ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Τι Είναι το Bitcoin και Πώς Λειτουργεί; Οδηγός για Αρχάριους

🔄 Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 03 Μαρτίου 2024

🎁 Πλατφόρμες αγοράς bitcoin που προσφέρουν bonus εγγραφής

Για να βρίσκεσαι εδώ, υποθέτω πως θέλεις να μάθεις περισσότερα για το κρυπτονόμισμα που ακούει στο όνομα Bitcoin (BTC).

Τα συγχαρητήρια μας στη Google, λοιπόν, που σε έφερε από τα μέρη μας! Στο άρθρο που ακολουθεί θα μιλήσω για το bitcoin και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος.

Θα δούμε, με εύκολα ελληνικά και απλή ορολογία, τι είναι το Bitcoin και ποιος το δημιούργησε.

Αφού ξεκαθαρίσουμε το τι είναι θα μιλήσουμε για τους λόγους που το κάνουν σημαντικό καθώς και το τι προβλήματα έρχεται να λύσει.

Τέλος, θα περιγράψουμε περιληπτικά το πως δημιουργείται, το πως λειτουργεί αλλά και από που μπορεί κάποιος να το αγοράσει.

Α, και μην ανησυχείς: δεν απαιτείται τεχνικό ή οικονομικό background για να αντιληφθείς όλα όσα θα πούμε.

☕ Φτιάξε καφεδάκι και πάμε να δούμε τι είναι αυτό το bitcoin…

Bitcoin για αρχάριους – τι πρέπει να ξέρω

Πριν περάσουμε στο αναλυτικό άρθρο, ακολουθούν κάποιες γρήγορες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Bitcoin. Θα πρότεινα να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο – θα λύσει αρκετές απορίες.

Τι είναι το bitcoin; Αποτελεί το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα στην ανθρώπινη ιστορία. Δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να μεταφέρουν αξία (δηλαδή χρήμα) μεταξύ τους, μέσω διαδικτύου. Το Bitcoin είναι τρία πράγματα: λογισμικό, δίκτυο και νόμισμα μαζί.

Γιατί είναι σημαντικό; Μέσω του δικτύου του επιτρέπει ασφαλείς, άμεσες και απευθείας συναλλαγές, από άνθρωπο σε άνθρωπο (P2P). Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα, λειτουργεί χωρίς κεντρική αρχή ή κυβερνητική εποπτεία, πραγμά που το καθιστά αποκεντρωμένο. Όντας κάτοχος, είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης εν΄ός νομίσματος η χρήση του οποίου δεν απαιτεί κάποια τρίτη υπηρεσία (τράπεζα) ή έγκριση από κάποια αρχή (κράτος).

Πώς λειτουργεί το bitcoin; Κάθε συναλλαγή λαμβάνει χώρα μέσα στο δίκτυο του, προστατεύεται από κρυπτογραφία και καταγράφεται σε ένα δημόσιο βιβλίο (βάση δεδομένων) που ονομάζεται blockchain. Κάθε κάτοχος έχει μία μοναδική διεύθυνση μέσα στο δίκτυο από την οποία μπορεί να στείλει (και να λάβει) νομίσματα. Η λειτουργία του διασφαλίζεται μέσω πολύπλοκων μαθηματικών πράξεων (από miners) ενώ η εγκυρότητα των συναλλαγών επιβεβαιώνεται από άλλους χρήστες του δικτύου (nodes).

Πώς λειτουργεί το Blockchain; Ένα blockchain αποτελεί μία πιο φαντεζί λέξη για να αναφερθείς σε μία βάση δεδομένων η οποία λειτουργεί αποκεντρωμένα. Με λίγα λόγια, αντί να είναι αποθηκευμένη σε ένα κεντρικό σημείο διατηρείται κατανεμημένα σε πολλούς υπολογιστές σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Πώς φτιάχνεται το bitcoin; Τα νομίσματα δημιουργούνται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη ή mining. Αυτή περιλαμβάνει την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών πράξεων από πανίσχυρους υπολογιστές οι οποίοι καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Πέραν της δημιουργία νέων νομισμάτων, η συγκεκριμένη διαδικασία διασφαλίζει και το δίκτυο από κακόβουλες επιθέσεις.

Είναι το bitcoin νόμιμο; Ναι, το bitcoin είναι νόμιμο! Κάποιες χώρες το έχουν υιοθετήσει ως επίσημο νόμισμα κράτους (Ελ Σαλβαδόρ & Κεντρική Αφρική), οι περισσότερες το θεωρούν ως επενδυτικό όχημα (παρόμοιο με τον χρυσό) ενώ στην Κίνα και την Αίγυπτο έχει απαγορευτεί.

Πώς ξεκίνησε το bitcoin; Παρουσιάστηκε το 2009 από κάποιον (ή κάποιους) με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Το project ξεκίνησε ως ανοικτού κώδικα (open source) και είχε σκοπό τη δημιουργία μιας νέας μορφής χρήματος η οποία θα είχε την ικανότητα να λειτουργεί παράλληλα με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αρχή ή κυβέρνηση.

Πώς να ξεκινήσω με το bitcoin; Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσεις το τι είναι, πώς λειτουργεί αλλά και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μελετήσεις ποιο ρόλο εξυπηρετεί στην επενδυτική σκακιέρα (προστασία απέναντι σε πληθωρισμό; μέσο διαφύλαξης αξίας; traditional finance hedge;). Τέλος, εάν αποφασίσεις ότι θέλεις να ασχοληθείς μαζί του θα πρέπει να δεις από που θα το αγοράσεις αλλά και πως θα το αποθηκεύεσεις.

Πώς αγοράζω Bitcoin; Ο πιο εύκολος τρόπος να αγοράσεις BTC είναι κάνοντας χρήση κάποιου well-known ανταλλακτηρίου όπως η Binance και η ByBit. Αφού το αγοράσεις, το επόμενο βήμα είναι να το μεταφέρεις σε ένα δικό σου πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων για περισσότερη ασφάλεια.

Ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων

Binance Bonus
Bybit Bonus
Crypto.com Bonus
KuCoin Bonus
Pionex Bonus
Gate.io Bonus

Nexo bonus:

Binance bonus:

ByBit bonus:

Wirex bonus:

Cryptocom bonus:

KuCoin bonus:

Pionex bonus:

Gate.io bonus:

$25 σε BTC

$100 rebates & 10% Έκπτωση

έως $30.000

έως $15

$25 σε CRO

15% Έκπτωση

5% Έκπτωση

10% Έκπτωση

📙 Οδηγός αγοράς Bitcoin, βήμα βήμα

Τι θα διαβάσεις σήμερα:

.

🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το Video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube.

Τι-είναι-το-Bitcoin

Τι είναι το Bitcoin;

Τον Οκτώβριο του 2008 έγινε η δημοσίευση ενός Whitepaper με το όνομα Bitcoin: A P2P Electronic Cash System από κάποιον Satoshi Nakamoto.

Μέσα στην πολύ σύντομη έκθεση των 9 σελίδων, αναφερόταν στην δημιουργία ενός πλήρους αποκεντρωμένου νομίσματος, το οποίο θα είχε το όνομα Bitcoin (BTC) και θα “έτρεχε” πάνω σε μια τεχνολογία η οποία ονομαζόταν Blockchain.

⚠️ Note:
Bitcoin ονομάζεται το ψηφιακό νόμισμα, BTC είναι η συντομογραφία του και Blockchain η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται/τρέχει/αναπτύσσεται.

Το Bitcoin, με λίγα λόγια, αποτελεί μια μορφή ψηφιακού αποκεντρωμένου χρήματος.

Ψηφιακό διότι διακινείται μονάχα μέσα στο Internet χωρίς να υπάρχει σε φυσική μορφή.

Αποκεντρωμένο διότι δεν εκδίδεται ούτε ελέγχεται από μια κεντρική αρχή (μια τράπεζα ή μια κυβέρνηση) αλλά τρέχει αυτόνομα με τη δική του νομισματική πολιτική στο δίκτυο του.

Χρήμα διότι μπορεί να μεταφέρει αλλά και να διαφυλάξει αξία.

Τι είναι το Bitcoin;

⚠️ Newbie Note:
Τα κέρματα με το σήμα του Bitcoin που βλέπεις, συχνά πυκνά, στο Internet είναι προϊόν επεξεργασίας. Μην έρθει κάποιος και σου πουλήσει φυσικά νομίσματα ως Bitcoin. Το Bitcoin ΔΕΝ έχει φυσική υπόσταση.

Το Bitcoin είναι 3 πράγματα: Λογισμικό, Δίκτυο & Νόμισμα μαζί.

 1. Το Λογισμικό του Bitcoin
  Αναφέρομαι στο Software, δηλαδή τον κώδικα σύμφωνα με τον οποίο τρέχει το Bitcoin. Ο κώδικας αυτός είναι ανοιχτός και προσβάσιμος και ο καθένας μπορεί να τον ελέγξει, να τον επεξεργαστεί ή να τον αντιγράψει.
 2. Το Δίκτυο του Bitcoin
  Αναφέρομαι στο Δίκτυο, δηλαδή σε όλους τους χρήστες που έχουν κατεβάσει το λογισμικό του Bitcoin στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή (έχουν γίνει Nodes) και το λειτουργούν ώστε να προσφέρουν στην διασφάλιση και την ομαλή λειτουργία του.
 3. Το Νόμισμα Bitcoin
  Αναφέρομαι στον μηχανισμό με τον οποίο μπορείς να μεταφέρεις ή να διατηρήσεις αξία μέσα στο δίκτυο του Bitcoin.

Η τεχνολογία πάνω στην οποία τρέχει το Bitcoin ονομάζεται Blockchain.

Όπως είπαμε, το Bitcoin δεν εκδίδεται από κάποιο κεντρικό φορέα αλλά δημιουργείται, αποθηκεύεται, μεταφέρεται και ανταλλάσσεται αποκλειστικά μέσα σε ένα δικό του μητρώο καταγραφής (ledger).

Αυτό το μητρώο είναι το BlockChain του Bitcoin το οποίο είναι δημόσιο, διαφανές και έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι, ανεξαιρέτως.

Μπορείς να το σκεφτείς ως ένα τετράδιο στο οποίο καταγράφονται, κάθε στιγμή, όλες οι ποσότητες Bitcoin, τα υπόλοιπα που μπορεί να διατηρεί ο καθένας καθώς και όλες οι συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Bitcoin Review

❓Τι είναι:

Ψηφιακό Νόμισμα

 Χρησιμότητα:

Μεταφορά & Αποθήκευση Αξίας

₿ Κρυπτονόμισμα:

Bitcoin

️ Συντομογραφία:

BTC

 Δημιουργός:

Satoshi Nakamoto

⚙️ Τεχνολογία:

Bitcoin's Blockchain

  Έτος Δημιουργίας:

2008

 Max Supply:

max 21.000.000 BTC

 Supply Style:

μελλοντικά Αποπληθωριστικό 

⚙️ Consensus Mechanism:

Proof of Work (POW)

⛏️ Δημιουργία Νέων Νομισμάτων:

μέσω Mining

↑ Πίσω στην αρχή

Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;

Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;

Ο δημιουργός του Bitcoin όπως αναφέρεται και στο Whitepaper είναι κάποιος, αυτοαποκαλούμενος ως Satoshi Nakamoto.

Το συγκεκριμένο όνομα αποτελεί ένα ψευδώνυμο καθώς δεν γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα ποιος είναι ο άνθρωπος ή η ομάδα που κρύβεται πίσω από αυτό. Η τελευταία επικοινωνία του Satoshi με το community ήταν το 2011.

Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto - Δημιουργός Bitcoin

Όπως καταλαβαίνεις, το Internet δεν μπορεί να αφήσει κάτι τέτοιο να περάσει έτσι και να μην ψάξει να βρει την αληθινή ταυτότητα του δημιουργού μιας τόσο ριζοσπαστικής τεχνολογίας.

Κάποιοι άνθρωποι που φημολογούνται (σύμφωνα με το Internet) ότι βρίσκονται πίσω από το ψευδώνυμο του Satoshi Nakamoto, είναι ο Dorian Nakamoto, ο Hal Finey, ο Craig Wright και ο Nick Szabo.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς θα αγοράσω Bitcoin;

Αγόρασε Bitcoin μέσω της Binance, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Εάν χρησιμοποιήσεις το παρακάτω link θα κερδίσεις 10% έκπτωση στις προμήθειες… για πάντα!
🎁 Πάρε το bonus
Μάθε περισσότερα για την Binance

Γιατί είναι σημαντικό το Bitcoin;

Γιατί είναι σημαντικό το Bitcoin;

ή αλλιώς, γιατί η αποκέντρωση είναι τόσο σημαντική

Πρώτη φορά στην ιστορία, μετά την εμφάνιση του ψηφιακού χρήματος, υπάρχει μία εναλλακτική στο παραδοσιακό νομισματικό σύστημα.

Αυτό που κάνει το Bitcoin να ξεχωρίζει είναι πως αποτελεί μια μορφή χρήματος η οποία δεν ελέγχεται από μια ανώτερη αρμόδια αρχή αλλά υπάρχει και λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα.

Το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο

Γιατί είναι σημαντικό το Bitcoin;

Για να γίνει πιο κατανοητή η έννοια της αποκεντρωποίησης, θα χρησιμοποιήσω την αντίστοιχη αναλογία που χρησιμοποίησα και στον Οδηγό Αγοράς Bitcoin.

Αναλογίσου, για μία στιγμή, με ποιον τρόπο μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία αναζητούσες πριν την ύπαρξη του internet.

Το μόνο που μπορούσες να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε συγκεκριμένες πηγές όπως μεγάλες εφημερίδες, κανάλια της τηλεόρασης, εγκυκλοπαίδειες, βιβλιοθήκες κτλ

Αυτό σημαίνει πως η ροή της πληροφορίας ήταν κεντροποιημένη.

Το Internet ήρθε να αλλάξει ριζοσπαστικά την παραπάνω παραδοχή και να καταστήσει την ροή της πληροφορίας εντελώς αποκεντρωμένη.

Πλέον, ο καθένας μπορεί να μεταδώσει πληροφορία προς τον οποιονδήποτε αλλά και να λάβει πληροφορίες από οποιονδήποτε εύκολα και γρήγορα με μερικά κλικς.
Ο πομπός μπορεί να γίνει δέκτης και τούμπαλιν.

Ωραία, το bitcoin είναι κάτι αντίστοιχο για το χρήμα!

Με τον ίδιο τρόπο που το Internet ήρθε να φέρει την αποκέντρωση της πληροφορίας, το Bitcoin μπορεί να αποτελέσει την αποκέντρωση του χρήματος!

Ο καθένας μπορεί να στείλει ή να λάβει πληρωμές από μόνος του, χωρίς την ύπαρξη κάποιου μεσάζοντα!

“Το Bitcoin θα είναι για τις τράπεζες ό,τι το email για τα ταχυδρομεία.”

Rick Falkvinge

Σε ακούω ήδη να ρωτάς:

“Για ποιον λόγο είναι σημαντική η αποκέντρωση;”

Διότι αυτή θα σε κάνει πραγματικό κάτοχο των χρημάτων σου!

Πως Λειτουργεί το Bitcoin;

“Μα, τι λες πάλι ρε Sterg!
Δηλαδή τα χρήματα που έχω ήδη στην τράπεζα δεν είναι δικά μου;
Ποιανού είναι; Του Φούφουτου;”

Πράγματι, είναι δικά σου αλλά με ένα μικρό αστεράκι. Η πρόσβαση στα χρήματα σου γίνεται πάντα μέσω μιας τρίτης υπηρεσίας, αυτή μιας τράπεζας.

Είσαι κάτοχος μέχρι η τράπεζα να σου αρνηθεί την αποστολή κάποιου εμβάσματος, να σου απαγορέψει μια ανάληψη από ATM η να παγώσει εντελώς τον λογαριασμό σου. Είσαι κάτοχος μέχρι μια κυβέρνηση να αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα κούρεμα και να μειώσει τις καταθέσεις σου. 

Από την άλλη, το μόνο που θα σου ζητήσει το Bitcoin είναι μια σύνδεση στο Internet και ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή.
Με αυτά τα δύο μπορείς να μεταφέρεις τα χρήματα σου παντού σε όλο τον πλανήτη και να πραγματοποιήσεις αποστολές σε οποιονδήποτε χρήστη, οπουδήποτε στον κόσμο, οποτεδήποτε χωρίς να μπορεί να σου το αρνηθεί κανείς.

.

Τα αρνητικά του κεντροποιημένου μοντέλου χρήματος

Το νομισματικό μοντέλο που βρίσκεται σε ισχύ αυτή τη στιγμή είναι πλήρως κεντροποιημένο. Οι κεντρικές τράπεζες είναι υπεύθυνες για την έκδοση και τον έλεγχο του παραστατικού χρήματος ενώ οι εμπορικές για την διακίνηση του.

Όταν, όμως, ο πλήρης έλεγχος της έκδοσης και της προσφοράς χρήματος ελέγχεται από συγκεκριμένα ιδρύματα μπορούν να συμβούν τα παρακάτω:

#1 Κακή διαχείριση

Πολλές φορές τα συμφέροντα της κεντρικής αρχής που εκδίδει το χρήμα δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του κόσμου.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκδοση χρήματος για την σωτηρία κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (πχ μιας τράπεζας ή μιας ιδιωτικής εταιρείας).

Η έκδοση μεγάλης ποσότητας χρήματος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού το οποίο σημαίνει πως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται.

#2 Διαφθορά

Η δύναμη οδηγεί σε διαφθορά.
Η πολύ δύναμη οδηγεί σε μεγάλη διαφθορά!

Όταν κάποιος έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει χρήμα, δηλαδή το μέσο με το οποίο ανταλλάσσουμε την αξία ελέγχει πρακτικά τον κόσμο.

#3 Έλεγχος

Πρακτικά, το παραστατικό χρήμα καθιστά τις τράπεζες και το κράτος τον απόλυτο και πραγματικό ελεγκτής των χρημάτων σου. Μπορεί οποιαδήποτε ώρα και στη στιγμή κρίνει αυτό, να επέμβει και να δεσμεύσει τα χρήματα σου ή να σου αρνηθεί την πρόσβαση σε αυτά.

Χμμ… Rings a bell;

Στις 15 Μαρτίου 2013, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup για την πολιτική απόφαση που θα έπρεπε να παρθεί για την Κύπρο και το πρόγραμμα διάσωσης, αποφασίστηκε κούρεμα καταθέσεων 6,5% μέχρι τις €100.000 και 9,5% για τις καταθέσεις από τις €100.000 και άνω σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Τον Ιούνιο 2015 καθιερώθηκαν στην Ελλάδα Capital Controls για να προλάβουν μια πλήρη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από ένα ανεξέλεγκτο bank run. Ως καταθέτης, περιοριζόσουν σε ένα όριο ημερήσιας ανάληψης μετρητών που έφτανε τα 60 Ευρώ ενώ δεν μπορούσες καν να στείλεις κεφάλαια σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Και αυτά ήταν παραδείγματα τα οποία αφορούσαν ολόκληρα κράτη, φαντάσου ποιο είναι το μέγεθος της εξουσίας που έχουν σε μεμονωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

↑ Πίσω στην αρχή

Σύγκριση Bitcoin & τραπεζικού μοντέλου

Σύγκριση Bitcoin & τραπεζικού μοντέλου

Ας προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε το Bitcoin με το μοντέλο μιας παραδοσιακής τράπεζας.

Όπως φαντάζομαι θα γνωρίζεις ήδη, η συντριπτική πλειοψηφία του παραστατικού χρήματος (€, $ κτλ) βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή στα μητρώα των τραπεζών. Ελάχιστα από αυτά βρίσκονται σε φυσική μορφή ως μετρητά.

Η κάθε τράπεζα είναι υπεύθυνη και υποχρεωμένη να διατηρεί μια δική της βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφει όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα των καταθετών της και θα την ανανεώνει σύμφωνα με κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν.

Στην βάση δεδομένων αυτή (τραπεζικό μητρώο), όμως, δεν υπάρχει διαφάνεια!

Βρίσκεται αποθηκευμένη στα συστήματα της τράπεζας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και την σωστή λειτουργία της.
Κανείς άλλος (πέραν άλλων ρυθμιστικών αρχών) δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με το Bitcoin!

Μπορεί ο οποιοσδήποτε, την οποιαδήποτε στιγμή να δει όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα και τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε πραγματικό χρόνο.

Κεντροποιημένο και Αποκεντροποιημένο Σύστημα

Το μόνο που δεν μπορεί να δει είναι ποιος είναι κάτοχος του οποιοδήποτε ποσού καθώς και το ποιοι συμμετέχουν στην οποιαδήποτε συναλλαγή!

Το Bitcoin προσφέρει μια σχετική, αλλά όχι απόλυτη, ανωνυμία.
Pseudo-anonymity

Ενώ όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθώς και τα διαθέσιμα υπόλοιπα είναι ανοιχτά και δημόσια προς όλους, τα ονόματα των ιδιοκτητών τους είναι κρυφά.
Το μόνο που θα δεις είναι διευθύνσεις Bitcoin (Public Address) και μεταφορές συγκεκριμένης ποσότητας BTC μεταξύ τους.

⚠️ Παράδειγμα Διεύθυνσης Bitcoin:
1APVLDd15HXYVThThc7v46Ys9HbQf9H5Ay

↑ Πίσω στην αρχή

Η αλήθεια είναι πως, πλέον, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν τα στοιχεία του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από μια διεύθυνση Bitcoin.
Αυτό σημαίνει πως η ανωνυμία πίσω από το Bitcoin αποτελεί περισσότερο ένα Urban Legend παρά πραγματικότητα.

Το μητρώο του Bitcoin δεν φυλάσσεται σε έναν μόνο υπολογιστή, αλλά υπάρχει και διατηρείται με την μορφή αντιγράφου σε όλους όσους συμμετέχουν στο δίκτυο του.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να συμβούν στο Bitcoin καθώς δεν ελέγχεται ούτε δημιουργείται από κάποια κεντρική αρχή.

Βλέπω την επόμενη, εύλογη, ερώτηση να έρχεται:

“Εάν δεν υπάρχει κάποιος που να ελέγχει ή να εκδίδει το Bitcoin, πως μπορώ να το εμπιστευτώ;”

Εξάλλου, η έννοια του μεσάζοντα δεν δημιουργήθηκε χωρίς να υπάρχει και η αντίστοιχη ανάγκη.

Ένας μεσάζοντας έρχεται για να προσφέρει εγγύηση και ασφάλεια ότι και οι δύο πλευρές μιας συναλλαγής θα είναι συνεπείς στην συμφωνία τους.

Για παράδειγμα:
Εάν πληρώσεις μέσω τράπεζας έναν έμπορο να σου στείλει ένα προϊόν και αυτός δεν σου το στείλει, μπορείς να απευθυνθείς πίσω στην τράπεζα ώστε να σου επιστρέψει τα χρήματα σου. Αντίστοιχα, ο έμπορος έχει την εγγύηση της τράπεζας ότι θα εισπράξει τα χρήματα του πελάτη ώστε αυτός να προχωρήσει στην αποστολή του προϊόντος.

Η τράπεζα, ως μεσάζοντας, εξαλείφει αυτό το ρίσκο που θα έπρεπε να πάρουν και οι δύο πλευρές με αντάλλαγμα κάποια χρήματα.

Το Bitcoin έρχεται να βγάλει τον ανθρώπινο παράγοντα ως μεσάζοντα (τράπεζα) και να τον αντικαταστήσει με την τεχνολογία (Blockchain).

Πως όμως είμαστε σίγουροι ότι αυτή η τεχνολογία λειτουργεί σωστά ή δεν θα παραβιαστεί από κάποιον Hacker;

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς λειτουργεί το Bitcoin;

Πώς λειτουργεί το Bitcoin;

γιατί το bitcoin δεν μπορεί να χακαριστεί

Όπως είδαμε και στην αρχή, το Bitcoin αποτελεί ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία του Blockchain.

Με απλά λόγια, το Blockchain αποτελεί ενός είδους βάση δεδομένων.

Σε αυτή τη βάση δεδομένων είναι καταγεγραμμένα, κάθε στιγμή, όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα σε Bitcoin καθώς και όλες οι συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Η διαφορά με μια κλασική βάση δεδομένων είναι ότι στο Blockchain τα δεδομένα αποθηκεύονται ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι μονάχα σε ένα, κεντρικό server.

Πως λειτουργεί το Bitcoin;

Τα δεδομένα αποθηκεύονται με την μορφή blocks τα οποία συνδέονται στην σειρά, το ένα μετά το άλλο. Ακριβώς όπως μια αλυσίδα.

Block (κουτί) + Chain (αλυσίδα) = Blockchain
See what they did there?

Το δίκτυο του Bitcoin λειτουργεί και αναπτύσσεται μέσα από συνεχείς updates της συγκεκριμένης βάσης δεδομένων τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Κάθε υπολογιστής που συμμετέχει στο δίκτυο (Bitcoin Node) διατηρεί ένα αντίγραφο του blockchain και επιβεβαιώνει την κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται σε αυτό.

Σκέψου, λοιπόν, πως κάθε φορά που “ανακοινώνεται” μια νέα συναλλαγή bitcoin όλοι όσοι συμμετέχουν στο δίκτυο θα πρέπει να ανανεώσουν το αντίγραφο του Blockchain που διατηρούν ώστε να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το Bitcoin δεν μπορεί να χακαριστεί.

Για να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε προσθήκη νέας πληροφορίας στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους υπολογιστές που συμμετέχουν στο δίκτυο και διατηρούν το αντίγραφο του Blockchain.

Σκέψου το ως εξής: Για να hackαρεις μια τράπεζα θα πρέπει να hackαρεις τα συστήματα της. Για να hackάρεις το Bitcoin θα πρέπει να hackαρεις όλους τους υπολογιστές που συμμετέχουν στο δίκτυο του (ή, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το 51% αυτών)

⚠️ Newbie Tip:
Όταν λέμε ότι το Bitcoin είναι unHackable, αναφερόμαστε στην τεχνολογία του Blockchain και στον τρόπο που αυτή λειτουργεί.
Αυτό όμως δεν αφορά τους λογαριασμούς που διατηρείς σε διάφορα Online Exchange Platforms οι οποίοι μπορούν κάλλιστα να παραβιαστούν από Hackers οι οποίοι θέλουν τα κρυπτονομίσματα σου.

📚 Υλικό για Διάβασμα:
Δες πως θα προστατευθείς στον Οδηγό Ασφαλείας Κρυπτονομισμάτων ▶

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς-λειτουργεί-το-Bitcoin

Πώς λειτουργεί το Blockchain;

Για να γίνει πιο απλό ας το δούμε με ένα παράδειγμα:

Όντας “άπλας”, θέλω να στείλω ένα ολόκληρο Bitcoin στον φίλο μου τον Χρήστο για το εξαιρετικό editing των Video του MoneyMinority στο Youtube.

Αυτή η συναλλαγή θα επιφέρει μια αλλαγή στα δεδομένα του Blockchain καθώς θα πρέπει να γίνει μεταφορά ενός Bitcoin από τη δική μου προσωπική διεύθυνση στη προσωπική διεύθυνση του Χρήστου.

Τα δεδομένα αυτής της αλλαγής θα προστεθούν σε ένα ολοκαίνουριο block το οποίο θα περιέχει και τα δεδομένα άλλων συναλλαγών που πραγματοποιούνται εκείνη τη στιγμή.

Κάθε Block μπορεί να χωρέσει μια συγκεκριμένη ποσότητα πληροφορίας. Μόλις “γεμίσει” με τις πληροφορίες που μπορεί να χωρέσει τότε κλείνει και προστίθεται στην αλυσίδα του blockchain.

Όπως καταλαβαίνεις, κάθε Block στην αλυσίδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο αλλά και με το επόμενο.
Εφόσον ένα Block προστεθεί στην αλυσίδα ΔΕΝ μπορεί να δεχτεί οποιουδήποτε είδους επεξεργασία γιατί θα “σπάσει” την αλυσίδα.
Αυτό καθιστά τις συναλλαγές με Bitcoin μη-αναστρέψιμες.

Στο Blockchain του Bitcoin προστίθεται ένα καινούριο block στην αλυσίδα κάθε περίπου 10 λεπτά.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς δημιουργείται το Bitcoin;

Εάν έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο με το Bitcoin, θα έχεις ακούσει σίγουρα για την έννοια του Mining.

Τι είναι το Bitcoin Mining;

Το Bitcoin Mining αποτελεί τη διαδικασία μέσω της οποία δημιουργούνται τα νέα νομίσματα Bitcoin που προστίθενται στο δίκτυο του.

Τι είναι το Bitcoin Mining;

Το Bitcoin mining είναι η διαδικασία “αναβάθμισης” του μητρώου καταγραφής συναλλαγών του Bitcoin, δηλαδή του Blockchain.

Η δουλειά γίνεται από πανίσχυρους υπολογιστές (πχ ASICs) οι οποίοι προσπαθούν να “μαντέψουν” ένα συγκεκριμένο αριθμό που λύνει μια εξίσωση που γίνεται generated τυχαία από το σύστημα.

Ο πρώτος miner που θα “μαντέψει” σωστά τον αριθμό που λύνει την παραπάνω εξίσωση πετυχαίνει την “αναβάθμιση” του Blockchain και παράλληλα “κερδίζει” και τα νέα bitcoins που δημιουργήθηκαν!

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το πως δημιουργείται το bitcoin μπορείς να φανταστείς το παρακάτω:

Κάθε φορά που ο υπολογιστής σου “μαντεύει” σωστά τον αριθμό που λύνει την εξίσωση τότε δημιουργείται μια “νέα σελίδα” στο μητρώο του bitcoin (blockchain) με όλα τα bitcoins που συμμετέχουν εκεί να γίνονται δικά σου.

Όπως είναι λογικό, όσο πιο δυνατός είναι ο υπολογιστής που χρησιμοποιείς για mining, τόσο περισσότερες “μαντεψιές” μπορεί να κάνει το δευτερόλεπτο άρα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να πετύχεις τον σωστό αριθμό και να λύσεις την εξίσωση!

Οι παλιές καλές ημέρες που το bitcoin mining ήταν κερδοφόρο για casual users έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!

Την σήμερον ημέρα, για να μπορέσεις να κάνεις bitcoin mining χρειάζεται να κάνεις μια σοβαρή επένδυση σε εξοπλισμό (μαζί με σωστή ψύξη και αποθήκευση του) καθώς δεν θα καταφέρεις τίποτα εάν προσπαθήσεις με ένα συμβατικό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

📚 Περισσότερο Υλικό:
Μπορείς εύκολα να κάνεις τα μαθηματικά και να δεις εάν “βγαίνει η πράξη” χρησιμοποιώντας ένα online bitcoin mine calculator.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς αποκτάω Bitcoin;

Υπάρχουν 2 τρόποι με τους οποίους μπορείς να φέρεις Bitcoin στην κατοχή σου:

Εάν διάβασες το προηγούμενο κεφάλαιο θα είδες πως το Bitcoin Mining δεν είναι οικονομικά συμφέρον για τον μέσο οικιακό χρήστη.
*Εκτός αν έχεις πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα και επαγγελματικό εξοπλισμό mining

Άρα μένουμε με την δεύτερη (και πιο ρεαλιστική) επιλογή η οποία είναι να προμηθευτείς already-mined Bitcoin από κάποια άλλη πηγή.

Η τιμή του Bitcoin (BTC) αυτή τη στιγμή:

⚠️ Newbie Note:
Δεν απαιτείται να αγοράσεις ολόκληρα Bitcoins.
Μπορείς να αγοράσεις υποδιαιρέσεις πολλών δεκαδικών για όποια ποσότητα χρημάτων επιθυμείς. πχ 10€, 20€, 150.000€

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς αγοράζω bitcoin (BTC);

Ο πιο ασφαλής, γρήγορος και οικονομικός τρόπος να προμηθευτείς Bitcoin από το Internet είναι αγοράζοντας το μέσω ενός δημοφιλούς ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Τι είναι τα ανταλλακτήρια; Αποτελούν πλατφόρμες οι οποίες αναλαμβάνουν να φέρουν σε επαφή χρήστες που έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα και θέλουν να τα πουλήσουν με χρήστες που θέλουν να τα αγοράσουν.

Binance

ByBit

Crypto.com

Nexo

Wirex

Pionex

⭐
Η καλύτερη συνολική επιλογή


Ιδανική για Trading


Το καλύτερο bonus εγγραφής


Τα καλύτερα επιτόκια


Η καλύτερη crypto κάρτα

烙
Δωρεάν 16 Trading Bots

Ίδρυση:

2017

2018

2016

2018

2014

2019

 Νομίσματα:

401

555

321

70+

250

365

 Ζεύγη:

1.507

799

669

596

Spot Fees:

0.1%

0.1%

0.075%

0%

εξαρτώνται

0.05%

Futures Fees:

0.05%

0.055%

0.017%

❌

❌

0.02%

Κάρτα Crypto:

❌

Κάρτες crypto.com
Κάρτες crypto.com
Κάρτες crypto.com
Κάρτες crypto.com

❌

Cashback:

❌

❌

έως 5%

έως 2%

έως 8%

❌

Επιτόκιο σε Stables

✅

✅

έως 6,5%

έως 16%

έως 20%

❌

Επιτόκιο σε BTC

✅

✅

έως 5%

έως 7%

έως 6,5%

❌

Bonus:

-10% fees + $100 rebates

έως $30.000

$25 σε CRO

$25 σε BTC

$15

-10% σε fees

 Οδηγοί:

 Ψάχνεις μία εφαρμογή για να παρακολουθείς το χαρτοφυλάκιο σου;

Δοκίμασε το GetQuin δωρεάν

Προσοχή: Επέλεξε πλατφόρμες οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα αρκετά χρόνια λειτουργίας στην πλάτη τους. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσεις το ρίσκο από ενδεχόμενες απάτες, scams, ponzi schemes αλλά και πιθανά κενά ασφαλείας που μπορεί να αντιμετωπίσει μια “φρέσκια” πλατφόρμα.

Εάν έπρεπε να συνοψίσω τη διαδικασία αγοράς bitcoin σε 5 βήματα τότε αυτά θα ήταν:

 1. Επιλογή του κατάλληλου ανταλλακτηρίου
 2. Δημιουργία ενός λογαριασμού και επιβεβαιώση του μέσω KYC
 3. Αποστολή χρημάτων στο ανταλλακτήριο μέσω κάρτας ή εμβάσματος
 4. Αγορά BTC
 5. Μεταφορά των Bitcoins σου σε άλλο ασφαλές πορτοφόλι (ή και όχι)

*10% Έκπτωση σε Προμήθειες στη Binance*
Δημιούργησε τον λογαριασμό σου από το παρακάτω link και κέρδισε 10% Έκπτωση σε όλες τις προμήθειες για ΠΑΝΤΑ.

Μάθε περισσότερα για την Binance.

Εάν θέλεις να μάθεις πως μπορείς να αγοράσεις Bitcoin με ασφάλεια, ρίξε μια ματιά στον αναλυτικό οδηγό που έχω δημιουργήσει

↑ Πίσω στην αρχή

Αποθήκευση Bitcoin

Αφού αγοράσεις τα πρώτα σου Bitcoin, το επόμενο βήμα είναι τα διαφυλάξεις μακριά από Hackers και Scammers.

Με τον ίδιο τρόπου που φυλάσσεις τα χρήματα σου σε πορτοφόλια και τραπεζικούς λογαριασμούς, έτσι και τα Bitcoins φυλάσσονται σε αντίστοιχα πορτοφόλια. Τα Crypto Wallets.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το θέμα καθώς υπάρχουν δύο αναλυτικά άρθρα στο MoneyMinority τα οποία θα σε κατευθύνουν σε ό,τι χρειαστείς:

Το μόνο που θα ήθελα να κρατήσεις στο μυαλό σου είναι πως ένα Bitcoin δεν είναι πραγματικά δικό σου εκτός και αν το διαφυλάξεις σε ένα δικό σου πορτοφόλι.

Όσο διατηρείς τα Bitcoin σου σε κάποιο Online Crypto Exchange ή Platform, ουσιαστικά τους “εμπιστεύεσαι” με αυτά.
Εναποθέτεις την πίστη σε αυτούς, τα συστήματα και τις διαδικασίες τους και ότι θα κάνουν καλή δουλειά στο να τα διαφυλάξουν για εσένα.

Not your Keys, not your Cryptos

↑ Πίσω στην αρχή

.

Η ιστορική πορεία του Bitcoin

Ακολουθούν κάποια από τα πιο σημαντικά γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την εξέλιξη αλλά και τον αντίκτυπο του Bitcoin από τη στιγμή της δημιουργίας του.

📅 31.10.2008
Δημοσίευση του Bitcoin Whitepaper από τον Satoshi Nakamoto

📅 12.01.2009
Η πρώτη συναλλαγή με Bitcoin πραγματοποιήθηκε

📅 22.05.2010
Ο γνωστός Bitcoin Pizza Guy λαμβάνει τη χειρότερη (όπως αποδείχτηκε) απόφαση ever αγοράζοντας 2 πίτσες έναντι 10.000 BTC.

📅 06.11.2010
Το market cap του Bitcoin ξεπερνάει το $1 εκατομμύριο δολάρια

📅 02.2011
Η τιμή του Bitcoin φτάνει για πρώτη φορά το $1

📅 10.2011
Έγινε το πρώτο Bitcoin Fork και δημιουργήθηκε το LiteCoin

📅 06.2012
Δημιουργήθηκε η πιο γνωστή crypto broker platform, το CoinBase

📅 27.09.2012
Έγινε η σύσταση του Bitcoin Foundation

📅 11.2013
Η πρώτη φούσκα του Bitcoin σκάει ρίχνοντας την τιμή από τα $1.213 /BTC, στα $600

📅 07.02.2014
Το Mt. Gox, το μεγαλύτερο bitcoin ανταλλακτήριο της εποχής (διαχειριζόταν πάνω από το 70% των συνολικών συναλλαγών bitcoin), έπεσε θύμα hacking με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 850.000 bitcoins

📅 06.2015
Θεσπίζεται το BitLicense, ένα από τα σημαντικότερα regulations του bitcoin

📅 01.08.2017
Ένα ακόμα fork για το Bitcoin, το οποίο “γέννησε” το Bitcoin Cash

📅 10.2017
Η Κίνα απαγορεύει τις ανταλλαγές Bitcoin

📅 10.2018
Τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν 80% από την προηγούμενη κορυφή τους

📅 09.2021
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021, το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί το Bitcoin ως κρατικό νόμισμα.

📅 11.2021
Στις 10 Νοεμβρίου του 2021, η τιμή του Bitcoin αγγίζει το ανώτατο ιστορικό υψηλό της στα $68.789,63.

📅 2022
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ, η Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής υοθετεί το Bitcoin ως κρατικό νόμισμα.

📅 10.2023
Το dominance του bitcoin στην αγορά των κρυπτονομισμάτων φτάνει για άλλη μια φορά το 54%. Πίσω στο 2017 ήταν στο 80% αλλά τότε δεν υπήρχαν stable coins ούτε τόσα πολλά alt coins.

📅 01.2024
Στις 10 Ιανουαρίου του 2024, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. (SEC) δίνει το πράσσινο φως στα πρώτα Αμερικάνικα Bitcoin ETFs.

↑ Πίσω στην αρχή

Συχνές Ερωτήσεις για το Bitcoin

Συχνές Ερωτήσεις για το Bitcoin

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις αρχαρίων σχετικά με το Bitcoin και τη λειτουργία του στο διαδύκτιο:

Τι πρέπει να ξέρω για το Bitcoin;

Το Bitcoin δημιουργήθηκε ως ένας εναλλακτικός τρόπος για να μεταφέρουν οι άνθρωποι χρήματα (αλλά και αξία) μέσω του διαδικτύου. Με την λέξη bitcoin αναφερόμαστε σε 3 πράγματα: δίκτυο, λογισμικό αλλά και νόμισμα. Οι miners, μέσω της επίλυσης πολύπλοκων μαθηματικών πράξεων, είναι υπεύθυνοι για την διασφάλιση του δικτύου και την δημιουργία των νέων νομισμάτων. Οι κόμβοι (nodes) είναι υπεύθυνοι για την επιβεβαιώση των συναλλαγών. Το blockchain είναι η αποκεντρωμένη βάση δεδομένων μέσα στην οποία αναφέρονται συνεχώς όλες οι συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο δίκτυο.

Το Bitcoin πέθανε;

Κάθε φορά που η τιμή του Bitcoin πέφτει, αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης σπέυδουν άμεσα να μας πούνε πως το bitcoin πέθανε. Και ενώ η μεταβλητότητα της τιμής του είναι πραγματικά τεράστια, η πραγματικότητα δείχνει πώς μετά από κάθε μεγάλη πτώση έχει καταφέρει να επιστρέψει… δριμύτερο. Σύμφωνα με το 99bitcoins, το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον πλανήτη έχει ανακηρυχθεί νεκρό περισσότερες από 475 φορές από το 2010.

Ποια είναι η αξία του Bitcoin σε Ευρώ;

Μπορώ να μετατρέψω το Bitcoin σε Ευρώ;

Φυσικά! Το Bitcoin μπορεί να μετατραπεί σε Ευρώ αλλά και σε οποιοδήποτε fiat νόμισμα όπως το Δολάριο και η Λίρα μέσω ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων. Η διαδικασία μετατροπής είναι σχετικά απλή: Δημιούργησε ένα λογαριασμό, στείλε το bitcoin σου σε αυτόν και επέλεξε να το ανταλλάξεις με Ευρώ.

Είναι το Bitcoin επ΄ένδυση;

Το bitcoin θεωρείται μία εξαιρετικά ριψοκίνδυνη επένδυση λόγω της πολύ υψηλής μεταβλητότητας που παρουσιάζει η τιμή του. Ενώ μία ημερήσια πτώση της τάξεως του 10% είναι ικανοί να κλείσει ένα χρηματιστήριο, για το bitcoin είναι… μια Τρίτη. Συστήνεται μονάχα για επενδυτές με ιδιαίτερα υψηλή ανοχή στον κίνδυνο οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να χάσουν το 100% του κεφαλαίου τους.

Γιατί να επενδύσεις σε Bitcoin;

Κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς λόγους για να επενδύσει κάποιος σε bitcoin είναι η αναζήτηση ενός “σύγχρονου” μέσου διαφύλαξης του πλούτου (ψηφιακός χρυσός), η αντιστάθμιση απέναντι στον πληθωρισμό (inflation hedge) αλλά και η αντιστάθμιση απέναντι σε ολόκληρο το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη τιμή του Bitcoin;

Η μεγαλύτερη τιμή που έφτασε ποτέ το Bitcoin ήταν τα $68.789,63 στις 10 Νοεμβρίου του 2021.

Ποιο Bitcoin να αγοράσω;

Bitcoin είναι μόνο ένα – ονομάζεται Bitcoin και θα το συναντήσεις με τα αρχικά BTC. Τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα ονομάζονται altcoins και εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς από το bitcoin με τον κυρίαρχο να είναι η κερδοσκοπία. Μέσα στα χρόνια εμφανίστηκαν αρκετοί “κλόνοι” του Bitcoin όπως το Litecoin (LTC), το Bitcoin Cash (BCH) και το Bitcoin SV (BSV) οι οποίοι έσβησαν ή σβήνουν σιγά σιγά…

Που βρίσκω Bitcoin;

Το bitcoin υπάρχει, ζει και μεταφέρεται μονάχα μέσα στο blockchain του. Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες που συνδέονται με το blockchain μέσω των οποίων μπορείς να το αποκτήσεις. Για παράδειγμα, ένα ανταλλακτηρίο κρυπτονομισμάτων όπως η Binance και η ByBit.

Μπορώ να κάνω αγορές με Bitcoin;

Ενώ μπορείς να πραγματοποιήσεις αγορές με Bitcoin, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας μέχρι το bitcoin να γίνει mainstream τρόπος πληρωμής αγαθών και υπηρεσιών.

Αν ρωτάς εμένα, πιστεύω πως δεν θα γίνει ποτέ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν το Bitcoin εξαιρετικό μέσο αποθήκευσης της αξίας και όχι καλό μέσο μεταφοράς της αξίας (ως χρήμα).

Αν θέλεις να χρησιμοποιείς κρυπτονομίσματα για τις καθημερινές σου αγορές τότε θα συμβούλευα να ρίξεις μια ματιά στις Crypto Debit Cards.
Οι τρεις επικρατέστερες επιλογές είναι οι κάρτες της Nexo, της Wirex και της Crypto.com

Παρ’όλα αυτά, εδώ θα βρεις μια λίστα με όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται απευθείας bitcoin.

↑ Πίσω στην αρχή

Περισσότερο υλικό για Bitcoin:

Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, διάβασε περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα στα παρακάτω άρθρα:

.

Affiliate Disclaimer:
Τα παραπάνω links προς τις υπηρεσίες που αναφέρονται ενδέχεται να είναι affiliate links. Εάν χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία μέσα από αυτά τότε βοηθάς το MoneyMinority να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος για εσένα.
Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Risk Disclaimer:
ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων και τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελούν προτροπή επένδυσης παρά μονάχα έναν οδηγό για να σε βοηθήσει.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο.
Ειδικά όταν μιλάμε για bitcoin και cryptocurrencies, τα οποία έχουν απίστευτα υψηλά volatilities.
Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να χάσεις!

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

1 Comment

 1. Αλέξανδρος Τσικολάτας Reply

  “Οι παλιές καλές ημέρες που το bitcoin mining ήταν κερδοφόρο για casual users έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!”

  Όντως έτσι είναι, ωστόσο διαβάζοντας το άρθρο μπήκα στον πειρασμό να κατεβάσω το πρόγραμμα απο Nicehash και να κάνω λίγο mining για 24h και να θυμηθώ τις καλές εποχές.

Write A Comment