Online Brokers

DEGIRO Ελλάδα: Η Γνώμη μου – Είναι Απάτη; [2024 Updated]

🔄 Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 28 Φεβρουαρίου 2024

🥈 Αποτελεί τη #2 επιλογή επενδυτικής πλατφόρμας για το MoneyMinority
🎁 Άνοιξε λογαριασμό και κέρδισε 100€ έκπτωση σε προμήθειες
❗ Δες τι μπορείς να κάνεις με το πρόβλημα των PRIIPs στην Ελλάδα →

Η DEGIRO αποτελεί μια χρηματιστηριακή πλατφόρμα επενδύσεων η οποία ξεκίνησε από την Ολλανδία το 2008, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και έφτασε να εξυπηρετεί περισσότερους από 2.500.000 επενδυτές με €51,7 δις σε assets πελατών υπό τη διαχείριση της.

Οι ιδιαίτερα χαμηλές προμήθειες, η υψηλή ασφάλεια αλλά και η απλότητα της πλατφόρμας την καθιστούν μία ενδιαφέρουσα επιλογή για:

 • Επενδυτές οι οποίοι ακολουθούν στρατηγικές με μακροχρόνιους χρονικούς ορίζοντες
 • Traders οι οποίοι ψάχνουν μια πλατφόρμα για να εκτελούν απλά αγοραπωλησίες

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα προϊόντα, τις χρεώσεις, τα θετικά, τα αρνητικά αλλά και το μεγάλο πρόβλημα της DEGIRO τότε συνέχισε την ανάγνωση. Ακολουθεί ένας από τους αναλυτικότερους οδηγούς της πλατφόρμας στα ελληνικά.

Για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι χρεώσεις των πρώτων συναλλαγών μέχρι €100 καλύπτονται από την DEGIRO

Γιατί να επιλέξεις την DEGIRO (και γιατί όχι):

Ιδρύθηκε το 2008 στην Ολλανδία ενώ το 2020 εξαγοράστηκε από την Γερμανική επενδυτική τράπεζα της flatex
Στην Ολλανδία επιβλέπεται από την κεντρική τράπεζα (DNB) και τον ρυθμιστή (AFM) ενώ οι Ευρωπαίοι πελάτες υπάγονται κάτω από το Γερμανικό τμήμα το οποίο ρυθμίζεται από την (BaFin),
Οι Έλληνες επενδυτές καλύπτονται από εγγύηση καταθέσεων έως €100.000 αλλά και επενδύσεων έως €20.000 με εγγυητή την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας (BaFin).
Εξαιρετική επιλογή για ελληνικές μετοχές. 140+ εταιρείες, με πολύ χαμηλές προμήθειες (~€1,5 ανά εντολή)
Μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας περί PRIIPs, τα διαθέσιμα ETFs στην ελληνική πλατφόρμα είναι ελάχιστα – Δες πώς θα παρακάμψεις το πρόβλημα →
Δεν προσφέρει επιτόκιο σε κεφάλαια που δεν έχεις επενδύσει ενώ δεν μοιράζεται το επιτόκιο που εισπράττει από το securities lending που σε αναγκάζει να κάνεις

Η γνώμη μου για τη DEGIRO – στα γρήγορα

Ως ένθερμος υποστηρικτής της διασποράς ρίσκου όταν μιλάμε για επενδύσεις, επιλέγω να την εφαρμώσω ακόμα και σε επίπεδο πλατφόρμας. Οι δύο κύριες πλατφόρμες που επιλέγω για τις επενδύσεις μου είναι:

 1. η Saxo bank
 2. η DEGIRO

🛡️ Ασφάλεια: Η DEGIRO ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008 ενώ το 2020 εξαγοράστηκε από την Γερμανική flatex bank. Το κομμάτι της Ολλανδίας επιβλέπεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας (DNB 🇳🇱) και ρυθμίζεται από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς (AFM 🇳🇱). Οι υπόλοιποι πελάτες (και οι Έλληνες) βρίσκονται κάτω από το Γερμανικό τμήμα το οποίο ελέγχεται από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας (BaFin 🇩🇪).

Είναι η DEGIRO απάτη; Όχι, η DEGIRO δεν είναι απάτη. Οι καταθέσεις σε μετρητά προστατεύονται (έως €100.000) μέσω του σχήματος εγγύησης καταθέσεων της Γερμανίας (EdB) ενώ οι επενδύσεις προστατεύονται (έως €20.000) από το Investment Compensation Scheme (ICS) της Ε.Ε.

🔍 Διάβασε περισσότερα: Ασφάλεια, εγγυήσεις και regulation της DEGIRO

💸 Προμήθειες και χρεώσεις: Η DEGIRO προσφέρει από τις χαμηλοτερες προμήθειες στην αγορά. Δεν υπάρχει χρέωση δημιουργίας λογαριασμού, κατάθεσης και ανάληψης χρημάτων, χαρτοφυλακίου ή αδράνειας. Μπορείς να αγοράσεις αμερικάνικες μετοχές από €2, ελληνικές μετοχές από €1,5 και παγκόσμια ETFs από €3. Τέλος, δεν υπάρχει όριο ελάχιστης κατάθεσης.

🔍 Διάβασε περισσότερα: Προμήθειες και χρεώσεις της DEGIRO

📊  Διαθέσιμα προϊόντα: Έχεις πρόσβαση σε 29 χρηματιστήρια (ανάμεσα τους και των Αθηνών) ώστε να μπορείς να αγοράζεις και να πουλάς μετοχές, ETFs καθώς και κρατικά ή εταιρικά ομόλογα.

Τι συμβαίνει με PRIIPs, KIDs και απαγόρευση ETFs στην Ελλάδα: Δυστυχώς, η νομοθεσία των PRIIPs έχει περιορίσει πάρα πολύ τα διαθέσιμα ETFs για Έλληνες επενδυτές. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να παρακάμψεις την απαγόρευση.
Δες πώς

🔍 Διάβασε περισσότερα: Επενδυτικά προϊόντα της DEGIRO

💻 Δημιουργία νέου λογαριασμού: Θα χρειαστείς ένα έγγραφο ταυτοποίησης (νέα ταυτότητα, διαβατήριο), ένα έγγραφο διεύθυνσης κατοικίας στα Αγγλικά, το κινητό σου τηλέφωνο και σύνδεση στο internet.

🔍 Διάβασε περισσότερα: Δες πώς θα δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στη DEGIRO

📈 Πώς αγοράζω ETFs και μετοχές: Αναζητάς το επενδυτικό προϊόν της επιλογής σου στην μπάρα ανήζητησης (με όνομα, ticker symbol ή ISIN) και πατάς “Trade”. Στην συνέχεια, δίνεις την κατάλληλη εντολή (market ή limit) μαζί με την ποσότητα που θέλεις να αγοράσεις και… είναι δικά σου!

🔍 Διάβασε περισσότερα: Πώς αγοράζω και πουλάω προϊόντα στη DEGIRO

👎 Η κριτική μου: Ως αρνητικά, θα μπορούσα να καταλογίσω την απουσία επιτοκίου σε μη-επενδεδυμένα κεφάλαια που διατηρείς στον λογαριασμό αλλά και το υποχρεωτικό securities lending για το οποίο, μάλιστα, δεν επιβραβεύβεσαι.

Είναι η DEGIRO για εσένα;

Εάν είσαι επενδυτής με μακροχρόνιο ορίζοντα (δηλαδή αγοράζεις, κρατάς και πουλάς μετά από χρόνια – ή δεν πουλάς και καθόλου) και ψάχνεις μια πλατφόρμα για να εκτελείς τις εντολές σου, τότε η DEGIRO μπορεί να είναι η πλατφόρμα σου.

Οι χαμηλές προμήθειες, η απλή και εύχρηστη πλατφόρμα της (σε desktop αλλά και σε κινητό) αλλά και η υψηλή ασφάλεια, την καθιστούν ως μία από τις ενδιαφέρουσες επιλογές εκεί έξω.

Περιεχόμενα Οδηγού DEGIRO:

.
Τι είναι η DEGIRO;

Τι είναι η DEGIRO;

Η DEGIRO αποτελεί μία χρηματιστηριακή πλατφόρμα χαμηλού κόστους με τα κεντρικά της γραφεία στο Άμστερνταμ.

📅  Ίδρυση:2008
🏷️ Πραγματικά Assets:
🔖 CFDs:
🇬🇷 Ελληνικές Μετοχές:
½ Τμηματικές Μετοχές:
💳 Τρόποι Κατάθεσης:Τραπεζικό Έμβασμα
💳 Ελ. Κατάθεση:€1
💰 Προμήθειες:Χαμηλές
💰 Τέλη Ανάληψης:Δωρεάν
💰 Τέλη Αδράνειας:Δωρεάν
💰 Τέλη Μετατροπής Συναλλάγματος:0.25%
⚙️ Regulated:BaFin, DNB, AFM
🎮 Demo Λογαριασμός:
🎁 Bonus Εγγραφής:€100 Bonus

Ιδρύθηκε το 2008 από 5 υπαλλήλους της Binck Bank (Εταιρεία χρηματιστηριακών συναλλαγών) με αρχικό σκοπό να εξυπηρετήσει την επαγγελματική αγορά επενδύσεων.

Από το 2013 και έπειτα, ο προσανατολισμός της άλλαξε και στράφηκε προς την λιανική αγορά προσφέροντας σε χιλιάδες Ευρωπαίους ιδιώτες πρόσβαση σε χρηματιστηριακά προϊόντα δεκάδων χωρών.

Το 2020 η DEGIRO ένωσε τις δυνάμεις της με την Flatex Bank και συγχωνεύτηκε με την flatexDEGIRO Bank AG στις αρχές του 2021 δημιουργώντας την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πλατφόρμα στην Ευρώπη η οποία έχει τη δική της τραπεζική άδεια.

Αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί περισσότερους από 2.500.000 Ευρωπαίους πελάτες και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία (AUM) αξίας περί τα €51.7 δις (πηγή).

↑ Πίσω στην αρχή

Επενδυτικά προϊόντα στην DEGIRO

H DEGIRO σου δίνει πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία χρηματοοικονομικών προϊόντων από αγορές όλου του κόσμου. Μπορείς να επενδύσεις σε περισσότερα από 29 χρηματιστήριαείτε με απευθείας πρόσβαση, είτε μέσω τρίτου (της Morgan Stanley) με Smart Order Routing (SOR).

Πέραν από τους συνήθεις υπόπτους, όπως το Χρηματιστήριο της Αμερικής και της Αγγλίας, αποκτάς πρόσβαση σε πολλά ακόμα χρηματιστήρια της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

🏛 Χρηματιστήρια:29
🇬🇷 Ελληνικές μετοχές:Ναι (140 εταιρείες)
📈 Παγκόσμια ETFs:7.000+ (μέσω degiro.ie)
🏷️ Ομόλογα:649
🇬🇷 Ομόλογα ελληνικού δημοσίου:Ναι (24 ομόλογα)
🇺🇸 NASDAQ🇺🇸 Νέας Υόρκης (NYSE)🇬🇷 Αθηνών (ATHEX)
🇨🇦 Καναδά (TSX)🇬🇧 Λονδίνου (LSE)🇩🇪 Φρανκφούρτης (XETRA)
🇨🇳 Σανγκάης (SSEC)🇨🇳 Σεν Ζεν (SZSC)🇯🇵 Τόκιο (JPX)
🇮🇪 Δουβλίνου (Euronext)🇳🇱 Αμστερνταμ (Euronext)🇫🇷 Παρισιού (Euronext)
🇵🇹 Λισαβόνας (Euronext)🇮🇹 Μιλάνο (Borsa Italiana)🇨🇭 Ελβετίας (SIX)
🇭🇰 Χογνκ Κόγνκ (XKEX)🇦🇺 Αυστραλίας (ASX)🇪🇸 Μαδρίτης (Bolsa de Madrid)

Μέσω της DEGIRO μπορείς να επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως:

#1 Μετοχές

Οι μετοχές (ή στα Αγγλικά, Stocks) είναι ένα από τα πιο γνωστά επενδυτικά προϊόντα στον κόσμο και αποτελούν, ουσιαστικά, μερίδια ιδιοκτησίας μιας επιχείρησης. Ως κάτοχος, θεωρείσαι ιδιοκτήτης ενός μέρους της εταιρείας με δικαίωμα πάνω στα κέρδη της.

Οι επενδυτές βγάζουν χρήματα από τις μετοχές με 2 τρόπους:

 1. μέσω ανατίμησης, δηλαδή αύξηση της αξίας της μετοχής
 2. μέσω μερισμάτων, δηλαδή τακτικών πληρωμών προς τους μετόχους από τα κέρδη της εταιρείας

Μπορώ να επενδύσεων σε ελληνικές μετοχές; Ναι, μέσω της DEGIRO έχεις πρόσβαση στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε 140 εταιρίες που διαπραγματεύονται σε αυτό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: ΔΕΗ (ΔΕΗ), ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ), Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), Eurobank (ΕΥΡΩΒ), Alpha bank (ΑΛΦΑ), Aegean (ΑΡΑΙΓ), Optima Bank (OPTIMA), Jumbo (ΜΠΕΛΑ), Μότορ Οϊλ και Μυτιληναίος (ΜΥΤΙΛ).

Μπορώ να επενδύσω σε μετοχές εξωτερικού; Φυσικά! Η DEGIRO σου δίνει πρόσβαση σε 29 χρηματιστήρια ανάμεσα σε αυτά της Νέας Υόρκης (NYSE), του NASDAQ, του Λονδίνου (LSE), της Φρανκφούρτης (XETRA) κ.ο.κ.

Διάβασε, επίσης: Τι είναι και πώς λειτουργούν οι μετοχές αλλά και πώς μπορείς να βγάλεις χρήματα από αυτές

#2 ETFs – Exchange Traded Fund

Τα ETFs (ή στα ελληνικά – Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) αποτελούν μια συλλογή από τίτλους (όπως μετοχές) οι οποίοι ακολουθούν την πορεία κάποιου δείκτη (Index) του Χρηματιστηρίου.

Το πιο γνωστό παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί το SPDR S&P 500 ETF (SPY), το οποίο ακολουθεί την πορεία του S&P 500 Index – Ο δείκτης αυτός ακολουθεί την πορεία των μετοχών 500 μεγάλων εταιρειών της Αμερικής.

Διάβασε, επίσης: Τι είναι, πώς λειτουργούν αλλά και για ποιους λόγους αξίζει να επενδύσεις σε ETFs

Το πρόβλημα των PRIIPS, KIDs και η απαγόρευση των ETFs στην Ελλάδα

Η DEGIRO σου δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 7.000 όπως τα δημοφιλή VUAA, VUSA και VWCE αλλά… όχι αν έχεις λογαριασμό στην ελληνική πλατφόρμα (degiro.gr)!

Γιατί; Οι αγαπημένοι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, στην προσπάθεια τους να μας προστατεύσουν, τα έκαναν… μαντάρα! Με την πρόσφατη αλλαγή στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία των PRIIPs, δεν επιτρέπεται σε χρηματιστηριακές πλατφόρμες να πωλούν ETFs τα οποία δεν έχουν μεταφρασμένο το έγγραφο KID στην τοπική γλώσσα σε ιδιώτες επενδυτές.

Τι είναι το KID (Key Investor Document); Αποτελεί ένα έγγραφο το οποίο περιέχει τις βασικές πληροφορίες ενός ETF και είναι διαθέσιμο στους επενδυτές. Μέσω αυτού μπορούν να έχουν εικόνα για που επενδύει το ETF, το επίπεδο κινδύνου που αναλαμβάνει, παρελθοντικές αποδόσεις κτλ.

Όπως καταλαβαίνεις, ελάχιστες εταιρείες έκατσαν να ασχοληθούν και να μεταφράσουν το έγγραφο για μία τόσο μικρή αγορά όπως η Ελλάδα. Εξού, λοιπόν, και στην DEGIRO αυτή τη στιγμή μπορείς να βρεις μόνο (!!!) 14 ETFs.

Διαθέσιμα ETFs στη DEGIRO

Ευτυχώς για εμάς, μπορείς να προσπεράσεις τη νομοθεσία εάν ανοίξεις ένα ίδιο λογαριασμό στο Ιρλανδικό τμήμα της DEGIRO.IE.

Πώς θα το κάνεις;

 1. Συνδέεσαι στο degiro.ie
 2. Ανοίγεις ένα λογαριασμό χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια στοιχεία με τον αντίστοιχο ελληνικό (email, ΑΦΜ, όνομα, διεύθυνση κτλ)
 3. Έχεις πρόσβαση σε όλα τα ETFs

Εάν έχεις ήδη αγορασμένα ETFs στο degiro.gr, μπορείς να τα μεταφέρεις εσωτερικά στέλνοντας ένα mail στο [email protected]. Το κόστος είναι €7 /θέση. Δες περισσότερα εδώ

Άρα, συνοψίζοντας:

🇮🇪 Εάν σε ενδιαφέρουν και οι αγοραπωλησίες ETFs, ένας ιρλανδικός λογαριασμός (degiro.ie) είναι μονόδρομος →

🇬🇷 Εάν δεν σε ενδιαφέρουν τα ETFs, τότε δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός και μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό στο ελληνικό παράρτημα (degiro.gr) →

💡 Τι προτείνω εγώ; Φτιάξε έναν ιρλανδικό λογαριασμό να τελειώνεις ώστε να έχεις διαθέσιμες όλες τις επιλογές. Δεν διαφέρει σε κάτι από τον ελληνικό, πέραν της γλώσσας.

🚩 Όπως και να έχει, και στις δύο περιπτώσεις δικαιούσαι το bonus €100 σε πίστωση χρεώσεων

Διάβασε, επίσης: Με ποιο τρόπο μπορείς να ξεπεράσεις το πρόβλημα της αγοράς ETFs από την Ελλάδα λόγω PRIIPs →

#3 Ομόλογα (bonds)

Ένα ομόλογο (ή στα Αγγλικά, bond) αποτελεί ένα χρεόγραφο. Ο εκδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, τόκους στον αγοραστή και να αποπληρώσει την ονομαστική αξία τους στο τέλος της σύμβασης.

Με λίγα λόγια, μπορείς να θεωρήσεις τα ομόλογα ως μια μορφή δανείου η οποία προέρχεται από τις κεφαλαιαγορές και όχι από κάποια τράπεζα. Τα ομόλογα μπορεί να εκδοθούν από κράτη ή εταιρείες.

Μπορώ να επενδύσω σε ομόλογα με την DEGIRO; Ναι, η DEGIRO σου δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 600 ομόλογα κρατών και εταιρειών.

Μπορώ να αγοράσω ομόλογα ελληνικού δημοσίου; Ναι, μπορείς να “δανείσεις” το κράτος της Ελλάδας μέσω 24 διαφορετικών ομολόγων ελληνικού δημοσίου. Για να τα βρεις στη DEGIRO, θα πρέπει να τα αναζητήσεις με τον όρο “GRIECHENLAND”.

ομόλογα ελληνικού δημοσίου στη degiro

Διάβασε, επίσης: Τι είναι, πώς λειτουργούν αλλά και για ποιους λόγους μπορεί να θέλεις να επενδύσεις σε Ομόλογα

#4 Αμοιβαία Κεφάλαια – Mutual Funds

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια (ή στα Αγγλικά, Mutual Funds) είναι κοινά επενδυτικά χαρτοφυλάκια στα οποία συμμετέχουν επενδυτές, οι οποίοι έχουν την ίδια επενδυτική φιλοσοφία και κοινούς στόχους. Αντί να επενδύουν τα χρήματά τους ανεξάρτητα, τα συνενώνουν δημιουργώντας ένα μεγάλο και ισχυρό κεφάλαιο, το οποίο μοιράζεται σε μερίδια ίσης αξίας.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια διαχειρίζονται από ΑΕΔΑΚ (Εταιρείες Διαχείρισης) και δεν δίνουν τόκους όπως και προκαθορισμένες αποδόσεις. Η απόδοση τους μετράται από την διαφορά που δημιουργείται ανάμεσα στο κεφάλαιο επένδυσης και στην αποτίμηση αυτής σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

#5 Futures, Options, Warrants & Leveraged Products

Τέλος, μπορείς να επενδύσεις σε Options (ή στα ελληνικά, Δικαιώματα Αγοράς), Futures (ή στα ελληνικά, Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης), Warrants και προϊόντα με μόχλευση αλλά δεν θα τα αναλύσω περισσότερο εδώ καθώς αποτελούν πιο advanced επενδυτικά προϊόντα.

Διάβασε, επίσης: Τι είναι και πώς λειτουργούν τα Options, στον αναλυτικό οδηγό που έχω γράψει →

#6 Forex & Crypto

Στον αντίποδα, μέσω της DEGIRO δεν μπορείς να συμμετάσχεις στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος (κοινώς να κάνεις forex trading) και δεν έχει πρόσβαση σε κρυπτονομίσματα.

Εάν θες να ασχοληθείς με κρυπτονομίσματα, ρίξε μια ματιά στα καλύτερα ανταλλακτήρια ενώ εάν σε ενδιαφέρει το forex trading, ρίξε μια ματιά στην AvaTrade

.

↑ Πίσω στην αρχή

Είναι ασφαλής η DEGIRO;

Ναι, η DEGIRO είναι μια εξαιρετικά ασφαλής πλατφόρμα η οποία επιβλέπεται σε πολλά επίπεδα από υψηλού κύρους ρυθμιστικές αρχές.

Λειτουργεί:15+ χρόνια
Τραπεζική άδεια:Ναι
Εγγύηση καταθέσεων:έως €100.000
Παρέρχεται:Σχήμα εγγύησης καταθέσεων Γερμανίας (Edb)
Κύρια επίβλεψη:Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Γερμανίας (BaFin) 🇩🇪
Επιπλέον ρύθμιση:FCA 🇬🇧, AFM 🇳🇱
Εγγύηση Επενδύσεων:έως €20.000 (90%)
Asset segregation:Ναι
Listed σε χρηματιστήριο:ως flatexDEGIRO AG
Δημοσιοποίηση Ισολογισμών:Ναι (ως flatexDEGIRO AG)
Υπαγωγή Ελληνικού τμήματος:στη Γερμανία 🇩🇪

Η λειτουργία της DEGIRO ρυθμίζεται και ελέγχεται: βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας – Dutch Central Bank (DNB) και ελέγχεται από την Γερμανική ομοσπονδιακή αρχή χρηματαγορώνBundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsich (BaFin).

Regulator:Licence:
Bundesanstalt für
Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin)
De Nederlandsche Bank (DNB)Άδεια: R182877
Dutch Authority for the Financial Markets (AFM)Άδεια: 14002441

🛡️ Προστασία καταθέσεων έως €100.000: Ως κομμάτι της Flatex bank (από το ’20), η DEGIRO έχει τραπεζική άδεια άρα οι καταθέσεις μετρητών των πελατών της προστατεύονται από το σχήμα εγγύησης καταθέσεων Γερμανίας (Edb) για ποσά έως €100.000.

🛡️ Προστασία επενδύσεων έως €20.000: Η DEGIRO λειτουργεί ως αδειοδοτημένη επενδυτική εταιρεία άρα οι επενδύσεις των πελατών της προστατεύονται από το Investment Compensation Scheme (ICS) της Ε.Ε. για ποσά έως €20.000 (έως το 90%). Αρμόδιος ρυθμιστής είναι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας (BaFin)

Λειτουργεί από το 2008: Όσα περισσότερα χρόνια βρίσκεται σε λειτουργία μία εταιρεία, τόσο πιο πολλά χρηματοπιστωτικά γεγονότα και κρίσεις έχει περάσει με επιτυχία.

Asset Segregation: Η DEGIRO διατηρεί τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της σε διαφορετικούς λογαριασμούς από τους δικούς της. Σε περίπτωση πτώχευσης (άρα και ρευστοποίησης) οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να τα μεταφέρουν σε άλλη επνεδυτική και η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει. Είναι αναγκασμένη να το κάνει και επιβλέπεται για αυτό.

🧾 Δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία: Ως μέλος της flatexDEGIRO AG (FTK.DE) η οποία διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, είναι αναγκασμένη να δημοσιεύει τα οικονομικά της αποτελέσματα δημόσια.

🛡️ Ασφάλεια: Σε γενικές γραμμές, η ασφάλεια της επενδυτικής είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Θα την κατέτασα λίγο πιο κάτω από το επίπεδο των Interactive Brokers και της Saxo Bank αλλά σε υψηλότερο από eToro, Trading212 και Freedom24.

↑ Πίσω στην αρχή

Χρεώσεις και προμήθειες DEGIRO

Οι χαμηλές προμήθειες είναι το δυνατό κομμάτι της εταιρείες σύμφωνα με όσα η ίδια μας λέει. Ισχύει ή μας πουλάει φούμαρα;

Προτού περάσουμε στην ανάλυση, ας χωρίσουμε τις προμήθειες σε δύο βασικές κατηγορίες:

 • Σταθερές χρεώσεις (non-trading fees): συγκεκριμένες χρεώσεις σε πιο σταθερή βασή που δεν έχουν να κάνουν με αγοραπωλησίες
 • Προμήθειες συναλλαγών (trading fees): προμήθειες που παρακρατούνται ως ποσοστό ή σταθερό ποσό πάνω σε αγορές και πωλήσεις χρηματιστηριακών προϊόντων

#1 Σταθερές χρεώσεις

Σου έχω καλά νέα καθώς η DEGIRO δεν χρεώνει σχεδόν κανένα non-trading fee στους πελάτες της. Δεν υπάρχουν χρεώσεις δημιουργίας νέου λογαριασμού, κατάθεσης ή ανάληψης χρημάτων, θεματοφυλακής αλλά και αδράνειας.

Δημιουργία λογαριασμού:Δωρεάν
Κατάθεση:Δωρεάν
Ανάληψη:Δωρεάν
Τέλος αδράνειας:Όχι
Θεματοφυλακή:Δωρεάν
Τέλος συνδεσιμότητας:€2,5 /έτος /χρηματιστήριο
Τέλος συναλλάγματος:0.25%
Ελ. κατάθεση:€1

Οι μόνες σταθερές χρεώσεις είναι τα τέλη συνδεσιμότητας και μετατροπής συναλλάγματος.

🔗 Τι είναι το τέλος συνδεσιμότητας; Για κάθε ημερολογιακό έτος, η DEGIRO θα σε χρεώσει 2.5€ για σύνδεση με οποιοδήποτε χρηματιστήριο εκτός της χώρας σου.

Παράδειγμα χρέωσης: Έστω ότι έχεις αγοράσει μετοχές από 3 χρηματιστήρια: της Φρανκφούρτης, του Αμστερνταμ και της Αθήνας και ο λογαριασμός σου είναι από την Ελλάδα. Η χρέωση συνδεσημότητας για το παραπάνω παράδειγμα θα είναι 5€ /έτος για τη σύνδεση με τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Άμστερνταμ.
(FRA: 2.5€, AMS: 2.5€, ATH:0€)

💱 Τι είναι το τέλος μετατροπής συναλλάγματος; Εάν θελήσεις να αγοράσεις κάποιο επενδυτικό προϊόν σε νόμισμα διαφορετικό από αυτό που διατηρείς τα κεφάλαια σου τότε η DEGIRO θα σε χρεώσει ένα τέλος της τάξεως του 0.25% για την μετατροπή συναλλάγματος.

#2 Προμήθειες συναλλαγών

Οι προμήθειες συναλλαγών DEGIRO είναι από τις χαμηλότερες στην αγορά!

ΠρομήθειαΚόστος χειρισμούΣύνολο
🇺🇸 Μετοχές Αμερικής:€1€1€2 /εντολή
🇬🇷 Ελληνικές μετοχές:€0,5€1€1,5 /εντολή
🇬🇧 Μετοχές Αγγλίας:€3,9€1€4,9 /εντολή
🇩🇪 Μετοχές Γερμανίας:€3,9€1€4,9 /εντολή
🇫🇷 Μετοχές Γαλλίας:€3,9€1€4,9 /εντολή
🇯🇵 Μετοχές Ιαπωνίας:€5€1€6 /εντολή
📈 Παγκόσμια ETFs:€2€1€3 /εντολή
🔮 Futures:€0,75 /συμβόλαιο0€0,75 /συμβόλαιο
📝 Options:€0,75 /συμβόλαιο0€0,75 /συμβόλαιο

Συγκεκριμένα, μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις μετοχές από τις Η.Π.Α. με €2 /εντολή, ελληνικές μετοχές από €1,5 /εντολή ενώ ETFs από €3 /εντολή.

↑ Πίσω στην αρχή

Παραδείγματα προμηθειών στην DEGIRO

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις προμήθειες που χρεώνει η DEGIRO με κάθε αγοραπωλησία, θα δούμε μερικά παραδείγματα.

Έστω, λοιπόν, ότι θέλεις να επενδύσεις ένα κεφάλαιο της τάξεως των €1.000. Ας δούμε ποιες είναι οι προμήθειες της DEGIRO για:

 • Αγορά μετοχών Αμερικής
 • Αγορά μετοχών Ελλάδας
 • Αγορά μετοχών Γερμανίας
 • Αγορά ETFs

🇺🇸 Προμήθεια για αγορά Αμερικάνικων μετοχών

Έστω ότι αγοράζεις μετοχές Αμερικής αξίας 1.000€. Η DEGIRO θα σε χρεώσει συνολική προμήθεια €2.00. Ανάλυση: €1 χρέωση + €1 διαχείριση άρα €2 /συναλλαγή

⚠️ Προσοχή:
Οι Αμερικάνικες Μετοχές συναλλάσσονται σε δολάριο ($). Εάν διατηρείς τον λογαριασμό σου σε Ευρώ (ως χρήστης από την Ελλάδα) τότε η DEGIRO θα αναλάβει να μετατρέψει τα Ευρώ σου σε Δολάρια πριν προχωρήσει στην συναλλαγή.
Η προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος ορίζεται στο 0.25%.

🇬🇷 Προμήθεια για αγορά ελληνικών μετοχών

Εάν επιλέξεις να επενδύσεις 1.000€ σε μια ελληνική μετοχή τότε η DEGIRO θα σε χρεώσει συνολική προμήθεια 1.50. Ανάλυση: €0,5 χρέωση + €1 διαχείριση άρα €1,5 /συναλλαγή

🇩🇪 Προμήθεια για αγορά Γερμανικών μετοχών

Εάν επιλέξεις να επενδύσεις 1.000€ σε μια γερμανική μετοχή τότε η DEGIRO θα σε χρεώσει συνολική προμήθεια 4.90€. Ανάλυση: €3,9 χρέωση + €1 διαχείριση άρα €4,9 /συναλλαγή

🌎 Προμήθεια για αγορά δωρεάν ETFs

Εάν επιλέξεις να επενδύσεις 1.000€ σε ένα από τα επιλεγμένα δωρεάν ETFs τότε η DEGIRO θα σε χρεώσει συνολική προμήθεια €1. Ανάλυση: €0 χρέωση + €1 διαχείριση άρα €1 /συναλλαγή

Ας δούμε ένα παράδειγμα όπου θέλεις να αγοράσεις κομμάτια από το ETF της iShares το οποίο ακολουθεί τον δείκτη S&P500 (iShares Core S&P 500) από το Χρηματιστήριο Euronext, του Άμστερνταμ:

Προμήθειες Δωρεάν ETFs DEGIRO
Παράδειγμα Προμήθειας ETFs

🌎 Προμήθεια για αγορά υπόλοιπων ETFs

Εάν επιλέξεις να επενδύσεις 1.000€ σε ένα οποιοδήποτε ETF τότε η DEGIRO θα σε χρεώσει συνολική προμήθεια €3.
Ανάλυση: €2.0 + €1 /συναλλαγή

Ας δούμε ένα παράδειγμα όπου θέλεις να αγοράσεις κομμάτια από το ETF της Vanguard το οποίο ακολουθεί τον δείκτη S&P500 (Vanguard S&P 500 – VUSA) από το Χρηματιστήριο Borsa Italiana, του Μιλάνο:

Παρακάτω θα βρεις ένα πίνακα όπου θα δεις τις συνολικές προμήθειες που θα καλεστείς να πληρώσεις στην DEGIRO για επενδύσεις της τάξεως των €1.000.
Είναι σημαντικό το ότι οι προμήθειες παραμένουν σταθερές ανεξαρτήτως του ποσού επένδυσης.
Άρα θα πλήρωνες τα ίδια εάν επένδυες €100, €10.000 ή €100.000.

ΠροϊόνΕπένδυσηΣυνολική χ΄ρεωση
🇺🇸 US Μετοχές€1.000€2
🇬🇷 GR Μετοχές€1.000€1.5
🇩🇪 DE Μετοχές€1.000€4.9
🌎 Επιλεγμένα ETFs€1.0001
🌎 Υπόλοιπα ETFs€1.000€3

Αν πραγματοποιούσες τις ίδιες αγορές μέσω της παραδοσιακής οδού όπως μια ελληνική τράπεζα, οι προμήθειες θα ήταν ασυναγώνιστα υψηλότερες.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς θα ανοίξω λογαριασμό στην DEGIRO;

Αν και αποτελεί το πιο βαρετό στάδιο, η διαδικασία δημιουργίας νέου επενδυτικού λογαριασμού στη DEGIRO είναι σχετικά γρήγορη, σχετικά έυκολη και ολοκληρώνεται 100% διαδικτυακά.

Τι θα χρειαστείς:

 1. Έγγραφο ταυτοπροσωπίας: Διαβατήριο ή ταυτότητα (νέου τύπου)
 2. Έγγραφο διεύθυνσης κατοικίας: Κάποιο επίσημο έγγραφο που να δείχνει την διεύθυνση κατοικίας σου. Αυτό μπορεί να είναι ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ ή ένα statement τραπεζικού λογαριασμού ή κάρτας (από το e-banking) στα Αγγλικά.
 3. Σύνδεση στο internet
 4. Κινητό τηλέφωνο

💡 Συμβουλή: Εάν έχεις διαβατήριο, χρησιμοποίησε το. Ως έγγραφο διεύθυνσης κατοικίας χρησιμοποιήσε κάτι στα Αγγλικά όπως ένα bank statement από digital bank (Revolut, N26, Wise κτλ.)

🎁 Υπάρχει bonus εγγραφής; Εάν χρησιμοποιήσεις αυτό το link θα κερδίσεις €100 έκπτωση στις χρεώσεις για τις πρώτες σου συναλλαγές →

Εάν τα βρεις σκούρα; Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους μέσω τηλεφώνου στο +30 211 176 8291 ή μέσω email στο [email protected].

🤝 Μπορώ να βοηθήσω: Εάν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα, στείλε μου ένα email και θα σε βοηθήσω δωρεάν, εφόσον μπορώ – εάν έκανες και την εγγραφή από affiliate link (degiro.gr ή degiro.ie), θα το εκτιμούσα ακόμα περισσότερο.

Πάμε να δούμε τα βασικά βήματα εγγραφής:

Βήμα 1ο: Βασικά στοιχεία & επαλήθευση Email

Άνοιξε την σελίδα της DEGIRO σε 2η καρτέλα και ακολούθησε παράλληλα τον παρακάτω οδηγό για να μην αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα!

Δημιουργία Λογαριασμού Επενδυτή στην Degiro
Δημιουργία Λογαριασμού Επενδυτή στην DEGIRO

Αφού συμπληρώσεις τα στοιχεία σου θα λάβεις ένα mail στο οποίο το οποίο θα πρέπει να επαληθεύσεις.

Επαλήθευση Email στην Degiro
Επαλήθευση Email στην DEGIRO

Βήμα 2ο: Προσωπικά στοιχεία

Αφού επαληθεύσεις το email σου ξεκινάει η διαδικασία δημιουργίας του account σου. Θα πρέπει να συμπληρώσεις κάποια προσωπικά σου στοιχεία όπως το Ονοματεπώνυμο σου – με λατινικούς χαρακτήρες, όπως εμφανίζονται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο σου

Προσωπικές Πληροφορίες Degiro
Προσωπικές Πληροφορίες DEGIRO

Έπειτα θα πρέπει να επιβεβαιώσεις τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σου.

Επιβεβαίωση Αριθμού Κινητού Τηλεφώνου Degiro
Επιβεβαίωση Αριθμού Κινητού Τηλεφώνου DEGIRO

Στην συνέχεια, την διεύθυνση της τρέχουσας κατοικίας σου.

Τρέχουσα Διεύθυνση Κατοικίας
Τρέχουσα Διεύθυνση Κατοικίας

Έπειτα, τα στοιχεία της ημερομηνίας και της τοποθεσίας γέννησης σου

Συμπλήρωση Στοιχεία Γέννησης Degiro
Συμπλήρωσε τα Στοιχεία Γέννησης σου

…εάν είσαι US Citizen… (Δεν είσαι, ε;)

Είσαι US Citizen - Degiro
Είσαι US Citizen;

Βήμα 3ο: Σύνδεση τραπεζικού λογαριασμού

Ήρθε η ώρα να συνδέσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

⚠️ Προσοχή:
Αυτός ο λογαριασμός θα πρέπει να είναι στο όνομα που δημιούργησες τον λογαριασμό (δηλαδή στο δικό σου) και θα είναι ο λογαριασμός από τον οποίο μπορείς να καταθέσεις και στον οποίο μπορείς να κάνεις ανάληψη τα χρήματα σου.

Σύνδεση Τραπεζικού Λογαριασμού - Degiro
Σύνδεση Τραπεζικού Λογαριασμού

⚠️ Προσωπική Εμπειρία:
Στο παρελθόν, είχα στείλει χρηματικό έμβασμα στον λογαριασμό μου στην DEGIRO από διαφορετικό ελληνικό IBAN από αυτό που είχα δηλώσει, το οποίο ήταν στο δικό μου όμως όνομα. Τα χρήματα προστέθηκαν κανονικά με καθυστέρηση γιατί η εταιρεία χρειάστηκε να επικοινωνήσει μαζί μου για επιβεβαιώσει ότι όντως ήμουν εγώ.

Βήμα 4ο: Επιβεβαίωση ταυτότητας

Ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσεις τα στοιχεία που έδωσες προηγουμένως.

Επιβεβαίωση Ταυτότητας - Degiro
Επιβεβαίωσε την Ταυτότητα σου

Αυτό μπορείς να το κάνεις κάνοντας upload το διαβατήριο σου ή την ταυτότητα σου.

Upload ID ή Διαβατήριο - Degiro
Upload ID ή Διαβατήριο

Τέλος, θα εμφανιστεί με φόρμα με όλα τα στοιχεία σου. Εάν όλα είναι σωστά πάτησε “Υποβολή”!

.

↑ Πίσω στην αρχή

Κατάθεση και ανάληψη χρημάτων

Αφού δημιούργησες τον λογαριασμό σου και εγκρίθηκε κανονικά το επόμενο βήμα είναι να στείλεις χρήματα. Αυτό θα είναι το πρώτο κεφάλαιο που θα χρησιμοποιήσεις για τις επενδύσεις σου!

Ο μόνος τρόπος για να στείλεις χρήματα στον λογαριασμό σου στην DEGIRO είναι μέσω εμβάσματος από τον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσες κατά την εγγραφή σου.

#1 Κατάθεση χρημάτων στη DEGIRO

👍 Στα καλά νέα: Δεν υπάρχει κάποια χρέωση για λήψη χρημάτων από τη DEGIRO, ενώ δεν υπάρχει όριο ελάχιστης κατάθεσης.Τα χρήματα εμφανίζονται έως και την ίδια εργάσιμη ημέρα στον λογαριασμό σου.

👎 Στα κακά νέα: Η τράπεζα από την οποία θα στείλεις χρήματα μέσω εμβάσματος, κατά πάσα πιθανότητα, θα σε χρεώσει. Επίσης, δεν υποστηρίζονται χρεωστικές κάρτες ή ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Χρέωση κατάθεσης:Δωρεάν
Ελάχιστη κατάθεση:€1
Τρόποι:Έμβασμα
Χρόνος:1-3 εργάσιμες

Συνδέεσαι στην DEGIRO και επιλέγεις από το menu “Κατάθεση/Ανάληψη Χρημάτων”.

Κατάθεση Χρημάτων στην Degiro

Εκεί θα βρεις τα στοιχεία του λογαριασμού της DEGIRO (iBan, Όνομα Τράπεζας, Όνομα Δικαιούχου, BIC κτλ) στον οποίο θα κάνεις την μεταφορά χρημάτων.

Το επόμενο βήμα είναι να συνδεθείς στο e-banking της τράπεζας που συνεργάζεσαι στην Ελλάδα και να στείλεις χρηματικό έμβασμα στα παραπάνω στοιχεία.

Αφού στείλεις το έμβασμα τα χρήματα θα φτάσουν στον λογαριασμό σου στην χρηματιστηριακή σε 1 με 3 εργάσιμες ημέρες και θα είναι έτοιμα για να επενδυθούν!

⚠️ Προσοχή:
Η DEGIRO δεν συνεργάζεται με ψηφιακές τράπεζες όπως η Revolut και η N26 οπότε δεν μπορείς να στείλεις χρήματα στον λογαριασμό σου.

↑ Πίσω στην αρχή

#2 Ανάληψη χρημάτων στη DEGIRO

Η διαδικασία της ανάληψης χρημάτων από την DEGIRO είναι ακόμα πιο απλή.

Επιλέγεις πάλι το ίδιο button από το menu.

Ανάληψη Χρημάτων στην Degiro

Στην συνέχεια επιλέγεις τον λογαριασμό που θα σταλούν τα χρήματα (είναι ο ίδιος από τον οποίο έγιναν και κατάθεση), το ποσό και στην συνέχεια “Μεταφορά”.

Ανάληψη Χρημάτων από την Degiro

Οι αναλήψεις είναι εντελώς δωρεάν και χρειάζονται 3-5 εργάσιμες ημέρες για να φτάσουν στον λογαριασμό σου.

⚠️ Προσωπική Εμπειρία:
Έχω δοκιμάσει την ανάληψη. Πήγε απροβλημάτιστα και τα χρήματα έφτασαν σε μένα μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες χωρίς χρέωση.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς αγοράζω μετοχές και ETFs

Έχοντας δημιουργήσει έναν επενδυτικό λογαριασμό και έχοντας ήδη κάνει την πρώτη κατάθεση χρημάτων σε αυτόν, είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσεις και στην αγορά του πρώτου σου επενδυτικού προϊόντος.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα δείξω πως μπορείς να το κάνεις αυτό επιλέγοντας να αγοράσω ETFs του δείκτη S&P500 από την Vanguard με ένα υποθετικό κεφάλαιο των $200.

⚠️ Προσοχή:
Το ότι εγώ επιλέγω να επενδύσω αγοράζοντας το συγκεκριμένο Asset δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις και εσύ.
Τα παρακάτω βήματα θα σου δείξουν τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να αγοράσεις οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό προϊόν το οποίο προσφέρεται στην DEGIRO (όπως μετοχές εταιριών ή διαφορετικά ETFs).
Οι παρακάτω οδηγίες δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, ούτε είναι επενδυτικές συμβουλές.

💰 Κεφάλαιο Επένδυσης:€200
🏷️ ETF:Vanguard S&P500 UCITS ETF (VUSA)

#1 Αναζήτηση ETFs και μετοχών

Για να μπορέσεις να βρεις το Επενδυτικό Προϊόν που θέλεις να αγοράσεις στην DEGIRO θα πρέπει να αξιοποιήσεις το Search Bar της. Αυτό θα το βρεις πάνω αριστερά, στο menu:

Αναζήτηση Μετοχών/ETFs στην DEGIRO
Αναζήτηση Μετοχών/ETFs στην DEGIRO

Σου δίνει την δυνατότητα να εντοπίσεις το Asset που ψάχνεις πληκτρολογώντας την ονομασία του είτε το ISIN Number του.

Όπως έχουμε αναφέρει, θέλουμε να επενδύσουμε στο ETF του S&P500 το οποίο διαχειρίζεται η Vanguard, το οποίο έχει Ticker Sign το VUSA.

Πληκτρολογούμε το S&P500 στο Search Bar και βλέπουμε ότι εμφανίζονται οι παρακάτω επιλογές:

Όπως παρατηρείς, βρίσκουμε το ίδιο ETF (όλα έχουν το ίδιο όνομα και ISIN Number) να διαπραγματεύεται σε διαφορετικά Χρηματιστήρια και σε διαφορετικά νομίσματα.

Συγκεκριμένα:

 • Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο (MIL) σε Ευρώ
 • Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) σε Αγγλικές Λίρες
 • Στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (EAM) σε Ευρώ
 • Στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης (SWX) σε Ελβετικά Φράγκα

Ουσιαστικά, εφόσον πρόκειται για το ίδιο ETF (αυτό το καταλαβαίνεις από το γεγονός ότι το ISIN Number είναι παντού το ίδιο) θα επιλέξουμε ένα Χρηματιστήριο που να διαπραγματεύεται στο νόμισμα μας, δηλαδή το Ευρώ.
Αυτό θα είναι είτε του Μιλάνου είτε του Άμστερνταμ.

⚠️ Tip:
Για να μειώσεις το ετήσιο Fee συνδεσιμότητας καλό θα είναι να επιλέγεις (αν είναι εφικτό) να αγοράζεις τα επενδυτικά σου προϊόντα από ένα συγκεκριμένο Χρηματιστήριο.

Έστω ότι επιλέγουμε το γειτονικό Χρηματιστήριο του Μιλάνου, για να προχωρήσουμε στην αγορά του ETF θα πρέπει να πατήσουμε στο μικροσκοπικό πράσινο κουμπάκι αγοράς που λέει “Α”.

Αγορα ETF μεσω της DEGIRO

#2 Αγορά ETFs και μετοχών

Μόλις πατήσεις το κουμπί αγοράς, θα ανοίξει στα δεξιά της οθόνης σου η καρτέλα καταχώρησης εντολών Αγοράς/Πώλησης της DEGIRO.

Αγορα ETF του s&p500 στην DEGIRO

Πριν προχωρήσουμε στην αγορά του ETF, ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνουν οι διαθέσιμες εντολές αγοράς:

Limit Order, Εντολή χωρίς Όριο & Stop Limit:

Οι εντολές Limit, χωρίς Όριο τιμής και Stop Limit αφορούν τις εντολές που μπορείς να δώσεις στην DEGIRO σχετικά με το με ποια τιμή θα ήθελες να προχωρήσει στην αγορά του ETF.

Limit Order, εντολή χωρίς όριο, stop-limit εντολή DEGIRO

Εάν επιλέξεις Εντολή χωρίς Όριο Τιμής, τότε η DEGIRO θα προχωρήσει στην αγορά του ETF με την τιμή που έχει αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Συγκεκριμένα στα $60,23 /κομμάτι.

Εάν επιλέξεις Limit Order, τότε λες στην DEGIRO να αγοράσει το ETF μόλις η τιμή του φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο που εσύ θα ορίσεις.
Για παράδειγμα, μπορείς να θέσεις τιμή αγοράς στα $60 /κομμάτι. Μόλις (και εάν) η τιμή του ETF πέσει στα €60 η DEGIRO θα εκτελέσει αυτόματα την εντολή αγοράς.

Για το συγκεκριμένο παράδειγμα θα επιλέξω να αγοράσω το ETF με μια εντολή χωρίς όριο τιμής καθώς θέλω να το αγοράσω άμεσα χωρίς να περιμένω να φτάσει σε μια διαφορετική τιμή.

↑ Πίσω στην αρχή

Ημερήσια Εντολή/ Έγκυρη μέχρι Ακύρωσης (GTC):

Ημερήσια Αγορά / Έγκυρη μέχρι Ακυρώσεως (gtc) στην Degiro

Εάν επιλέξεις Ημερήσια Εντολή, η εντολή που θα δώσεις θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος της μέρας (ή το κλείσιμο του Χρηματιστήριου). Εάν δεν καταφέρει να εκτελεστεί, τότε θα διαγραφεί αυτόματα.

Εάν επιλέξεις Έγκυρη μέχρι Ακύρωσης Εντολή (GTC), τότε η εντολή που θα δώσεις θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να εκτελεστεί ή να την διαγράψεις εσύ.

Εφόσον επιλέγω εντολή χωρίς όριο τιμής, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο από τα δύο θα επιλέξω καθώς η εντολή θα εκτελεστεί άμεσα (εφόσον είναι ανοιχτό το Χρηματιστήριο).

Τεμάχια:

Εδώ καλείσαι να επιλέξεις την ποσότητα των τεμαχίων του ETF που θα ήθελες να περάσουν στην κατοχή σου.

Αγορά Τεμαχίων ETFs Degiro

Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, εφόσον θέλω να επενδύσω ένα ποσό της τάξεως των €200 θα επιλέξω να αγοράσω 3 τεμάχια και θα μου μείνει υπόλοιπο €19,31.
3 * €60,23 = €180,69

Έχε στο μυαλό σου πως στην DEGIRO δεν μπορείς να αγοράσεις τμηματικές μετοχές ή ETFs.

Αφού έχεις setαρει την εντολή που θέλεις να δώσεις, πατάς “Καταχώρηση Εντολής”.

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με όλες τις πληροφορίες της εντολής που πρόκειται να δώσω στην οποία θα εμφανίζονται οι χρεώσεις της DEGIRO. Εάν όλα είναι οκ, πάτησε “Επιβέβαιωση” για να εκτελεστεί η εντολή.

Συγχαρητήρια, είσαι κάτοχος 3 κομματιών του ETF του S&P500! Τα χρήματα σου είναι πλέον επενδεδυμένα στις 500 πιο δυνατές εταιρείες των Η.Π.Α.

Για να δεις όλες τις ανοιχτές σου θέσεις στην DEGIRO θα πρέπει να επιλέξεις “Portfolio” από το menu στα αριστερά.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς πουλάω μετοχές και ETFs

Θέλεις να ρευστοποιήσεις τις επενδύσεις σου για να λάβεις τα κέρδη (ή τις ζημίες) σε μετρητά;

Ας δούμε πως θα το κάνεις αυτό με ένα παράδειγμα, πουλώντας 10 μετοχές της Aegean που έχουμε στην κατοχή μας.

Ξεκίνησε πατώντας “Χαρτοφυλάκιο” από το κεντρικό menu στα αριστερά και εντόπισε τις ανοιχτές θέσεις που θέλεις να ρευστοποιήσεις (πουλήσεις).

Πώληση Μετοχών της Aegean στην DEGIRO
Πώληση Μετοχών της Aegean στην DEGIRO

Πατώντας το “Π” ανοίγει η καρτέλα καταχώρησης εντολών που συναντήσαμε κατά την διαδικασία αγοράς ETF.

Καταχώρηση Εντολής Πώλησης Μετοχών στην DEGIRO

Αν θέλουμε να πουλήσουμε την μετοχή στην τρέχουσα τιμή που έχει αυτή τη στιγμή στην αγορά (€4,96) θα πρέπει να επιλέξουμε Εντολή χωρίς Όριο Τιμής.

Αν, από την άλλη, θέλουμε να θέσουμε πιο σύνθετους όρους αυτόματης πώλησης της μετοχής (πχ σε συγκεκριμένη τιμή) τότε θα πρέπει να επιλέξουμε μια από τις εντολές Limit, Stop Loss & Stop-Limit.

↑ Πίσω στην αρχή

Εξυπηρέτηση Πελατών Degiro

Εξυπηρέτηση πελατών DEGIRO

Η εμπειρία μου με την εξυπηρέτηση πελατών της DEGIRO, αν και όχι εκτενής, είναι αρκετά καλή. Το πιο σημαντικό είναι οτι υπάρχει τμήμα το οποίο απαρτίζεται από Έλληνες και μπορεί να σε εξυπηρετήσει στα ελληνικά.

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους

 • via Email: [email protected]
 • via Τηλεφώνου : +30 211 176 8291
  (Δευτέρα – Παρασκευή | 09.00 έως 23.00)

Εάν μας διαβάζει κάποιος από την DEGIRO, νομίζω πως η προσθήκη ενός live chat για Customer Service θα ήταν εξαιρετική προσθήκη που θα αναβάθμιζε όλη την υπηρεσία.

⚠️ Σημείωση:
Υπάρχει η επιλογή να δώσεις εντολή αγοράς μέσω τηλεφώνου ή μέσω email ([email protected]) απλά έρχεται με μια έξτρα χρέωση. Good old times, right?

↑ Πίσω στην αρχή

Συχνές Ερωτήσεις για την αγορά μετοχών online

Συχνές ερωτήσεις για τη DEGIRO

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τη λειτουργία της DEGIRO:

Μπορώ να επενδύσω με εικονικά χρήματα στην DEGIRO;

Όχι, δυστυχώς δεν μπορείς να ανοίξεις κάποιον δοκιμαστικό λογαριασμό στη DEGIRO και να πειραματιστείς με εικονικά χρήματα.

Είναι οι μετοχές και τα ETFs πραγματικά δικά μου;

Ναι, κάθε μετοχή και ETF που αγοράζεις μέσω της πλατφόρμας περνάει στο όνομα σου, σε ένα κοινό omnibus λογαριασμό, διαχειριστής του οποίου είναι η DEGIRO. Παρόλαυτα, τα περιουσιακά σου στοιχεία διατηρούνται ξεχωριστά από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Αυτό ονομάζεται asset segregation και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας εγγυάται ότι η DEGIRO το πραγματοποιεί. Επίσης, οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να μεταφέρεις τις επενδύσεις σου σε άλλες επενδυτικές εταιρείες.

Υπάρχει κάποιο Bonus εγγραφής στη DEGIRO;

Ναι, υπάρχει! Εάν δημιουργήσεις ένα καινούργιο λογαριασμό ακολουθώντας τον συγκεκριμένο σύνδεσμο θα κερδίσεις πίστωση αξίας €100 για τις πρώτες προμήθειες σου στην πλατφόρμα.

Είναι η DEGIRO απάτη;

Όχι, η DEGIRO δεν θα μπορούσε να είναι απάτη. Λειτουργεί από το 2008 ενώ το 2020 εξαγοράστηκε από την flatex bank, δημιουργώντας την μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα εκτέλεσης επενδυτικών εντολών στην Ευρώπη. Επιβλέπεται από υψηλού κύρους ρυθμιστικές αρχές όπως η BaFin της Γερμανίας και ο AFM της Ολλανδίας ενώ έχει τραπεζική άδεια.

Μπορώ να αγοράσω ελληνικές μετοχές;

Ναι, η DEGIRO προσφέρει πρόσβαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μπορείς να κάνεις αγοραπωλησίες περισσότερων από 140 ελληνικών μετοχω΄ν ανάμεσα σε αυτές η Aegean (AEGN), τα Jumbo (BELA) αλλά και η Μυτιληναίος (MYTIL). Μάλιστα, η κάθε εντολή κοστίζει περίπου €1,5 – από τις χαμηλότερες προμήθειες στην αγορά

Μπορώ να αγοράσω μετοχές εξωτερικού;

Φυσικά, η DEGIRO σου δίνει πρόσβαση σε 29 χρηματιστήρια του πλανήτη προερχόμενα από την Ευρώπη, την Αμερική αλλά και την Ασία. Θα βρεις κάποια από τα πιο δημοφιλή όπως της Νέας Υόρκης (NYSE), του Λονδίνου (LSE), του Χονγκ Κόνγκ αλλά και της Σιγκαπούρης.

Μπορώ να αγοράσω VUAA, VUSA και VWCE ETFs στη DEGIRO;

Μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας περί PRIIPs, έχει απαγορευτεί η πώληση των περισσοτέρων ETFs σε Έλληνες επενδυτές διότι δεν έχουν μεταφρασμένα τα έγγραφα KIDs στην τοπική. Μπορείς να προσπεράσεις την απαγόρευση δημιουργώντας ένα παρόμοιο λογαριασμό στην ιρλανδική degiro.ie όπου θα βρεις περισσότερα από 7.000 ETFs διαθέσιμα

Ισχύει η απαγόρευση αγοράς ETFs λόγω PRIIPs στη DEGIRO;

Ναι, οι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να αγοράσουν ETFs τα οποία δεν έχουν μεταφρασμένο το έγγραφο KID στην τοπική γλώσσα. Για αυτό το λόγο, αυτή τη στιγμή στη DEGIRO θα βρεις μόνο 24 ETFs εάν έχεις ελληνικό λογαριασμό. Μπορείς να προσπεράσεις την απαγόρευση δημιουργώντας ένα ίδιο λογαριασμό στην ιρλανδική πλατφόρμα της degiro.ie όπου και θα βρεις περισσότερα από 7.000 ETFs διαθέσιμα

Μπορώ να μεταφέρω τα ETFs μου από την degiro.gr στην degiro.ie;

Φυσικά, ακολουθώντας δύο βήματα: Θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στο degiro.ie με ακριβώς τα ίδια στοιεία (όνομα, ΑΦΜ, διεύθυνση, email) και στη συνέχεια να επικοινωνήσεις με την εξυπηρέτηση πελατών ([email protected]) ζητώντας εσωτερική μεταφορά. Το κόστος είναι €7 ανά θέση.

Μπορώ να αγοράσω ομόλογα ελληνικού δημοσίου;

Ναι, στην DEGIRO θα βρεις περίπου 24 ομόλογα ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά. Αναζήτησε τα κάτω από την κατηγορία “bonds/ομόλογα” με την ονομασία “Griechenland“.

Ποιο είναι το πρόβλημα στη DEGIRO;

Εντοπίζω τρία προβλήματα:

 1. το θέμα με τα ETFs (το οποίο μπορείς να λύσεις με έναν Ιρλανδικό λογαριασμό)
 2. την απουσία επιτοκίου πάνω στις καταθέσεις σου
 3. το υποχρεωτικό securities lending για το οποίο, μάλιστα, δεν υπάρχει επιβράβευση

Είναι η DEGIRO διαθέσιμη στην Ελλάδα;

Ναι! Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να ανοίξει ένα προσωπικό επενδυτικό λογαριασμό στη DEGIRO.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη DEGIRO στα ελληνικά;

Ναι, η DEGIRO είναι διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα. Μπορείς να αλλάξεις τη γλώσσα της εφαρμογής ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: Menu > Personal Settings > Language > Ελληνικά

Υπάρχουν εναλλακτικές πλατφόρμες;

Φυσικά και υπάρχουν! Με τα τωρινά δεδομένα, θεωρώ πως η Saxo Bank είναι από τις πιο συμφέρουσες προτάσεις – τόσο από θέμα ασφάλειας, όσο και από θέμα προμηθειών.

Εάν θέλεις να κρίνεις μόνος σου, ρίξε μια ματιά σε μια σύγκριση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς χρηματιστηριακές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Χρηματιστηριακές πλατφόρμες αγοράς μετοχών

Αγορά μετοχών στην SaxoBank
Αγορά μετοχών στην DEGIRO
Αγορά μετοχών στην Trading212
Αγορά μετοχών στην etORO

Πλατφόρμα

🥇 Saxo Bank

🥈 DEGIRO

🥉 Trading212

🥉 eToro

Ίδρυση

1992

2008

2004

2007

Τραπεζική άδεια

Επίβλεψη

🇩🇰 Δανία (DFSA)

🇩🇪 Γερμανία (BaFin)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

🇨🇾 Κύπρο (CySec)

Μετοχές εξωτερικού

50 χρηματιστήρια

29 χρηματιστήρια

17 χρηματιστήρια

14 χρηματιστήρια

Ελληνικές μετοχές

Εγγύηση καταθέσεων

έως €100.000

έως €100.000

Εγγύηση επενδύσεων

έως €20.000 (100%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

Οδηγοί

🎁 Bonus

Κέρδισε €200 έκπτωση στις προμήθειες σου!

Κέρδισε πίστωση €100 σε τέλη συναλλαγών

Κέρδισε μια μετοχή έως €100, εντελώς δωρεάν

*Το 79% των CFD Traders χάνει χρήματα

↑ Πίσω στην αρχή

.

Μην ξεχνάς πως οι επενδύσεις εμπεριέχουν κίνδυνο. Ενδέχεται να χάσεις μέρος ή και ολόκληρη την περιουσία σου.

Risk Disclaimer:
ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων και τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελούν προτροπή επένδυσης αλλά αποτελούν προσωπικές εμπειρίες και απόψεις μου.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο.
Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να χάσεις!

Affiliate Disclaimer:
Τα παραπάνω links προς τις υπηρεσίες που αναφέρονται ενδέχεται να είναι affiliate links. Εάν χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία μέσα από αυτά τότε βοηθάς το MoneyMinority να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος για εσένα.
Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

60 Comments

 1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site, μήπως έχετε να μας προτείνετε κάποια online χρηματιστηριακή η οποία να προσφέρει προστασία σε πόσα μεγαλύτερα από 20Κ και παράλληλα να έχει χαμηλές προμήθειες? Ευχαριστώ.

  • Χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον Νίκο.

   Τσέκαρε -> Interactive Brokers

   Δεν γνωρίζω ποια είναι η προστασία που παρέχει στα κεφάλαια των πελατών της (αν και μια μικρή έρευνα πιστεύω θα το βρεις), αλλά έρχεται δεύτερη σε fees μετά την Degiro.

  • Όταν αγοράζω μετοχές μέσω της degiro είμαι εγώ ο μέτοχος της εταιρείας ή η degiro; Μέρισμα περνώ κανονικά ή έχει κάποιο fee επί του μερίσματος;

   • Καλησπέρα Νίκο,

    ναι, είσαι εσύ ο κάτοχος της μετοχής. Λαμβάνεις κανονικά μέρισμα για τις Long Θέσεις σου και σου παρακρατείται αυτόματα η φορολογία μερισμάτων.

    • Καλησπέρα
     Σας βρήκα τυχαία θα σας ακολουθήσω
     Άνοιξα λογαριασμό και περιμένω verification από την Degiro.
     Να υποθέσω ότι δεν επιτρέπεται η αγορά crypto coins μέσω της πλατφόρμας;;
     Αν όχι, υπάρχουν κάποια tips για πλατφόρμα η κάποιο σχετικά safe crypto ;;
     Το Safe σχετικό φυσικά
     Ευχαριστώ

 2. Πολύ ωραίο άρθρο, είναι οι πληροφορίες που έψαχνα.

   • Βασίλης Reply

    Καλημέρα sterg! Έχω ένα σοβαρό θέμα με την degiro και δεν ξέρω πως να το λύσω .είχα αγοράσει μέσω της εταιρείας μετοχές της τ.πειραιως και ενώ τούς έστειλα χρήματα να συμμετάσχω στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου,στην αρχή μου είπαν θα σου στείλουμε την φόρμα και μετά ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω γιατί δεν συνεργάζονται με το χαα έτσι εχω υποστεί τεράστια ζημιά γιατί είχα την δυνατότητα να αγοράσω σε προνομιακή τιμή και την έχασα με το γραφείο εδώ δεν βρίσκω άκρη ευχαριστώ πολύ αν έχεις την καλοσύνη μια βοήθεια!!!

 3. Ελευθερία Reply

  Δεν θα μπορούσε κάποιος να τα εξηγήσει καλύτερα! Υπερευχαριστώ! Πολύ προσεγμένη δουλειά.
  Τι εννοείς οτι μπορεί να χάσει μέρος η και όλη την περιουσία του κάποιος μέσω των επενδύσεων. Δηλαδή μπορείς να χάσεις περισσότερα χρήματα από αυτά που έχεις επενδύσει; Να βρεθείς να χρωστάς χρήματα τα οποία δεν έπαιξες ποτέ? Ή ότι καθώς το χρηματιστήριο είναι κατά βάση τζόγος… Άρα είναι εύκολο να παρασυρθείς και να βάλεις όλα σου τα λεφτά σε επενδύσεις κι έτσι να τα χάσεις?

  • Καλησπέρα Ελευθερία! Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρήκες ενδιαφέρον στο άρθρο και σε βοήθησε.
   Χαχα, όχι. Μάλλον το διατύπωσα λάθος. Δεν μπορείς να χάσεις παραπάνω “χρήματα” από τα χρήματα που επενδύεις. 🙂

 4. Καλησπέρα!
  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αλλά και το blog σου γενικότερα!
  Θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν γνωρίζεις, τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος είναι US Person, γεννημένος στις ΗΠΑ, αλλά ανέκαθεν ζει και δουλεύει στην Ελλάδα.. μπορεί ακόμα να ανοίξει λογαριασμό στην Degiro? Αν όχι, έχεις κάποια αντίστοιχη εναλλακτική πλατφόρμα που θα πρότεινες?
  Καλές γιορτές εύχομαι και σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων! 😀

  • Καλησπέρα, καλή χρονιά και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
   Απ’οτι βλέπω από το website τους δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες της degiro εάν θεωρείσαι US person από το IRS. Τσέκαρε περισσότερα στο παρακάτω link:

   • ιαννισ63 Reply

    Καλό μεσημέρι. Επειδή δεν βρήκα στο (αναλυτικό) άρθρο σου κάποια αναφορά για τους δυο τύπους επενδυτή, basic και custody, μπορείς να εξηγήσεις τι δεσμεύσεις και τι κίνδυνοι υπάρχουν για τον επενδυτή basic; Ειδικότερα, υπάρχει κίνδυνος να χάσει τις μετοχές του ή να έχει απώλειες λόγω της δυνατότητας που παρέχει στην Degiro να δανείζει τους τίτλους του;
    Προσωπικά “παίζω” (σε ελληνική χρηματιστηριακή) και είμαι μεσομακροπρόθεσμος παίκτης

    • Καλό μεσημέρι και σε σένα φίλε μου!

     Έχω σκοπό να ανανεώσω τον οδηγό τώρα στα κοντά. Θα συμπεριλάβω και τις διαφορές ανάμεσα σε Basic & Custody Accounts.

 5. Καλησπέρα και καλή χρονιά!
  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αλλά και το blog σου γενικότερα!
  Μπήκα στη διαδικασία να δημιουργήσω έναν λογαριασμό στη Degiro, με σκοπό την μακροπρόθεσμη επένδυση ορισμένων χρημάτων σε μετοχές εταιρειών που θεωρώ πως θα έχουν κερδοφορία και μελλοντική ζήτηση. Κατά την είσοδο μου-πέρα από τα διαδικαστικά- μου ζητείται η επιλογή προφίλ χρήστη (Basic, Custody). Διάβασα τις διαφορές ανάμεσα στα προφίλ όπως αυτές περιγράφονται στα έγγραφα της εταιρείας, αλλά οι οικονομικοί όροι με μπέρδεψαν. Θα μπορούσες να σκιαγραφήσεις επιγραμματικά τι διαφορές έχουν τα δυο προφίλ. Με βάση τα δικά μου θέλω, τείνω στο custody, αλλά με ανησυχεί το ότι αν το επιλέξω δεν θα μπορώ σε μελλοντική βάση να αλλάξω προφίλ.

  • Καλησπέρα Φίλιππε και καλή χρονιά!
   Σε ευχαριστώ πολύ, επίσης, για τα καλά σου λόγια, είναι σημαντικά για το motivation μου! 🙂

   Κρατάω το feedback και το βάζω στο to-do list. Έχω κάποια άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή, για να είμαι ειλικρινής, αλλά will do!

   Καλή αρχή να ευχηθώ!

  • Αντιγράφω από https://www.ourwallet.gr/pos-epilexoume-ependytiki/

   “Ένα σημείο που θέλει προσοχή, είναι ότι εάν ανοίξετε έναν τυπικό λογαριασμό “basic”, η Degiro μπορεί να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια σας ως ενέχυρο και για δικές τις συναλλαγές. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ή επικίνδυνο για εσάς, αλλά εάν δεν το επιθυμείτε, η εταιρεία σας επιτρέπει να ορίσετε τον λογαριασμό που θα ανοίξετε ως “custody account”. Αυτό σημαίνει ότι η Degiro θα είναι απλός θεματοφύλακας του κεφαλαίου σας όπως οι άλλοι brokers, και δεν θα το δανείζει αλλού. Το κόστος συναλλαγών σε έναν custody account είναι αμελητέα υψηλότερο, εκτός από την αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων όπου η διαφορά είναι μεγαλύτερη.”

 6. Καλησπερα και καλη χρονια!

  Συγχαρητηρια για το αρθρο και το site γενικα ειναι εξαιρετικο!
  Ηθελα να σε ρωτησω, αν γνωριζεις αν η Degiro και εταιριες τετοιου τυπου συμμετεχουν στο ΤΕΚΕ ?
  Η’ το ΤΕΚΕ ειναι μονο για τις χρηματιστηριακες των τραπεζων ?

  Σε ευχαριστω εκ των προτερων!

 7. ΧΡΗΣΤΟΣ Reply

  Καλησπέρα. Κάτι “άσχετο”. Πρέπει να δηλώσω πουθενά με τον λογιστή για μια τέτοια επένδυση ή όχι;

 8. Καλησπερα Sterg,
  Αρχικα, σε ευχαριστω πολυ για το αρθρο οπως κ το blog, οι πληροφοριες που παρεχεις ειναι παραπανω απο κατατοπιστικες, ειδικα για εναν αρχαριο στις επενδυσεις οπως εγω.

  Θα ηθελα να σε ρωτησω, ειδικα απο τη στιγμη που και εσυ ο ιδιος χρησιμποιεις αυτον τον broker, αν υπαρχει η δυνατοτητα να αγορασεις τμηματικα (fractions) κομματια μιας μετοχης? Πχ αν δηλαδη μια μετοχη κοστιζει 100 ευρω, θα μπορουσες να παρεις 65 ευρω? Γνωριζω οτι κατι τετοιο ειναι δυνατο στην αγορα κρυπτονομισματων, παρολα αυτα δεν γνωριζω αν ειναι εφικτο στον κλαδο των μετοχων.

  Επισης, σαν προσωπικη σου αποψη, πιστευεις οτι η Degiro ειναι οτι κοντινοτερο στην Ευρωπη στην Online Χρηματιστηριακή Εταιρεία Robinhood που δραστηριοποιεται στην Αμερικη και ειναι γνωστη για τα σχεδον μηδενικα της fees?

  Σε ευχαριστω εκ των προτερων

  • Γεια σου Νίκο!
   Χαίρομαι που σε βοήθησε το blog και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι motivation για να συνεχίσω! 🙂

   Πάμε στις απορίες σου:

   1. Όχι, δεν μπορείς να αγοράσεις μέρος μια μετοχής εταιρείας. Θα πρέπει να την αγοράσεις ολόκληρη. Τα κρυπτονομίσματα, όντως, λειτουργούν όπως αναφέρεις.
   2. Ακριβώς! Αν εξαιρέσεις το Interface τους και χωρίς να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Robinhood (γιατί δεν είναι διαθέσιμο προς τα εδώ) θεωρώ πως έχουν την ίδια “budget” φιλοσοφία.

   Καλή αρχή!

 9. Καλησπερα Sterg,

  Υποθετω πως εχεις μεγαλο φορτο εργασιας, οποτε θα αφησω εδω μια ερωτηση που σου εκανα μεσω μειλ πριν λιγες μερες 🙂

  Αυτη τη φορα θα ηθελα να σε ρωτησω ποιες πηγες (sites) χρησιμοποιεις για να κανεις μια ερευνα για μια μετοχη, οπως και σε ποια στοιχεια δινεις παραπανω σημασια οταν ψαχνεις (indicators)? Για παραδειγμα, σε πολλα αρθρα, συχνα ανεφερεται το μανατζμεντ της εταρειας, τα earnings, μερισματα κλπ?
  Δηλαδη, συνοψιζοντας, οταν εχεις μια μετοχη που σου φαινεται ενδιαφερουσα, τι πληροφοριες ψαχνεις για να δεις αν αξιζει να επενδυσεις και μεσω ποιων πηγων το επιτυγχανεις αυτο?

  Σε ευχαριστω αλλη μια φορα για την βοηθεια!

 10. καλησπερα να ρωτησω κατι και εγω σαν αρχαριος. Αν θελω να ξεκινησω με πολυ λιγα λεφτα λογο πρωταρη με 100 εως 200 ευρω δηλαδη μπορω να μπω η δεν θα με δεχτει η πλατφορμα. Επισης καποιο site για να μαθω να παιζω χωρις πραγματικα λεφτα γνωριζουμε?

  • Γεια σου Βαγγέλη,
   ναι θα σε δεχτεί η πλατφόρμα για τα ποσά που αναφέρεις καθώς δεν υπάρχει minimum ποσό για entry.
   Μπορείς να ανοίξεις Demo Account στο Plus500. Τσέκαρε εδώ

 11. Καλησπερα και συγχαρητηρια για την δουλεια σου.
  Μια ερωτηση που θεωρω ενδιαφερει πολλους.
  Εαν π.χ αγορασουμε 10.000ε σε μετοχες απο την degiro η οποιαδηποτε αλλη εταιρεια, και η εταιρεια αυτη πτωχευσει σε 2,3,5 χρονια, τι γινεται? Οι μετοχες υπαρχουν στην κατοχη μας με την αγορα και δεν υπαρχει κινδυνος ή με την πτωχευση της εταιρειας χανονται και οι μετοχες μας?
  Ευχαριστω

  • Γεια σου Χάρη και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
   Αναφορικά με την ερώτηση σου, σε παραπέμπω στις αντίστοιχες απαντήσεις που δίνει η ίδια η Degiro στην ιστοσελίδα της.
   Τσέκαρε εδώ >

 12. Σε ευχαριστω για την απαντηση σου.
  Διαβασα αυτα που ανεφερε στην σελιδα τους.
  Εχουν ξεχωριστο “ταμειο” για τις επενδυσεις των πελατων και δεν επηρεαζεται απο οτιδηποτε συμβει στην ιδια την εταιρεια αναφερουν . Πιο κατω ομως αναφερουν επισης οτι τα χρηματα σου δεν μενουν μεσα αλλα επενδυονται σε καποιο Money Market FUND και αναφερει οτι υπαρχει και ρισκο απωλειας αυτων. (?)
  “Please note: losses caused by these risks will not be compensated by DEGIRO. If you invest, you run a financial risk. The value of your investments may fluctuate. Results achieved in the past do not guarantee future performance.”
  Γνωριζεις μηπως περισσοτερα για αυτο να μας πεις?
  Ευχαριστω

 13. Καλησπερα!

  καταρχασ πολυ κατατοπιστικος ο αδηγος σου. Θα ηθελα να επισημανω οτι εχουν αναφερθει πολλα προβληματα στην χρηση ρεβολουτ για τη μεταφορα χρηματων. Ξερεις κατι επισημο μιας και οπως φαινεται το εχεις δοκιμασει;

  Ευχαριστω

 14. Καλησπέρα, πολυ ωραιο αρθρο! Γενικα ειδες καθολου αν υπαρχει προβλημα με το Basic profile? ΠΧ σε περίπτωση πτωχευσης?

 15. Καλησπέρα σας,
  θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με την διαδικασία της ανάληψης των χρημάτων. Εσύ είπες ότι συνεργάζεσαι με την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η συγκεκριμένη τράπεζα σου κρατάει προμήθεια όταν κάνεις ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό σου στην degiro, δηλαδή σου κρατάει προμήθεια για εμβάσματα που πιστώνονται στο λογαριασμό σου από το εξωτερικό ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ τότε τι προμήθεια σου κρατάει.(όταν στέλνεις είναι 1 ευρώ είπες, όταν σου στέλνουν πόσα είναι?).
  Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

  • Γεια σου Πάνο,

   Γενικά, όπως βλέπω, υπάρχει μια καινούρια τραπεζική χρέωση για εισερχόμενα εμβάσματα από άλλες τράπεζες (εσωτερικού & εξωτερικού) η οποία είναι 4€.
   Δηλαδή, αποστολή εμβάσματος εξωτερικού 1€, και εισερχόμενο έμβασμα 4€.

 16. Καλησπέρα,
  Συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια που κανετε(προσφατα ανακαληψα το site σας).
  Γνωριζετε τι γινεται απο θεμα φορολογιας με τα χρηματα που επενδυουμε σε τετοιου ειδους πλταφορμες?

 17. Στην περίπτωση κάποια στιγμή θελήσεις να πουλήσεις τις μετοχές σου, εφαρμόζεται η ίδια χρέωση με αυτη της αγοράς? δλδ € 0.50 + 0.118% ?

 18. Μου κίνησε το ενδιαφέρον το άρθρο και επιχείρησα να ανοίξω λογαριασμό. Δυστυχώς όμως σκονταψα στην προμήθεια που μου ζητάει η Εθνική για την κατάθεση : 6 ευρώ και έτσι δεν προχώρησα. Αν στο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω κάρτας ή PayPal θα επανέλθω.

  • Γεια σου Χρήστο,
   αναφέρεσαι στην προμήθεια τραπεζικού εμβάσματος από την Εθνική προς την Degiro;
   Εγώ το είχα αφήσει στο 1€ /έμβασμα.
   Άλλαξε κάτι; Θα με ενδιέφερε να μάθω.
   Ευχαριστώ

   • Και εμένα μου ΄δείχνει 7 ευρώ, αν επιλέξω SHA για τα έξοδα τότε δείχνει 1 ευρώ, δε θα τα αφαιρέσει τα υπόλοιπα η Degiro από το λογαριασμό μου;

    • Όχι, επίλεξε SHA και θα πληρώσεις σύνολο 1 Ευρώ.
     (Δοκιμασμένο πρόσφατα με Πειραιώς)

   • Καλημέρα, η προμήθεια αυτή τη στιγμή, όταν επιβαρύνεται μόνο ο εντολέας, είναι στα 7€. Αν για τα έξοδα μεταφοράς επιλέξουμε να πληρωθούν από κοινού τότε είναι 1€. Φαντάζομαι όμως ότι θα πρέπει να επιβαρύνουν τον εντολέα μόνο…

    • Γεια σου Λάζαρε,

     Βάζεις SHA (από κοινού) στην αποστολή του εμβάσματος και η χρέωση θα είναι 1€, δεν θα επιβαρυνθείς με κάτι άλλο.

 19. Καλησπέρα Στέργιο και συγχαρητήρια για όλο το περιεχόμενό σου. Έχω κάνει εγγραφή και στο YouTube. Ενδιαφέρομαι αποκλειστικά για ETFs με μακρυπρόσθεσμο ορίζοντα και συγκεκριμένα για αμερικάνικα ETFs όπως της Vanguard και της Fidelity. Μπορώ μέσω της Degiro να τα αγοράσω ή δεν μπορώ επειδή είμαι κάτοικος Ελλάδας? Έχω ήδη λογαριασμό στο ΕTORO αλλά όλοι συστήνουν την Degiro για ETFs. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή συνέχεια.

 20. Καλησπέρα Στέργιο,
  Έχεις δει καθόλου τα προφιλ που προσφέρει η Degiro; Basic / Custody.
  Διαφορές/χρησιμότητα και περιορισμοί του κάθε προφίλ;

  Ευχαριστώ!

  • Γεια σου Νίκο,

   δεν τα έχω πρόχειρα.
   Έχω σκοπό να τα προσθέσω στον οδηγό μόλις βρω χρόνο (ο οποίος χρειάζεται οπωσδήποτε και ένα φρεσκάρισμα).

  • Οι διαφορές είναι μικρές, αλλά αν σκοπεύεις να επενδύσεις για σύνταξη με ορίζοντα πχ 30ετίας όπως εγώ, όπου θα περιμένεις κάτι σε στυλ 150 – 400k EUR στο τέλος της περιόδου επένδυσής σου μάλλον είναι περισσότερο ασφαλές να έχεις custody account.

   Για να εξηγήσω λίγο παραπάνω:
   Με έναν basic λογαριασμό η Degiro κρατάει τους τίτλους (ETFs, shares κτλ.) σε μια ξεχωριστή οντότητα/εταιρεία που λέγεται SPV. Σε έναν basic λογαριασμό έχει τη δυνατότητα η Degiro να δανείσει τους τίτλους από το SPV και έχει την ευθύνη (η Degiro) να σε αποζημιώσει αν πάει κάτι στραβά. Μιας και υπάρχουν εχέγγυα από όσους δανείζονται από την Degiro τους τίτλους (πχ. αναγκάζει η Degiro να έχει είτε αρκετό διαθέσιμο χρηματικό υπόλοιπο ή τίτλους που να καλύπτουν το 104% της αξίας των τίτλων που δανείζεται κανείς). Με βάση και τα παραπάνω, ο μόνη περίπτωση να χάσει κανείς χρήματα με basic account είναι αν και ο δανειζόμενος και η Degiro πτωχεύσουν. Αντιθέτως, σε ένα custody Degiro account δεν δανείζονται οι τίτλοι. Όπως αναφέρει η ίδια η Degiro στο documentation της (βλέπε στα links το σχετικό με τα Degiro Custody Account Fees): “Τα Αξιόγραφα που κρατούνται από Custody προφίλ δεν θα εκχωρηθούν από την εταιρεία DEGIRO.”

   Ένα ωραίο παράδειγμα από ένα post στο reddit που είδα είναι το εξής:
   Έστω ότι έχεις 10 μετοχές της Gamestop (επίκαιρο παράδειγμα) σε ένα basic Degiro account και καθεμία κοστίζει 100 Ευρώ (συνολική αξία 10 shares x 100 EUR = 1000 EUR). Τότε η Degiro ρωτάει την SPV αν μπορεί να δανειστεί τις 10 μετοχές για να τις δώσει στον Νίκο. Ο Νίκος απαιτείται να έχει είτε σε μετρητά είτε σε τίτλους τουλάχιστον το 104% της αξίας που θέλει να δανειστεί (άρα 104% x 1000 EUR = 1040 EUR) για να μπορέσει η Degiro να του δανείσει τους τίτλους. Ας υποθέσουμε ότι ο Νίκος έχει τα αποθέματα μετρητών ή τίτλων που καλύπτουν αυτή την αξία (1040 EUR) οπότε δανείζεται τους τίτλους από σένα προσδοκώντας ότι η αξία τους θα πέσει. Οπότε δανείζεται τους τίτλους και τους πουλάει, ενώ παράλληλα έχει υποχρέωση να επιστρέψει 10 μετοχές της Gamestop στη Degiro. Ωστόσο, η μετοχή δεν του κάνει το χατίρι και ανεβαίνει, διπλασιάζοντας την αξία της overnight. Τώρα, ο Νίκος χρειάζεται να πληρώσει 2000 EUR (τα διπλά) για να αγοράσει τις 10 μετοχές, αφού η αξία καθεμίας από τις 10 μετοχές έχει ανέλθει στα 200 EUR (10 shares x 200 EUR = 2000 EUR). Δυστυχώς, δεν έχει το απαιτούμενο ποσό (μετρητά ή τίτλους που μπορεί να πουλήσει) οπότε “βαράει κανόνι”. Αυτό που έχει μείνει από το Νίκο, ωστόσο, είναι το 104% που είχε απαιτήσει η Degiro αρχικά ως εχέγγυο δηλαδή τα 1040 EUR. Παρολαυτά, η ευθύνη είναι της Degiro να σε αποζημιώσει, δηλαδή να αγοράσει τις μετοχές πίσω από την αγορά στην τρέχουσα τιμή των 200 EUR και να τις αποδώσει σε σένα. Ωστόσο, αν ήταν πολύ δημοφιλής η μετοχή, μπορεί να πρέπει να κάνουν το ίδιο για άλλους 100,000 χρήστες, οπότε ουσιαστικά, θα χρειαστεί να “βαρέσει κανόνι” και η Degiro.
   Στην περίπτωση αυτή, θα λάβεις τα 1040 EUR αντί για τις 10 μετοχές σου που κανονικά αυτή τη στιγμή θα άξιζαν 2000 EUR.

   Σχετικά με τα fees αυτά υπάρχουν αναλυτικά για τους δύο τύπους account (basic και custody) από την Degiro (links παρακάτω). Γενικά, η κύρια διαφορά για ETFs είναι πως υπάρχουν fees για μερίσματα σε custody account. Πιο συγκεκριμένα σε ένα basic account τα dividend processing fees είναι μηδενικά (free), ενώ σε custody ισχύει το εξής:

   dividend processing fees: 1€ + 3% of dividend (maximum 10%)

   Αυτό, αν επενδύεις σε accumulating ETFs τα οποία δεν επιστρέφουν dividends στον κάτοχο, αλλά αυτόματα επανεπενδύονται, απ’ ό,τι έχω καταλάβει (και διαβάσει στο reddit – link παρακάτω) δε θα σε επηρεάσει καθόλου, δηλαδή δεν ισχύει αυτό το fee για accumulating ETFs (καλού κακού κάνε την έρευνα σου σε αυτό).

   Επομένως, για accumulating ETFs δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς με το custody account, παρά μόνο να κερδίσεις (περισσότερη ασφάλεια). Μπορείς να φτιάξεις 2ο Degiro account, που θα είναι basic αν θες να επενδύσεις σε ETFs και μετοχές που επιστρέφουν dividends ούτως ώστε να επωφεληθείς από τα μηδενικά dividend processing fees ενός basic Degiro account.

   Αυτό ακριβώς έχει κάνει και ένας χρήστης του reddit (user KenpachigoRuffy):
   https://www.reddit.com/r/eupersonalfinance/comments/b2jazy/degiro_account_type_for_etf_long_term_investing/

   Ελπίζω να βοήθησα!

   Links:
   Degiro Basic Account Fees: https://www.degiro.ie/data/pdf/ie/IE_Feeschedule.pdf
   Degiro Custody Account Fees: https://www.degiro.ie/data/pdf/ie/IE_Feeschedule_CUSTODY.pdf
   Αναλυτικά τα Degiro Fees και βασική διαφορά basic/custody accounts: https://indexfundinvestor.eu/2018/12/16/an-overview-of-degiro/

 21. Καλησπέρα Sterg,

  Τον τελευταίο καιρό ψάχνω την fidelity για τα index funds που προσφέρει. Ακόμη δεν έχω βγάλει άκρη με την δημιουργία λογαριασμού στην Ελλάδα. Γνωρίζεις αν στο degiro μπορεί κάποιος να αγοράσει index fund αντί για etf και εάν υπάρχει δυνατότητα Roth IRA λογαριασμού για την αποφυγή των φόρων. Οποιαδήποτε πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη!

 22. Γεια σου Sterg!
  Σε ανακάλυψα πριν 2 εβδομάδες και έχω εντυπωσιαστεί. Μια ερώτηση. Έχω κολλήσει στην ταυτοποίηση με την degiro στο βήμα της ταυτότητας που την βγάζεις φώτο. Προσπαθώ συνέχεια και πάντα γράφει “προσπαθείστε αργότερα”. Γνωρίζεις αν η εταιρέια αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αυτή την περίοδο; Πραγματικά θέλω να χρησιμοποιήσω την degiro και έχω “ξενερώσει” αυτή τη στιγμή.
  Συνέχισε την καλή δουλειά!!!

  • Γεια σου Ιάσωνα και με συγχωρείς για την αργοπορημένη απάντηση,

   Η ταυτότητα σου είναι νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες;

 23. Ιωαννης Reply

  Όμορφη δουλειά ευχαριστούμε,
  Ελπίζω να κάνω μέσα στο 2021.

 24. Kαλημέρα, πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το άρθρο σας. Διαπιστώνω πως η DEGIRO δεν υποστηρίζει συναλλαγές με Χρηματιστήριο Ρωσίας. Υπάρχει κάποια εναλλακτική που θα προτείνατε ?

  • Καλησπέρα και ευχαριστώ για τον χρόνο σου Χρήστο,

   δεν έχω ασχοληθεί με το Χρηματιστήριο της Ρωσίας. Με μία γρήγορη έρευνα βλέπω πως μπορείς να λάβεις πρόσβαση σε αυτό μέσω του Interactive Brokers. Κάνε την έρευνα σου και γράψε μου αν βρεις κάτι πιο συγκεκριμένο μήπως βοηθήσουμε αναγνώστες με αντίστοιχες απορίες.

 25. Καλησπέρα,
  Απ’οτι είδα, οταν πας να βάλεις IBAN της Revolut, η Degiro λεει “Δυστυχώς, δεν αποδεχόμαστε τις μεταφορές χρημάτων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών όπως η Transferwise, η Revolut, η Interactive Brokers ή η Metro Bank. Εγγραφείτε με διαφορετικό τραπεζικό λογαριασμό.” . Γνωρίζεται αν δέχεται απο N26;

  Υ.Γ. : Μπορείτε να ενημερώσετε και το άρθρο στο σημείο που γράφετε ” Προσοχή:
  Η DEGIRO συνεργάζεται με ψηφιακές τράπεζες όπως η Revolut και η N26, από τις οποίες μπορείς να στείλεις χρήματα κανονικά στον λογαριασμό σου. ”

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • Γεια σου Άκη,

   μέχρι πριν κάποιο καιρό είχα πραγματοποιήσει αποστολή χρημάτων από N26 σε λογαριασμό DEGIRΟ χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν νομίζω να άλλαξε κάτι. Απλά έχε στο μυαλό σου ότι ο τραπεζικός λογαριασμός (στην προκειμένη της N26) πρέπει να είναι στο όνομα σου και να είναι δηλωμένος στην DEGIRO.

 26. Ακόμα ένα υπέροχο άρθρο από την σελίδα σας. Για την πρώτη μεταφορά επιβαιβεωσης προς την Degiro του ποσού των 0.01 ευρ η eurobank κρατάει έξοδα 20 ευρ.Υπαρχει άλλος τρόπος μεταφοράς εμβάσματος με λιγότερα έξοδα;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 27. Καλησπέρα. Εάν κάποιος μπορεί να με πληροφορήσει στην DEGIRO όταν επιλέγεις κάποιο etf η μετοχή, φαίνεται ένα μικρό κουτακι με ένα γράμμα D, H,…. και γράφει κατηγορία. Που μπορώ να βρω αυτές τις κατηγορίες εάν γνωρίζει κάποιος???

 28. Yiannis Assariotis Reply

  Καλησπέρα Sterg.
  Μήπως γνωρίζεις αν η Degiro παρέχει υπηρεσίες για Κύπρο.
  Ευχαριστώ και καλό βράδυ.

  • Γεια σου Γιάννη,

   είμαι σχεδόν βέβαιος πως όχι.

 29. Καλησπέρα Sterg.
  Γνωρίζεις τι θα γίνει πλέον με την Degiro, τωρα που απαιτεί το κάθε ETF να έχει Key Investor Document – KID στα Ελληνικά; Εμείς στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να ξανααγοράσουμε ETFs; Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τα ETFs μας σε άλλη εταιρεία διαχείρησης; ή αυτό το πρόβλημα ισχύει πλέον με όλες τις εταιρείες;
  Ευχαριστώ!

 30. Μήπως γνωρίζει κάποιος να απαντήσει τελικά τι θα γίνει με τα KID και τα ETF της degiro? Είχαν ανακοινώσει ότι θα δουλέψουν πάνω σε αυτό για να λυθεί το θέμα αλλά ακόμα δεν μπορώ να κάνω αγορά δημοφιλών ETF

Write A Comment