Οικονομική Παιδεία

Τι Είναι το Χρήμα; (με απλά λόγια)

Ενώ η ερώτηση “Τι είναι Χρήμα” αφορά ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει τους πάντες, τείνει να απασχολεί ελάχιστους

Πόσοι από εσάς ή τους φίλους σας γνωρίζουν τι πραγματικά είναι το χρήμα και, αν όχι, πόσοι από εσάς το έχουν, έστω, αναρωτηθεί;

Εάν κάναμε την αρχική ερώτηση σε έναν Ευρωπαίο, θα μας έδινε την παρακάτω απάντηση:

Τι είναι το χρήμα;

Αυτό το, φαινομενικά, “άχρηστο” κομμάτι χαρτιού μπορεί να σου προσφέρει ένα ικανοποιητικό γεύμα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Από την άλλη, για έναν μη-Ευρωπαίο αποτελεί μονάχα ένα κομμάτι χαρτί το οποίο γράφει τον αριθμό 20, απεικονίζει μερικά παράθυρα και γέφυρες και έχει όμορφα φανταχτερά χρώματα. 

Ώπα, για κάτσε… Άρα, τι είναι το χρήμα;

Πώς κάτι το οποίο δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες σε ένα μέρος του κόσμου να αποτελεί ένα απλό κομμάτι χαρτί σε ένα άλλο μέρος του κόσμου;

Είναι κάποιο προϊόν, μια υπηρεσία ή ένα περιουσιακό στοιχείο; Ποιος το δημιουργεί, τι απεικονίζει και ποιος ο ρόλος του σε μια οικονομία;

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στο τι είναι το χρήμα και πως αυτό συνδέεται με την έννοια της αξίας.

Στην συνέχεια, θα μιλήσουμε για 3 βασικές λειτουργίες που εξυπηρετεί το χρήμα αλλά και τα 6 χαρακτηριστικά που καθιστούν ένα υλικό ως καλό χρήμα.

Τέλος, θα δούμε ποια ήταν κάποια από τα πιο δημοφιλή υλικά πάνω στα οποία αντικατοπτρίστηκε το χρήμα και θα κάνουμε μία σύγκριση ανάμεσα στο Ευρώ, το Bitcoin, τον χρυσό και τα κοχύλια και κατά πόσο ήταν αποδοτικά ως χρήματα.

Καλό θα ήταν, πριν προχωρήσεις στην ανάγνωση του παρακάτω άρθρου, να διαβάσεις πρώτα την ιστορική πορεία του χρήματος ανά τους αιώνες. Θα σου δώσεις τις απαραίτητες βάσεις ώστε να μπορέσεις να κατανοήσεις ακόμα καλύτερα αυτά που ακολουθούν.

Βάλε καφεδάκι και πάμε!

Περιεχόμενα Άρθρου:

.

Τι Αξία έχει το Χρήμα;

Τι Αξία έχει το Χρήμα;

Πριν περάσουμε στο χρήμα, είναι προαπαιτούμενο να κατανοήσουμε την έννοια της αξίας.

Σχεδόν κάθε ανθρώπινη πράξη έχει ως απώτερο σκοπό την παραγωγή αξίας.

Ως αξία μπορούμε να θεωρήσουμε τη χρησιμότητα και την ωφελιμότητα που προσφέρει η χρήση ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας σε κάποιον και, κατ’επέκταση, σε μια κοινωνία. 

Εάν πεινάω, ένα κομμάτι ψωμί είναι ωφέλιμο για εμένα καθώς θα με βοηθήσει να ηρεμήσω την πείνα μου. Η αξία αυτού του ψωμιού προέρχεται από τη χρήση του ως τρόφιμο αλλά και την ιδιότητα του να με χορταίνει.

Ένας φούρναρης, λοιπόν, παράγει αξία για την κοινωνία μέσω της παραγωγής άρτου.

Εάν χαλάσουν τα παπούτσια μου, ένας υποδηματοποιός θα με βοηθήσει επιδιορθώνοντας τα. Η αξία της εργασίας του υποδηματοποιού πηγάζει από το γεγονός ότι μου προσφέρει ξανά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω τα χαλασμένα μου παπούτσια.

Ένας υποδηματοποιός παράγει αξία διορθώνοντας και κατασκευάζοντας παπούτσια άλλων ανθρώπων.

Το χρήμα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την απεικόνιση αυτής της αξίας σε μια κοινή νομισματική μονάδα η οποία εκφράζεται στην αγορά μέσω της τιμής.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως το χρήμα και η αξία αποτελούν έννοιες αλληλένδετες.

Αξία → Χρήμα → Τιμή

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι το Χρήμα;

Τι είναι το Χρήμα;

Το χρήμα έχει πολλούς ορισμούς.

Καταρχάς είδαμε, πως το χρήμα δεν αποτελεί κάποιο προϊόν, ένα αγαθό ή μια υπηρεσία αλλά ένα μέσο απεικόνισης της αξίας που εμπεριέχει κάτι σε μια οικονομία.

Άρα:

Ορισμός Α:
Το χρήμα αποτελεί ένα μέσο απεικόνισης της αξίας σε μια οικονομία

Ένα αναψυκτικό κοστίζει $2 στην Νέα Υόρκη, η αλλαγή βρύσης στο μπάνιο σου κοστολογείται στα €60 στην Θεσσαλονίκη ενώ ένα ανδρικό κούρεμα στο Κάιρο θα σου κοστίσει περίπου 88 Αιγυπτιακές Λίρες.

Αντίστοιχα, ένα γουρουνάκι του γάλακτος κόστιζε 3 Δραχμές τον 5ο αιώνα π.Χ. ενώ σήμερα, περίπου €85 όπως αντίστοιχα, ένα λίτρο αμόλυβδη το 2002 κόστιζε 264 δραχμές ενώ σήμερα, κοστίζει €2.

Η αξία όλων των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε μία οικονομία εκφράζεται σε χρήμα και απεικονίζεται μέσω της τιμής τους.


❤️ Sharing is Caring
Μοιράσου αυτό το άρθρο με κάποιον που θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με το Χρήμα. Θα βοηθήσεις αυτόν αλλά και εμένα!


Ορισμός Β:
Το χρήμα αποτελεί το πιο ρευστό περιουσιακό στοιχείο σε μια οικονομία

Ένας από τους βασικούς ρόλους του χρήματος είναι να αποτελεί το πιο ρευστό περιουσιακό στοιχείο σε μια αγορά και να μπορεί να εξαργυρωθεί με οτιδήποτε υπάρχει σε αυτή.

Κοινώς, τα πάντα μετατρέπονται σε χρήμα ενώ το χρήμα μπορεί να μετατραπεί στα πάντα.

Οκ, οκ, εκτός από την αγάπη, εντάξει…

Ένας μηχανικός αυτοκινήτων παράγει αξία επισκευάζοντας αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, η αξία αυτή ρευστοποιείται στο πορτοφόλι του με τη μορφή χρήματος που εισπράτει από τους πελάτες του. Τέλος, χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά μετατρέποντας τα σε αγαθά και υπηρεσίες ώστε να καλύψει τις δικές του ανάγκες.

Όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που κυκλοφορούν σε μια οικονομία μπορούν να μετατραπούν σε χρήμα. Ο κάτοχος του έχει την δυνατότητα να το ανταλλάξει με οτιδήποτε θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει να πετύχει τους στόχους του ή να καλύψει τις ανάγκες του.

Ορισμός Γ:
Το χρήμα αποτελεί ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να μεταφέρεις και να αποθηκεύσεις πλούτο αλλά και χρόνο.

Η αξία που παράγει ένας άνθρωπος μπορεί να μετατραπεί σε χρήμα δίνοντας του την δυνατότητα να την διαφυλάξει μέσα στο χρόνο και να την εξαργυρώσει σε ό,τι θέλει, όποτε το θέλει.

Ένας επιπλοποιός πήγε σήμερα στην εργασία του, παρήγαγε αξία αλλά δεν θέλησε να την εξαργυρώσει άμεσα. Το χρήμα του δίνει την ευκαιρία να μετατρέψει την εργασία του σε κάτι που αποθηκεύεται, να το διαφυλάξει και να το ανταλλάξει, στο μέλλον, με οτιδήποτε θελήσει.

Και άντε για τις καρέκλες και τα έπιπλα. Εάν εσύ παράγεις μήλα δεν μπορείς να διατηρήσεις την αξία της παραγωγής σου σε αυτά διότι, πολύ απλά, σαπίζουν…

↑ Πίσω στην αρχή

Οι 3 Λειτουργίες του Χρήματος

Οι 3 Λειτουργίες του Χρήματος

Αφού είδαμε μερικούς ορισμούς του χρήματος, ήρθε η ώρα να τους εκφράσουμε σε 3 βασικές λειτουργίες που επιτελεί το χρήμα:

1. Αποτελεί ένα κοινώς αποδεκτό μέσο έκφρασης της αξίας

Μας βοηθάει να απεικονίσουμε την αξία κάθε αγαθού ή υπηρεσίας σε μια κοινωνία. Κοινώς, ποσοτικοποιήσουμε την αξία σε μια κοινή νομισματική μονάδα όπως το Ευρώ, το Δολάριο ή τον χρυσό.

2. Αποτελεί ένα κοινώς αποδεκτό μέσο μεταφοράς της αξίας

Μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε αξία από τον έναν στον άλλον και να χρησιμοποιήσουμε το χρήμα ως αντάλλαγμα για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών από άλλους μέσα σε μια οικονομία.

Αποτελεί ένα μέσο πληρωμής το οποίο είναι κοινώς αποδεκτό από όλους.

3. Αποτελεί ένα κοινώς αποδεκτό μέσο αποθήκευσης της αξίας

Μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την αξία που έχουμε παράξει στο παρελθόν σε ρευστή μορφή ώστε να μπορούμε να την εξαργυρώσουμε στο μέλλον, όποτε το θελήσουμε.

🔎 Είναι το παραστατικό χρήμα καλό μέσο αποθήκευσης αξίας;
Εάν θέλεις να μάθεις πόσο καλό μέσο αποθήκευσης αξίας μπορεί να αποτελέσει το παραστατικό χρήμα του σήμερα, διάβασε το άρθρο του MoneyMinority σχετικά με τον Πληθωρισμό.

.

↑ Πίσω στην αρχή

Τα 6 Χαρακτηριστικά του Χρήματος

Τα 6 Χαρακτηριστικά του Χρήματος

Για να μπορέσει ένα υλικό να αναλάβει το ρόλο του χρήματος σε μια οικονομία θα πρέπει να πληροί αποτελεσματικά τα 6 παρακάτω χαρακτηριστικά:

1. Το χρήμα πρέπει να είναι Διαιρετό

Θα πρέπει να μπορεί να διαιρεθεί σε υπομονάδες ώστε να εξυπηρετεί συναλλαγές κάθε μεγέθους.

2. Το χρήμα πρέπει να είναι Φορητό

Θα πρέπει να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα μέσα στον χώρο.

3. Το χρήμα πρέπει να είναι Ανθεκτικό

Θα πρέπει να είναι ανθεκτικό σε φυσική φθορά για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

4. Το χρήμα πρέπει να χαρακτηρίζεται από Ομοιομορφία

Θα πρέπει να έχει μια κοινή ομοιομορφία ώστε να μπορεί να γίνεται εύκολα αντιληπτό και αποδεκτό από όλους μέσα σε μία οικονομία.

5. Το χρήμα πρέπει να είναι Κοινώς Αποδεκτό

Θα πρέπει να είναι ευρέως αποδεκτό ως μέσο ανταλλαγής, αποθήκευσης και μέτρησης από όλους μέσα σε μια οικονομία.

6. Το χρήμα πρέπει να είναι Σπάνιο

Θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από περιορισμένη προσφορά στην οικονομία ώστε να μπορεί να διατηρεί την αξία του και να μην πληθωρίζεται συνεχώς.

↑ Πίσω στην αρχή

Μορφές Χρήματος

⏱️ Γρήγορη ερώτηση: Τι βλέπεις στην παρακάτω εικόνα;

Πέτρες Rai

Εάν απάντησες “κάτι κοτρόνες, ΝΑ!” τότε… Αμ δε!

Ονομάζονται Rai και αποτέλεσαν μία μορφή χρήματος για τους κατοίκους του νησιού Yap του Ειρηνικού Ωκεανού. 

Το περίεργο; Οι πέτρες αυτές ήταν τεράστιες (4 μέτρα & 4 τόνους) ενώ έπρεπε να μεταφερθούν από διπλανά νησιά καθώς το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένες δεν υπήρχε καν στο Yap.

Οι πέτρες δεν άλλαζαν χέρια όταν άλλαζε η ιδιοκτησία τους ενώ ο κάτοχος ήταν γνωστός σε όλους. Όταν η πέτρα περνούσε σε κάποιον άλλο, λάμβανε χώρα μία “εκδήλωση” ώστε η αλλαγή να κοινοποιηθεί σε όλους.

Η αξία τους δεν καθοριζόταν από κάποια κεντρική αρχή αλλά από τους κατοίκους: όσο περισσότερο κόπο και χρόνο απαιτούσε η δημιουργία και η μεταφορά μίας πέτρας Rai, τόσο υψηλότερη η αξία της.

Αδιανόητο, έτσι;

Μορφές Χρήματος

Αυτό που σήμερα θεωρείς ως χρήμα δεν ήταν πάντοτε μερικά ψηφία στον τραπεζικό σου λογαριασμό, χαρτονομίσματα ή κέρματα.

Το χρήμα έχει πάρει διάφορες μορφές μέσα στους αιώνες.

κοχύλια ως χρήμα

Από αλάτι και κοχύλια, μέχρι χρυσός και δολάρια, το μέσο το οποίο αναλάμβανε τον ρόλο του χρήματος άλλαζε συχνά σε μία οικονομία.

Αν αναλογιστούμε ότι ένας από τους βασικούς του ρόλους είναι να εξυπηρετεί ως ένα κοινώς αποδεκτό μέσο αποθήκευσης της αξίας, ίσως, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει είναι η σπανιότητα του υλικού στο οποίο αντικατοπτρίζεται.

Και ενώ, υλικά όπως το αλάτι και τα κοχύλια πληρούσαν κάποια από τα χαρακτηριστικά ενός καλού χρήματος (όπως η φορητότητα και η διαιρετότητα) απέτυχαν στο καλύψουν το πιο βασικό: την σπανιότητα!

Εάν ο καθένας μπορεί να βρει αλάτι και κοχύλια και να τα χρησιμοποιήσει ως χρήμα τότε τα συγκεκριμένα υλικά χάνουν την ιδιότητα τους να διατηρούν αξία μέσα στο χρόνο, άρα αποτυγχάνουν ως χρήμα.

Με την ίδια λογική που δεν θα επέλεγες να ρευστοποιήσεις τον κόπο της εργασίας σου σε μπανάνες διότι δεν αντέχουν στον χρόνο, έτσι δεν θα επέλεγες να την ρευστοποιήσεις σε πέτρες διότι… οι πέτρες βρίσκονται παντού σε αυθονία.

Ιστορικά, τα πολύτιμα μέταλλα έδειξαν να έχουν την ικανότητα να στέκονται αξιοπρεπώς ως χρήμα σε μια οικονομία καθώς κάλυπταν επαρκώς τα 6 χαρακτηριστικά ενός καλού χρήματος.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, νικητής κατάφερε να βγει ο χρυσός λόγω της ιδιαίτερης σπανιότητας του.

Το χαρακτηριστικό αυτό, μαζί με το γεγονός ότι ο χρυσός δεν μπορεί να καταστραφεί ολοκληρωτικά με καμία μέθοδο, τον καθιστούσε το καλύτερο μέσο για να αποθηκεύσει κανείς την αξία που παρήγαγε μέσα στον χρόνο.

Από την άλλη, ο χρυσός είναι ένα βαρύ μέταλλο το οποίο του στοιχίζει αρκετά στο σκορ της φορητότητας. Όσο και να τον διαιρέσεις σε υπομονάδες, η μεταφορά του αποτελεί κάτι δύσκολο, ακριβό και αρκετά ριψοκίνδυνο.

Οι τράπεζες ανακάλυψαν το συγκεκριμένο “κενό” στην χρήση του χρυσού ως χρήμα και προσπάθησαν να το “διορθώσουν” εκδίδοντας χαρτονομίσματα τα οποία “υποστηρίζονταν” από χρυσό.

Μπορείς να παρομοιάσεις ένα τέτοιο χαρτονόμισμα ως μια επιταγή η οποία σου επιτρέπει να εξαργυρώσεις την αντίστοιχη ποσότητα χρυσού σε μια τράπεζα.

Ένα χαρτονόμισμα που είναι “backed up” από χρυσό συνδυάζει την σπανιότητα του μετάλλου (μέσο αποθήκευσης της αξίας) και την φορητότητα της φύσεως ενός χαρτονομίσματος.

Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο μοντέλο έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να εναποθέσουμε την πίστη μας στα τραπεζικά ιδρύματα ότι δεν θα εκδώσουν περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα μπορεί να υποστηρίξει ο χρυσός που έχουν φυλαγμένο στα θησαυροφυλάκια τους.

Και έτσι έγινε…

Ο δεσμός αυτός μεταξύ χρυσού και χαρτονομισμάτων έσπασε μια και καλή το απόγευμα της Κυριακής 15 Αυγούστου το 1971 όταν ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ριτσαρντ Νίξον το ανακοίνωσε στην τηλεόραση.

Πλέον, ο κόσμος δεν μπορούσε να εξαργυρώσει τα χαρτονομίσματα του σε πραγματικό χρυσό πράγμα το οποίο κατέστησε το δολάριο, από απλό χαρτονόμισμα, σε παραστατικό χρήμα.

Το γεγονός αυτό έφερε μαζί του και μια νέα εποχή για το νομισματικό σύστημα του πλανήτη.

Πώς έγινε η μετάβαση:
Το 1933 και έως το 1975 απαγορευόταν στους κατοίκους των Η.Π.Α. να διατηρούν στη κατοχή τους χρυσό.
Με το Executive order 6102, εάν πιανόσουν με μερικά έστω χρυσά νομίσματα (εξαιρώντας μικροποσότητες κοσμημάτων) θα είχες μπλεξίματα με τις αρχές. Στην “γη της ελευθερίας”, λοιπόν, υπήρχε ένα αστραφτερό, κιτρινωπό, εύπλαστο και σπάνιο μέταλλο, προερχόμενο απευθείας από την γη, η κατοχή του οποίου θα μπορούσε να σε στείλει στη φυλακή…
Ο λόγος; Η συγκέντρωση χρυσού από τον απλό κόσμο φρέναρε την ανάπτυξη, καθιστώντας την ύφεση ακόμα πιο βαθιά.
Ο πραγματικός λόγος; Όπως είδαμε, εκείνη την εποχή οι οικονομίες λειτουργούσαν με τον κανόνα του χρυσούκοινώς, η ποσότητα χρήματος στην αγορά ήταν ανάλογη της ποσότητας χρυσού στα θησαυροφυλάκια
Και αν όλος ο χρυσός ήταν στην κατοχή του κράτους, τι το εμπόδισε από το να σπάσει αυτή την αναλογία, αποσυνδέοντας πλήρως τον χρυσό από το χρήμα;
Κρίνοντας από την εξέλιξη της ιστορίας, τίποτα…

📚 Μάθε περισσότερα:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με την Ιστορία του Χρήματος και το πως η ανθρωπότητα μετέβει από την ανταλλακτική οικονομία στο ψηφιακό παραστατικό χρήμα του σήμερα, διάβασε το Άρθρο του MoneyMinority

↑ Πίσω στην αρχή

Σύγκριση διάφορων υλικών ως Χρήμα

Για να γίνουν πιο κατανοητά τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ένα υλικό εξαιρετικό ως χρήμα, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σχετική σύγκριση ανάμεσα σε:

 • Κοχύλια ως χρήμα
 • Ευρώ ως χρήμα
 • Χρυσός ως χρήμα
 • Bitcoin ως χρήμα

Στον παρακάτω πίνακα ακολουθεί η απόδοση του κάθε υλικού σε κάθε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να επιδεικνύει το χρήμα.

ΥλικόΔιαιρετότηταΦορητότηταΑνθεκτικότηταΟμοιομορφίαΣπανιότηταΑποδοχή
ΕυρώΚαλήΚαλήΧαμηλήΜέτριαΧαμηλήΥψηλή
BitcoinΚαλήΚαλήΥψηλήΚαλήΥψηλήΧαμηλή
ΧρυσόςΧαμηλήΚακήΥψηλήΜέτριαΜέτριαΜέτρια
ΚοχύλιαΜέτριαΜέτριαΧαμηλήΜέτριαΧαμηλήΧαμηλή

↑ Πίσω στην αρχή

Επιπλέον Ερωτήσεις σχετικές με το Χρήμα

Σύμφωνα με την Google, οι χρήστες αναζητούν συχνά απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις σχετικά με το χρήμα.

Ας προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε συνοπτικά:

Τι είναι το Μαύρο Χρήμα;

Ως μαύρο χρήμα αναφερόμαστε στο χρήμα το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει της κρατικής φορολογίας ή προέρχεται από παράνομες ενέργειες (όπως ναρκωτικά ή πορνεία).

Εάν, για παράδειγμα, ένας υδραυλικός πουλήσει υπηρεσίες αξίας €100 χωρίς απόδειξη τότε ο Φ.Π.Α. και η φορολογία που θα έπρεπε να αποδώσει στο κράτος καταλήγουν στην τσέπη του.

Εκτός από χαμένα έσοδα για το κράτος, η μαύρη αγορά τείνει να κάνει κακό και στην ίδια την αγορά καθώς οι “μαύροι” επαγγελματίες μπορούν να χαμηλώσουν τις τιμές τους χωρίς να μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους κάνοντας τους “νόμιμους” επιχειρηματίες μη-ανταγωνιστικούς.

Τι είναι το Ξέπλυμα Χρήματος;

Ως ξέπλυμα χρήματος αναφερόμαστε στην διαδικασία της “νομιμοποίησης” χρήματος το οποίο προέκυψε από παράνομες ενέργειες.

Δραστηριότητες όπως η πώληση ναρκωτικών και όπλων είναι παράνομες οπότε όλα τα έσοδα που προκύπτουν από αυτές θεωρούνται μαύρα. Για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για μεγάλες αγορές (όπως ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο) πρέπει να “καθαρίσουν”.

Αυτό γίνεται με διάφορες παράνομες μεθόδους όπως η έκδοση “εικονικών” τιμολογίων.

Τι είναι το Παραστατικό Χρήμα;

Ως παραστατικό χρήμα αναφερόμαστε στο χρήμα το οποίο δεν υποστηρίζεται από αποθεματικό κάποιου άλλου υλικού (όπως ο χρυσός).

Επίσης, το παραστατικό χρήμα ονομάζεται και χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας επειδή επιβάλλεται ως μέσο πληρωμών και εισπράξεων από κάποιο κράτος.

Στα αγγλικά, το παραστατικό χρήμα θα το συναντήσεις ως Fiat Money το οποίο προκύπτει από τη λατινική λέξη “fiat” η οποία σημαίνει “by decree”, δηλαδή “με διάταγμα”.

Το χρήμα που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή (Ευρώ & Δολάριο) αποτελεί παραστατικό.

Τι είναι το Πλαστικό Χρήμα;

Ως πλαστικό χρήμα αναφερόμαστε στην πραγματοποίηση πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Ο λόγος που προκύπτει αυτός ο όρος είναι λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένες το οποίο είναι το πλαστικό.

Τι είναι το Ηλεκτρονικό Χρήμα;

Ως ηλεκτρονικό χρήμα αναφερόμαστε στο χρήμα το οποίο βρίσκεται σε κυκλοφορία αλλά όχι σε φυσική μορφή, δηλαδή σε κέρματα ή χαρτονομίσματα.

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του χρήματος σε κυκλοφορία είναι σε ηλεκτρονική μορφή στα μητρώα των τραπεζών.

↑ Πίσω στην αρχή


Αυτά από εμένα, πως σου φάνηκε;

Όπως ανέφερα και στην αρχή, ενώ το χρήμα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικό θέματα της καθημερινότητας για τους περισσότερους ανθρώπους, λίγοι δείχνουν να κατανοούν τον ρόλο ύπαρξης του και το τι πραγματικά αντιπροσωπεύει.

Ελπίζω να σε βοήθησα να ξεκαθαρίσεις κάποια πράγματα στο μυαλό σου και, αν θέλεις περισσότερη τροφή για σκέψη, ρίξε μια ματιά σε ένα άλλο άρθρο μου όπου αναλύω την ιστορική πορεία του χρήματος μέσα στους αιώνες.

Μέχρι το επόμενο άρθρο, τα λέμε στα σχόλια!

Sterg

.
Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

1 Comment

 1. Καλημέρα Στέργιο!

  Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο. Ανακάλυψα πρόσφατα τη δουλειά σου και μπορώ να πω πως με έχει συναρπάσει!
  Έχω μια ερώτηση σχετικά με το παρόν άρθρο. Αν το χρήμα στις μέρες μας είναι παραστατικό και δεν αντικατοπτρίζει την ποσότητα χρυσού στις τράπεζες, τότε τι εμποδίζει την κάθε χώρα να κόψει ή να εκδώσει όσο χρήμα θέλει;
  Ο πληθωρισμός είναι μια καλή απάντηση, αλλά αφού εμείς καθορίζουμε την τιμή των προϊόντων, τι μας εμποδίζει από το να εκδώσουμε νέο χρήμα κρατώντας τις τιμές σταθερές;

Write A Comment