Online Brokers

Saxo Bank Ελλάδα: Αναλυτικός Οδηγός – Είναι Απάτη; [2024]

🔄 Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 5 Απριλίου 2024

🥇 Αποτελεί τη #1 επιλογή επενδυτικής πλατφόρμας για το MoneyMinority
🎁 Κέρδισε 200€ έκπτωση σε προμήθειες (έως 01.03.) →

Η Saxo Bank αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς χρηματιστηριακές πλατφόρμες για επενδύσεις στην Ευρώπη. Σου δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 50 χρηματιστήρια, 23.500 μετοχές, 7.500 ETFs, ομόλογα αλλά και κάθε λογής παράγωγο χρηματιστηρίου (options & futures). Επίσης, προσφέρει επιτόκιο πάνω στα χρήματα που δεν έχεις επενδύσει αλλά και επιλογές robo-advisor.

Θεωρείται αρκετά αξιόπιστη καθώς βρίσκεται σε λειτουργία για περισσότερα από 30 χρόνια, έχει τραπεζική άδεια στη Δανία, επιβλέπεται από αυστηρές ρυθμιστικές αρχές ενώ μέσα στο ’23 χαρακτηρίστηκε ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συστημικής σημασίας.

Μετά από όλα αυτά, θα περίμενες να είναι πολύ ακριβή; Σωστά… ήταν!

Εδώ και κάποιο καιρό άλλαξε ραγδαία την τιμολογιακή της πολιτική αφαιρώντας όλες τις σταθερές χρεώσεις και, παράλληλα, μειώνοντας τις προμήθειες συναλλαγών. Πλέον, έχει καταφέρει να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και να στέκεται ανάμεσα στις φθηνότερες πλατφόρμες του χώρου.

Αν ψάχνεις μία επενδυτική εταιρεία με την ασφάλεια μίας παραδοσιακής τράπεζας και τις τιμές ενός discount broker τότε η Saxo Bank μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου και με το παραπάνω.

Είτε είσαι trader, είτε είσαι μακροχρόνιος επενδυτής…

🎮 Δημιούργησε ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό σήμερα

Γιατί να επιλέξεις την Saxo Bank:

Λειτουργεί από το 1992, έχει τραπεζική άδεια, η S&P Global Ratings την αξιολόγησε με Α- ενώ μέσα στο ’23 αναγνωρίστηκε ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συστημικής σημασίας (SIFI).
Το 2023 εξυπηρέτησε περίπου 1.200.000 πελάτες, για το ‘23 διεκπεραίωσε περισσότερες από 57.000.000 συναλλαγές ενώ διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πελατών (AUM) περί τα €100 δις.
Ελέγχεται απο υψηλού κύρους ρυθμιστικές αρχές όπως αυτή της Δανίας (DFSA), της Αγγλίας (FCA) αλλά και της Ελβετίας (FINMA).
Οι Έλληνες επενδυτές υπάγονται στο τμήμα της Δανίας και καλύπτονται από εγγύηση καταθέσεων έως €100.000 αλλά και επενδύσεων έως €20.000 με εγγυητή την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας.
Από την ακριβότερη στην αγορά, με την πρόσφατη αισθητή μείωση σε προμήθειες και χρεώσεις μετατράπηκε σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές – φθηνότερη και από την DEGIRO σε ETFs.
Ευρεία γκάμα επενδυτικών προϊόντων από 50+ χρηματιστήρια όπως 23.500+ μετοχές (ελληνικές και εξωτερικού), ETFs, ομόλογα αλλά και παράγωγα.

Η γνώμη μου για τη Saxo Bank – στα γρήγορα

Πίσω στο 2018, όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στις επενδύσεις, καλέστηκα να επιλέξω και χρηματιστηριακή πλατφόρμα. Με την τότε έρευνα, είχα καταλήξει ανάμεσα σε DEGIRO και Saxo Bank.

Επέλεξα τη DEGIRO, διότι, αν και στα περισσότερα υπερτερούσε η Saxo, οι προμήθειες της ήταν απλά… απαγορευτικές.

Σκέφτηκα πως ήταν μεγάλη επενδυτική, για γερές τσέπες.

Με χαρά μου, πριν κάποιο καιρό, είδα πως η Saxo άλλαξε τιμολογιακή πολιτική και μείωσε ραγδαία χρεώσεις και προμήθειες – τόσο σε επίπεδο trading όσο και non-trading fees.

Μάλιστα, σε κάποια προϊόντα έχει καταφέρει να είναι πιο φθηνή και από την DEGIRO οπως θα δούμε.

Είναι σαν να έχεις την ασφάλεια ενός top tier broker, με τραπεζική άδεια ο οποίος εποπτεύεται από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Δανίας και θεωρείται ίδρυμα συστημικής σημασίας (SIFI) με εξαιρετικά προσιτές προμήθειες λες και είναι discount broker.

Πλέον, έχω μεταφέρει ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων στη Saxo Bank. Το υπόλοιπο παραμένει στη DEGIRO.

Λίγη διασπορά ΚΑΙ σε θέμα επενδυτικών εταιρειών δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

🛡️ Ασφάλεια: Θεωρώ ότι η εταιρεία λειτουργεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Βρίσκεται σε λειτουργία από το 1992, επιβλέπεται από υψηλού κύρους ρυθμιστικούς οργανισμούς σε όλο τον πλανήτη (DFSA 🇩🇰, FCA 🇬🇧, FINMA 🇨🇭), έχει τραπεζική άδεια και θεωρείται ως συστημικής σημασίας χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (SIFI).

Είναι η Saxo bank, απάτη; Όχι, η Saxo Bank δεν είναι απάτη!

🔍 Διάβασε περισσότερα: Ασφάλεια, εγγυήσεις και regulation της Saxo

💸 Προμήθειες και χρεώσεις: Μετά την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική, οι προμήθειες της Saxo έχουν γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Δεν υπάρχουν χρεώσεις δημιουργίας λογαριασμού, κατάθεσης, ανάληψης και αδράνειας, μπορείς να αγοράσεις αμερικάνικες μετοχές από $1 και παγκόσμια ETFs από €2 ενώ η ελάχιστη κατάθεση μειώθηκε στο €1.

🔍 Διάβασε περισσότερα: Προμήθειες και χρεώσεις της Saxo

📊 Επενδυτικά προϊόντα: Σου δίνει πρόσβαση σε 50+ χρηματιστήρια (ανάμεσα τους και της Ελλάδας), 23.500+ μετοχές, 7.000+ ETFs και 5.900 κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Τέλος, προσφέρει εναλλακτικές σε επενδυτές σε ETFs που ψάχνουν διέξοδο από τον περιορισμό της παράλογης νομοθεσίας των PRIIPs.

🔍 Διάβασε περισσότερα: Επενδυτικά προϊόντα της Saxo

💻 Πώς θα δημιουργήσω έναν λογαριασμό: Ετοίμασε το διαβατήριο σου, βρες ένα έγγραφο διεύθυνσης κατοικίας, πάρε το κινητό στο χέρι και πάτησε αυτό το link. Εάν κολλήσεις κάπου μπορείς να μου στείλεις email και να σε βοηθήσω δωρεάν – το μόνο που ζητάω είναι να χρησιμοποιήσεις το affiliate link για την εγγραφή.

🔍 Διάβασε περισσότερα: Πώς θα δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στη Saxo

📈 Πώς αγοράζω ETFs και μετοχές: Αναζητάς το επενδυτικό προϊόν της επιλογής σου στην μπάρα ανήζητησης (με όνομα, ticker symbol ή ISIN) και πατάς “Trade”. Στην συνέχεια, δίνεις την κατάλληλη εντολή (market ή limit) μαζί με την ποσότητα που θέλεις να αγοράσεις και… είναι δικά σου!

🔍 Διάβασε περισσότερα: Πώς αγοράζω και πουλάω προϊόντα στη Saxo

Περιεχόμενα οδηγού Saxo bank:

.
Saxo Bank Αναλυτικός Οδηγός και η Γνώμη μου (5)

Τι είναι η Saxo Bank;

Ιδρύθηκε το 1992 από τον Kim Fournais στη Δανία όπου και διατηρεί ακόμα την βασική έδρα της αν και δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1998, δημιούργησε μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές διαδικτυακές πλατφόρμες επενδύσεων εξυπηρετώντας τόσο short term traders, όσο και επενδυτές.

Το 2019 εξαγόρασε (για $428 εκ.) την δημοφιλή επενδυτική εταρεία BinckBank, από την οποία προέρχονται και οι ιδρυτές της DEGIRO.

Τι είναι η Saxo Bank;
Saxo Bank at a glance – Source: Annual Report ’23

Σήμερα, φιλοξενεί περισσότερους από 1.200.000 πελάτες από ολόκληρο τον πλανήτη, απασχολεί 2.300 εργαζόμενους και διαχειρίζεται περίπου €100 δις σε περιουσιακά στοιχεία πελατών (AUM).

↑ Πίσω στην αρχή

Ασφάλεια

Η Saxo Bank συγκεντρώνει πολύ υψηλή βαθμολογία στο θέμα ασφάλειας.

Λειτουργεί:30+ χρόνια
Τραπεζική άδεια:Ναι
SIFI*:Ναι
Εγγύηση καταθέσεων:έως €100.000
Παρέρχεται:Σχήμα εγγύησης καταθέσεων Δανίας (Garantiformuen) 🇩🇰
Κύρια επίβλεψη:Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Δανίας (DFSA) 🇩🇰
Επιπλέον ρύθμιση:FCA 🇬🇧, FINMA 🇨🇭, ACPR 🇫🇷, AMF 🇫🇷, JFSA 🇯🇵, SFCHK 🇭🇰, MAS 🇸🇬
Πιστοληπτική Ικανότητα:Α –
Οίκος Αξιολόγησης:S&P Global Ratings
Εγγύηση Επενδύσεων:έως €20.000
Asset segregation:Ναι
Δημοσιοποίηση Ισολογισμών:Ναι (οικειοθελώς)
Υπαγωγή Ελληνικού τμήματος:στη Δανία 🇩🇰

Λειτουργεί με πλήρη τραπεζική άδεια υπό την εποπτεία της δανέζικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς (FSA). Ως εκ τούτου αναγκάζεται να συμμορφωθεί σε αυστηρότερους κανονισμούς σε σχέση με επενδυτικές εταιρείες χωρίς τραπεζικό υπόβαθρο.

Επιπλέον, λειτουργεί σε αρκετές χώρες του πλανήτη και επιβλέπεται για αυτές τις άδειες από τους αντίστοιχους ρυθμιστικούς οργανισμούς.

Κάποιοι από αυτούς με το υψηλότερο κύρος είναι:

ΧώραΡυθμιστήςΆδεια
Αγγλία 🇬🇧Financial Conduct Authority (FCA)No. 551422
Ελβετία 🇨🇭Swiss Financial Market Supervisory Authority
(FINMA)
CHE-106.787.764
Ιαπωνία 🇯🇵Japanese Financial Services Agency (JFSA)0104 -01-082810
Γαλλία 🇫🇷Banque de France / Autorite Marche Financial495 193 849

Για τους δύσπιστους, ρίξε μια ματιά στη λίστα με όλες τις ρυθμιστικές άδειες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Saxo Bank.

🛡️ Προστασία καταθέσεων έως €100.000: Δεδομένου του ότι η Saxo Bank λειτουργεί ως τράπεζα, οι καταθέσεις σε μετρητά των πελατών της προστατεύονται από το σχήμα εγγύησης καταθέσεων της Δανίας (Garantiformuen) για ποσά έως €100.000.

🛡️ Προστασία επενδύσεων έως €20.000: Δεδομένου του ότι η Saxo Bank λειτουργεί ως αδειοδοτημένη επενδυτική εταιρεία, οι επενδύσεις των πελατών της προστατεύονται από το Investment Compensation Scheme (ICS) της Ε.Ε. για ποσά έως €20.000. Αρμόδιος ρυθμιστής είναι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Δανίας.

🇬🇷 Πώς προστατεύονται οι πελάτες από την Ελλάδα; Οι επενδυτικοί λογαριασμοί Ελλήνων υπάγονται στο τμήμα της Δανίας και υπέυθυνη για την προστασία τους είναι η επιτροπή κεφαλαίαγοράς της χώρας. Με λίγα λόγια, καλύπτονται από τις ίδιες εγγυήσεις με τους Δανούς πολίτες.

Asset Segregation: Η Saxo είναι αναγκασμένη (και επιβλέπεται για αυτό) να διατηρεί τα assets των πελατών σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, διαχωρισμένα από τα δικά της. Έτσι, σε περίπτωση πτώχευσης και ρευστοποίησης, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να τα μεταφέρουν σε άλλο broker ενώ η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τους πιστωτές της.

Συστημικής Σημασίας Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα*: Μέσα στο ’23, η Saxo Bank χαρακτηρίστηκε ως Systemically Important Financial Institution (SIFI) από τον αρμόδιο ρυθμιστή της Δανίας (DFSA). Αυτό σημαίνει πως η λειτουργία της κρίνεται συστημικής σημασίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Άρα, επιβλέπεται πολύ πιο στενά ενώ αν τα πράγματα στραβώσουν… υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να την “σώσουν”. Στα αυτιά μου το SIFI ακούγεται σαν “Too big, to Fail”

🧾 Δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία: Παρά το γεγονός ότι δεν είναι εισηγμένη σε κάποιο χρηματιστήριο, επιλέγει οικειοθελώς να δημοσιοποιεί τα οικονομικά της στοιχεία. Άλλο ένα βήμα που καθιστά ακόμα πιο διαφανή προς τους πελάτες της.

Οικονομικά στοιχεία της Saxo Bank

Επίσης, δεσμεύεται να δημοσιεύει κάθε μήνα στοιχεία με τη δραστηριότητα της – assets under management (AUM) καθώς και ημερήσιους/μηνιαίους όγκους συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην πλατφόρμα της.

Οίκοι αξιολόγησης: Το χρεόγραφο της Saxo Bank αξιολογείται από τον οίκο της S&P Global Ratings ο οποίος το κατέταξε στην πιστοληπτική βαθμίδα του Α-.

Είναι η Saxo Bank απάτη;

Όχι, η Saxo Bank δεν είναι απάτη. Λειτουργεί από το 1992, επιβλέπεται από υψηλού κύρους ρυθμιστικούς οργανισμούς σε όλο τον πλανήτη, έχει τραπεζική άδεια και θεωρείται ως συστημικής σημασίας χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (SIFI).

🛡️ Ασφάλεια: Θεωρώ ότι η εταιρεία λειτουργεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Θα την κατέτασα στο ίδιο επίπεδο με Interactive Brokers, υψηλότερα από DEGIRO και αρκετά υψηλότερα από eToro, Trading212 και Freedom24.

↑ Πίσω στην αρχή

Χρεώσεις, Προμήθειες και Fees

Για χρόνια, η Saxo Bank ήταν από τις ακριβότερες επενδυτικές πλατφόρμες στην Ευρώπη μέχρι που πήρε την απόφαση να γίνει… από τις φθηνότερες!

Προχωρώντας σε μία ριζική αλλαγή στην τιμολογιακή της πολιτική, μείωσε αισθητά τις προμήθειες σε κάθε επίπεδο. Πλέον δεν θα σε επιβαρύνει με κανένα non-trading fee ενώ, σε πολλά προϊόντα, τα trading fees είναι χαμηλότερα και από discount brokers όπως η DEGIRO. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά:

Non-trading fees: Δεν υπάρχουν χρεώσεις δημιουργίας νέου λογαριασμού, κατάθεσης, ανάληψης, αδράνειας. Εφαρμόζεται χρέωση 0.25% για αλλαγή συναλλάγματος.

Τέλος, υπάρχει μία χρέωση χαρτοφυλακίου (0,15% ετησίως) την οποία μπορείς να αποφύγεις τελείως εάν ενεργοποιήσεις το stock lending στον λογαριασμό σου.

Δημιουργία λογαριασμού:Δωρεάν
Κατάθεση:Δωρεάν
Ανάληψη:Δωρεάν
Τέλος αδράνειας:Όχι
Τέλος συνδεσιμότητας:Δωρεάν
Ελ. κατάθεση:€1
Συνάλλαγμα:0.25%

Τι είναι τα non-trading fees; Αφορούν σταθερές χρεώσεις που δεν έχουν να κάνουν με αγοραπωλησίες προϊόντων.

Trading fees:

Μετά τις αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική, οι προμήθειες συναλλαγών μειώθηκαν και αυτές αρκετά. Εξαρτώνται από το επίπεδο του λογαριασμού σου:

 1. Classic account
 2. Platinum account
 3. VIP account

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις χρεώσεις συναλλαγών της Saxo:

ClassicPlatinumVIP
🇺🇸 Μετοχές Αμερικής:0,08% (min $1)0,05% (min $1)0,03% (min $1)
🇬🇷 Ελληνικές μετοχές:0,3% (min €10)0,25% (min €10)0,2% (min €10)
🇬🇧 Μετοχές Αγγλίας:0,08% (min £3)0,05% (min £3)0,03% (min £3)
🇩🇪 Μετοχές Γερμανίας:0,08% (min €3)0,05% (min €3)0,03% (min €3)
🇨🇳 Μετοχές Κίνας:0,08% (min. 15 CNH)0,05% (min. 15 CNH)0,03% (min. 15 CNH)
🇯🇵 Μετοχές Ιαπωνίας:0,08% (min 800 JPY)0,05% (min 800 JPY)0,03% (min 800 JPY)
📈 Παγκόσμια ETFs:0,08% (min €2)0,05% (min €2)0,03% (min €2)
🏷️ Κρατικά ομόλογα:0,2% (min €20)0,1% (min €20)0,05% (min €20)
🔮 Futures:€/$ 3 /συμβόλαιο€/$ 2 /συμβόλαιο€/$ 1 /συμβόλαιο
📝 Options:€/$ 2 /συμβόλαιο€/$ 1 /συμβόλαιο€/$ 0,75 /συμβόλαιο

Τι είναι τα trading fees; Αφορούν προμήθειες που παρακρατά η πλατφόρμα πάνω σε κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείς.

↑ Πίσω στην αρχή

Παράδειγμα χρεώσεων στη Saxo Bank:

Έστω ότι θέλεις να επενδύσεις €5.000 με ένα classic account, ακολουθούν κάποια παραδείγματα χρεώσεων ανάλογως το επενδυτικό προϊόν που θέλεις να αγοράσεις.

Account level:Classic
Ποσό επένδυσης:€5.000

Προμήθεια αγοράς μετοχών Αμερικής: Εάν θελήσεις να αγοράσεις μετοχές της Apple (APPL), της Meta (META) ή οποιασδήποτε άλλης αμερικάνικης μετοχής με ένα κεφάλαιο της τάξεως των $5.000 θα καλεστείς να πληρώσεις προμήθεια $4.

Προμήθεια αγοράς μετοχών Ελλάδας: Εάν θελήσεις να αγοράσεις μετοχές της Μυτιληναίος (ΜΥΤΙΛ), του ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ), του Jumbo (ΜΠΕΛΑ) ή οποιασδήποτε άλλης ελληνικής μετοχής με ένα κεφάλαιο της τάξεως των €5.000 θα καλεστείς να πληρώσεις προμήθεια €10.

Πόσο κοστίζει η αγορά ETF: Το ίδιο ETF μπορεί να διαπραγματεύεται σε διαφορετικά χρηματιστήρια οπότε καλείσαι εσύ να επιλέξεις αυτό που σε βολεύει.

Με γνώμονα τις χρεώσεις της Saxo, μας συμφέρει να επιλέξουμε τα χρηματιστήρια του Amsterdam (Euronext), των Βρυξελλών, της Λισσαβόνας και του Παρισιού για δύο λόγους:

 1. δεν απαιτείται συνάλλαγμα – είναι σε Ευρώ
 2. έχουν τις χαμηλότερες χρεώσεις
χρεώσεις αγοράς ETF στη Saxo

Προμήθεια αγοράς SP500 ETF: Εάν θελήσεις να επενδύσεις σε ένα S&P500 ETF (αντίστοιχο του VUAA) με ένα κεφάλαιο της τάξεως των €5.000 και επιλέξεις κάποιο από τα προαναφερθέντα χρηματιστήρια θα καλεστείς να πληρώσεις προμήθεια €4.

Η αντίστοιχη συναλλαγή στην DEGIRO θα κόστιζε €3 + €2,5 (ετησίως)

💸 Χρεώσεις και προμήθειες: Μετά την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική η Saxo Bank έγινε ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Δεν υπάρχει χρέωση δημιουργίας λογαριασμού, κατάθεσης, ανάληψης, αδράνειας ενώ ενεργοποιώντας το stock lending αποφεύγεις και την χρέωση χαρτοφυλακίου. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις αμερικάνικες μετοχές από $1 και ETFs από €2.

↑ Πίσω στην αρχή

Επενδυτικά προϊόντα

Η Saxo bank προσφέρει μία ευρεία γκάμα επενδυτικών προϊόντων τα οποία θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Επίσης, σε επιβραβεύει με μηνιαίο επιτόκιο στα μη-επενδεδυμένα κεφάλαια που διατηρείς στον λογαριασμό σου.

Έχεις πρόσβαση σε περισσότερα από 50 χρηματιστήρια του πλανήτη με 23.500+ μετοχές, 7.000+ ETFs και 5.900 ομόλογα διαθέσιμα επένδυση.

🏛 Χρηματιστήρια:50+
📊 Μετοχές:23.500+
🇬🇷 Ελληνικές μετοχές:Ναι, μόνο με θυρίδα Σ.Α.Τ.
📈 Παγκόσμια ETFs:7.000+
🏷️ Ομόλογα:5.900+
🇬🇷 Ομόλογα ελληνικού δημοσίου:Ναι
🇺🇸 NASDAQ🇺🇸 Νέας Υόρκης (NYSE)🇬🇷 Αθηνών (ATHEX)
🇨🇦 Καναδά (TSX)🇬🇧 Λονδίνου (LSE)🇩🇪 Φρανκφούρτης (XETRA)
🇨🇳 Σανγκάης (SSEC)🇨🇳 Σεν Ζεν (SZSC)🇯🇵 Τόκιο (JPX)
🇮🇪 Δουβλίνου (Euronext)🇳🇱 Αμστερνταμ (Euronext)🇫🇷 Παρισιού (Euronext)
🇵🇹 Λισαβόνας (Euronext)🇮🇹 Μιλάνο (Borsa Italiana)🇨🇭 Ελβετίας (SIX)
🇭🇰 Χογνκ Κόγνκ (XKEX)🇦🇺 Αυστραλίας (ASX)🇸🇬 Σιγκαπούρης (SGX)

Επιπλέον, οι traders έχουν πρόσβαση σε παράγωγα χρηματιστηρίου (options και futures) και Forex μέσω CFDs ή πραγματικών assets. Τέλος, εάν θέλεις επενδυτικές συμβουλές μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία του Saxo Select το οποίο είναι κάτι σαν robo advisor – υπάρχει ελάχιστη κατάθεση €20.000 και προμήθειες μεταξύ 0,5% με 1%

💱 Forex:🟢190 ζευγάρια τιμών
📝 Options:🟢20 markets
🔮 Futures:🟢28 markets
₿ Κρυπτονομίσματα:🟢μέσω ETPs ή Crypto FX
🤖 Robo Advisor:🟢0,5% με 1% προμήθεια
💰 Επιτόκιο στα χρήματα σου:🟢0% έως 2,85%
🙌 Stock Lending:🟢Κερδίζεις επιπλέον επιτόκιο

↑ Πίσω στην αρχή

💰 Μπορώ να κερδίσω επιτόκιο στα χρήματα μου; Ναι, η Saxo Bank θα σε επιβραβεύσει με μηνιαίο επιτόκιο για τα χρήματα που διατηρείς στον λογαριασμο σου. Το ύψος του επιτοκίου εξαρτάται από τα κεντρικά επιτόκια, το επίπεδο του account σου αλλά και το ποσό που διατηρείς στον λογαριασμό σου.

Στις 07.02.24. ισχύουν τα παρακάτω επιτόκια:

Επιτόκιο στα χρήματα σου από την Saxo Bank

Μπορώ να επενδύσω σε ελληνικές μετοχές; Ναι και… όχι! Ενώ θα βρεις όλους τους συνήθεις υπόπτους εκεί: ΔΕΗ (ΔΕΗ), ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ), Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), Eurobank (ΕΥΡΩΒ), Alpha bank (ΑΛΦΑ), Aegean (ΑΡΑΙΓ), Jumbo (ΜΠΕΛΑ) αλλά και Μυτιληναίος (ΜΥΤΙΛ), απαιτείται από εσένα να έχεις ήδη ανοιχτή θυρίδα Σ.Α.Τ. στο χρηματιστήριο Αθηνών. Δυστυχώς, η Saxo δεν αναλαμβάνει να δημιουργήσει μία για εσένα.

🇬🇷 Για ελληνικές μετοχές: Εάν σκοπός σου είναι οι αγοραπωλησίες ελληνικών μετοχών, ρίξε μια ματιά στην DEGIRO. Είναι και φθηνότερη και δεν απαιτεί θυρίδα Σ.Α.Τ.

🇬🇷 Αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου: Στη Saxo Bank θα βρεις περισσότερα από 35 ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Για να τα εντοπίσεις, πήγαινε στη μπάρα αναζήτησης και γράψε “Greece“.

Μπορώ να επενδύσω σε ομολογιακά ETFs; Ναι, υπάρχουν πολλές επιλογές τα οποία αφορούν κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Global Government Bond (LU0908508731) με ομόλογα κρατών όλου του πλανήτη αλλά και το US Treasuries (LU0429459356) με ομόλογα αμερικής.

Μπορώ να αγοράσω ETFs; Ναι, φυσικά! Η Saxo Bank προσφέρει περισσότερα από 7.000 ETFs τα οποία αφορούν μετοχές, ομόλογα, πολύτιμα μέταλλα, REITs, ακόμα και Bitcoin.

Μπορώ να επενδύσω στον SP500; Ναι, μπορείς να επενδύσεις στις 500 μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες μέσω ενός ETF όπως το S&P 500 ETF από την Xtrackers με ISIN: IE000Z9SJA06.

Υπάρχει εναλλακτική για το VUAA; Υπάρχει και μάλιστα φθηνότερη! Το S&P 500 UCITS ETF της Xtrackers έχει κόστος 0.06% (ενώ το VUAA 0.07%) και θα το συναντήσεις με τα ticker symbols του XDPU (ή XDPCXDPEXDPG). Σε συμφέρει να το αγοράσεις από το χρηματιστήριο του Μιλάνου ή της Φρανκφούρτης.

Μπορώ να επενδύσω σε ένα υψηλής διασποράς ETF με μετοχές ολόκληρου του πλανήτη; Φυσικά! Ρίξε μια ματιά MSCI World ETF της Xtrackers (ISIN: IE00BJ0KDQ92) το οποίο ακολουθεί τον δείκτη MSCI World ο οποίος επενδύει στο 85% του investable market, ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Υπάρχει το πρόβλημα των PRIIPs; Δυστυχώς, ναι! Λόγω Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι πλατφόρμες δεν επιτρέπεται να πωλούν ETFs τα οποία δεν έχουν μεταφρασμένα τα έγγραφα KID στην τοπική γλώσσα. Παρόλαυτα, η Saxo προσφέρει μία ευρεία γκάμα ETF τα οποία θα καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Μπορώ να επενδύσω σε χρυσό; Ναι, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ETFs (ETCs) για να επενδύσεις σε χρυσό. Κάποια παραδείγματα είναι το Xetra-Gold ETC (DE000A0S9GB0), το IE Physical Gold ETC (DE000A2T0VU5) από την Xtrackers και το Physical Gold ETC (IE00B579F325) από την Invesco.

Μπορώ να αγοράσω VUAA από τη Saxo; Όχι, λόγω PRIPs δεν είναι διαθέσιμο. Εναλλακτικά, μπορείς να ρίξεις μία ματιά στο XDPE. Ένα ETF από την Xtrackers (ISIN: IE00BM67HW99) το οποίο είναι πλήρως compliant, ακολουθεί τον ίδιο δείκτη (S&P 500) και είναι UCITS.

Μπορώ να αγοράσω VWCE από τη Saxo; Όχι, λόγω PRIPs δεν είναι διαθέσιμο. Εναλλακτικά, μπορείς να δεις τα αντίστοιχης υψηλής διαφοροποίησης ETFs XDWD και XMAW από την Xtrackers:

 1. MSCI World UCITS ETF 1C με Ticker: XDWD και ISIN: IE00BJ0KDQ92 (TER 0.19%)
 2. MSCI AC World ESG Screened UCITS ETF 1C με Ticker: XMAW και ISIN: IE00BGHQ0G80 (TER 0.25%)

Μπορώ να επενδύσω σε Real Estate και REITs; Ναι, μπορείς να επενδύσεις τόσο σε μεμωνομένες μετοχές εταιρειών real estate όσο και σε REIT ETFs. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Global Real Estate (NL0009690239) της VanEck αλλά και το FTSE Developed Europe Real Estate ETF (LU0489337690) της Xtrackers.

Μπορώ να επενδύσω σε Bitcoin ETF; Ναι! Μπορείς να αγοράσεις το Physical Bitcoin ETC (GB00BJYDH287) από την WisdomTree ή το Physical Bitcoin ETN (XS2376095068) από την Invesco.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς να δημιουργήσω έναν λογαριασμό

Το πιο βαρετό κομμάτι στις επενδύσεις είναι η δημιουργία ενός νέου επενδυτικού λογαριασμού. Για λόγους regulation, όλες οι επενδυτικές εταιρείες είναι αναγκασμένες να ταυτοποιούν τους πελάτες τους και να τους περνάνε από μία διαδικασία “screening”.

δημιουργία επενδυτικού λογαριασμού στη Saxo

Στην περίπτωση της Saxo Bank, η δημιουργία λογαριασμού είναι εξολοκλήρου online, σχετικά εύκολη και σχετικά γρήγορη.

Τι θα χρειαστείς:

 1. Έγγραφο ταυτοπροσωπίας: Διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή ταυτότητα (νέου τύπου)
 2. Έγγραφο διεύθυνσης κατοικίας: Κάποιο επίσημο έγγραφο που να δείχνει την διεύθυνση κατοικίας σου. Αυτό μπορεί να είναι ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ ή ένα statement τραπεζικού λογαριασμού ή κάρτας (από το e-banking) στα Αγγλικά.
 3. Σύνδεση στο internet
 4. Κινητό τηλέφωνο

Πώς να ξεκινήσεις: Το μόνο που έχεις κάνεις είναι να ξεκινήσεις τη διαδικασία από τον υπολογιστή ή το κινητό σου και να ολοκληρώσεις όλα τα ζητούμενα βήματα.

Πόσο θα διαρκέσει: Επειδή έχω όλα τα έγγραφα έτοιμα, η διαδικασία μου πήρε περίπου 30 με 40 λεπτά. Η επιβεβαίωση από πλευράς της Saxo πήρε 1 ημέρα.

Συμβουλή: Εάν έχεις διαβατήριο ή δίπλωμα, χρησιμοποίησε το. Το έγγραφο πιστοποίησης διεύθυνσης κατοικίας θα πρέπει να είναι στα Αγγλικά οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις statement από κάποια digital banks όπως η (Revolut, N26, Wise κτλ.)

🎁 Υπάρχει bonus εγγραφής; Εάν χρησιμοποιήσεις αυτό το link θα κερδίσεις €200 έκπτωση στις χρεώσεις για τις πρώτες σου συναλλαγές →

Εάν κολλήσω; Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους μέσω του +45 3977 4113 ή μέσω email στο [email protected] για να σε βοηθήσει κάποιος από την εξυπηρέτηση πελατών.

🤝 Μπορώ να βοηθήσω και εγώ: Εάν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα, στείλε μου ένα email και θα σε βοηθήσω δωρεάν, εφόσον μπορώ. Το μόνο που θα ζητούσα ως αντάλλαγμα είναι να χρησιμοποιήσεις το affiliate link μου για την εγγραφή.

↑ Πίσω στην αρχή

Κατάθεση χρημάτων στην Saxo

Για να ξεκινήσεις τις επενδύσεις, θα πρέπει πρωτίστως να τροφοδοτήσεις τον επενδυτικό σου λογαριασμό με χρήματα.

Χρέωση κατάθεσης:Δωρεάν
Ελάχιστη κατάθεση:€1
Τρόποι:Έμβασμα
Χρόνος:1 εργάσιμη

👍 Στα καλά νέα: Δεν υπάρχει χρέωση για λήψη χρημάτων από πλευράς Saxo, η ελάχιστη μεταφορά είναι το €1 ενώ τα χρήματα εμφανίζονται έως και την ίδια εργάσιμη ημέρα στον λογαριασμό σου.

👎 Στα κακά νέα: Η τράπεζα από την οποία θα στείλεις χρήματα μέσω εμβάσματος, κατά πάσα πιθανότητα, θα σε χρεώσει.

Πώς κάνεις κατάθεση χρημάτων στη Saxo Bank:

 1. Συνδέσου στον νέο σου λογαριασμό και πάτησε “Fund” ή “Deposit Funds” από το menu
 2. Θα εμφανιστούν τα στοιχεία κατάθεσης του μοναδικού τραπεζικού σου λογαριασμού (IBAN) στην Δανία
 3. Αντέγραψε το IBAN και το SWIFT/BIC (εάν η τράπεζα σου ζητήσει όνομα δικαιούχου συμπλήρωσε το “SAXO BANK A/S”)
 4. Συνδέσου στο ebanking της τράπεζας που συνεργάζεσαι προχώρησε σε αποστολή χρήματων μέσω εμβάσματος/μεταφορά
 5. Στα στοιχεία δικαιούχου, συμπλήρωσε τα στοιχεία από τον νέο σου τραπεζικό λογαριασμό στην Saxo Bank
 6. Θα βρεις τα χρήματα διαθέσιμα την ίδια ημέρα έως και σε 5 εργάσιμες (η επεξεργασία της πρώτης κατάθεσης μπορεί να αργήσει λιγάκι, οι επόμενες επιβεβαιώνονται την ίδια ημέρα)

🙋🏻 Προσωπική εμπειρία: Η τελευταία μου κατάθεση έγινε μέσω της Viva Wallet, η οποία με χρέωσε 0.8€ για την αποστολή ενώ τα χρήματα έφτασαν την ίδια ημέρα.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς επενδύω μέσω της Saxo

Πάμε να δούμε, βήμα βήμα, πώς θα επενδύσουμε μέσω της Saxo Bank.

💡 Η διαδικασία είναι παρόμοια για οποιοδήποτε επενδυτικό όχημα επιλέξουμε, είτε είναι μετοχές και ETFs, είτε ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

Αρκετός κόσμος επιθυμεί να επενδύσει στην οικονομία της Αμερικής μέσω του S&P500. Ένα από τα πιο δημοφιλή ETF που ακολουθεί τον δείκτη ονομάζεται VUAA και εκδίδεται από την Vanguard.

❗ Λόγω της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας των PRIIPs και το γεγονός ότι η Vanguard δεν έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το έγγραφο KID, το συγκεκριμένο ETF δεν είναι διαθέσιμο σε επενδυτές από την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πώς δεν μας πειράζει καθόλου διότι υπάρχει εναλλακτική η οποία είναι και compliant αλλά και… καλύτερη!

Ποια είναι η εναλλακτική του VUAA; Αναφέρομαι στο S&P 500 UCITS ETF το οποίο εκδίδεται από την Xtrackers (DWS). Ακολουθεί τον ίδιο δείκτη (S&P500), εχει μικρότερη τιμή μονάδας (ιδανικό για μικροεπενδυτές) και χαμηλότερα διαχειριστικά κόστη από το VUAA. Το ETF της Vanguard έχει TER 0.07% ενώ της Xtrackers μόλις 0.06% ετησίως. 

Πώς αναζητάς επενδυτικά οχήματα;

Για να εντοπίσεις την μετοχή ή το ETF που θέλεις στην πλατφόρμα της Saxo θα πρέπει να το αναζητήσεις από την μπάρα πάνω δεξιά.

Πώς αναζητάς επενδυτικά οχήματα στην saxo

Τα χρηματιστηριακά προϊόντα έχουν δύο διακριτές ονομασίες με τις οποίες μπορείς να τις εντοπίσεις, το Ticker Symbol (4 γράμματα) και το ISIN Number.

Ένα ETF μπορεί να διαπραγματεύεται σε διαφορετικά χρηματιστήρια με διαφορετικό Ticker symbol και ISIN.

Συγκεκριμένα, μπορείς να βρεις το S&P 500 UCITS ETF της Xtrackers σε 4 χρηματιστήρια:

 1. 🇬🇧 Λονδίνο με ticker: XDPG και ISIN: IE00BM67HX07 σε αγγλικές λίρες (GBP)
 2. 🇨🇭 Ζυρίχη με ticker: XDPC και ISIN: IE00B8KMSQ34 σε ελβετικά φράγκα (CHF)
 3. 🇩🇪 Φρανφούρτη με ticker: XDPE και ISIN: IE00BM67HW99 σε Ευρώ (EUR)
 4. 🇮🇹 Μιλάνο με ticker: XDPU και ISIN: IE000Z9SJA06 σε Ευρώ (EUR)

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο χρηματιστήριο;

#1 Νόμισμα διαπραγμάτευσης: Δεδομένου του ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασίες μετατροπής συναλλάγματος (κοστίζουν) θα πρέπει να εντοπίσουμε τα χρηματιστήρια που διαπραγματεύεται σε Ευρώ. Αυτόματως λοιπόν, αποκλείουμε της Ζυρίχης και του Λονδίνου.

2 Χρεώσεις από την Saxo: Όπως είδαμε στο αντίστοιχο κεφάλαιο, κάθε χρηματιστήριο έχει διαφορετικές χρεώσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε ότι XETRA και Borsa Italiana έχουν τις ίδιες ακριβώς χρεώσεις (0.08% με ελάχιστο τα €3) οπότε δεν έχει μεγάλη διαφορά το ποιο θα επιλέξουμε.

Έστω ότι επιλέγουμε να το αγοράσουμε από το Μιλάνο, μέσω Borsa Italiana 🇮🇹.

Πώς θα εντοπίσουμε το ETF;

Πηγαίνεις στην αναζήτηση και πληκτρολογείς είτε το ticker “XDPU“, είτε το ISIN: “IE000Z9SJA06“.

Πώς βρίσκω ETF στην Saxo

Επιλέγοντας το, θα ανοίξει μία καρτέλα με βασικές πληροφορίες σχετικά με το ETF. Για να το αγοράσουμε, επιλέγουμε το “Trade“.

Πληροφορίες για ETF στην SAxo Bank

Στην καρτέλα που θα ανοίξει, καλείσαι να δώσεις την εντολή με την οποία θα αγοράσεις το ETF:

Εντολή αγοράς στην Saxo Bank

Τι πρέπει να γνωρίζεις:

 • Type: Αφορά το είδος εντολής θα δώσεις στην πλατφόρμα. Εάν επιλέξεις “Market” τότε θα εκτελέσει την εντολή άμεσα, στην τωρινή τιμή της αγοράς. Εάν επιλέξεις “Limit” τότε θα εκτελέσει την εντολή σε συγκεκριμένη τιμή που θα θέσεις εσύ (εάν και όποτε την αγγίξει).
 • Buy/Sell: Εάν θέλεις να αγοράσεις τότε επιλέγεις το Buy, εάν θέλεις να πουλήσεις τότε το Sell.
 • Shares: Αφορά την ποσότητα που θέλεις να αγοράσεις.

Στο κάτω μέρος, θα δεις το συνολικό ποσό της επένδυσης (Nominal Value: €8.788) αλλά και την προμήθεια της Saxo (Trade fees: €3)

🤌 Όπως βλέπεις, σε μία εντολή αγορά 1.000 κομματιών του συγκεκριμένου ETF αξίας €8.788 καλούμαστε να πληρώσουμε μονο €3.

↑ Πίσω στην αρχή

Συχνές Ερωτήσεις για την αγορά μετοχών online

Συχνές ερωτήσεις για τη Saxo Bank

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τη λειτουργία της Saxo Bank:

Τι είναι το stock lening; Είναι επικίνδυνο;

Εάν δεν χρησιμοποιεί CFDs, ένας trader που θέλει να ανοίξει μία short θέση, θα πρέπει πρώτα να δανειστεί το security που θέλει να σορτάρει – εάν δεν κατάλαβες τι είπα, δες πώς λειτουργεί το shorting

Μέσω του stock lending, οι πλατφόρμες δανείζουν τα assets σου σε shorters και αυτοί, ως αντάλλαγμα, πληρώνουν ημερήσιο επιτόκιο. Στα καλά νέα είναι πως η Saxo επιλέγει να μοιραστεί αυτό το επιτόκιο μαζί σου – μία επιπλέον πηγή παθητικού εισοδήματος.

Πώς διασφαλίζεσαι; Για να μπορέσει να δανειστεί κάποιος τις μετοχές σου είναι αναγκασμένος να δεσμεύσει ως ενέχυρο ένα κεφάλαιο ικανό να καλύπτει την αξία του δανείου. Στη Saxo Bank αυτό ορίζεται στο 102% του δανείου κάθε στιγμή.

Είναι η Saxo bank διαθέσιμη στην Ελλάδα;

Ναι! Ως Έλληνας πολίτης έχεις το δικαίωμα να δημιουργήσεις τον δικό σου επενδυτικό λογαριασμό στη Saxo Bank.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη Saxo bank στα ελληνικά;

Ναι, η Saxo Bank είναι διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα. Μπορείς να αλλάξεις τη γλώσσα της εφαρμογής ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: Menu > Platform Settings > Regional & Language > Ελληνικά

Μπορώ να αγοράσω ελληνικές μετοχές;

Ναι, αλλά χρειάζεται να έχεις υπάρχουσα θυρίδα Σ.Α.Τ. στο χρηματιστήριο Αθηνών. Δυστυχώς, η Saxo δεν αναλαμβάνει να δημιουργήσει μία για εσένα. Εάν θέλεις να κάνεις αγοραπωλησίες ελληνικών μετοχών τότε καλύτερα απευθύνσου στην DEGIROείναι φθηνότερη και δεν απαιτεί θυρίδα.

Μπορώ να αγοράσω ομόλογα ελληνικού δημοσίου;

Ναι, στη Saxo Bank θα βρεις περισσότερα από 35 διαφορετικά ομόλογα ελληνικού δημοσίου στη δευτερογεννή αγορά. Για να τα εντοπίσεις αναζήτησε τα με τον όρο “Greece“.

Υπάρχουν εναλλακτικές χρηματιστηριακές πλατφόρμες;

Φυσικά, μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι η πλατφόρμα της DEGIRO.

Εάν θέλεις να ανακαλύψεις την καλύτερη μόνος σου, ρίξε μια ματιά σε μια σύγκριση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επενδυτικές πλατφόρμες διαθέσιμες στην Ελλάδα

Χρηματιστηριακές πλατφόρμες αγοράς μετοχών

Αγορά μετοχών στην SaxoBank
Αγορά μετοχών στην DEGIRO
Αγορά μετοχών στην Trading212
Αγορά μετοχών στην etORO

Πλατφόρμα

磊 Saxo Bank

賂 DEGIRO

雷 Trading212

雷 eToro

Ίδρυση

1992

2008

2004

2007

Τραπεζική άδεια

Επίβλεψη

 Δανία (DFSA)

 Γερμανία (BaFin)

 Κύπρο (CySec)

 Κύπρο (CySec)

Μετοχές εξωτερικού

50 χρηματιστήρια

29 χρηματιστήρια

17 χρηματιστήρια

14 χρηματιστήρια

Ελληνικές μετοχές

Εγγύηση καταθέσεων

έως €100.000

έως €100.000

Εγγύηση επενδύσεων

έως €20.000 (100%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

Οδηγοί

 Bonus

Κέρδισε €200 έκπτωση στις προμήθειες σου!

Κέρδισε πίστωση €100 σε τέλη συναλλαγών

Κέρδισε μια μετοχή έως €100, εντελώς δωρεάν

*Το 79% των CFD Traders χάνει χρήματα

.

Risk Disclaimer:
Δεν είμαι επενδυτικός σύμβουλος και τα παραπάνω αποτελούν γραπτή εξιστόρηση των προσωπικών μου εμπειριών. Δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, προτροπή για επένδυση.
Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε επένδυση κάνε την δική σου έρευνα και θυμήσου:
Κάθε επένδυση εμπεριέχει ρίσκο, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο θέλει να βγάλει χρήματα από εσένα.
Επένδυσε μόνο χρήματα που είσαι οκ να χάσεις.

Affiliate Disclaimer:
Το άρθρο περιέχει affiliate links τα οποία βοηθούν το MoneyMinority.

Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment