Επενδυσεις

Επένδυση σε Χρυσό: Οδηγός για Αρχάριους [Ελλάδα 2024]

🔄 Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 04 Μαρτίου 2024

Για να βρίσκεσαι εδώ, θα ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την επένδυση χρημάτων στην αγορά του χρυσού.

Ακολουθεί ένας (υπέρ) αναλυτικός οδηγός ο οποίος έχει ως στόχο να σου λύσει όσες περισσότερες απορίες είναι δυνατό.

💨 TL;DR
Μέσα στους αιώνες οι άνθρωποι πάντοτε έδειχναν να μαγεύονται από την “αίγλη” και την λάμψη χρυσού. Για αυτό ήθελαν να έχουν στην κατοχή τους το μέταλλο, είτε ως μέσο μεταφοράς της αξίας (χρήμα), είτε ως μέσο αποθήκευσης της αξίας.
Σήμερα, οι επενδυτές είθισται να προσθέτουν χρυσό στο χαρτοφυλάκιο τους ως αντιστάθμιση απέναντι στον πληθωρισμό και ως προστασία απέναντι σε πιθανές χρηματοοικονομικές κρίσεις.
Εάν θες να μάθεις πώς να επενδύσεις, ρίξε μια ματιά στους διαθέσιμους τρόπους

Θα ξεκινήσουμε αναλύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία προσδίδουν στον χρυσό την αξία που θεωρούμε ότι έχει και θα δούμε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θελήσει να τον προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο του ένας επενδυτής.

Έπειτα, θα παραθέσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επενδύσει ένας ιδιώτης σε χρυσό. Είτε αυτό πρόκειται για χρυσά νομίσματα, λίρες και ράβδους είτε για μετοχές, ETFs και κρυπτονομίσματα χρυσού.

Τέλος, θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στο αν και κατά πόσο αξίζει τελικά η επένδυση σε χρυσό.

☕ Κάνε το καθιερωμένο καφεδάκι και πάμε να δούμε αν ό,τι λάμπει… είναι όντως χρυσός!

 1. Γιατί έχει αξία;
 2. Πότε να επενδύσεις;
 3. Αξίζει η επένδυση σε χρυσό;
 4. Πώς να επενδύσεις;
 5. 🔴 Τιμή Χρυσού
 6. 🎬 Δες το Video
📈 Επένδυση σε:Χρυσό
🤔 Αξίζει;ως προστασία σε πληθωρισμό & κρίσεις
⚙️ Πώς;Λίρες, Μπάρες, Μετοχές, Crypto, ETFs
Τιμή Χρυσού:Σήμερα
📉 Διάγραμμα ΧρυσούΖωντανά

Τιμή χρυσού σήμερα – Live 🔴

Ακολουθεί ένα ζωντανό διάγραμμα με την τιμή χρυσού σε Ευρώ ανά ουγγιά (oz):

💡1 ουγγιά (oz) = 28.34952 γραμμάρια (g)

🔖 Βάλτο στα αγαπημένα ώστε να μπορείς να επιστρέψεις όποτε θελήσεις

Γιατί να επενδύσω σε χρυσό;

Γιατί να επενδύσω σε χρυσό;

ή αλλιώς, από που πηγάζει η αξία του;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την πολύ αρχή.

Η πρώτη μορφή οικονομίας που εμφανίστηκε στον πλανήτη μας ήταν αυτή της ανταλλακτικής. Σε μια τέτοια οικονομία, για να “αγοράσεις” κάποιο αντικείμενο ή υπηρεσία θα πρέπει αναγκαστικά να το ανταλλάξεις με ένα άλλο αντικείμενο ή υπηρεσία που έχεις στην κατοχή σου.

Γιατί ο Χρυσός έχει Αξία;

Χωρίς να χρειαστεί να εμβαθύνω ιδιαίτερα, μπορείς να αντιληφθείς την πληθώρα των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν σε μια τέτοια οικονομία.
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να ξεπεραστούν ήταν η δημιουργία ενός “μέσου ανταλλαγής της αξίας“.  

Αυτό θα ήταν ένα αντικείμενο το οποίο θα μπορούσε να δρα ως ένας ενδιάμεσος και θα αποτελούσε μια χειροπιαστή μεταφορά αξίας ώστε να διευκολύνονται όλες οι συναλλαγές σε μια ελεύθερη οικονομία.

Το μέσο ανταλλαγής αξίας που ψάχνουμε δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους μας, Χρήμα.

Μέσα στους αιώνες το χρήμα αντικατοπτρίστηκε σε διάφορα υλικά όπως κοχύλια, αλάτι και πολύτιμα μέταλλα. Το υλικό, όμως, που κατάφερε να κερδίσει τις “καρδιές των οικονομιών” των ανθρώπων για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν ο χρυσός.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη (ναι, τον δικό μας Αριστοτέλη), υπάρχουν 4 χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα υλικό για να μπορέσει να πάρει τον ρόλο χρήματος σε μια οικονομία:

 1. 💪 ανθεκτικότητα
 2. 🧳 φορητότητα
 3. διαιρετότητα
 4. 🌟 “εσωτερική αξία”

↑ Πίσω στην αρχή

#1 Ο Χρυσός είναι ανθεκτικός

Η ανθεκτικότητα του χρυσού προέρχεται από το γεγονός ότι αποτελεί ίσως το πιο “βαρετό” μέταλλο του περιοδικού πίνακα.

Δεν αντιδρά με κανένα άλλο στοιχείο

Όταν λέμε ότι δεν αντιδρά με κανένα άλλο στοιχείο, πραγματικά το εννοούμε! Σκέψου πως αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του βρώσιμου χρυσού, ο οποίος μπορεί να καταναλωθεί (ναι, με το στόμα σου) χωρίς να σου προξενήσει κανένα πρόβλημα.

Δεν μπορεί να καταστραφεί ή να “καταναλωθεί”

Σε αντίθεση με άλλα υλικά (όπως το πετρέλαιο ή το ξύλο), ο χρυσός είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να καταναλωθεί στην παραγωγική διαδικασία αλλά ούτε και να καταστραφεί εξολοκλήρου. Το μόνο που μπορεί να πάθει είναι να διασπαστεί.

Δεν σκουριάζει

Το γεγονός ότι δεν αντιδρά με άλλα στοιχεία σημαίνει πως δεν αντιδρά ούτε με το οξυγόνο, άρα ο χρυσός δεν οξειδώνεται. Δηλαδή, δεν σκουριάζει. Εξού και η χρήση του στην οδοντιατρική και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, λοιπόν, καθιστούν τον χρυσό ως ένα εξαιρετικό μέσο για να “αποθηκεύσεις την αξία” που έχεις στην κατοχή σου με ασφάλεια καθώς δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για κάποια πιθανή καταστροφή του.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως χρήμα κάποιο μη-ανθεκτικό αντικείμενο. Η αντοχή που έχει στο χρόνο ένα φαγώσιμο, για παράδειγμα, είναι ελάχιστη. Πολύ απλά θα σαπίσει και θα χάσει την αξία του.

#2 Ο Χρυσός είναι φορητός

Αν και όχι ό,τι πιο εύκολο, είναι γενικά εφικτό να μεταφέρεις χρυσό από ένα μέρος σε ένα άλλο. Επίσης, μικρές ποσότητες χρυσού τείνουν να “αναπαριστούν” μεγάλες ποσότητες αξίας.

#3 Ο Χρυσός είναι διαιρετός

O Χρυσός είναι εξαιρετικά εύπλαστος πράγμα το οποίο επιτρέπει την εύκολη διαίρεση του σε πολύ μικρά κομμάτια.

Source: © AMNH / Denis Finnin

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπεις πως ποσότητα χρυσού 23-καρατίων και βάρους ίσου με 3 αμερικάνικα κέρματα (0.5$) μπόρεσε να καλύψει τοίχους έκτασης ίσης με 28 τ.μ.

#4 Ο Χρυσός έχει εσωτερική αξία

Όταν μιλάμε για εσωτερική αξία αναφερόμαστε στην αξία που έχει το ίδιο το υλικό πάνω στο οποίο αντικατοπτρίζεται το χρήμα. 

📖 Παράδειγμα:
Η εσωτερική αξία ενός χαρτονομίσματος αφορά την αξία που έχει το χαρτί (ως υλικό) από το οποίο δημιουργήθηκε.

Ο χρυσός αποκτά ένα μέρος της εσωτερικής του αξίας λόγω της χρησιμότητας του σε διάφορες βιομηχανίες.
Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην δημιουργία κοσμημάτων (αντοχή & ανακλαστικότητα), στην οδοντιατρική (μη-αντίδραση με άλλα στοιχεία) και στην δημιουργία ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (απουσία διάβρωσης).

Η κύρια πηγή, όμως, από την οποία αντλεί την εσωτερική του αξία ο χρυσός είναι η σπανιότητα του.

Η συνολική ποσότητα χρυσού που βρίσκεται στον πλανήτη μας είναι πεπερασμένη, βρίσκεται υπογείως και μπορεί να εξορυχθεί μονάχα μέσα από έργα εκσκαφής.

Αν το συνδυάσεις και με το γεγονός ότι δεν μπορείς να συνθέσεις ούτε να δημιουργήσεις χρυσό από μόνος σου καταλαβαίνουμε πως η συνολική προσφορά χρυσού στην αγορά αυξάνεται αργά, σταθερά και με προβλεπόμενο ρυθμό.

💡 Συνολική ποσότητα Χρυσού & που βρίσκεται;
Σύμφωνα με το World Gold Counsel, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 έχουν εξορυχθεί συνολικά 201,296.1 τόνοι χρυσού οι οποίοι διατηρούνται ως εξής:
46.3% σε κοσμήματα (~93,253.1t)
→ 22% σε Νομίσματα & Ράβδους (~44,384t)
→ 17% σε Κεντρικές Τράπεζες (~34,211t)
→ 14.6% σε Λοιπά (~34,211t)

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπάνω παραδοχή είναι να συνεχίσει να υπάρχει ζήτηση χρυσού. Εάν, για οποιοδήποτε λόγο πάψει να υπάρχει ζήτηση (με την προσφορά σταθερή), η τιμή θα πέσει.

.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς αυξάνεται η τιμή του Χρυσού;

Πώς αυξάνεται η τιμή του Χρυσού;

Πριν προχωρήσουμε, είναι σημαντικό να αναφέρω πως τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι αυτά που, στην τελική, αυξάνουν την τιμή του χρυσού μέσα στα χρόνια.

Αυτό που επιδρά και αυξάνει την τιμή του χρυσού είναι η ζήτηση που έχει στην αγορά.

Η ζήτηση αυτή προέρχεται από την πεποίθηση που έχουμε όλοι μας ότι ο χρυσός αποτελεί ένα μέσο αποθήκευσης της αξίας και, παράλληλα, από τους εμπορικούς κλάδους που τον χρησιμοποιούν.

Όσο αυξάνεται η ζήτηση (με την προσφορά να μένει σταθερή), τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή του. Αν σταματήσουμε να θεωρούμε ότι ο χρυσός έχει αξία τότε η ζήτηση για το μέταλλο θα πέσει και μαζί με αυτήν θα πέσει και η τιμή του.
Μέχρι στιγμής, πάντως, ο χρυσός δείχνει να έχει περάσει το test του χρόνου.

Μια πορεία 5.000 ετών η οποία έληξε πριν 50 περίπου χρόνια (με την συμφωνία στο Breton Woods) έβρισκε τον χρυσό να κατέχει τη θέση του κυρίαρχου μέσου ανταλλαγής της αξίας (δηλαδή χρήμα) για την οικονομία του πλανήτη.

Πλέον, το χρήμα που χρησιμοποιούμε είναι πλήρως ανεξάρτητο από τον χρυσό που υπάρχει σε κυκλοφορία, ονομάζεται Παραστατικό Χρήμα, εκδίδεται από τις κεντρικές τράπεζες και αποτελεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο.

Ο χρυσός, όμως, δεν έσβησε. Δείχνει να έχει πάρει ένα διαφορετικό ρόλο στην οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Ποιος είναι αυτός; Θα τον δούμε στο επόμενο κεφάλαιο.

📚 Ιστορία του Χρήματος:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με την Ιστορική Πορεία του Χρήματος, δεν τα παρακάτω:
Τι είναι Χρήμα;
Ο Χρυσός ως Χρήμα
Η μετάβαση στα πρώτα Χαρτονομίσματα
Τι είναι το Παραστατικό Χρήμα;

↑ Πίσω στην αρχή

Πότε να επενδύσω σε Χρυσό;

Πότε να επενδύσω σε Χρυσό;

Ωραία, λοιπόν!

Είδαμε ποια είναι εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έδωσαν σε αυτό το, κατά τα άλλα, “βαρετό” μέταλλο την αξία που έχει ανά τους αιώνες.

Ως επενδυτής, όμως, για ποιο λόγο να θέλεις να το προσθέσεις στο χαρτοφυλάκιο σου;

Πότε να Επενδύσω σε Χρυσό;

Αν ρωτήσεις κάποιον πιο έμπειρο στις επενδύσεις θα σου απαντήσει πως οι κύριοι λόγοι για να θέλει κάποιος να προσθέσει χρυσό στο χαρτοφυλάκιο του είναι δύο:

Προσπερνώντας τα Αγγλικά μου για άλλη μια φορά, πάμε να δούμε τι εννοούν.

 Ως προστασία απέναντι σε χρηματοοικονομικές κρίσεις

Ως προστασία απέναντι σε χρηματοοικονομικές κρίσεις

Safe Haven

Το πρώτο και σημαντικότερο “ατού” που προσάπτουν στον χρυσό είναιη προστασία που δείχνει να προσφέρει στα κεφάλαια των επενδυτών σε περιόδους κρίσεων, αναπάντεχων αναταραχών και πτώσης των αγορών.

Με άλλα λόγια, ο χρυσός, παραδοσιακά, φημολογείται πως δρα ως ένα Safe Haven.

🔎 Τι είναι ένα Safe Haven;
Safe Haven μπορεί να θεωρηθεί ένα περιουσιακό στοιχείο, η τιμή του οποίου δεν συσχετίζεται ή συσχετίζεται αρνητικά με τις τιμές άλλων Assets σε περιόδους αναταραχής ή κρίσεων. Με άλλα λόγια, όταν όλα πέφτουν αυτό θα παραμένει αμετάβλητο ή, ίσως και να αυξάνεται.

Η λογική πάνω στην οποία στηρίζεται αυτή η θεωρία είναι πως ο χρυσός, σε αντίθεση με τα παραστατικά νομίσματα (€, & κτλ.), δεν μπορεί υποτιμηθεί πλήρως.

Έχει καταφέρει να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή “Store of Value” Assets το οποίο καταφέρνει να διατηρεί την αξία του εδώ και χιλιάδες χρόνια ανεξαρτήτου πολέμων, αλλαγής εξουσιών, τεχνολογιών κ.ο.κ.

Πως συμπεριφέρεται, όμως, σε μια πραγματική περίπτωση κρίσης;

Αν ο χρυσός αποτελεί όντως το Safe Haven που φημολογείται ότι αποτελεί θα πρέπει να παρατηρούμε αύξηση της τιμής του σε περιόδους κρίσης και, παράλληλα, μείωση της τιμής του όταν οι αγορές γυρνάνε “πίσω στην κανονικότητα”.

Πως θα το διαπιστώσουμε αυτό;

Αρκετά πρόχειρα φυσικά, μέσω δύο παραδειγμάτων στα οποία θα δούμε ποια ήταν η απόδοση του χρυσού κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την υγειονομική κρίση του 2020.

Η Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008

Μετά την Μεγάλη Ύφεση του 1929 η επόμενη σημαντικότερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ η παγκόσμια οικονομία ήταν, ίσως, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Μέχρι τα μέσα του 2008, η τιμή του χρυσού ακολουθούσε ένα ανοδικό ράλυ για αρκετά χρόνια και άγγιξε τα 1.240$ /ουγγιά τον Μάρτιο.
Από τον Μάρτιο και έως τον Οκτώβριο του 2008 η κατάσταση γύρισε και ο χρυσός έκανε ένα τεράστιο Sell-off στις αγορές με την τιμή του να πέφτει στα $922.94 /ουγγιά όπως θα δεις στο παρακάτω διάγραμμα.

Η τιμή του Χρυσού κατά την κρίση του 2008 - Source: Macrotrends
Η τιμή του Χρυσού κατά την κρίση του 2008 – Source: Macrotrends
(σκιαγραφημένη η περίοδος της κρίσης)

Μετά την μεγάλη πτώση του Οκτωβρίου, ακολούθησε μια περίοδος συνεχής ανόδου της τιμής του χρυσού η οποία, μετά από 3 χρόνια σχεδόν τον Αύγουστο του 2011, έκανε το x2.5 και έφτασε τα 2.200$ /ουγγιά.

↑ Πίσω στην αρχή

Η Υγειονομική Κρίση του 2020

Στα χνάρια του 2008, έτσι και το 2020, η τιμή του χρυσού έδειξε να ακολουθεί ένα παρομοιότυπο pattern.

Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας τον Μάρτιο και έως τον Ιούλιο του 2020 η τιμή του εκτινάχθηκε στα 2.080$ /ουγγιά. Από εκεί και πέραν η τιμή του υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα με τον Μάρτιο του 2021 να την βρίσκει στα 1.770$ /ουγγιά.

Η τιμή του Χρυσού κατά την κρίση της Πανδημίας
Η τιμή του Χρυσού κατά την κρίση της Πανδημίας – Source: Macrotrends

Χρυσός και Χρηματιστήριο

Αφού είδαμε πως συμπεριφέρθηκε η τιμή του χρυσού κατά τις δύο τελευταίες κρίσεις, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βάλουμε στην εξίσωση και την πορεία των χρηματιστηρίων κατά την ίδια περίοδο.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την ποσοστιαία απόδοση του χρυσού σε σχέση με αυτή του δείκτη Dow Jones Industrial Average από το 2006 μέχρι και σήμερα.

Τιμή Χρυσού σε σχέση με την τιμή του Dow Jones
Τιμή Χρυσού σε σχέση με την τιμή του Dow Jones – Source: Macrotrends

Με πορτοκαλί απεικονίζεται η απόδοση του χρυσού (GOLD), ενώ με μπλε η απόδοση του Dow Jones (DJIA).

Βλέπουμε πως το 2008 ξεκίνησε βρίσκοντας DJIA και GOLD να παρουσιάζουν αρνητική συσχέτιση (ο DIJA έπεφτε ενώ ο GOLD ανέβαινε), ενώ στην συνέχεια απέκτησαν θετική συσχέτιση.

Το 2020 βρήκε τον DJIA να υποχωρεί πολύ εντονότερα και, παράλληλα, να ανακάμπτει πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το 2008.
Αντίστοιχα, ο χρυσός ανατιμήθηκε πολύ έντονα στην αρχή (εμφανίζοντας αρνητική συσχέτιση με τον DJIA) και στην συνέχεια υποχώρησε.

Κλείνοντας, αρκετοί τείνουν να υποστηρίζουν πως ο χρυσός αποτελεί όντως το Safe Haven Asset που θεωρείται ότι αποτελεί. Με μία μικρή ένσταση όμως.

Η ένσταση αυτή είναι πως ο χρυσός δεν τείνει να προσφέρει προστασία κατά την διάρκεια μιας κρίσης, αλλά περισσότερο μετά το πέρας της.

↑ Πίσω στην αρχή

Ως προστασία απέναντι στον πληθωρισμό

Ως προστασία απέναντι στον πληθωρισμό

Inflation Hedge

Το δεύτερο “ατού” που προσάπτουν στον Χρυσό είναι η προστασία που προσφέρει σε κεφάλαια επενδυτών σε περιόδους με υψηλό πληθωρισμό.

Και για να κάνω την απαραίτητη μετάφραση, Inflation Hedge σημαίνει αντιστάθμιση στον πληθωρισμό.

🔎 Τι είναι ο Πληθωρισμός;
Πληθωρισμός είναι η γενική τάση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών μιας οικονομίας να αυξάνονται. 1 Ευρώ σήμερα έχει (συνήθως) μεγαλύτερη αξία από 1 Ευρώ αύριο. Οι κεντρικές τράπεζες στοχεύουν σε έναν υγιή ετήσιοι πληθωρισμό της τάξεως του 2%.
Μάθε περισσότερα στον Αναλυτικό Οδηγό γύρω από τον Πληθωρισμό

Το κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών αυτής της θεωρίας είναι πως, ενώ το παραστατικό χρήμα μπορεί να πληθωρίζεται κατά το δοκούν από κεντρικές τράπεζες (μέσω της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης), η προσφορά χρυσού στην αγορά είναι σταθερή και, σχετικά, προβλέψιμη.

Στην παρακάτω εικόνα από το Bloomberg βλέπουμε, στο ίδιο διάγραμμα, την τιμή του Χρυσού (ουγγιάς) μαζί με την ποσοστιαία μεταβολή του πληθωρισμού.

Πληθωρισμός και Τιμή Χρυσού
Πληθωρισμός & Τιμή Χρυσού – Source: Bloomberg

Την περίοδο 1973 έως 1979 βλέπουμε πως η τιμή του χρυσού υπεραπέδωσε σε σχέση με την αύξηση του πληθωρισμού.

Αντίστοιχα, δεν συνέβει το ίδιο για τις περιόδους 1980-1984 και 1988-1991 όπου, ενώ ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος του 4%, η τιμή του χρυσού έδειχνε να υποχωρεί.

Πληθωρισμός, Χρυσός, REITs και Εμπορεύματα
Πληθωρισμός, Χρυσός, REITs και Εμπορεύματα – Source: CNBC

Σύμφωνα με την Amy Arnott, Portfolio Manager της MorningStar, η συσχέτιση της τιμής του χρυσού με την αύξηση του πληθωρισμού είναι 0,16 τον τελευταίο μισό αιώνα (όπου 1 = απόλυτη συσχέτιση, ενώ 0 = καμία συσχέτιση).

Άρα, μήπως η αντίθετη σχέση τιμής χρυσού και αύξησης πληθωρισμού είναι απλά ένας μύθος;

Σύμφωνα με το Paper “Τhe Golden Dilemma” των Claude B. Erb και Campbell R. Harvey, στο οποίο αναλύουν διάφορες υποθέσεις και θεωρίες για τον χρυσό δείχνει να βγαίνει το παρακάτω συμπέρασμα:

In “normal” times, gold does not seem to be a good hedge of realized or unexpected short-run inflation. Gold may very well be a long-run inflation hedge. However, the long-run may be longer than an investor’s investment time horizon or life span.

The Golden Dilemma – Σελίδα 17

Όταν ο χρονικός ορίζοντας αναφοράς μας είναι μικρός (short term), ο χρυσός δείχνει να μην επαληθεύει την φήμη του ως ένα εργαλείο αντιστάθμισης του πληθωρισμού. Από την άλλη, όταν μιλάμε πολύ μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες (long term) τότε δείχνει να διατηρεί την αξία του ενάντια στον πληθωρισμό.

📈 Απόλυτος Οδηγός Πληθωρισμού:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Πληθωρισμό, τι είναι αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από αυτόν, ρίξε μια ματιά στον Αναλυτικό Οδηγό σχετικά με τον Πληθωρισμό του MoneyMinority

.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς να επενδύσω σε χρυσό;

Πώς να επενδύσω σε χρυσό;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους ένας επενδυτής μπορεί να αποκτήσει έκθεση στον χρυσό.

Κάποιοι είναι πιο άμεσοι και αφορούν την απόκτηση φυσικού χρυσού (όπως τα χρυσά νομίσματα, οι λίρες και οι ράβδοι), ενώ άλλοι, πιο έμμεσοι και αφορούν μετοχές σε εταιρείες εξόρυξης χρυσού ή ETFs χρυσού.

Συνοπτικά, μπορείς να επενδύσεις σε χρυσό αγοράζοντας:

 1. Λίρες, Ράβδοι και Νομίσματα
 2. ETFs
 3. Κρυπτονομίσματα
 4. Συμβόλαια Τιμής Χρυσού (CFDs)
 5. Μετοχές Εταιρειών Εξόρυξης Χρυσού
 6. Gold Futures

Πέραν από την άμεση ή την έμμεση έκθεση στην τιμή του χρυσού, η κάθε μορφή επένδυσης δείχνει να εξυπηρετεί περισσότερο συγκεκριμένα profil επενδυτών έναντι άλλων.

Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναλύσουμε, συνοπτικά, όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επενδύσει σε χρυσό ένας ιδιώτης επενδυτής.

Πάμε!

Επένδυση σε Χρυσά Νομίσματα & Ράβδους
Επένδυση σε Χρυσά Νομίσματα, Λίρες & Ράβδους

Χρυσές λίρες και ράβδοι

Αν πιάσεις και ρωτήσεις τους περισσότερους ανθρώπους εκεί έξω σχετικά με το πως μπορεί κάποιος να επενδύσει σε χρυσό, κατά πάσα πιθανότητα, θα σου απαντήσουν μέσω αγοράς χρυσών νομισμάτων (Gold Coins).
Αν πετύχεις μάλιστα και κάποιον cinefil με πολλές ταινίες τραπεζικών ληστειών στο ενεργητικό του, τότε ίσως σου αναφέρει και τις μπάρες/ράβδους χρυσού (Gold Bars).

Η αλήθεια είναι πως κανένας από τους δύο δεν πέφτει έξω.

Η αγορά χρυσών ράβδων & νομισμάτων αποτελεί και τον πιο άμεσο τρόπο επένδυσης σε χρυσό καθώς αφορά αγορά του πραγματικού φυσικού μετάλλου.

Για να το αποκτήσεις θα πρέπει να απευθυνθείς σε τοπικούς ή διεθνής dealers χρυσού ή σε τράπεζες που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Χαρακτηριστικά Νομισμάτων & Ράβδων

Είτε μιλάμε για χρυσά νομίσματα, είτε για χρυσές ράβδους, και οι δύο διαφορετικές μορφές του ίδιου μετάλλου μοιράζονται τις παρακάτω πληροφορίες. 

Χαραγμένα πάνω τους θα πρέπει να αναφέρουν: 

 • Τον Εκδότη τους 
 • Το Βάρος τους 
 • Την Καθαρότητα τους 
Επενδυση σε χρυσα νομίσματα και μπάρες

Ο Εκδότης αφορά την εταιρεία που παρήγαγε την συγκεκριμένη μπάρα ή νόμισμα χρυσού.

Το Βάρος αφορά το πόσο ζυγίζει η μπάρα ή το νόμισμα και ξεκινάει από 1 γραμμάριο και μπορεί να φτάσει έως και τα 12.5 κιλά.

Τέλος, η Καθαρότητα αναφέρεται στο ποσοστό χρυσού που εμπεριέχει η μπάρα ή το νόμισμα που έχεις στην κατοχή σου. Εφόσον σε ενδιαφέρει η επενδυτική πλευρά του θέματος δεν έχει ουσία να κοιτάς κάτι σε λιγότερο από 99,5% καθαρότητα. Ιδανικά, πηγαίνεις μόνο για καθαρότητα της τάξεως του 99,9%.

Τι είναι το Premium;

Όπως είδαμε, για μπορέσεις να αγοράσεις φυσικό χρυσό θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε κάποιο τοπικό και μη gold dealer ή κάποια τράπεζα.
Για τις υπηρεσίες του, ο Dealer θα σε χρεώσει με μια επιπλέον προμήθεια η οποία ονομάζεται Premium και εφαρμόζεται πάνω στην διεθνή τιμή του χρυσού, την Spot Price.

Πως θα βρεις το Premium που πληρώνεις;

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφαιρέσεις το Spot Price από την τιμή που σου πουλάει ο εκάστοτε έμπορος.

Premium Χρυσού = Τιμή Αγοράς Χρυσού – Spot Τιμή Χρυσού

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα websites για να πληροφορηθείς για την διεθνή τιμή του χρυσού (Spot Price).
Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το kitco.com.

Spot Price Χρυσού Σήμερα
Spot Price Χρυσού – Source: Kitco

Βλέπουμε πως η διεθνής τιμή (Spot Price) στις 09.09.21 είναι €48.69 ανά γραμμάριο χρυσού.

Ας πάμε τώρα να δούμε την τιμή που πωλείται (Retail Price) ένα γραμμάριο χρυσού σε κάποιον Gold Dealer.

Retail Price Χρυσού
Retail Price Χρυσού

Βλέπουμε πως μια μπάρα βάρους 1 γραμμαρίου χρυσού (ο θεός την κάνει) κοστίζει €58,60

Για να βρούμε το Premium που μας ζητάει ο συγκεκριμένος Dealer θα πρέπει να αφαιρέσουμε το Spot Price από το Retail Price.
Άρα:

Premium =
Retail Price – Spot Price =
58,60 –48.69 =
€ 9,91

Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε €9,91 Premium πάνω από το Spot Price για την κάθε μπάρα ενός γραμμαρίου στον συγκεκριμένο dealer.

Το μέγεθος του Premium εξαρτάται από την ζήτηση που έχει στην αγορά ο χρυσός την εκάστοτε περίοδο και κυμαίνεται, συνήθως, από 1% έως και 20%.

♻️ Σύνοψη Μεθόδου:
Η Αγορά Χρυσών Νομισμάτων & Ράβδων αποτελεί την πιο παραδοσιακή μορφή επένδυσης σε Χρυσό για έναν επενδυτή που ψάχνει έκθεση στην τιμή του.
Ο επενδυτής μπορεί να προμηθευτεί τον φυσικό χρυσό είτε μέσα από διαπιστευμένους dealers είτε μέσω ενός τραπεζικού ιδρύματος.
Στα αρνητικά της αγοράς φυσικού χρυσού είναι η αναγκαιότητα φύλαξης του, η χαμηλή ρευστότητα του αλλά και τα υψηλά Premium.

↑ Πίσω στην αρχή

Επένδυση σε ETFs Χρυσού
Επένδυση σε ETFs Χρυσού

ETFs Χρυσού

Τα ETFs Χρυσού (Gold Exchange Traded Fund) είναι Funds τα οποία εμπεριέχουν μόνο ένα Asset κάτω από την “ομπρέλλα” τους, το οποίο (όπως σωστά μαντεύεις) δεν είναι άλλο από τον Χρυσό.

Αποτελούν εξαιρετική λύση για επενδυτές οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν απευθείας έκθεση στην τιμή του χρυσού χωρίς, όμως, να αγοράσουν το φυσικό μέταλλο.

Σε αντίθεση με την κατοχή του φυσικού μετάλλου, ένα ETF προσφέρει υψηλή ρευστότητα και χαμηλά κόστη απόκτησης, κατοχής και διαχείρισης.

Η υψηλή ρευστότητα προκύπτει από το γεγονός ότι τα ETFs συμπεριφέρονται όπως ακριβώς και οι μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τα αγοράσεις και να τα πουλήσεις εύκολα, γρήγορα και άμεσα μέσω ενός Online Broker.  

Το κόστος αγοράς εξαρτάται από τον Online Broker που θα επιλέξεις (έως και μηδενικό) ενώ τα κόστη κατοχής και διαχείρισης (expense ratio από 0% έως ~0.50%) είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά της φύλαξης φυσικού χρυσού.

🚨 Προσοχή:
Η κατοχή ενός ETF χρυσού σου δίνει το δικαίωμα εξαργύρωσης του ως προς το αντίτιμο του σε χρηματική αξία και όχι σε πραγματικό φυσικό χρυσό.

Για τους δύο παραπάνω λόγους, τα ETFs χρυσού έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητα ανάμεσα στους επενδυτές. Τόσο δημοφιλή που τα 35 μεγαλύτερα U.S. Gold ETFs διαχειρίζονται χρυσό αξίας (AUM) μεγαλύτερης των $117 δις.

Ο “πρωτεργάτης” των ETFs χρυσού ήταν το Gold Shares (GLD) από την SPDR το οποίο εκδόθηκε το 2004 στις Η.Π.Α.
Μέσα στις 3 πρώτες μέρες από την έκδοση του ξεπέρασε το $1 δις σε αξία. Σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) ETF χρυσού στον πλανήτη το οποίο διαχειρίζεται αποθέματα χρυσού αξίας μεγαλύτερη των $57 δις.

📚 Οδηγός για ETFs:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα ETFs, μπορείς να διαβάσεις τον Αναλυτικό Οδηγό του MoneyMinority:
Τι είναι ένα ETF;
Βασικά Χαρακτηριστικά των ETFs
Ανάλυση ενός ETF
Είναι Φούσκα τα ETFs;

Παραδείγματα ETF Χρυσού

Παρακάτω θα ακολουθήσουν μερικά παραδείγματα από τα πιο δημοφιλή ETFs χρυσού και θα δούμε λίγα περισσότερα σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά τους:

1. Deutsche Boerse Commodities Xetra-Gold ETC
🔎 ISIN: DE000A0S9GB0
🏷 Ticker: 4GLD
💸 Ετήσιο Κόστος Διαχείρισης: 0%
Περισσότερες πληροφορίες στο Fact Sheet και στο Έγγραφο KIID

Το Xetra Gold ETC ακολουθεί πιστά την τιμή του Χρυσού. Συγκεκριμένα, σε κάθε μονάδα ETC αντικατοπτρίζεται η τιμή ενός γραμμαρίου χρυσού.

Η διαφορά του Xetra Gold ETC (Exchange Traded Commodity) με άλλα Gold ETFs είναι πως σου δίνει το δικαίωμα εξαργύρωσης των Bearer Notes σου (δηλαδή την ποσότητα κομματιών ETC που έχεις στην κατοχή σου) με πραγματικό χρυσό με αναλογία 1 ETC = 1 γρ. χρυσού.

🛒 Βρες το στην DEGIRO, την Trading212, την TradeRepublic και την Freedom24

2. SPDR Gold Shares ETF
🔎 ISIN: US78463V1070
🏷 Ticker: GLD
💸 Ετήσιο Κόστος Διαχείρισης: 0.40%
Περισσότερες πληροφορίες στο Fact Sheet και στο Prospectus

Το Gold Shares ETF της SPDR ήταν το πρώτο ETF χρυσού για την Αμερικάνικη αγορά και, σήμερα, αποτελεί το μεγαλύτερο gold-backed ETF στον πλανήτη (σε όγκο κεφαλαίων).

Το GLD ακολουθεί την Spot Price του χρυσού διατηρώντας ράβδους χρυσού αποθηκευμένες σε αντίστοιχα θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο.

🛒 Βρες το στην Freedom24 και στην TradeRepublic

3. iSharesGold Trust ETF
🔎 ISIN: US4642852044
🏷 Ticker: IAU
💸 Ετήσιο Κόστος Διαχείρισης: 0.25%
Περισσότερες πληροφορίες στο Fact Sheet και στο Prospectus

Αντίστοιχα, το Gold Trust ETF της iShares (από την Blackrock) προσφέρει μια “φθηνότερη” εναλλακτική στο προηγούμενο ETF της SPDR.

Ενώ ο στόχος και η στρατηγική τους είναι παρόμοια, το expense ratio του κυμαίνεται στο 0.25% αυτή στιγμή, αρκετά χαμηλότερο από το 0.40% του GLD.
Αντίστοιχα, διαχειρίζεται χαμηλότερο όγκο κεφαλαίων (AUM) τα οποία ξεπερνούν μόλις τα $27 δις, σε αντιστοιχία με τα $57 δις του GLD.

🛒 Βρες το στην Freedom24 και στην TradeRepublic

Παραδείγματα ETFs Χρυσού

📙 Όνομα:

Xetra Gold

Gold Shares

Gold Trust

🏢  Εταιρεία:

Deutsche Boerse Commodities

SPDR®

iShares

🏃 Benchmark:

LBMA Gold Price

LBMA Gold Price

LBMA Gold Price

📅 Δημιουργία:

2007

2004

2005

🌎 UCITS:

✖️

✖️

✖️

📦 Αποτελείται:

100% Χρυσό

100% Χρυσό

100% Χρυσό

🔍 Τύπος:

Physical

Physical

Physical

💸 Προμήθεια:

0% p.a.

0.40% p.a.

0.25% p.a.

🔎 ISIN:

DE000A0S9GB0

US78463V1070

US4642852044

🏷️ Ticker:

4GLD

GLD

IAU

Τα παραπάνω ETFs δεν αποτελούν πρόταση για επένδυση και εξυπηρετούν απλά ως παραδείγματα για τη δική σας έρευνα. Δεν είμαι σε θέση, ούτε είναι ο ρόλος μου να προτείνω επιλογές επένδυσης.

Εκτός από τα παραπάνω ETFs τα οποία ακολουθούν την τιμή του πραγματικού Χρυσού, μπορείς να επενδύσεις σε ETFs τα οποία περιέχουν μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού. Θα δούμε περισσότερα για αυτές τις εταιρείες σε επόμενο κεφάλαιο.

iSharesGold Producers UCITS ETF Accumulating
🔎 ISIN: IE00B6R52036
🏷 Ticker: IAUP
💸 Ετήσιο Κόστος Διαχείρισης: 0.55%

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Gold Producers UCITS ETF από την iShares, το οποίο έχει ως σκοπό να ακολουθεί την πορεία ενός δείκτη ο οποίος περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες οι οποίες έχουν ως αντικείμενο απασχόλησης την εξερεύνηση και την εξόρυξη χρυσού.

🛒 Βρες το στην DEGIRO, την TradeRepublic και την Freedom24

Online Brokers Αγοράς ETFs

Ο πιο απλός τρόπος αγοράς ενός ETF χρυσού (όπως και οποιουδήποτε άλλου) είναι μέσω ενός Online Broker. Ακολουθεί ένας πίνακας με κάποιους δημοφιλής Brokers:

Χρηματιστηριακές πλατφόρμες για ETFs

Αγορά μετοχών στην SaxoBank
Αγορά μετοχών στην DEGIRO
Αγορά μετοχών στην Trading212
Αγορά μετοχών στην etORO

Πλατφόρμα

🥇 Saxo Bank

🥈 DEGIRO

🥉 Trading212

🥉 eToro

Χρηματιστήρια

50+

29

17

14

ETFs

7.000

5.900

1.800

520

Ίδρυση

1992

2008

2004

2007

Τραπεζική άδεια

Επίβλεψη

🇩🇰 Δανία (DFSA)

🇩🇪 Γερμανία (BaFin)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

Εγγύηση καταθέσεων

έως €100.000

έως €100.000

Εγγύηση επενδύσεων

έως €20.000 (100%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

Οδηγοί

🎁 Bonus

Κέρδισε €200 έκπτωση στις προμήθειες σου!

Κέρδισε πίστωση €100 σε τέλη συναλλαγών

Κέρδισε μια μετοχή έως €100, εντελώς δωρεάν

*Το 79% των CFD Traders χάνει χρήματα

♻️ Σύνοψη Μεθόδου:
Η αγορά ETF Χρυσού αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές επένδυσης σε Χρυσό για επενδυτές που θέλουν άμεση έκθεση στην τιμή του μετάλλου και, παράλληλα, υψηλή ρευστότητα και χαμηλά κόστη συναλλαγών.
Ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει ETFs χρυσού μέσω ενός Online Broker όπως ακριβώς θα έκανε με μετοχές.

.

↑ Πίσω στην αρχή

Επένδυση σε Κρυπτονομίσματα Χρυσού
Επένδυση σε Κρυπτονομίσματα Χρυσού

Κρυπτονομίσματα Χρυσού

Τα Κρυπτονομίσματα Χρυσού αποτελούν Stable Coins, η τιμή των οποίων είναι pegged (δηλαδή ακολουθεί κατά γράμμα) με την τιμή ενός γραμμαρίου (gram) ή μια ουγγιάς (ounce) χρυσού.

🔎 Τι είναι τα Stable Coins;
Ένα Stable Coin αποτελεί ένα κρυπτονόμισμα το οποίο “ζει” σε κάποιο Blockchain και έχει δημιουργηθεί με μοναδικό στόχο να “ακολουθεί πιστά” την τιμή κάποιου άλλου Asset. Τέτοια Assets μπορεί το Δολάριο, το Ευρώ, ή, όπως στην προκειμένη, ο χρυσός.

Τα Stable Coins Χρυσού τρέχουν ως επί το πλείστον στο Blockchain του Ethereum και αποτελούν ERC-20 Tokens.

Σε αντίθεση με πιο κλασικά κρυπτονομίσματα (όπως το Bitcoin και το Cardano) τα οποία δεν υποστηρίζονται από κάποιο άλλο Asset, ένα κρυπτονόμισμα χρυσού είναι backed-up από την αντίστοιχη ποσότητα σε πραγματικό χρυσό.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το Pax Gold (PAXG).
Αποτελεί ένα Stable Coin το οποίο εκδίδεται από την εταιρεία Paxos και “ακολουθεί” την τιμή μιας ουγγιάς χρυσού. Για κάθε PAXG stable coin που έχει εκδόσει η Paxos έχει αντικατοπτρίσει την αξία του με μια ουγγιά καθαρού χρυσού η οποία φυλάσσεται στα θησαυροφυλάκια της Brink’s (με τη μορφή 400 oz London Good Delivery Gold Bars).

Άρα, για κάθε PAXG που έχεις στην κατοχή σου διατηρείς το δικαίωμα σε μια ουγγιά χρυσού η οποία διαφυλάσσεται για λογαριασμό σου από την Paxos Trust Company. Μπορείς, μάλιστα, να την εξαργυρώσεις με πραγματικό χρυσό ως LBMA-accredited Good Delivery gold bullion bar.

🚨 Προσοχή:
Τα Stable Coins Χρυσού δεν τσιγκουνεύονται το ρίσκο.
Συχνά παρουσιάζουν χαμηλή ρευστότητα στα διάφορα exchanges ενώ, παράλληλα, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι οι backed-up ποσότητες χρυσού που ισχυρίζεται οτι διατηρεί ο issuer του Stable Coin ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ένα άλλο, λιγότερο δημοφιλές, Stable Coin Χρυσού είναι το Tether Gold (XAUT).

📚 Οδηγός γιαΚρυπτονομίσματα:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με ταΚρυπτονομίσματα, μπορείς να διαβάσεις τον Αναλυτικό Οδηγό του MoneyMinority:
Τι είναι τα Κρυπτονομίσματα;
Τα πιο Δημοφιλή Crypto
Πως αγοράζω Κρυπτονομίσματα;
Αποθήκευση Κρυπτονομισμάτων
Ρίσκο Κρυπτονομισμάτων

.

Από που θα αγοράσω Stable Coins Χρυσού;

Ο πιο απλός, γρήγορος και ασφαλής τρόπος να αποκτήσεις κάποιο κρυπτονόμισμα χρυσού είναι αγοράζοντας το μέσω ενός online ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες είναι οι παρακάτω:

Binance

ByBit

Crypto.com

Nexo

Wirex

Pionex

⭐
Η καλύτερη συνολική επιλογή

📈
Ιδανική για Trading

🎁
Το καλύτερο bonus εγγραφής

💰
Τα καλύτερα επιτόκια

💳
Η καλύτερη crypto κάρτα

🤖
Δωρεάν 16 Trading Bots

Ίδρυση:

2017

2018

2016

2018

2014

2019

 Νομίσματα:

401

555

321

70+

250

365

 Ζεύγη:

1.507

799

669

596

Spot Fees:

0.1%

0.1%

0.075%

0%

εξαρτώνται

0.05%

Futures Fees:

0.05%

0.055%

0.017%

❌

❌

0.02%

Κάρτα Crypto:

❌

Κάρτες crypto.com
Κάρτες crypto.com
Κάρτες crypto.com
Κάρτες crypto.com

❌

Cashback:

❌

❌

έως 5%

έως 2%

έως 8%

❌

Επιτόκιο σε Stables

✅

✅

έως 6,5%

έως 16%

έως 20%

❌

Επιτόκιο σε BTC

✅

✅

έως 5%

έως 7%

έως 6,5%

❌

Bonus:

-10% fees + $100 rebates

έως $30.000

$25 σε CRO

$25 σε BTC

$15

-10% σε fees

Οδηγοί:

🔎 Binance

🔎 ByBit

🔎 Wirex

🔎 Pionex

Το Pax Gold δεν αποτελεί πρόταση για επένδυση και εξυπηρετεί μονάχα ως παράδειγμα για τη δική σας έρευνα. Δεν είμαι σε θέση, ούτε είναι ο ρόλος μου να προτείνω επιλογές επένδυσης.

♻️ Σύνοψη Μεθόδου:
Η αγορά Stable Coins Χρυσού αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο επένδυσης στον χρυσό η οποία εκμεταλλεύεται την τεχνολογία του Blockchain.
Τα Stable Coins χρυσού είναι Digital Assets τα οποία “τρέχουν” πάνω σε κάποιο Blockchain (πχ Ethereum) και υποστηρίζονται από πραγματικό χρυσό ο οποίος φυλλάσεται από την εταιρεία έκδοσης τους σε κάποιο θυσαυροφυλάκιο.
Ένας επενδυτής μπορεί να τα αποκτήσει μέσα από Online Crypto Brokers και να τα διαφυλάξει σε δικά του Crypto Wallets για τη μέγιστη ασφάλεια.

Επένδυση σε Μετοχές Εταιρειών Εξόρυξης Χρυσού
Επένδυση σε Μετοχές Εταιρειών Εξόρυξης Χρυσού

↑ Πίσω στην αρχή

Μετοχές Χρυσού

Ένας έμμεσος τρόπος για να επενδύσεις στον χρυσό είναι μέσω της αγοράς μετοχών από εταιρείες οι οποίες έχουν ως κύρια εμπορική δραστηριότητα την εξόρυξη του.

🔎 Τι είναι οι Μετοχές;
Μια μετοχή αποτελεί ένα “αξιόγραφο” το οποίο πιστοποιεί μερίδιο ιδιοκτησίας σε μία εταιρεία. Αν, λοιπόν, κατέχεις μετοχές μιας εταιρείας, τότε κατέχεις μερίδιο σε αυτή την εταιρεία και είσαι ένας από τους μετόχους της.

Όπως είδαμε και στην αρχή του οδηγού, ο χρυσός βρίσκεται υπογείως (στην πλειονότητα του) και απαιτεί διαδικασίες εξόρυξης για να έρθει στα χέρια μας.
Μια Gold Mining Company κάνει ακριβώς αυτό.

🚨 Προσοχή:
Όπως είναι λογικό, οι τιμές των μετοχών εταιρειών εξόρυξης χρυσού διαφέρουν από την Spot τιμή του χρυσού και δεν έχουν απόλυτη συσχέτιση.
Ο λόγος είναι πως αυτές αποτελούν μεμονωμένες εταιρείες με τις τιμές των μετοχών τους να επηρεάζονται και από άλλες μεταβλητέες όπως είναι τα κόστη διαχείρισης, τα έσοδα, τα έξοδα και τα κέρδη τους.
Το ότι η τιμή του χρυσού ανεβαίνει ή κατεβαίνει δεν σημαίνει πως (απαραίτητα) θα ανεβάσει ή θα κατεβάσει και την τιμή της μετοχής του Gold Miner.

Παραδείγματα Μετοχών Εταιρειών Εξόρυξης Χρυσού

Σύμφωνα με την Wikipedia, οι 3 μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού στον κόσμο είναι οι παρακάτω:

Παραδείγματα Μετοχών Χρυσού

🏢  Εταιρεία:

Barrick Gold

Newmont Mining

Franco-Nevada

🌎 Χώρα:

🇨🇦 Καναδάς

🇺🇸 Η.Π.Α.

🇨🇦 Καναδάς

📅 Ίδρυση:

1983

1921

2007

🔎 ISIN:

CA0679011084

US6516391066

CA3518581051

🏷️ Ticker:

ABR

NMM

3FO

Οι παραπάνω μετοχές δεν αποτελούν πρόταση για επένδυση και εξυπηρετούν απλά ως παραδείγματα για τη δική σας έρευνα. Δεν είμαι σε θέση, ούτε είναι ο ρόλος μου να προτείνω επιλογές επένδυσης.

📚 Οδηγός για Μετοχές:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις Μετοχές, μπορείς να διαβάσεις τον Αναλυτικό Οδηγό του MoneyMinority:
Τι είναι μια Μετοχή;
Πως βγάζω χρήματα από τις Μετοχές;
Από που αγοράζω Μετοχές;
Αγορά Μετοχών [Βήμα Βήμα]

Online Brokers Αγοράς Μετοχών

Όπως οποιαδήποτε μετοχή, έτσι και οι μετοχές χρυσού μπορούν να αποκτηθούν μέσω Online Stock Brokers. Κάποιες δημοφιλείς επιλογές είναι:

Χρηματιστηριακές πλατφόρμες αγοράς μετοχών

Αγορά μετοχών στην SaxoBank
Αγορά μετοχών στην DEGIRO
Αγορά μετοχών στην Trading212
Αγορά μετοχών στην etORO

Πλατφόρμα

🥇 Saxo Bank

🥈 DEGIRO

🥉 Trading212

🥉 eToro

Ίδρυση

1992

2008

2004

2007

Τραπεζική άδεια

Επίβλεψη

🇩🇰 Δανία (DFSA)

🇩🇪 Γερμανία (BaFin)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

Μετοχές εξωτερικού

50 χρηματιστήρια

29 χρηματιστήρια

17 χρηματιστήρια

14 χρηματιστήρια

Ελληνικές μετοχές

Εγγύηση καταθέσεων

έως €100.000

έως €100.000

Εγγύηση επενδύσεων

έως €20.000 (100%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

Οδηγοί

🎁 Bonus

Κέρδισε €200 έκπτωση στις προμήθειες σου!

Κέρδισε πίστωση €100 σε τέλη συναλλαγών

Κέρδισε μια μετοχή έως €100, εντελώς δωρεάν

*Το 79% των CFD Traders χάνει χρήματα

♻️ Σύνοψη Μεθόδου:
Η αγορά μετοχών σε εταιρείες εξόρυξης χρυσού αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο επένδυσης στο μέταλλο καθώς η πορεία των τιμών τους δεν έχει απόλυτη συσχέτιση με την τιμή του μετάλλου.

Trading με CFDs Χρυσού
Trading με CFDs Χρυσού

CFDs Χρυσού

Εάν σε ενδιαφέρει μόνο το short-term trading χρυσού, τότε τα CFDs ίσως να είναι ο κατάλληλος τρόπος να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο μέταλλο.

Ένα CFD (Contract for Difference) αποτελεί ένα συμβόλαιο μεταξύ εσού και ενός Online Broker το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα έκθεσης μονάχα στις κινήσεις της τιμής ενός Asset (στην προκειμένη, του χρυσού) χωρίς, όμως, να αποκτάς το πραγματικό Asset.

Κοινώς, αν θέλεις μονάχα να αγοράζεις και να πουλάς χρυσό σε μικρά χρονικά διαστήματα αναζητώντας κέρδος από την διαφορά της τιμής τότε ίσως να είναι πιο συμφέρον να το κάνεις μέσω των CFDs και όχι πραγματικού χρυσού.

🚨 Προσοχή:
Το CFDs αποτελούν advanced προϊόντα τα οποία προορίζονται μόνο για προχωρημένους χρήστες οι οποίοι αντιλαμβάνονται και κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Trading και είναι οκ με την ανάληψη του ρίσκου που το συνοδεύει.
Αν είσαι αρχάριος, move along Sir (or Madam)…

Επίσης, τα CFDs προσφέρουν μόχλευση το οποίο σημαίνει πως μπορείς να πολλαπλασιάσεις την “δύναμη” της θέσης σου x2, x5, x10 έως και x20 φορές. Προφανώς αυτό αυξάνει εκθετικά το ρίσκο που αναλαμβάνεις το οποίο μεταφράζεται σε πολύ μεγαλύτερες απολαβές ή χασούρες.

📚 Περισσότερο Διάβασμα:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα διάβασε το σχετικό άρθρο “Τι είναι τα CFDs” στο OnlineTraders

Online CFD Brokers Χρυσού

Μπορείς να κάνεις trading CFDs χρυσού στους παρακάτω Online Brokers:

eToro cfds χρυσού
trading212 cfds χρυσού
Primexbt cfds χρυσού
Avatrade cfds χρυσού

🏷️ CFD Χρυσού:

✅

✅

✅

✅

🛠️ Μόχλευση:

x1, x2, x5, x10, x20

x1, x2, x5, x10, x20

x1, x2, x5, x10, x20

💳  Ελάχ. Κατάθεση:

$50

€0

0.001 BTC

$100

💸 Προμήθεια Κατάθεσης:

✖️

✖️

✖️

✖️

💸 Προμήθεια Ανάληψης:

$5

€0

0.0005 BTC

€0

🎮 Demo Account:

✅

✅

❌

✅

⚙️ Regulated:

FCA, CySEC, ASIC

FCA, FSA

❌

CBI, BVI, ASIC, FSCA, CySec

Disclaimer:

*Το 79% των επενδυτών CFDs χάνει χρήματα.

*Το 76% των επενδυτών CFDs χάνει χρήματα.

↑ Πίσω στην αρχή

Επένδυση σε Futures & Options Χρυσού
Trading με Futures & Options Χρυσού

Futures Χρυσού

Τα Futures Χρυσού αποτελούν συμβόλαια μεταξύ ενός αγοράστη και ενός πωλητή στα οποία συμφωνούν να προβούν σε μια συναλλαγή χρυσού σε μια προκαθορισμένη τιμή στο μέλλον.

Σε αυτό το συμβόλαιο αναφέρεται η ρητά η ποσότητα χρυσού, η Spot τιμή του αλλά και η ημερομηνία που θα διεκπεραιωθεί η συμφωνία.

Με λίγα λόγια, οι λεπτομέρειες και το συμβόλαιο συμφωνούνται και υπογράφονται σήμερα αλλά διεκπεραιώνονται στο μέλλον.
Ο αγοραστής δεν χρειάζεται να πληρώσει ολόκληρο το συμφωνηθέν ποσό τώρα και ο πωλητής δεν απαιτείται να στείλει τον χρυσό του παρά μόνο μέχρι να φτάσει η μέρα διεκπεραίωσης.

🚨 Προσοχή:
Όπως και με τα CFDs, έτσι και τα Futures αποτελούν advanced προϊόντα τα οποία προορίζονται μόνο για προχωρημένους χρήστες.
Αν είσαι αρχάριος, μην ασχοληθείς…

Τα Futures Χρυσού επιλέγονται, συνήθως, από Hedgers οι οποίοι θέλουν να μετριάσουν το ρίσκο που έχουν αναλάβει από προηγούμενες θέσεις τους αλλά και από Speculators οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για Trading.

Σκοπός των περισσότερων είναι να πουλήσουν (ή να αγοράσουν) πίσω τα συμβόλαια που αγόρασαν (ή πούλησαν) πριν φτάσει η μέρα διεκπεραίωσης, πραγματοποιώντας τα όποια κέρδη ή ζημίες.

🛒 Τα Futures Χρυσού μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν μέσω Online Exchanges όπως ηΑvaTrade και η Trading212

.

↑ Πίσω στην αρχή

Αξίζει η επένδυση σε χρυσό;

Αξίζει η επένδυση σε χρυσό;

Έρχομαι σκαστός, για άλλη μια φορά, να σου χαλάσω την ζαχαρένια στο 90′.

Όπως σε όλα τα θέματα των επενδύσεων δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση, ούτε κάποια “περπατημένη” οδό η οποία εγγυάται σωστές και σίγουρες αποδόσεις.

Αξίζει η επένδυση σε χρυσό;

Από τη μία πλευρά θα βρεις “φανατικούς εχθρούς” του χρυσού οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα μέταλλο με “αναχρονιστικές” – σχεδόν θρησκευτικές – καταβολές.

Θεωρούν ότι η μόνη αξία που έχει ο χρυσός είναι η αξία του στην βιομηχανία της παραγωγής κοσμημάτων, ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και της οδοντιατρικής.

Από την άλλη πλευρά θα βρεις “θερμούς υποστηρικτές” (τους λεγόμενους Gold Bugs) οι οποίοι θεωρούν πως ο χρυσός αποτελεί την ύψιστη μορφή χρήματος λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
Πιστεύουν ότι πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ως προστασία απέναντι στα πληθωριστικά fiat χρήματα και ότι είναι το μέταλλο πάνω στο οποίο θα “γυρίσουμε” με την πρώτη οικονομική κατάρρευση.

Ένας από τους “Super-Star” επενδυτές, Founder, Co-Chairman και Co-Chief Investment Officer της Bridgewater Associates, Ray Dalio προτείνει ένα allocation της τάξεως του 7.5% σε χρυσό στο δικό του portfolio, All-Weather.

All weather portfolio Ray Dalio
All weather Portfolio – Source: OptimizedPortfolio

Δανείζομαι και μεταφράζω τα λόγια του:

Ray Dalio για Χρυσό

Από την άλλη, ένας άλλος“Super-Star” επενδυτής, chairman και CEO της Berkshire Hathaway, Warren Buffett δείχνει να μην βρίσκει καθόλου σοφή την επιλογή του χρυσού ως επένδυση.

Ο λόγος είναι πως έρχεται σε κόντρα με την βασική επενδυτική φιλοσοφία Value Investing που πρεσβεύει. Δεν μπορεί να δει κάποια αξία στον χρυσό λόγω της μικρής χρησιμότητας του ως μέταλλο στην πραγματική οικονομία.

Χαρακτηριστικά αναφέρει – και μεταφράζω:

“Δεν κάνει τίποτα περισσότερο παρά μόνο να κάθεται εκεί πέρα και να σε κοιτάει”

Warren Buffett για Χρυσό

“(Ο χρυσός) εξορύγνεται από την Αφρική ή άλλα μέρη. Μετά τον λιώνουμε, ανοίγουμε μια άλλη τρύπα, τον ξαναθάβουμε και πληρώνουμε ανθρώπους να κάθονται γύρω του και να τον φυλάνε. Δεν έχει καμία χρησιμότητα. Οποιοσδήποτε μας κοιτούσε από τον Άρη θα έξυνε (με απορία) το κεφάλι του.”

Warren Buffett για Χρυσό

↑ Πίσω στην αρχή

Τι κάνει το MoneyMinority;

Μέχρι την στιγμή που γράφω αυτόν τον οδηγό, δεν έχω προσθέσει χρυσό στο χαρτοφυλάκιο μου με καμία από τις μορφές που εξετάσαμε παραπάνω.

Αν επέλεγα, όμως, να το κάνω δεν θα το έκανα ως επένδυση αλλά ως μια εναλλακτική μορφή αποταμίευσης.

Τι εννοώ;

Μπορείς να το σκεφτείς σαν ένα εναλλακτικό Emergency Fund το οποίο, όμως, θα επηρεάζεται λιγότερο (σε σχέση με το Cash) από τον συνεχώς-αυξανόμενο πληθωρισμό και θα είναι ασφαλές απέναντι σε οποιαδήποτε κατάρευση του χρηματιστηρίου.

Επίσης, όσο cool και να θεωρώ τους Πειρατές μέχρι και σήμερα, θα προτιμούσα να επιλέξω κάποιο ETFStable Coin) το οποίο ακολουθεί την τιμή του χρυσού παρά το φυσικό μέταλλο σε μορφή νομίσματος ή ράβδους. Ενώ η ιδέα του να είμαι ο πραγματικός κάτοχος του χρυσού (πόσω μάλλον να τον φυλάω σε κάποιο σεντούκι) με ιντριγκάρει εξαιρετικά πολύ, νομίζω πως θα πήγαινα πάσο και θα επέλεγα μορφές οι οποίες προσφέρουν ευκολότερη ρευστοποίηση και πολύ χαμηλότερα Premium.


Αυτά από εμένα.

Πως σου φάνηκε ο συγκεκριμένος οδηγός;

Θεωρείς ότι αξίζει η επένδυση σε χρυσό; Θα έβαζες χρόνο, χρήματα και την προσοχή σου;

Γράψε μου στα σχόλια!

Μέχρι το επόμενο άρθρο, Stay Golden!
…ή και όχι…

Sterg

↑ Πίσω στην αρχή

Διαχείριση οικονομικών σπιτιού - Δες το video στο YouTube 

Δες το στο YouTube 🎬

🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το Video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube
.

↑ Πίσω στην αρχή

Περισσότερο υλικό για επενδύσεις:

Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, διάβασε περισσότερα για τις επενδύσεις στα παρακάτω άρθρα:

.

Risk Disclaimer:
ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων και τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελούν προτροπή επένδυσης αλλά αποτελούν προσωπικές εμπειρίες και απόψεις μου.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο.
Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να χάσεις!

Affiliate Disclaimer:
Τα παραπάνω links προς τις υπηρεσίες που αναφέρονται ενδέχεται να είναι affiliate links. Εάν χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία μέσα από αυτά τότε βοηθάς το MoneyMinority να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος για εσένα.
Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

9 Comments

 1. Πολύ ενδιαφέρον και αναλυτικός οδηγός. Έχεις εικόνα αν υπάρχει κάποιο ETF που παρακολουθεί άμεσα την αξία του χρυσού και είναι UCITS;

  • Τα μόνα UCITS που βρήκα αφορούσαν μονάχα Gold Mining Companies, δυστυχώς.

   • Μετά από αρκετή αναζήτηση βρήκα αυτό, που νομίζω ακολουθεί την τιμή του χρυσού, είναι UCITS, οπότε το αναφέρω σε περίπτωση που ενδιαφέρει και κάποιον άλλο, αφού βέβαια ο καθένας κάνει πρώτα και τη δική του αναζήτηση.

    Ishares Physical Gold ETC, διαθέσιμο σε 3 νομίσματα (EGLN, IGLN, SGLN)
    EGLN is priced in EUR
    IGLN is priced in USD
    SGLN is priced in GBX

 2. Daniel Ivanov Reply

  Μπορεί κανείς να επενδύσει σε virtual gold μέσω fintex εταιρίες ,όπως revolut,glint,paysera.

  • Ευχαριστώ για το Input Daniel,

   όντως μπορείς να αγοράσεις συμβόλαια που ακολουθούν την τιμή του χρυσού μέσα από αυτές τις fintech εταιρείες.

  • Πολύ αξιόλογο άρθρο. Επίσης υπάρχει το ανταλλακτηριο Bitpanda όπου μπορείς να αγοράσεις χρυσό με κατάθεση κλπ, ο οποίος αντιστοιχεί σε αληθινό. Δεν ξέρω κατά πόσο αξιόπιστο είναι αλλά έχει καλό rating στο trustpilot

   • Σε ευχαριστώ για τον χρόνο Μαρία,

    Ναι, το γνωρίζω το BitPanda σαν ανταλλακτήριο αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Αν το έχει κάνει κάποιος ας μας γράψει τη γνώμη του.

 3. Στεργιε συγχαρητηρια για τα υπέροχα αρθρα σου.

  Μια ερ΄ώτηση:

  Μπορεις να μας πεις κάποια έμπιστα sites για αγορα φυσικο΄ύ χρυσού?

  • Thanks Νίκο! Δεν το έχω ψάξει καθόλου είναι η αλήθεια.

Write A Comment