Προσωπικη Αναπτυξη

Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης στην Ελλάδα – Προσωπική Εμπειρία [2022]

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρεις ένα mini οδηγό για το πως μπορείς να κάνεις έναρξη ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα.

Εγώ επέλεξα τον δύσκολο δρόμο και έκανα την έναρξη αυτοπροσώπως πηγαίνοντας σε εφορίες και επιμελητήρια (στις προ-covid εποχές) αλλά πλέον η διαδικασία μπορεί να γίνει online.

💨 TL;DR
Ο συγκεκριμένος οδηγός δημιουργήθηκε αντλώντας υλικό από τη δική μου εμπειρία έναρξης ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα με αντικείμενο την παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών.
Θα βρεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρώσεις πριν προχωρήσεις στην διαδικασία ίδρυσης, τις υπηρεσίες που πρέπει να επισκεφτείς καθώς και το τι θα χρειαστεί να κάνεις στην κάθε μια.
Δεδομένου του ότι πλέον η ίδρυση μπορεί να γίνει Online, σε κάθε βήμα που έκανα εγώ θα συμπεριλάβω και την Online εκδοχή του.


Περιεχόμενα Οδηγού Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης:


Πως ξεκίνησαν όλα…

Η καριέρα μου ξεκίνησε (όπως, φαντάζομαι, και των περισσοτέρων) ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Από μικρός όμως είχα μέσα μου το μικρόβιο του self-επιχειρείν το οποίο, όσο μεγάλωνα και “ψηνόμουν” περισσότερο στην αγορά, τρόπον τινα, εκκολαπτόταν.

Οι εν δυνάμει ευκαιρίες που έβλεπα και θα μπορούσα να αρπάξω γίνονταν όλο και περισσότερες με τα χρόνια.

Μέχρι πριν πάρω την απόφαση να παραιτηθώ και να κυνηγήσω το full time blogging & freelancing εκτόνωνα το συγκεκριμένο πάθος σε διάφορα μικρο-projects τα οποία δεν απαιτούσαν να είναι backed up από κάποια νομική μορφή επιχείρησης.

Κάποια στιγμή, όμως, το παραπάνω μοντέλο δεν ήταν πλέον βιώσιμο και για να μπορέσει να συντηρηθεί θα έπρεπε να παραιτηθώ από την πρωινή μου δουλειά και

Για να μπορέσω να διατηρώ παραιτήθηκα και άρχισα να έχω full time πελάτες και έσοδα έπρεπε να αρχίσω να πληρώνω τους αντίστοιχους φόρους στο αγαπημένο (κατά τα άλλα) ελληνικό δημόσιο.

Πλήρωσε τους φόρους σου
“Δύο πράγματα είναι σίγουρα: Ο θάνατος και οι φόροι” – Benjamin Franklin 

This means έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πριν μιλήσω στην λογίστρια μου για proper guidance, προσπάθησα να κάνω μια έρευνα online (όπως κάνω πάντα) για κάποιον οδηγό ο οποίος θα με βοηθούσε με όλη την απαραίτητη προετοιμασία.

Η έρευνα δεν απέδωσε ιδιαίτερους καρπούς οπότε και απευθύνθηκα σε χέρια επαγγελματία (λογιστή).

Μάζεψα όλα τα απαραίτητα έγγραφα (με μερικές ελλείψεις όπως φάνηκε στην πορεία), πάλεψα με τον δεινόσαυρο του δημοσίου και βγαίνοντας αλώβητος (ή και όχι) πήρα το ΑΦΜ μου και πήγα για μία μπύρα με τους φίλους μου.

Αφού τους εξιστόρησα τον “Γολγοθά” που πέρασα και μετά από δική τους προτροπή, αποφάσισα να καταγράψω την εμπειρία μου σε αυτόν τον mini οδηγό έναρξης ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα του 2022.

Καλή ανάγνωση!

↑ Πίσω στην αρχή


❤️ Sharing is Caring
Μοιράσου αυτό το άρθρο με κάποιον που θέλει να κάνει το επόμενο βήμα και να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση στην Ελλάδα.


.

Έγγραφα Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης στην Ελλάδα

Πριν δούμε ποιες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να επισκεφτείς για να πραγματοποιήσεις την έναρξη της ατομικής σου επιχείρησης, ας δούμε ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρώσεις.

Για το καλό της δικής σου ψυχικής υγείας αλλά και του χρόνου σου, κρίνεται απαραίτητο να τα έχεις έτοιμα πριν ξεκινήσεις την διαδικασία έναρξης.

Απαραίτητα Έγγραφα Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης στην Ελλάδα

📁 Ορίστε μια λίστα με τα έγγραφα που θα χρειαστείς:

 1. Αστυνομική Ταυτότητα
 2. Βεβαίωση ΑΜΚΑ
 3. Εκκαθαριστικό Εφορίας
 4. Μισθωτήριο Επαγγελματικού Χώρου
 5. Συμπληρωμένο το έντυπο Μ2 της εφορίας
 6. Συμπληρωμένο το έντυπο Μ6 της εφορίας
 7. Βεβαίωση Εγγραφής στο μητρώο του ΙΚΑ (εάν ήσουν ιδιωτικός υπάλληλος)
 8. Εκτύπωση Ενσήμων στο ΙΚΑ (εάν ήσουν ιδιωτικός υπάλληλος)

⚠️ Προσοχή:
Προτείνω να βγάλεις τουλάχιστον 3 φωτοαντίγραφα για όλα τα παραπάνω έγγραφα (εκτός των βεβαιώσεων του ΙΚΑ). Ποτέ δεν ξέρεις πόσες φορές θα σου χρειαστούν και, όπως λένε και στο χωριό μου, better safe than sorry.
Ναι, printing is not the best thing, αλλά μπορείς να νιώσεις ανακούφιση και να κοιμάσαι με την συνείδηση σου ήσυχη τα βράδια ρίχνοντας όλο το βάρος της ευθύνης στο ελληνικό δημόσιο.

Πάμε να δούμε λίγες πληροφορίες σχετικά με το κάθε έγγραφο μεμονωμένα:

↑ Πίσω στην αρχή


Ξεκινώντας από τα βασικά, θεωρώ πως δεν χρειάζεσαι βοήθεια σχετικά με το τι είναι η αστυνομική ταυτότητα, το εκκαθαριστικό και το ΑΜΚΑ σου οπότε θα προχωρήσω άμεσα στα πιο sophisticated.

Εάν χρειάζεσαι βοήθεια με τα παραπάνω τότε δεν ξέρω πόσο καλή ιδέα είναι να προχωρήσεις σε έναρξη ατομικής επιχείρησης. Για το δικό σου καλό.


Βεβαίωση Εγγραφής στο ΙΚΑ & Εκτύπωση Ενσήμων

Εάν, προηγουμένως, ήσουν ιδιωτικός υπάλληλος και έχεις ένσημα στο ΙΚΑ τότε θα χρειαστεί να προσκομίσεις μια βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο του ΙΚΑ αλλά και τα ένσημα σου εκτυπωμένα.

Μπορείς να προμηθευτείς και τα δύο έγγραφα από το κοντινότερο ΙΚΑ σε εσένα.

Εναλλακτικά, όπως διαβάζω στο internet, μπορείς να εκτυπώσεις τα ένσημα σου online, από το σπίτι σου.

Τσέκαρε την ιστοσελίδα εκτύπωσης ενσήμων για το ΙΚΑ.

Μην το αφήσεις για την μεγάλη μέρα της έναρξης όπως έκανε η αρχοντιά μου.
Φρόντισε να έχεις ξεμπερδέψει με αυτά τα έγγραφα από πριν.

👥Προσωπική Εμπειρία:
Έφαγα το πρώτο “χαστούκι” στον γκισέ του ΕΦΚΑ όπου πηγαίνοντας γεμάτος αυτοπεποίθηση για να κάνω την προεγγραφή με ενημέρωσαν πως δεν έχω όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
“-Κύριε, δεν έχετε όλα τα προαπαιτούμενα!”
“-Μα…πως; Τι λείπει;”
“- Θα πρέπει να μου φέρετε τη βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο του ΙΚΑ αλλά και τα ένσημα σας εκτυπωμένα.
Επόμενος!”

…και έτρεχα σαν τον τρελό πρωινιάτικα στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους…

↑ Πίσω στην αρχή


Μισθωτήριο Επαγγελματικού Χώρου

Μισθωτήριο Επαγγελματικού Χώρου

Για την έναρξη της ατομικής σου επιχείρισης θα χρειαστείς ένα επαγγελματικό χώρο ο οποίος θα δηλωθεί ως έδρα της.

Εάν είσαι ιδιοκτήτης του χώρου θα χρειαστεί ο τίτλος ιδιοκτησίας ενώ αν νοικιάζεις τον χώρο κάποιου άλλου τότε θα χρειαστεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Εάν είσαι σαν και εμένα και ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία τότε η διαδικασία είναι η παρακάτω.

Μόλις βρεις τον κατάλληλο χώρο για την επιχείρηση σου και υπογράψεις το συμβόλαιο τότε ο ιδιοκτήτης θα ανεβάσει το μισθωτήριο στο TAXIS.
Στη συνέχεια θα πρέπει να συνδεθείς στον λογαριασμό σου στο TAXIS, να το αποδεχθείς και να κατεβάσεις το αρχείο με το μισθωτήριο.

Voila!

Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης με έδρα το σπίτι σου

Ανάλογα τη φύση της επιχείρησης έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις ως έδρα το σπίτι σου. Εάν, για παράδειγμα, παρέχεις υπηρεσίες τότε κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις ως έδρα. Εάν, από την άλλη, θέλεις να πουλάς προϊόντα τότε η εφορία σε αναγκά΄ζει να διατηρείς μια ξεχωριστεί έδρα.

⚠️ Προσοχή στο Ενεργειακό Πιστοποιητικό:
Από τον νόμο ορίζεται ότι ο επαγγελματικός σου χώρος θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος ενεργειακά και θα πρέπει να αναφέρεται στο μισθωτήριο σου.
Μην πας χωρίς αυτό γιατί δεν θα σε αφήσουν να κάνεις την έναρξη.
Πριν από εμένα απέρριψαν μια περίπτωση όπου δεν είχε καταχωρημένο το ενεργειακό πιστοποιητικό στο μισθωτήριο.

↑ Πίσω στην αρχή


Έντυπο Μ2

Το έντυπο Μ2 της εφορίας είναι το έντυπο με το οποίο κάνεις έναρξη/μεταβολή εργασιών φυσικού προσώπου.

Μπορείς να το βρεις στην εφορία ή να το κατεβάσεις απευθείας από το website της ΑΑΔΕ.

Προτείνω να το κατεβάσεις με την ησυχία σου, να το συμπληρώσεις από πριν για να μην τρέχεις την τελευταία στιγμή και να το εκτυπώσεις και σε 2-3 αντίγραφα.

Εάν χρειάζεσαι βοήθεια για τη συμπλήρωση του εντύπου καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία (λογιστή).

⚠️ Προσοχήστις Ενδοκοινοτικές Συναλλαγές:
Εάν η επιχείρηση σου θα συναλλάσσεται με επιχειρήσεις άλλων Ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να δηλώσεις Ενδοκοινοτικές Συναλλαγές στο έντυπο.
Αυτό απαιτεί αυτοψία του χώρου σου από κάποιο κλιμάκιο της εφορίας, δηλαδή να έρθει κάποιος από την εφορία και να δει οτι όντως υπάρχει ο επαγγελματικός σου χώρος.
Εάν δεν δηλώσεις Ενδοκοινοτικές Συναλλαγές τότε η αυτοψία είναι στην κρίση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. και δεν είναι απαραίτητη.

↑ Πίσω στην αρχή


Έντυπο Μ6

Στο έντυπο Μ6 της εφορίας δηλώνεις τις δραστηριότητες της επιχείρησης σου, τους λεγόμενους ΚΑΔ.

Παρομοίως, μπορείς να βρεις το έντυπο στην εφορία ή να το κατεβάσεις απευθείας από το website της ΑΑΔΕ.

Προτείνω να το κατεβάσεις με την ησυχία σου, να το συμπληρώσεις από πριν για να μην τρέχεις την τελευταία στιγμή και να το εκτυπώσεις και σε 2-3 αντίγραφα.

Η Φορολογική Διοίκηση έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κωδικούς αριθμούς (ΚΑΔ) όπου κατατάσσει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ανάλογα το τι θα κάνει η επιχείρηση σου θα πρέπει να εντοπίσεις τον/τους ΚΑΔ που της αντιστοιχούν. Μπορείς να βρεις το αρχείο με όλους τους ΚΑΔ στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να επιλέξεις.


Αυτά ήταν όλα! Μόλις τα μαζέψεις όλα είσαι έτοιμος να πας στο επόμενο βήμα, αυτό της actual έναρξης της επιχείρησης!


.

↑ Πίσω στην αρχή


Διαδικασία Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης στην Ελλάδα

[Αυτοπροσώπως]

Αφού είδαμε ποια είναι τα απαραίτητα έγραφα για την έναρξη της ατομικής σου επιχείρησης, πάμε να δούμε και την διαδικασία ίδρυσης της.

Στο παρακάτω κεφάλαιο θα αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία. Πλέον μπορείς να κάνεις τα αντίστοιχα βήματα που έκανα εγώ εντελώς ψηφιακά από την ευκολία του καναπέ σου.


Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που πρέπει να επισκεφτείς:

 1. Επαγγελματικό Επιμελητήριο – (για εγράφη στο Γ.Ε.ΜΗ.)
 2. ΕΦΚΑ μη-Μισθωτών (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.)
 3. Εφορία

🕒 Χρόνος που απαιτείται:

Εγώ το κατάφερα σε μία ημέρα (και είμαι περήφανος για αυτό). Σημαντικός παράγοντας στο να το καταφέρω ήταν το ότι έχω μηχανάκι αλλά και το ότι στις 08:00 το πρωί ήμουν ήδη στην πρώτη δημόσια υπηρεσία.

Εάν θέλεις να το πάρεις πιο χαλαρά μπορείς να το κάνεις σε 2 ημέρες.

Η συμβουλή μου είναι να σηκωθείς ένα ωραίο πρωινό στις 06:30, να κάνεις το μπάνιο σου, να φας ένα καλό πρωινό, να ετοιμάσεις τα χαρτιά σου και να βγεις στη γύρα!

🌐 Πως το κάνεις Online:
Εάν έχεις συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα μπορείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία σε μια ημέρα.

↑ Πίσω στην αρχή


[Βήμα 1ο]

Προεγγραφή στο Επιμελητήριο

Η μέρα σου θα ξεκινήσει με την προεγγραφή σου στο επιμελητήριο.

Ανάλογα τη φύση της επιχείρησης σου θα πρέπει να δεις σε ποιο επιμελητήριο θα πρέπει να εγγραφείς, το επαγγελματικό, το εμπορικό, το βιομηχανικό κτλ.

Στις 08:00 βρισκόμουν ήδη στον γκισέ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.) στην Αριστοτέλους.

Η προεγγραφή είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Θα χρειαστείς ένα αντίγραφο της ταυτότητας σου, να συμπληρώσεις μια αίτηση με τα στοιχεία της επιχείρησης σου και να πληρώσεις ένα παράβολο προεγγραφής των 10€.

Παραλαμβάνεις την βεβαίωση την βεβαίωση προεγγραφής στο επαγγελματικό επιμελητήριο, την απόδειξη πληρωμής και είσαι έτοιμος!

Τσιμπάς κουλουράκι και καφεδάκι στο χέρι και συνεχίζεις ακάθεκτος!

🌐 Πως να το κάνω Online:
Πλέον δεν απαιτείται προ-εγγραφή στο επιμελητήριο. Η εγγραφή γίνεται αφού ολοκληρωθεί η έναρξη της επιχείρησης στην εφορία.
Μπορείς να παραλήψεις αυτό το βήμα.

↑ Πίσω στην αρχή


[Βήμα 2ο]

Προεγγραφή στον ΕΦΚΑ μη μισθωτών (Ο.Α.Ε.Ε.)

Σου φάνηκε απλή η πρώτη επίσκεψη; Όντως ήταν!

Πάμε στα πιο ζόρικα!

Η επίσκεψη στον ΕΦΚΑ μη μισθωτών (Ο.Α.Ε.Ε.) κράτησε ψηλά τα standards που είχα στο μυαλό μου για το τι πάει να πει δημόσια υπηρεσία (απουσία συστήματος σειράς, αγένεια, βρωμιά κτλ).

Ξεκίνησα από το μητρώο στο οποίο μου έδωσαν να συμπληρώσω 3 έντυπα με τα στοιχεία της επιχείρησης μου.
Αρκετό γράψιμο αλλά αρκετά straight forward διαδικασία.

Αφού συμπλήρωσα τις αιτήσεις με έστειλαν μια γύρα από τα δίπλα γραφεία για να πάρω αριθμό πρωτοκόλλου και από τους υπολογιστές (ναι έτσι λεγόταν το τμήμα) για να διαπιστώσουν οτι δεν είχα ξανακάνει εγγραφή.

Τέλος, εδώ ήταν το σημείο όπου έφαγα το χαστούκι με τα ένσημα και τη βεβαίωση εγγραφής στο ΙΚΑ.
Φρόντισε να τα έχεις έτοιμα από πριν.

Αρκετά χρονοβόρα και δυσάρεστη διαδικασία αλλά καταφέραμε και δημιουργήσαμε τον φάκελο μου και πήρα το χαρτί της προεγγραφής.

🌐 Πως να το κάνω Online:
Η προεγγραφή στον ΕΦΚΑ μη-μισθωτών μπορεί πλέον να γίνει ηλεκτρονικά μέσω του efka.gov.gr και πατώντας “Έναρξη Ασφάλισης“. Η επίσημη εγγραφή γίνεται μόλις γίνει και η έναρξη στην ΔΟΥ.

↑ Πίσω στην αρχή


[Βήμα 3ο]

Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης στην Εφορία

Με τις βεβαιώσεις προεγγραφής του ΕΦΚΑ και του Επιμελητηρίου στο χέρι έτρεξα στην εφορία.

Λόγω απεργίας της προηγούμενης ημέρας ο κόσμος ήταν διπλάσιος και επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Ο ψυχολόγος μου, μου λέει οτι δεν κερδίζω κάτι από την γκρίνια οπότε δε θα αναλωθώ εκεί.

Με τα έντυπα Μ2, Μ6, του Μισθωτηρίου, της προεγγραφής στον ΕΦΚΑ και της προεγγραφής στο Επιμελητήριο ο υπάλληλος της εφορίας έκανε την δουλειά του και μου έκανε την έναρξη.

Είχα χέρια μου την πολυπόθητη Βεβαίωση Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης με το επαγγελματικό μου ΑΦΜ.

Woo fucking hoo!

…ή και όχι!

🌐 Πως να το κάνω Online:
Πλέον η έναρξη της επιχείρησης στην εφορία μπορεί να γίνει online στέλνοντας τα απαραίτητα έγγραφα μέσω email στην ΔΟΥ όπου ανήκεις.
Θα δούμε περισσότερα για αυτό σε επόμενο κεφάλαιο.

↑ Πίσω στην αρχή


[Βήμα 4ο]

Εγγραφή στο Επιμελητήριο

Νόμιζες ότι τελείωσες; Προεγγραφή έκανες φίλε μου, όχι εγγραφή!

Πάμε πάλι πίσω στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο για την actual εγγραφή.

Με τη Βεβαίωση Έναρξης της Ατομικής σου Επιχείρησης θα πλησιάσεις τον υπάλληλο και θα του πεις οτι έχεις κάνει ήδη προεγγραφή και τώρα ήρθες για να κάνεις και την εγγραφή.

Θα σε καταχωρήσει στο σύστημα, θα σου ζητήσει να πληρώσεις ακόμα 11€ επιτόπου και θα σου δώσει 2 έντυπα πληρωμών αξίας 50€ τα οποία θα πρέπει να πληρώσεις μέσω e-banking.

Τέλος με το επιμελητήριο!

🌐 Πως να το κάνω Online:
Η εγγραφή πλέον μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή μέσω email.
Βρες τον τύπο του επιμελητηρίου που ανήκεις (εμπορικό, επαγγελματικό κτλ) της πόλης σου και κάλεσε τους για να σε κατευθύνουν.

↑ Πίσω στην αρχή


[Βήμα 5ο]

Εγγραφή στον ΕΦΚΑ μη μισθωτών

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά αυτή τη φορά στον ΕΦΚΑ.
Παραδίδεις την βεβαίωση έναρξη ατομικής επιχείρησης, την προσθέτουν στον φάκελο σου και σε ενημερώνουν πως θα σου στείλουν το τελικό χαρτί ταχυδρομικώς στην επαγγελματική σου έδρα.

Τέλος με τον ΕΦΚΑ!


Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης στην Ελλάδα Online

Ενώ εγώ ήμουν αναγκασμένος να ζήσω ολόκληρη την εμπειρία ίδρυσης ατομικής επιχείρησης αυτοπροσώπως ώστε να μπορέσω να αυξήσω επισήμως τους φόρους που πληρώνω στο ελληνικό κράτος (αχέμ – να ασκώ ελεύθερο επάγγελμα εννοώ), εσύ είσαι πιο τυχερός.
Πλέον, μπορείς να ολοκληρώσεις ολόκληρη την διαδικασία online.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να στείλεις τα παρακάτω έγγραφα στην εφορία (ΔΟΥ) όπου ανήκεις και να τους πεις ότι θέλεις να κάνεις έναρξη ατομικής επιχείρησης.

 1. Σκαναρισμένη Ταυτότητα
 2. Έντυπο Μ2
 3. Έντυπο Μ6
 4. Μισθωτήριο Συμβόλαιο (ή Συμβόλαιο Ιδιοκτησίας ή Υ.Δ. παραχώρησης χώρου)
 5. Προεγγραφή στον ΕΦΚΑ μη μισθωτών

Τα στοιχεία επικοινωνίας της κάθε ΔΟΥ μπορείς να τα βρεις εδώ.

Αφού στείλεις mail με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, καλό θα ήταν να ζητήσεις τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα πάρει η αίτηση σου ως σημείο αναφοράς αν προκύψει κάτι καθώς και το όνομα του υπαλλήλου που θα ασχοληθεί με την περίπτωση σου.

↑ Πίσω στην αρχή


Συγχαρητήρια, κατάφερες να γίνεις επισήμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας!

Επιπλέον Βήματα Διαχείρισης

Πριν κλείσεις αυτό το άρθρο και ξεκινήσεις να μετράς τα εκατομμύρια σου θα πρέπει να κάνεις μερικά ακόμα βηματάκια ΄ώστε να ξεμπερδέψεις εντελώς.

Αυτά αφορούν:

 1. Δημιουργία Σφραγίδας
 2. Δημιουργία Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού
 3. Τιμολόγηση Πελατών

Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:


Επαγγελματική Σφραγίδα

Ναι, είναι απαραίτητο να έχεις την δική σου σφραγίδα. Μου έκανε και εμένα εντύπωση όση σου κάνει και εσένα αυτή τη στιγμή.

Ευτυχώς αποτελεί μια απλή διαδικασία η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε κάποιο βιβλιοπωλείο/τυπογραφείο της γειτονιάς σου ή κάνοντας την παραγγελία Online μέσω κάποιου eshop. Θα την έχεις στα χέρια σου σε μερικές ημέρες.

Τα στοιχειά που πρέπει να έχει η σφραγίδα σου είναι:

Ονοματεπώνυμο
Δραστηριότητα επιχείρησης (πχ Διαφημιστικό Γραφείο)
Διεύθυνση έδρας & Τηλέφωνο
ΑΦΜ & ΔΟΥ

⚠️ Προσοχή:
Μην ξεχάσεις να περάσεις στα έξοδα της επιχείρησης σου το κόστος της σφραγίδας. Αποτελούν τα πρώτα σου έξοδα ως επιχειρηματία.

↑ Πίσω στην αρχή


Επαγγελματικός Τραπεζικός Λογαριασμός

Δημιουργία Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού

Η επιχείρηση σου θα έχει επαγγελματικά έξοδα αλλά και έσοδα (ελπίζω και ελπίζεις) τα οποία θα πρέπει να πληρώνονται και να εισπράττονται από έναν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό.

Επίλεξε, λοιπόν, την τράπεζα με την οποία θέλεις να συνεργαστείς (εγώ επέλεξα την τράπεζα στην οποία είχα ήδη κάποια κεφάλαια ως ιδιώτης), συγκέντρωσε τα απαραίτητα έγγραφα

📁 Απαραίτητα Έγγραφα Έναρξης Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού:

 1. Εκκαθαριστικό Εφορίας
 2. Φωτοτυπία Ταυτότητας
 3. Μισθωτήριο Συμβόλαιο
 4. Βεβαίωση Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης

🕒 Απαιτούμενος Χρόνος Έναρξης Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού:

Εγώ κατάφερα να το “στριμώξω” στην ημέρα της ίδρυσης. Εάν δεν βρεις κόσμο στην τράπεζα δεν θα σου πάρει πάνω από 40 λεπτά.

Σε αντίθεση με την εμπειρία του δημοσίου όπου οι στοιχειώδεις κανόνες ευγένειες δεν υπήρχαν καν (ειρωνεία, ομιλία στον ενικό, απροθυμία για εξυπηρέτηση κτλ) στην τράπεζα ένιωσα σαν VIP.

Μόλις τους ανέφερα πως θέλω να ανοίξω νέο επαγγελματικό λογαριασμό έτρεξαν (δεν υπερβάλλω) να με εξυπηρετήσουν. Σχεδόν σήκωσαν δύο παππούδες δίπλα μου που ήρθαν να ρωτήσουν κάτι για την πληρωμή του αερίου για να βάλουν εμένα.
Υποθέτω πως οι δουλείες δεν πάνε και τόσο καλά. 🙂

Anyway, η διαδικασία πολύ εύκολη και γρήγορη.

Αφού επικαιροποιήσαν τα στοιχεία μου στη βάση τους, δημιουργήσαμε τον επαγγελματικό λογαριασμό μου (IBAN) και μου έδωσαν και την business debit card που τον συνοδεύει για τις εταιρικές μου αγορές.

Αναφέρω επίσης οτι δεν υπήρξε κάποια χρέωση για την δημιουργία ή την τήρηση επαγγελματικού λογαριασμό. Υποθέτω επειδή είχα κάποια κεφάλαια/ιστορικό στην τράπεζα.
Εάν αναφέρουν κάτι για μηνιαία χρέωση (πχ 2€ /μήνα για τήρηση λογαριασμού), παζαρέψτε το ή πηγαίνετε σε άλλη τράπεζα.

🌐 Πως να το κάνω Online:
Η δημιουργία επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού μπορεί πλέον να γίνει Online. Ρίξε μια ματιά στο εκάστοτε website της τράπεζας της επιλογής σου.


Λογαριασμός σε Ψηφιακή Τράπεζα

Η ύπαρξη ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού σε μία ελληνική συστημική τράπεζα (Εθνική, Πειραιώς, Alpha & Eurobank) κρίνεται απαραίτητη.

Πέραν αυτού και σε δεύτερο χρόνο μπορείς να εκμεταλλευτείς όλα τα προνόμια των ψηφιακών τραπεζών και να δημιουργήσεις επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και σε αυτές.

Εγώ έχω δημιουργήσει ένα συμπληρωματικό επαγγελματικό λογαριασμό για ελεύθερους επαγγελματίες στην Γερμανική ψηφιακή τράπεζα της N26. Η N26 ιδρύθηκε το 2013 στο Βερολίνο και είναι από τις μεγαλύτερες ψηφιακές τράπεζες της Ευρώπης και μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτήν στον αντίστοιχο οδηγό του MoneyMinority.

↑ Πίσω στην αρχή


📝 Λογισμικό Τιμολόγησης Πελατών

Το πρώτο βήμα για να μπορέσεις να εισπράξεις χρήματα για τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχεις στους πελάτες σου είναι να τους τιμολογήσεις.

Μπορείς να δημιουργείς τα δικά σου τιμολόγια στο excel (χρησιμοποιώντας κάποιο πρότυπο τιμολογίου) ή να χρησιμοποιήσεις κάποιο software το οποίο θα το κάνει αυτόματα για σένα.

Εγώ χρησιμοποιώ την υπηρεσία του Elorus μέσω της οποίας μπορείς να εκδόσεις και να προγραμματίσεις αυτόματες αποστολές τιμολογίων στους πελάτες σου. Επίσης, σου επιτρέπει να παρακολουθείς και να καταγράφεις τα έξοδα και τα έσοδα σου ώστε να έχεις πλήρη ενημέρωση ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεσαι.

Elorus Review και Οδηγός

Μάλιστα, η όλη υπηρεσία διατίθεται στο 100% εντελώς δωρεάν. Το μόνο όριο που υπάρχει είναι ότι μπορείς να τιμολογήσεις μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό πελατών τον μήνα. Ρίξ’της μια ματιά, αξίζει!

↑ Πίσω στην αρχή


Φορολογία Ατομικής Επιχείρησης

Φορολογία Ατομικής Επιχείρησης στην Ελλάδα

Ένα από τα πράγματα που με φόβιζε αρκετά πριν πάρω την απόφαση να κάνω το βήμα της έναρξης επαγγέλματος ήταν οι γενικότερες οικονομικές μου υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος.

Τι θα πρέπει να πληρώνω, πόσο θα πρέπει να πληρώνω και κάθε πότε θα πρέπει να το πληρώνω.

Συνοπτικά, οι 3 κατηγορίες οικονομικών υποχρεώσεων σου είναι:

 1. Απόδοση του Φ.Π.Α.
 2. Ασφαλιστικές Εισφορές
 3. Φορολογία

Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με το θέμα διαβάζοντας το επόμενο, στη σειρά άρθρο του MoneyMinority, που αφορά την φορολογία και την διαχείριση μιας ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα το 2022.

Εκεί αναλύω και τις 3 κατηγορίες και παραθέτω και μερικά χρήσιμα tips για το πως μπορείς να κάνεις καλύτερη οικονομική διαχείριση της επιχείρησης σου.

↑ Πίσω στην αρχή


Επίλογος & Προσωπική Άποψη

Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως η όλη διαδικασία δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.
Μπορείς να τα καταφέρεις όλα σε μία ημέρα εάν είσαι οργανωμένος και ξέρεις που πρέπει να πας καθώς και τι πρέπει να έχεις μαζί σου.

Το δυσκολότερο απ’ολα και εκεί που θέλω να σταθώ στο κλείσιμο είναι ότι όταν τελειώσεις την όλη διαδικασία θα νιώθεις totally drained, με αρνητικά vibes και έναν ωραίο πονοκέφαλο σαν κερασάκι στην τούρτα..

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες επικρατούσε ένα βαρύ κλίμα στην ατμόσφαιρα, και από την πλευρά του κόσμου αλλά και από την πλευρά των δημόσιων υπαλλήλων.

Η έλλειψη δομής (απουσία συστήματος ουράς) και τα αχρείαστα γραφειοκρατικά “καψώνια” (“πήγαινε στους υπολογιστές στον 3ο όροφο για να δούμε οτι δεν έχεις κάνει άλλη εγγραφή”, “πήγαινε στον 2ο για να πάρεις αριθμό πρωτοκόλλου”) κάνουν τους πολίτες να δυσφορούν.

Αυτή η δυσφορία έχει ως αποδέκτες τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όντας μόνιμα σε ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα (ως άμυνα θες;) γίνονται ακόμα πιο αρνητικοί απέναντι στο κοινό (αγένεια, απροθυμία εξυπηρέτησης, ενικός σε όλους κτλ).

Τα τρανταχτά περιστατικά αγένειας τα οποία συνάντησα (όχι προς εμένα) σε μια μόνο ημέρα επαφής είναι πάνω από 4.
Κρίνω πως δεν θα ωφελήσει σε κάτι να επεκταθώ ως προς το τι έγινε, εξάλλου σίγουρα έχουν συμβεί και σε εσένα.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, ένα αέναο καθοδικό σπιράλ το οποίο δεν πρόκειται να διορθωθεί ποτέ αν δεν διορθωθεί η ρίζα του προβλήματος, η οποία δεν είναι ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε οι πολίτες.
Είναι το αργό και γραφειοκρατικό σύστημα πάνω στο οποίο στηρίζεται το δημόσιο.

Το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου

Ένα σύστημα που συντηρείται τόσα χρόνια και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει για άλλα τόσα γιατί τα στόματα που τρέφει είναι πάρα πολλά.

Σταματάω το ranting.

Για να είσαι εδώ σημαίνει οτι σκέφτεσαι να κάνεις κάτι δικό σου οπότε το αρνητικό κλίμα μόνο να σε ωφελήσει δεν μπορεί!

Θα είναι απλά μια κακή ημέρα…

Θα περάσει…

Γράψε μου στα comment την εμπειρία σου ή τις σκέψεις σου!

↑ Πίσω στην αρχή


.

*Disclaimer:
Δεν είναι λογιστής και το παρακάτω άρθρο αποτελεί εξιστόρηση της εμπειρίας ίδρυσης ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα το 2022.
Δεν είμαι ο κατάλληλος για να παρέχω συμβουλές, ούτε φέρω ευθύνη αν κάποιο από τα δεδομένα έχει αλλάξει από τη στιγμή που έγραψα τον οδηγό.


Ποια είναι τα Απαραίτητα Έγγραφα Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης το 2020;

– Φωτοτυπία της Αστυνομικής σου Ταυτότητας
– Φωτοτυπία του Μισθωτηρίου του Επαγγελματικού σου Χώρου
– Έντυπο Μ2 της εφορίας
– Έντυπο Μ6 της εφορίας
– Βεβαίωση ΑΜΚΑ
– Εκκαθαριστικό Εφορίας
– Βεβαίωση Εγγραφής & Εκτύπωση Ενσήμων ΙΚΑ (εάν ήσουν ιδιωτικός υπάλληλος)

Σε Δημόσιες Υπηρεσίες θα κάνεις έναρξη ατομικής επιχείρησης;

– Επιμελητήριο
– ΕΦΚΑ μη-Μισθωτών (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.)
– Εφορία

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

20 Comments

 1. Τέλειος. Καλή αρχή. Λένε κάθε αρχή και δύσκολη. Ελπίζω αυτά να ήταν τα δύσκολα.

  • Σε ευχαριστώ πολύ Πέτρο! Ο χρόνος θα δείξει! 🙂

 2. Χριστόφορος Reply

  Στέργιο, καλή αρχή. Με την ευκαιρία θέλω να σε ευχαριστήσω καθώς εδώ και δύο μήνες το blog σου μου έχει φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο και κατατοπιστικότατο στα θέματα με τα οποία ασχολείσαι.
  Θα ήθελα μία διευκρίνιση. Στο 3ο βήμα αναφέρεις τα εξής: “Είχα χέρια μου την πολυπόθητη Βεβαίωση Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης με το επαγγελματικό μου ΑΦΜ.” Νωρίτερα ανέφερες ότι υπήρξες ιδιωτικός υπάλληλος άρα συμπεραίνω ότι είχες ήδη ΑΦΜ. Από όσο γνωρίζω, από την προ πολλών ετών δική μου ιστορία έναρξης επαγγέλματος, το ΑΦΜ μας ειναι ένα, μας συντροφεύει ως το θάνατο και εφόσον δημιουργούμε ατομική επιχείρηση ,και όχι κάποια άλλη εταιρική μορφή όπως ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ κτλ, η ατομική επιχείρηση κληρονομεί το ΑΦΜ μας. Έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό;

  • Καλησπέρα Χριστόφορε και σε ευχαριστώ πολύ!
   Έχεις δίκαιο, δεν το έγραψα ξεκάθαρα όπως φαίνεται. Δεν αλλάζει το ΑΦΜ σου, παραμένει το ίδιο. 🙂

 3. Ιωάννης Reply

  Έχω την αίσθηση ότι πλέον όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί έχουν χρέωση,απλά αλλάζει ο τρόπος που τα εισπράτουν (μηνιαίως,εξάμηνο,χρόνο).
  Πρόσφατα πέρασα την ίδια διαδικασία οπότε σε καταλαβαίνω!!
  *Μάλλον ο ΚΑΔ σου δεν απαιτεί POS για να μην το ανέφερες.

 4. Στέργιο πολύ βοηθητικός ο οδηγός.
  Βρίσκομαι στην ίδια διαδικασία. Μπορείς να μου διευκρινίσεις κάτι παρακαλώ?
  Θα χρησιμοποιήσω το σπίτι που νοικιάζω ως φορολογική έδρα. Έχω εκτυπωμένο το μισθωτήριο από το taxis και αναγράφει ότι έχει ενεργειακό πιστοποιητικό.
  Γνωρίζεις αν θα χρειαστώ και υπεύθυνη δήλωση από την ιδιοκτήτη?

  • Γεια σου Αλέξη και σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλά ξεμπερδέματα και καλή να ευχηθώ πρώτα απ’ολα. Δυστυχώς δεν γνωρίζω να σου απαντήσω καθώς είναι πολύ μακριά απο το επαγγελματικό μου πεδίο.

 5. Γιάννης Reply

  το άρθρο σου είναι τόσο κατατοπιστικό (και όμορφο) ώστε μπήκα να σχολιάσω.
  (και θα τσεκάρω και τον “οδηγό επενδύσεων” σου).

  • Σε ευχαριστώ πολύ ρε συ Γιάννη! Κάτι τέτοια σχόλια με κάνουν να συνεχίζω να θέλω να γράφω! Περιμένω το feedback σου σχετικά με τον οδηγό.

 6. Καλησπέρα,
  Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει μόνος του την αίτηση για έναρξη ατομικής επιχείρησης στην εφορία χωρίς λογιστή ;

  • Καλησπέρα Θανάση. Ναι, μπορείς να κάνεις μόνος σου έναρξη ατομικής επιχείρησης όπως έγραψα στο παραπάνω άρθρο. Εγώ είχα καθοδήγηση από τη λογίστρια μου ως προς το που και τι πρέπει να έχω μαζί μου.

 7. Καλησπέρα. Πολύ ωραίο άρθρο. Να σε ρωτήσω 2-3 πραγματάκια. 1ον λες ότι έδωσες την βεβαίωση έναρξης στον ΕΦΚΑ και την βάλανε στον φάκελο σου αλλά μετά ότι την χρησιμοποίησες στην τράπεζα?? Εκεί το έχω χάσει λίγο… μήπως πήγες στην τράπεζα πριν τον ΕΦΚΑ για να τελειώνεις? Αν μπορείς εξήγησε το μου. 2ον. Επειδή γράφεις ότι μάλλον ασχολήθηκες με bloging, και επειδή πάω για κάτι παρόμοιο, έσοδα από διαφημιστικό χρόνο και χώρο στο διαδίκτυο, βλέπω ότι δεν ανήκει στους ΚΑΔ που θέλουν pos Και επαγγελματικό λογαριασμό. Κάνω λάθος? Και τέλος, να σε ρωτήσω αν χρησιμοποιείς Ελεύθερο λογισμικό ή Open source γιατί από ότι διαβάζω από δω και από εκεί πρέπει και αυτό να το δηλώσεις στην εφορία μέσω κάποιας αίτησης κατά την έναρξη. Δεν ξέρω αν πρέπει να δηλώσεις και τα εμπορικά προγράμματα κατά την έναρξη, πχ windows, adobe, Κλπ. η αρκούν τα τιμολόγια που έχεις στην κατοχή σου. Σε ζάλισα αλλά ετοιμάζομαι για έδρα στο σπίτι και ήδη ο ένας λογιστής, έκανε πίσω. Είναι δύσκολο να βρεις λογιστές που να γνωρίζουν από έσοδα adsense, ενδοκοινοτικές, open source προγράμματα και ακόμα και πως περνούν τα πάγια υπάρχοντα όπως ένα γραφείο που έχεις από παλιά ως επαγγελματικό πλέον…. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

  • Καλημέρα Τάσο,
   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και ελπίζω να μπορώ να βοηθήσω (ο,τι θυμάμαι δηλαδή)

  • Μόλις την πήρα στα χέρια μου, την έβγαλα μερικές φωτοτυπίες για καλό και για κακό. 😉
  • Για αυτό καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Εγώ δεν χρησιμοποιώ POS αλλά έχω επαγγελματικό λογαριασμό.

  • Δεν μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο και ούτε γνωρίζω περισσότερα δυστυχώς.

   Ελπίζω να βοήθησα κάπως Τάσο.
   Όντως, το να βρεις ένα λογιστή που να γνωρίζει πως να κάνει adapt στο digital περιβάλον που ζούμε είναι αρκετά δύσκολο.
   Το χρειάζεσαι όμως.
   (Σκέψου, επίσης, τι εξαιρετική ευκαιρία ειδίκευσης αποτελεί το παραπάνω κενό στην αγορά για τους νέους λογιστές. Ελπίζω να μας διαβάσει έστω και κάποιος :))

   • Σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση σου. Δυστυχώς οι λογιστές δεν καταλαβαίνουν ότι αν μάθουν τον “μπούσουλα” που λέμε σε αυτό το θέμα, θα αποκτήσουν πολύ μεγάλη πελατεία. Ήδη ο πρώτος που απευθύνθηκα, έκανε πίσω και μου είπε να κοιτάξω για κάποιον άλλο λογιστή, λόγω φόρτου εργασίας μπλα μπλα μπλα. Καταλαβαίνεις. Εμένα με ενδιαφέρουν τα έσοδα από το youtube. Χθες έκανα λάθος. Ο ΚΑΔ 63.11 είναι στην λίστα για επαγγελματικό λογαριασμό, αλλά αν έχεις να κάνεις μόνο με adsense νομίζω δεν χρειάζεται. Αν έχεις να κάνεις και με ιδιώτες τότε χρειάζεται. Όντως ο λογιστής χρειάζεται και είμαι διαθέσιμος να τον πληρώσω, πούντος όμως, που τους ρωτάς πως θα περάσεις τον εξοπλισμό που έχεις στο σπίτι (Pc ) ως επαγγελματικό πάγιο και σε κοιτάνε λες και τους είπες ότι είδες εξωγήινο…. Στο τέλος κοντεύω να γίνω εγώ λογιστής. Τεσπά, σε ευχαριστώ πολύ, για τον χρόνο σου. Να σαι καλά. Keep walking

 8. Ευχαριστούμε πολύ για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες. Καλή αρχή και καλά κέρδη !!

  • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Κλέαρχε! 🙂

 9. Αλεξάνδρα Reply

  Εξαιρετικό άρθρο και μπράβο! Ετοιμάζομαι να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση (πρώην υπάλληλος και εγώ συνεπώς με τέτοια θέματα δεν έχω ασχοληθεί) και μου αρέσει πολύ ο τρόπος γραφής και τα βήματα, μου φαινόταν βουνό και δεν είναι τελικά τόσο αν είσαι προετοιμασμένος. Ευχαριστούμε!

  • Καλή αρχή να ευχηθώ Αλεξάνδρα!
   It gets worse before it gets better αλλά, θεωρώ, πως στο τέλος της ημέρας αξίζει.

 10. Σε ευχαριστούμε πολύ Στέργιο. Σε διαβάζω πολύ συχνό. Γράφεις πολύ ωραία άρθρα κατατοπιστικα και με χιούμορ.

  • Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου Παναγιώτη, means a lot! 😉 Χαίρομαι που βρίσκεις value.

Write A Comment