Προσωπικη Αναπτυξη

E-residency Εσθονίας : Ο Απόλυτος Οδηγός για τη νέα Ψηφιακή Ταυτότητα

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας μικρός χαμός στον επιχειρηματικό κόσμο του Internet σχετικά με το E-Residency πρόγραμμα της Εσθονίας.

Μέσα σε όλο αυτό το buzz, ενέδωσα με τη σειρά μου, έκανα την αίτηση μου, ακολούθησα όλη την διαδικασία και έγινα και εγώ ένας ηλεκτρονικός πολίτης Εσθονίας.

Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσω να αναλύσω τι είναι το πρόγραμμα e-residency της Εσθονίας, τι ΔΕΝ είναι, για ποιους προορίζεται και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συμμετέχεις!

Πάμε λοιπόν!


[mc4wp_form id=”77209″]

Τι είναι το Πρόγραμμα e-Residency της Εσθονίας

Η Εσθονία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία προσφέρει “Ηλεκτρονική Υπηκοότητα” σε πολίτες όλου του πλανήτη!

Η ψηφιακή αυτή ταυτότητα προσφέρει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Εσθονίας αλλά και στο διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Το πρόγραμμα e-Residency προσφέρει σε digital entrepreneurs και digital nomads την ελευθερία να ιδρύσουν αλλά και να διευθύνουν μια εταιρεία με τα προνόμια βάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό, μάλιστα, μπορούν να το κάνουν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χωρίς τον πονοκέφαλο της ατελείωτης “χαρτούρας” που συνήθως συνοδεύει την ίδρυση εταιρειών.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα μετράει πάνω από 50000 e-residents από 165+ χώρες του πλανήτη οι οποίοι έχουν ιδρύσει πάνω από 6000 Online εταιρείες στην Εσθονία.


Τι ΔΕΝ είναι το πρόγραμμα E-Residency της Εσθονίας

Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο σχετικά με το τι ακριβώς είναι το E-residency, νομίζω οτι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει κάπως εάν καταλάβουμε τι ΔΕΝ είναι.

Τι ΔΕΝ είναι το πρόγραμμα E-Residency της Εσθονίας
 • Δεν προσφέρει άδεια παραμονής. Δεν σου δίνει κανένα δικαίωμα διαμονής στην Εσθονία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ζώνη Σένγκεν. Επίσης, δεν προσφέρει κοινωνικά δικαιώματα στην Εσθονία ή οπουδήποτε αλλού.
 • Δεν προσφέρει κάποιο τρόπο αποφυγής φορολογίας από τη χώρα στην οποία διαμένετε αυτή τη στιγμή.
 • Δεν προσφέρει Υπηκοότητα και η κατοχή της δεν θα σας προσφέρει καμία προξενική υποστήριξη από την Εσθονία.
 • Δεν πρόκειται για ταξιδιωτικό έγγραφο. Δεν περιέχει φωτογραφία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ταυτοποίησης στον πραγματικό κόσμο.

Τι μπορείς να κάνεις με το e-Residency της Εσθονίας

Ωραία, αφού ξεκαθαρίσαμε τι είναι και τι δεν είναι το e-Residency της Εσθονίας, ας δούμε τι μπορείς να κάνεις με αυτό.

Τι μπορείς να κάνεις με το e-Residency της Εσθονίας

Μπορείς να ιδρύσεις και να διευθύνεις μια EU based εταιρεία

Οι e-Residents έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν μια ψηφιακή εταιρεία η οποία, τεχνικά, θα έχει έδρα την Εσθονία (πρακτικά όμως θα διοικείται εξ’αποστάσεως) χωρίς την ανάγκη ενός τοπικού διευθυντή.

Όλο αυτό το συνοδεύουν και κάποια δευτερεύοντα πλεονεκτήματα όπως περικοπές φόρων, ελάχιστη γραφειοκρατία, λύσεις προβλημάτων στην μητρική γλώσσα του ιδρυτή καθώς και τα πλεονεκτήματα του να είσαι μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ.

Ασφαλής International Banking

Η online τραπεζική της Εσθονίας προσφέρει σύγχρονες τραπεζικές λειτουργίες όπως συνάλλαγμα σε πολλαπλά νομίσματα αλλά και την υπόσχεση ότι όλες οι “δουλειές” μπορούν να γίνουν Online χωρίς φυσική παρουσία.

Ψηφιακή Υπογραφή Εγγράφων

Η Εσθονική Ψηφιακή Ταυτότητα σας δίνει τη δυνατότητα να υπογράψετε έγγραφα online με την απαραίτητα νομική αυθεντικότητα – Ένα τρομακτικά χρήσιμο πλεονέκτημα για digital nomads αλλά και μέλη μιας ομάδας τα οποία δουλεύουν απομακρυσμένα.

Κρυπτογράφηση και αποστολή Εγγράφων

Οι e-Residents μπορούν να επωφεληθούν από τη προηγμένη ψηφιακή υποδομή της Εσθονίας το οποίο συμπεριλαμβάνει τη κρυπτογράφηση και την αποστολή εγγράφων.

Δήλωση Φόρων Online

Ως e-Resident μπορείς να δηλώσεις και να πληρώσεις τους φόρους σου online εύκολα και εξ’αποστάσεως.


[mc4wp_form id=”77209″]

Πως μπορώ να γίνω e-Resident Εσθονίας

Πριν περάσεις στο σημείο της ίδρυσης εταιρείας ή στο άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, το πρώτο βήμα είναι να γίνεις e-Resident, να αποκτήσεις την ταυτότητα ψηφιακού πολίτη Εσθονίας.

Μετά το σύντομο video, θα αναλύσω βήμα βήμα την όλη διαδικασία και θα αναφέρω την δική μου περίπτωση.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

Το καλό με την όλη διαδικασία είναι πως είναι αρκετά εύκολη και γίνεται εντελώς Online… ή μάλλον σχεδόν εντελώς.

Η παραλαβή της ταυτότητας καθώς και του card reader γίνεται μόνο από την πρεσβεία ή προξενείο της Εσθονίας της εκάστοτε χώρας όπου είσαι πολίτης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η παραλαβή γίνεται από την πρεσβεία της Εσθονίας η οποία βρίσκεται στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στον 23ο όροφο του πύργου Αθηνών στην Λ. Μεσογείων.

Στην δική μου περίπτωση, με υποδέχθηκε ένας πολύ ευγενικός κύριος, μετά από ραντεβού που είχαμε κλείσει μέσω email, ο οποίος μου πήρε τα αποτυπώματα μου.

Μετά μου έδωσε την κάρτα καθώς και το reader και μου εξήγησε τι θα έπρεπε να κάνω για να την ενεργοποιήσω.

Ας μην προτρέχουμε όμως και ας δούμε τι χρειάζεται για να αποκτήσουμε την ψηφιακή ταυτότητα Εσθονίας.

Το πρώτο βήμα είναι να συμπληρώσουμε την Online φόρμα e-Residency.

Για την αίτηση θα χρειαστείς γύρω στα 15-30 λεπτά (ανάλογα με το πόσο γρήγορος θα είσαι στη συγγραφή του motivation statement σου) και τα παρακάτω:

 • Μια ψηφιακή φωτογραφία σου συγκεκριμένων προδιαγραφών για την ταυτότητα
 • Μια φωτογραφία της ταυτότητας σου ή του διαβατηρίου σου σε ψηφιακή μορφή
 • Μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για την πληρωμή
 • 100 Ευρώ για τα έξοδα

Αφού συμπληρώσεις την αίτηση, μετά από περίπου 2 εβδομάδες (ανάλογα το φόρτο εργασίας) θα λάβεις ένα email με το αποτέλεσμα της αίτησης.

Εάν η αίτηση εγκριθεί τότε σε περίπου 2 ακόμα εβδομάδες η ψηφιακή σου e-ταυτότητα θα βρίσκεται στην εκάστοτε πρεσβεία ή προξενείο από όπου μπορείς να περάσεις να την παραλάβεις.

Στην πρεσβεία θα πρέπει να δείξεις την ταυτότητα σου ή το διαβατήριο σου, να υπογράψεις κάποια χαρτιά και να δώσεις τα αποτυπώματα σου ώστε να παραλάβεις την ταυτότητα και τον reader της και να γίνεις oficialy, πλέον, ένας ηλεκτρονικός πολίτης της Εσθονίας.

Πως χρησιμοποιώ για πρώτη φορά την e-Residency κάρτα μου

Αφού παραλάβεις, λοιπόν, την e-residency ταυτότητα σου το επόμενο βήμα είναι να την ενεργοποιήσεις!

Στο welcome pack που έλαβες από την πρεσβεία περιέχει τα παρακάτω:

 • e-Residency Card
 • Card Reader
 • Οι κωδικοί PIN σου

Βήμα 1ο

Βγάλε την κάρτα και τοποθέτησε την στον card reader (με την πλευρά του τσιπ πρώτα). Μην συνδέσεις ακόμα το card reader στον υπολογιστή.

Βήμα 2ο

Κάνε download και install το DigiDoc4 application από εδώ.

Βήμα 3ο

Αφού κάνεις το Install και βεβαιωθείς οτι ο DigiDoc4 client είναι κλειστός σύνδεσε το card reader στον υπολογιστή σου.

Βήμα 4ο

Επαλήθευσε πως η ταυτότητα είναι ενεργή κάνοντας log in για παράδειγμα στο eesti.ee όπου θα σου ζητηθεί το PIN code.

Μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξεις το PIN1 & το PIN2 από το DigiDoc4 application σου.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment