ETFs

Ομολογιακά ETFs & Ομόλογα: Πώς Διαφέρουν οι Αποδόσεις;

Εάν είσαι και εσύ κάτοχος ομολογιακών ETF, βλέπεις την απόδοση τους να πέφτει τον τελευταίο καιρό και ξύνεις το κεφάλι σου με απορία, συνέχισε την ανάγνωση. Το άρθρο σε αφορά.

Έναυσμα για τη δημιουργία του αποτέλεσε η ερώτηση του Δημήτρη στο Linkedin σχετικά με τον λόγο της κατακόρυφης πτώσης της απόδοσης των ομολογιακών ETFs τον τελευταίο καιρό.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ομολογιακού ETF που συμπεριλαμβάνω στο πείραμα του προσωπικού μου μακροχρόνιου παθητικού χαρτοφυλακίου έπεσε ραγδαία.
Το τελευταίο έτος μετράει απώλειες της τάξεως του 11.32% (!!!)

Γιατί έπεσαν τα ομολογιακά ETFs
Η απόδοση του ομολογιακού ETF του χαρτοφυλακίου μου

Γιατί συνέβη αυτό;

Κάνε το καφεδάκι σου και συνέχισε την ανάγνωση καθώς στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στο παραπάνω θέμα.

Θα ξεκινήσουμε ορίζοντας πάλι το ομόλογο, πώς διαφέρει από ένα ομολογιακό ETF και γιατί τα δεύτερα παρουσιάζουν τέτοια πτώση τον τελευταίο καιρό.

.

Παρά το γεγονός ότι ένα ομόλογο και ένα ομολογιακό ETF ακούγονται σαν να είναι το ίδιο πράγμα, πίστεψε με, διαφέρουν αρκετά. Τόσο από άποψη αποδόσεων, όσο και από άποψη ρίσκου.

Ας πάρουμε, για άλλη μία φορά, τα πράγματα με τη σειρά:

Τι είναι τα ομόλογα;

Ένα ομόλογο αποτελεί ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο προσφέρει καθορισμένες πληρωμές (με τη μορφή κουπονιού) στους κατόχους του, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ενώ έχει προ-καθορισμένες ημερομηνία λήξης (το maturity date).

Πάρε, για παράδειγμα, ένα 5-ετές ομόλογο Αμερικανικού δημοσίου (T-Note) το οποίο έχει αξία $1.000 και πληρώνει ετήσιο κουπόνι $30.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, εδώ τα πράγματα είναι αρκετά απλά. 

Γνωρίζεις ποιο είναι το ποσό που θα επενδύσεις, το κουπόνι που θα εισπράττεις, κάθε πότε θα το εισπράττεις και πότε θα σου επιστραφεί το αρχικό σου κεφάλαιο.

Δάνεισες $1.000 στο κράτος της Αμερικής και αυτό υπόσχεται να σου αποπληρώνει κάθε χρόνο, για 5 χρόνια, το ποσό των $30 ενώ στο τέλος της 5ετίας θα σου επιστρέψει και το αρχικό σου κεφάλαιο.

Plain and simple.

Ομόλογα: Αναλυτικός Οδηγός για Αρχάριους

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα ομόλογα: τι είναι, πώς λειτουργούν, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, πώς αλλά και γιατί να θέλεις να τα αγοράσεις – μην ψάχνεις αλλού!


Τι είναι τα ομολογιακά ETFs;

Σε αντίθεση με ένα ομόλογο, το ομολογιακό ETF είναι πρώτα απ’όλα ένα Fund.

Το fund αυτό έχει ως στόχο να ακολουθεί την απόδοση ενός ομολογιακού δείκτη (index) ενώ έχει στην κατοχή του ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα ομολόγων.

Αντίθετα με τα ομόλογα, τα ομολογιακά ETFs δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Στόχος τους είναι να αγοράζουν και να πουλάνε συνεχώς ομόλογα με μοναδικό κριτήριο, την στρατηγική με την οποία έχουν δημιουργηθεί.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του ομολογιακού ETF που ανέφερα στην αρχή:

Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF
🔎 ISIN: LU0908508731
🏷 Ticker: XG7S/DBZB
💸 Ετήσιο ΚόστοςΔιαχείρισης: 0.22%
Βρες το στην DEGIRO και την Trading212

Εάν μπούμε στην επίσημη ιστοσελίδα του ETF, θα δούμε ότι επιδιώκει συνεχώς έκθεση σε κρατικά ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών από όλο τον πλανήτη με maturity dates μεγαλύτερες του ενός έτους.

Άρα το ETF ξεφορτώνεται συνεχώς ομόλογα τα οποία πλησιάζουν το ένα έτος πριν την ημερομηνία λήξης τους ενώ αγοράζει καινούρια, διάσπαρτα χρονικά με μακρύτερες ημερομηνίες λήξης.

ETFs: Αναλυτικός Οδηγός για Αρχάριους

Εάν θέλεις να μάθεις τα πάντα γύρω από τα ETFs τότε ρίξε μια ματιά στον αναλυτικό οδηγό του MoneyMinority. Προσεγγίζει το θέμα ολιστικά και προετοιμάζει έναν αρχάριο με όλες τις απαραίτητες έννοιες που χρειάζεται να γνωρίζει.


Γιατί πέφτουν τα ομολογιακά ETFs;

Η σύντομη απάντηση είναι: διότι αυξάνονται τα κεντρικά επιτόκια δανεισμούεάν θες να μάθεις τι οδηγεί την αύξηση, διάβασε εδώ

Όπως είδαμε και στην αρχή, το ETF που επέλεξα έχασε ένα, διόλου ευκαταφρόνητο, 11% της συνολικής του αξίας στην περίοδο ενός έτους.

Απόδοση Ομολογιακού ETF
Η απόδοση του ETF μου εδώ και 1 έτος – Source: JustETF

Παρεμπιπτόντως ,τι άλλο ξεκίνησε να συμβαίνει εδώ και περίπου ένα έτος;

Κεντρικό Επιτόκιο Δανεισμού ΗΠΑ
Κεντρικό Επιτόκιο Δανεισμού Η.Π.Α. – Source: Tradingeconomics

Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη πήραν την ανιούσα ⬆

Για να μειώσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν την συνολική ζήτηση στην αγορά και το εργαλείο που έχουν στα χέρια τους είναι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Κατά την διάρκεια των μεταβατικών φάσεων όπου τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται, τα ομολογιακά ETFs τείνουν να χάνουν την αξία τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αλήθεια κρύβεται πίσω από τον τρόπο λειτουργίας της τιμή ενός ομολόγου στην δευτερογενή αγορά.

Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, συνεπάγεται ότι τα φρέσκα ομόλογα που εκδίδονται προσφέρουν υψηλότερο επιτόκιο από τα ήδη υπάρχοντα.

Αυτό ωθεί τους επενδυτές να πουλήσουν τα παλιά ομόλογα (με το χαμηλότερο επιτόκιο) ώστε να αγοράσουν καινούρια τα οποία προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης υπαγορεύει πως εφόσον η προσφορά των συγκεκριμένων ομολόγων αυξηθεί (λόγω της πώλησης) στην αγορά, με την ζήτηση τους να μειώνεται (δεν τα αγοράζει κανείς), η τιμή τους θα μειωθεί.

Ζήτησης Ομολόγου → Τιμής Ομολόγου

Όταν οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, λέμε ότι διαπραγματεύονται με discount και κάποιος μπορεί να τα αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία.

Άρα ένα ομόλογο το οποίο αγοράστηκε κατά την έκδοση του στην ονομαστική αξία των €100 και διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στην δευτερογενή αγορά με discount 5%, σημαίνει ότι η τιμή του είναι €95.

Πώς λειτουργεί η τιμή ενός ομολόγου στην δευτερογενή αγορά;

Εάν δεν το εξήγησα επαρκώς, μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με τον μηχανισμό λειτουργίας των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά στο αναλυτικό άρθρο που έχω γράψει.


Ναι, αλλά γιατί πέφτουν τα ομολογιακά ETFs;

Ξέρω, μπήκα σε mode φλυαρίας – το κόβω και με ξεφορτώνεσαι ευθείας αμέσως.

Όπως είπαμε και στην αρχή, ένα Bond ETF αποτελεί ένα fund το οποίο διατηρεί στην κατοχή του πολλά υποκείμενα ομόλογα.

Όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε πτώση των τιμών στα ομόλογα που βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Αν συνδυάσουμε τους δύο αυτούς καταλύτες μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στον λόγο που συντελεί στην πτώση της αξίας των ομολογιακών ETFs:

Πολύ απλά, οι τιμές των ομολόγων που διατηρούν στο χαρτοφυλάκιο τους μειώνονται.

Θεωρητικά αυτή η πτώση δεν διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς το ETF δεν αποτελεί μία στατική οντότητα αλλά πουλάει και αγοράζει ομόλογα συνεχώς.

Κάποια στιγμή θα φτάσει στο σημείο όπου θα έχει ξεφορτωθεί πλήρως αυτά με τα χαμηλότερα επιτόκια και θα τα έχει αντικαταστήσει με καινούρια.

Short-term η απόδοση μπορεί να είναι αρνητική, long-term η απόδοση θα ξαναγυρίσει σε θετική.


📚 eBook για ETFs από το MoneyMinority

Είμαι στην διαδικασία συγγραφής ενός αναλυτικού eBook το οποίο θα έχει να κάνει γύρω από το θέμα ETFs. θα είναι προσανατολισμένο γύρω από τον Έλληνα επενδυτή και θα πιάνει το θέμα ολιστικά. Από το Α έως το Ω.

Θα μιλήσω για το τι είναι, πώς λειτουργούν, πώς μπορείς να τα αναλύσεις, πώς να επιλέξεις τα κατάλληλα για εσένα, ποια είναι η φορολογία τους στην Ελλάδα ακόμα και το πώς να τα δηλώσεις στην φορολογική σου δήλωση.

Μιλάμε τα πάντα!

Κάνε subscribe στο newsletter για να ενημερωθείς μόλις κυκλοφορήσει:

.

Ελληνική Κοινότητα Επενδυτών ETFs

Προσπαθώ να δημιουργήσω μία κοινότητα από Έλληνες επενδυτές σε ETFs.
Σκοπός μου είναι η ανταλλαγή απόψεων, η γενικότερη συζήτηση επί του θέματος αλλά και η προσπάθεια να λύνουμε ο ένας τις απορίες του άλλου. Προς στιγμήν, είναι διαθέσιμη στο ως Facebook Group.


Πως σου φάνηκε το συγκεκριμένο άρθρο;

Θέλω να πιστεύω πως αν διατηρείς ομολογιακά ETFs στο χαρτοφυλάκιο σου θα σου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο.

Γράψε μου στα σχόλια!

Μέχρι το επόμενο άρθρο, τα λέμε!

Sterg

📚 Υλικό για περισσότερο Διάβασμα:

eToro: Ο Απόλυτος Οδηγός
DEGIRO: Ο Απόλυτος Οδηγός
Το Παθητικό Χαρτοφυλάκιο του MoneyMinority

Τι είναι το Bitcoin
Γιατί απέρριψα το παιδικό μου όνειρο
Γιατί η φτώχεια κοστίζει ακριβά

Risk Disclaimer:
Δεν είμαι επενδυτικός σύμβουλος και τα παραπάνω αποτελούν γραπτή εξιστόρηση των προσωπικών μου εμπειριών. Δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, προτροπή για επένδυση.
Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε επένδυση κάνε την δική σου έρευνα και θυμήσου:
Κάθε επένδυση εμπεριέχει ρίσκο, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο θέλει να βγάλει χρήματα από εσένα.
Επένδυσε μόνο χρήματα που είσαι οκ να χάσεις.

Affiliate Disclaimer:
Το άρθρο περιέχει affiliate links τα οποία βοηθούν το MoneyMinority.

Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment