ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Τι είναι το Bitcoin ETF;

Στις 10.01.23, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. (SEC) έδωσε το πράσινο φως σε 11 spot Bitcoin ETFs! 🚦

Οι διαχειριστές θα είναι κολοσοί του χώρου (BlackRock, Fidelity κτλ.) ενώ θα διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του NASDAQ και του Σικάγο.

🤔 Ναι ωραία, και; Αν αναλογιστείς ότι fund managers προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο προϊόν από το 2013, η ημέρα αποτελεί ένα τεράστιο milestone για την αγορά.

Ένα Bitcoin ETF δίνει τη δυνατότητα σε καθημερινούς (αλλά και θεσμικούς) επενδυτές να προσθέσουν Bitcoin στο χαρτοφυλάκιο τους μέσω της παραδοσιακής οδού του χρηματιστηρίου. 

🦅 Και ενώ υπάρχουν ήδη Bitcoin ETFs σε 🇨🇦 Καναδά & 🇪🇺 Ευρώπη, έρχονται για πρώτη φορά στην Αμερική, την (κλάσης) μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αγορά του πλανήτη. 

💡 Fun Fact: Λίγες ώρες πριν από το επίσημο πόρισμα, το twitter της SEC παραβιάστηκε και ανακοίνωσε “πρόωρα” την έγκριση τους. Ο λόγος; Δεν είχαν ενεργοποιημένο το 2FA 🤦‍♂️

Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin αποτελεί μια μορφή ψηφιακού αποκεντρωμένου χρήματος

🌐 Ψηφιακό διότι δημιουργείται, υπάρχει και ζει στο διαδίκτυο και όχι σε φυσική μορφή.

🔗 Αποκεντρωμένο διότι δεν εκδίδεται ούτε ελέγχεται από μια κεντρική αρχή (τράπεζα ή κυβέρνηση) αλλά τρέχει αυτόνομα ακολουθώντας τη δική του αυστηρά καθορισμένη και διαφανή νομισματική πολιτική. 

💲 Χρήμα διότι μπορεί να μεταφέρει αλλά και να διαφυλάξει αξία.

Είναι 3 πράγματα μαζί: λογισμικόδίκτυο και νόμισμα.

Το λογισμικό αφορά τον κώδικα ο οποίος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος προς όλους, το δίκτυο αφορά τους χρήστες που συμμετέχουν και διασφαλίζουν την λειτουργία του (nodes) ενώ το νόμισμα αφορά τον μηχανισμό μεταφοράς και διατήρισης αξίας μέσα στο δίκτυο.

💡 Θες να μάθεις περισσότερα για το bitcoin; Διάβασε το άρθρο που έχω γράψει ή δες το video →

🚨 Scam Alert: Λαμβάνω συνεχώς emails από ανθρώπους που ήθελαν να αγοράσουν bitcoin αλλά έπεσαν θύματα απάτης.

Επέλεξε μόνο δημοφιλείς πλατφόρμες και χρησιμοποίησε σαν μία δημόσια τουαλέτα: Μπες, κάνε τη δουλειά σου και βγες! Μπες, αγόρασε αυτό που θέλεις και στείλ’το σε ένα δικό σου πορτοφόλι.

Και προς θεού: ΜΗΝ ακούσεις αυτούς που θα σε πλησιάσουν από μόνοι τους για να σε βοηθήσουν. Η μόνη πρόθεση τους είναι να σας εξαπατήσουν. 

📖 Εάν θέλεις να το κάνεις με τον σωστό τρόπο, διάβασε τον αναλυτικό οδηγό αγοράς που έχω γράψει →

Ο ρόλος του Bitcoin (και η γνώμη μου)

Αν και για τους περισσότερους αποτελεί ένα μεσό κερδοσκοπίας, άκρατου speculation και τζόγου, το bitcoin έχει τη βάση για κάτι μεγαλύτερο: ένα νέο χρηματοοικονομικό σύστημα, γεννημένο από την ίδια την αγορά (bottom up) το οποίο θα “τρέχει” παράλληλα με το παραδοσιακό.

Τουλάχιστον, στην θεωρία…

Όμως, ως κάποιος που θέτει τα ευθυγραμμισμένα κίνητρα και τον ανταγωνισμό πολύ ψηλά, θεωρώ ότι το bitcoin έχει τα φόντα να λάβει τον ρόλο ενός επιπλέον μηχανισμού ο οποίος κρατάει τα “χαλινάρια” στο υπάρχον κεντροποιημένο νομισματικό σύστημα.

Η εξουσία διαφθείρει… η απόλυτη εξουσία διαφθείρει… απόλυτα.

Σε τι θα ήθελα να εξελιχθεί; Σε μία “αντιστάθμιση ρίσκου” (hedge) στις κεντροποιημένες και μεροληπτικές αποφάσεις του υπάρχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Θα πετύχει τον στόχο του; Μοιάζει δύσκολο…

Παραμένει ενδιαφέρον από οικονομικής, φιλοσοφικής και κοινωνικής άποψης; Oh yeah!

Disclaimer: Όχι, δεν είμαι BTC maxi. Δεν θεωρώ ότι το Bitcoin θα αντικαταστήσει το € και το $, ούτε θα “απορροφήσει” όλη την χρηματοοικονομική αξία του πλανήτη όπως πολλοί διατυμπανίζουν.

🎬 Επίσης, ας ξεκαθαρίσουμε την διαφορά ανάμεσα σε κρυπτονομίσματα και bitcoin, ΔΕΝ είναι το ίδιο πραγμα →

Τι είναι τα ETFs;

Το ETF αποτελεί αρτικόλεξο του Exchange Traded Fund. Στα ελληνικά θα τα συναντήσεις ως Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ΔΑΚ).

Αναλογίσου τα ως “καλάθια” τα οποία περιλαμβάνουν διάφορα επενδυτικά προϊόντα (όπως μετοχές, ομόλογα κτλ) τα οποία μοιράζονται κάποιο κοινό χαρακτηριστικό και μπορούν να αγοραστούν/πωληθούν σε κάποιο χρηματιστήριο.

Υπάρχουν πολλά είδη ETFs αναλόγως των επενδυτικών οχημάτων που περιλαμβάνονται σε αυτά:

  • Μετοχικά με μετοχές
  • Ομολογιακά με ομόλογα κρατών και επιχειρήσεων
  • Real Estate με εταιρείες που διαχειρίζονται ακίνητη περιουσία
  • Πολύτιμων Μετάλλων τα οποία ακολουθούν την τιμή του χρυσού, του ασημιού κ.ο.κ.
  • Εμπορευμάτων
  • Συναλλάγματος

Πλέον, και Bitcoin ETFs…

Τι είναι τα Bitcoin ETFs;

Ένα Bitcoin ETF συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένα ETF χρυσού

Διαπραγματεύεται όπως μία μετοχή, ακολουθεί την τιμή του Bitcoin ενώ ο διαχειριστής του είναι αναγκασμένος να αντικατοπτρίζει την αξία του “fund” με πραγματικό κρυπτονόμισμα.

🔍 Μάθε τα πάντα περί ETFs →

👍 Στα θετικά είναι η προσφορά ενός εύκολου και προσιτού τρόπου να αποκτήσεις έκθεση στην τιμή του Bitcoin μέσω της παραδοσιακής οδού των χρηματιστηρίων. Επίσης, θα μπορέσει να μπει σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, να κουμπώσει σε υπάρχουσες φορολογικές νομοθεσίες ενώ ο κίνδυνος αντιπαραβαλλομένου θα είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με το μέσο ανταλλακτήριο.

Πώς θα αγοράσεις Bitcoin ETFs;

Με τον ίδιο τρόπο που θα αγόραζες άλλα ETFs ή μετοχές, μέσω μίας χρηματιστηριακής πλατφόρμας επενδύσεων.

Μερικά παραδείγμα από Bitcoin ETFs που μπορείς να αγοράσεις είναι:

  1. το Physical Bitcoin ETC (BTCW) της WisdomTree (ISIN: GB00BJYDH287)
  2. το Physical Bitcoin ETN (BTIC) της Invesco (ISIN: XS2376095068)
  3. το Physical Bitcoin ETN της CoinShares (ISIN: GB00BLD4ZL17)

Μπορείς να τα αναζητήσεις στην επενδυτική τράπεζα της Saxo Bank με το ISIN τους→

🙋🏻 Η γνώμη μου; Η όλη φάση του BTC ETF κρύβει μία τεράστια αντίφαση.

Η μέχρι στιγμής επιτυχία του Bitcoin υποτίθεται πώς οφείλεται στα εγγενή χαρακτηριστικά του. Δηλαδή την αποκέντρωση, την απόλυτη ιδιοκτησία που προσφέρει και την εξάλειψη κάθε εξάρτησης από μεσάζοντα. 

Γιατί να θες να το αγοράσεις με έναν τρόπο που ακυρώνει όλα τα παραπάνω, πληρώνοντας μάλιστα και management fees

🤔 Μήπως ένα bitcoin ETF αποτελεί απλώς Bitcoin για “τεμπέληδες” που κοστίζει περισσότερο;

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment