Μη κατηγοριοποιημένο

Ηλεκτρονικές Απάτες στο Διαδίκτυο: ΦΤΑΝΕΙ πια!

Σήμερα λέω να μιλήσουμε για απάτες… και συγκεκριμένα, για ηλεκτρονικές απάτες στο διαδίκτυο!

Αφού δούμε τι με ώθησε να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο, θα επιχειρήσω να αναλύσω τον βαθύτερο λόγο για τον οποίο συμβαίνουν, ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθείς για να μην πέσεις θύμα τους αλλά και πώς την πάτησα εγώ ο ίδιος.

Έναυσμα για το άρθρο αποτέλεσε μία συνομιλία που είχα πριν κάποιο καιρό στο Instagram. Για χάριν ανωνυμίας, ας θεωρήσουμε ότι μιλούσα με την κυρία Ρούλα.

Ακολουθεί η συζήτηση, σε αριθμημένα screenshots:

Επενδυτικές απάτες στο ιντερνετ
Επενδυτικές απάτες στο διαδίκτυο

Και κάπου εκεί η συζήτηση σταμάτησε…

Απίστευτο, έτσι;

Δεν είμαι σε θέση να επαληθεύσω το κατά πόσο η ιστορία είναι αληθινή αλλά, δεδομένου του ότι δεν μου ζητήθηκαν χρήματα ή κάτι σχετικό, θα θεωρήσω ότι είναι…

Και αν πιστεύεις ότι το συμβάν που μόλις εξιστορήθηκα αποτελεί απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό, τότε κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Για να σε πείσω, ορίστε μερικά μηνύματα που έχω λάβει κατά καιρούς και ανέσυρα από τα εισερχόμενα μου, με μία πρόχειρη και γρήγορη αναζήτηση:

Όπως είδες και μόνος σου, τα παραδείγματα δεν είναι λίγα και αν συνέχιζα να ψάχνω θα ανέσυρα όλο και περισσότερα. Είμαι σίγουρος πως αντίστοιχοι δημιουργοί περιεχομένου θα λαμβάνουν και αυτοί με το τσουβάλι αντίστοιχα μηνύματα.

Το στενάχωρο είναι πώς κάθε φορά που καθησυχάζομαι και θεωρώ ότι το θέμα με τις απάτες έχει κοπάσει, είναι ακριβώς τότε που επικοινωνεί μαζί μου ακόμα ένα θύμα…

Αλλά να σου πω κάτι;

Είναι εύκολο να πάρουμε το μονοπάτι του ελιτισμού και να κατηγορήσουμε την κάθε κα. Ρούλα, λοιδορώντας την για το πώς είναι δυνατόν να έπεσε θύμα μίας απάτης που εμείς θα αναγνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή.

Ή ότι, έστω, πριν στείλει χιλιάδες ευρώ σε κάποιον άγνωστο στο internet, θα μπορούσε να κάνει ένα κόπο να συμβουλευτεί ένα φίλο της, τα παιδιά της ή έστω… άλλους στο ιντερνετ!

Αλλά τι ουσία θα έχει; Καμία!

Και ενώ μπορώ να προσπεράσω τα πάντα, δυσκολεύομαι απίστευτα να χωνέψω ένα συγκεκριμένο σημείο: αυτό των double standards.

Τι εννοώ;

Μου κάνει φοβερή εντύπωση το πόσο σκληρά μπορεί να δουλεύει κάποιος για να αποταμιέυσει 1.000€ και, παράλληλα, το πόσο εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη έρευνα, να πάει να βάλει τα ίδια 1.000€ σε μία επένδυση που δεν κατανοεί με μοναδικό έναυσμα το ότι τον προέτρεψε κάποιος YouTube.

Πόσω μάλλον, όταν αυτός ο κάποιος τον προσέγγισε από μόνος του…

Εγώ παιδιά ήξερα ότι οι άνθρωποι είναι καχύποπτα όντα, από πότε άλλαξε αυτό;

.

↑ Πίσω στην αρχή


Η βάση του προβλήματος

…γιατί συνεχίζει να την πατάει ο κόσμος;

Δυστυχώς – και αυτό είναι όντως παράπονο – η συντριπτική πλειοψηφία των μηνυμάτων που λαμβάνω από αναγνώστες περιστρέφονται γύρω από 3 θεματικές:

  1. Τεχνικές Ερωτήσεις ⚙️
    Βλέπε:
    Πώς να αγοράσω την τάδε μετοχή;
    Πώς να στείλω bitcoin στο hardware wallet μου;
    Πώς θα δηλώσω τα ETFs στην φορολογική μου δήλωση;
  2. Επενδυτικές Συμβουλές 💡
    Βλέπε:
    Τι να αγοράσω; Που να επενδύσω; Ποιο ETF είναι το καλύτερο; Είναι η Tesla είναι καλή αγορά και θα ανέβει στο μέλλον;
    ❗ Ορίστε η άποψη μου για τις επενδυτικές συμβουλές στο internet
  3. Θύματα Απάτης ⚠️
    Βλέπε:
    Κατέθεσα χρήματα στο forextradingwin.xyz και δεν μπορώ να κάνω ανάληψη, με έκλεψαν;
    Ο επενδυτικός σύμβουλος από το Dubai που με προσέγγισε μέσω instagram δεν μου επιστρέφει τα χρήματα που του έδωσα να επενδύσει για εμένα, αντί για εμένα…

Όσο βαρετό και να είναι το να απαντάς σε τεχνικές ερωτήσεις λες και είσαι υπάλληλος customer service κάποιας εταιρείας (οι οποίες στην πλειοψηφία τους μπορούν να λυθούν με ένα απλό google search), δεν με ενοχλεί καθόλου…

Δεν με ενοχλεί καθόλου σε σχέση με τις ερωτήσεις που εμπίπτουν στις 2 τελευταίες κατηγορίες… Οι οποίες, μάλιστα, είναι και άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους!

Τι θέλω να πω;

Με πολύ φαντασία, θα μπορούσα να παρομοιάσω κάποιον ο οποίος βγαίνει ανοιχτά στο internet και αναζητά συμβουλές για που να επενδύσει τα χρήματα του με κάποιον που επιλέγει να ντυθεί στα κόκκινα… μπροστά σε ταύρους!

Και όταν κάποιος αναζητά στείρες επενδυτικές επιλογές, κατά πάσα πιθανότητα, δείχνει ότι είναι αρχάριος και δεν γνωρίζει τις βασικές αρχές των επενδύσεων.

🎬 Δες τη γνώμη μου σχετικά με τις επενδυτικές συμβουλές στο Internet, στο παρακάτω video:

Άρα;

Άρα, όλο αυτό αποτελεί μία εξαιρετική συνταγή για να προσελκύσει κάθε λογής απατεώνα, πανέτοιμο να του φάει χρήματα.

Και είναι ακόμα πιο εύκολο να την πατήσει διότι… οι απατεώνες θα εμφανιστούν και θα του δώσουν ακριβώς αυτό που ψάχνει! Συγκεκριμένες προτάσεις επένδυσης μαζί με υποσχέσεις για εύκολα, γρήγορα και εγγυημένα κέρδη χωρίς κόπο.

Θα του το κάνουν όσο πιο εύκολο και απλό γίνεται στο μυαλό του, αυτός θα τους δει ως guru και επενδυτικούς μεσίαιες οι οποίοι του προσφέρουν την λύση που έψαχνε.

Και πράγματι, αυτή η συνταγή όντως θα επιφέρει κέρδη… 

Όμως, δεν θα τα εισπράξει αυτός. Θα τα εισπράξουν οι απατεώνες… 

Και θα προέρχονται από το πορτοφόλι του…

Ωραία, άρα τι θα πρέπει να κάνεις;

↑ Πίσω στην αρχή


Νοητικά μοντέλα επενδύσεων

ή αλλιώς, πώς να μην την πατήσεις και εσύ

Έχω μιλήσει πολλές φορές για τα νοητικά μοντέλα και τη σημασία που έχουν στη ζωή μας.

🧠 Νοητικά Μοντέλα Σκέψης:
Αποτελούν εργαλεία, μεθοδολογίες και κατευθυντήριες γραμμές τα οποία σε βοηθούν να αναλύσεις την πολυπλοκότητα του κόσμου μας ώστε να οδηγηθείς σε καλύτερες αποφάσεις.
🪧 Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το κόστος ευκαιρίας, η αρχή του Pareto, ο νόμος προσφορά και ζήτησης, η αντί-ευθραστότητα και το skin in the game.

Ε, ορίστε κάποια βασικά νοητικά μοντέλα τα οποία ακολουθώ εγώ όσον αφορά το θέμα επενδύσεις:

  • ΔΕΝ υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο
  • ΔΕΝ υπάρχει απόδοση χωρίς ρίσκο
  • ΔΕΝ υπάρχουν εγγυήσεις στις επενδύσεις
  • Όσο υψηλότερη η προσδοκώμενη απόδοση, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος της επένδυσης
  • Οι παρελθοντικές αποδόσεις μίας επένδυσης, ΔΕΝ εγγυώνται τις μελλοντικές
  • Η παρελθοντική πορεία μιας επένδυσης, ΔΕΝ δείχνει σχεδόν τίποτα για την μελλοντική
  • Οι επενδύσεις ΔΕΝ σχετίζονται με το trading
  • Οι επενδύσεις ΔΕΝ πάνε πακέτο με γρήγορα κέρδη
  • Οι επενδύσεις ΔΕΝ είναι καλές στη δημιουργία πλούτου, είναι καλές στη διατήρηση του
  • Οι επενδύσεις είναι βαρετές, μακροχρόνιες και χαρακτηρίζονται από αργούς ρυθμούς
  • Όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε… είναι!
  • Κανείς, ποτέ και για κανένα λόγο ΔΕΝ θα σε προσεγγίσει από μόνος του για να σε βοηθήσει να βγάλεις χρήματα

Οπότε, θα ήταν προς το συμφέρον σου να σταματήσεις να ρωτάς τρίτους για το ποια είναι εκείνη η μυστική επένδυση που δεν έχει ρίσκο και παράλληλα θα σου φέρει τα κέρδη που επιθυμείς.

Στη βάση της, αποτελεί λανθασμένη προσέγγιση του θέματος και είναι αυτή που, αργά ή γρήγορα, θα σε κάνει να την πατήσεις.

Εάν θες να κάνεις μία πιο σωστή αλλά δυσκολότερη ερώτηση τότε θα πρέπει να απευθυνθείς στον εαυτό σου και τον ρωτήσεις:

“Πόσο οκ είμαι με το να αναλάβω το επίπεδο ρίσκου που συνοδεύει την επένδυση που πάω να κάνω ώστε να εισπράξω την ενδεχόμενη απόδοση που αυτή προσφέρει;”

Με λίγα λόγια, αξίζει η προσδοκώμενη απόδοση το επίπεδο ρίσκου που τη συνοδεύει;

↑ Πίσω στην αρχή


Πώς την πάτησα εγώ

ή αλλιώς, γιατί το TikTok είναι η χειρότερη εφαρμογή στο σύμπαν

Πριν κλείσω, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πρόσφατο γεγονός, ενδεικτικό του τι συμβαίνει εκεί έξω.

Ας περάσουμε στο TikTok, μία εφαρμογή η οποία έχει καταφέρει να γίνει η ψηφιακή ηρωίνη για πάρα πολύ κόσμο εκεί έξω – no joking

Και όχι άδικα…

Βγάζοντας οποιαδήποτε συνωμοσιολογία από τη μέση, οι τύποι έχουν καταφέρει να φτιάξουν την πιο εθιστική εφαρμογή που εγώ προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει.

Ο αλγόριθμος σερβίρει συνεχώς σχετικό με εσένα υλικό, κάποιες φορές ενδιαφέρον και κάποιες όχι, με τη μορφή κοφτού και γρήγορου video το οποίο θα κάνει τον εγκέφαλο σου να εκρίνει συνεχώς ντοπαμίνη.

Εσύ θα scrollάρεις αδιάκοπα ψάχνοντας να βρεις αυτό το κάτι στο επόμενο… και το επόμενο… και το επόμενο video…

Ένα κάτι που δεν θα έρθει ποτέ…

Χωρίς πρόθεση τρομολαγνίας, πραγματικά, η εφαρμογή είναι απίστευτα εθιστική και μπορεί να ρουφήξει ακόμα και έμπειρους χρήστες του internet οι οποίοι ξέρουν από πριν που πάνε να μπλεξουν.

Ουκ ολίγες, οι φορές που με βρήκα στον καναπέ να ανοίγω στις 20.00 το το απόγευμα και να το κλείνω ώρες μετά με μάτια ξερά από την οθόνη και σάλια ποτάμι στο μάγουλο μου…

Anyway, δεν θα αναλύσουμε το TikTok εδώ, άλλο είναι το θέμα μας…

Μέχρι πριν κάποιο καιρό, διατηρούσα έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα ως MoneyMinority όπου και ανέβαζα όλα τα shorts που έφτιαχνα για το YouTube.

Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι ένα όμορφο πρωινό, όπου και συνδέομαι στον λογαριασμό, μόνο και μόνο, για να με καλωσορίσει το παρακάτω μήνυμα:

“Your account has been permanently deleted”

Ποιες ήταν οι διαθέσιμες επιλογές από εκεί και πέρα; Το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να πατήσω σε ένα μεγαλοπρεπές και μινιμαλιστικό button το οποίο έγραφε “ΟΚ”.

Αυτό ήταν! Το προφίλ διαγράφηκε πλήρως, χωρίς καμία προειδοποίηση και καμία αιτιολογία.

Και όλα αυτά δεν τα λέω ούτε για να γκρινιάξω, ούτε για να δικαιολογηθώ – καθώς δεν θα μάθω ποτέ τι guidelines παραβίασε το ομολογουμένως ακραίο περιεχόμενο που παράγω…

Αλλού το πάω.

Εάν δεν βαριέσαι, μπες στο TikTok και αναζήτησε με γράφοντας “MoneyMinority” στην αναζήτηση.

απάτη moneyminority

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα 3 profiles, πανομοιότηπα με το δικό μου, τα οποία έχουν αντιγράψει τα πάντα και προσεγγίζουν χρήστες με σκοπό να τους εξαπατήσουν με πολλούς και εφάνταστους τρόπους.

Ορίστε μία προσέγγιση που έκαναν σε έναν αναγνώστη, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει:

Προφανώς, δεν μπορώ να τους κάνω report γιατί – ω τι σύμπτωση – δεν έχω καν λογαριασμό πλέον!

Το δίδαγμα;

Για άλλη μία φορά, κανείς, ποτέ και για κανένα λόγο δεν θα σε πλησιάσει από μόνος του με σκοπό να σε βοηθήσει να βγάλεις χρήματα! Εάν γνώριζε για αυτή τη μαγική επένδυση, θα την κρατούσε για τον εαυτό του.

Κανόνας!

Αν δυσκολεύεσαι να το χωνέψεις, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο, σκέψου το ως εξής: με την ίδια λογική που δεν θα πίστευες κάποιον που σε πλησιάζει στη πλατεία Συντάγματος και σου λέει πως ξέρει έναν τρόπο για να βγάλεις χρήματα και προτίθεται να τον μοιραστεί μαζί σου, έτσι δεν θα πρέπει να τον πιστέψεις εάν σε πλησιάσει στο TikTok ή το Instagram ή το Facebook ή το whatever…

Και ας τον λένε MoneyMinority!


Αυτά, λοιπόν, για το σημερινό άρθρο, πώς σου φάνηκε;

Έχεις γνωστούς που την έχουν πατήσει; Σε έχουν προσεγγίσει scammers; Πώς το διαχειρίστηκες;

Γράψε την εμπειρία σου στα σχόλια.

Α, αν είσαι στο tiktok, μπες να τους κάνει ένα report και συ. Όχι ότι δεν θα είναι μία τρύπα στον ωκεανό αλλά οκ… ξέρω γω…

Μέχρι το επόμενο, τα λέμε!

💭 Εάν θέλεις να συμμετάσχεις ενημερώνεσαι για κάθε επόμενο άρθρο και video, κάνε εγγραφή στο Newsletter:

.

↑ Πίσω στην αρχή

Περισσότερο υλικό για επενδύσεις

Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο και θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το πώς πρέπει να προσεγγίσεις το θέμα επενδύσεις διάβασε τα παρακάτω άρθρα:

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

2 Comments

  1. -Όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε… είναι!
    Αληθινό;
    🙂

    • χαχαχα, όχι! Πολύ καλό… για να είναι αληθινό! Άρα δεν είναι…

Write A Comment