ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Ασφάλεια Κρυπτονομισμάτων: Ο Απόλυτος Οδηγός για Αρχάριους [2022]

Η δημοτικότητα (hype) γύρω από το Bitcoin, το Ethereum και, γενικότερα, τα Κρυπτονομίσματα φαίνεται πως βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ενδιαφέρονται, να αναζητούν πληροφορίες, να κατανοούν την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το καθένα (ή και όχι) και να θέλουν να τα προσθέτουν στο επενδυτικό τους portfolio.

Αυτό σημαίνει πως τα κρυπτονομίσματα απομακρύνονται, σιγά σιγά, από την σφαίρα του niche και αρχίζουν να περνάνε όλο και περισσότερο στην σφαίρα του mainstream.

Παύουν, δηλαδή, να προσελκύουν μόνο το ενδιαφέρον crypto-nerds από σπηλίες και υπόγεια και αρχίζουν να αποτελούν θέμα συζήτησης “καθημερινών” ανθρώπων όπως εγώ και εσύ.

Βέβαια, όπως πολύ κυνικά αναφέρει και το παρακάτω ρητό: “Money makes the world go round…”, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων ανθρώπων που ξεκινάνε να ασχολούνται με τα crypto δείχνει να επικεντρώνεται μονάχα στην αναζήτηση του επόμενου x5, x10 ή x100 κρυπτονομίσματος το οποίο θα εκτινάξει τα κέρδη τους και όχι πίσω από το τι value θα προσφέρει.

Και μην με παρεξηγήσεις, είναι more than fine by me…

Απλά, στο κυνήγι του άμεσου κέρδους πολλοί τείνουν να ενθουσιάζονται και να αμελούν κάτι πολύ βασικό: την ασφάλεια τους.

Γιατί εξ’άλλου, τι νόημα έχει να αφιερώνεις τόσο χρόνο στην παραπάνω ασχολία αν ένα ωραίο πρωινό συνδεθείς στο Crypto Exchange της επιλογής σου και δεις ένα ωραίο μηδενικό να σε περιμένει για καλημέρα;

Ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος και, πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για τον ανώνυμο κόσμο του διαδικτύου και των κρυπτονομισμάτων όπου οι απάτες, οι υποκλοπές και τα scams είναι καθημερινό φαινόμενο.

Θέλεις μερικά παραδείγματα;

Ενδεικτικά, μπορείς να τσεκάρεις το Ponzi Scheme του BitConnect, το Scam του OneCoin και τα Hackings της Binance και του Mt. Gox.

Αγχώθηκες;

Εάν το άγχος σου είναι παραγωγικό και σε ωθήσει στο να λάβεις δράση, τότε χαίρομαι! Ευτυχώς για εσένα, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς.

Ακολουθεί ένας Αναλυτικός Οδηγός για το πως μπορείς να κρατήσεις ασφαλή τα κρυπτονομίσματα σου το 2022.

Ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων

Binance Bonus
Bybit Bonus
Crypto.com Bonus
KuCoin Bonus
Pionex Bonus
Gate.io Bonus

Nexo bonus:

Binance bonus:

ByBit bonus:

Wirex bonus:

Cryptocom bonus:

KuCoin bonus:

Pionex bonus:

Gate.io bonus:

$25 σε BTC

$100 rebates & 10% Έκπτωση

έως $30.000

έως $15

$25 σε CRO

15% Έκπτωση

5% Έκπτωση

10% Έκπτωση


Περιεχόμενα Οδηγού Ασφάλειας Κρυπτονομισμάτων:


🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube
.


*10% Έκπτωση σε Προμήθειες στη Binance*
Δημιούργησε τον λογαριασμό σου από το παρακάτω link και κέρδισε 10% Έκπτωση σε όλες τις προμήθειες για ΠΑΝΤΑ.


Δημιούργησε ένα Crypto-Dedicated Email

Αν χρησιμοποιείς ακόμα εκείνο το email που δημιούργησες την ιστορική εποχή όπου το hi5 (nostalgia hits) μεσουρανούσε ανάμεσα σε όλες τις cool παρέες, σου έχω άσχημα νέα…

Το ότι έχεις χρησιμοποιήσει την ίδια διεύθυνση email τόσα χρόνια και σε τόσα διαφορετικά σημεία σημαίνει ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που το γνωρίζουν.

Αυτό που θα πρότεινα είναι να δημιουργήσεις ένα νέο email το οποίο θα το γνωρίζεις μόνο εσύ και θα το χρησιμοποιείς μονάχα σε ό,τι έχει να κάνει με κρυπτονομίσματα.

Γιατί αυτό;

Αν κάποιος καταφέρει να πάρει πρόσβαση στο προσωπικό σου email, το crypto email σου (άρα και οι crypto λογαριασμοί σου) παραμένει ανεπηρέαστο.

Εγώ έχω δημιουργήσει μια διεύθυνση email χρησιμοποιώντας το Proton Mail την οποία χρησιμοποιώ αποκλειστικά και μόνο για θέματα crypto στο Internet.

Χρησιμοποιεί end-to-end encryption, μπορείς να το δημιουργήσεις ανώνυμα και λειτουργεί κάτω από το Ελβετικό Privacy Law System.

⚠️ Βήμα 1º:
Δημιούργησε μια διεύθυνση email αποκλειστικά για τους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων σου.

.

Τα Μεγάλα Passwords πρέπει να γίνουν Φίλοι σου

Αφού δημιούργησες μια διεύθυνση email αποκλειστικά για τους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων σου, το επόμενο βήμα είναι να διασφαλίσεις ότι αυτοί προστατεύονται από δυνατά και πολύπλοκα Passwords.

Εάν αναρωτιέσαι για το πως ένας hacker μπορεί να παραβιάσει κάποιον λογαριασμό σου στο Internet, θα ήθελα να σου παρουσιάσω την μέθοδο του Brute-Force Attack.

Αυτό που κάνει ο hacker είναι να προσπαθεί να “μαντέψει” τον κωδικό σου χρησιμοποιώντας ένα δικό του λογισμικό το οποίο δοκιμάζει συνεχώς πιθανούς συνδυασμούς κωδικών (από διάφορες βάσεις δεδομένων) μέχρι να πετύχει τον σωστό.

Ανάλογα την πολυπλοκότητα του κωδικού που χρησιμοποιείς, το Brute Force Attack μπορεί να πάρει από μερικά λεπτά έως και χρόνια.
Όπως καταλαβαίνεις, εάν πάρει χρόνια τότε δεν αποτελεί “καλό” θύμα για τον Hacker μας, ο οποίος θα προχωρήσει πιο εύκολα στον επόμενο στόχο.

Εάν θες να διαβάσεις περισσότερα για τα είδη των Brute Force Hack Attacks, τσέκαρε το αντίστοιχο άρθρο στην ιστοσελίδα της Kaspersky.

Τι πρέπει να κάνεις, λοιπόν;

Επιβεβαίωσε ότι στα Passwords σου χρησιμοποιείς τουλάχιστον 12 ψηφία τα οποία περιλαμβάνουν και τις 3 παρακάτω κατηγορίες:

 • Χαρακτήρες σε Κεφαλαία & Μικρά
 • Νούμερα
 • Σύμβολα (!, $, ^ κτλ)

Εάν και μόνο στη σκέψη του να σκεφτείς έναν τέτοιο κωδικό φοβάσαι ή κουράζεσαι τότε μπορείς να δοκιμάσεις κάποια δωρεάν υπηρεσία Password Generator για να σε βοηθήσει.

Αν, από την άλλη, σε τρομοκρατεί ή/και σε αγχώνει η ιδέα του να πρέπει να θυμάσαι έναν κωδικό ο οποίος μοιάζει σαν και αυτό το μακρυνάρι !SFecINztg#5, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια υπηρεσία Password Manager, όπως αυτός της Google η το LastPass.

Δεδομένου ότι μπορεί ΚΑΙ αυτές οι υπηρεσίες να πέσουν θύματα hacking, θα μπορούσες να διατηρείς αντίγραφα των κωδικών σε κάποιο φυσικό copy (πχ σε κάποιο χαρτί) το οποίο θα κρύψεις σε κάποιο μέρος του σπιτιού σου ή του εξοχικού σου.

Τέλος, το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιείς διαφορετικό Password για το κάθε Crypto Account σου. Έτσι, αν κάποιος Hacker καταφέρει να αποκτήσεις πρόσβαση σε έναν λογαριασμό σου να χάσεις μόνο αυτόν και όχι και όλους τους υπόλοιπους.

⚠️ Βήμα 2º:
Χρησιμοποίησε πολύπλοκα Passwords (τουλ. 12 ψηφίων) τα οποία είναι διαφορετικά για την κάθε υπηρεσία.


❤️ Sharing is Caring
Μοιράσου αυτόν τον οδηγό με κάποιον που θέλει να μάθει πως μπορεί να κρατήσει τα κρυπτονομίσματα του ασφαλή.


Κράτα το PC/Mac σου Καθαρό

Και όχι, δεν είμαι εδώ για να κρίνω την απουσία υγιεινής από την καθημερινότητα σου.

Εδώ που τα λέμε, ήξερες ότι πάνω στο μέσο πληκτρολόγιο ζούνε 400 φορές περισσότερα βακτήρια από το μέσο καπάκι τουαλέτας;
Ε τώρα το έμαθες, λοιπόν.
Πάρε ένα πανάκι με οινόπνευμα και καθάρισε το σε παρακαλώ.

Αναφέρομαι στο να γεγονός ότι πρέπει να διατηρείς το λογισμικό του υπολογιστή σου και του τηλεφώνου σου καθαρό από Ιούς, Trojans και Keyloggers.

Ας μιλήσουμε μόνο για τα τελευταία, τα λεγόμενα Keyloggers.

Τα keyloggers αποτελούν κακόβουλο λογισμικό το οποίο εγκαθίσταται στον υπολογιστή σου και “παρακολουθεί” και “καταγράφει” όλα όσα πληκτρολογείς και τα στέλνει σε κάποιον τρίτο.

Πως αυτό μπορεί να σε βλάψει;

Σκέψου, πολύ απλά, τι θα συμβεί αν συνδεθείς στο αγαπημένο σου Crypto Exchange για να αγοράσεις ή να πουλήσεις κάποιο κρυπτονόμισμα, το keylogger καταγράψει τα στοιχεία του log-in σου και, στην συνέχεια, τα επικοινωνήσει σε κάποιον παραέξω.

Αυτός ο τρίτος θα συνδεθεί σαν κύριος στον προσωπικό σου λογαριασμό χρησιμοποιώντας τα credentials σου και θα κάνει μια ωραία και παχυλή ανάληψη όλων των Crypto στο δικό του πορτοφόλι.

Δύο εργαλεία για να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το μηχάνημα σου από κακόβουλο λογισμικό είναι το SpyBot – Search & Destroy και το MalwareBytes.

⚠️ Βήμα 3º:
Κράτα το PC/Mac σου καθαρό, χωρίς ανεπιθύμητο λογισμικό το οποίο μπορεί να υποκλέπτει στοιχεία και κωδικούς.


Ενεργοποίησε τα Features Ενεργητικής Ασφάλειας

Οι περισσότερες online πλατφόρμες που παρέχουν Crypto την σήμερον ημέρα, προσφέρουν αρκετές επιλογές Ενεργητικής Ασφάλειας στους χρήστες τους.
(φαίνεται πως έπαθαν και έμαθαν)

Ενεργητική Ασφάλεια είναι όλες εκείνες οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ο ίδιος ο χρήστης ώστε να αυξήσει την ασφάλεια του λογαριασμού του, άρα και των Κρυπτονομισμάτων του.
*Σε αντίθεση με την Παθητική Ασφάλεια όπου αφορά εγγυήσεις και ασφάλειες από την πλευρά της ίδιας της πλατφόρμας.


Κάποιες από τις πιο ασφαλείς και αξιόλογες πλατφόρμες αγοράς κρυπτονομισμάτων:

Ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων

Binance Bonus
Bybit Bonus
Crypto.com Bonus
KuCoin Bonus
Pionex Bonus
Gate.io Bonus

Nexo bonus:

Binance bonus:

ByBit bonus:

Wirex bonus:

Cryptocom bonus:

KuCoin bonus:

Pionex bonus:

Gate.io bonus:

$25 σε BTC

$100 rebates & 10% Έκπτωση

έως $30.000

έως $15

$25 σε CRO

15% Έκπτωση

5% Έκπτωση

10% Έκπτωση


Μόλις ανοίξεις ένα νέο λογαριασμό σε οποιαδήποτε Crypto Platform τρέξε κατευθείαν στο Safety Tab και ενεργοποίησε τα παρακάτω:

 • 2 Factor Authentication – 2FA
 • Anti-Phishing Code
 • Device Management
 • Address Management
 • Address Whitelist

Πάμε να τα δούμε, ένα ένα:

2 Factor Authentication – 2FA

…ή στα ελληνικά: Έλεγχος Ταυτότητας Δύο Παραγόντων.

Ουσιαστικά, προσφέρει ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας για τον λογαριασμό σου καθώς για να μπορέσει να συνδεθεί κάποιος, δεν αρκεί μόνο ένα Username & ένα Password αλλά απαιτείται και ο κωδικός του 2FA.

Υπάρχουν 2 τρόποι να ενεργοποιήσεις το 2FA:

Μέσω SMS Authentication όπου για να κάνεις την επιβεβαίωση θα πρέπει να συμπληρώσεις έναν κωδικό που θα λαμβάνεις μέσω SMS στο κινητό σου τηλέφωνο.

Είτε, μέσω κάποιου Authentication App στο κινητό σου τηλέφωνο (ή tablet) το οποίο κάνει generate προσωρινούς κωδικούς σε τοπικό περιβάλλον τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να συνδεθείς.

Τα πιο δημοφιλή 2FA Apps είναι:

Προσοχή:
Εάν έχεις επιλογή, επίλεξε να κάνεις το Authentication μέσω App στο κινητό σου τηλέφωνο και όχι μέσω SMS.
Ο λόγος είναι ότι μέσω του, όλο και πιο διαδεδομένου Scam, SIM Swap, hackers μπορούν

Anti-Phishing Code

Το Anti-Phishing Code αποτελεί μια λέξη ή μια φράση η οποια δημιουργείται από εσένα, περιλαμβάνεται σε όλες τις επικοινωνίες που κάνει το Crypto Platform μαζί σου και δρα ως “σφραγίδα εγγύησης” ότι η επικοινωνία είναι legit, και δεν αποτελεί κάποιο phishing attempt από τρίτους.

Anti Phishing Code στη binance

Ουσιαστικά, εάν δεις αυτή τη φράση σε οποιοδήποτε email λάβεις από την εταιρεία τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αυτό το email προέρχεται από την ίδια την εταιρεία και δεν είναι κάποια προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων σου.

Device Management

Το Device Management αποτελεί ένα εργαλείο που ίσως σου παρέχει η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων της επιλογής σου και σου δίνει την δυνατότητα να μπορείς να δεις ποιες συσκευές, πότε, από ποια τοποθεσία και IP συνδέθηκαν στον λογαριασμό σου.

Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις μόνος σου περιέργα log ins (πχ από διαφορετικές χώρες) και να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου (αλλάζοντας το Password σου).

Πολύ πιθανόν η πλατφόρμα να σου δίνει την επιλογή να αποκλίσεις συγκεκριμένες συσκευές (αν και καλό θα ήταν να αλλάξεις ΑΜΕΣΑ το password σου αν εντοπίσεις κάτι περίεργο) ή να εξαναγκάσεις όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες αυτή τη στιγμή στον λογαριασμό σε αναγκαστικό Log out.

Address Management & Whitelist

Όπως θα γνωρίζεις ήδη, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να μεταφερθούν από και προς συγκεκριμένες διευθύνσεις, τα λεγόμενα Crypto Addresses.
(οι οποίες μοιάζουν κάπως έτσι: 3FZbgi29cpjq2GjdwV8eyHuJJnkLtktZc5)

Μέσω του Address Management μπορείς να διαχειρίζεσαι όλες τις διευθύνσεις από και προς τις οποίες μπορείς να λάβεις ή να στείλεις κρυπτονομίσματα.

Μάλιστα, κάποιες Crypto Platforms υποστηρίζουν και την δυνατότητα του να μπορείς να κάνεις Address Whitelist.

Εάν ενεργοποιήσεις αυτό το feature σημαίνει πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός μπορεί να κάνει ανάληψη Crypto μόνο προς συγκεκριμένα Addresses, τα οποία έχεις ορίσει από πριν και αφορούν δικά σου πορτοφόλια.

Αυτό διασφαλίζει πως, ο μη γένοιτο, κάποιος καταφέρει να πάρει όντως πρόσβαση στο Account σου το μόνο μέρος που θα μπορέσει να στείλει τα κρυπτονομίσματα σου θα είναι τα δικά σου πορτοφόλια.

Σχεδόν σατανικό, έτσι; 🙂

⚠️ Βήμα 4º:
Ενεργοποίησε όλες τις επιλογές Ενεργητικής Ασφάλειας που σου παρέχει το Crypto Platform.

.

Ασφαλής Αποθήκευση σε Cold Wallets

Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

Έχουμε αγοράσει τα κρυπτονομίσματα μας από κάποιο ασφαλές και αξιόπιστο exchange ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα active safety features.
Επίσης, έχουμε χρησιμοποιήσει το νέο crypto-dedicated email μας για τον λογαριασμό μας ο οποίος προστατεύεται από ένα εξαιρετικά πολύπλοκο password.

Τώρα; Είναι όλα στη θέση τους; Μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος;

Δυστυχώς, όχι!

Ενώ είναι 100% εφικτό να διατηρήσεις τα κρυπτονομίσματα στο Crypto Exchange από όπου τα αγόρασες, αυτή η λύση προτείνεται μονάχα εάν μιλάμε για μικρές ποσότητες ή αν τα χρησιμοποιείς για τακτικές συναλλαγές/trading.

Εάν η ποσότητα κρυπτονομισμάτων που έχεις στην κατοχή σου είναι μεγάλη ή/και ο ορίζοντας επένδυσης σου είναι μακροχρόνιος (δηλαδή τα αγόρασες με σκοπό να τα κρατήσεις χρόνια) τότε η καλύτερη επιλογή είναι να τα διαφυλάξεις σε ένα δικό σου πορτοφόλι (Crypto Wallet).

Και όχι, οι εφαρμογές της Binance ή του Crypto.com δεν είναι πορτοφόλια.
Μπορείς να τις σκεφτείς σαν “τραπεζικούς λογαριασμούς” στους οποίους εμπιστεύεσαι την αντίστοιχη εταιρεία να φυλάει για εσένα τα κρυπτονομίσματα σου.

Η διαφύλαξη των κρυπτονομισμάτων σε Crypto Exchanges δεν είναι η ασφαλέστερη λύση για 2 λόγους:

 • Not your keys, not your Crypto
 • Τα Crypto Exchanges είναι συχνά θύματα Hacking

Το “Not your keys, not your Crypto” αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς φράσεις σχετικά με την φύλαξη κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούν στο Internet.
Μέσα σε μερικές λέξεις συνοψίζει το γεγονός του ότι εάν δεν είσαι εσύ ο κάτοχος των Private Keys των κρυπτονομισμάτων σου, τότε ουσιαστικά αυτά δεν σου ανήκουν. Ο ιδιοκτήτης των Private Keys ενός κρυπτονομίσματος είναι και αυτός που έχει την απόλυτη εξουσία πάνω τους.

Εάν, λοιπόν, διατηρείς τα κρυπτονομίσματα σου σε κάποιο Exchange, αυτό σημαίνει πως “εμπιστεύεσαι” ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τα διαφυλάξει από πιθανούς Hackers ή ότι δεν αποτελεί το ίδιο ένα scam ώστε να το σκάσει με αυτά.

Αφού αγοράσεις τα κρυπτονομίσματα σου από ένα Crypto Exchange, η πιο ασφαλής επιλογή, είναι να τα μεταφέρεις σε ένα δικό σου Crypto Wallet, όπου θα είσαι και ο μοναδικός ιδιοκτήτης τους.

Τα Crypto Wallets χωρίζονται σε Hot Wallets (συνδέονται στο Internet) και σε Cold Wallets (χωρίς σύνδεση στο Internet) και αφορούν τα παρακάτω είδη:

 • Online Wallets
  Αφορούν Wallets τα οποία σου επιτρέπουν να συνδεθείς από οποιοδήποτε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο έχει πρόσβαση στο Internet.
  Αποτελούν τα πιο βολικά πορτοφόλια αλλά, παράλληλα, τα πιο επιρρεπή σε επιθέσεις Hackers καθώς είναι εξ’oλοκλήρου Online.

  Παραδείγματα: Atomic Wallet
 • Mobile Wallets
  Αφορούν Wallets τα οποία τρέχουν στο κινητό σου τηλέφωνο.

  Παραδείγματα: Exodus Wallet, Mycelium Bitcoin Wallet
 • Desktop Wallets
  Αφορούν Wallets τα οποία τρέχουν μονάχα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου τα έκανες install.

  Παραδείγματα: Exodus Wallet, Electrum Wallet
 • Hardware Wallets
  Αφορούν Wallets τα οποία προσφέρουν εξαιρετική συνδεσιμότητα (με το internet) για συναλλαγές και μεταφορές και, παράλληλα, υψηλή ασφάλεια καθώς φυλάσσουν τα κρυπτονομίσματα σου σε offline περιβάλλον.
  Τα hardware wallets είναι μικρές συσκευές και μοιάζουν με USB Sticks.

  Παραδείγματα: Ledger Nano S, Ledger Nano X, Trezor One or Model T

Αδιαμφισβήτητα, η πιο ασφαλής και, παράλληλα, βολική επιλογή είναι τα Hardware Wallets.


Η δική μου επιλογή – Ledger Nano X

Αγορά Ledger Nano X

Η δική μου επιλογή είναι το Hardware Wallet της Ledger, Nano X.
Αποτελεί τη Νο.1 επιλογή για hardware wallets παγκοσμίως (>1.5 εκατ. πωλήσεις) όπου μπορείς να αποθηκεύσεις περισσότερα από 1.500 διαφορετικά κρυπτονομίσματα με απόλυτη ασφάλεια.

Σου προσφέρει σύνδεση με το κινητό σου τηλέφωνο & το Internet μέσω του Ledger Liver, ενώ μέσω του Ledger Earn μπορείς να κερδίσεις παθητικό εισόδημα κάνοντας Stake συγκεκριμένα Κρυπτονομίσματα (όπως TRON, Polkadot & Algorand) ή μέσω Crypto Lending για Stable Coins (όπως USDC, DAI & USDT).
Ακριβώς όπως ένας αποταμιευτικός λογαριασμός σε μία τράπεζα.

Αν και η τιμή είναι λίγο τσιμπημένη (στα 119€ – αν και παίζουν συχνά προσφορές – τσέκαρε τον σύνδεσμο μου), νομίζω ότι εάν μιλάμε για αξιόλογα ποσά σε Crypto τότε δεν χωράνε περιθώρια για τσιγκουνιές.
Εξ’άλλου, το αγοράζεις μια φορά και το έχεις για πάντα.

Επίσης, μπορείς πάντα, να ρίξεις μια ματιά και στο “μικρό αδελφάκι” του, το Ledger Nano S το οποίο προσφέρει την ίδια προστασία, με λιγότερα features αλλά και χαμηλότερο τιμή (στα 59€).


⚠️ Βήμα 5º:
Εάν δεν σε ενδιαφέρει το Trading και διατηρείς αξιοπρεπείς ποσότητες Crypto, τότε φύλαξε τα σε ένα Cold Wallet για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

.

Μην Flexαρεις τα Crypto σου

Ναι, όπως το ακούς…

Το ότι έχεις καταφέρει (με οποιοδήποτε τρόπο) να έχεις εξαιρετικά gains από τις επιλογές κρυπτονομισμάτων που έχεις κάνει τους τελευταίους μήνες είναι κάτι που καλό θα ήταν να το μοιραστείς μονάχα με τον εαυτό σου.

Μπορώ να φανταστώ πως το να διπλασιάσεις ή και να τριπλασιάσεις τα χρήματα σου μέσα σε μερικές ημέρες σου δίνει ένα τρομερό αίσθημα ευφορίας το οποίο δεν κρατιέται χωρίς να μοιραστεί.

Αλλά…

Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και δεν έχουν όλοι τις καλές προθέσεις που μπορεί να έχεις εσύ εκεί έξω.

Όσοι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πως διατηρείς επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, τόσο πιο εύκολα μπορεί να στοχοποιηθείς ως το επόμενο hacking victim τους και να πεις αντίο στα hard-earned crypto σου.

Όσοι λιγότεροι γνωρίζουν για τα cryptos που διατηρείς στην κατοχή σου, τόσο το καλύτερο.

Οπότε ξανασκέψου πριν postαρεις το Portfolio σου σε κάποιο Group στο Facebook ή το διατυμπανήσεις μπροστά σε μία νέα παρέα ένα βράδυ Σαββάτου για να αποσπάσεις μπράβο και θαυμασμό.

⚠️ Βήμα 6º:
Η σιωπή είναι χρυσός.
Κράτα τα κρυπτονομίσματα σου… για σένα!


Μην ξεχνάς πως…

Και για να μην ξεχνιώμαστε, στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου.
Αυτά αφορούν τους πάντες, είτε βρίσκονται στη φάση που σκέφτονται να επενδύσουν σε αυτά, είτε αν το έχουν ήδη κάνει.

Ας δούμε μερικά:


1. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις στα Κρυπτονομίσματα

Όπως έχουμε αναλύσει και στο αντίστοιχο άρθρο του Bitcoin, τα κρυπτονομίσματα δεν εκδίδονται ούτε ρυθμίζονται από κάποια ενιαία αρχή (όπως μια κεντρική τράπεζα) αλλά υπάρχουν στο αποκεντρωμένο blockchain τους.
Αυτό έχει τα καλά του, αλλά και τα κακά του.

Όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος, το Bitcoin (όπως και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα) δεν αποτελούν κλασικά νομίσματα αλλά ψηφιακές μονάδες ανταλλαγής αξίας.

Πως σε επηρεάζει αυτό;

Ας δούμε μερικά παράδειγματα:

Έστω ότι διατηρείς 50.000€ ως καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα (ή σε οποιαδήποτε άλλη θεσμική τράπεζα). Αν μεθαύριο η τράπεζα φαλιρίσει τότε οι καταθέσεις σου δεν θα χαθούν καθώς είναι εγγυημένες (για ποσά έως 100.000€) από το Ελληνικό Κράτος μέσω του ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων).

Ας το πάμε ένα βήμα παρακάτω και ας υποθέσουμε ότι διατηρείς ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 15.000€ με Μετοχές & ETFs σε κάποιον Ευρωπαϊκό Online Broker οπως το eToro, η Trading212 και η DEGIRO.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει μια νομοθεσία η οποία προστατεύει τα κεφάλαια των επενδυτών (για ποσά έως 20.000€).
Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο το eToro βάλει λουκέτο ή αποδειχτεί απάτη, τότε τα επενδεδυμένα χρήματα σου είναι ασφαλισμένα και εγγυημένα από τον αρμόδιο φορέα ο οποίος ρυθμίζει τον Broker (στην προκειμένη, ο Κυπριακός SySec) .

Τέλος, αν διατηρείς καταθέσεις σε κρυπτονομίσματα ή τα έχεις επενδύσει σε κάποιο Project, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ή ασφάλεια πάνω σε αυτά.

Ο μόνος υπεύθυνος για την προστασία τους είσαι εσύ αλλά και το ανταλλακτήριο με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει.

Εάν το Online Exchange όπου διατηρείς τα κρυπτονομίσματα σου πέσει θύμα hacking και σου τα κλέψουν, δεν θα σε αποζημιώσει κανείς.
(Εδώ αποτελούν εξαίρεση οι ιδιωτικές εγγυήσεις/ασφάλειας που προσφέρουν τα ανταλλακτήρια στους πελάτες τους οι οποίες, όμως, ειναι στη δική τους ευχέρεια να τιμήσουν ή όχι πχ το SAFU της Binance ή το Insurance Coverage έως 360m του Crypto.com)

Επίσης, αν κάνεις κάποιο λάθος και στείλεις τα κρυπτονομίσματα σου σε λάθος διεύθυνση τότε η αποστολή δεν μπορεί να γίνει reversed (όπως θα γινόταν με μία λανθασμένη πληρωμή μέσω της πιστωτικής σου κάρτας).
Έχουν φύγει, μια και καλή!


2. Η Μεταβλητότητα των Crypto είναι Χαοτική

Όπως είδαμε και προηγουμένως, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ρυθμισμένα ούτε εγγυημένα από κανέναν κρατικό φορέα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, χαρακτηρίζονται από εξοφρενικά υψηλή μεταβλητότητα (volatility) για τα δεδομένα των χρηματαγορών.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την αγορά των μετοχών όπου μια ωραία Τρίτη η μετοχή της Amazon καταφέρνει να κλείσει με μια άνοδο της τάξεως του 6%.

Τι πιστεύεις ότι θα επακολουθήσει;

Είμαι σίγουρος ότι η είδηση θα φιγουράρει ως πρώτο banner σε όλα τα χρηματοοικονομικά portals!

Εάν, την ίδια Τρίτη, το Ethereum καταγράψει μια αντίστοιχη άνοδο της τάξεως του 6%, τι πιστεύεις ότι θα γίνει;

Θα συνεχίσει να είναι μια απλή Τρίτη…

Οι τιμές των κρυπτονομίσματων χαρακτηρίζονται από υψηλότατη μεταβλητότητα καθώς μπορούν να αυξηθούν (ή και να πέσουν) κάλλιστα 20% μέσα στο χρονικό περιθώριο μιας ημέρας.

Το Bitcoin, για παράδειγμα, στις 12 Μαρτίου του 2020 κατάφερε, μέσα σε μία ημέρα, να σημειώσει πτώση της τάξεως του 35.7%.
Αυτό σημαίνει πως αν είχες επενδύσει €10.000 την προηγούμενη ημέρα σε Bitcoin, η αξία της επένδυσης σου την επόμενη θα ήταν €6.430.
Θα ήσουν “μέσα” κατά €3.570 σε μία μόνο ημέρα!
(Όλα αυτά αν έκανες το λάθος και ρευστοποιούσες την επένδυση σου εκείνη την ημέρα. Αν δεν το έκανες θα ήσουν κερδισμένος μακροχρόνια.
Θυμήσου: You don’t lose until you sell)

Αντιλαμβάνεσαι πόσο γερό στομάχι, πειθαρχία και απουσία συναισθηματισμών απαιτεί η ενασχόληση με κρυπτονομίσματα…

Δεν είναι τυχαίο ότι η μανιακή ενασχόληση με το “άθλημα” μπορεί εύκολα να δημιουργήσει Crypto Trading Induced Stress.


3. Μην Επενδύεις περισσότερα από όσα μπορείς να χάσεις

Εάν η παραπάνω συμβουλή ισχύει μία φορά για τα πιο παραδοσιακά επενδυτικά οχήματα (όπως οι Μετοχές, τα ETFs και τα Ομόλογα) τότε ισχύει 10 φορές για την επένδυση σε Κρυπτονομίσματα.

Η αλήθεια είναι πως η παραπάνω φράση δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα, αλλά θεωρώ πως εσύ το έπιασες!
(το νόημα)

Πριν επενδύσεις χρήματα σε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα, σιγουρέψου ότι:

 1. Δεν έχεις ενεργά χρέη
 2. Έχεις ήδη δημιουργήσει ένα Κεφάλαιο Έκτακτης Ανάγκης

Αφού έχεις ξεμπερδέψει με τα παραπάνω και θέλεις ακόμα να επενδύσεις, θα σου πρότεινα να κοιτάξεις πρώτα σε κάποια πιο “παραδοσιακή” μορφή επένδυσης όπως το Long Term Passive Investing μέσω ETFs.

Αν είσαι ακόμα εδώ και δεν έχω καταφέρει να σε ξενερώσω εντελώς, τότε μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη πλατφόρμα και να προχωρήσεις στην αγορά του κρυπτονομίσματος της αρεσκείας σου.

Πρόσεξε, όμως, να μην παραβείς κανέναν από τους παρακάτω κανόνες:

 1. Μην δανείζεσαι χρήματα για να αγοράσεις κρυπτονομίσματα
 2. Μην επενδύεις χρήματα τα οποία σου είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα σου (όπως χρήματα ενοικίου, σπουδών, υγείας, τροφής κτλ)
 3. Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι έτοιμος να χάσεις στο 100%

Συνοψίζοντας, είδαμε ποια είναι τα βήματα για να μπορέσεις να αποκτήσεις αλλά και να διατηρήσεις ασφαλή τα κρυπτονομίσματα σου.

Όπως καταλαβαίνεις, όπως και στα περισσότερα πράγματα στην ζωή, όσες περισσότερες είναι οι ελευθερίες και τα προνόμια που καταφέρνεις να κερδίζεις, τόσες περισσότερες είναι και οι ευθύνες που ακολουθούν.

Ενώ είναι εύκολο να εκθειάζουμε τα κρυπτονομίσματα και το blockchain για την τεράστια επανάσταση που θα φέρουν στον τρόπο που λειτουργεί, δημιουργείται και ανταλλάσσεται το χρήμα (καθώς και άλλα τόσα), συνήθως αποφεύγουμε να μιλήσουμε (ή αγνοούμε εντελώς) τις ευθύνες που συνεπάγονται αυτής.

Όταν θέλεις να βγάλεις από την μέση τις “κακές” και “άπληστες” τράπεζες/μεσάζοντες και να είσαι εσύ, στο 100%, ο κύριος των χρημάτων σου σημαίνει ότι, αυτόματα, αναλαμβάνεις και την ευθύνη του να τα διατηρείς ασφαλή και προστατευμένα από τρίτους.

100% δικά σου κρυπτονομίσματα, 100% δική σου η ευθύνη φύλαξης τους.

Προς θεού, δεν είναι σκοπός μου να σε φοβίσω ή να σε αποτρέψω από το να πάρεις στην κατοχή σου κρυπτονομίσματα παρά μόνο να σου ανοίξω τα μάτια, αφυπνίζοντας σε.

Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση η οποία φαίνεται να ξεκίνησε να διαδίδεται κατά την Γαλλική Επανάσταση, αλλά κατάφερε να γίνει ευρέως διαδεδομένη στον σύγχρονο κόσμο από τα Comic Books του Spider-Man ως “The Peter Parker Principle”:

With Great Power, Comes Great Responsibility

The Peter Parker Principle

Πως σου φάνηκε;

Τι διαδικασίες ακολουθείς εσύ για να διαφυλάξεις τα κρυπτονομίσματα σου;

Γράψε μου στα σχόλια!

Μέχρι το επόμενο άρθρο, τα λέμε!

Sterg

.

📚 Περισσότερο Υλικό για Bitcoin:
Εάν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω.
Πιστεύω πως θα τα βρεις εξίσου ενδιαφέροντα:

Από την Ανταλλακτική Οικονομία στο Bitcoin ▶
Bitcoin: Τι είναι & Πως λειτουργεί
Οδηγός Αγοράς & Αποθήκευσης Bitcoin
Τα πάντα σχετικά με τα Crypto Wallets
Ethereum: Τι είναι & Πως λειτουργεί


Affiliate Disclaimer:
Το άρθρο περιέχει affiliate links τα οποία βοηθούν το MoneyMinority.

Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Risk Disclaimer:
Το MoneyMinority δεν λειτουργεί ως επενδυτικός σύμβουλος. Τα παραπάνω δεν πρέπει να ληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές αλλά ως προσωπικές εμπειρίες/απόψεις του αρθρογράφου.
Οι επενδύσεις εμπεριέχουν ρίσκο.
Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα εμπεριέχουν ακόμα περισσότερο ρίσκο.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

1 Comment

 1. Όντας άσχετος με τα κρυπτονομίσματα, μου φάνηκε παρα πολύ χρήσιμο αυτό το άρθρο!

  Η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα όταν υπάρχει τε΄τοιο vulnerability που λέμε και στο χωριό μου.

Write A Comment