Επενδυσεις

Επενδύσεις με Μικρό Κεφάλαιο: Που να Επενδύσω 1000 Ευρώ;

🔄 Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 21 Φεβρουαρίου 2024

Βρε, βρε, βρε… 1.000€ στην τσέπη, έτοιμα για επένδυση; Ποιον έχω απέναντι μου, τον Soros ή κάναν Rothschild;

Πέραν της πλάκας, μπορεί τα €1.000 να θεωρούνται λίγα χρήματα για τον κόσμο των επενδύσεων, δεν παύουν να αποτελούν μία εξαιρετική αρχή!

Και όπως είχε πει και ο Zig Ziglar: “Δεν χρειάζεται να είσαι σπουδαίος για να ξεκινήσεις, χρειάζεται όμως να ξεκινήσεις, για να γίνεις σπουδαίος.”

Ξέχασε ό,τι ήξερες! Έρχομαι να διαψεύσω τη φήμη ότι οι επενδύσεις αφορούν μόνο βαθύπλουτους επιχειρηματίες της elite

Σήμερα θα μιλήσουμε για επενδύσεις που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε με ένα μικρό αρχικό κεφάλαιο της τάξεως των €5.000, των €1.000 ακόμα και των €100.

☕ Φτιάξε καφεδάκι και φύγαμε!

Που να επενδύσεις ένα μικρό κεφάλαιο – στα γρήγορα

Ακολουθεί μία σύνοψη του τι θα συζητήσουμε καθώς και κάποιες γρήγορες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας. Είτε είσαι αρχάριος, είτε προχωρημένος, θα πρότεινα να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο – θα λύσει αρκετές απορίες.

Επενδύσεις με μικρό κεφάλαιο: Ενδεικτικές και δημοφιλείς μορφές επενδύσεων με λίγα χρηματα είναι: ΜετοχέςETFsΟμόλογαΧρυσός – Αμοιβαία Κεφάλαια – P2P Lending – Ακίνηταμικρές επιχειρήσεις – Εκπαίδευση.

Ποια είναι η καλύτερη επένδυση για έναν αρχάριο; Εάν ρωτάς εμένα, η καλύτερη επένδυση για κάποιον αρχάριο είναι ένα broad-based index ETF. Προσφέρει υψηλή διαφοροποίηση, παθητικότητα και εξαιρετική αναλογία ρίσκου και πιθανής απόδοσης.

Να επενδύσω ή να αποταμιεύσω; Πριν ξεκινήσεις τις επενδύσεις θα πρέπει να έχεις βάλει σε τάξη τα προσωπικά οικονομικά σου. Κοινώς, θα πρέπει να σου μένουν χρήματα στην άκρη, να διατηρείς ένα κεφάλαιο εκτάκτου ανάγκης και να μην χρωστάς σε τρίτους.

Μπορώ να επενδύσω €1000; Ναι, μπορείς! Τα €1.000 είναι ένα ποσό ικανό να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για το νέο μακροχρόνιο ταξίδι σου στις επενδύσεις.

Που να επενδύσω 1000 Ευρώ; Ένας ενδιαφέρον τρόπος να επενδύσεις €1.000 είναι μέσω ενός LifeStrategy ETF της Vanguard. Προσφέρει έκθεση τόσο σε μετοχές, όσο και σε ομόλογα, υψηλή διαφοροποίηση, αυτόματη εξισορρόπηση και απαιτεί ελάχιστη διαχείριση.

Μπορώ να επενδύσω €100; Ναι, ακόμα και ένα μικρό ποσό όπως τα €100 είναι αρκετό για να ξεκινήσεις. Αν και από μόνο του δεν θα σε πάει μακριά, θα σε βοηθήσει να χτίσεις την συνήθεια της επένδυσης.

Που να επενδύσω 100 Ευρώ; Μπορείς να επενδύσεις 100 Ευρώ σε κάποιο μετοχικό ETF ευρείας διαφοροποίησης όπως το VWCE και το VUAA της Vanguard.

Που να επενδύσω 10000 Ευρώ; Μπορείς να επενδύσεις €10.000 σε ένα δικό σου χαρτοφυλάκιο από μετοχές, ομόλογα και real estate φτιαγμένο ακριβώς στα μέτρα σου.

Συμβουλή για αρχάριους επενδυτές: Η καλύτερη συμβουλή για κάθε νεοεισερχόμενο είναι η μέριμνα για τη δημιουργία μίας επενδυτικής νοοτροπίαςδεν υπάρχουν γρήγορα κέρδη, οι επενδύσεις δεν είναι τζόγος, οι επενδύσεις είναι βαρετές, αργές και… δεν θα σε κάνουν πλούσιο!

Πώς να επενδύσω σωστά τα χρήματα μου; Για να επενδύσεις σωστά θα πρέπει να έχεις καθορίσει το προφίλ επενδυτή σου – Όρισε έναν χρονικό ορίζοντα, κατανόησε το επίπεδο ρίσκου που είσαι διατεθημένος να αναλάβεις, θέσε ακριβείς στόχους, λάβε υπόψιν την φορολογία και μην ξεχάσεις να τροφοδοτείς συστηματικά την επένδυση σου.

Καλύτερη πλατφόρμα επενδύσεων: Με πρωτεραιότητα την ασφάλεια, επέλεξα την Saxo Bank. Ένας tier 1 broker που λειτουργεί από το 1992, έχει τραπεζική άδεια, ελέγχεται από την επιτροπή κεφαλαίαγοράς της Δανίας (FSA) ενώ πρόσφατα έλαβε τον τίτλο του Systemically Important Financial Institution (κοινώς, too big to fail). Πριν λίγο καιρό έριξε αισθητά τις προμήθειες και, πλέον, δεν έχει αντίπαλο. Εκεί θα βρεις μετοχές, ομόλογα, ETFs αλλά και αμοιβαία κεφάλαια.
✍ Κάνε δωρεάν εγγραφή στη Saxo Bank

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις:

📈 Επενδύσεις με μικρό κεφάλαιοETFs, Μετοχές, Ομόλογα, Χρυσός, Bitcoin
💲 Που να επενδύσω €100:All-world μετοχικό ETF
💲 Που να επενδύσω €1000:LifeStrategy ETF
💲 Που να επενδύσω €10000:Ολοκληρωμένο Χαρτοφυλάκιο
✅ Σωστή επένδυση χρημάτων:Με 5 Βήματα
💡 Συμβουλές για επενδύσεις:Οι 12 Κανόνες
.
Μπορώ να ξεκινήσω να επενδύω με 1.000 Ευρώ;

Μπορώ να ξεκινήσω να επενδύω με 1000 Ευρώ;

Ναι, φυσικά και μπορείς να ξεκινήσεις να επενδύεις με ένα ποσό των €1.000.

🎉 Καταρχάς, δώσε ένα μπράβο στον εαυτό σου! Με την Ελλάδα να καταγράφει αρνητικά ποσοστά αποταμίευσης, εσύ καταφέρεις να μαζέψεις €1.000 τα οποία θέλεις να επενδύσεις. Δεν το λες και μικρό επίτευγμα…

Ποσοστά αποταμίευσης στην Ευρώπη 2022
Ποσοστά αποταμίευσης χωρών Ευρώπης 2022 – Source: Eurostat/Kathimerini

Τι απόδοση μπορεί να έχει μία επένδυση 1000 Ευρώ, όμως;

Έστω ότι αποφασίζεις να βάλεις αυτό το κεφάλαιο στην Αμερικάνικη οικονομία μέσω ενός ETF που ακολουθεί τον δείκτη S&P500 (θα δούμε αργότερα τι σημαίνει αυτό).

Σύμφωνα με στοιχεία από το officialdata.org, εάν είχες επενδύσει $1.000 στις αρχές του 2003 το κεφάλαιο σου θα είχε πλέον αξία $7.449.

τι απόδοση έχουν 1000 ευρώ στον sp500
Επένδυση $1.000 στον SP500 για 20 χρόνια – source: officialdata.org
 • Συνολική απόδοση → 645%
 • Μέση ετήσια απόδοση → 10,2%
 • Χρονική περίοδος → 20 χρόνια

Οπότε ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ναι, η επένδυση έχει νόημα ακόμα και όταν πρόκειται για ποσά των €100, των €1.000 ή και των €10.000.

Προσοχή: Το παράδειγμα αποτελεί αναφορά στο παρελθόν – και το παρελθόν δεν αποτελεί ένδειξη επανάληψης του μέλλοντος.

↑ Πίσω στην αρχή

Επενδύσεις με Μικρό Κεφάλαιο στην Ελλάδα

Πώς να επενδύσω σωστά τα χρήματα μου;

Η σωστή και έξυπνη επένδυση περιλαμβάνει 5 βήματα: τον χρονικό ορίζοντα, το προφίλ ρίσκου, τους στόχους, τη φορολογία και τη συστηματική τροφοδοσία.

Κοινώς, θα πρέπει να φτιάξεις το πλάνο σου. Το να προσπαθείς να επενδύσεις χωρίς αυτό είναι σαν να προσπαθείς να βγεις από ένα λαβύρινθο με κλειστά μάτια – δε λέω, μπορεί να τα καταφέρεις αλλά θα αρκεστείς στην τύχη;

#1 Χρονικός Ορίζοντας

Η πρώτη απόφαση που καλείσαι να πάρεις είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο θέλεις να επενδύσεις τα χρήματα σου.

Ένας μεγάλος χρονικός ορίζοντας επιτρέπει:

 1. στον ανατοκισμό να δείξει τη δύναμη του και να αυξήσει πολλαπλασιαστικά το κεφάλαιο μας μέσα στα χρόνια.
 2. την ελαχιστοποίηση της βραχυχρόνιας μεταβλητότητας των τιμών σε περιόδους πτώσεις, κρίσεων και γεωπολιτικών ζητημάτων.

Ρώτα τον εαυτό σου: Πώς αισθάνεσαι με το να δεσμεύσεις το συγκεκριμένο ποσό;

💡 Συστήνεται να επενδύεις μόνο μακροχρόνια με χρονικούς ορίζοντες που ξεπερνάνε τα 10+ έτη.

#2 Προφίλ Ρίσκου

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη παραδοχή των επενδύσεων: δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο.

Η προσπάθεια ολοκληρωτικής αποφυγής του συνιστά περισσότερο ένα άπιαστο όνειρο, παρά ρεαλιστική πραγματικότητα. Στόχος σου είναι να αναγνωρίσεις τον κίνδυνο κάθε επένδυσης και να αποφασίσεις εάν είσαι διατεθημένος να τον αναλάβεις με αντάλλαγμα την πιθανή ενδεχόμενη απόδοση της.

Ρώτα τον εαυτό σου: Τι επίπεδο κινδύνου είμαι διατεθημένος να αναλάβω ώστε να μπορώ να κοιμηθώ καλά το βράδυ;

Ένας τρόπος για να μειώσεις τον κίνδυνο, χωρίς να θυσιάσεις σημαντικά την απόδοση είναι η αύξηση της διαφοροποίησης.

Δεν θα έβαζες όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, έτσι μην εναποθέσεις όλες σου τις ελπίδες σε ένα μοναδικό επενδυτικό όχημα (πχ. μία μετοχή).

💡 Συστήνεται να εφαρμόσεις διάχυση ρίσκου στις επενδύσεις σου.

#3 Στόχοι

Βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι δεν θα συναντήσεις κάποιον εκεί έξω που να επενδύει επειδή… του αρέσει!

Η βάση της επένδυσης στηρίζεται στην έννοια της καθυστερημένης ικανοποίησης (delayed gratification).

Με λίγα λόγια, δέχεσαι να θυσιάσεις την στιγμιαία απόλαυση που προσφέρει η κατανάλωση των χρημάτων σου σήμερα, με την ελπίδα να λάβεις μια πιο πολύτιμη ανταμοιβή στο μέλλον.

Ρώτα τον εαυτό σου: Για ποιον λόγο επενδύεις; Θέλεις να αγοράσεις ένα σπίτι; Μία δεύτερη σύνταξη για το μέλλον; Να δημιουργήσεις μία επιπλέον παθητική ροή χρημάτων;

💡 Συστήνεται να καθορίσεις τους επενδυτικούς στόχους σου πριν ξεκινήσεις. Όσο πιο ξεκάθαρος είναι, τόσο πιο καλά ανταπεξέλθει στον ρόλο της πυξίδας που θα σε κρατήσει στο σωστό μονοπάτι.

#4 Φορολογία

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, το κράτος δεν χάνει ευκαιρία από το να βάλει χέρι στην περιουσία σου.

Όπως και να έχει, το καθεστώς φορολογίας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι αρκετά ευνοϊκό. Για παράδειγμα, τα UCITS ETFs έρχονται με μηδενική φορολογία, τόσο σε επίπεδο υπεραξίας όσο και σε μερισμάτων.

💡 Παρά το αφορολόγητο αρκετών μορφών επένδυσης, κάθε κίνηση θα πρέπει να δηλωθεί κανονικά στην φορολογική μας δήλωση διότι αποτελεί τεκμήριο. Συστήνεται να μιλήσεις με φοροτεχνικό ή λογιστή με εξειδίκευση στις επενδύσεις ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

#5 Συστηματική τροφοδοσία με κεφάλαιο

Προς απογοήτευση πολλών, οι επενδύσεις δεν αποτελούν κάτι το οποίο κάνεις μία φορά και τελείωσες.

Μην με παρεξηγήσεις, μπορείς να το κάνεις αλλά δεν θα έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Για να μπορέσει μία επένδυση να επενδύσει στο μέγιστο, εκτός από χρόνο, χρειάζεται και συστηματική τροφοδοσία με επιπλέον κεφάλαιο.

Εάν επένδυες €1.000 στις αρχές του 2003 σε ένα ETF που ακολουθεί την παγκόσμια οικονομία (VWCE), 20 χρόνια μετά το κεφάλαιο σου θα είχε αξία €4.911.

Επένδυση 1000 ευρώ σε ETF
Επένδυση €1.000 στο VWCE – Source: curvo.eu

Aν μαζί με το αρχικό κεφάλαιο, επέλεγες να επενδύεις επιπρόσθετα 1.000 Ευρώ κάθε χρόνο, τότε η αξία του κεφαλαίου σου σήμερα θα ήταν €60.665!

Επένδυση 1000 ευρώ σε ETF μαζί με ανατροφοδότηση
Επένδυση €1.000 κάθε χρόνο στο VWCE – Source: curvo.eu
επένδυση 1000 ευρώ στο VWCE.png
Επένδυση €1.000 κάθε χρόνο στ VWCE – Source: curvo.eu

💡 Συστήνεται να δημιουργήσεις ένα πλάνο το οποίο να περιλαμβάνει την τακτική τροφοδοσία των επενδύσεων σου με επιπλέον κεφάλαιο. Δεν χρειάζεται να γίνεται με μεγάλη συχνότητα (πχ. κάθε μήνα) καθώς οι προμήθειες αγοράς μπορούν… να σε γδάρουν!

.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι πρέπει να λάβω υπόψιν μου πριν επενδύσω

Τι πρέπει να λάβω υπόψιν μου πριν επενδύσω

🤚 Ώπα, για στάσου! Πριν ξεκινήσεις με τις επενδύσεις, θα πρέπει να μεριμνήσεις για την κατάσταση των προσωπικών σου οικονομικών.

#1 Γνώριζε τι μπαίνει και τι βγαίνει

Το πρώτο βήμα αφορά την απόκτηση του ελέγχου. Είναι προς το συμφέρον σου να γνωρίζεις, ανά πάσα ώρα και στιγμή, τα έσοδα και τα έξοδα κάθε μήνα. Έτσι, θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις πιθανά προβλήματα και “τρύπες” τα οποία ροκανίζουν κρυφά το εισόδημα σου.

Ένας προϋπολογισμός θα σε βοηθήσει να κάνεις την αρχή →

#2 Γίνε πλεονασματικός

Με την ίδια λογική που κάθε επιχείρηση έχει στόχο το κέρδος, ο στόχος κάθε προσωπικού προϋπολογισμού είναι το πλεόνασμα. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να σχεδιάσεις το πώς θα μειώσεις τα έξοδα σου ή/και να αυξήσεις τα έσοδα σου.

Μία τεχνική που θα σε βοηθήσει είναι η Κ.Α.Β. – Κόψε, Αύξησε, Βελτίωσε

#3 Δημιούργησε ένα κεφάλαιο έκτακτης ανάγκης

Είναι γνωστό πώς δεν μπορείς να αποφύγεις μία αναποδιά. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι προετοιμασμένος για να την υποδεχθείς όταν αυτή θα έρθει.

Ένα χρηματικό κεφάλαιο σε μετρητά θα σε βοηθήσει να καλύψεις οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει και λύνεται με χρήματα χωρίς να καταφύγεις σε δανεισμό – μία απόλυση, μία βλάβη, ένα ατύχημα.

Μπορείς να ξεκινήσεις βάζοντας στην άκρη ένα ποσό ικανό να καλύψει τις βασικές ανάγκες σου για 3 μήνες

#4 Αποπλήρωσε χρέη με υψηλό επιτόκιο

Σκέψου πόσο κουλό είναι να προσπαθείς να πετύχεις θετικές αποδόσεις ενώ, την ίδια στιγμή, επιβαρύνεσαι με εγγυημένες αρνητικές αποδόσεις της τάξεως του 20% από την πιστωτική σου κάρτα.

Εάν έχεις χρέη, η #1 προτεραιότητα σου θα πρέπει να είναι η αποπληρωμή τους

#5 Κάνε συστηματική αποταμίευση

Η αποταμίευση είναι η βάση της οικονομικής σου υγείας. Χωρίς αυτή δεν νοείται καν η έννοια της επένδυσης. Προσπάθησε να αποταμιεύεις τουλάχιστον το 10% του εισοδήματος σου κάθε μήνα.

↑ Πίσω στην αρχή

Επενδύσεις με Μικρό Κεφάλαιο στην Ελλάδα

Επενδύσεις με Μικρό Κεφάλαιο στην Ελλάδα

Πάμε να δούμε μερικές ιδέες για το πώς μπορείς να επενδύσεις έξυπνα μικρά κεφάλαια όπως €1.000 στην Ελλάδα:

Επένδυση σε μετοχές

💡 Ιδέα #1

Επένδυση σε Μετοχές

💰 Ελ. Ποσό:λιγότερα από €100
🤝 Πώς;Μέσω ενός online broker

Είμαι σίγουρος πώς πολλοί θα σε αποτρέψουν από το να επενδύσεις μικρά κεφάλαια σε μετοχές. Και ενώ η αλήθεια είναι πώς θα χρειαστείς μεγάλο κεφάλαιο για να δεις σημαντικά κέρδη, η αρχή μπορεί να γίνει ακόμα και με €100.

Σκέψου το σαν ένα σπόρο που φυτεύεις σήμερα, στην πορεία του δίνεις προσοχή και φροντίδα ώστε μακροχρόνια να εξελιχθεί σε ένα μεγαλοπρεπές δέντρο – πρόσεχε μόνο μην καταλήξει σε bonsai.

Εξάλλου, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα.

Τι είναι η μετοχή;

Μία μετοχή αποτελεί έναν περιουσιακό τίτλο ο οποίος αντιπροσωπεύει ιδιοκτησία σε μία εταιρεία. Ως κάτοχος μετοχών είσαι ένας από τους (πολλούς) ιδιοκτήτες της και έχεις δικαίωμα μεριδίου πάνω στα κέρδη της.

Πώς βγάζεις χρήματα από τις μετοχές;

Οι μετοχές προσφέρουν κέρδη σε έναν επενδυτή με 2 τρόπους:

 1. 📈 Ανατίμηση (Capital Gains): κέρδος που προκύπτει από την πώληση της μετοχής σε υψηλότερη τιμή από αυτή που αγοράστηκε.
 2. 💰 Μερίσματα (Dividends): Τακτικές πληρωμές προς τους μετόχους προερχόμενα από τα κέρδη της εταιρείας.

Παράδειγμα:

Η Apple αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς εταιρίες τεχνολογίας στον πλανήτη. Εάν αγοράσεις μετοχές της, γίνεσαι και εσύ ιδιοκτήτης ενός απειροελάχιστου ποσοστού της εταιρείας με δικαίωμα πάνω στα κέρδη της.

Ποιο είναι το ρίσκο;

Η επένδυση σε μεμονωμένες μετοχές συνεπάγεται πώς η απόδοση θα είναι στενά συνδεδεμένη με την απόδοση της εκάστοτε εταιρείας. Με λίγα λόγια, εάν η εταιρεία δεν πάει καλά, η απόδοση σου θα είναι αρνητική. Εάν κλείσει; Θα χάσεις το κεφάλαιο σου!

Πώς θα μειώσεις το ρίσκο; Αυξάνοντας την διασπορά μέσω ενός μετοχικού ETF

Πώς θα επενδύσω στις μετοχές;

Οι μετοχές πωλούνται και αγοράζονται από τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Ο πιο εύκολος τρόπος να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτά είναι μέσω μίας πλατφόρμας μετοχών – έναν online broker.

Δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για αγορά ελληνικών και ξένων μετοχών είναι:

 1. Η Ολλανδική DEGIRO με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια χρήστες και χρέωση 1,5€ ανά εντολή →
 2. Η Trading212 η οποία προσφέρει μία δωρεάν μετοχή έως €100 εάν κάνεις εγγραφή με τον κωδικό “STERG” →

📙 Οδηγός για αρχάριους: Μάθε πώς να επενδύσεις σε μετοχές →

↑ Πίσω στην αρχή

Επένδυση σε Ομόλογα με μικρό κεφάλαιο

💡 Ιδέα #2

Επένδυση σε Ομόλογα

💰 Ελ. Ποσό:>€100 για ETFs, €1.000 για Ομόλογα
🤝 Πώς;Online brokers, τράπεζες & επενδυτικές εταιρείες

Ένα ομόλογο αποτελεί ένα πιο fancy τρόπο να αναφερθείς σε ένα δάνειο.

Τι είναι τα ομόλογα;

Επιχειρήσεις και κράτη στην προσπάθεια τους να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία και την ανάπτυξη τους εκδίδουν ομόλογα με σκοπό να μα΄ζέψουν κεφάλαια από την αγορά.

Πιθανοί επενδυτές αγοράζουν τα ομόλογα δεσμεύοντας το κεφάλαιο τους για μία καθορισμένη περίοδο εισπράτοντας επιτόκιο (κουπόνι) ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Παράδειγμα:

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και χωρών όπως η Αμερική ή η Αγγλία.

 • τα Treasury Bills (T-Bills) αφορούν short-term ομόλογα των Η.Π.Α. με χρονική διάρκεια έως 1 έτος

Πώς βγάζεις χρήματα από τα ομόλογα;

Οι επενδυτές εισπράτουν τακτικές πληρωμές με τη μορφή τόκων (κουπόνι) ενώ τους επιστρέφεται ολόκληρο το κεφάλαιο τους κατά την ημερομηνία λήξης του ομολόγου.

💡 Μία ομολογία με ονομαστική αξία €1.000 και επιτόκιο 5% σημαίνει ότι αποδίδει €50 κέρδη επιτοκίου κάθε χρόνο.

Ποιο είναι το ρίσκο;

Ο βασικός κίνδυνος που αναλαμβάνει ένας επενδυτής ομολόγων είναι αυτό της αδυναμίας αποπληρωμής από πλευράς του εκδότη.

Με λίγα λόγια, εάν η εταιρεία ή το κράτος εκδότης πτωχεύσει τότε είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του στο 100%, άρα και οι δανειστές του να μην λάβουν πίσω τα χρήματα τους.

📙 Οδηγός για αρχάριους: Μάθε τα πάντα σχετικά με τα ομόλογα →

Πώς να επενδύσω €1.000 σε ομόλογα;

Μπορείς να επενδύσεις €1.000 σε ομόλογα με 3 τρόπους:

 1. κατά την αρχική έκδοση τους στην πρωτογενή αγορά
 2. κατά την διάρκεια της ζωής τους στην δευτερογενή αγορά
 3. μέσω ενός ομολογιακού ETF

Και ενώ η αγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά είναι μία σχετικά πολύπλοκη διαδικασία, η αγορά ενός ομολογιακού ETF ή μέσω της δευτερογενής είναι εφικτή μέσω online brokers.

🛒 Δύο δημοφιλείς επιλογές είναι η Saxo Bank και η DEGIRO

↑ Πίσω στην αρχή

💡 Ιδέα #3

Επένδυση σε ETFs

💰 Ελ. Ποσό:λιγότερα από €100
🤝 Πώς;μέσω Online brokers

Τα ETFs κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια ένα από τα πιο δημοφιλή επενδυτικά οχήματα, ιδανικά για τον μέσο επενδυτική εκεί έξω – και όχι άδικα!

Τι είναι τα ETFs;

Θα μπορούσες να τα παρομοιάσεις με ένα καλάθι το οποίο περιέχει στο εσωτερικό του διάφορα περιουσιακά στοιχεία – όπως μετοχές, ομόλογα ή εμπορεύματα.

Ένα ETF επιτρέπει στους επενδυτές να μειώσουν τον κίνδυνο, αυξάνοντας αυτόματα, γρήγορα και πολύ εύκολα τη διαφοροποίηση. Κοινώς, αντί να αγοράζεις μεμονωμένες μετοχές και ομόλογα, αγοράζεις ένα ETF, το οποίο περιλαμβάνει μετοχές και ομόλογα.

Σε αντίθεση με τα αμοιβάια κεφάλαια, ένα ETF διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο και μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί ακριβώς όπως μία μετοχή.

Αποτελεί μια δημοφιλής επιλογή ανάμεσα σε αρχάριους διότι προσφέρουν έναν απλό τρόπο επένδυσης σε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων με μία μόνο αγορά.

📙 Οδηγός για αρχάριους: Μάθε πώς να επενδύσεις σε ETFs →

Πώς βγάζεις χρήματα από τα ETFs;

Ένα ETF προσφέρει κέρδη παρομοια με μία μετοχή:

 1. 📈 Ανατίμηση (Capital Gains): εάν πουλήσεις το ETF σε υψηλότερη τιμή από αυτή που το αγόρασες
 2. 💰 Μερίσματα (Dividends): Όπως ακριβώς μία εταιρεία μοιράζει μέρισμα, έτσι και ένα ETF περνάει τα μερίσματα όλων των υποκείμενων εταιριών στους επενδυτές.

Παράδειγματα ETFs:

 1. Xtrackers MSCI World UCITS ETF (XDWD): Ένα μετοχικό ETF το οποίο ακολουθεί την απόδοση του δείκτη MSCI World, με περισσότερες από 1.500 εταιρειών μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποιησης από όλο τον πλανήτη.
 2. Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (XG7S): Ένα ομολογιακό ETF το οποίο ακολουθεί τον δείκτη FTSE World Government Bond, ο οποίος περιλαμβάνει κρατικά ομόλογα κάθε διάρκειας από αναπτυγμένες χώρες.
 3. Amundi ETF MSCI Emerging Markets UCITS ETF (CEMU): Ένα μετοχικό ETF από την Amundi το οποίο παρακολουθεί τον δείκτη MSCI Emerging Markets επιτρέποντας σε επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση σε μετοχές αναδυόμενων οικονομιών.

Μπορώ να επενδύσω €100 σε ETFs;

Φυσικά και μπορείς! Τα περισσότερα ETFs διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες των €100 /τεμάχιο καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για επενδυτές με μικρά κεφάλαια.

Πώς θα αγοράσεις ETFs;

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές αυτή τη στιγμή είναι οι πλατφόρμες της Saxo Bank, της DEGIRO, της Freedom24, του eToro και της Trading212

.

↑ Πίσω στην αρχή

Επένδυση σε ακίνητα με μικρό κεφάλαιο

💡 Ιδέα #4

Επένδυση σε Ακίνητα

Κοίτα, το ξέρεις και το ξέρω: με €1.000 ως διαθέσιμο κεφάλαιο οι επιλογές μας όσον αφορά

Μην περιμένεις να επενδύσεις απευθείας σε γη, σε κατοικίες ή επαγγελματικά ακίνητα.

📙 Οδηγός για αρχάριους: Μάθε πώς λειτουργούν οι επενδύσεις σε ακίνητα

↑ Πίσω στην αρχή

Επένδυση σε Χρυσό με μικρό κεφάλαιο

💡 Ιδέα #5

Επένδυση σε Χρυσό

Και ενώ μία μικρή επένδυση σε χρυσό δεν είναι ικανή να σε μετατρέψει στον πετυχημένο πειρατή με σεντούκια γεμάτα θησαυρούς που ίσως φαντάζεσαι, μπορεί να δώσει λίγη “λάμψη” στο χαρτοφυλάκιο σου.

Αξίζει η επένδυση σε χρυσό;

Οι επενδυτές τείνουν να αγοράζουν χρυσό για δύο λόγους:

 1. ως “προστασία” απέναντι σε κρίσεις: Όταν η εμπιστοσύνη των επενδυτών χάνεται από τις παραδοσιακές αγορές (χρηματιστήρια) τείνει να πηγαίνει σε “safe haven assets” όπως ο χρυσός. Έτσι, σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, αναπάντεχων αναταραχών και πτώσης των αγορών ο χρυσός τείνει να “διατηρεί” την δύναμη του.
 2. ως αντιστάθμιση στον πληθωρισμό: Ενώ τα παραδοσιακά νομίσματα μπορούν να πληθωρίζονται κατά το δοκούν από κεντρικές τράπεζες (αυξάνοντας την ποσότητα τους), η ποσότητα χρυσού στην αγορά αυξάνεται με σταθερό και σχετικά προβλέψιμο ρυθμό.

Θα μπορούσες να πεις πώς η αγορά χρυσό δεν αποτελεί ακριβώς πράξη επένδυσης, όσο μια μορφή εναλλακτικής αποταμίευσης.

Πώς μπορείς να επενδύσεις σε χρυσό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να αποκτήσεις χρυσό:

 1. αγοράζοντας φυσικό χρυσό με την μορφή νομισμάτων, λιρών και μπάρας.
 2. αγοράζοντας ένα ETCExchange Traded Commodity – το οποίο αποτελεί ένα αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο ακολουθεί να ακολουθεί την παγκόσμια τιμή του χρυσού.
 3. επενδύοντας σε μετοχές εταιρειών οι οποίες ασχολούνται με την εξόρυξη χρυσού.
 4. αγοράζοντας κρυπτονομίσματα τα οποία ακολουθούν την τιμή του χρυσού.

📙 Αγορά χρυσού: Μάθε περισσότερα για τις μεθόδους επένδυσης σε χρυσό

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επενδύσεις ένα μικρό κεφάλαιο σε χρυσό;

Ο πιο απλός, ασφαλής και εύκολος τρόπος να επενδύσει κάποιος σε χρυσό είναι μέσω ενός ETC όπως το Xetra-Gold (4GLD). Έχει μηδενική προμήθεια ενώ η αξία του fund αντικατοπτρίζεται σε πραγματικό χρυσό.

Που θα το βρεις; Στην Saxo Bank, την DEGIRO και την Freedom24 →

↑ Πίσω στην αρχή

Επένδυση σε Bitcoin με μικρό κεφάλαιο

💡 Ιδέα #6

Επένδυση σε Bitcoin

📙 Οδηγός για αρχάριους: Μάθε πώς και γιατί να αγοράσεις bitcoin

↑ Πίσω στην αρχή

Επιχειρήσεις με μικρό κεφάλαιο

💡 Ιδέα #7

Επένδυση στην δική σου Επιχείρηση

↑ Πίσω στην αρχή

Που να επενδύσω 1.000 Ευρώ;

Που να επενδύσω 1000 Ευρώ;

Γρήγορη απάντηση: Δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο από μετοχές και ομόλογα εκμεταλλευόμενος την αυτόματη διασπορά που προσφέρει ένα ETF.

Πιθανή πρόταση: Ένα LifeStrategy fund της Vanguard. Τα συγκεκριμένα ETFs αποτελούν μία όλα-σε-ένα λύση, υψηλής διαφοροποίησης τα οποία περιλαμβάνουν μετοχές και ομόλογα από όλο τον πλανήτη σε αναλογίες 100:0, 80:20, 60:40 και 40:60.

Στόχος κάθε επενδυτή είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με τα σωστά περιουσιακά στοιχεία, στη σωστή αναλογία το οποίο θα προσφέρει ένα καλά ισορροπημένο μείγμα μεταξύ ρίσκου και απόδοσης.

Τα δύο πιο δημοφιλή επενδυτικά οχήματα μεταξύ των οποίων καλείται να επιλέξει είναι οι μετοχές και τα ομόλογα.

Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις και συνοδεύονται από υψηλότερο ρίσκο ενώ τα ομόλογα, χαμηλότερες αποδόσεις και χαμηλότερο ρίσκο.

Χονδρικά θα λέγαμε πώς ο ρόλος των μετοχών είναι να αυξήσουν την απόδοση ενώ των ομολόγων να διατηρήσουν την δύναμη του κεφαλαίου μας.

Τι ποσοστό ομολόγων και μετοχών θα πρέπει να έχεις;

Όσο μεγαλύτερος ο χρονικός ορίζοντας, τόσο μεγαλύτερο ρίσκο μπορείς να αναλάβεις άρα τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου σου μπορεί να επενδυθεί σε μετοχές.

Όσο μικρότερος ο χρονικός ορίζοντας, τόσο πιο εκτεθημένος είσαι σε πιθανές βραχυχρόνιες πτώσεις της αγοράς, κρίσεις και αρνητικά χρηματοοικονομικά συμβάντα άρα τόσο πιο μεγάλη έκθεση θα πρέπει να έχεις σε ομόλογα.

Πολλοί επαγγελματίες των επενδύσεων προτείνουν ένα χαρτοφυλάκιο απαρτιζόμενο από 80% μετοχές και 20% ομόλογα για ηλικίες 25 με 35.

Εάν είσαι μεγαλύτερος, αυξάνεις το ποσοστό των ομολόγων. Εάν είσαι μικρότερος, αυξάνεις το ποσοστό των μετοχών.

Πώς θα μείωσεις το ρίσκο;

Ένας τρόπος για να μειώσεις τον κίνδυνο χωρίς να θυσιάσεις μεγάλο μέρος της απόδοσης είναι αυξάνοντας την διαφοροποίηση της επένδυσης σου.

Όπως δεν θα έβαζες δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, έτσι δεν είναι σοφό να βάλεις όλα σου τα χρήματα σε μία μεμονωμένη μετοχή ή ομόλογο.

Εάν χρησιμοποιήσεις τα €1.000 για να επενδύσεις σε μία εταιρεία, τότε το κεφάλαιο σου συνδέεται αυτόματα με την συγκεκριμένη εταιρεία. Αν αυτή χρεοκοπήσει τότε θα το χάσεις στο 100%.

Εάν μοιράσεις το κεφάλαιο σε μετοχές διάφορων εταιρειών, αυτομάτως μειώνεις την έκθεση σου σε μεμονωμένες στραβές εταιρειών.

↑ Πίσω στην αρχή

Σε τι μπορώ να επενδύσω €1000;

Τα €1.000 είναι επαρκές κεφάλαιο για να επενδύσεις σε:

 • Μεμονωμένες μετοχές
 • Μετοχικά και Ομολογιακά ETFs
 • Κρατικά ή εταιρικά ομόλογα
 • Κρυπτονομίσματα
 • REITs και Real Estate Crowdfunding
 • Χρυσό και Bitcoin

Που αλλού μπορώ να επενδύσω €1000;

Εάν οι κλασσικές μορφές επένδυσης δεν σου γεμίζουν το μάτι αυτή τη στιγμή, μπορείς πάντοτε να επενδύσεις στον εαυτό σου!

Γίνε ο φωτογράφος, ο προγραμματιστής, ο designer, ο YouTuber ή ο Blogger που πάντα ονειρευόσουν με τα €1.000 ως το αρχικό κεφάλαιο που θα βάλει τις θεωρητικές βάσεις για να το πετύχεις.

📖 Πλατφόρμες όπως το SkillShare μπορούν να σε βοηθήσουν με χιλιάδες μαθήματα

↑ Πίσω στην αρχή

Που να επενδύσω 100 Ευρώ;

Γρήγορη απάντηση: Επένδυσε τα €100 στο πρώτο σου ETF συμβολικά, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός μακροχρόνιου επενδυτικού πλάνου για 10+ χρόνια.

Πιθανή πρόταση: Ένα μετοχικό ETF ευρείας διαφοροποίησης όπως το VWCE της Vanguard.

Αλήθεια, μπορείς να γίνεις πλούσιος μονάχα με μία επένδυση των €100;

Μία γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ, θα σου εμφανίσει πολλούς influencers οι οποίοι θα σου φουσκώσουν το μυαλό λέγοντας σου πώς κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό. Μάλιστα, χρησιμοποιούν και παραδείγματα.

Τι λένε; Εάν είχες επενδύσει €100 σε Bitcoin πίσω στο 2013, θα είχες περίπου 8 BTC. Η σημερινή τους αξία θα ξεπερνούσε τα €330.000 (!!!). Αντίστοιχες, αποδόσεις θα κατάφερνες με μετοχές της Amazon και της Tesla.

ΜέσοΑξία το 2013Αξία σήμερα
Bitcoin€100€336.000
Amazon€100€1.190
Tesla€100€12.081

Και ενώ τα νούμερα είναι πραγματικά, κανείς δεν θα σου πει ότι οι παραπάνω καταστάσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, αν όχι… ανέφικτες!

Για κάθε bitcoin και κάθε Amazon που πέτυχε, υπάρχουν χιλιάδες αποτυχημένα παραδείγματα, τα οποία θα έστελναν τα €100 σου στα σκουπίδια.

🧠 Ονομάζεται confirmation bias – ένα σφάλμα λογικής – σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν σημασία μόνο σε πληροφορίες οι οποίες επιβαιώνουν μονάχα τις προγενέστερες απόψεις τους.

Η πραγματικότητα; Είναι αδύνατον να γνωρίζεις από πριν ποια θα είναι η εξέλιξη μίας μικρής εταιρείας, ενός κρυπτονομίσματος ή

Και αν σου κάτσει, θα είναι μόνο κατά τύχη. Αλλά δεν μπορούμε να βασίζουμε τις επενδύσεις μας μονάχα στην τύχη, έτσι δεν είναι;

Άρα, δεν έχεις ελπίδα; Το αντίθετο!

Ενώ τα €100 δεν θα σε κάνουν εκατομμυριούχο, μπορούν να αποτελέσουν μία εξαιρετική αρχή στο ταξίδι σου στον κόσμο των επενδύσεων.

Φτιάξε μία στρατηγική, όρισε το επίπεδο ρίσκου, αποφάσισε τον χρονικό ορίζοντα και χρησιμοποίησε τα για να σηματοδοτήσεις την έναρξη του προσωπικού επενδυτικού σου πλάνου.

↑ Πίσω στην αρχή

Σε τι μπορώ να επενδύσω €100;

Τα €100 σου δίνουν πρόσβαση:

 • στα περισσότερα ETFs
 • σε Μετοχές
 • σε Ομολογιακά ETFs – Τα περισσότερα ομόλογα ξεκινάμε από €1.000 /κομμάτι στην πρωτογενή αγορά
 • σε Κρυπτονομίσματαόχι, δεν θα αγοράσεις ολόκληρο bitcoin αλλά μέρος του
 • σε ακίνητη περιουσία μέσω REITs ή CrowdFunding και όχι μέσω απόκτησης του φυσικού ακινήτου

Που αλλού μπορώ να επενδύσω €100;

Εάν δεν θέλεις να επενδύσεις τα €100 στις αγορές, τότε η καλύτερη εναλλακτική μορφή επένδυσης που μπορείς να κάνεις είναι – για άλλη μία φοράο εαυτός σου!

Με €100 μπορείς να αγοράσεις σχεδόν 5 βιβλία. Τα βιβλία είναι εξαιρετικά στο να μεταφέρουν συμπυκνωμένη γνώση, εμπειρίες τρίτων και να σου διδάξουν μαθήματα χωρίς κίνδυνο. Με λίγα λόγια, με €100 μπορείς να μάθεις από τα λάθη των άλλων.

📚 Μπορείς να ξεκινήσεις με τα 5 καλύτερα βιβλία για επενδύσεις κατά τη γνώμη μου →

.

↑ Πίσω στην αρχή

Που να επενδύσω 10.000 Ευρώ;

Που να επενδύσω 10000 Ευρώ;

Γρήγορη απάντηση: Με 10.000 Ευρώ μπορείς να δημιουργήσεις ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο από μετοχές και ομόλογα φτιαγμένο ακριβώς στα μέτρα σου.

Πριν κάποια χρόνια, επιχείρησα να κάνω κάτι παρόμοιο.

Θέλησα να δημιουργήσω ένα προσωπικό μακροχρόνιο παθητικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με την προοπτική να μου εξασφαλίσει ένα επιπλέον συνταξιοδοτικό κεφάλαιο στο μέλλον.

Βέβαια, αντί για 10.000 Ευρώ, ξεκίνησα με €4.100

Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

 1. Μακροχρόνιο ορίζοντα 30 ετών με ρευστοποίηση στα 60 μου χρόνια
 2. Ελάχιστο χρόνο ενασχόλησης καθώς θα αποτελείται μόνο από παθητικά επενδυτικά προϊόντα όπως τα ETFs
 3. Ελάχιστο κόστος καθώς τα τέλη συναλλαγών είναι σπάνια ενώ το μέσο κόστος διαχείρισης των ETFs είναι 0.22% /έτος
 4. Μεγαλύτερη δυνατή διασπορά καθώς έχει έκθεση στην παγκόσμια οικονομία (μετοχικό ETF), την παγκόσμια αγορά ομολόγων (ομολογιακό ETF) και την παγκόσμια αγορά ακίνητης περιουσίας (REIT ETF)
 5. Ιδανική διαχείριση ρίσκου για το δικό μου επενδυτικό προφίλ με ένα μείγμα 70% μετοχών, 15% ομολόγων και 15% REIT ETFs

Μπορείς να πάρεις έμπνευση από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και να δημιουργήσεις το δικό σου. Τα €10.000 είναι μία εξαιρετική αρχή!

💡 Θες να μάθεις περισσότερα; Ρίξε μια ματιά στο παθητικό χαρτοφυλάκιο μου →

Πώς να επενδύσω τα €10000; – Όλα μαζί ή σταδιακά;

Εάν ο ορίζοντας επένδυσης είναι μακροχρόνιος, έχεις μεγάλη διασπορά και θεωρείς ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να μεγεθύνεται στο μέλλον, δεν υπάρχει λόγος να μην τα επενδύσεις με την μία.

Σκέψου το: Εάν θεωρείς ότι, μακροχρόνια, οι αγορές είναι ανοδικές τότε για ποιο λόγο κρατάς χρήματα σου σε μετρητά;

💡 Άσε που σαν στρατηγική είναι φθηνότερη (λιγότερα fees) και λιγότερο πολύπλοκη.

🔍 Αν δεν πιστεύεις εμένα, Morgan Stanley και Vanguard συμφωνούν στο συγκεκριμένο δίλημμα: Και οι δύο βρήκαν πώς είναι καλύτερο να τα βάλεις όλα μαζί στην αρχή της επένδυσης.

↑ Πίσω στην αρχή

Σε τι μπορώ να επενδύσω €10000;

Με €10.000 το φάσμα των επιλογών μας ανοίγει σημαντικά. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα ολοκληρομένο χαρτοφυλάκιο με:

 • Μετοχές εταιρειών
 • ETFs και Αμοιβαία Κεφάλαια
 • Ομόλογα και Ομολογιακά ETFs
 • Bitcoin και altcoins
 • Ακίνητη περιουσία
 • Χρυσό

Που αλλού μπορώ να επενδύσω €10000;

Τα 10.000 Ευρώ μπορεί να είναι αρκετά ώστε να αποτελέσουν το αρχικό κεφάλαιο για την έναρξη της νέας σου επιχείρησης.

Έχω προσωπικά παραδείγματα φίλων οι οποίοι, με κεφάλαια πολύ μικρότερα των 10 χιλιάδων, άνοιξαν μικρές επιχειρήσεις και κατάφεραν να τις μεγαλώσουν ώστε να φέρνουν πολλαπλάσιους τζίρους πολύ γρήγορα.

Και ενώ οι περισσότεροι τείνουν να φοβούνται τα αρχικά έξοδα και την φορολογία, αν ρωτάς εμένα, όλα αυτά είναι δευτερέυοντα.

Εκτός και αν επιλέξεις κάτι που είναι εντάσεως κεφαλαίου (πχ. θες να γίνεις βιομήχανος) – εκεί πάω πάσο

Το σημαντικό είναι να βρεις έναν τομέα που γνωρίζεις καλά, να έχεις να προσφέρεις κάτι που οι άλλοι δεν προσφέρουν και να είσαι διατεθημένος να πας all in σε αυτό. Με δουλειά, στρατηγική, επιμονή και υπομονή πιστεύω ότι η συνταγή πετυχαίνει…

↑ Πίσω στην αρχή

Συμβουλές για επενδύσεις με μικρό κεφάλαιο

Συμβουλές για επενδύσεις

Αν και έχω αναλύσει πολλές φορές γιατί θεωρώ τις συμβουλές πάνω στις επενδύσεις εντελώς άκυρες (έως και επικίνδυνες), θα πάω κόντρα και σου δώσω μερικούς γενικούς κανόνες με τους οποίους μπορείς να προσεγγίσεις το θέμα επενδύσεις.

🤦🏻‍♂️ Α, ξέχασα! Ορίστε η γνώμη μου για τις επενδυτικές συμβουλές στο internet:

Ακολουθούν κάποια νοητικά μοντέλα τα οποία θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τον κόσμο των επενδύσεων. Έχοντας τα στο νου, θα γλυτώσεις αρκετά από τα λάθη και τις παγίδες που συνήθως πέφτει ένας αρχάριος.

Οι 12 κανόνες των επενδύσεων:

 1. Όλες οι επενδύσεις εμπεριέχουν ρίσκο:
  Ένα κρατικό ομόλογο των Η.Π.Α. πάει πακέτο με σαφώς χαμηλότερο κίνδυνο από μία μετοχή μίας ελληνικής εταιρείας ή ένα νέο κρυπτονόμισμα. Και στις 3 περιπτώσεις, υπάρχει ρίσκο. Αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο.
 2. Κάθε απόδοση, εμπεριέχει ρίσκο:
  Αν σε βοηθάει, σκέψου το ανάποδα. Η απόδοση προκύπτει ως επιβράβευση ακριβώς επειδή δέχεσαι να αναλάβεις κάποιο ρίσκο.
 3. ΔΕΝ υπάρχουν εγγυήσεις στις επενδύσεις:
  Καμία εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί προκαταβολικά ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά ώστε προσφέρει μερίσματα και να αυξάνει την αξία της στο χρηματιστήριο.
  Κανένα κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί προκαταβολικά για την δημοσιονομική του υγεία ώστε να καταφέρνει να αποπληρώνει πάντα τους δανειστές του (δηλαδή αυτούς που έχουν επένδυση σε ομόλογα του).
 4. Δεν υπάρχει υψηλή απόδοση, χωρίς υψηλό κίνδυνο:
  Όσο μεγαλύτερη απόδοση είναι διατεθημένος να σου προσφέρει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος που θέλει να αναλάβεις.
  Πάρε για παράδειγμα τον τραπεζικό δανεισμό: Όσο περισσότερο πιστεύουν στην ικανότητα σου να αποπληρώσεις ένα δάνειο, τόσο πιο φθηνό επιτόκιο θα σου δώσουν… και το αντίθετο!
 5. Το παρελθόν, ΔΕΝ αποτελεί εγγύηση για το μέλλον:
  Το γεγονός ότι μία εταιρεία μοιράζει μέρισμα εδώ και συνεχόμενα 10 χρόνια, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα συνεχίσει να μοιράζει και το 11ο.
 6. Η παρελθοντική απόδοση, ΔΕΝ δείχνει σχεδόν τίποτα για την μελλοντική:
  Το γεγονός ότι το αμερικάνικο χρηματιστήριο μεγεθυνόταν με 10% ετήσιο μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα συνεχίσει να το κάνει και τα επόμενα 20.
 7. Άλλο επένδυση, άλλο trading:
  Επενδύσεις → Αγοράζω περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να τα κρατήσω μακροχρόνια ώστε να επωφεληθώ από την αύξηση της αξίας τους ή από τακτικές χρηματικές καταβολές που πραγματοποιούν.
  Trading → Κάνω συχνές αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων με σκοπό να κερδίσω από την διαφορά τιμής αγοράς και πώλησης, βραχυχρόνια.
 8. Οι επενδύσεις ΔΕΝ προσφέρουν γρήγορα κέρδη:
  Για λόγους όπως ο ανατοκισμός και η βραχυχρόνια μεταβλητότητα των αγορών, ο μόνος τρόπος να αποκτήσεις κέρδος (χωρίς να αναλάβεις πολύ υψηλό ρίσκο) είναι επενδύοντας μακροχρόνια.
 9. Οι επενδύσεις είναι καλές στην διατήρηση πλούτου:
  Εάν θέλεις να δημιουργήσεις πλούτο από το μηδέν θα πρέπει να βγεις στην οικονομία και να προσφέρεις αξία μέσω της εργασίας σου, των ιδεών σου ή των επιχειρήσεων σου. Στην συνέχεια, οι επενδύσεις θα σε βοηθήσουν να τροφοδοτήσεις αυτόν τον πλούτο πίσω στην αγορά ώστε να τον προστατεύσεις από φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός
 10. Οι επενδύσεις είναι βαρετές, μακροχρόνιες και χαρακτηρίζονται από αργούς ρυθμούς:
  Εάν ψάχνεις για κάτι συναρπαστικό το οποίο θα σε κρατάει συνεχώς μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου και θα σου δίνει συνεχώς hits ντοπαμίνης τότε ρίξε μία ματιά στον τζόγο, το στοίχημα και το online trading.
 11. Όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε… είναι!
  Η άγνοια κινδύνου δεν συνεπάγεται αυτομάτως και απουσία κινδύνου.
 12. Κανείς, ποτέ και για κανένα λόγο ΔΕΝ θα σε προσεγγίσει από μόνος του για να σε βοηθήσει να βγάλεις χρήματα:
  Αν κάποιος ξέρει τη συνταγή για άμεσα κέρδη, δεν θα τη μοιραστεί με εσένα. Ίσως ο βασικότερος κανόνας του internet.
.

↑ Πίσω στην αρχή

Συχνές Ερωτήσεις για επενδύσεις με μικρό κεφάλαιο

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με επενδύσεις μικρών κεφαλαίων όπως €100 και €1.000:

Τι είναι οι επενδύσεις;

Επένδυση είναι η πράξη του να αγοράζεις κάτι σήμερα (μετοχές, ομόλογα, ακίνητη περιουσία) με την ελπίδα ότι:

 1. η αξία του θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου
 2. ή/και προσφέρει χρήματα με την μορφή τακτικών πληρωμών στους κατόχους του.

Είναι σαν να φυτεύεις ένα σπόρο σήμερα, με την προσδοκία ότι θα γίνει ένα μεγάλο δέντρο του οποίου τους καρπούς θα απολαμβάνεις συνεχώς στο μέλλον.

Σε τι να επενδύσω στην Ελλάδα;

Στα καλά νέα είναι ότι ως κάτοικος Ελλάδας έχεις πρόσβαση στα περισσότερα επενδυτικά οχήματα του πλανήτη. Μερικά από αυτά είναι:

👎 Στα αρνητικά είναι πώς η Ελλάδα δεν προσφέρει συνταξιοδοτικές/επενδυτικές λύσεις με αφορολόγητα προγράμματα όπως το ISA της Αγγλίας ή το 401k της Αμερικής.

👍 Στον αντίποδα, τα θετικά είναι πώς κάποιες μορφές επένδυσης ιδανικές για μακροχρόνιους επενδυτές προσφέρονται με μηδενική φορολογία, ανεξαρτήτου ποσού. Ρίξε μια ματιά στα UCITS ETFs

Ποια είναι η καλύτερη πλατφόρμα επενδύσεων;

Μετά από αρκετή έρευνα, επιλέγω την Saxo Bank διότι ικανοποιεί τα περισσότερα κριτήρια – και με το παραπάνω. Λειτουργεί από το 1992 με τραπεζική άδεια από την Δανία (άρα και εγγύηση καταθέσεων έως €100.000), ελέγχεται από περίπου 9 ρυθμιστικές αρχές ενώ προσφατα ο ρυθμιστής της Δανίας την θεώρησε ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συστημικής σημασίας (SIFI) – άρα too big to fail. Πλέον, έχει ρίξει τις χρεώσεις της κατά πολύ οπότε αποτελεί μία από τις καλύτερες και πιο προσιτές λύσεις για ιδιώτες επενδυτές.

🔎 Θέλεις να αποφασίσεις μόνος; Ορίστε μία σύγκριση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επενδύσεων

Ποιες είναι οι πιο έξυπνες επενδύσεις χρημάτων;

Εάν ρωτάς εμένα, μία από τις πιο έξυπνες επένδυσεις που μπορείς να κάνεις με τα χρήματα σου είναι broad index ETF το οποίο ακολουθεί έναν παγκόσμιο δείκτη χρηματιστηρίου.

Θέλεις την αμερικάνικη οικονομία; Την Ευρωπαϊκή; Την παγκόσμια; Η αναλογία απόδοσης:ρίσκου που προσφέρουν είναι εξαιρετικά καλή ενώ δεν απαιτούν ενεργή διαχείριση από πλευράς επενδυτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το VWCE της Vanguard το οποίο έχω επιλέξει και εγώ για το προσωπικό μου παθητικό χαρτοφυλάκιο

Από εκεί και πέρα, στο παραπάνω άρθρο εξετάσαμε πολλές μορφές έξυπνων επενδύσεων όπως:

 1. 📈 οι μετοχές
 2. 💴 τα ομόλογα
 3. 🏡 η ακίνητη περιουσία
 4. ₿ το bitcoin

Θα βγάλω σίγουρα κέρδος;

Όχι, καμία επένδυση δεν μπορεί να εγγυηθεί σίγουρο κέρδος! Sorry αν σου χαλάω τα όνειρα, αλλά ένας από τους βασικότερους κανόνες στις επενδύσεις είναι πώς: Χωρίς ρίσκο, δεν υπάρχει απόδοση.

Πόσο γρήγορα θα βγάλω κέρδος;

Το πόσο γρήγορα θα βγάλεις κέρδος εξαρτάται μονάχα από τα επίπεδα ρίσκου που είσαι διατεθημένος να αναλάβεις. Σε γενικές γραμμές:

 • Χαμηλές αποδόσεις → Χαμηλό ρίσκο
 • Υψηλές αποδόσεις → Υψηλό ρίσκο

Έχε στο μυαλό συ Όσο αυξάνεις το ρίσκο, τόσο αυξάνεις την πιθανότητα να αγγίξεις εκείνο το κρίσιμο σημείο στο οποίο η επένδυσει καταρέει και χάνεις ολόκληρο το κεφάλαιο σου.

Συμβουλή: Γρήγορο κέρδος και επενδύσεις δεν πάνε μαζί. Αναζητώντας το κινδυνεύεις να ξεπεράσεις το κρίσιμο σημείο μετατρέποντας τις σε τζόγο. Οι επενδύσεις είναι φτιαγμένες για να είναι αργές και βαρετές.

🐸 Η ιστορία του βατράχου στην κατσαρόλα έχει να μας πει πολλά για το ρίσκο →

↑ Πίσω στην αρχή

Μπορώ να διπλασιάσω τα χρήματα μου;

Ναι, μπορείς να διπλασιάσεις τα χρήματα σου μέσω επενδύσεων!

Το πόσο γρήγορα θα διπλασιαστούν εξαρτάται από την απόδοση της κάθε επένδυσης – όσο πιο υψηλή, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και ο διπλασιασμός.

Ο πιο εύκολος τρόπος να το υπολογίσεις είναι μέσω του κανόνα του 72: Πάρε το νούμερο 72 και διαίρεσε το με το επιτόκιο της επένδυσης ώστε να βρεις τα χρόνια διπλασιασμού.

Για παράδειγμα, ένα ομόλογο με 4% ετήσιο επιτόκιο θα διπλασιάσει το κεφάλαιο σου σε 18 χρόνια ενώ μία επένδυση στο χρηματιστήριο των Η.Π.Α. σε μόλις 7 χρόνια (!!!)*

*Προσοχή: Ο υπολογισμός έγινε με βάση παρελθοντικά δεδομένα από τα τελευταία 20 χρόνια όπου και οι αποδόσεις ήταν στο 10,2% ανά έτος. Δεν αποτελούν καμία ένδειξη ότι θα επαληφθεί ξανά στο μέλλον.

Ποια είναι η πιο σωστή επένδυση χρημάτων;

Η πιο σωστή επένδυση είναι αυτή που ταιριάζει με το δικό σου επενδυτικό προφίλ, χρονικό ορίζοντα, στόχους και ανοχή στον κίνδυνο.

Κοινώς, δεν θα βρεις μία και μοναδική επένδυση η οποία λειτουργεί ως πανάκεια και ταιριάζει με όλους.

Σε γενικές γραμμές, ένας κανόνας που δείχνει να επαληθεύεται είναι ότι όσο περισσότερα χρόνια έχεις μπροστά σου, τόσο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου μπορείς να αναλάβεις.

Για παράδειγμα, ένας επενδυτής ο οποίος βρίσκεται κοντά στην σύνταξη δεν έχει την πολυτέλεια να είναι επενδεδυμένος σε μονάχα μετοχές. Μία ενδεχόμενη κρίση ή πτώση της αγοράς μπορείς να θέσει σε κίνδυνο την αξία του χαρτοφυλακίου του.

Αντίθετα, ένας 20αρης μπορεί να είναι 100% επενδυμένος σε μετοχές καθώς έχει πολλά χρόνια μπροστά του, ικανά να απορροφήσουν την οποιαδήποτε βραχυχρόνια μεταβλητότητα των τιμών.

Που μπορώ να βρω απόδοση 10%;

Ίσως, ο πιο εύκολος και απλός τρόπος για να πετύχει ένας καθημερινός επενδυτής μία απόδοση της τάξεως του 10% είναι μέσω ενός broad index ETF.

Και αυτό επιβεβαιώνεται από τα νούμερα:

 • Με στοιχεία των τελευταίων 50 ετών, οι αμερικάνικες μετοχές προσέφεραν ονομαστική ετήσια μέση απόδοση της τάξεως του 10,44%.
 • Με στοιχεία 20 ετών, η παγκόσμια οικονομία (όπως εκφράζεται από παγκόσμιους δείκτες μετοχών όπως ο FTSE All-world) προσέφερε ονομαστική ετήσια μέση απόδοση 8,45%

Η βασική προϋπόθεση που πρέπει να έχει στο μυαλό του είναι να έχει πάντα μακροχρόνιο ορίζοντα 10+ ετών.

Ποια είναι η πιο εύκολη επένδυση χρημάτων;

Αν ρωτάς εμένα, ο πιο εύκολος τρόπος να προσεγγίσει τις αγορές ένας αρχάριος επενδυτής είναι μέσω ενός ETF. Γιατί;

 • Παθητική επένδυση: Δεν χρειάζεται να είσαι μπροστά από την οθόνη όλη μέρα δίνοντας εντολές πώλησης και αγοράς. Αγοράζεις μία φορά ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.
 • Υψηλή διαφοροποίηση: Ένα ETF εμπεριέχουν πολλά υποκείμενα assets κάτω από την ομπρέλα του
 • Ευκολία: Διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια ενώ με μία αγορά προσφέρουν ιδιοκτησία πολλών assets.
 • Αναλογία Ρίσκου:Απόδοσης: Προσφέρουν εξαιρετική αναλογία ρίσκου προς απόδοση δεδομένου του ότι ένας επενδυτής έχει μακροχρόνιο ορίζοντα στην στρατηγική του (10+ χρόνια)

Που αξίζει να επενδύσω;

Μετοχές ή κρυπτονομίσματα; Ομόλογα ή ομολογιακά ETFs; Ακίνητη περιουσία με την μορφή REITs, Real Estate Crowdfunding ή αγοράς ακινήτου; Που αξίζει να επενδύσεις τα χρήματα σου;

Για να μπορέσεις να απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τις βασικές αρχές των επενδύσεων.

Ευτυχώς για εσένα έχω δημιουργήσει έναν πλήρη οδηγό επενδύσεων στα ελληνικά, ο οποίος χωρίζεται σε 5 θεματικές ενότητες ικανές να προετοιμάσουν οποιονδήποτε αρχάριο να κάνει τα πρώτα του βήματα σε αυτό τον χαοτικό κόσμο.

Υπάρχει καλύτερη μετοχή για επένδυση;

Φυσικά και υπάρχουν μετοχές που είναι καλύτερες από κάποιες άλλες για επένδυση. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το καταλαβαίνουμε αφού γίνει η επένδυση και ποτέ πριν.

Εάν επένδυες 100 Ευρώ στην μετοχή της Tesla το 2013, σήμερα η επένδυση σου θα είχε αξία μεγαλύτερη από €12.000. Και ενώ σήμερα, μπορεί να φαίνεται αυτονόητη μία τέτοια επένδυση, πίσω στο 2013 θα ήταν μία εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και απρόσεκτη κίνηση.

Να θυμάσαι: Για κάθε θρίαμβο μίας Tesla και μιας Amazon, υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες που χάνονται στην αφάνεια.

↑ Πίσω στην αρχή

Περισσότερο υλικό για τις επενδύσεις:

Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με τις επενδύσεις στα παρακάτω άρθρα:

Risk Disclaimer:
Δεν είμαι επενδυτικός σύμβουλος και τα παραπάνω αποτελούν γραπτή εξιστόρηση των προσωπικών μου εμπειριών. Δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, προτροπή για επένδυση.
Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε επένδυση κάνε την δική σου έρευνα και θυμήσου:
Κάθε επένδυση εμπεριέχει ρίσκο, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο θέλει να βγάλει χρήματα από εσένα.
Επένδυσε μόνο χρήματα που είσαι οκ να χάσεις.

Affiliate Disclaimer:
Το άρθρο περιέχει affiliate links τα οποία βοηθούν το MoneyMinority.

Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment