Το Bitcoin και το Ethereum είναι, ίσως, από τις πρώτες λέξεις που ακούει κάποιος όταν πρωτογνωρίζει τα κρυπτονομίσματα.
Ό,τι είναι η Microsoft και η Google για τον κόσμο της τεχνολογίας είναι το Bitcoin και το Ethereum για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Η μήπως όχι;
Σε αντίθεση με την Microsoft και την Google, οι οποίες παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες στην δραστηριότητα τους, το Bitcoin και το Ethereum αποτελούν εντελώς διαφορετικές οντότητες οι οποίες εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς.
Στο παρόν άρθρο θα μάθεις περισσότερα για τις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο μεγαλύτερων και δημοφιλέστερων κρυπτονομισμάτων, Bitcoin και Ethereum.
Επίσης, θα εξετάσουμε (επιφανειακά) για το ποιο από τα δύο χρησιμοποιεί καλύτερη τεχνολογία και εάν το ένα υπερισχύει έναντι του άλλου.
Πίνακας Περιεχομένων:
- Bitcoin & Ethereum: Τι είναι; [Συνοπτικά]
- Bitcoin vs Ethereum
- Σύνοψη: Ποιος είναι ο νικητής;
- Αγορά BTC & ETH
❤️ Spread the Info
Μοιράσου το άρθρο με κάποιον που πιστεύεις πως θα τον ενδιαφέρει
Τι είναι το Bitcoin & το Ethereum;
Πριν προσπαθήσω να αναλύσω τις διαφορές ανάμεσα τους, ας δούμε συνοπτικά λίγα πράγματα για το καθένα ξεκινώντας από τον παλαιότερο στο δωμάτιο, το Bitcoin.
Σκέψου το Bitcoin ως ένα μέσο αποθήκευσης και ανταλλαγής αξίας.
Ο Νίκος σου αγόρασε ένα φαλάφελ και εσύ, για να τον ξεπληρώσεις αντί να του στείλεις 3 Ευρώ μέσω της Πειραιώς, του στέλνεις 4 Bitcoins.
*Μάλλον θα έφαγες το φαλάφελ σου το μακρικό έτος του 2010
Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει χρηματικές συναλλαγές, μεταφέροντας αξία απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο (peer to peer) χωρίς την χρήση κάποιου μεσάζοντα.
Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή η οποία εκδίδει τα Bitcoins αλλά ούτε και επιμέρους αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για να διεκπεραιώνουν και να επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές.
“To Bitcoin αποτελεί την αποκέντρωση του χρήματος“
Για όλα τα παραπάνω είναι υπεύθυνη η τεχνολογία πίσω από το Bitcoin, το Blockchain.
Μάθε περισσότερα στον παρακάτω οδηγό:
> Bitcoin: Τι είναι και Πως λειτουργεί
Από την άλλη, το Ethereum αποτελεί μια πλατφόρμα (και όχι ένα κρυπτονόμισμα) η οποία σου επιτρέπει να δημιουργήσεις τις δικές σου αποκεντρωμένες εφαρμογές προγραμματίζοντας Smart Contracts.
Ενώ λοιπόν το Bitcoin έχει ως στόχο να παρακάμψει τους μεσάζοντες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το Ethereum έχει ως στόχο να παρακάμψει τους μεσάζοντες σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές.
“To Ethereum αποτελεί την αποκέντρωση του Internet“
Το Ethereum έρχεται πακέτο με μια γλώσσα προγραμματισμού (Solidity) στην οποία προγραμματίζονται τα Smart Contracts αλλά και με τις απαραίτητες υποδομές (network) ώστε να μπορέσουν να τρέξουν αποκεντρωμένα οι παραπάνω εφαρμογές.
Ενώ το Bitcoin σου επέτρεψε να ξεπληρώσεις το φαλάφελ που σου πλήρωσε ο Νίκος εκείνη τη συγκεκριμένη φορά, το Ethereum σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ένα Smart Contract το οποίο θα ελέγχει εάν ο Νίκος σου πληρώνει κάποιο φαλάφελ και, εάν ναι, θα αποστέλει το σχετικό χρηματικό ποσό αποπληρώνοντας το.
Αντιλαμβάνεσαι την διαφορά;
Μάθε περισσότερα στον παρακάτω οδηγό:
Ethereum: Τι είναι και Πως λειτουργεί
Παρ’οτι το Bitcoin έχει καλύτερη θέση στην αγορά (μεγαλύτερο Market Capitalization*) έχει εφαρμογή μόνο στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα.
Από την άλλη, το Ethereum δείχνει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς περισσότερους τομείς της καθημερινής ψηφιακής ζωής αλλάζοντας τους ριζικά.
Bitcoin vs Ethereum
Infographic
Στο παρακάτω infographic μπορείς να δεις τις βασικότερες διαφορές ανάμεσα σε Bitcoin και Ethereum:
Bitcoin vs Ethereum
Αφού πήρες μια γέυση από το infographic, πάμε να δούμε τις διαφορές και πιο αναλυτικά:
Πότε δημιουργήθηκαν;
Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2009 και ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα αλλά και η πρώτη χρήση της τεχνολογίας Blockchain στην ιστορία.
Το Ethereum δημιουργήθηκε το 2015 και βασίστηκε πάνω στην ίδια τεχνολογία με αυτή του Bitcoin, το Blockchain, την οποία και πήγε ένα βήμα πιο μπροστά.
Ποιοί τα δημιούργησαν;
Ο ιδρυτής του Bitcoin παραμένει ανώνυμος μέχρι και σήμερα.
Στο whitepaper αυτοσυστήνεται ως Satoshi Nakamoto το οποίο φαίνεται πως είναι ψευδώνυμο.
Ο ιδρυτής του Ethereum είναι ο Vitalik Buterin, ένας Ρωσσοκαναδός ο οποίος είναι γεννημένος το 1994 (!!!).
Τι είναι;
Το Bitcoin (BTC) είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα το οποίο εκδίδεται και μεταφέρεται χωρίς την ύπαρξη μιας κεντρικής αρχής και λειτουργεί ως ένα μέσο διαφύλαξης και μεταφοράς αξίας.
Μπορείς να το παρομοιάσεις με τα σημερινά χρήματα.
Το Ethereum είναι μια πλατφόρμα η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να προγραμματίσουν αποκεντρωμένες εφαρμογές οι οποίες δεν θα “τρέχουν” ούτε θα επιβλέπονται από μία κεντρική αρχή.
Το νόμισμα το οποίο τροφοδοτεί το Blockchain του Ethereum ονομάζεται Ether (ETH).
Μπορείς να το παρομοιάσεις με καύσιμο.
Ποια τεχνολογία χρησιμοποιούν;
Η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζονται και τα δύο είναι αυτή του Blockchain. Το Bitcoin είναι αυτό που την παρουσίασε για πρώτη φορά ενώ το Ethereum είναι αυτό που την πήγε ένα βήμα παραπέρα.
Το blockchain είναι διαφανές και ανοιχτό προς όλους μητρώο (σκέψου το σαν ένα μεγάλο αρχείο excel) στο οποίο καταγράφονται όλες οι συναλλαγές που συμβαίνουν και στο οποίο έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Το αρχείο αυτό (blockchain) διαμοιράζεται και ανεώνεται σε όλους τους υπολογιστές που βρίσκονται στο δίκτυο και είναι αυτό που το κάνει ασφαλές από hacking.
(Για να το χακάρεις θα πρέπει να χακάρεις όλους τους υπολογιστές που συμμετέχουν σε αυτό!)
Η διαφορά ανάμεσα στο Blockchain του Bitcoin και του Ethereum είναι οτι το δεύτερο υποστηρίζει τα λεγόμενα Smart Contracts.
Θα αναλύσω στη συνέχεια τι παραπάνω προσφέρουν.
Ποιος είναι ο στόχος τους;
Ο στόχος του Bitcoin είναι να εξαλείψει οποιοδήποτε 3rd party μεσάζωντα από χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς μπορεί να μεταφέρει αξία, αποκεντρωμένα, απευθείας από άνθρωπο (ή επιχείρηση) σε άνθρωπο.
Ο στόχος του Ethereum είναι να εξαλείψει οποιοδήποτε 3rd party μεσάζωντα από τις ψηφιακές υπηρεσίες καθώς προσφέρει μια πλατφόρμα δημιουργίας Do it yourself αποκεντρωμένων εφαρμογών.
Τα κρυπτονομίσματα BTC & ETH
Όπως ανέφερα και παραπάνω, το Bitcoin είναι από μόνο του ένα κρυπτονόμισμα και αναγνωρίζεται ως BTC.
Από την άλλη, το κρυπτονόμισμα που “τροφοδοτεί” το Network του Ethereum ονομάζεται Ether και αναγνωρίζεται ως ETH.
Το BTC και το ETH αποτελούν τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα με το μεγαλύτερο Market Capitalization* αυτή τη στιγμή.
*Market Capitalization = Συνολική Προσφορά Νομίσματος * Τιμή Κρυπτονομίσματος
To BTC βρίσκεται στην πρώτη θέση, με αρκετά υψηλότερη κεφαλαιοποίηση σε σύγκριση με το ETH που ακολουθεί στη δεύτερη θέση.
Σε πόσο χρόνο πραγματοποιούν οι συναλλαγές;
Στο Blockchain του Bitcoin δημιουργείται ένα νέο block (άρα πραγματοποιούνται οι νέες συναλλαγές) κάθε, περίπου, 10 λεπτά.
Στο Ethereum Network δημιουργείται ένα νέο block κάθε 20 με 40 δευτερόλεπτα.
Το Ethereum Network, λοιπόν, επιβεβαιώνει τις νέες συναλλαγές πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το Bitcoin.
Ποια είναι η διαθέσιμη ποσότητα BTC & ETH;
Και τα δύο κρυπτονομίσματα ανήκουν στην κατηγορία Proof of Work, το οποίο σημαίνει οτι τα νέα κρυπτονομίσματα δημιουργούνται με την διαδικασία του Crypto Mining.
Η ποσότητα των διαθέσιμων Bitcoins θα είναι πεπερασμένη και θα φτάσει το ταβάνι των 21.000.000 Bitcoins όπου και το mining θα σταματήσει να “παράγει” νέα νομίσματα.
Από την άλλη, το Ethereum δεν θα έχει ένα πεπερασμένο αριθμό Ether καθώς θα συνεχίσουν να παράγονται Ether συνεχώς. Αν και όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσοτερο θα μειώνεται η ποσόστητα mining.
Όπως καταλαβαίνεις, το μοντέλο του Bitcoin είναι αποπληθωριστικό (καθώς υπάρχει πεπερασμένη προσφορά “χρήματος”) ενώ το μοντέλο του Ether είναι πληθωριστικό (καθώς δεν υπάρχει όριο στην προσφορά χρήματα – κάτι αντίστοιχο με τα κλασσικά νομίσματα τα οποία “τυπώνονται” συνεχώς).
Σύνοψη:
Ποιος είναι ο Νικητής;
Όπως ανέφερα και παραπάνω, το Bitcoin και το Ethereum δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς σκοπούς οπότε και μια σύγκριση του στυλ “Ποιο είναι καλύτερο” ή “Ποιο αξίζει περισσοτερο;” είναι άτοπη.
Με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορείς να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια, δεν μπορείς να συγκρίνεις Ethereum και Bitcoin.
Το Bitcoin αποτελεί ένα μέσο αποθήκευσης και μεταφοράς χρηματικής αξίας και έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα αποκεντρώνοντας τον.
Το Ethereum αποτελεί μια DIY πλατφόρμα στην οποία ο καθένας μπορεί να αναπτύξει δικές του εφαρμογές οι οποίες, με τη χρήση του Blockchain, μπορούν να αλλάξουν ριζικά όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες αποκεντρώνοντας τες.
Είναι ξεκάθαρες οι ευκαιρίες και η “επανάσταση” που προσφέρουν και τα δύο.
Αν έπρεπε αναγκαστικά να επιλέξω ένα από τα δύο τότε αυτό θα ήταν το Ethereum καθώς η τεχνολογία και τα προτοκολα που το υποστηρίζουν είναι πιο ανεπτυγμένα σε σχέση με αυτά του Bitcoin.
Επίσης, οι πιθανές χρήσεις του Ethereum είναι απείρως περισσότερες.
Τέλος, η λειτουργία του Ethereum (Αποκεντρωμένες Εφαρμογές) μπορεί να συμπεριλάβει την λειτουργία του Bitcoin (Αποκεντρωμένες Ψηφιακές Πληρωμές) αλλά και πολλές ακόμα.
Τι εννοώ με αυτό;
Υπό μια έννοια, το Ethereum μπορεί να κάνει ό,τι και το Bitcoin γρηγορότερα (λόγω γρηγορότερου χρόνου συναλλαγής) και με περισσότερες επιλογές (λόγω Smart Contracts) εκμεταλευόμενο την πιο αναπτυγμένη του τεχνολογία.
Το Ethereum ήρθε για να αντικαταστήσει το Bitcoin;
Κατά πάσα πιθανότητα όχι, καθώς ο σκοπός του είναι διαφορετικός. Μέχρι στιγμής, είναι δύο διαφορετικές οντότητες οι οποίες τρέχουν και εξελίσσονται παράλληλα.
Ο χρόνος θα δείξει…
Η τεχνολογία του Ethereum είναι ανώτερη του Bitcoin;
Χωρίς σκέψη, ναι!
Χρησιμοποιεί Smart Contracts, είναι νεότερη (6 χρόνια μεταγενέστερη του Bitcoin), φθηνότερη (χαμηλότερα transaction fees) και γρηγορότερη (γρηγορότερο block issuing time).
Αγορά Ether & Bitcoin
Ενδιαφέρεσαι για αγορά Ether ή Bitcoin αλλά η πληθώρα επιλογών εκεί έξω δημιουργεί σύγχυση στο μυαλό σου ή/και δεν θέλεις να ρισκάρεις το κεφάλαιο σου σε υπηρεσίες που μοιάζουν για απάτη;
Είτε ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις κρυπτονομίσματα για λόγους trading, είτε για λόγους επένδυσης, είτε απλά για να έχεις άποψη επί του θέματος ως χομπίστας μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω πλατφόρμες.
Στον παρακάτω πίνακα θα βρεις όλες τις πλατφόρμες που έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά για αγορά κρυπτονομισμάτων μαζί με τα bonus που προσφέρουν και τον αντίστοιχο οδηγό που έχω γράψει για αυτές:
Πλατφόρμα | Οδηγός MoneyMinority | Bonus Εγγραφής |
Crypto.com | ✓ Οδηγός Crypto.com [2020] > | ✓ 50$ σε MCO |
Coinbase | ✓ Οδηγός Αγοράς Coinbase > | ✓ 10$ σε BTC |
Wirex | ✓ Οδηγός Wirex [2020] > | ✓ 10$ σε BTC |
*Οι πλατφόρμες που αναφέρω χρησιμοποιούνται (ή έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν) από εμένα.
Επίσης, μπορείς να διαβάσεις τον αναλυτικό οδηγό που έχω γράψει για το πως μπορείς να αγοράσεις Bitcoin στην Ελλάδα το 2020.
Τα πράγματα είναι παρόμοια και στην αγορά Ether.
Disclaimer:
Δεν είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων και τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή επένδυσης παρά μόνο έναν οδηγό για να σε βοηθήσει.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο!
Ειδικά όταν μιλάμε για cryptocurrencies, τα οποία έχουν απίστευτα υψηλά volatilities!
Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να χάσεις!
Οι παραπάνω σύνδεσμοι ενδέχεται να περιέχουν referral links.
Εάν κάνετε την εγγραφή σας μέσω αυτών στην υπηρεσία τότε υποστηρίζετε την λειτουργία του MoneyMinority χωρίς κάποιο κόστος γαι εσάς.
Τι είναι το Bitcoin;
Το Bitcoin αποτελεί ένα μέσο αποθήκευσης και μεταφοράς χρηματικής αξίας και έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα αποκεντρώνοντας τον.
Μάθε περισσότερα στον Αναλυτικό Οδηγό Bitcoin
Τι είναι το Ethereum;
Το Ethereum αποτελεί μια DIY πλατφόρμα στην οποία ο καθένας μπορεί να αναπτύξει δικές του εφαρμογές οι οποίες, με τη χρήση του Blockchain, μπορούν να αλλάξουν ριζικά όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες αποκεντρώνοντας τες.
Μάθε περισσότερα στον Αναλυτικό Οδηγό Ethereum
Ποιο είναι καλύτερο;
Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου!Το Bitcoin και το Ethereum δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς σκοπούς οπότε και μια σύγκριση του στυλ “Ποιο είναι καλύτερο” ή “Ποιο αξίζει περισσοτερο;” είναι άτοπη.
Με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορείς να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια, δεν μπορείς να συγκρίνεις Ethereum και Bitcoin. Αν θες να μάθεις όμως ποιο προτιμώ εγώ, διάβασε το άρθρο >