Μη κατηγοριοποιημένο

Συνέντευξη στην N26: “Η Γερμανική Ψηφιακή Τράπεζα στην Ελλάδα”


Η N26 είναι μια από τις πιο γνωστές και ευρέως διαδεδομένες ψηφιακές τράπεζες στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια επίσημη Γερμανική τράπεζα (διαθέτει banking license) η οποία ιδρύθηκε το 2013 στο Βερολίνο και σήμερα μετράει περισσότερους από 5 εκατομμύρια πελάτες σε 25 Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις Η.Π.Α.

Παρέχει ένα γερμανικό τραπεζικό λογαριασμο (IBAN) και μια χρεωστική κάρτα Mastercard σε όλους τους πελάτες της χωρίς καμία χρέωση.

Τέλος, η πρόσβαση σε όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες της N26 γίνεται αποκλειστικά μέσα από το κινητό σου τηλέφωνο χωρίς την απαίτηση της φυσικής παρουσίας σου σε κάποιο κατάστημα.
Και να ήθελες, δεν υπάρχουν!


N26 Τράπεζα στην Ελλάδα: Ο Απόλυτος Οδηγός [2020]

Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για την N26, μπορείς να διαβάσεις ένα αναλυτικό άρθρο που έχω γράψει για την τράπεζα όπου θα λύσεις όλες σου τις απορίες:


Όντας πελάτης της τράπεζας αρκετό καιρό τώρα και έχοντας γράψει τον παραπάνω αναλυτικό οδηγό θέλησα να πάω αυτή τη σχέση ένα βήμα παρακάτω.

Προσέγγισα, λοιπόν, την εταιρεία και μίλησα με τον Λιθουανό Sarunas Legeckas, Γενικό Διευθυντή European Expansion Markets και υπεύθυνο για 18 βασικές ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και ρώτησα μερικά πραγματάκια.

Διάβασε τι μου απάντησε σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το MoneyMinority και την αφεντιά μου:


Λαμβάνω feedback από αναγνώστες ότι δεν έχουν κατανοήσει τι ακριβώς είναι η N26.
Είναι μια κανονική τράπεζα; Είναι απλά μια υπηρεσία;
Τι είστε τέλος πάντων;

Η N26 αποτελεί μία fully licensed τράπεζα που έχει επαναπροσδιορίσει την τραπεζική μέσω smartphone, κάνοντας την απλή, γρήγορη και βολική.

Όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο και χωρίς καθόλου χαρτί. Η mobile banking εφαρμογή μας απαντά στις αναπτυσσόμενες ανάγκες των σημερινών καταναλωτών σε μια ψηφιακή οικονομία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως είμαστε μία πλήρως αδειοδοτημένη τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2016, πράγμα που μας επιτρέπει να παρέχουμε μια πιο περιεκτική τραπεζική εμπειρία στους πελάτες μας.

Το άνοιγμα ενός λογαριασμού στην N26 δε χρειάζεται καθόλου χαρτούρα και πραγματοποιείται εύκολα μέσω ενός smartphone εντός λίγων λεπτών. Οι πελάτες μας μπορούν να παρακολουθούν τα έξοδά τους σε πραγματικό χρόνο και να οργανώνουν τα οικονομικά τους με λίγες μόνο κινήσεις.

Πιστεύουμε πως η N26 είναι πιο κοντά στους πελάτες της από τους παραδοσιακούς παίκτες γιατί, μετατρέποντας τη συνολική τραπεζική εμπειρία σε πιο ευέλικτη και κατάλληλη για το smartphone, προσφέρουμε στον κόσμο περισσότερο έλεγχο πάνω στα οικονομικά του.

Οι πελάτες μας χρησιμοποιούν την εφαρμογή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διαμοιράσουν και να μεταφέρουν χρήματα απρόσκοπτα, ενώ η εφαρμογή τους επιτρέπει να παίρνουν γρηγορότερες αποφάσεις που αντανακλούν τις καθημερινές τους οικονομικές ανάγκες. Οι πελάτες μας μπορούν επίσης να έρθουν εύκολα σε επαφή μαζί μας μέσω ψηφιακών καναλιών όπως το chat, όπου ο μέσος χρόνος απόκρισης είναι εντός 30 δευτερολέπτων.

Ουσιαστικά, στην N26 κάνουμε απλή την τραπεζική με έναν ευέλικτο λογαριασμό ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των πελατών μας. 


Άνοιξε έναν Δωρεάν Τραπεζικό Λογαριασμό στην N26

Μπορείς να ανοίξεις έναν δωρεάν λογαριασμό στην τράπεζα της N26 από το κινητό σου μέσα μερικά λεπτά:


Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της n26 σε σχέση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή; (βλέπε Revolut, Monese κτλ).
Γιατί να επιλέξει κάποιος την N26;

Σε αντίθεση με τους ψηφιακούς μας ανταγωνιστές στην Ελλάδα, η N26 αποτελεί μία πλήρως αδειοδοτημένη τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2016. Αυτό σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε μία πλήρη ψηφιακή τραπεζική λύση, όχι μόνο ένα εργαλείο πληρωμών.


Ένα εξαιρετικό addition για το user experience θα ήταν η δυνατότητα για άμεσο Top up του λογαριασμού μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό; Είναι κάτι το οποίο δουλεύετε;

Αυτό είναι σίγουρα κάτι στο οποίο δουλεύουμε αυτή τη στιγμή και οι πελάτες μας θα δουν τα οφέλη του πολύ σύντομα.


Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας, όσον αφορά το προϊόν; Τι έχουμε να περιμένουμε;

Κοιτώντας στο 2020, θέλουμε να συνεχίσουμε να φέρνουμε μεγαλύτερο βάθος όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα. Πρόσφατα λανσάραμε τα πολυαναμενόμενα premium προϊόντα μας, N26 You και N26 Metal, όπως και το premium business προϊόν N26 Business You στην Ελληνική αγορά. Επιπλέον, λανσάραμε την υπηρεσία Shared Spaces, μέσω της οποίας συνεχίζουμε να υλοποιούμε νέες καινοτομίες, και παρουσιάσαμε ένα πλήρως επανασχεδιασμένο version της εφαρμογής μας που έκανε την πλοήγηση και τη συνολική τραπεζική εμπειρία ακόμα πιο ομαλή, εύκολη και απρόσκοπτη.

Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε περισσότερους Έλληνες πελάτες φέτος και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε περισσότερα καινοτόμα τραπεζικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να ζουν και να ελέγχουν τα τραπεζικά τους με το δικό τους τρόπο.


Η ελληνική αγορά δείχνει πως αρχίζει πολύ δειλά να δείχνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ψηφιακή τραπεζική.
Έχετε κάποια νούμερα όσον αφορά το Digital Banking Penetration στην Ελληνική αγορά;

Δυστυχώς δεν μοιραζόμαστε νούμερα για τους πελάτες μας σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, μπορούμε να μοιραστούμε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά:

 • Η βάση πελατών της N26 στην Ελλάδα διπλασιάστηκε μέσα στο 2019, με αύξηση της τάξεως του 100.32%.
 • Η ανάπτυξη της γυναικείας πελατειακής μας βάση ξεπέρασε την αντρική κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Ο αριθμός των γυναικών πελατών μας αναπτύχθηκε κατά 119.10% στο 2019, σε σύγκριση με την ανάπτυξη του 96.61% για τους άντρες πελάτες μας.
 • Στις ηλικίες 18-24 παρατηρήσαμε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα.
 • Η ανάπτυξη αυτής της ηλικιακής ομάδας τριπλασιάστηκε μέσα στο 2019 (250.97% ανάπτυξη).
 • Η δεύτερη πιο αναπτυσσόμενη ηλικιακή ομάδα ήταν οι ηλικίες 25-29 (116.84%), ύστερα οι ηλικίες 30-34 (90.49%) και είναι πολύ ενδιαφέρον πως η ηλικιακή ομάδα που ακολούθησε ήταν οι ηλικίες 60-64 (89.89%).
 • Στην Ελλάδα, το 70% της πελατειακής μας βάσης είναι πάνω από 30 χρονών. Για την ακρίβεια, οι ηλικίες 35-39 αποτελούν τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα της βάσης πελατών μας και ακολουθούν οι ηλικίες 30-34. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία πελάτης μας είναι στα 90s!

Δημιούργησε έναν Δωρεάν Τραπεζικό Λογαριασμό στην N26

Μάθε περισσότερα για την N26 από τον πιο πλήρη οδηγό της Γερμανικής τράπεζας στα Ελληνικά:


Ποιος είναι ο γενικότερος στόχος σας και πόσο κοντά είστε σε αυτόν;

Έχουμε έναν συνολικό στόχο σαν εταιρεία να φτάσουμε τους 100 εκατομμύρια πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Ιανουάριο ανακοινώσαμε πως φτάσαμε τους 5 εκατομμύρια πελάτες μέσα σε 5 χρόνια από το λανσάρισμα του προϊόντος μας.


Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο timeline της πορείας της N26 στη Ελληνική αγορά;

Η N26 πραγματοποίησε ένα soft launch στην Ελλάδα το 2017, και αξιοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια μαζεύοντας πληροφορίες και προσπαθώντας να κατανοήσουμε τους Έλληνες πελάτες και τον τραπεζικό τομέα της χώρας. 

Το 2019, εντάχθηκα (Sarunas Legeckas) στην N26 ως General Manager of Greater Europe – ενός region με 18 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – με σκοπό να ηγηθώ της ανάπτυξης της N26 στην Ελλάδα και ως αποτέλεσμα να προσφέρουμε μία ανώτερη τραπεζική εμπειρία στους Έλληνες πελάτες.

Λανσάραμε τα premium προϊόντα μας στο τέλος του 2019 και μέσα στο 2020 προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη χρήση τους από τους Έλληνες πελάτες. 

Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα το 2020, καθώς παρατηρούμε μια τεράστια ζήτηση από τους Έλληνες πελάτες για καλύτερα τραπεζικά προϊόντα.


Υπάρχουν γραφεία στην Ελλάδα; Αν όχι, υπάρχει τέτοιο πλάνο;

Διαχειριζόμαστε τη λειτουργία της N26 στην Ελλάδα από το Βερολίνο, όπως κάνουμε και για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές μας αγορές. Λειτουργούμε κατά αυτόν τον τρόπο ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα την αποδοτικότητά μας και να παραμένουμε εστιασμένοι στο στόχο μας – να γίνουμε η πρώτη πλήρως ψηφιακή τράπεζα που ο κόσμος θα αγαπά να χρησιμοποιεί. Όμως, έχουμε παρουσία στην Ελλάδα με διάφορους τρόπους και οι στρατηγικές μας είναι ενημερωμένες από τις τοπικές γνώσεις και την εξειδίκευση των εργαζομένων μας.

Έως σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά και ψηφιακά, scalable business models όπως το δικό μας, μας δίνουν το πλεονέκτημα να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας από τα κεντρικά γραφεία μας στο Βερολίνο και τα τεχνολογικά μας γραφεία στη Βαρκελώνη και τη Βιέννη.


Όντας επαγγελματίας στον χώρο του ψηφιακού marketing, θα ήθελα να μάθω περισσότερα για την digital στρατηγική σας. Πως προσεγγίζετε νέους πελάτες και ποια είναι τα βασικά κανάλια μέσα από τα οποία το καταφέρνετε;

Πετυχαίνουμε την αύξηση της πελατειακής μας βάσης μέσω μίας πληθώρας καναλιών, όπως οι Δημόσιες Σχέσεις, αλλά και το online και offline marketing. Είναι όμως κάποιοι βασικοί μοχλοί που βοηθούν ιδιαίτερα:

 • Οι πελάτες έχουν μια αυξανόμενη απογοήτευση για τις παραδοσιακές τράπεζες
 • Οι πελάτες βλέπουν την N26 ως μία εναλλακτική και μπορούν να μας εμπιστευτούν καθώς έχουμε τραπεζική άδεια
 • Εστιάζουμε στην καινοτομία και σε πελατοκεντρικές υπηρεσίες
 • Το Friend and Family referral, αποτελεί το πιο ισχυρό κανάλι μας για νέους πελάτες
 • Όταν οι πελάτες μας έχουν εγγραφεί, θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινότητα με την οικογένεια και τους φίλους τους – κάτι που αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να απολαύσεις την τραπεζική εμπειρία της N26, σύμφωνα με τους τύπους των προϊόντων και των χαρακτηριστικών που προσφέρουμε.

Πως σου φάνηκε;

Γράψε μου τη γνώμη σου στα σχόλια.

Σ.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

1 Comment

 1. Καταπληκτική συνέντευξη με στοχεύμενες ερωτήσεις που δίνουν ένα plus για να πάρει κάποιος την απόφαση να εντάξει την N26 στα καθημερινά του εργαλεία

Write A Comment