Διαχειριση Χρηματων

Πως Μπορεί η Φτώχεια να Κοστίζει Ακριβά; (με παραδείγματα)


Το να είσαι φτωχός κοστίζει ακριβά;
Τι βλακείες λες ρε συ Στέργιο, σε χτύπησε η μοναξιά στο κεφάλι λόγω καραντίνας;

*Tο παρόν άρθρο γράφτηκε την περίοδο της καραντίνας εν μέσω Covid-19 στην Ελλάδα.

Όχι, είμαι καλά και σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, συνέχισε το διάβασμα και θα καταλάβεις τι εννοώ.


Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε δεις το video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube:

Ή αλλιώς, άκουσε το:

[spreaker type=player resource=”episode_id=34552428″ width=”100%” height=”200px” theme=”light” playlist=”false” playlist-continuous=”false” autoplay=”false” live-autoplay=”false” chapters-image=”true” episode-image-position=”right” hide-logo=”false” hide-likes=”false” hide-comments=”false” hide-sharing=”false” hide-download=”true”]

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το να είσαι φτωχός είναι μια ξέγνοιαστη κατάσταση στην οποία κάνεις μια ανέμελη ζωή καπηλευόμενος τα προνόμια που σου δίνει το κράτος (επιδόματα, πρόνοια, κουπόνια κτλ) χωρίς ευθύνες και κόπο.

Η αλήθεια είναι πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και το να ζεις «μεροδούλι, μεροφάι» είναι ιδιαίτερα αγχωτικό και, όπως θα δεις, δείχνει να είναι και πιο κοστοβόρο.

Εάν το εισόδημα κάποιου ανθρώπου αγγίζει τα όρια της φτώχειας τότε αποδεικνύεται πως πολλά αγαθά και υπηρεσίες καταλήγουν να κοστίζουν περισσότερο.


❤️ Sharing is Caring
Μοιράσου αυτό το άρθρο με κάποιον που θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων.
Θα βοηθήσεις αυτόν αλλά και εμένα!


Η υγεία κοστίζει περισσότερο

Η υγεία κοστίζει περισσότερο όταν είσαι φτωχός

Ο Ιπποκράτης ως πατέρας της ιατρικής, πριν περίπου 2.500 χρόνια, είχε πει:

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»

Το οποίο σε νέα Ελληνικά μεταφράζεται σε:

«Καλύτερα να προλαμβάνεις (την ασθένεια) παρά να την θεραπεύεις»

Ως Money Blogger, δεν θα ήθελα να σταθώ στις υπόλοιπες δυσκολίες της ίασης μιας αρρώστιας (χρόνο, πόνο κτλ) παρά μόνο στο οικονομικό.

Μπορείς να αντιληφθείς ότι το κόστος ίασης μιας αρρώστιας η οποία έχει φτάσει σε εκτεταμένο επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος των μέτρων πρόληψης της.

Έστω, για παράδειγμα, ότι εμφανίζεις μια «περίεργη ελιά» στην πλάτη σου και δεν έχεις αρκετά χρήματα για να πας σε ένα γιατρό να την ελέγξει.
Με τον χρόνο η ελιά θα συνεχίσει να μεγαλώνει και, στην χειρότερη περίπτωση, θα μετατραπεί σε καρκίνωμα. Όπως καταλαβαίνεις, η θεραπεία του καρκινώματος θα σου κοστίσει πολύ περισσότερο από ότι θα σου κόστιζε η αρχική προληπτική εξέταση στον γιατρό.

Θα μπορούσες να κάνεις κάτι διαφορετικό, όμως;
Αν δεν έχεις τα χρήματα, απλά δεν έχεις τα χρήματα! Να τα γεννήσεις;

Δυστυχώς, εάν τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν να φροντίσεις τον εαυτό σου σε προληπτικό επίπεδο, τα προβλήματα υγείας σου θα γίνονται όλο και χειρότερα με αποτέλεσμα η υγεία σου να κοστίζει πολύ περισσότερο μακροχρόνια.

Είναι ένας φαύλος κύκλος ο οποίος δεν έχει ποτέ όμορφη κατάληξη.


[mc4wp_form id=”77209″]

Οι τραπεζικές Υπηρεσίες κοστίζουν περισσότερο

Οι τραπεζικές Υπηρεσίες κοστίζουν περισσότερο

Από μικρός άκουγες πως το καλύτερο μέρος για να φυλάξεις και να αποταμιεύσεις τα χρήματα σου είναι μια τράπεζα.

Ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική, εξάλλου;

Να τα έχεις φυλαγμένα μέσα σε κάλτσες στη ντουλάπα ή κάτω από το μαξιλάρι σου;

Όχι φυσικά!

Η πιο ασφαλής λύση είναι η τράπεζα. Εξάλλου είναι και δωρεάν.

…or not?

Όταν οι καταθέσεις σου είναι αρκετά χαμηλές τότε οι τράπεζες τείνουν να σε χρεώνουν ένα fixed ποσό για τις υπηρεσίες που σου προσφέρουν.

Γιατί το κάνουν αυτό;

Μια από τις βασικές λειτουργίες των τραπεζών είναι να δανείζουν σε άλλους τα χρήματα που διατηρούν οι πελάτες τους σε αυτές και να βγάζουν κέρδος από το επιτόκιο δανεισμού.

Όσο μεγαλύτερο το χρηματικό κεφάλαιο που μπορούν να δανείσουν, τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα κέρδη.

Εάν οι καταθέσεις σου είναι αρκετά χαμηλές, τότε το επιτόκιο που κερδίζουν οι τράπεζες από αυτές είναι αντιστοίχως χαμηλό και συνεπώς, δεν σε θεωρούν κερδοφόρο πελάτη.

Άρα κοιτάνε να σε χρεώσουν!

Δοκίμασε να ανοίξεις ένα νέο τραπεζικό λογαριασμό σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα χωρίς να λαμβάνεις την μισθοδοσία σου σε αυτόν και χωρίς κάποιο αρχικό κεφάλαιο.
Θα χαρούν να σε εξυπηρετήσουν αλλά θα σου αναφέρουνε πως υπάρχει χρέωση ν€ /μήνα για τη διατήρηση του λογαριασμού σου.

Πριν κάποιο καιρό, είχα επισκεφτεί την Εθνική Τράπεζα για να ανοίξω έναν απλό λογαριασμό καταθέσεων. Η χρέωση του ήταν €2 /μήνα, άρα €24 /έτος.

€24 το έτος, απλά για να διατηρείς ενεργό έναν τραπεζικό λογαριασμό.


Τα Επιτόκια Δανεισμού είναι Υψηλότερα

Τα Επιτόκια Δανεισμού είναι Υψηλότερα

Τα επιτόκια δανείων είναι πάντα υψηλότερα σε ανθρώπους χαμηλής οικονομικής δύναμης.

Αυτό σημαίνει πως αν είσαι πλούσιος έχεις πρόσβαση σε πολύ «φθηνότερο» χρήμα συγκριτικά με το να είσαι φτωχός.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διότι οι τράπεζες είναι και αυτές επιχειρήσεις οι οποίες, in the end of the day, έχουν ως μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Για να εξασφαλίσουν αυτό το κέρδος, πριν προχωρήσουν στην έκδοση οποιουδήποτε δανείου προς κάποιο πελάτη κάνουν ένα Risk Analysis.

Αυτό το Risk Analysis θα δείξει ποιο είναι το ρίσκο του να μην μπορέσει να αποπληρώσει τελικά το δάνειο ο πελάτης τους και πως θα διασφαλίσουν τα χρήματα τους εάν όντως δεν τα καταφέρει.  

Εάν ο πελάτης έχει αρκετά περιουσιακά στοιχεία (όπως ακίνητη περιουσία), καταθέσεις στην τράπεζα και υψηλό εισόδημα τότε η τράπεζα κρίνει πως το ρίσκο του να μην καταφέρει να αποπληρωθεί είναι χαμηλό. Όταν το ρίσκο είναι χαμηλό τότε και το επιτόκιο δανεισμού είναι χαμηλό.

Από την άλλη πλευρά, όταν ο πελάτης δεν έχει εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις οι πιθανότητες να μην μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο (και η τράπεζα να χάσει τα χρήματα της) είναι αρκετά μεγαλύτερες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ρίσκο που αναλαμβάνει η τράπεζα είναι αρκετά υψηλότερο, άρα και το επιτόκιο που θα ζητήσει θα είναι και αυτό αρκετά υψηλότερο.


Marketing Tricks can get you

Όσο μικρότερο είναι το εισόδημα σου, τόσο λιγότερες ανάγκες μπορείς να καλύψεις με αυτό.

Όπως θα δεις και στην πυραμίδα αναγκών του Maslow, για να προχωρήσει κάποιος στο επόμενο επίπεδο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει το προηγούμενο.

Η Πυραμίδα Αναγκών του Maslow

Φυσικά αλλά ίσως και…όχι;

Τι εννοώ…

Το καλό (?!) μας marketing έχει σκεφτεί πολλές τεχνικές για να σε κάνει να καταναλώσεις ακόμα περισσότερο και μία από αυτές είναι η παρακάτω:

 • Κώστα, τι θα έλεγες για το νέο αστραφτερό iPhone 11 Pro το οποίο βγάζει τις καλύτερες φωτογραφίες ever και παράλληλα θα αφήσει με το στόμα ανοιχτό όλο τον κοινωνικό σου περίγυρο;
 • Ρε Γιάννη, αυτό κάνει 1.200€ και εγώ ίσα ίσα τα βγάζω πέρα για να πληρώνω το ενοίκιο μου.
 • Όχι ρε, τυφλός είσαι; Μπορείς να το αποκτήσεις εντελώς δωρεάν τώρα και να αρχίσεις να πληρώνεις από τον άλλο μήνα €40 για 36 μήνες.
 • Διάολε! Where do I sign?  

Ενώ το εισόδημα σου φτάνει μετα βίας για να πληρώσεις το ενοίκιο του σπιτιού σου (δηλαδή παλεύεις να ολοκληρώσεις το επίπεδο αναγκών ασφάλειας), παρουσιάστηκε μία «ευκαιρία» να καλύψεις μια ανάγκη αυτοεκτίμησης χωρίς κανένα άμεσο κόστος.

Κάνοντας τα μαθηματικά θα ανακαλύψεις ότι το iPhone θα το χρυσοπληρώσεις ακόμα περισσότερο απ’οσο αν το πλήρωνες εκείνη την στιγμή cash (γιατί προφανώς οι δόσεις δεν θα ήταν άτοκες).

Άρα έχασες διπλά. Έπεσες στην παγίδα της κατανάλωσης ενός αγαθού που δεν χρειάζεσαι και παράλληλα, θα σου κοστίσει πολύ περισσότερο.


[mc4wp_form id=”77209″]

Το υγιεινό και καλό φαγητό κοστίζει περισσότερο

Το υγιεινό και καλό φαγητό κοστίζει περισσότερο

Εάν είσαι εργαζόμενος ή γονέας με μικρά παιδιά τότε σίγουρα ο χρόνος είναι ένα αγαθό το οποίο δεν σου βρίσκεται σε αφθονία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες επιλογής του καθημερινού σου γεύματος να είναι η ευκολία απόκτησης του.

Η πρόσβαση σε έτοιμο και γρήγορο φαγητό το 2020 είναι πολύ εύκολη.

Το πρόβλημα είναι οτι το έτοιμο και γρήγορο ποιοτικό φαγητό κοστίζει πολύ περισσότερο από το έτοιμο και γρήγορο, μη ποιοτικό fast food.

Απλά αναλογίσου πόσο θα χρειαστεί να πληρώσεις για ένα γεύμα στα Mc Donalds (όπου Mc Donalds βάλε οποιοδήποτε φθηνό fast food) και πόσο για ένα φρέσκο θρεπτικό γεύμα εκτός.


Ποια είναι η γνώμη σου;

Περιμένω να ακούσω τι πιστεύεις στα σχόλια!

Συμφωνείς;

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

6 Comments

 1. Έχεις σκεφτεί ποτέ να δοκιμάσεις κάτι σε dropshipping?

  • Πολλές φορές αλλά τα flaws (shipping times, πιθανα θέματα με προμηθευτες κτλ) που έχει με κρατάνε πίσω από το να ασχοληθώ. Ασχολείσαι εσυ;

 2. Ωραία τα λες φίλε. Πάνω-κάτω έτσι είναι τα θέματα. Ωραία τα γράφεις. Όσον αφορά το θέμα της υγείας,πιστεύω πως η αμέλεια αντιμετώπισης ενός προβλήματος υγείας στην αρχή, δεν είναι τόσο εξ’αιτίας του οικονομικού θέματος αλλά η θεώρηση ότι “εγώ δεν θα πάθω τίποτα” και “έλα μωρέ θα το δώ τον άλλο μήνα, το ξέχασα” που επιδεικνύουν οι περισσότεροι.Τότε όμως είναι αργά, γιατί και περισσότερες εξετάσεις θα χρειαστούν και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Σχετικά με τις τράπεζες, δεν είμαι ειδικός, αλλά αφού είναι μπίζνα και μας μεταφράζουν σε ευρώ, επόμενο είναι να χρεώνουν το οτιδήποτε μπορούν να σκαρφιστούν, το οποίο ταυτόρονα θα είναι και νόμιμο.
  Με το θέμα της πυραμίδας, ο καθένας ξέρει τι είναι και τι θέλει. Υπάρχουν χαρακτήρες που κάνουν αμάν για προβολή, για αυτό άλλωστε τα τελευταία 10-12 χρόνια υπάρχει αυτή η έξαρση στα κοινωνικά δίκτυα, γιατί όλοι θέλουν να δειχτούν. Εκεί πάνω πατάει το marketing που εκμεταλλεύεται αυτήν την πτυχή του χαρακτήρα του ανθρώπου.
  Τέλος για το φαγητό, έχεις απόλυτο δίκαιο. Εδώ π.χ σου χρεώνουν φρέσκο χυμό πορτοκάλι κοντά 2 EUR το ποτήρι ενώ το αντίστοιχο, τυποποιημένο το βρίσκεις με κάτω από τη μισή τιμή. Και πάλι είναι θέμα εκμετάλλευσης του χαρακηρα και της ιδιοσυγκρασίας κάθε ανθρώπου. Σε άλλους πιάνει, σε άλλους όχι. Όσο τα ποσοστά σε αυτούς που πιάνει είναι πολυ μεγαλύτερα από τα άλλα, θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Αν αλλάξουν, θα δούμε τι θα γίνει.
  Ευχαριστώ.

 3. Μιλτιάδης Πλαγιαννακος Reply

  Συγχαρητήρια φίλε για τα άρθρα σου:) Κάνεις καλή δουλειά!

Write A Comment