Διαχειριση Χρηματων

Ο Πλουσιότερος Άνθρωπος της Βαβυλώνας [Περίληψη Βιβλίου]

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας (ή Αγγλιστί The richest man in Babylon), από τον συγγραφέα George Samuel Clason, είναι μια διαχρονική κλασσική παραβολή η οποία αποτέλεσε και πρώτο βιβλίο που διάβασα πάνω στο self-finance, το budgeting και τις επενδύσεις!

Αποτελεί ένα must-read για τον οποιονδήποτε θέλει να μάθει τις βασικές αρχές δημιουργίας πλούτου οι οποίες, όπως φαίνεται, δεν είναι διαφορετικές από την εποχή της αρχαίας Βαβυλώνας και δεν πρόκειται να είναι διαφορετικές ακόμα και σε 500 χρόνια από τώρα.

Παρακάτω θα παραθέσω τα 10 μαθήματα οικονομίας που μας διδάσκει το βιβλίο όπως ακριβώς βρέθηκαν σκαλισμένα πάνω στις αρχαίες πλάκες τις Βαβυλώνας!

Δεν μπορώ παρά να προτείνω να αγοράσεις ολόκληρο το βιβλίο γιατί μόνο έτσι θα πάρεις το 100% από αυτό που έχει να σου δώσει.

Αποτελείται από 189 ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστες σελίδες και μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό πρώτο βήμα για οποιονδήποτε αρχάριο θέλει να εισάγει τον εαυτό του στον κόσμο του χρήματος.

Στο τέλος του άρθρου θα παραθέσω κάποια links όπου μπορείς να βρεις το βιβλίο σε έντυπη μορφή στα ελληνικά, σε audiobook στα αγγλικά αλλά και σε μια εκτενέστερη περίληψη!

Πάμε λοιπόν!

Περίληψη

Όπως ακριβώς και η Βίβλος, έτσι και ο Πλουσιότερος Άνθρωπος της Βαβυλώνας αποτελεί μια παραβολή όπου εξιστορούνται διάφορες ιστορίες μέσα από τις οποίες θέλει να μας περάσει τα μηνύματα του.

Μας μεταφέρει στην εποχή της αρχαίας Βαβυλώνας όπου ένας νέος άνδρας ζητάει από έναν γηραιότερο να γίνει ο μέντορας του και να του μεταλαμπαδεύσει όλα εκείνα τα κρυφά μυστικά του πως κάποιος μπορεί να γίνει πλούσιος.

Ο γέρος άνδρας, μέσα από τις ιστορίες του, σιγά σιγά προσπαθεί να του δείξει τους κανόνες του πλούτου οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν διαφέρουν και πολύ από το σήμερα όπου συνεχίζουν να παραμένουν διαχρονικοί και εφαρμόσιμοι από όλους.

Spoiler Alert: Τελικά ο νέος άνδρας τα καταφέρνει και γίνεται πλούσιος!

.

↑ Πίσω στην αρχή


🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το Video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube
.

Οι 10 Εντολές Απόκτησης Πλούτου

Αφού διάβασες την περίληψη, ήρθε η ώρα να δούμε τα 10 βασικά μαθήματα απόκτησης πλούτου που διδάσκει το βιβλίο “Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Βαβυλώνας”:

[📜 Εντολή 1η]

Ξόδευε λιγότερα από όσα βγάζεις – Αποταμίευε και Επένδυε την διαφορά

Λένε πως Η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή.

Και δεν έχουν άδικο!

Μπορεί η παραπάνω συμπεριφορά να μοιάζει πολύ λογική και εύλογη αλλά δεν σημαίνει ότι την ακολουθούν και πολλοί συνάνθρωποι μας.

Ξόδευε λιγότερα από όσα βγάζεις - Αποταμίευε και επένδυε την διαφορά

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω ξοδεύουν τον μισθό τους στο 100% κάθε μήνα χωρίς να κρατάνε ούτε 1 Ευρώ στην άκρη.

Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία από τους ίδιους ανθρώπους θα ήθελε να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη.

Πέφτει, όμως, σε μια κλασική παγίδα:

Θεωρεί πως η λύση για την οικονομική ανεξαρτησία βρίσκεται στο να κυνηγάει συνεχώς όλο και μεγαλύτερες αυξήσεις του μισθού της.

Λάθος!

Οι συνεχείς αυξήσεις σε ένα μισθό, χωρίς να υποστηρίζονται από το κατάλληλο mindset μπορούν να οδηγήσουν πολύ εύκολα στο φαινόμενο του lifestyle inflation και όχι στη δημιουργία ή τη συσσώρευση πλούτου.
Πολύ απλά αυτό σημαίνει πώς όσο περισσότερα κερδίζεις τόσο περισσότερο αυξάνεις την κατανάλωση σου άρα στο σύνολο βρίσκεσαι πάλι στο μηδέν.

Η λύση κρύβεται πίσω από τον τρόπο σκέψης σου και στο πως αυτή σε βοηθάει να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου.

↑ Πίσω στην αρχή

[📜 Εντολή 2η]

Χρησιμοποίησε τις Αποταμιεύσεις σου για να βγάλεις περισσότερα χρήματα

Χρησιμοποίησε τα αποταμιευμένα χρήματα για να βγάλεις περισσότερα χρήματα

“Πρέπει να κάνεις τον χρυσό σου να πολλαπλασιάζεται!
Ο Χρυσός δουλεύει φιλόπονα και χαρωπά για τον σοφό ιδιοκτήτη που του βρίσκει επικερδή τοποθέτηση, και πολλαπλασιάζεται όπως τα κοπάδια στο χωράφι.”

Ίσως να είναι και ο πιο κλασικός κανόνας δημιουργίας πλούτου εκεί έξω!

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χρήματα τους για να αγοράσουν υλικά αγαθά τα οποία, με τον καιρό, παρακμάζουν και χάνουν την αξία τους.

Από την άλλη, οι λίγο εξυπνότεροι άνθρωποι, χρησιμοποιούν τα χρήματα τα οποία έχουν αποταμιεύσει και τα επενδύουν σε κάτι το οποίο θα τους αποφέρει ακόμα περισσότερα χρήματα!

Για να μην παρεξηγηθώ, η επένδυση μπορεί να είναι και να ερμηνευτεί διαφορετικά από τον καθένα.

Ένας προγραμματιστής μπορεί να τα επενδύσει σε μια εκπαίδευση που θα του δώσει έξτρα εφόδια και γνώσεις, ένας επιχειρηματίας σε ένα νέο Project το οποίο θα του φέρει περισσότερα έσοδα κ.ο.κ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Kevin O’Leary:

Kevin O’Leary

↑ Πίσω στην αρχή

[📜 Εντολή 3η]

Να δέχεσαι συμβουλές μόνο από έμπειρους πάνω στον εκάστοτε τομέα

Να δέχεσαι συμβουλές μόνο από έμπειρους πάνω στον εκάστοτε τομέα

“Ο χρυσός παραμένει στην προστασία του προσεκτικού ιδιοκτήτη που τον επενδύει ακολουθώντας τις συμβουλές ανθρώπων που είναι σοφοί στη διαχείριση του.”

Ένας από τους όχι τόσο δημοφιλείς κανόνες δημιουργίας πλούτου αλλά εξίσου σημαντικός.

Όλοι λατρεύουν να δίνουν συμβουλές!

Εσύ θα πρέπει να ακολουθείς μόνο συμβουλές από ανθρώπους που είναι ειδικοί στον εκάστοτε τομέα που σε ενδιαφέρει.

Το βιβλίο εξιστορεί 2 παραδείγματα όπου ο πρωταγωνιστής έκανε λάθος επιλογές επένδυσης.

Την πρώτη φορά επένδυσε το κεφάλαιο του σε ένα deal με ξένους εμπόρους πολύτιμων κοσμημάτων οι οποίοι του υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν από μακρινές χώρες με σπάνια κοσμήματα τα οποία θα μπορούσε να μεταπωλήσει σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Το αποτέλεσμα;

Τον κορόιδεψαν φέρνοντας του ψεύτικα κοσμήματα!

Την δεύτερη φορά “εμπιστεύθηκε” έναν υφασματοποιό ο οποίος τον έπεισε να επενδύσει τον χρυσό του σε μία επιχειρηματική ιδέα με ασπίδες.

Δεν χρειάζεται να πω πως κατέληξε και αυτή η ιστορία, έτσι;

Τα παραπάνω ακούγονται δεδομένα, αλλά θα “κουφαθείς” με το πόσοι άνθρωποι εμπιστεύονται συμβουλές από τον οποιονδήποτε!

Όλοι την έχουν πατήσει, άλλοι με μικρότερες και άλλοι με μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Ένα από τα πράγματα που προσπαθώ να βελτιώσω όσο μεγαλώνω είναι να φιλτράρω όσο περισσότερο και καλύτερα μπορώ τις συμβουλές που δέχομαι βάζοντας στην άκρη συναισθηματισμούς.

Bonus Tip:
Ιδιαίτερη προσοχή με όλους αυτούς τους Investing Gurus που κυκλοφορούν στο Internet και υπόσχονται μεγάλα κέρδη χωρίς ρίσκο.
Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο.
Οι μόνο που θα έχουν μεγάλο κέρδος από την μεταξύ σας συνεργασία είναι αυτοί… από το πορτοφόλι σου…

↑ Πίσω στην αρχή

[📜 Εντολή 4η]

Επένδυε τα χρήματα σου μόνο σε τομείς στους οποίους είσαι ειδικός και γνώστης – Αλλιώς θα τα χάσεις

Επένδυε τα χρήματα σου μόνο σε τομείς στους οποίους είσαι ειδικός και γνώστης - Αλλιώς θα τα χάσεις!

“Ο χρυσός τείνει να ξεγλιστρά από τον άνθρωπο ο οποίος τον επενδύει σε επιχειρήσεις ή σκοπούς με τους οποίους δεν εξοικειωμένος, η που δεν εγκρίνονται από εκείνους που είναι ικανοί στη διαχείριση του.”

Στα χνάρια της προηγούμενης εντολής, πρέπει να επενδύεις τα χρήματα σου μόνο σε επιχειρήσεις ή Project στους τομείς των οποίων έχεις γνώσεις!

Εάν δεν ξέρεις να παίζεις πόκερ, δεν θα συμμετάσχεις σε τουρνουά με entry fee 500$ όσο και αν σε δελεάζει το first prize των 10.000$ και όσο και αν σε παροτρύνει ο φίλος σου ότι είναι εύκολο να τα κερδίσεις!

Θα πρέπει να αξιολογήσεις τον κίνδυνο της κατάστασης, τα skills σου, να μην δεχθείς και, τελικά, να σώσεις τα χρήματα σου!

Δεν μοιάζει λογικό;

Κράτα το παρακάτω:

Με την ίδια λογική που δεν θα αναλάμβανες μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς επειδή δεν είσαι χειρουργός, με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να επενδύσεις τα χρήματα που σκληρά απέκτησες σε κάτι που δεν γνωρίζεις!

↑ Πίσω στην αρχή

[📜 Εντολή 5η]

Μην εύχεσαι για μαζεμένα χρήματα – Δούλεψε για να επιτύχεις μια σταθερή ροή χρημάτων

Μην εύχεσαι για μαζεμένα χρήματα - Δούλεψε για να επιτύχεις μια σταθερή ροή χρημάτων

“Ο Χρυσός εργάζεται με επιμέλεια και ευχαρίστηση για τον σοφό ιδιοκτήτη που βρίσκει γι ‘αυτόν κερδοφόρα απασχόληση, πολλαπλασιάζοντας όπως τα κοπάδια στον αγρό”

Πάρε παράδειγμα αρκετούς από τους μεγάλους υπερνικητές του Τζόκερ, με κέρδη εκατομμυρίων!

Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν/γνωρίζουν να διαχειριστούν τα τεράστια ποσά χρημάτων που έχουν κερδίσει, ξοδεύουν αλόγιστα και σε χρόνο dt ξαναβρίσκονται στο 0 (αν όχι χρεωμένοι).

Ας πούμε ότι, για παράδειγμα, ο εργοδότης σου είναι εξωπραγματικά ωραίος τύπος και σου δίνει bonus 200.000 Ευρώ!

Τι κάνεις με αυτά;

Ίσως αγοράσεις ένα καλό σπίτι και ένα αμάξι για εσένα. Ένα ακόμα αμάξι για την γυναίκα σου. Επειδή είσαι και καλός γιος ή κόρη, ξεχρεώσεις και το δάνειο του μπαμπά στην τράπεζα.

Μπαμ, μπαμ σχεδόν καθάρισες όλο το bonus!

Οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τις δυνατότητες και την “διάρκεια ζωής” μεγάλων χρηματικών ποσοτήτων που λαμβάνουν ξαφνικά και ξοδεύουν αλόγιστα ακούγοντας και ικανοποιώντας ανάγκες φίλων και δικές τους.

Σκοπός σου είναι να δουλέψεις πάνω σε ένα σύστημα το οποίο θα σου προσφέρει σταθερά και με αυξανόμενους ρυθμούς έσοδα.

↑ Πίσω στην αρχή

[📜 Εντολή 6η]

Θα χάσεις τα χρήματα σου εάν τα χρησιμοποιήσεις για ανόητους σκοπούς

Θα χάσεις τα χρήματα σου εάν τα χρησιμοποιήσεις για ανόητους σκοπούς

“Ο χρυσός τείνει να απομακρύνεται από τον άνθρωπο που θα τον εξαναγκάσει σε αδύνατα κέρδη ή που ακολουθεί άκριτα τις δελεαστικές συμβουλές δολοπλόκων και απατεώνων, ή που τον εμπιστεύεται στη δική του απειρία και στις ρομαντικές του επιθυμίες για επένδυση!”

Τι σημαίνει το παραπάνω;

Εάν επενδύσεις τα χρήματα σου σε τομείς που δεν γνωρίζεις, θα τα χάσεις!

Εάν επενδύσεις τα χρήματα σου κυνηγώντας αφύσικα υψηλές αποδόσεις, θα τα χάσεις!

Εάν εμπιστευτείς τα χρήματα σου σε scammers, θα τα χάσεις!

Εάν επενδύσεις τα χρήματα σου ακούγοντας τις συναισθηματικές σου ορμές και το ένστικτο σου, θα τα χάσεις!

↑ Πίσω στην αρχή

[📜 Εντολή 7η]

Αποταμίευε το 10% των εσόδων σου κάθε μήνα

Αποταμίευε το 10% των εσόδων σου κάθε μήνα

“Ο Χρυσός έρχεται πρόθυμα και σε αυξανόμενες ποσότητες στον άνθρωπο που βάζει όχι λιγότερο από το ένα δέκατο των εσόδων του για να δημιουργήσει περιουσία για το μέλλον του και το μέλλον της οικογένειας του.”

“Πλήρωσε” πρώτα τον εαυτό σου!

Αυτό σημαίνει ότι πριν ξεκινήσεις να ξοδεύεις τον μισθό σου για οποιαδήποτε ανάγκη σου, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να “πληρώσεις” τον εαυτό σου!

Πόσο πραγματικά δικός σου πιστεύεις ότι είναι ο μισθός σου;

Θα εκπλαγείς αν κάτσεις και αναλογιστείς ότι ο μισθός σου στην πραγματικότητα ανήκει στον σπιτονοικοκύρη σου, στο supermarket όπου κάνεις τα εβδομαδιαία ψώνια σου, στο μηχανικό που επιδιορθώνει το αυτοκίνητο σου.

Στην πράξη ο μισθός σου ανήκει σε όλους τους άλλους εκτός από σένα!

Τι μπορείς να κάνεις;

Να κρατήσεις ένα μέρος του μισθού σου, για εσένα, πληρώνοντας εσένα!

Το βιβλίο προτείνει να πληρώνεις τον εαυτό σου με ένα 10% του μισθού σου, αποταμιεύοντας το και έπειτα επενδύοντας το κατάλληλα!

Μάλιστα, εξηγεί καθησυχάζοντας, πως με ένα 10% δεν θα καταλάβεις καν κάποια αλλαγή στην ποιότητα της ζωής σου.

Πολύ γρήγορα θα μάθεις να ζεις “χωρίς” αυτό!

↑ Πίσω στην αρχή

[📜 Εντολή 8η]

Επένδυσε πάνω στις ικανότητες σου και θα βγάλεις περισσότερα χρήματα

Επένδυσε πάνω στις ικανότητες σου και θα βγάλεις περισσότερα χρήματα

Το βιβλίο προτείνει να ξοδεύεις τον χρόνο και τα χρήματα σου με σκοπό να αναπτύξεις τις ικανότητες και τις γνώσεις σου άρα κατ’επεκταση την δυνατότητα σου να βγάζεις περισσότερα χρήματα.

Υπάρχουν 2 είδη ανθρώπων.

Αυτοί οι οποίοι σταματούν να μαθαίνουν στην ηλικία των 18 ή των 22 (εάν έχουν πάει στο πανεπιστήμιο) και αυτοί οι οποίοι συνεχίζουν να μαθαίνουν κατά την διάρκεια όλης της ζωής τους!

Όπως καταλαβαίνεις, οι δεύτεροι έχουν ένα τρομερό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους πρώτους.

Απέφυγε να γίνεις ο μέσος εργαζόμενος ο οποίος γυρνάει κουρασμένος σπίτι του και ανοίγει να δει τηλεόραση γεμίζοντας τον εγκέφαλο του με τοξικά και μη-χρήσιμα νέα.

Να αναπτύσσεσαι και να μαθαίνεις συνεχώς!

↑ Πίσω στην αρχή

[📜 Εντολή 9η]

Θα χάσεις τα χρήματα σου εάν αφήσεις την απληστία να κυριαρχήσει

Θα χάσεις τα χρήματα σου εάν αφήσεις την απληστία να κυριαρχήσει

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του “Dream Big” και του να αφήσεις την απληστία να δηλητηριάσει την κριτική σου ικανότητα!

Πολλοί άνθρωποι έχουν ξεκινήσει, κυριολεκτικά, από το 0 και έχουν φτάσει να χτίσουν κολοσσούς δισεκατομμυρίων.

Η ιστορία έχει αποδείξει αρκετές φορές πως είναι απολύτως εφικτό.

Προσοχή, όμως:

Κανένας δεν το κατάφερε ακολουθώντας μια διαφήμιση ή κάποιον επιτήδειο ο οποίος του υποσχέθηκε πως “Με μία και μοναδική, απλή και εύκολη επένδυση θα γίνει εκατομμυριούχος μέσα σε λίγες μέρες χωρίς ρίσκο!”.

Είναι Scam, έχε τα μάτια σου ανοιχτά!

Σκέψου πως αν κάποιος είχε τη συνταγή της επιτυχίας, η οποία μάλιστα είναι τόσο απλή, γιατί να στην πουλούσε με αντάλλαγμα μερικά Ευρώ;

Εάν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι!

↑ Πίσω στην αρχή

[📜 Εντολή 10η]

Τα χρήματα που βγάζεις δεν είναι στην πραγματικότητα δικά σου μέχρι να τα Αποταμιεύσεις ή να τα Επενδύσεις

Τα χρήματα που βγάζεις δεν είναι στην πραγματικότητα δικά σου μέχρι να τα επενδύσεις

Όπως αναφέρω και στην 7η εντολή, τα χρήματα τα οποία βγάζεις δεν είναι πραγματικά δικά σου αλλά όλων των υπολοίπων οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες σου.

Τα πραγματικά δικά σου χρήματα είναι αυτά τα οποία αποταμιεύεις (το 10% που αναφέραμε προηγουμένως) και στην συνέχεια επενδύεις με σκοπό να σου φέρουν ακόμα περισσότερα χρήματα πίσω!

Αν έπρεπε να συνοψίσω το νόημα του βιβλίου σε 2 σειρές θα έλεγα πως είναι:

Αποταμίευε και επένδυε, τουλάχιστον, το 10% των εσόδων σου σε επιχειρήσεις και ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τι κάνουν ώστε να κερδίσεις περισσότερα χρήματα!

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως “Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας” είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον αρχάριο που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται και να μάθει περισσότερα σχετικά με την απόκτηση πλούτου.

Αν και πολλές από τις ιδέες του είναι γραμμένες κάπως “αρχαϊκά”, συνεχίζουν να παραμένουν διαχρονικές!

Δεν είναι τυχαία ένα από τα μεγαλύτερα best seller βιβλία όλων των εποχών.

↑ Πίσω στην αρχή

Πού θα βρεις το Βιβλίο:

Μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο στο ηλεκτρονικό κατάστημα των Public ή του Ιανού.

Μπορείς να βρεις μια εκτενέστερη περίληψη του βιβλίου στο Blinkist.

Τι είναι το Blinkist;

Το Blinkist αποτελεί μια πλατφόρμα η οποία σου επιτρέπει να κατανοήσεις το νόημα και τις βασικές πληροφορίες από τα πιο δημοφιλή μη-λογοτεχνικά βιβλία του κόσμου σε 15 λεπτά.
Με λίγα λόγια, παίρνουν έναν βιβλίο, το διαβάζουν και δημιουργούν μια περίληψη με τα πιο σημαντικά σημεία του και σου την παρουσιάζουν σε ηχητική ή γραπτή μορφή. Εάν είσαι τύπος που βαριέται ή δυσκολεύεται να διαβάσει αλλά θέλεις να μάθεις τι πραγματεύεται το κάθε βιβλίο, θα σου λύσει τα χέρια.

Τι είναι το Blinkist;

Προτείνω να ρίξεις μια ματιά στην υπηρεσία και να το κάνεις μέσω του παρακάτω Link καθώς θα κερδίσεις ένα δωρεάν trial για 30 ημέρες:

↑ Πίσω στην αρχή

.

Πως σου φάνηκε το βιβλίο; Το έχεις διαβάσει;

Γράψε μου στα σχόλια.

Μέχρι το επόμενο άρθρο, τα λέμε!

Sterg

📚 Διάβασε περισσότερα:

Πλούσιος Μπαμπάς, Φτωχός Μπαμπάς [Σύνοψη Βιβλίου] ►
Οδηγός Επενδύσεων για Αρχαρίους ►
Οδηγός Πληθωρισμού
Οδηγός Επένδυσης σε Μετοχές ►
Οδηγός Επένδυσης σε ETFs ►
Το Παθητικό Portfolio με ορίζοντα 30ετίας ►

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

2 Comments

  1. Αλέξανδρος Τσικολάτας Reply

    Thanks for sharing! Μόλις αγόρασα δύο βιβλία από τον Ιανό αφού στα public ήταν εξαντλημένο. Κοστος του ενός 12€, είναι κι αυτή μια μορφή επένδυσης που θα αποφέρει σε σύντομο διάστημα με υψηλό αλλά άγνωστο επιτοκιο;)

  2. Επιτέλους το διάβασα! Τρομερό βιβλίο και η ιστορικότητα του είναι διαχρονική όπως και όλα τα πράγματα στην ζωή! Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Σε μαθαίνει πιο πολλά πράγματα από την ίδια την ζωή. Start reading guys!

Write A Comment