Επενδυσεις

Πώς βγάζω χρήματα από τις μετοχές;

Είμαι σίγουρος πως παντού θα διαβάζεις για το ότι οι μετοχές αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να αυξήσεις τον πλούτο σου – πόσο μάλλον εάν έχεις μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης

Έχεις αναρωτηθεί, όμως, για το πώς κερδίζεις χρήματα; Πώς επιβραβεύεται οικονομικά κάποιος ο οποίος διατηρεί μετοχές στην κατοχή του;

Όντας μέτοχος μίας εταιρείας, συνδέεσαι άμεσα με την οικονομική της πορεία και έχεις τη δυνατότητα να επωφεληθείς οικονομικά από την επιτυχία της με δύο βασικούς τρόπους:

  1. 📈 μέσω ανατίμησης
  2. 💰 μέσω μερισμάτων
Πως βγάζω χρήματα από τις μετοχές
*Τα νούμερα είναι φανταστικά

↑ Πίσω στην αρχή

Αύξηση Αξίας Μετοχών

#1 Αύξηση αξίας μετοχών

Ο πρώτος τρόπος για να βγάλεις χρήματα από τις μετοχές είναι εάν αυξηθεί η αξία τους.

Πως αυξάνεται η αξίας μιας μετοχής;

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την μετοχή της Tesla (TSLA) η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο των χρηματιστηριακών νέων τα τελευταία χρόνια.

Εάν τον Ιανουάριο του 2019 είχες επιλέξει να αγοράσεις 100 μετοχές της Tesla (Lucky you) όσο η κάθε μια κόστιζε $61,40 τότε ξόδεψες ένα συνολικό ποσό της τάξεως των $6.140.

Περνάει ένα ολόκληρο έτος και έρχεται ο Ιανουάριος του 2020 με την μετοχή της Tesla να αξίζει πλέον $130,11 η κάθε μια.
Πλέον, το αρχικό κεφάλαιο των $6.140 που είχες επενδύσει έχει αξία $13.011, άρα έχει αυξηθεί κατά $6.871.

⚠️ Newbie Note: Για να είσαι πραγματικά κερδισμένος ή χαμένος από το portofolio των μετοχών σου θα πρέπει να προχωρήσεις σε ρευστοποίηση αυτών, δηλαδή τις πουλήσεις.

Άρα, για να κατοχυρώσεις αυτό το κέρδος των $6.871 θα πρέπει να πουλήσεις τις Tesla μετοχές σου τον Ιανουάριο του 2020.

Τι θα κάνεις, όμως; Ποια είναι η σωστή επιλογή; Θα επιλέξεις να τις πουλήσεις ή να τις κρατήσεις;

Εάν είχες επιλέξει να κρατήσεις τις μετοχές της Tesla για ακόμα ένα έτος, τότε ο Ιανουάριος του 2021 θα έβρισκε το portfolio σου να αξίζει πλέον $88.020, καθώς η τιμή της μετοχής αυξήθηκε στα $880,02 (!!!).

Από την άλλη, όμως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση οτι η απόδοση τους θα συνεχίσει να είναι θετική και στο μέλλον.

Σε ένα διαφορετικό σενάριο, η μετοχή της Tesla θα μπορούσε να είχε επιστρέψει στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2019 ή και σε ακόμα χαμηλότερα και εσύ να είχες χάσει την ευκαιρία να ρευστοποιήσεις το κέρδος του Ιανουαρίου του 2020.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέλιξη της αξίας των μετοχών ξενοδοχιακών και αεροπορικών κολλοσών τα 2 τελευταία χρόνια μέχρι και την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Ένας εξωτερικός παράγοντας (πανδημία) ήρθε από το πουθενά και έριξε τις κεφαλαιοποιήσεις τους ραγδαία:

Μετοχή01.201901.202003.2020*
Hilton (HLT)$74,48$107,80$68,24
Marriot (MAR)$114,53$140,06$74,81
Airbus (AIR)€100,22€133,24€59,34
Lufthansa (LHA)€22,06€13,83€8,56
Aegean (AEGN)€7,60€8,38€4,15
Επίδραση Covid-19 σε Μετοχές Αεροπορικών & Ξενοδοχιακών Εταιρειών

*Ξέσπασμα πανδημίας covid-19

Άρα πότε θα πρέπει να πουλήσεις και πότε να αγοράσεις;

Μοιάζει δύσκολη απόφαση, ε; Και είναι!

Η αλήθεια είναι πως είναι και κανείς δεν μπορεί να σου δώσει μια βάσιμη απάντηση.

Το μόνο που μπορείς και οφείλεις να κάνεις είναι να έχεις δομήσει μια επενδυτική στρατηγική από την οποία δεν θα αποκλίνεις. Αυτή θα σε καθοδηγεί συνεχώς και θα σου δίνεις τις απαντήσεις σε αυτά τα διλήμματα που θα προκύπτουν συνεχώς.

Μετοχές με ανοδική πορεία (παραδείγματα)

Στον παρακάτω πίνακα θα βρεις μερικά παραδείγματα κάποιων κλασικών high growth αμερικάνικων μετοχών των οποίων η αξία έχει αυξηθεί πάρα πολύ, σε μικρό χρονικό διάστημα και αποτελούν αγαπημένες επιλογές high growth investors:

Μετοχή01.201901.202009.2020
Facebook (FB)$166,69$201,91$261,90
Netflix (NFLX)$339,50$345,09$500,03
Amazon (AMZN)$1.718,73$2.008,72$3.148,73
Tesla (TSLA)$61,40$130,11$421,09
Alphabet (GOOG)$1.116,37$1.434,23$1.469,60
Παραδείγματα High Growth Μετοχών

Όπως σίγουρα θα παρατήρησες, σχεδόν όλες αφορούν τεχνολογικούς κλάδους.

↑ Πίσω στην αρχή

#2 Μερίσματα Μετοχών

Ο δεύτερος τρόπος για να βγάλεις χρήματα από τις μετοχές είναι μέσω των τακτικών μερισμάτων που οι εταιρείες μοιράζουν στους κατόχους μετοχών.

Τι είναι τα μερίσματα;

Σκέψου το μέρισμα ως μια πληρωμή ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού από την εταιρεία προς εσένα για κάθε μετοχή της που έχεις στην κατοχή σου.
Τα μερίσματα μοιράζονται συνήθως από εταιρείες οι οποίες είναι ιδιαίτερα “φτασμένες” και “εδραιωμένες” για χρόνια στην αγορά χωρίς μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Μπορούν να θεωρηθούν ως ένα “ευχαριστώ” από την εταιρεία στους μετόχους της για την προτίμηση και την στήριξη που της παρέχουν.

Πότε διαμοιράζονται τα μερίσματα;

Δεν υπάρχει κάποια δέσμευση ως προς το πότε μοιράζονται τα μερισμάτα από τις εταιρείας και η κάθε μία είναι ελεύθερη να επιλέξει τις ημερομηνίες αλλά και την συχνότητα που θα το κάνει.

Συνήθως, μοιράζονται ανά μήνα, 3μηνο, 6μηνο ή και ετήσια.

Γιατί είναι σημαντικά τα μερίσματα;

Οι πληρωμές μέσω μερισμάτων αποτελούν ένα ρεαλιστικό τρόπο για να αποκτήσεις παθητικό εισόδημα από επενδύσεις καθώς το μόνο που απαιτείται για να λάβεις τις πληρωμές είναι να είσαι κάτοχος των μετοχών.

💡 Διάβασε, επίσης: Μερικές έξυπνες επενδύσεις χρημάτων που προσφέρουν παθητικό εισόδημα

Υπάρχει ολόκληρη κατηγορία επενδυτών (Dividend Investors) οι οποίοι “κυνηγάνε” επιτυδευμένα μετοχές εταιρειών οι οποίες μοιράζουν τακτικά και υψηλά μερίσματα και οικοδομούν ολόκληρα επενδυτικά portfolio με αυτές. Πολλοί από αυτούς έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν την καθημερινή τους εργασία και να επιζούν με τα χρήματα που τους προσφέρουν τα μερίσματα που λαμβάνουν.

Φαίνεται πολύ καλό, είναι όμως αληθινό;

Η αλήθεια είναι πως για να καταφέρεις να κερδίζεις ένα σεβαστό μηνιαίο ποσό μέσω μερισμάτων (πόσω μάλλον για να είναι ικανό να σε συντηρήσει), θα πρέπει να επενδύσεις πολύ (πάρα πολύ) μεγάλα χρηματικά κεφάλαια.

Διάβασε το παρακάτω παράδειγμα για να καταλάβεις περισσότερα:

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς βγάζω χρήματα από τα μερίσματα;

Ας πάρουμε για παράδειγμα μία από τις πιο γνωστές εταιρείες στον πλανήτη, την Coca Cola (KO).

Πώς βγάζω χρήματα από τα μερίσματα

Η Coca Cola, λοιπόν, είναι μια από τις πιο “φτασμένες” και “εδραιωμένες” πολυεθνικές εταιρείες αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Ελάχιστοι άνθρωποι δεν την γνωρίζουν και δεν έχουν έρθει σε επαφή με το brand της το οποίο μπορείς να συναντήσεις ακόμα και στα πιο φτωχικά χωριά της Αφρικής.

Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας η οποία δεν έχει περιθώρια ραγδαίου growth (σε πόσα σημεία ακόμα να επεκταθεί;) το οποίο σημαίνει οτι δεν περιμένει κανείς και ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή της μετοχής της. Για τον λόγο αυτό, προσπαθεί να κρατάει του επενδυτές της ευχαριστημένους και πιστούς παραχορώντας τακτικά και υψηλά μερίσματα.

Η Coca Cola αποτελεί μια εταιρεία η οποία ανήκει στους λεγόμενους Dividend Aristocrats. Για να θεωρηθείς μέλος των Dividend Aristocrats θα πρέπει να μοιράζεις μερίσματα στους μετόχους για περισσότερα από 25 συνεχόμενα χρόνια. Μάλιστα, το μερίσμα θα πρέπει κάθε χρόνο να είναι υψηλότερο από τον προηγούμενο.

Η Coca Cola, λοιπόν, μοιράζει για περισσότερα από 58 χρόνια συνεχόμενα (!!!), αυξημένα (!!!) μερίσματα στους μετόχους της ανά 3μηνο.
Μπορείς να δεις όλα τα μερίσματα της Coca Cola (KO) στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Άρα, η Coca Cola, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλεις να γίνεις ένας Dividend Investor.

Πάμε να εξετάσουμε με νούμερα τι εισόδημα μπορείς να περιμένεις από τα μερίσματα ανάλογα το επενδυτικό κεφάλαιο σου και εάν αυτό είναι αρκετό για να σε συντηρήσει:

H Coca Cola μοιράζει μερίσματα ανά 3μηνο, το τελευταίο μέρισμα που μοίρασε ήταν 0.43$ /μετοχή και η αξία της μετοχής της είναι $50.

Για χάριν απλούστευσης, θα θεωρήσουμε δεδομένο ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να δίνει το ίδιο μέρισμα, ανά 3μηνο, και η αξίας της μετοχής της θα μείνει ίδια.

Κάνοντας τα μαθηματικά για εσένα, στο παρακάτω πίνακα, θα δεις ποιο είναι το μηνιαίο εισόδημα που μπορείς να κερδίζεις ανάλογα το χρηματικό ποσό που θα επενδύσεις:

Επενδυμένο ΚεφάλαιοΜετοχέςΕισόδημα από Μερίσματα
$1.00020$2,86 /μήνα
$5.000100$14,33 /μήνα
$10.000200$28,66 /μήνα
$50.0001.000$143,33 /μήνα
$200.0004.000$573,33 /μήνα
Παράδειγμα Εισοδήματος από Μερίσματα

Όπως βλέπεις, για να καταφέρεις να έχεις ένα μηνιαίο εισόδημα από μερίσματα της Coca Cola το οποίο να αγγίζει μόλις τον βασικό μισθό της Ελλάδας ($573) θα χρειαστεί να επενδύσεις ένα χρηματικό κεφάλαιο τουλάχιστον $200.000.

Ενώ τα μερίσματα προσφέρουν πραγματικό παθητικό επενδυτικό εισόδημα καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να λαμβάνεις πληρωμές είναι να είσαι κάτοχος της μετοχής, για να είναι αξιοπρεπές αυτό το εισόδημα θα πρέπει να είσαι έτοιμος να επενδύσεις μεγάλα χρηματικά κεφάλαια.

⚠️ Newbie Note: Ένας από τους βασικούς κανόνες των επενδύσεων λέει πως οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται, ούτε μπορούν να προβλέψουν τις μελλοντικές.

Αυτό δεν σημαίνει πως μια εταιρεία που έδινε μερίσματα για πολλά συναπτά έτη στο παρελθόν είναι υποχρεωμένη να το κάνει και στο μέλλον. Μπορεί για οποιοδήποτε λόγο και οποιαδήποτε στιγμή να επιλέξει να μειώσει ή ακόμα και να κόψει εντελώς τα μερίσματα της.

↑ Πίσω στην αρχή

Μετοχές με το μεγαλύτερο μέρισμα

Στον παρακάτω πίνακα θα βρεις μερικά παραδείγματα κάποιων κλασικών Dividend Aristocrats αμερικάνικων μετοχών οι οποίες μοιράζουν τακτικά και υψηλά μερίσματα.

Όπως καταλαβαίνεις, αποτελούν αγαπημένες επιλογές όσων αναζητούν μετοχές οι οποίες αποδίδουν σταθερά υψηλό μέρισμα.

ΜετοχήΚλάδοςΣυνεχής Αύξηση Μερίσματος
Coca Cola (KO)Καταναλωτικά Αγαθά57 χρόνια
Procter & Gamble (PG)Καταναλωτικά Αγαθά57 χρόνια
PepsiCo (PEP)Καταναλωτικά Αγαθά47 χρόνια
AT&T (T)Τηλεπικοινωνίες35 χρόνια
Caterpillar (CAT)Βιομηχανικά26 χρόνια
Παραδείγματα High Dividend Μετοχών

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment