Διαχειριση Χρηματων

Οικονομική Στήριξη Γονέων σε Παιδιά: Υπάρχουν Παγίδες; (Έρευνα)

🔎 Γρήγορη ερώτηση:
Με ίδια σημεία αφετηρίας, ποιος είναι πιθανότερο να βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση στο μέλλον;
Κάποιος ο οποίος λαμβάνει οικονομική βοήθεια από γονείς (χρήματα, μετοχές, ακίνητη περιουσία) ή κάποιος που δεν λαμβάνει τίποτα;

Ναι, μην ανησυχείς! Περιμένω…

..

.

Ωραία, για πες τώρα: τι ψήφισες;

🗳️ Πριν κάποιο καιρό, έθεσε ακριβώς την ίδια ερώτηση σε εσάς μέσω του Newsletter του MarketShots. Συγκεκριμένα, από τα 2.617 άτομα που άνοιξαν το email, ένα δείγμα 250 ψήφησε και το αποτέλεσμα έδειξε ότι…

…θα βρεις την έρευνα στο τέλος του άρθρου

Κάποιος ίσως να έλεγε πως είναι ένα ακόμα marketing trick για να σε κάνω να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο, κάποιος άλλος ίσως να το μετέφραζε ως μία απελπισμένη προσπάθεια να σε κάνω να διαβάσεις όλο το άρθρο.
Όπως και να έχει, it is what it is!

  1. Οικονομικά δώρα γονέων προς τα παιδιά: βοηθάει;
  2. Να τα βοηθήσεις ή όχι;
  3. Πώς μπορείς πραγματικά να βοηθήσεις;
  4. 🗳️ Έρευνα: τι πιστεύετε εσείς;

📬 Πάρε και εσύ μέρος στις Έρευνες

μέσω του Newsletter του MoneyMinority

Παρεμπιπτόντως, μπορείς και εσύ να λάβεις μέρος σε όλες αυτές τις έρευνες κάνοντας εγγραφή στο Market Shots 📬.

Έρχεται κάθε Παρασκευή και εκτός από ψηφοφορίες καταπιάνεται με θέματα της αγοράς, των επενδύσεων καθώς και της διαχείρισης χρημάτων. Είναι εντελώς δωρεάν, δεν σπαμάρω και μπορείς να απεγγραφείς όποτε θελήσεις:

.

Τώρα, πίσω στα δικά μας…

Η ερώτηση με την οποία ξεκίνησα το άρθρο δεν τέθηκε ούτε γιατί έτσι μου κάπνισε, ούτε και έχω σκοπό να την απαντήσω μυρίζοντας τα νύχια μου.

Το ίδιο θέμα φαίνεται να απασχόλησε τον Thomas Stanley, συγγραφέα του The Millionaire Next Door.

The Millionaire Next Door και Thomas Stanely

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί περισσότερο μία διατριβή πάνω στις συνήθειες του μέσου Αμερικάνου εκατομμυριούχου, και όχι ένα ακόμα βιβλίο της σειράς το οποίο, για άλλη μία φορά, υπόσχεται το μυστικό που θα μας κάνει “πλούσιους γρήγορα και εύκολα”.

Αν ρωτάς εμένα, το κύριο πρόβλημα κρύβεται στην ονομασία του.

Ένας τίτλος όπως το “Εκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας” εύκολα μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές προσδοκίες και να παρερμηνευθεί.
Ομολογώ, πως ήταν και αυτός που με αποθάρρυνε από το να το διαβάσω… και ας καθόταν αρκετό καιρό στο ράφι…


Θα κακομάθεις τα παιδιά σου…

…δίνοντας τους χρηματικά δώρα;

Στο βιβλίο, λοιπόν, διεξάγει μία έρευνα στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, ηλικίας 40 με 50 ετών, προερχόμενοι από όλες τις οικονομικές αφετηρίες οι οποίοι κατατάσσονται σε δύο ομάδες:

  1. Σε αυτούς που έλαβαν οικονομική βοήθεια από γονείς
  2. Σε αυτούς που ΔΕΝ έλαβαν οικονομική βοήθεια από γονείς

Τα αποτελέσματα;

Κόντρα σε αυτό που θα περίμεναν οι περισσότεροι, ανακάλυψε πως όσοι βοηθήθηκαν κατάφεραν να συγκεντρώσουν λιγότερο πλούτο στα καλά “εισοδηματικά τους χρόνια”, σε σχέση με αυτούς που πορεύτηκαν μόνοι στην ζωή.

Οικονομική Βοήθεια από Γονείς: Είναι καλή ή παγίδα;
Πηγή: The Millionaire Next Door

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα, βλέπουμε πώς 8/10 επαγγέλματα κατάφεραν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη περιουσία (πρώτη στήλη) αλλά και εισόδημα (δεύτερη στήλη) όταν δεν έλαβαν οικονομική βοήθεια από τους γονείς τους.

Χαρακτηριστικά, ο μέσος Αμερικάνος λογιστής που δεν έλαβε οικονομικά δώρα από τους γονείς του είχε κατά 43% μεγαλύτερη περιουσία και κατά 22% υψηλότερο εισόδημα από κάποιον που έλαβε.

Όπως θα δεις, αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα σε δικηγόρους, επιχειρηματίες, managers και μηχανικούς.

👨🏻‍🏫 Λαμπρή εξαίρεση φαίνεται να αποτέλεσαν δύο επαγγέλματα: δάσκαλοι και καθηγητές πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, ο μέσος δάσκαλος που έλαβε βοήθεια κατάφερε να συγκεντρώσει 1,85 φορές μεγαλύτερη περιουσία από αυτόν χωρίς.

💡 Συμπέρασμα; Όσοι είστε αναπληρωτές δάσκαλοι, στείλτε αυτό το βίντεο στους γονείς σας και ζητήστε άμεσα χρήματα. Πείτε τους ότι μόνο έτσι θα γίνεται πλούσιοι!
Και όταν σας ρωτήσουν γιατί, απαντήστε ότι… το’πε το internet!

Τώρα θα μου πεις, πώς μπορείς να τους κατηγορήσεις; Καταρχάς, ποιους να κατηγορήσεις;

Τους γονείς που θέλησαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους με υλικά αγαθά τα οποία οι ίδιοι με κόπο απέκτησαν ή τα παιδιά που δέχθηκαν αυτή τη βοήθεια;

Και ενώ ένας γονιός έχει πάντα την καλύτερη των προθέσεων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφήμερη ευκολία που προσφέρει μία οικονομική βοήθεια, τείνει να δημιουργεί περισσότερο κακό από όσο καλό όταν μιλάμε για μακροχρόνιους ορίζοντες.

Εξάλλου, το ρητό δεν λέει πώς “ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις“;

Αν και τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον, δεν πολύκολλάει εδώ… αλλά ναι, anyway, τώρα το είπα, δεν βαριέσαι…

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι η προσφορά οικονομικής βοήθειας στα παιδιά σου από νωρίς στη ζωή τους, θα τους παρέχει ένα δυνατό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων το οποίο τους δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για να καταφέρουν να πάνε ακόμα πιο μπροστά.

Ερχόμενοι στην ελληνική κοινωνία, ίσως να το έχεις ακούσει ως “να δώσω ένα σπίτι στην κόρη μου να την βοηθήσω” ή “ε να μωρέ, δίνω χαρτζιλίκι στον γιό μου να τον βοηθήσω. Ακόμα δεν δουλεύει αλλά έχει ακόμα, είναι μόνο 30

Και να, που αυτή η έρευνα ήρθε να μας δείξει ότι, στο τέλος, το αποτέλεσμα που επιτυγχάνουμε είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό.

Σύμφωνα με το βιβλίο, τα οικονομικά δώρα από γονείς σε παιδιά:

  1. Τείνουν να αυξάνουν την κατανάλωση και όχι την αποταμίευση και την επένδυση
  2. Τείνουν να τους δυσκολεύουν να διαχωρίσουν την δική τους περιουσία από αυτή των γονιών του – άρα και να απογαλακτιστούν

Οι Κινέζοι έχουν μία παροιμία που αντικατοπτρίζει την κατάσταση spot on:

Η 1η γενιά δημιουργεί,
η 2η συντηρεί,
η 3η καταστρέφει…

Κοινώς, πώς περιμένεις ένας νέος που λαμβάνει συνεχώς χρήματα για τα οποία δεν απαιτείται κάποιου είδους εργασία ή κόπος, να τους δώσει την ανάλογη βαρύτητα, να τα διαχειρίζεται με σύνεση και να μην τα σπαταλήσει;

💭 Όπως, το θέτει εύστοχα το βιβλίο: “Τα παιδιά των πλουσίων (των οποίων τα έξοδα καλύπτονται από αυτούς) νιώθουν ότι η περιουσία των γονιών τους είναι το δικό τους εισόδημα… εισόδημα προς κατανάλωση.

↑ Πίσω στην αρχή

Να βοηθήσεις ή όχι;

…δίνοντας τους χρηματικά δώρα;

Ήρθε η ώρα για το επόμενο disclaimer…

✋ Μην σε δω να χρησιμοποιείς το συγκεκριμένο video ως δικαιολογία για να κόψεις το χαρτζιλίκι των παιδιών σου, να μην τους πληρώσεις σπουδές στο εξωτερικό ή να τους κατηγορήσεις ότι δεν έγιναν τόσο πετυχημένα όσο θεωρείς εσύ ότι θα έπρεπε να γίνουν και ας δεν τους έδωσες δεκάρα τσακιστή!

⚠️ Όμως, προσοχή!

Είναι διαφορετικό να τους προσφέρεις τα πάντα κρατώντας τους αποσυνδεδεμένους από την πραγματικότητα μέσα στη δική τους γυάλινη φούσκα και διαφορετικό να τους παρέχεις οικονομική βοήθεια σε μία στιγμή που την έχουν όντως ανάγκη.

Ένα από τα βασικά μαθήματα που μπορεί να πάρει κάποιος από αυτή η έρευνα είναι πως, για άλλη μία φορά, όταν δεν κοπιάζεις εσύ για κάτι, είναι πολύ δυσκολότερο να το εκτιμήσεις το ίδιο.

💸 Με άλλα λόγια, το εύκολο χρήμα, εύκολα σπαταλάται…

Ή για να το θέσω ακόμα πιο εύστοχα: Όταν καλείσαι να ξοδέψεις χρήματα κάποιου άλλου για εσένα, είναι φυσικό επακόλουθο να μην τα λογαριάζεις με τον ίδια βαρύτητα.

Α, επί τη ευκαιρία, μόλις ανακάλυψες και τον βασικό λόγο για τον οποίο δεν λειτουργεί και ούτε θα λειτουργήσει αποδοτικά το δημόσιο.

Κάποιος τρίτος ξοδεύει τα χρήματα των πολιτών, για αυτούς, αντί για αυτούς…

Σαν να λέμε, το άκρον άωτον της απουσίας ευθυγραμμισμένων κινήτρων και αποδοτικότητας.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι μπορείς να κάνεις;

ή αλλιώς, τι είδους βοήθεια πρέπει να δώσεις

Είδαμε ότι η οικονομική βοήθεια με τη μορφή χρημάτων, κατά πάσα πιθανότητα, θα δημιουργήσει περισσότερες στρεβλώσεις από όσες θα λύσει.

Μία εύλογη απορία που ίσως έχεις και εσύ μαζί μου είναι:

“Άντε, ωραία, με έπεισες! Δεν δίνω οικονομική βοήθεια με τη μορφή χρημάτων.
Τι είδους βοήθεια να παρέχω ώστε να είναι όντως ευεργετική για την ανάπτυξη των παιδιών μου;”

Όπως φαίνεται, η απάντηση έρχεται, για ακόμα μία φορά, από μία δημοφιλή κινέζικη παροιμία που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο:

“Δώσε στον πεινασμένο ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις για μία ημέρα. Μάθε στον πεινασμένο να ψαρεύει και θα τον ταΐσεις για μια ζωή!”

Άρα, το δίδαγμα; Πηγαίντε τα παιδιά σας για ψάρεμα! 🎣

Αφήνοντας την πλάκα στην άκρη, ο Thomas απευθύνθηκε σε εκατομμυριούχους Αμερικάνους και τους ρώτησε τι οικονομικά δώρα δέχθηκαν από τους γονείς τους κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Ποια ήταν η πιο συχνή απάντηση που λάμβανε; Η εκπαίδευση! 🎓

Πώς μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά μου;
Πηγή: The Millionaire Next Door

Κοινώς, η καλύτερη μορφή οικονομικής βοήθειας που μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου είναι οι βάσεις ώστε να μπορέσει να κυνηγήσει μόνο του την οικονομική επιτυχία που αυτό επιθυμεί.

Παράλληλα με την εκπαίδευση, μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες να γίνει ένας οικονομικά πετυχημένος ενήλικας εάν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον το οποίο επικροτεί:

  1. την ανεξάρτητη σκέψη
  2. τα ατομικά επιτεύγματα
  3. την συνεργασία
  4. την ανάληψη προσωπικής ευθύνης

↑ Πίσω στην αρχή

Έρευνα: Οικονομική Στήριξη Παιδιών από γονείς

αποτελέσματα ψηφοφορίας Market Shots 06.10.

Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα της δικής μας έρευνας στο MoneyMinority:

🔎 Ερώτηση:
Ποιοι έχουν καλύτερο οικονομικό μέλλον: αυτοί που λαμβάνουν χρηματική βοήθεια από γονείς ή όχι;

👨‍👨‍👧‍👧 Κοινό: 2.617 είδαν την ερώτηση
🗳️ Ψήφισαν: 250
📊 Συμμετοχή: 9,55%
📬 Μέσο: MarketShots Newsletter

  • 126 άτομα όσοι λαμβάνουν οικονομική βοήθεια
  • 124 άτομα όσοι ΔΕΝ λαμβάνουν οικονομική βοήθεια
Οικονομική Στήριξη Παιδιών από γονείς Ερευνα

Οριακά θα είχαμε απόλυτη ισοψηφία, ε; 

Αυτό μου δίνει το δικαίωμα να αναπαράγω και εγώ το δημοφιλές meme του “για ΜΙΑ ψήφό…”;

💭 Εάν θέλεις να συμμετάσχεις στις επόμενες έρευνες και να ενημερώνεσαι για τα αποτελέσματα τους, κάνε εγγραφή στο Newsletter:

.

Αυτά, λοιπόν, για το σημερινό άρθρο!

Τι πιστεύεις εσύ; Πώς διαχειρίζεσαι την σχέση με τα παιδιά σου;

Γράψε στα σχόλια.

Μέχρι το επόμενο, τα λέμε!

↑ Πίσω στην αρχή

Περισσότερο υλικό για διαχείριση χρημάτων

Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, διάβασε περισσότερα για τη διαχείριση χρημάτων στα παρακάτω άρθρα:

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment