P2P Lending

Mintos Review από Ελλάδα 2021 [Αποτελέσματα 2.5 Ετών]

⚠️ Το συγκεκριμένο άρθρο έχει να ανανεωθεί από το 2021 – αν θες κάτι πιο up-to-date βρήκα ένα ενδιαφέρον review της Mintos από το OnlineTraders

Η Mintos είναι μια από τις μεγαλύτερες P2P Lending πλατφόρμες στον Ευρωπαϊκό χώρο και γνωρίζει συνεχώς αυξανόμενη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Η ποικιλία και η πληθώρα δανείων που προσφέρει, η σταθερή απόδοση τους ανά τα χρόνια σε συνδυασμό με το φιλικό interface την καθιστούν ιδανική λύση για casual επενδυτές.

Η γνωριμία μας έγινε πριν από 2.5 περίπου χρόνια. Όντας σε μια καλή δουλεία, είχα την δυνατότητα να αποταμιεύω ένα σεβαστό μέρος του μισθού μου στην άκρη.

Επειδή δεν αισθανόμουν καλά με την ιδέα να έχω χρήματα τα οποία “κάθονται” άπραγα άρχισα να αναζητώ τρόπους επένδυσης ώστε να τα κάνω να αποδίδουν κάποιο επιτόκιο.

Πέραν των κλασσικών παραδοσιακών τρόπων επένδυσης (μετοχές, ομόλογα, ETFs κτλ) μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον το P2P Lending όπου και αποφάσισα να “ρισκάρω” ένα μέρος του κεφαλαίου μου.

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε τι είναι και πως λειτουργεί η Mintos ενώ, παράλληλα, θα μοιραστώ κάποιες σκέψεις αλλά και την 2.5 ετών εμπειρία μου με την συγκεκριμένη P2P πλατφόρμα.

Πίνακας Περιεχομένων Mintos Review:

*BONUS για το MoneyMinority*
Σε συνεργασία με τη Mintos, εάν δημιουργήσεις τον λογαριασμό σου από το παρακάτω Link τότε θα κερδίσεις 0.5%cashback bonus πάνω σε όλες τις επενδύσεις τις πρώτες 90 μέρες!


Τι είναι το P2P Lending;

Τι είναι το P2P Lending;

Πριν ξεκινήσω, οφείλω να κάνω μια εισαγωγή για αυτούς που είναι καινούριοι στο χώρο και έρχονται σε επαφή με το P2P Lending για πρώτη φορά.

Το P2P Lending αφορά δανεισμό απ ‘ευθείας από ανθρώπους (δανειστές/επενδυτές) σε άλλους ανθρώπους (δανειολήπτες) οι οποίοι μπορεί να είναι είτε καταναλωτές είτε επιχειρήσεις.

Όταν γίνεσαι δανειστής σε P2P γίνεσαι η «Τράπεζα» από την οποία οι δανειστές δανείζονται χρήματα και στην οποία τα επιστρέφουν μαζί με το αντίστοιχο επιτόκιο.

Αυτή είναι η κλασική μορφή του P2P Lending. Υπάρχουν όμως και παραλλαγμένες μορφές όπως η Mintos την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Τα διαθέσιμα δάνεια είναι συνήθως:

 • Καταναλωτικά
 • Επιχειρηματικά
 • Στεγαστικά
 • Δάνεια χρηματοδότησης αγοράς αυτοκινήτου
 • Αγροτικά
 • Ενεχυροδανεισμού
 • Invoice financing

📚 Οδηγός P2P Lending:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα ρίξε μια ματιά στον αναλυτικό οδηγό σχετικά με το τι είναι το P2P Lending

Μπορώ να επενδύσω σε P2P Lending από την Ελλάδα;

Μπορώ να επενδύσω σε P2P Lending από την Ελλάδα;

Ω, ναι!

Ως Έλληνας πολίτης μπορείς να επενδύσεις σε P2P Lending πλατφόρμες που έχουν έδρα στην Ε.Ε.

Προσωπικά, πέραν της Mintos, έχω δοκιμάσει την EstateGuru, την PeerBerry, την Reinvest24 και την Esketit.

Φορολογία του P2P Lending στην Ελλάδα

Ποια είναι η Φορολογία του P2P Lending στην Ελλάδα
Πως φορολογείται το P2P Lending στην Ελλάδα;

Ως νομοταγής πολίτης που είσαι, φαντάζομαι πως μία από τις πρώτες απορίες που θα έχεις είναι:

Πως στο διάολο φορολογείται αυτό το πράγμα;

Για να σου λύσω την απορία θα δανειστώ τα λόγια του Ourwallet, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα φορολόγησης:

Αν και δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην νομοθεσία για τα έσοδα από peer-to-peer lending, άποψη μας είναι ότι στην ουσία η διαδικασία αυτή είναι παρόμοια με τον δανεισμό χρημάτων άμεσα σε τρίτο πρόσωπο.

Οι εταιρείες τύπου LendingClub, Zopa και Prosper δεν έχουν τραπεζική άδεια λειτουργίας, αλλά λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ δανειζόμενου και δανειστή. Είναι σαν να πηγαίνετε με κάποιο άλλο πρόσωπο σε ένα συμβολαιογράφο, για να υπογράψετε ένα συμβόλαιο δανεισμού χρημάτων με τόκο. Στις πλατφόρμες αυτές βλέπετε συνήθως ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν τα χρήματα σας, και ποιοι σας πληρώνουν τις δόσεις με τόκο.

Έτσι ο νόμος αναφέρει ότι οι τόκοι (όχι το κεφάλαιο) προσωπικού δανείου σε τρίτο πρόσωπο θεωρούνται κανονικό εισόδημα από τόκους, και φορολογείται με 15% συν εισφορά αλληλεγγύης.Ourwallet.gr


Review της P2P πλατφόρμας Mintos

Η Mintos είναι η πρώτη P2P Lending πλατφόρμα που δοκίμασα να επενδύσω και έχει καταφέρει να παραμείνει η βασική μου επιλογή στο P2P Lending ακόμα και σήμερα.

Στο παρακάτω κεφάλαιο θα προσπαθήσω να αναλύσω την λειτουργία της, για ποιους λόγους επιλέγω να επενδύω σε αυτήν, την στρατηγική που ακολουθώ καθώς και τα αποτελέσματα της μέσα σε 2.5 χρόνια ενεργής επένδυσης.

Τι Είναι η Mintos

Η Mintos είναι μια Ευρωπαϊκή P2P Lending πλατφόρμα από τη χώρα της Λετονίας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις το 2015 και μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να κάνει τεράστια βήματα ανάπτυξης τα οποία την έχουν φέρει στην πρώτη θέση προτίμησης P2P Lending επενδυτών στον Ευρωπαικό χώρο.

Αυτή τη στιγμή έχουν “επενδυθεί” περισσότερα από 5.5 δισεκατομμύρια Ευρώ σε περισσότερα από 28 εκατομμύρια διαθέσιμα δάνεια από περισσότερους από 327 χιλιάδες επενδυτές (63 χωρών).

Το μέσο καθαρό ετήσιο επιτόκιο που κερδίζουν οι επενδυτές της Mintos βρίσκεται αυτή τη στιγμή (Σεπτέβριος 2020) στο 12.23%.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Είναι-η-Mintos-απάτη-1024x542.jpg

Η Mintos απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζομένους σήμερα. Μάλιστα, μπορείς να ενημερωθείς πλήρως για το ποια είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας μέσα από την εταιρική ιστοσελίδα τους. (υπάρχει μέχρι και σύνδεσμος για τα profile τους στο Linkedin).

Ένα χαρακτηριστικό που ενισχύει την διαφάνεια της πλατφόρμας προς τους επενδυτές.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Ποιοι-είναι-πίσω-από-τη-Mintos-1024x359.jpg

Τέλος, η πλατφόρμα έχει αποσπάσει συνολικά 7 εκατομμύρια Ευρώ (2 εκ. το 2015 και 5 εκ. το 2018) για την ανάπτυξη της από διάφορους επενδυτές του FinTech Industry.

Θεωρώ πως έχουμε πολλά να δούμε από την Mintos στα επόμενα χρόνια και δεν θα είναι έκπληξη εάν εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εντάσσοντας περισσότερα παρεμφερή προϊόντα στη γκάμας της.

Πώς Λειτουργεί η Mintos

Ο τρόπος που λειτουργεί η Mintos είναι λίγο διαφορετικός από τον κλασικό ορισμό του P2P Lending που δώσαμε παραπάνω.

H Mintos είναι, ουσιαστικά, ένας μεσάζοντας ανάμεσα σε επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε δάνεια και σε Loan Originators οι οποίοι παρέχουν δάνεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι Loan Originators είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν ως επιχειρηματική δραστηριότητα να παρέχουν δάνεια (σκέψου τα σαν τράπεζες). Αφού εκδόσουν ένα δάνειο μπορείς, μέσω της Mintos, να πάρεις μερίδιο σε αυτό (skin in the game) και να εποφεληθείς από το επιτόκιο δανεισμού.

Πως λειτουργεί η P2P Lending Πλατφόρμα της Mintos
Η λειτουργία της P2P Lending Πλατφόρμας της Mintos

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα:

Έχουμε τον Κωνσταντίνο (δανειστής – borrower), ο οποίος θέλει να αγοράσει ένα καινούριο αμάξι αλλά δεν έχει τα μετρητά για να το κάνει.

Για να τα καταφέρει, ο Κωνσταντίνος θα απευθυνθεί στην HugeEgo Bank (Loan Originator) από την οποία θα λάβει ένα δάνειο αυτοκινήτου της τάξεως των 10.000€ με επιτόκιο 15% και αποπληρωμή σε 3 χρόνια.

Η HugeEgo Bank θα εκδόσει το δάνειο και στη συνέχεια θα πάει στην πλατφόρμα της Mintos (Marketplace) όπου θα το βγάλει προς πώληση με χαμηλότερο επιτόκιο της τάξης του 10%.

Εσύ, ως επενδυτής (Investor) μπορείς μέσω της Mintos να πάρεις μερίδιο του δανείου που εξέδωσε η HugeEgo Bank για να αγοράσει αυτοκίνητο ο Κωνσταντίνος και να κερδίσεις επιτόκιο πάνω σε αυτό.

Με αυτό το απλουστευμένο παράδειγμα, ελπίζω να κατάλαβες πως λειτουργεί συνοπτικά η διαδικασία δανεισμού στην Mintos.

Έχε στο μυαλό σου πως δεν απαιτείται να αγοράσεις ολόκληρο το δάνειο του Κωνσταντίνου, παρά μόνο ένα μέρος του με minimum τα 10€.

Το ιδιαίτερα χαμηλό όριο επένδυσης στο κάθε δάνειο είναι εξαιρετικό χαρακτηριστικό για να δημιουργήσεις ένα διαφοροποιημένο portfolio δανείων μειώνοντας την έκθεση σου στο ρίσκο αλλά κίνητρο για επενδυτές που διαθέτουν μικρά κεφάλαια.

Τέλος, η πλειοψηφία των δανείων στην Mintos καλύπτονται από BuyBack Guarantee το οποίο σημαίνει πως η πλατφόρμα εγγυάται πως εσύ θα λάβεις το κεφάλαιο σου πίσω (μαζί με το επιτόκιο) ακόμα και αν ο Κωνσταντίνος δεν μπορέσει να το αποπληρώσει.
Μάθε περισσότερα για το BuyBack Guarantee της Mintos.

*BONUS για το MoneyMinority*
Σε συνεργασία με τη Mintos, εάν δημιουργήσεις τον λογαριασμό σου από το παρακάτω Link τότε θα κερδίσεις 0.5%cashback bonus πάνω σε όλες τις επενδύσεις τις πρώτες 90 μέρες!

↑ Πίσω στην αρχή


Γιατί επενδύω στην Mintos;

Αφού, λοιπόν, κατέληξα στον τύπο επένδυσης (P2P Lending) το επόμενο βήμα που έπρεπε να κάνω ήταν να βρω και την κατάλληλη εταιρία/πλατφόρμα για τα χρήματα μου.

Μετά από αρκετή έρευνα, κατέληξα στην πλατφόρμα της Mintos για τους παρακάτω λόγους:

Ποσότητα Διαθέσιμων Δανείων

Η Mintos εχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε διαθέσιμα δάνεια συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές P2P Lending πλατφόρμες.

Μέχρι στιγμής έχει επενδυθεί κεφάλαιο μεγαλύτερο του 5,5 δις Ευρώ όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Ποσότητα-Διαθέσιμων-Δανείων-στην-Mintos-1-1024x498.jpg

Το παραπάνω διάγραμμα είναι ενδεικτικό για να πάρεις μια ιδέα του μεγέθους ανάπτυξης της Mintos.

Εργαλεία Auto Investing

Ένα από τα “ρίσκα” του P2P Lending είναι τα “Νεκρά Χρήματα”.

Όταν επενδύεις σε δάνεια άλλων, συμφωνείς και με τους δικούς τους όρους αποπληρωμής.

Αυτό σημαίνει πως ένα δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί μέσα σε μερικές ημέρες, μήνες ή ακόμα και χρόνια (πχ στεγαστικά). 

Μόλις αποπληρωθεί το δάνειο τότε θα έχεις ξανά στην κατοχή σου το αρχικό κεφάλαιο που επένδυσες + τους τόκους που σου αναλογούν.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Μα φυσικά να ψάξεις άμεσα το επόμενο δάνειο για να επενδύσεις!

Εάν εκείνη την στιγμή τυγχάνει να μην υπάρχουν διαθέσιμα δάνεια στην πλατφόρμα τότε το κεφάλαιο σου θα μείνει άπραγο.

Κοινώς, τα χρήματα σου δεν θα δουλεύουν για εσένα άρα θα είναι “νεκρά”!

Υπάρχει, όμως και ένα δεύτερο “πρόβλημα” που εγκυμονεί και αφορά επενδυτές με λίγο μεγαλύτερα κεφάλαια.

Ανάλογα το κεφάλαιο που έχεις επενδύσει και την διασπορά σε δάνεια που έχεις κάνει, θα δέχεσαι αποπληρωμές δανείων σε καθημερινή βάση.

Για να πάρεις μια ιδέα, ένα κεφάλαιο των 1000€ μπορεί να επενδυθεί σε 100 διαφορετικά δάνεια (!) με ποσό συμμετοχής στο καθένα τα 10€!

Άρα, για να μην μένει αυτό το κεφάλαιο “άπραγο” θα πρέπει να συνδέεσαι καθημερινά, να αναζητάς δάνεια και να το επανεπενδύεις συνεχώς!

Πράγμα χρονοβόρο και βαρετό.

Εκεί έρχεται το auto investing tool το οποίο θα σου λύσει τα χέρια εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

Τι είναι ένα auto investing tool;

Αυτό που λέει η λέξη! Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο επενδύει αυτόματα τα χρήματα σου σε δάνεια της επιλογής σου!

Πολύ συνοπτικά:

Θέτεις τους όρους δανείων που θέλεις να επενδύσεις (πχ συγκεκριμένο επιτόκιο, χρονική διάρκεια, είδος δανείου κτλ) και η πλατφόρμα επενδύει αυτόματα τα χρήματα σου χωρίς να χρειάζεται manual δουλειά από εσένα.

Παρακάτω θα αναλύσω πως χρησιμοποιώ εγώ το auto investment tool της Mintos.

Excellent Rating στο Trust Pilot

Με 946 κριτικές, αυτή τη στιγμή, διατηρεί ένα Excellent Status στο Trust Pilot.

Excellent Κριτική της Mintos στο Trust Pilot
Excellent Κριτική της Mintos στο Trust Pilot

↑ Πίσω στην αρχή

Καλή Διασπορά Ρίσκου μέσα στην Πλατφόρμα

Στην πλατφόρμα της Mintos υπάρχουν πάνω από 70 loan originators πολλών διαφορετικών χωρών.

Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να επενδύσεις τα κεφάλαια σου κάνοντας σημαντική διασπορά του πιθανού ρίσκου.

Καλή Διασπορά Ρίσκου μέσα στην Πλατφόρμα
Οι 70 Loan Originators της Mintos σου επιτρέπουν μια εξαιρετική διασπορά του ρίσκου

Γρήγορες Δωρεάν Αναλήψεις και Καταθέσεις

Η κατάθεση χρημάτων στην Mintos γίνεται εύκολα με απευθείας έμβασμα από την ελληνική σου τράπεζας στον λογαριασμό σου στην Mintos.

Συνδέεσαι στο Online Banking της τράπεζας σου, επιλέγεις το ποσό που θέλεις να μεταφέρεις και κάνεις την αποστολή στα στοιχεία λογαριασμού που σου δίνει η Mintos.

Μην ξεχάσεις να αναφέρεις στα σχόλια της πληρωμής κατά την αποστολή του εμβάσματος τον προσωπικό σου κωδικό όπως αναφέρεται στο πεδίο “Payment Details”.

Κατάθεση Χρημάτων με Έμβασμα στην Mintos
Κατάθεση Χρημάτων με Έμβασμα στην Mintos

Τα χρήματα χρειάζονται 1 με 3 εργάσιμες ημέρες να φανούν στον λογαριασμό της Mintos και η χρέωση εμβάσματος ανεξαρτήτου ποσού είναι 1€ (τουλάχιστον με την Πειραιώς).

Πέραν αυτού, μπορείς να κάνεις άμεση κατάθεση μέσω τρίτων υπηρεσιών όπως η Transferwise.

Αντίστοιχα, η διαδικασία ανάληψης είναι ακόμα ευκολότερη.

Επιλέγεις το ποσό που θέλεις να κάνεις ανάληψη καθώς και τον τραπεζικό λογαριασμό και τα χρήματα βρίσκονται εκεί σε 2 εργάσιμες ημέρες!

Τέλος, δεν υπάρχει κάποια χρέωση για οποιαδήποτε ανάληψη χρημάτων από την Mintos.

Ανάληψη χρημάτων από Mintos
Η διαδικασία ανάληψης χρημάτων από την Mintos είναι εύκολη και δωρεάν!

Οι διαδικασίες της ανάληψης και της κατάθεσης έχουν δοκιμαστεί από εμένα αρκετές φορές και δεν συνάντησα ποτέ κάποιο πρόβλημα.

Buyback Guarantee σε δάνεια

Όπως θα έχεις αντιληφθεί σίγουρα, τα πράγματα στην οικονομία δεν πάνε πάντα όπως θα έπρεπε ή όπως έχουμε υπολογίσει να πάνε!

Αυτό σημαίνει πως αρκετοί δανειολήπτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειο που έλαβαν από τον loan originator και κηρύσσουν πτώχευση.

Αυτό τι σημαίνει για εσένα που είσαι ο δανειστής;

Προφανώς ότι χάνεις το κεφάλαιο που επένδυσες στο συγκεκριμένο δάνειο μαζί φυσικά με το επιτόκιο που θα λάμβανες κατά την αποπληρωμή του.

Μοιάζει εφιάλτης, ε; (και είναι!)

Αλλά μη βιάζεσαι τόσο!

Εκεί έρχεται το buyback guarantee για να σώσει την μέρα!

Το buyback guarantee είναι μία ασφάλεια που προσφέρει ο εκάστοτε loan originator πάνω στο δάνειο και εγγυάται ότι θα καλύψει αυτός το κεφάλαιο του δανείου μαζί με το επιτόκιο σε περίπτωση που ο δανειολήπτης κηρύξει πτώχευση και δε μπορεί να το αποπληρώσει.

Πιο συγκεκριμένα:

Εάν ο δανειολήπτης αργήσει πάνω από 60+ μέρες να αποπληρώσει τη “δόση” του τότε το buyback guarantee κάνει kick in και ο Loan Originator “αγοράζει” το μερίδιο συμμετοχής σου στο δάνειο (σου επιστρέφει το κεφάλαιο που δάνεισες) και σου επιστρέφει ΚΑΙ το επιτόκιο δανεισμού.

Το buyback guarantee εγγυάται την κάλυψη του κεφαλαίου σου σε περίπτωση πτώχευσης
Το buyback guarantee εγγυάται την κάλυψη του κεφαλαίου σου σε περίπτωση πτώχευσης

Όλα είναι πιο κατανοητά με ένα παράδειγμα:

Καταναλωτικό δάνειο 207.58€ από την Ουκρανία με ετήσιο επιτόκιο 14% και περίοδο αποπληρωμής ενός μήνα.

Αποφασίζεις να συμμετέχεις σε αυτό το δάνειο και επενδύεις 25€.

Μετά από ένα μήνα έρχεται η ώρα της αποπληρωμής αλλά ο δανειολήπτης δεν έχει μία.

Το δάνειο μπαίνει σε Status: Delayed και εσύ δεν εισπράττεις τίποτα.

Αρχίζεις να αγχώνεσαι σιγά σιγά.

Ξέρουμε όλοι πως το να χάσεις το αρχικό κεφάλαιο επένδυσης σου είναι ότι χειρότερο!

Στις 60 μέρες, το buyback guarantee – ως άλλο ιππικό – ενεργοποιείται και ο Loan Originator σου επιστρέφει τα 25€ μαζί με το επιτόκιο που θα έπρεπε να είχες εισπράξει (14% ετήσιο).

Το Buyback Guarantee ενεργοποιείται μετά τις 60 μέρες καθυστερημένης αποπληρωμής
Το Buyback Guarantee ενεργοποιείται μετά τις 60 μέρες καθυστερημένης αποπληρωμής

Too good to be true?

Όντως είναι και όντως δουλεύει!

Ένα λιγότερο άγχος στο κεφάλι σου!

Όπως λογικά θα έχεις καταλάβει, στον κόσμο των επενδύσεων υψηλότερο ρίσκο σημαίνει και μεγαλύτερες απολαβές ενώ χαμηλότερο ρίσκο χαμηλότερες απολαβές.

Τα δάνεια που συνοδεύονται από Buyback Guarantee έχουν – συνήθως – χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά τα οποία δεν προστατεύονται.

Συμβουλή μου είναι να παίξεις όσο πιο safe γίνεται το παιχνίδι και το portfolio σου να αποτελείται, αν όχι εξολοκλήρου, ως επί το πλείστον από προστατευμένα δάνεια!

Προσοχή:
Μπορεί το buyback guarantee να σε προφυλάσσει από την χρεωκοπία του εκάστοτε δανειολήπτη, ΔΕΝ σε προφυλάσσει από μια ενδεχόμενη χρεωκοπία του Loan Originator!

Δυνατότητα Ρευστοποίησης Επένδυσης

Οι επενδύσεις σε P2P Lending είναι δύσκολα ρευστοποιήσημα assets.

Αυτό είναι λογικό καθώς εάν επενδύσεις σε ένα δάνειο 5ετίας, για να λάβεις πίσω το κεφάλαιο δανεισμού μαζί με τους τόκους σου θα πρέπει ο παραλήπτης του δανείου να το αποπληρώσει.

Και μάντεψε πόσο χρόνο θα του πάρει για να αποπληρώσει ένα δάνειο 5ετίας…

5 χρόνια! (…)

Η δυσκολία ρευστοποίησης των επενδύσεων είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει από το ξεκίνημα αυτού του είδους επένδυσης.

Όπου υπάρχει ένα πρόβλημα όμως, θα πρέπει να υπάρχει και μια λύση!

Για αυτό το λόγο, η Mintos σου παρέχει 2 εργαλεία τα οποία μπορούν να σου προσφέρουν άμεση ρευστοποίηση των δανείων σου.

Το πρώτο ονομάζεται Secondary Market όπου, ουσιαστικά, πρόκειται για μία δευτερογενή αγορά δανείων όπου μπορείς να πουλήσεις την “θέση” σου σε ένα δάνειο σε άλλους δανειστές και αντίστοιχα να αγοράσεις “θέσεις” σε άλλα δάνεια.

Εάν έχεις χρόνο και όρεξη μπορείς να βρεις αρκετά “ενδιαφέροντα” δάνεια με έκπτωση από επενδυτές που θέλουν να ρευστοποιήσουν άμεσα τις θέσεις τους.

Το δεύτερο είναι τα Mintos Investment Strategies, όπου πρόκειται για συγκεκριμένες Auto Investment στρατηγικές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την ίδια την Mintos.

Ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει ποια θέλει να ακολουθήσει ανάλογα το επενδυτικό του προφίλ ρίσκου και τα χρηματα του θα επενδυθούν αυτόματα στα διαθέσιμα δάνεια.

Το θετικό είναι πως όποια και από τις 3 να επιλέξεις, έχεις την δυνατότητα να ρευστοποιήσεις άμεσα τα δάνεια σου σε μετρητά χρήματα πατώντας ένα κουμπί.

Η πλατφόρμα το καταφέρνει αυτό με έναν ειδικό αλγόριθμο ο οποίος προσπαθεί να κάνει match την προσφορά δανείων με την ζήτηση δανείων.

↑ Πίσω στην αρχή


Θετικά & Αρνητικά

Τα θετικά και τα αρνητικά της Mintos 
Τα θετικά και τα αρνητικά της Mintos

Θετικά Χαρακτηριστικά της Mintos

Ίσως η πιο advanced πλατφόρμα αυτή τη στιγμή στο P2P Lending

Προσφέρει άπειρες επιλογές customization, fully customized auto investment tool, secondary market, advanced filtering αλλά και currency exchange.

Εξαιρετικό Support και γρήγορες αναλήψεις/καταθέσεις

Έχοντας τεστάρει και τα 3 ομολογώ πως δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα και δεν ήταν εκνευριστικά “αργά”.

Buyback Guarantee σε πληθώρα δανείων

Έχεις το κεφάλι σου λίγο πιο ήσυχο.

Αρκετά Υψηλά Επιτόκια στα διαθέσιμα Δάνεια

Το μέσο ετήσιο επιτόκιο που είχα μέχρι αυτή τη στιγμή στη Mintos είναι 11.32%.

Κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό!

Αναπτύσσεται συνεχώς

Συνεχώς προσθέτει στο portfolio της νέους loan originators και features.

Επίσης, εάν ρίξεις μια ματιά στις θέσεις εργασίας που δημοσιεύει θα διαπιστώσεις ότι είναι πάρα πολλές.
Πολύ καλό δείγμα ανάπτυξης για την εταιρεία!

Αρνητικά Χαρακτηριστικά της Mintos

Μη εύκολη ρευστοποίηση Επενδύσεων

Ένα από τα αρνητικά χαρακτηριστικά του P2P Lending είναι ότι τα κεφάλαια που έχεις επενδύσει δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν με μεγάλη ευκολία.

Ειδικά, συγκρίνοντας το με πιο liquid επενδύσεις οι οποίες μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα – όπως οι μετοχές.

Εάν, για παράδειγμα, επενδύσεις σε ένα δάνειο με ορίζοντα αποπληρωμής την 5ετία τότε τα χρήματα σου είναι δεσμευμένα για 5 ολόκληρα χρόνια!

* Hint – Υπάρχει το Secondary Market αλλά και τα Mintos Investment Strategies *

Αρκετοί Loan Originators δεν φαίνεται να “πείθουν” για την οικονομική τους υγεία

με έναν μέχρι στιγμής να έχει χρεοκοπήσει στο παρελθόν.

(Eurocent is the name!)

Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με το ρίσκο που συνοδεύει τις P2P Lending επενδύσεις στο αντίστοιχο άρθρο μου.

↑ Πίσω στην αρχή

Η Επενδυτική Στρατηγική που ακολουθώ στη Mintos

Θέλοντας, λοιπόν, να μην έχω “δεσμευμένα” τα χρήματα μου για μεγάλα χρονικά διαστήματα επιλέγω να επενδύω κυρίως σε short term loans.

Όπως θα δεις παρακάτω, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής είναι οι 30 ημέρες.

Μέσο επιτόκιο και μέσος χρόνος αποπληρωμής δανείων
Μέσο επιτόκιο και μέσος χρόνος αποπληρωμής δανείων

Για να πετύχω ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ρίσκου προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά των κεφαλαίων μου σε επίπεδο χώρας αλλά και Loan Originator.

Διασπορά κεφαλαίου με βάση τον Loan Originator
Διασπορά κεφαλαίου με βάση τον Loan Originator
Διασπορά κεφαλαίου με βάση την χώρα.
Διασπορά κεφαλαίου με βάση την χώρα.

Επειδή, γενικότερα, δεν είμαι και ο μεγαλύτερος fan του να περνάω ατελείωτο χρόνο πάνω από το Handling των επενδύσεων μου έχω εναποθέσει το Manual Work πάνω στο auto investment tool της Mintos.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν με έχει απογοητεύσει καθόλου.

Ελάχιστες φορές που θα κάνω Log in θα βρω κεφάλαιο το οποίο να μένει ανεκμετάλλευτο χωρίς να έχει επενδυθεί.

Για το γεγονός αυτό ευθύνονται βέβαια και οι επιλογές που έχω κάνει στο strategy του auto investment tool.

Εργαλείο auto investing της Mintos
Εργαλείο auto investing της Mintos

Έχω φτιάξει λοιπόν ένα σχήμα με τις παραπάνω προτεραιότητες το οποίο μου επιτρέπει να επενδύω αυτόματα σε δάνεια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (τα οποία θα δείξω σε λιγάκι) από το υψηλότερο στο χαμηλότερο επιτόκιο.

Πιο συγκεκριμένα, το autoinvestment tool θα ψάξει να βρει δάνεια συγκεκριμένων χαρακτηριστικών με επιτόκιο >13%.

Εάν βρει τότε θα επενδύσει αυτόματα 10€ στο καθένα μεμονωμένα.
Εάν δεν βρει τότε θα προχωρήσει στην αναζήτηση αντίστοιχων δανείων με επιτόκιο >12%!

Αυτό σου επιτρέπει να εξασφαλίζεις το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο για τα χρήματα σου κάθε στιγμή!

Πέραν αυτού, όπως βλέπεις επιλέγω να επενδύω με maximum κεφάλαιο τα 10€ σε κάθε δάνειο για λόγους διασποράς ρίσκου.

Επίσης, οι χρόνοι αποπληρωμής των δανείων είναι maximum 5 μήνες για λόγους μικρότερης χρονικής δέσμευσης κεφαλαίου.

Ρυθμίσεις Autoinvestment tool της Mintos
Ρυθμίσεις Autoinvestment tool της Mintos

Όπως είπαμε, επενδύω ΑΥΣΤΗΡΑ μόνο σε δάνεια με Buyback Guarantee για να μειώσω όσο δυνατόν το ρίσκο.

Επιλέγω μόνο το Ευρώ ως νόμισμα δανείου γιατί δεν θα ήθελα να μπλέξω με ισοτιμίες νομισμάτων.

Για χάρη της διασποράς κεφαλαίου δεν επιλέγω με βάση χώρα αλλά και loan originator.

Αφήνω το tool να δράσει μόνο του εδώ!

Ρυθμίσεις Autoinvestment tool της Mintos
Ρυθμίσεις Autoinvestment tool της Mintos

Επειδή όλοι θαυμάζουμε το θαύμα του ανατοκιζόμενου επιτοκίου (εισπράτεις τόκους πάνω στους τόκους) επιλέγω πάντα να επανεπενδύω το κεφάλαιο μαζί με τους τόκους.

Τέλος, για λόγους διασποράς κεφαλαίου άλλη μια φορά, επιλέγω να μην επενδύω σε δάνεια στα οποία έχω ήδη επενδύσει και να μην μεροληπτώ υπέρ κάποιων συγκεκριμένων Loan Originators.


Τα Αποτελέσματα μου [2.5 χρόνια]

Ξεκίνησα με την πρώτη μου επένδυση στη mintos πριν από περίπου 2.5 χρόνια, τον Μάιο του 2018.

Η πρώτη κατάθεση ήταν ένα “δειλό” ποσό της τάξεως των 540€ το οποίο έφτασε να είναι λίγο χαμηλότερο από τα 2.000€ όταν ήμουν fully invested στο P2P Lending.

Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα των επενδύσεων στην Mintos σε 2 διαφορετικές χρονικές περιόδους:

 • Στους πρώτους 10 μήνες
 • Σε 2.5 χρόνια

Αποτελέσματα στους 10 Μήνες

Για τους πρώτους 10 μήνες επένδυσης, όπως θα δεις στο παρακάτω overview της πλατφόρμας, το συνολικό μου κέρδος από τα επιτόκια που είχα εισπράξει ήταν 171.03€.

Επίσης, έχω ενεργή συμμετοχή σε 179 δάνεια από τα οποία τα 154 βρίσκονται σε current status ενώ τα υπόλοιπα είναι delayed.
(Μπορείς να δεις και το πόσο delayed είναι το κάθε δάνειο).

Το μέσο weighted interest rate που έχω από όλα τα δάνεια που συμμετέχω αυτή τη στιγμή είναι 11.32% σε ετήσια βάση.

Η Επενδυτική Στρατηγική που ακολουθώ στη Mintos
Τα αποτελέσματα των πρώτων 10 μηνών

Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο άγχος εδώ καθώς επενδύω μόνο σε δάνεια με buyback guarantee.

Άρα όσα μπαίνουν σε 60+ days delayed status αποπληρώνονται κανονικά από τον εκάστοτε loan originator.

Γενικά όμως, σαν γενικότερη παρατήρηση, ο κόσμος πληρώνει τα δάνεια του! 🙂

Αποτελέσματα στα 2.5 Έτη

Μετά από αισίως 2.5 χρόνια στην πλατφόρμα, τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:

Είμαι ενεργός επενδυτής σε 222 διαφορετικά δάνεια από τα οποία το 85% δεν έχουν καθυστερήσει στην αποπληρωμή τους.

Συνεχίζω να επιλέγω μόνο δάνεια με Buyback Guarantee για να ελαχιστοποιήσω όσο περισσότερο μπορώ το ρίσκο που αναλαμβάνω.

Το μέσο καθαρό ετήσιο επιτόκιο που λαμβάνω είναι 11.20%, το οποίο δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τα προηγούμενα αποτελέσματα μου.

Τέλος, έχω εισπράξει συνολικό κέρδος επιτοκίου της τάξεως των 454.86€ μέσα σε αυτά τα 2.5 χρόνια.

↑ Πίσω στην αρχή


Πως να ξεκινήσεις να επενδύεις στη Mintos;

Έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, είσαι ανήσυχο πνεύμα και θες να δοκιμάσεις μια εναλλακτική μορφή επένδυσης και να κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στην οικονομική σου ανεξαρτησία.

Έκανες την προσωπική σου έρευνα, διάβασες και τα παραπάνω και είπες να give Mintos a shot!

Τέλεια, πάμε να δούμε!

Βήμα 1:
Δημιουργία Λογαριασμού + Bonus 0.5% Επιτόκιο!

Πως μπορώ να ξεκινήσω να επενδύω στην Mintos
Πως μπορώ να ξεκινήσω να επενδύω στην Mintos

Ξεκινάς κάνοντας ένα λογαριασμό από εδώ!

*BONUS για το MoneyMinority*
Σε συνεργασία με τη Mintos, εάν δημιουργήσεις τον λογαριασμό σου από το παρακάτω Link τότε θα κερδίσεις 0.5% cashback bonus πάνω σε όλες τις επενδύσεις τις πρώτες 90 μέρες!

Βήμα 2:
Αποστολή Χρημάτων στη Mintos

Αφού δημιουργήσεις τον λογαριασμό σου, το επόμενο βήμα είναι να στείλεις το πρώτο σου κεφάλαιο στη Mintos το οποίο θα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις “μερίδια” στα διαθέσιμα δάνεια!

Όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι μια απλή διαδικασία.

Είτε μέσω του e banking σου είτε μέσω της Transferwise, στέλνεις το ποσό της αρεσκείας σου στον τραπεζικό λογαριασμό της Mintos (θα βρεις τα στοιχεία κατάθεσης στην κατηγορία deposit) και σε 1-3 εργάσιμες ημέρες θα βρίσκονται διαθέσιμα προς επένδυση!

Τα έξοδα αποστολής εμβάσματος στο εξωτερικό είναι 1 Ευρώ ανεξαρτήτου ποσού (στην Πειραιώς με την οποία συνεργάζομαι).

Βήμα 3:
Δημιούργησε το Investment Portfolio σου

Είτε μέσω των auto investment tools (δικές σου στρατηγικές ή έτοιμες στρατηγικές της Mintos) είτε και manually (επιλέγοντας εσυ μεμονωμένα δάνεια για να επενδύσεις) ξεκινάς να στήνεις το portfolio δανείων σου μέχρι να επενδύσεις όλο το διαθέσιμο κεφάλαιο σου.

Βήμα 4:
Λαμβάνεις πληρωμές και Επανεπενδύεις

Κάθε μήνα θα λαμβάνεις πληρωμές επειδή οι δανειολήπτες θα αποπληρώνουν τα δάνεια που έχεις επενδύσει.

Τα χρήματα αυτά μπορείς να τα επανεπενδύσεις σε άλλα δάνεια ή να τα μεταφέρεις πίσω στον τραπεζικό σου λογαριασμό.

*Hint*
Μην περιφρονείς την δύναμη του ανατοκιζόμενου επιτοκίου και ξανά επένδυσε τα!
Διάβασε περισσότερα για τη δύναμη του ανατοκιζόμενου επιτοκίου στο άρθρο μου
“Πως να γίνεις εκατομμυριούχος κόβοντας τον καφέ”.

Και voila! Είσαι έτοιμος και ωραίος!


Σύνοψη

Η Mintos αυτή τη στιγμή είναι η No1 πλατφόρμα στη προτίμηση μου για P2P Lending επενδύσεις.

Στα 2.5 χρόνια που είμαι ενεργός επενδυτής δεν με έχει απογοητεύσει και ελπίζω να συνεχίσει έτσι.

Πείτε μου τη γνώμη σας!

Την έχετε δοκιμάσει; Αν όχι, σκοπεύετε; Σας κρατάει κάτι πίσω;
Προτιμάτε άλλες πλατφόρμες;

Περιμένω να σας ακούσω!

Σ.

Περισσότερο υλικό

Εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με τις θεματικές που αναφέρθηκαν στο παραπάνω άρθρο, ρίξε μια ματιά:

► Πλήρης Οδηγός P2P Lending
Τι είναι το P2P Lending [Video]
Οι καλύτερες πλατφόρμες P2P Lending
Τι είναι το Real Estate Crowdfunding
Εναλλακτική ανάλυση Mintos
Ανάλυση Esketit
Ανάλυση Reinvest24
Ανάλυση Peerberry
► Οδηγός Επενδύσεων για Αρχάριους

.

↑ Πίσω στην αρχή


Risk Disclaimer:
ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων και τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελούν προτροπή επένδυσης αλλά αποτελούν προσωπικές εμπειρίες και απόψεις μου.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο.
Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να χάσεις!

Affiliate Disclaimer:
Τα παραπάνω links προς τις υπηρεσίες που αναφέρονται ενδέχεται να είναι affiliate links. Εάν χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία μέσα από αυτά τότε βοηθάς το MoneyMinority να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος για εσένα.
Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

69 Comments

 1. καλησπέρα Sterg
  Με τι ποσό μπορεί κάποιος να αρχίσει να επενδύει πιστεύεις?
  Π.χ 500 ευρώ είναι καλά για αρχή?

  • Γεια σου Άρη!

   Κατ’αρχάς, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και το ενδιαφέρον.

   Το ποσό που θα επιλέξεις να ξεκινήσεις εξαρτάται εξ’ολοκλήρου από σένα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το minimun που πρέπει να επενδύσεις για να “μπεις” σε κάποιο δάνειο είναι 10 Ευρώ, θεωρητικά θα μπορούσες να ξεκινήσεις με ελάχιστο κεφάλαιο 10 Ευρώ.

   Εγώ είχα ξεκινήσει με 300 Ευρώ, αν θυμάμαι καλά, και τροφοδοτούσα το κεφάλαιο μου με συχνές και σταθερά deposits.

   Σ.

   Disclaimer:
   Δεν είμαι financial advisor ούτε έχω κάποια τεχνική κατάρτιση στο θέμα, τα παραπάνω αφορούν μονάχα την προσωπική μου εμπειρία.

 2. παύλος Reply

  Καλησπερα sterg.Διαβαζω εδω και λιγες μερες τα αρθρα σου.Ετσι αποφασισα και εγω να μπω στο mintos.Με πολυ λιγα ομως μιας και δεν εχω πολλα στην ακρη αλλα δεν θα μου λειψουν κιολας.Ποιος πιστευεις ειναι ο καλυτερος loan originator για να ξεκινησω να μπαινω στα δανεια?παντα με money-back guarantee.

  • Καλησπέρα Παύλο και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Δυστυχώς δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος για να σου προτείνω.
   Αυτό που θα πρότεινα είναι, εφόσον θέλεις να πας συντηρητικά, να συμβουλευτείς το Rating της Mintos και να επιλέξεις Loan Origitors με υψηλά scores.
   https://www.mintos.com/en/invest/mintos-ratings/

 3. Ιωάννης Reply

  Γεια σου Στέργιο
  Η ωραία σου περιγραφή για τον κόσμο των επενδύσεων και η εμπειρία σου η οποία διατυπώνεται μέσα από την πλατφόρμα σου, με παρακινούν να κάνω πράξη τις σκέψεις μου για επένδυση.
  Θέλω την άποψη σου για το invest and access που καθιέρωσε η Mintos. Επίσης ποιες άλλες πλατφόρμες επενδύσεων θα πρότεινες αν υπάρχουν και αν αξίζουν προσοχής; Η γνώμη σου για την Ελληνική Montora;
  Το μόνο που με αποτρέπει να ασχοληθώ είναι ο φόβος να δώσω τον αριθμό λογαριασμού της τράπεζας μου και φυσικά δεν περισσεύουν και τα χρήματα.
  Με εκτίμηση

  • Γεια σου Ιωάννη και χαίρομαι που σου ιντριγκαρα λίγο το μυαλό! 🙂

   Σχετικά με την εμπειρία μου σε Mintos, στο Invest & Access και σε άλλες P2P Platforms τσέκαρε το νέο μου Project.

   Επενδύω ένα κεφάλαιο σε 6 διαφορετικές P2P Lending πλατφόρμες και κάθε μήνα θα εκθέτω δημόσια τα αποτελέσματα (επιτόκια και έσοδα) ώστε να μπορέσει να δει όλος ο κόσμος περί τίνος πρόκειται.
   Σε λίγες μέρες έρχεται το πρώτο Report 🙂

   Montora …ή Bondora? (η οποία δεν είναι ελληνική παρεμπιπτόντως) Δεν ξέρω κάποια Montora σαν πλατφόρμα. Πες μου περισσότερα όμως, θέλω να μάθω!

   Επίσης, δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να σου κάνει κακό γνωρίζοντας το iBan σου.

   Τέλος, καλά κάνεις και είσαι επιφυλακτικός. Οι επενδύσεις εμπεριέχουν ΠΑΝΤΑ ρίσκο! Όποιος σου πει το αντίθετο, θέλει να κερδίσει κάτι από εσένα.

 4. ΙΩΑΝΝΗΣ Reply

  Γεια σου Στέργιο.
  Σου γράφω πάλι από εδώ επειδή δεν είχα απάντηση από το email σου που έστειλα μήνυμα. Έχω κάνει εγγραφή στην Μintos χωρίς ακόμα να επενδύσω κάποιο ποσό και ο λόγος είναι ότι δίστασα να προχωρήσω όταν μου ζητήθηκε να φωτογραφησω ταυτότητα και πρόσωπο. Έχει τόσο κοκκίνισμα η όλη διαδικασία;
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Ιωάννη και καλή χρονιά! 🙂
   Με συγχωρείς για την αργοπορία αλλά…γιορτές!:)
   Η ταυτοποίηση είναι απαραίτητη σε όλες τις πλατφόρμες P2P που έχω επενδύσει μέχρι στιγμής. Εάν νιώθεις άβολα με την διαδικασία ή με το να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία τότε θα πρότεινα να μην προχωρήσεις.

 5. Καλησπέρα Sterg! Ανακάλυψα το site σου ψάχνοντας για το lending και μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με τα άρθρα σου. Θέλω να σε ρωτήσω κάτι αν ξέρεις(θα ρωτήσω και την πλατφόρμα).έχω βάλει το auto tool να λειτουργεί και ενώ έχουμε τις ίδιες περίπου επιλογές(εγώ ξανά επενδύω στο ίδιο δάνειο λχ) όταν πληρώνεται το δάνειο αντί να επενδυθεί το ποσό με τους τόκους,επενδύεται ξανά το αρχικό ποσό μόνο χωρίς τους τόκους.έχω σκαλώσει και δεν βρίσκω τι λάθος έχω κάνει

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,συνέχισε έτσι!

  • Γεια σου Σπύρο και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι ιδιαίτερα!
   Το auto investing tool θα επενδύσει το ποσό που του λες εσύ να επενδύσει ανεξαρτήτου εάν ειναι κεφάλαιο ή κέρδη από τόκους. Τι είδες και σε ανησύχησε;

 6. Καλησπέρα sterg.είχα μπει σε κάτι δάνεια και όταν πληρώθηκα,επενδύθηκε ξανά το αρχικό μου κεφάλαιο χωρίς τους τόκους.και τα ποσά των τόκων έχουν μείνει ουσιαστικά στο προφίλ μου και είναι ”νεκρά” χρηματα.κάτι έχω πειράξει στο autotool αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι.μάλλον έχω κάνει λάθος στην επιλογή investment in 1 loan.το έχω βάλει 20-20

 7. Καλησπέρα παιδιά! Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Ξεκίνησα και εγώ στο mintos με εγγραφή προς το παρόν και χωρίς να επενδύσω ακόμα. Η πλατφόρμα αυτή είναι μόνο για επενδύσεις ή και για δανεισμό; ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Γεια σου Μαικ!

   Είναι μόνο για δανεισμό σε άλλους. Δεν υπάρχει δυνατότητα (προς το παρόν τουλάχιστον) να δανειστείς μέσα από την πλατφόρμα.

 8. Γιώργος Σωτηροπουλος Reply

  Καλησπέρα χρειάζομαι δάνειο για έναρξη επιχείρησης. Τι κάνω ακριβώς?

  • Καλησπέρα Γιώργο! Το P2P Lending δεν μπορεί να σε βοηθήσει, τουλάχιστον προς στιγμής, σε αυτό!

 9. Γιώργος Reply

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Εγώ θέλω να μάθω για το νομικό κομμάτι, βγάζω έσοδα 10 ευρώ πώς φορολογείται; Και κρατάει κάποια προμήθεια η mintos?

  • Καλημέρα Γιώργο! Χαίρομαι που βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον.
   Η Mintos δεν κρατάει κάποια προμήθεια από τα κέρδη σου (ή μάλλον, για να είμαι πιο συγκεκριμένος, την έχει ήδη προσμετρήσει πριν στην εμφανίσει). Οπότε αυτά που σου δείχνει ως κέρδος, μπορείς να τα κάνεις ανάληψη στο 100%.

   Σχετικά με τη φορολογία, η εφορία φαίνεται πως συνεχίζει να μην έχει δομήσει κάποιο φορολογικό πλαίσιο γύρω από τον P2P Lending δανεισμό. Στη σχετική ΠΟΛ.1042/2015 (παρ. 6 & 7) που περιγράφει το καθεστώς φορολόγησης κερδών από τόκους είναι αρκετά γενική σε διατύπωση ώστε να καλύπτει κάθε περίπτωση, ενώ στην παρ.12 αναφέρεται ότι οι τόκοι που εισπράττονται από το εξωτερικό επιβαρύνονται με 15% φόρο στην μικτή αξία τους, κατά την δήλωση τους ως έσοδο στην ετήσια δήλωση εισοδήματος μας (κωδ. 669-670).
   Source: Ourwallet

   Ελπίζω να βοήθησα.

 10. Γιωργος Reply

  Αρκετά χρήσιμο και ενδιαφέρον άρθρο και καλή ανάλυση. Εγω θα ήθελα περισσότερη επεξήγηση σχετικά με την Φορολογία αν μπορείς. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 11. Γιωργος Reply

  Ευχαριστώ για την απάντηση. Σίγουρα βοήθησες αρκετά! Συνέχισε την πολύ καλή δουλειά έχω δει και τα υπόλοιπα άρθρα σου και αξίζουν πραγματικά. Θα πρότεινα όταν μπορέσεις και αν θέλεις, να βγάλεις και ένα σχετικά με το Forex Trading , μια εισαγωγή σε αυτό , πως παίζεις και από ποια πλατφόρμα κι ίσως ορισμένες τεχνικές.

 12. Καληπέρα. Όταν ανόξεις account στην Mintos, υποχρεούσαι αε έναρξη επιτηδεύματος;

  Ευχαριστώ!

  • Καλημέρα George. Όχι, δεν χρειάζεται να κάνεις έναρξη για να επενδύσεις στην mintos.

 13. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου και κατατοπιστικό.

  • Χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον Σάκη, σε ευχαριστώ.

 14. Καλησπέρα Sterg,θα ήθελα τη γνώμη σου όσον αφορά την επένδυση γενικότερα,αυτή την περίοδο που διανύουμε σε σχέση με την πανδημία και κατά πόσο επηρεάζει την αγορά.

  • Καλημέρα Σάκη,
   Πρόκειται για ένα black swan event το οποίο πρακτικά έχει θέσει σε παύση την παγκόσμια οικονομία.
   Αν παρακολουθείς τους δείκτες των Χρηματιστηρίων θα έχεις και μόνος σου πόσο πολύ τους έχει χτυπήσει και σε πόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πόσο γρήγορα θα έρθει ο “πάτος” ώστε να αρχίσει να ανεβαίνει ξανά; Κανείς δεν γνωρίζει… Αν αξίζει να επενδύσεις ή όχι; Εξαρτάται από τον χρονικό σου ορίζοντα. On the long term, η γενική εικόνα θα ανέβει περισσότερο και απ’όσο ήταν πριν από την κατάσταση της πανδημίας.
   Όπως έχει πει όμως και ο Warren Buffett: “Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”
   Αν μιλάς για P2P Lending, όσο περισσότερο χρονικό διάστημα συνεχίσει να είναι άσχημα η αγορά, τόσο περισσότερο μειώνεται η δύναμη των καταναλωτών άρα τόσο περισσότεροι θα είναι και αυτοί που δεν μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους. Άρα, θεωρητικά πάντα, αναμένω περισσότερα defaults στις p2p πλατφόρμες. Γι’αυτό επιλέγω πάντα δάνεια τα οποία έχουν buyback guarantee.

 15. Καλησπέρα!
  Έχω μια απορία .. Έστω ότι κάνω account στην Mintos, επενδύω τα χρήματα μου για ένα χρόνο και μετά αποφασίζω να κάνω ανάληψη των χρημάτων μου (αρχικού κεφαλαίου + τόκων) .. θα εξακολουθεί να είναι ενεργός ο λογαριασμός μου στην Μintos? Ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσω όταν αποχωρήσω με το αρχικό μου κεφάλαιο και τους τόκους από από την Mintos?
  Επίσης, έστω ότι βγάλω τα χρήματα μου νωρίτερα από το χρόνο θα έχω κάποιο penality?
  Σε ευχαριστώ, εκ τον προτέρων!

  • Καλησπέρα Αντιγόνη,

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και ελπίζω να είσαι καλά. Οι επενδύσεις στο p2p lending δεν λειτουργούν όπως αναφέρεις. Δεν μπορείς να τις ρευστοποιήσεις άμεσα όπως μια μετοχή για παράδειγμα. Ουσιαστικά επενδύεις σε δάνεια άλλων και μπορείς να πάρεις πίσω τα χρήματα σου +τόκους μόλις αυτά αποπληρωθούν. Εφόσον κάνεις ανάληψη των χρημάτων σου, μπορείς να έχεις ανοιχτό τον λογαριασμό σου αλλά χωρίς να διατηρείς κάποιο κεφάλαιο μέσα σε αυτό.
   Αν διαβάσεις λίγο καλύτερα τον παραπάνω οδηγό νομίζω πως θα λύσεις όλες σου τις απορίες.

   Ευχαριστώ

 16. Καλησπέρα Sterg.Ευχαριστώ για την άμμεση απάντησή σου και το περιεχόμενο αυτής.Έχω παρόμια άποψη όσον αφορά τη μακροχρόνια επένδυση, αλλά αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι η αντίδραση του κόσμου,κατά πόσο γρήγορα θα βγεί στην αγορά και αν θα είναι πιο επιφυλακτικός και μαζεμένος.Η υπομονή και η επιμονή είναι μεγάλες αρετές τελικά.

 17. Καλησπέρα Στέργιο!

  Επειδή χρησιμοποιώ κι εγώ την πλατφόρμα, έχω μια απορία σχετικά με κάτι που ανέφερες παραπάνω.
  Εάν το ποσό που επένδυσες αρχικά ήταν 300€, με χρονιαίο επιτόκιο ας πούμε 12% μέσο όρο, τότε βάσει τον τρόπο που υπολογίζεται ο τόκος που θα σου επιστραφεί σε ευρώ/μήνα είναι (300€ x 30 days x 12% / 360) 3 ευρώ? Έτσι όπως το καταλαβαίνω για να βγάλεις 171€, λογικά θα πρέπει να έχεις επενδύσει κάπου στα 1.600€.
  Επειδή κάτι καταλαβαίνω λάθος, καθώς δε μου βγαίνουν τα νούμερα, θα ήθελα αν μπορείς να με φωτίσεις με τον τρόπο που εσύ το καταλαβαίνεις και το λειτουργείς στην πλατφόρμα.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σου!

  • Γεια σου Μαίρη,

   ο συλλογισμός σου είναι σωστός (με τη διαφορα ότι έκανα επανεπένδυση των εσόδων απευθείας – οπότε το επιτόκιο ήταν ανατοκιζόμενο).
   Ξεκίνησα με €300 και μέσα στο πρώτο 10μηνο το ποσό που ήταν invested ήταν κάτω από €2.000. 🙂

   • Ποιος ειναι ο τυπος που υπολογιζεις τα κερδη σου αν επενδυσεις 100 ευρω σε ενα δανειο με επιτοκοιο 12%?

 18. Καλησπέρα Sterg
  Συγχαρητήρια για το πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο σου.
  Προσπαθώ να καταλάβω τον τρόπο που βγάζει κάποιος κέρδος.
  Π.χ
  Βάζεις 10 ευρώ σε ένα δάνειο με 13.5%
  Άρα τον μήνα θα έχεις επιστροφή 10×0.135 = 11.35?
  Ευχαριστώ

  • Γεια σου Νίκο,

   το επιτόκιο που βλέπεις είναι ετήσιο, όχι μηνιαίο. Πολύ χονδρικά, αυτό σημαίνει πως θα έχεις ετήσια επιστροφή (όχι μηνιαία) 11.35€.

 19. Καλησπερα sterg.
  Με τα χρηματα που ειναι σε κατασταση -in recovery και με τους loan originator που εχει ανασταλεί η λειτουργία τους σε Primary and Secondary Markets τι γίνεται;
  Εγω εχω τρεις loan originator σε 3 δανεια και δεν ξερω τι θα συμβεί…

 20. Καλησπέρα sterg. Αρχικά το άρθρο είναι εξαιρετικό μου όπως άλλωστε και όλες σου οι δουλειές. Ετσι είμαι πολύ κοντά στο να επενδύσω στην πλατφόρμα mintos αλλά εχω μια απορία. Λες πως το ετήσιο καθαρό επιτόκιο είναι γύρω στο 11%. Εσύ πως έχεις όμως κέρδος 171€ στις 8 μήνες με 540€ επένδυση που ισοδυναμεί με το 30%. Περιμένω την απάντηση σου και ξεκινώ..

  • Γεια σου Χρήστο,

   χαίρομαι που βρίσκεις value στα άρθρα μου και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που έχω πετύχει με τα δάνεια που έχω επενδύσει τα τελευταία 2.5 χρόνια είναι 11%.
   Σχετικά με το ποσό επένδυσης: δεν παρέμεινα στα 540€ είναι η αλήθεια.
   Τους πρώτους μήνες έκανα συχνές μικρές καταθέσεις και είχα φτάσει μέχρι τα 2.000€ κάποια στιγμή. Θα προσπαθήσω, μόλις βρω λίγο χρόνο, να τα βάλω σε κάποιον πίνακα για να είναι πιο ξεκάθαρα.

   Ελπίζω να βοήθησα κάπως.

 21. Ευχααριστουμε πολυ για τα τοσο ωραια αρθρα σου. Εχω ενα τελειως τεχνικο θεμα sto verification και ειπα να σε ρωτησω μηπως το αντιμετωπισες και εσυ. Οταν ξεκινσαω τη διαδικασια με τη καμερα μου σταματαει και μου βγαζει μηνυμα We are unable to record video on this device, και στο κινητο και στο λαπτοπ.

  Ευχαριστω εκ των προτερων αν εχεις καποια βοηθεια

  • Γεια σου George,

   φαντάζομαι ότι είναι τεχνικό το θέμα. Προσπάθησε να δώσεις access στην εφαρμογή της κάμερας όταν στο ζητάει.

   • Ευχαριστω για την απαντηση, εκανα τη διαδικασια απο την εφαρμογη του κινητου και ολα καλα.
    Εχω μια ερωτηση, αναφορικα με τον τροπο που κανεις καταθεση. Μεσω μεταφορας σε τραπεζα του εξωτερικου, τα εξοδα ειναι αρκετα. Εχεις να μοιραστεις την εμπειρια σου; κανεις κατι διαφορετικό;

    • Έχω κάνει καταθέσεις μέσω 2 τραπεζών: Revolut & Πειραιώς
     Η Revolut δεν χρεώνει κάποια προμήθεια για αποστολή εμβάσματος ενώ η Πειραιώς χρεώνει 1€ προμήθεια για εμβάσματα εξωτερικού.

     Η αλήθεια είναι πως έχω να κάνω κατάθεση αρκετό καιρό οπότε δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι.

 22. Καλησπέρα, sterg αν θέλεις κάνε ένα update με τα χρήματα που έχεις pending payment και in recovery αν έχεις.
  Επίσης, σε ποιους LOs έχεις χρήματα αυτήν την στιγμή;

  • Καλημέρα Γιώργο,

   Όπως και οι περισσότεροι θεωρώ, δυστυχώς, έχω και εγώ.
   Αυτή τη στιγμή:
   Pending Payments: € 15.68
   In Recovery: € 179.28

   Προσπαθώ να διαφοροποιήσω τα χρήματα σε αρκετούς LOs και αυτή τη στιγμή είναι 32. Είμαι αρκετά exposed σε έναν (Sundance) και θα προσπαθήσω να το αλλάξω μελλοντικά.

   Μόλις βρω λίγο χρόνο, θα τα περάσω και στο άρθρο.

 23. Μιλτιάδης Πλαγιαννάκος Reply

  Καλησπέρα Sterg! Αρχικά συγχαρητήρια για τα άρθρα σου. Είναι αρκετά σαφή, κατανοητά και διαφωτιστικά!

  Όσο αφορά την Mintos ξεκίνησα και εγώ να επενδύω σε αυτή πριν 2 μήνες περίπου.. Έκανα μια μικρή κατάθεση (της τάξεως των 250) για να δω σε πρώτη φάση αν ”δουλέυει”. Από ό,τι βλέπω είναι όλα εντάξει. Το μόνο πρόβλημα, είναι πως έχω ”χαθεί” λίγο μς όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία. Δυσκολεύομαι να υπολογισω το καθαρό κέρδος που θα είχα από κάθε τόκο γιατί από ό,τι καταλαβαίνω παίζουν πολλοί παράγοντες (πόσο είναι το ποσό που βάζεις, το δάνειο γενικά, πόσοι είναι οι ”μέτοχοι” κτλ). Μέχρι τώρα έχω βγάλει 1,50 ευρω, αλλά είναι αρχή ακόμη. Θα το ανεβάσω στο μέλλον το ποσό της κατάθεσης για να έχω καλύτερες ”αποδόσεις”. Σκέφτομαι πχ να το πάω με κατάθεση στα 600, με το πιο πολυ να είναι στα 1000 (όταν αντιληφθώ καλύτερα το ”παιχνίδι”)

  Όοσ αφορά το P2P γενικά θεωρώ είναι καλή ιδέα. Με το Ayto Invest μιλάμε ΚΑΘΑΡΑ για παθητικό εισόδημα.

  • Γεια σου Μιλτιάδη και ευχαριστώ για το σχόλιο σου,

   Δώστου λίγο χρόνο να αρχίσουν να αποπληρώνονται τα δάνεια που έχεις επενδύσει on the regular και θα δεις πιο ολοκληρωμένα τι θα αρχίσει να σου αποφέρει.
   Προτείνω να μην βάλεις ακόμα περισσότερα χρήματα μέχρι να εξοικειωθείς πλήρως με την πλατφόρμα και το πως δουλεύει.
   Εάν μπορώ να βοηθήσω κάπως, μη διστάσεις!

 24. Σε μια αναζήτηση στο https://www.trustpilot.com για την mintos τα reviews είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Άλλαξε κάτι? Άν άλλαξε καλό θα ταν να το ξέρουμε να την αποφύγουμε

  Reviews 1,484

  Excellent 62%
  Great 13%
  Average 4%
  Poor 5%
  Bad 16%

 25. Νικόλας Reply

  καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω , μήπως γνωρίζεις την MOGO , παρότι ακολουθησα της δικες σου στρατηγικες , είδα οτι το 80 το κεφαλαιο μου το δανείστηκε η Mogo, παρόλο που εχω βάλει διαφοροποιήση σε όλους… Ευχαριστώ.

 26. Καλημέρα Στέργιο,συγχαρητήρια για την απλή και προσιτή σε όλους προσέγγιση του κόσμου των επενδύσεων.Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι τόκοι που εισπράττονται από τους επενδυτές σε τέτοιου είδους πλατφόρμες δηλώνονται και φορολογούνται.Θεωρείται γενικά νόμιμη με βάση την ελληνική νομοθεσία απόκτηση εισοδήματος? Επίσης πόσο “έξυπνη” επενδυτικά θεωρείς μια κίνηση δανεισμού ενός ποσού της τάξεως των 2000 ευρώ από τράπεζα και επένδυσης του σε αυτήν την πλατφόρμα? (Εφόσον φυσικά υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου αν κάτι πάει στραβά.)

  • Γεια σου Ελένη και με συγχωρείς για την αργοπορία,

   Οι τόκοι πρέπει να δηλώνονται και φορολογούνται κανονικά. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση παράνομη από την ελληνική νομοθεσία, είναι, όμως, 100% φορολογήσιμη.
   Καλό θα ήταν να ρωτήσεις κάποιον πιο ειδικό σε θέματα φορολόγησης όπως ένας λογιστής.

 27. Γρηγόρης Reply

  Καλημέρα Sterg,
  Βλέπω ότι δεν έχεις έσοδα από “campaign rewards”. Εγώ γράφτηκα από το link σου και επένδυσα πάνω από 10.000 ευρώ το φθινόπωρο του 2019. Πήρα bonus 126 ευρώ από τους πρώτους 3 μήνες μου.
  Ελπίζω να σου έδωσαν αυτά που έπρεπε.

 28. Γεια σου Sterg,

  Προσπαθώντας να κάνω τα πρώτα μου βήματα με μία μικρή επένδυση αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα: Η πλατφόρμα δεν δέχεται την ελληνική ταυτότητα ως μέσο ταυτοποίησης. Πως προχώρησες εσύ ή άλλοι για να το αντιμετωπίσεις;

  • Γεια σου Νίκο,

   Έχω διαβατήριο οπότε χρησιμοποιώ πάντα αυτό γιατί κάνει τα verifications πολύ πιο γρήγορα.
   Η Mintos δέχεται ταυτότητες από κατοίκους της Ε.Ε. ως μέσο ταυτοποίησης αλλά θεωρώ σχεδόν βέβαια πως θα πρέπει να είναι με λατινικούς χαρακτήρες για να στην αναγνωρίσουν.
   Μήπως είναι παλαιού τύπου; Σου βγάζει κάποιο μήνυμα;

 29. kalispera sterg,polu endiaferon to ar8ro sou mia platforma me idietera pragmata poy mporei kapoios na kanei kai na exei sto mellon ena pa8htiko eisidhma.exw ksekinhsei kai to 8ema mou exei kollhsei sto 8ema tis taytopoihsh kai ekei pou bgazw thn foto apo thn tautothta mou kai meta to proswpo moy me thn taytothta moy bgasei ayto ayto to error sthn deuterh epiloggh kai den me afhnei na proxwrhsw.kamia simboylh ti mporw na kanw?

  • Γεια σου Ιωάννη,

   καλή αρχή εύχομαι, και με προσοχή!
   Δυστυχώς δεν μπορώ να γνωρίζω τι φταίει στο θέμα ταυτοποίηση του εγγράφου σου.
   Πάντως αν η ταυτότητα ειναι με ελληνικούς χαρακτήρες, δεν θα στην περάσουν.

 30. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
  ΕΡΩΤΗΣΗ
  ΕΦΟΣΟΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΔΙΕΥΘΗΝΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ;;
  ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΡΕΒΟΛΟΥΤ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ Η ΜΙΝΤΟΣ ΤΗ ΔΕΧΕΤΕ;;
  ΦΑΙΝΟΝΤΕ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ;;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Καλημέρα,

   Δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσεις ελληνική τράπεζα για αποστολή χρημάτων στην Mintos.
   Έχω στείλει και λάβει χρήματα στο παρελθόν σε N26.

 31. Δημήτρης Reply

  Καλησπέρα Στέργιο

  Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί έχω δει σε κάποια άλλα άρθρα στο παρελθόν που είχες επενδύσει και σε κάποιες άλλες επενδυτικές πλατφόρμες πώς πήγε η όλη φάση ; Πιο συγκεκριμένα για την peerberry φαντάζομαι θα σταμάτησες να επενδύεις λόγω του κόβιντ παρόλα αυτα μέχρι και την τελευταία στιγμή που είχες επενδύσει πώς ήταν η πλατφόρμα ; to buyback guarantee ήταν κομπλέ ; καθυστερούσαν τα δάνεια και γενικά θα ήθελα τη γνώμη σου για peerberry αλλά και για την mintos μιας και φαντάζομαι οτι σε 2 μιση χρονια θα σου έχει τύχει να καθυστερήσουν κάποια δάνεια το buyback guarantee έγινε ή ακόμη περιμένεις ;
  Ευχαριστώ για το χρόνο σου !

  • Γεια σου Δημήτρη και sorry για την αργοπορία,

   Σχετικά με την PeerBerry, είχα κάποιες καθυστερήσεις όσον αφορά τις αναλήψεις χρημάτων όταν θέλησα να τραβήξω κεφάλαια (κατά την περίοδο του covid-19 boom) οι οποίες με είχαν αγχώσει αρκετά. Θεώρησα ότι είναι σημάδι scam. Τελικά, όμως, όλα ήταν οκ και τα χρήματα έφτασαν κανονικά στον λογαριασμό μου.

   Σχετικά με την Mintos, το BuyBack Guarantee δούλευε πάντοτε όσο καθυστερημένα και να είναι τα δάνεια. Υπάρχει ένα μέρος του αρχικού κεφαλαίου το οποίο θεωρώ χαμένο καθώς μερικοί Loan Originators “βάρεσαν κανόνι”. Θεωρητικά η Mintos κάνει προσπάθειες να πάρει ό,τι μπορεί αλλά εγώ τα θεωρώ χαμένα.

   Θα ενημερώσω το άρθρο κάποια στιγμή.

 32. Καλησπέρα,

  Πολύ ενδιαφέροντα τα άρθρα σου. Όπως είπες έφτασες να επενδύεις μέχρι 2000 ευρώ στο p2p lending. Υπάρχει κάποιος λόγος που σε αποθαρρυνεί από το να επενδύσεις περισσότερα μια που όπως λες είναι μια επένδυση έντασης κεφαλαίου;

  Ευχαριστώ

  • Γεια σου Γιώργο και σε ευχαριστώ για το σχόλιο και τον χρόνο σου,

   Ναι, απο-επένδυσα κάποια από τα επενδεδυμένα κεφάλαια σ P2P δάνεια και τα πέρασα σε ETF Assets. Αν θες να μάθεις περισσότερα τσέκαρε εδώ και εδώ.

   Ο λόγος είναι, κυρίως, η απουσία regulation από το όλο industry το οποίο οδηγεί σε πολλά Scams (βλέπε Grupeer & Kuetzal).

 33. Γιαννης Τ Reply

  Καλησπέρα και ευχαριστώ παρά πολύ για όλες τις πληροφορίες που παρέχεις. Θέλω να ξεκινήσω να επενδύω τα χρήματα μου προσθέτοντας χρήματα στις επενδύσεις με μικρά ποσα μήνα – μήνα με μακροχρόνιο σκοπό . Το πρόβλημα μου είναι ότι τα χρήματα που βγάζω είναι μαύρα. Τι πρέπει να κάνω ώστε να μην έχω θέματα με την φορολογία;; Και γενικά σε αυτή τη περίπτωση ξέρεις τι συμβαίνει ;;

  • Γεια σου Γιαννη,

   Thanks για το σχόλιο!
   Καταρχάς, συγχαρητήρια. Το πλάνο που θέλεις να ξεκινήσεις με τις σταδιακές και consistent επενδύσεις μικρών ποσών είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας.
   Σχετικά με την επένδυση μαύρων χρημάτων, το καλύτερο θα είναι να μιλήσεις με κάποιον λογιστή. Θεωρώ πως το πρόβλημα που θα έχεις θα είναι τη στιγμή που θα θελήσεις να ρευστοποιήσεις κάποιο σημαντικό ποσό από αυτές και να το στείλεις στην τράπεζα σου. Θα πρέπει να αποδείξεις από που προήλθαν αυτά τα χρήματα στην εφορία.
   Όπως και να έχει, δεν είμαι ο κατάλληλος να σου απαντήσει.

 34. Ioanna Galanaki Reply

  Εδώ και μελέτες προσπαθώ να κάνω verify το λογαριασμό μου και αντιμετωπίζω θέμα με την ταυτότητα, δεν την αναγνωρίζει 🙁 έχω στείλει και email αλλά δεν έχω λάβει απάντηση .. γνωρίζει κάποιος εάν έχουν τεχνικό θέμα η όχι ; Τι απλό μπορώ να κάνω για να προχωρήσω ;

 35. Καλημέρα. Πήρα το ερέθισμα μέσα από βίντεο στο τικ τοκ και αναζητώντας περισσότερα πέτυχα τα άρθρα σου. Μια ερώτηση αρχικά είναι αν μπορούμε να σε βρούμε κάπου για περισσότερες πληροφορίες…
  Σε μια σημερινή αναζήτηση είδα πως τα επιτόκια από τις 3 πλατφόρμες που αναφέρεις έχουν αντιστραφεί ως εξής:
  CrowdEstate 14.83%
  EstateGuru 11.33%
  Mintos 10.38%
  Γνωρίζεις νεότερα για τις νέες τιμές; Μήπως όντως είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο;
  Ευχαριστώ…

  • Καλημέρα Νίκο,

   Τα επιτόκια δεν είναι κάτι σταθερό αλλά αφορούν μέσους όρους των επιμέρους επιτοκίων των δανείων που προσφέρουν οι πλατφόρμες. Οπότε, μην στέκεσαι απλά στους αριθμούς που προμοτάρει η πλατφόρμα σαν “κράχτες”.

   Δεν θεωρώ ότι η λέξη “ευκαιρία” είναι κατάλληλη καθώς ο όρος εμπεριέχει πολλά συνεπακόλουθα μέσα του και μου βγάζει αρκετά “scammy”.
   Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κατανοήσεις το P2P Lending ως επενδυτικό μέσο, να δεις τα αρνητικά και τα θετικά και, στην συνέχεια, πόσο αυτά “matchαρουν” με το δικό σου επενδυτικό προφίλ ρίσκου.
   Ρίξε μια ματιά στα βήματα του οδηγού επενδύσεων για αρχαρίους, νομίζω θα πάρεις κάποιο value.

 36. Καλημέρα. Διάβασα όλο τον οδηγό και τα σχόλια. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, αν αυτές οι πλατφόρμες σου δίνουν statement έτσι ώστε, σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, να μπορέσεις να αποδείξεις από που προήλθαν τα κέρδη από τόκους που δηλώνεις στα αντίστοιχα πεδία της φορολογικής δήλωσης.

  • Γεια σου φίλε μου. Ναι, μπορείς να κατεβάσεις κανονικά το statement ώστε να δηλώσεις και τα αντίστοιχα έσοδα για να είσαι οκ με τη φορολογία σου.

 37. Καλησπερα η mintos δεχεται ελληνικες ταυτοτητες?

 38. Καλησπερα sterg μια ερώτηση εγώ επενδύω μέχρι τώρα στην peerberry αλλά θέλω να επεκταθώ μαι σε δεύτερη πλατφόρμα προτείνεις ακόμα την mintos η να ψάξω για άλλη ;…το λέω γιατί έχει μεγάλο όγκο δανείων και θα δουλεύει εύκολα το auto invest ! Θα εκτιμούσα ένα βίντεο η μια ενημέρωση με το πως πάει η επένδυση σου τώρα στην mintos γιατί βλέπω διαφορά αρνητικά σχολεία στο trust pilot!
  Μπράβο για την προσπάθεια σου και πάλι

Write A Comment