Αισίως, στα 33 μου…
Είμαι πλέον στην ηλικία όπου 23:00 το βράδυ θεωρείται αργά, η φράση “είσαι μία χαρά για τα χρόνια σου” ακούγεται ως κοπλιμέντο ενώ ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ των φίλων μου είναι… οι παντριές!
Και κάθε συζήτηση παντριάς που σέβεται τον εαυτό της πάει πάντοτε, χεράκι χεράκι, με αυτή του μονόπετρου.
Ως γνήσιος σπασίκλας party pooper, λοιπόν, όταν ζητείται η γνώμη μου, η απάντηση που βγαίνει από το στόμα είναι πολύ συγκεκριμένη:
Τα διαμάντια είναι απάτη!
Αν πρόκειται να παντρευτείς και σκοπεύεις να αγοράσεις ή να λάβεις ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι το οποίο θα συμβολίζει τη σπανιότητα και τη μοναδικότητα της σχέσης σας… σου έχω άσχημα νέα!
Δεν είναι ούτε μοναδικά, δεν είναι ούτε σπάνια…
και δεν αναφέρομαι στην σχέση σας
👀 Αν αυτή τη στιγμή νιώθεις ένα ταραγμένο, ξενερωμένο και οριακά θυμωμένο βλέμμα να σε ηλεκτρίζει από την άλλη πλευρά του δωματίου… κάλεσε την να την πείσουμε μαζί!
Γιατί είθισται οι προτάσεις γάμου να συνοδεύονται από ένα διαμαντένιο μονόπετρο δαχτυλίδι; Πώς μας προέκυψε όλο αυτό;
☕ Βάλε καφεδάκι και πάμε να πιάσουμε τα πράγματα με τη σειρά…
- Τι είναι τα διαμάντια;
- Γιατί τα αγοράζουμε;
- Πώς ελέγχεις μία τιμή;
- Ένα παγκόσμιο καρτέλ διαμαντιών
- Η καλύτερη καμπάνια marketing
- Είναι τα διαμάντια απάτη;
- Να αγοράσω;
- 🗳️ Έρευνα: τι πιστεύετε εσείς;
Τι είναι τα Διαμάντια;
Και Voilà!
Αυτό είναι ένα διαμάντι…
Δεν θα σου πάρει και πολύ χρόνο να αντιληφθείς το ενδιαφέρον που παρουσιάζει: αστράφτει, είναι πανέμορφο, εξαιρετικά ανθεκτικό και αν το αγγίξεις θα καταλάβεις αμέσως πόσο σκληρό είναι…
(Say that again if you dare!)
Σύμφωνα με την wikipedia, τα διαμάντια αποτελούν ορυκτά περίφημα για την ισχυρή τους λάμψη αλλά και την πολύ μεγάλη σκληρότητα τους.
Στη βάση του, όμως, ένα διαμάντι δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλό, άφθονο και πατροπαράδοτο… άνθρακα!
Ξέρεις τι άλλο αποτελείται αποκλειστικά από άνθρακα;
Αυτό εδώ!
Πώς γίνεται ο γραφίτης – ένα τόσο μαλακό και αδύναμο υλικό – και το διαμάντι – η σκληρότερη μορφή ύλης – να αποτελούνται και τα δύο από άνθρακα;
“Ώπα, κάτσε, τι άνθρακα ρε μεγάλε; Κάρβουνο θα μας το βγάλεις το διαμάντι;“
Apparently, η απάντηση βρίσκεται στην κρυσταλλική δομή του διαμαντιού, δηλαδή στην ιδιαίτερη διάταξη των ατόμων του άνθρακα:
Χημικός δεν είμαι – δεν ήμουν καν θετική κατεύθυνση – αλλά φαντάζομαι ότι με αυτό αναφερόμαστε στο πώς πήγαν και έκατσαν τα άτομα του άνθρακα.
Χημικοί στα σχόλια, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε!
Αλλά ας μην πλατειάζω, το θέμα μας είναι άλλο…
Πώς γίνεται το διαμάντι να θεωρείται ένας από τους πολυτιμότερους λίθους του πλανήτη όταν στη βάση του είναι απλά άνθρακας – ένα υλικό το οποίο βρίσκεται σε υπέρ-αφθονία γύρω μας;
Γιατί αγοράζουμε Διαμάντια;
Αμέτρητα τραγούδια τα δοξάζουν, ταινίες με ληστείες υπερπαραγωγής να στήνονται για να τα αποκτήσουν, ενώ γυναίκες αλλά και τράπερς δείχνουν να τα θεωρούν τους καλύτερους τους φίλους…
Πώς κατάφεραν να αποκτήσουν τέτοια φήμη όταν, μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, η κοινή γνώμη δεν τα θεωρούσε καν πολύτιμους λίθους;
Η απάντηση έρχεται από ένα παγκόσμιο μονοπώλιο το οποίο μαζί με μερικές άψογες τεχνικές marketing, άλλαξε τα πάντα…
Πώς ελέγχεις μία τιμή;
Θέλω να κάτσεις πίσω, να χαλαρώσεις και να φανταστείς ότι είσαι… μία εταιρεία!
Ποιος είναι ο σκοπός σου; Ποιος ο ρόλος της ύπαρξης σου στον μάταιο τούτο κόσμο;
Και για τα καναδυό άτομα εκεί στο βάθος που δεν απάντησαν… η απάντηση ακούει στο όνομα: μεγιστοποίηση του κέρδους
Και πώς θα το πετύχεις;
Θα βγεις στην αγορά με ένα προϊόν το οποίο αυτή χρειάζεται, σε τιμή την οποία επιθυμεί να πληρώσει και, παράλληλα, είναι ικανή να καλύψει τα περιθώρια κέρδους που επιθυμείς.
Δεν θα ήταν μαγικά εάν είχες την δυνατότητα να χρεώνεις όσο υψηλές τιμές θέλεις και οι καταναλωτές να συνεχίζουν να αγοράζουν το προϊόν από εσένα;
Ε, λοιπόν, σου έχω καλά και κακά νέα:
👍 Στα καλά νέα, είσαι ελεύθερος να θέσεις οποία τιμή θέλεις στα προϊόντα που πουλάς.
👎 Στα άσχημα νέα, δυστυχώς – για εσένα και όχι για τους καταναλωτές – στις ελεύθερες αγορές υπάρχει κάτι το οποίο ονομάζεται ανταγωνισμός.
Εάν εσύ θέλεις να βγάλεις τεράστια κέρδη αυξάνοντας πολύ τις τιμές, δεν θα αργήσει να βρεθεί κάποιος ο οποίος θα το δει αυτό ως ευκαιρία, θα εκμεταλλευτεί την απληστία σου και… θα σου κλέψει τη δουλειά προσφέροντας το ίδιο προϊόν σε χαμηλότερες τιμές!
Οι καταναλωτές θα στραφούν στον νέο ανταγωνιστή και εσύ θα μείνεις χωρίς πωλήσεις… άρα ζημία… άρα κλάφτα Χαράλαμπε…
Εσύ, όμως, παραμένεις ανένδοτος! Θέλεις, σόνι και ντε, να ελέγξεις την τιμή ενός αγαθού και δεν θα τα παρατήσεις με τίποτα. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να κάνεις;
Ναι υπάρχει! αλλά μην το πεις παραέξω
📈 Για να ελέγξεις μία τιμή θα πρέπει να αποκτήσεις έλεγχο τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση ενός αγαθού στην αγορά.
Αν παρακολουθείς MoneyMinority θα ξέρεις ήδη ότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω για τον βασικότερο νόμο των οικονομικών, ο οποίος δεν είναι άλλος από αυτός της προσφοράς και της ζήτησης.
Aν έπρεπε να κρατήσεις ένα και μόνο πράγμα από ολόκληρο τον κλάδο των οικονομικών τότε, αδιαμφισβήτητα θα ήταν αυτός.
Συνοπτικά, η τιμή κάθε αγαθού προκύπτει πάντοτε από τη ζητούμενη ποσότητα του στην αγορά του σε σχέση με την ποσότητα που προσφέρεται.
Ένα αγαθό με υψηλή ζήτηση (πολλοί το θέλουν) και ταυτοχρόνως χαμηλή προσφορά (λίγοι το παράγουν) θα αντιμετωπίσει γρήγορα αύξηση στην τιμή του.
↑ Ζήτηση ↓ Προσφορά
▼
↑ Τιμής
Πίσω στα δικά μας, όμως γιατί πάλι ξεχαστήκαμε…
De Beers
Μία βρετανική εταιρεία με το όνομα De Beers η οποία ιδρύθηκε το 1888, θέλησε να μπει στην αγορά των διαμαντιών και να την πλαισιώσει ολιστικά και από τις δύο πλευρές που αναφέραμε.
Τι έκανε;
Α, τίποτα μωρέ… Απλά προσπάθησε να γίνει ο απόλυτος και μοναδικός παίκτης του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών με στρατηγικές ενέργειες ελέγχου τόσο στο επίπεδο της προσφοράς όσο και ζήτησης.
📉 Στην πλευρά της προσφοράς:
Ο ιδρυτής, Cecil Rhodes, δημιούργησε την De Beers Consolidated Mines, Ltd. κάτω από την οποία έβαλε τους περισσότερους παραγωγούς διαμαντιών της εποχής.
Στην συνέχεια, πήγε και έστησε ένα παγκόσμιο δίκτυο χονδρεμπόρων μέσω των οποίων προμήθευε, πάνω κάτω, όλο τον πλανήτη.
Να το κάνω λίγο πιο λιανά;
Έφτιαξε ένα παγκόσμιο καρτέλ το οποίο είχε υπό τον πλήρη έλεγχο του την ροή διαμαντιών στην παγκόσμια αγορά, άρα κατ’επέκταση, και της τιμής τους.
Αλλά, για κάτσε, αρκεί αυτό; Προηγουμένως δεν είπαμε πως μία τιμή εξαρτάται πάντοτε από δύο πράγματα;
Όση επιρροή και να έχεις στην προσφορά ενός αγαθού, εάν δεν υπάρχει ζήτηση, το μόνο που καταφέρνεις είναι… μία τρύπα στο νερό.
😶🌫️ Όταν κανείς δεν θέλει να το αγοράσει, δεν έχει σημασία το ποσό ψηλά ή χαμηλά θα θέσει την τιμή ο πωλητής.
Η De Beers, όμως, δεν είναι από αυτούς που κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα…
Αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και επιχείρησε να δημιουργήσει αυτή τη ζήτηση, πλάθοντας ένα πέπλο σπανιότητας, ρομάντζου αλλά και δύναμης γύρω από τα διαμάντια.
Ποιο ήταν το πλάνο; Να επιστρατεύσει την μία και μοναδική, τέχνη του διαβόλου…
Και προφανώς, εννοώ το marketing…
Μία καμπάνια Marketing άλλαξε τα πάντα
Το 1938, αφήνοντας πίσω την εμπόλεμη Ευρώπη, η De Beers πέρασε στην άλλη πλευρά πηγαίνοντας στην Φιλαδέλφια και μίσθωσε το διαφημιστικό γραφείο N.W. Ayer.
Και οι τύποι, πραγματικά, έδωσαν ρέστα…
Έστησαν μία καμπάνια, σκοπός της οποίας – σύμφωνα με την New York Times – ήταν να στοχεύσει την αγορά των μέλλουσων παντρεμένων και να τους δημιουργήσει την επιθυμία αγοράς διαμαντιών.
Και ενώ το να συνοδεύεις την πρόταση γάμου μαζί με ένα ακριβό δαχτυλίδι είναι τακτική που ακολουθείται από τα αρχαία χρόνια, αυτή δεν περιελάμβανε διαμάντια.
Η N.W. Ayer θέλησε να το αλλάξει…
💎 Τι είναι το Zahavian Signal;
Απ’ότι φαίνεται, υπάρχει κάτι ακόμα!
Ώρα για μία ενδιαφέρουσα εμβόλιμη πληροφορία: Πιο πίσω από το marketing φαίνεται να κρύβεται η εξελικτική βιολογία με κάτι που ονομάζει Zahavian Signal.
Τι είναι τούτο; Μας λέει πως για να θεωρηθεί ειλικρινής η πρόθεση πίσω από οποιαδήποτε πράξη θα πρέπει να διακυβεύεται ένα υψηλό κόστος.
Εάν μία πράξη δεν κοστίζει τίποτα, τότε το οριακό κόστος επανάληψης είναι μηδενικό και μπορεί να επαναλαμβάνεται αδιάκοπα. Άρα καταλήγει με μηδενική αξία.
Κοινώς, όσο ακριβότερο το δαχτυλίδι, τόσο δυσκολότερη καθιστά την επανάληψη της πρόταση γάμου, τόσο πιο μοναδική την κάνει, άρα τόσο μεγαλύτερη αξία της προσδίδει.
Sorry αν την χάλασα (ή την έφτιαξα σε κάποιους) αλλά, υπό αυτό το πρίσμα, ένα ακριβό δαχτυλίδι έχει ΟΝΤΩΣ νόημα
Πριν τον 2ο Π.Π. στις Η.Π.Α., μόνο το 10% των δαχτυλιδιών που προορίζονταν για πρόταση αρραβώνα είχε πάνω του διαμάντι.
Και αυτό ήταν κάτι που η διαφημιστική μας το πήρε προσωπικά και θέλησε να το αλλάξει. Εάν μιλάς την γλώσσα του marketing θα μπορούσες να πεις πως ήταν το βασικό της KPI, βρε παιδί μου…
Τι έκανε;
Πήγε και αγόρασε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημόσια έκθεση θα μπορούσε να αγοράσει.
Επιστράτευσε celebrities, εφημερίδες και ραδιόφωνο χωρίς όμως να αποσκοπεί σε άμεσες πωλήσεις. Σκοπός της ήταν να αυξήσει το γενικό awareness και να δημιουργήσει μία συναισθηματική αύρα γύρω από τα διαμάντια.
Είναι σπάνια, φανταχτερά, εκπέμπουν δύναμη, απεικονίζουν βαθύ πλούτο και είναι… για πάντα!
Και έτσι γεννήθηκε μία φράση που χαράχθηκε βαθιά στο μυαλό όλων μας και συνέχισε να ακολουθεί την εταιρεία παντού και πάντα από εκείνη την στιγμή και έπειτα.
A Diamond is forever.
Το 1999 χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο σλόγκαν του αιώνα από το Advertising Age:
Και όχι άδικα…
Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αναρίθμητα τραγούδια, βιβλία, ταινίες…
Η καμπάνια στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία!
💭 Αν με ρωτάς, ο αντίκτυπος της είναι εφάμιλλος με παρόμοιες καμπάνιες που κατάφεραν να αλλάξουν το status quo – βλέπε coca cola και άγιο Βασίλη με την μορφή που ξέρουμε σήμερα, την Pampers με το να έχει καταφέρει να μας κάνει να λέμε Pampers και να αναφερόμαστε στο προϊόν και όχι το brand αλλά και τον Αγ. Βαλεντίνο.
Το μέγεθος της επιτυχίας ήταν τόσο μεγάλο που ακόμα και σήμερα δεν θα συναντήσεις πολλά ζευγάρια να παντρεύονται χωρίς να πέφτει στο τραπέζι ένα μονόπετρο. Θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο.
Μάλιστα, οι τύποι δεν το άφησαν εκεί…
Σου λένε: Γιατί να αρκεστώ στο να κάνω όλα τα ζευγάρια να παντρεύονται με μονόπετρο ενώ μπορώ να τους υποδείξω ακόμα και τα χρήματα που θα πρέπει να ξοδεύουν σε αυτό;
Συγκεκριμένα, οι διαφημίσεις της De Beers προέτρεπαν τους αγοραστές να ξοδέψουν τους μισθούς δύο μηνών πάνω στο διαμάντι.
💭 Το σλόγκαν; Πώς αλλιώς μπορείς να κάνεις τους μισθούς δύο μηνών να κρατήσουν για πάντα;
Και από την μικρή έρευνα μου, διαπίστωσα πως στην Αμερική είναι κάτι που ισχύει ακόμα. Στην Ελλάδα δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο…
Αλλά μεταξύ μας τώρα, να εξομολογηθώ κάτι…;
Η καμπάνια ήταν όντως 10 στα 10! 🫡
Παίρνεις ένα πανέμορφο πετράδι, το οποίο είναι σπάνιο, πολύτιμο και αιώνιο και το προσφέρεις στην αγάπη της ζωής σου η οποία – ω τι σύμπτωση – είναι και αυτή σπάνια, πολύτιμη και… δεν θες να πεθάνει ποτέ!
Και πέραν της απόδοσης του marketing, το όλο concept θα ήταν κάτι παραπάνω από εκπληκτικό αν δεν ήταν… ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΨΕΥΔΕΣ!
Γιατί τα διαμάντια είναι απάτη;
Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν και το παγκόσμιο εμπόριο διαμαντιών δεν ελέγχεται αποκλειστικά από την De Beers.
Νέα κοιτάσματα διαμαντιών βρέθηκαν σε περιοχές όπως η Ρωσία και ο Καναδάς – κοινώς εκτός Αφρικής – ενώ η αγορά απελευθερώθηκε με νέους παίκτες να εισέρχονται σε αυτή.
Αλλά έγινε κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Πλέον, δεν είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε στα έγκατα της γης για να τα βρούμε αλλά μπορούμε να τα δημιουργήσουμε σε εργαστήρια!
Και το καλύτερο; Είναι πανομοιότυπα με τα ορυκτά!
Αν ρωτάς εμένα, και πολύ άργησε…
Για πόσα χρόνια θα κρατάς κλειστή μία αγορά ως ο μοναδικός προμηθευτής ενός τόσο συνηθισμένου υλικού, συντηρώντας ένα πέπλο ψεύτικης σπανιότητας μέσω marketing;
Τώρα ξέρεις! Αυτή ήταν, συνοπτικά, η ιστορία του γιατί θεωρούμε τα διαμάντια κάτι μοναδικό και σπάνιο. Περιορισμός της προσφοράς μέσω ενός καρτέλ και αύξηση της ζήτησης μέσω ψευδούς σπανιότητας.
Πραγματικά, μέχρι πριν κάποιο καιρό δεν είχα πάρει πρέφα του τι παίζει.
Τώρα, πριν κλείσουμε…
Να αγοράσεις διαμάντια ή όχι;
Εάν έχεις σκοπό να κάνεις πρόταση γάμου, μην σε δω να χρησιμοποιείς αυτό το άρθρο ως δικαιολογία για τσιγκουνιές – εξάλλου, είδαμε τη σημασία ενός ακριβού δώρου όταν συνοδεύει μία πρόταση
Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αναγκαίο!
Το περιτύλιγμα μίας πρότασης γάμου μετράει ελάχιστα μπροστά στην ουσία της: την συνειδητή επιλογή του να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μαζί με έναν άνθρωπο.
Κοινώς, μην σε δω να ξεβρακώνεσαι χρεώνοντας υπέρογκα ποσά τον εαυτό σου όταν δεν έχεις καταφέρει να λύσεις ακόμα βασικά θέματα διαχείρισης οικονομικών
Η δική μου γνώμη;
Το μόνο που έχω να πω είναι πως δεν θα αγόραζα μονόπετρο διαμαντένιο δαχτυλίδι σε κάποιον με σκοπό να του δείξω το πόσο μοναδικός και σπάνιος είναι για μένα…
Στην βάση του, τον ειρωνεύομαι…
Αλλά εγώ είμαι εγώ, εσύ είσαι εσύ και ο κόσμος είναι ελεύθερος!
Εναλλακτική;
Και που να ξέρω εγώ; Όπως θα έλεγαν και οι συνάδελφοι marketιστες, δεν είμαι in-market στην αγορά του γάμου για να μπορέσω να προτείνω κάτι.
Πάντως αν ψάχνεις κάτι πραγματικά σπάνιο, το οποίο βρίσκεται σε πεπερασμένη ποσότητα στην γη, δεν μπορεί να καταστραφεί, δεν μπορεί να αλλοιωθεί ούτε και να δημιουργηθεί από το μηδέν τότε ρίξε μία ματιά στον χρυσό: το πολυτιμότερο μέταλλο του πλανήτη.
Αφού κατανοήσεις τι παίζει με τον χρυσό, πέρασε μία βόλτα και από το bitcoin:
Έρευνα: Ακριβό δαχτυλίδι στην πρόταση γάμου;
Πριν κλείσουμε (πραγματικά αυτή τη φορά), θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι απαντήσατε εσείς σε σχετική ερώτηση που είχα κάνει στο παρελθόν:
🔎 Έρευνα:
Θεωρείς δεδομένο το διαμαντένιο μονόπετρο σε μία πρόταση γάμου;
👨👨👧👧 Κοινό: 2.666 είδαν την ερώτηση
🗳️ Ψήφισαν: 246
📊 Συμμετοχή: 9,23%
📬 Μέσο: MarketShots Newsletter
- 85 άτομα απαντήσατε ότι το θεωρείτε δεδομένο
- 161 ότι δεν το θεωρείτε δεδομένο
💭 Εάν θέλεις να συμμετάσχεις στις επόμενες έρευνες και να ενημερώνεσαι για τα αποτελέσματα τους, κάνε εγγραφή στο Newsletter:
Αυτά, λοιπόν, για σήμερα! Πώς σου φάνηκε;
Είχες ιδέα τι παίζει με την αγορά των διαμαντιών;
Μέχρι το επόμενο, τα λέμε!
Περισσότερο υλικό για επενδύσεις
Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, διάβασε περισσότερα σχετικά με τις επενδύσεις χρημάτων στα παρακάτω άρθρα:
Παθητικό Εισόδημα από το Ίντερνετ: 12 Έξυπνες Ιδέες (Ελλάδα 2024)
Τα τελευταία χρόνια, με την εργασία από το σπίτι να έχει μετατραπεί περισσότερο σε δικαίωμα…
Επένδυση σε ETFs, Index Funds & Passive Funds [Οδηγός Επενδύσεων]
🔄 Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 04 Σεπτεμβρίου 2024 ETFs: ένα από τα πιο φρέσκα επενδυτικά οχήματα…
Επενδυτικές Προτάσεις: Πώς να Ξεχωρίσεις τους Πωλητές από την Αλήθεια
Τον τελευταίο καιρό, φρεσκάροντας άλλη μια φορά το βιβλίο “Bogleheads’ Guide to Investing”, έπεσα πάνω…
Ποιες Μετοχές να Αγοράσω: Αναλυτικός Οδηγός 2024
🔄 Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 5 Σεπτεμβρίου 2024 ‘Έχοντας ήδη εντρυφήσει στα βασικά των επενδύσεων θεωρείς…