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση; Ευχαριστώ!

 10. Καλησπέρα, πολύ ωραίο άρθρο και καλή δουλειά. μια ερώτηση ποιος ειναι ο ειδικός κωδικός που πρέπει να δηλώσουμε τα etf μας στην εφορία?

  • Γεια σου Χρήστο και χαίρομαι που σου άρεσε!

   Συνοπτικά, η άκρη που έχω βγάλει εγώ είναι η εξής:
   Κωδικός 743: Το συνολικό κεφάλαιο που στέλνεις στον Broker
   Κωδικός 781: Το κεφάλαιο που τραβάς από τον broker (σύνολο – κέρδη)
   Κωδικός 659: Τα κέρδη που τράβηξες από τον broker

   Ρώτησε λογιστή όπως και να έχει όμως.

 11. Καλησπέρα,

  Το VWCE δεν είναι διαθέσιμο σε Freedom24.
  Υπάρχει κάποιο άλλο ETF σε euro αντίστοιχο?

 12. Εξαιρετικη και πιο σοβαρή δουλειά σε σχέση με συναδέλφους. Πως ακριβώς λειτουργεί η εξισορρόπηση? Κάθε ποτέ πρέπει να γίνεται στο χαρτοφυλάκιο μας και με ποιο τρόπο.

 13. Γεια σου Στεργιο! Καταρχήν συγχαρητήρια για όλα σου τα άρθρα και τις συμβουλές σου γενικότερα. Μας έχεις βοηθήσει αρκετά. Θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής. Προσπαθώντας να βρω το ETF της Xtracker που περιγράφεις στα άρθρα σου, το συναντώ άλλες φορές με την κατάληξη 1C και άλλες φορές με κατάληξη 4C. Μπορείς να μου πείρας ποια είναι η διαφορά τους;

  • Γεια σου Μάνο, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Διαφέρουν στο πως κάνουν weight τις θέσεις τους. Συγκεκριμένα, το 4C είναι weighted by free-float adjusted market capitalisation (δηλαδή μετοχές με μεγαλύτερο market cap συμμετέχουν περισσότερο στο δείκτη) ενώ το 1C είναι equal weight (όλες οι μετοχές έχουν την ίδια βαρύτητα). Ελπίζω να βοήθησα! 🙂

Write A Comment