ETFs

Πώς Αγοράζω S&P500 στην Ελλάδα: Οδηγός Επένδυσης σε 4 ETFs

💡 Βιάζεσαι; Πήγαινε απευθείας στην ανάλυση των 4 ETFs για να επενδύσεις στον S&P500 →

Είμαι σίγουρος πως θα έχεις συνειδητοποιήσει ήδη πως μια επένδυση στο χρηματιστήριο δεν είναι παίξε-γέλασε.

Αφορά μία πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία, κάτι που συνειδητοποιείς, κυρίως, μόλις αναλογιστείς την πληθώρα των διαθέσιμων επιλογών εκεί έξω.

Και παρεμπιπτόντως, μόλις ανακάλυψες έναν από τους λόγους για τους οποίους η αμερικάνικη οικονομία έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για οποιονδήποτε νεοεισερχόμενο στο χώρο.

Και, μεταξύ μας, η επιλογή αυτή δείχνει να αποφέρει συνεχώς καρπούς καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εξαιρετικές αποδόσεις.

Όμως, προκύπτει ένα άλλο πρόβλημα: Στη προσπάθεια σου να λύσεις το θέμα της πολυπλοκότητας επιλέγοντας την οικονομία της Αμερικής, μόλις δημιούργησες ένα παρόμοιο. Δεδομένου του ότι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φιλοξενεί περισσότερες από 2.200 εταιρείες ενώ του NASDAQ περίπου 3.400, πώς θα ξέρεις ποιες να επιλέξεις;

Έρχεται, λοιπόν, ο S&P500 για να σώσει τη μέρα!

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι είναι ο δείκτης S&P500, ποια η απόδοση του και θα διερευνήσουμε το πώς μπορείς να επενδύσεις σε αυτόν αγοράζοντας κάποιο από τα πιο δημοφιλή ETFs του.

☕ Φτιάξε καφεδάκι και… πάμε!

Επένδυση στον S&P500 – στα γρήγορα

Ακολουθούν κάποιες γρήγορες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα πάνω στο θέμα – όπως και να έχει διάβασε ολόκληρο το άρθρο, θα λύσει αρκετές απορίες.

Τι είναι ο S&P500: Ο S&P500 αποτελεί ένα δείκτη του χρηματιστηρίου – μία λίστα θα έλεγε κανείς – ο οποίος περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες των Η.Π.Α. Η πλήρης ονομασία του είναι Standard & Poor’s 500, δημιουργήθηκε το 1957, καλύπτει περίπου το 80% της επενδύσιμης αγοράς της χώρας ενώ έχει κατακτήσει τη θέση του πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη απόδοσης του συνόλου της Αμερικάνικης οικονομίας.

Ποια είναι η απόδοση του S&P500: Από τη δημιουργία του το 1957 έως και το 2023, η μέση ιστορική απόδοση του S&P500 είναι περίπου 10.26% ανά έτος. Αυτό σημαίνει πως $100 επενδεδυμένα το 1957 θα είχαν αξία… $72,148 σήμερα!

Πώς επενδύω στον S&P500: Δεδομένου του ότι ένας δείκτης δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία “λίστα”, δεν μπορείς να επενδύσεις απευθείας σε αυτόν. Ένα ETF (Exchange Traded Fund) αποτελεί ένα fund το οποίο έρχεται και “αντιγράφει” τα περιεχόμενα του δείκτη με παθητικό τρόπο και μπορείς να το αγοράσεις στο χρηματιστήριο. Έτσι, με μία αγορά μπορείς να πάρεις “κομμάτι” του S&P500 και των 500 εταιρειών που αυτός εμπεριέχει.
Διάβασε περισσότερα για τα ETFs

Πώς θα αγοράσω ETFs του S&P500: Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να αγοράσεις ETFs του δείκτη είναι μέσω μιας αξιόπιστης πλατφόρμας επενδύσεων όπως η Saxo bank και η DEGIRO. Αφού επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει, δημιουργείς ένα λογαριασμό, καταθέτεις χρήματα και προχωράς στην αγορά.

Δημοφιλή ETFs του δείκτη S&P500: Αν και θα συναντήσεις αμέτρητα ETFs που επιχειρούν να ακολουθήσουν το δείκτη, κάποιες από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για Ευρωπαίους επενδυτές είναι το VUAA, το VUSA, το XDPU, το XDEE και το XS2L. Θα τις αναλύσουμε όλες παρακάτω.

Μπορώ να αγοράσω ETFs του S&P500 στην Ελλάδα: Ναι, ως Έλληνας επενδυτής έχει τη δυνατότητα να αγοράσεις ETFs του δείκτη S&P500. Παρ’όλα αυτά, η απαγόρευση των PRIIPS συνεχίζει να ισχύει οπότε πολλά ETFs δεν είναι διαθέσιμα. Όλα όσα θα αναφερθούν σε αυτό το άρθρο μπορούν να αγοραστούν κανονικά.

Ποιο είναι το καλύτερο ETF του S&P500; Δυστυχώς, δεν υπάρχει “το καλύτερο” – υπάρχει μόνο αυτό που ταιριάζει με το επενδυτικό σου προφίλ.

Εάν αναζητάς μια κλασική επιλογή (με την χαμηλότερη προμήθεια) τότε το XDPU είναι μάλλον για εσένα, εάν επιθυμείς να μειώσεις το ρίσκο (άρα και την απόδοση) τότε ρίξε μια ματιά στο equal weight XDEE, εάν θέλεις να εισπράτεις τα μερίσματα με τη μορφή μετρητών τότε το VUSA ενώ αν θέλεις να αναλάβεις επιπλέον ρίσκο για “υψηλότερες” αποδόσεις το XS2L θα σου δώσει τη μόχλευση που επιθυμείς.

Δεν νιώθω έτοιμος να επενδύσω, θέλω πρώτα να διαβάσω περισσότερα: Αρκετά συνετή διαπίστωση και χαίρομαι που την ακούω! Μπορείς να ξεκινήσεις από τον οδηγό επενδύσεων για αρχάριους, τον οδηγό για ETF, το πώς αγοράζεις ένα ETF αλλά και τον οδηγό επιλογής χρηματιστηριακής πλατφόρμας. Τέλος, εδώ θα βρεις επιπλέον άρθρα για ETFs.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις:

.

Πώς αγοράζω S&P500;

Τα βήματα για να αγοράσεις κάποιο ETF του S&P500 είναι:

  1. Επιλογή του κατάλληλου ETF:
    Αποφάσισες ότι θέλεις να επενδύσεις στην οικονομία των Η.Π.Α. μέσω ενός ETF του S&P500; Τέλεια! Ποιο απ’όλα θα επιλέξεις; Συνέχισε την ανάγνωση καθώς στο συγκεκριμένο άρθρο θα συγκρίνω 4 δημοφιλείς επιλογές για όλα τα γούστα.
  2. Επιλογή επενδυτικής πλατφόρμας:
    Δεδομένου του ότι δεν μπορείς να πας σε ένα χρηματιστήριο και να αγοράσεις τα ETFs σου, θα χρειαστείς τη βοήθεια ενός μεσάζοντα, μιας χρηματιστηριακής επενδυτικής πλατφόμας. Στο τέλος του άρθρου θα βρεις περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να επιλέξεις την καλύτερη.
  3. Δημιουργία λογαριασμού:
    Πάρε την ταυτότητα (ή το διαβατήριο) και το κινητό στο χέρι σου και δημιούργησε έναν επενδυτικό λογαριασμό στην πλατφόρμα που επέλεξες. Δεν θα χρειαστείς περισσότερο από μια ώρα ενώ η επιβεβαίωση του μπορεί να κρατήσει 1 με 2 εργάσιμες ημέρες.
  4. Κατάθεση χρημάτων και αγορά του ETF:
    Μετά τη δημιουργία του λογαριασμού, το επόμενο βήμα είναι η αποστολή χρημάτων μέσω τραπεζικής μεταφοράς. Συνδέσου στην τράπεζα σου και εκτέλεσε έμβασμα προς τον επενδυτικό σου λογαριασμό.
    Στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να προχωρήσεις στην αγορά του ETF. Εάν σε μπερδεύει, ρίξε μια ματιά στα βήματα αγοράς ενός ETF στη Saxo Bank

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε 4 ETFs ιδανικά για τον μέσο Έλληνα επενδυτή:

Τα καλύτερα ETFs του δείκτη S&P500

Ακολουθούν 4 από τα πιο δημοφιλή ETFs που ακολουθούν το δείκτη S&P500 τα οποία μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα:

  1. XDPU: S&P 500 (Acc) από την Xtrackers
  2. XDEE: S&P 500 Equal Weight (Acc) από την Xtrackers
  3. VUSA: S&P 500 (Dist) από την Vanguard
  4. XS2L ή DBPG: S&P 500 2x Leveraged Daily Swap από την Xtrackers

#1 XDPU: Xtrackers S&P 500 (Acc) UCITS ETF 4C

Xtrackers S&P 500 (Acc) UCITS ETF
🔎 ISIN:IE000Z9SJA06
🏷️ Ticker:XDPU (ή XDPC, XDPE, XDPG)

Ιδανικό για: την πλειοψηφία των επενδυτών εκεί έξω με την χαμηλότερη προμήθεια.

Ένα ETF από την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Xtrackers το οποίο ακολουθεί την απόδοση του δείκτη S&P500. Με την αγορά του επενδύεις στις 500 μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες οι οποίες καλύπτουν το 80% του επενδυτικού κόσμου της χώρας.

🏢 Εκδότης: Xtrackers by DWS
💸 Κόστος (TER): 0.06%
💰 Μερίσματα: Αυτόματη επανεπένδυση
⚖️ Στάθμιση: Market weight
🎯 Στρατηγική: Full Replication
🗂️ AUM: $1,06 δις. – Μάιος ’24
🇪🇺 UCITS: Ναι
📅 Ξεκίνησε: Ιούνιος ’22
🇮🇪 Χώρα βάσης: Ιρλανδία
ℹ️ More info: KID/PRIIPsFactSheetΙστοσελίδα
✅ Διαθέσιμο σε: Saxo Bank & DEGIRO (IE)

Αποτελεί ένα σχετικά φρέσκο ETF με ημερομηνία έναρξης το ’22, έδρα την Ιρλανδία και συνολικά assets under management περί τα $1,06 δις.

Χρησιμοποιεί market weight strategy: Με τη συγκεκριμένη στρατηγική, η βαρύτητα συμμετοχής της κάθε εταιρείας στον δείκτη καθορίζεται από την κεφαλαιοποίηση στην αγορά. Όσο υψηλότερη, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του δείκτη καταλαμβάνει.

Ώντας accumulating, κάθε μέρισμα που εισπράττει επανεπενδύεται αυτόματα πίσω στο NAV, χρησιμοποιεί πραγματικά assets (full replication) ενώ είναι UCITS άρα τυγχάνει ευνοϊκής φορολόγησης στην Ελλάδα.

Τέλος, θετικό είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος διαχείρισης (χαμηλότερο του VUAA/VUSA) το οποίο κυμαίνεται στο 0.06% ετησίως.

Ιστορική απόδοση XDPU:

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείς να δεις την ιστορική απόδοση του XDPU τα τελευταία δύο χρόνια:

Ιστορική απόδοση XDPU

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η απόδοση του ξεπέρασε το +30%!

Ο λόγος; Το hype περί AI έχει στείλει τις κεφαλαιοποιήσεις 7 τεχνολογικών εταιρειών στα ύψη με αποτέλεσμα να τραβάνε προς τα πάνω όλο το δείκτη. Οι υπόλοιπες 493, είτε πέφτουν, είτε μένουν σταθερές.

Εάν πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη τάση θα αλλάξει, τότε ρίξε μια ματιά στο επόμενο ETF. Ίσως είναι για εσένα

Που θα το βρεις;
Αναζήτησε το με το ISIN (IE000Z9SJA06) ή το Ticker (XDPU) στην Saxo Bank και την DEGIRO.ie (με Ιρλανδικό λογαριασμό) ➜

XDPU vs XDPE vs XDPC vs XDPG:
Αποτελούν το ίδιο προϊόν με μικρές διαφορές στο currency hedging. Το XDPU κρατάει τις μετοχές που περιλαμβάνει σε δολάρια (USD), το XDPE σε Ευρώ (EUR) ενώ το XDPC σε Φράγκα (CHF).
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απόφαση. Τα hedged ETFs τείνουν να έχουν πιο ακριβά κόστη διαχείρισης (0.06% του XDPU vs 0.2% του XDPE)

↑ Πίσω στην αρχή

#2 XDEE: Xtrackers S&P 500 Equal Weight UCITS ETF 2C

Τα περισσότερα ETFs του SP500 (βλέπε VUAA, XDPE κτλ) ακολουθούν μία market weight στρατηγική

Τι σημαίνει αυτό; Η βαρύτητα με την οποία συμμετέχει ο κάθε τίτλος στον δείκτη καθορίζεται από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στην αγορά. Όσο υψηλότερη, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό του δείκτη που θα καταλαμβάνει.

Εάν τυγχάνει και δεν ζεις σε κάποια σπηλιά θα έχεις παρατηρήσει ότι σήμερα, οι εταιρείες τεχνολογίας κυριαρχούν στην αγορά.

🦾 Τον Μάιο του ’24, το 29% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του SP500 προέρχεται μονάχα από 7 εταιρείες, τους Mag7: Apple (6.18%), Microsoft (7.02%), Alphabet (4.23%), Amazon (3.95%), NVIDIA (5.09%), Tesla (1.17%) και Meta (2.31%).

🤔 Και γιατί (μπορεί) να είναι κακό; Διότι ολόκληρος ο δείκτης τείνει να “κρέμεται” πάνω τους. Με τόσο υψηλή κεφαλαιοποίηση, οποιαδήποτε αλλαγή στην απόδοση τους έχει σημαντικά μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απόδοση ολόκληρου του δείκτη. Τα δικά τους “σκαμπανεβάσματα” είναι ικανά να κινήσουν ολόκληρο τον δείκτη.

Με λίγα λόγια, η διασπορά ρίσκου μειώνεται ραγδαία.

Στην αγορά, όμως, πάντα βρίσκεις προϊόντα για όλα τα γούστα. Εάν θέλεις να αποφύγεις αυτόν τον κίνδυνο θα μπορούσες να ρίξεις μια ματιά σε ένα equal weight ETF όπου κάθε εταιρεία συμμετέχει ισόποσα στον δείκτη.

Και το Xtrackers S&P500 Equal Weight UCITS κάνει ακριβώς αυτό. Επενδύει στις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Αμερικής με την ίδια βαρύτητα χωρίς να κοιτάει κεφαλαιοποίηση ή άλλα χρηματοοικονομικά metrics. Κάθε εταιρεία συμμετέχει το ίδιο.

► Xtrackers S&P 500 Equal Weight UCITS ETF
🔎 ISIN: IE0002EI5AG0
🏷️ Ticker: XDEE

Ιδανικό για: όσους θέλουν να μειώσουν το ρίσκο της υπέρ-συγκέντρωσης του δείκτη στις μεγαλύτερες εταιρείες. Όπως είναι φυσικό, έτσι θα μειωθεί και η πιθανή απόδοση.

🏢 Εκδότης: Xtrackers by DWS
💸 Κόστος (TER): 0.30%
💰 Μερίσματα: Αυτόματη επανεπένδυση (accumulation)
⚖️ Στάθμιση: Equal weight
🎯 Στρατηγική: Full Replication
🗂️ AUM: €5.8 δις. – Μάιος ’24
🇪🇺 UCITS: Ναι
📅 Ξεκίνησε: Νοέμβριος ’21
🇮🇪 Χώρα βάσης: Ιρλανδία
ℹ️ More info: KID/PRIIPsFactSheetΙστοσελίδα
Διαθέσιμο σε: Saxo Bank & DEGIRO (IE)

Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του ’21, έχει έδρα την Ιρλανδία και συνολικά assets under management περί τα €303 εκατ.

Το XDEE έχει accumulating στρατηγική (επενεπενδύει τα μερίσματα που λαμβάνει), κάνει full replication των underlying assets (αγοράζει τις πραγματικές μετοχές), είναι UCITS ενώ έρχεται με ελάχιστα αυξημένο κόστος διαχείρισης στα 0.3% /έτος.

Ιστορική απόδοση XDEE:

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείς να δεις την ιστορική απόδοση του XDEE τα τελευταία δύο χρόνια:

Παρατηρείς κάτι; Είναι στάσιμο! Εύκολα αντιλαμβανόαμστε, λοιπόν, πώς η πρόοδος του S&P500 τα τελευταία χρόνια δεν προέρχεται καθολικά από όλους του συμμετέχοντες του δείκτη παρά μονάχα από μισή ντουζίνα τεχνολογικές εταιρείες.

Εάν πιστεύεις ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ, ίσως το XDEE να αξίζει την προσοχή σου.

Που θα το βρεις;
Αναζήτησε το με το ISIN (IE0002EI5AG0) ή το Ticker (XDEE) στην Saxo Bank και την DEGIRO.ie (με Ιρλανδικό λογαριασμό) ➜

↑ Πίσω στην αρχή

.

#3 VUSA: Vanguard S&P 500 UCITS ETF (Distributing)

Για τους ένα-δύο που δεν το έχουν χωνέψει ακόμα, ο S&P500 περιλαμβάνει 500 εταιρείες κάτω από την ομπρέλα του. Όπως είναι λογικό, κάποιες από αυτές επιλέγουν να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους μοιράζοντας τους μέρισμα με τη μορφή μετρητών.

Το XDPU, το XDEE αλλά και τα περισσότερα ETFs του δείκτη επιλέγουν να εισπράξουν τα μερίσματα και να τα επανεπενδύσουν πίσω στο fund, αγοράζοντας περισσότερες μετοχές και αυξάνοντας τη θέση τους – η λεγόμενη accumulating στρατηγική.

Κάποια άλλα επιλέγουν να ακολουθήσουν μια distributing στρατηγική κατά την οποία εισπράττουν τα μερίσματα, τα συγκεντρώνουν και τα καταβάλλουν στους κατόχους του ETF κάθε 3 μήνες.

Ένα τέτοιο είναι και το VUSA της Vanguard!

► Vanguard S&P 500 UCITS ETF
🔎 ISIN: IE00B3XXRP09
🏷️ Ticker: VUSA

Ιδανικό για: όσους θέλουν να αυξήσουν την χρηματορροή τους εισπράττοντας μερίσματα με την μορφή μετρητών στον επενδυτικό τους λογαριασμό.

🏢 Εκδότης: Vanguard
💸 Κόστος (TER): 0.07%
💰 Μερίσματα: Διαμοιρασμός (distribution)
⚖️ Στάθμιση: Market weight
🎯 Στρατηγική: Full Replication
🗂️ AUM: €52 δις. – Μάιος ’24
🇪🇺 UCITS: Ναι
📅 Ξεκίνησε: Μάιος ’12
🇮🇪 Χώρα βάσης: Ιρλανδία
ℹ️ More info: KID/PRIIPsFactSheetΙστοσελίδα
Διαθέσιμο σε: Trading212 (+δωρεάν μετοχή) & DEGIRO (IE)

Το ETF ξεκίνησε τον Μάιο του ’12, έχει έδρα την Ιρλανδία ενώ διαχειρίζεται περισσότερα από $52 δις σε συνολικά assets under management (AUM).

Το VUSA ακολουθεί market weight κατανομή (όπως το XDPU), αγοράζει τα πραγματικά assets μετοχών με full replication στρατηγική, είναι UCITS και προσφέρεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος διαχείρισης (TER) στα 0.07% /έτος.

💡 Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το δημοφιλές ETF της Vanguard VUSA (αλλά και το αδελφάκι του, VUAA), ρίξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο ➜

Ιστορική απόδοση VUSA:

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείς να δεις την ιστορική απόδοση του VUSA τα τελευταία δύο χρόνια: Η απόδοση γίνεται κάθε 3 μήνες, στις ημερομηνίες με το σήμα “D” – Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

Σήμερα, η μερισματική απόδοση του δείκτη είναι στο 1.13%. Για κάθε μονάδα VUSA που είχες στην κατοχή σου, εισέπραξες €1.04 σε μερίσματα τους προηγούμενους 12 μήνες.

Που θα το βρεις;
Αναζήτησε το με το ISIN (IE0002EI5AG0) ή το Ticker (XDEE) στον Ιρλανδικό λογαριασμό της DEGIRO.ie ή στην Trading212 (+bonus εγγραφής μία δωρεάν μετοχή) ➜

↑ Πίσω στην αρχή

#4 XS2L: Xtrackers S&P 500 2x Leveraged Daily Swap UCITS ETF

Πριν κλείσω, για να μην αφήσω παραπονεμένους τους 1-2 traders που έχουμε εδώ, ορίστε και μια επιλογή για όσους επιθυμούν υψηλότερες αποδόσεις (αναλαμβάνοντας υψηλότερο ρίσκο).

► Xtrackers S&P 500 2x Leveraged Daily Swap UCITS ETF
🔎 ISIN: LU0411078552
🏷️ Ticker: XS2L ή DPBG

Ιδανικό για: όσους επιθυμούν να κυνηγήσουν υψηλότερες αποδόσεις αναλαμβάνοντας υψηλότερο κίνδυνο. ΔΕΝ προορίζεται για αρχάριους.

Το συγκεκριμένο ETF χρησιμοποιεί μόχλευση (χρέος ή/και παράγωγα) με σκοπό να “ενισχύσει” την απόδοση του.

Ώπα! Άρα μου λες ότι μπορώ να έχω διπλάσια απόδοση από το ίδιο ETF;

Ακριβώς! Παράλληλα όμως, σου υπενθυμίζω πως η μόχλευση λειτουργεί και από τις δύο πλευρές, κρύβει επιπλέον κινδύνους και μπορεί να μηδενίσει το κεφάλαιο σου!

Παράδειγμα leveraged ETF:

Έστω ότι έχεις επενδύσει $100 σε ένα ETF που χρησιμοποιεί μόχλευση 2x

Εάν ο υποκείμενος δείκτης αυξηθεί κατά 1% σε μια ημέρα, η απόδοση του leveraged ETF θα αυξηθεί κατά 2%. Έτσι, αντί για $101, θα δεις $102 στον λογαριασμό σου. Αντίστροφα, αν ο δείκτης πέσει κατά 1%, το ETF θα πέσει κατά 2%.

Οι πτώσεις πονάνε περισσότερο: Εάν ο υποκείμενος δείκτης επιστρέψει ξανά στα $100 (πτώση 1%), το leveraged ETF θα μειωθεί κατά 2% με την αξία του να είναι $99,96. 

⚠️ Κίνδυνος ρευστοποίησης: Εάν η αξία του δείκτη πέσει 50%, η αξία του κεφαλαίου σου θα… μηδενίσει!

Όπως καταλαβαίνεις, ένα leveraged ETF παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταβλητότητα και ΔΕΝ αφορά μακροχρόνιους επενδυτές, παρά μονάχα για traders οι οποίοι επιθυμούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους. Εάν είσαι αρχάριος, move along!

🏢 Εκδότης: Xtrackers by DWS
💸 Κόστος (TER): 0.60%
💰 Μερίσματα: Επανεπένδυση (accumulation)
⚖️ Στάθμιση: Market weight
💪 Leverage: 2x
🎯 Στρατηγική: Swap-based
🗂️ AUM: €293 εκατ. – Μάιος ’24
🇪🇺 UCITS: Ναι
📅 Ξεκίνησε: Μάρτιος ’10
🇱🇺 Χώρα βάσης: Λουξεμβούργο
ℹ️ More info: KID/PRIIPsFactSheetΙστοσελίδα
Διαθέσιμο σε: Saxo Bank, DEGIRO (IE) και Trading212 (+δωρεάν μετοχή)

Το ETF ξεκίνησε τον Μάρτιο του ’10, έχει έδρα το Λουξεμβούργο ενώ διαχειρίζεται περίπου €300 εκατ. σε συνολικά assets under management (AUM).

Το XS2L (ή DPBG) ακολουθεί market weight κατανομή (όπως το XDPU), χρησιμοποιεί swaps για να ακολουθήσει την πορεία του δείκτη, είναι UCITS και προσφέρεται με υψηλότερο κόστος διαχείρισης (TER) το οποίο φτάνει 0.6% /έτος – η μόχλευση πάντα κοστίζει.

Ιστορική απόδοση XS2L ή DPBG:

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείς να δεις την ιστορική απόδοση του XS2L ή DPBG τα τελευταία δύο χρόνια:

Είναι εμφανές πως η μόχλευση δούλεψε υπέρ των κατόχων του ETF. Ενώ τα προηγούμενα ETFs που εξετάσαμε απέδωσαν +30%, το leveraged ETF της Xtrackers κατάφερε να φτάσει το +45% για το ίδιο διάστημα.

Γιατί η απόδοση δεν είναι 2x; Διότι η μόχλευση εφαρμόζεται σε ημερήσιο επίπεδο. Μακροχρόνια, οι αποδόσεις ενός μοχλευμένου ETF θα διαφέρουν σημαντικά από αυτές του δείκτη. Με λίγα λόγια, δεν διπλασιάζει απλά την συνολική απόδοση του δείκτη.

Που θα το βρεις;
Αναζήτησε το με το ISIN (LU0411078552) και τα tickers XS2L (για χρηματιστήριο Μιλάνο) ή DPBG (για το γερμανικό XETRA) στην Saxo Bank, την DEGIRO.ie (με Ιρλανδικό λογαριασμό) ή την Trading212 (+bonus εγγραφής μία δωρεάν μετοχή) ➜

↑ Πίσω στην αρχή

Συχνές Ερωτήσεις για επενδύσεις στον S&P500

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τις επενδύσεις στον S&P500:

Ποια είναι η τιμή του S&P500;

Ακολουθεί η live τιμή του δείκτη S&P500 σήμερα στο παρακάτω διάγραμμα:

Ποια είναι η ιστορική απόδοση του S&P500;

Όπως είδαμε και προηγουμένως, η μέση ιστορική απόδοση του δείκτη SP500 είναι περίπου 10.26% ετησίως (1957 έως 2023). Τα τελευταία 20 χρόνια είναι 10.20% ενώ τα τελευταία 10 χρόνια 13.05%.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συγκεκριμένη απόδοση αποτελεί ένα μέσο όρο καθώς ο δείκτης παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα. Κάποιες φορές έχει θετικές αποδόσεις (πχ. το 1995 ανατιμήθηκε κατά +35%) ενώ άλλες, αρνητικές (πχ. το 2008 υποτιμήθηκε κατά -36%).

Τέλος, οι παραπάνω αποδόσεις είναι ονομαστικές καθώς δεν λαμβάνουν υπόψιν τον πληθωρισμόοι πραγματικές αποδόσεις είναι χαμηλότερες.

Ιστορία του S&P500;

Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, ο δείκτης αντικατοπτρίζει την παγκόσμια οικονομική επέκταση των ΗΠΑ με την σταθερή ανοδική του τάση.

  • Από το 1969 και μέχρι το 1981, ακολούθησε μια 12ετή πτωτική πορεία με την Αμερική να αντιμετωπίζει πολύ υψηλό πληθωρισμό.
  • Από το 1981 και για 20 χρόνια ο δείκτης είχε αυξητική πορεία μέχρι το 2001 και το 2008 με την μεγάλη χρηματοοικονομική ύφεση να τον βυθίζει περίπου 57% μέσα 2 χρόνια.
  • Γρήγορα ξεπέρασε την ύφεση περνώντας σε ένα 10ετές ράλι από το 2009 μέχρι το 2019 όπου ήρθε ένα flash crash 15% λόγω της πανδημίας.
  • Χωρίς να περάσει χρόνος, κατά δεύτερο μισό του 2020, ο δείκτης επανέκαμψε και ξεπέρασε όλα τα προηγούμενα ανώτατα υψηλά.
Ιστορική απόδοση S&P500
Ιστορική απόδοση S&P500 – Source: macrotrends.net

↑ Πίσω στην αρχή

Ο S&P500 έχει μονάχα θετική απόδοση;

Σε αντίθεση με όσα πιθανώς να διαβάζεις από εδώ και από εκεί, ο S&P500 δεν πηγαίνει μόνο πάνω.

στατική ιστορική απόδοση του s&p500

Στην ιστορία του θα συναντήσεις περιόδους παρατεταμένης καθοδικής ή στατικής πορείας. Συγκεκριμένα, εάν είχες επενδύσει στον δείκτη λίγο πριν το 1999 θα έπρεπε να περιμένεις μέχρι το 2013 για να είσαι ξανά “στα λεφτά σου”. 14 χρόνια στατικής πορείας.

💡 Εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα, ρίξε μια ματιά στο άρθρο που έχω γράψει γιατί η επένδυση στον S&P500 με DCA δεν είναι πανάκεια ➜

Αξίζει η επένδυση στον S&P500;

👍 Κάποια από τα πλεονεκτήματα είναι:

  • Προσφέρει έκθεση σε ορισμένες από τις πιο δυνατές εταιρείες του πλανήτη (βλέπε κολοσσούς όπως η Apple, η Amazon και η Tesla).
  • Η επένδυση σε ένα ETF του δείκτη S&P 500 απλοποιεί την επενδυτική διαδικασία, καθώς εξαλείφει την ανάγκη για περίπλοκη ανάλυση μετοχών.
  • Τα συγκεκριμένα ETFs παρουσιάζουν πολύ υψηλή ρευστότητα, άρα και πολύ μικρά περιθώρια σε bid-ask spreads (πάντα θα βρείς πωλητή για να πουλήσεις).
  • Ιστορικά, ο S&P 500 έχει προσφέρει αυξανόμενες αποδόσεις σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

👎 Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

  • Το γεγονός ότι ο S&P500 προσφέρε θετικές αποδόσεις όλα αυτά τα χρόνια, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εγγύηση ότι θα συνεχίσει να τις προσφέρει και στο μέλλον.
  • Οι 10 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του δείκτη, ευθύνονται για το 1/3 της συνολικής του κεφαλαιοποίησης. Αυτό σημαίνει πώς η διασπορά ρίσκου έχει μειωθεί καθώς αυτές έχουν σημαντικά υψηλότερη βαρύτητα στην πορεία του – αυτό λύνεται με το equal weight ETF XDEE.
  • Αν και δραστηριοποιούνται σε όλο τον πλανήτη, ο δείκτης περιλαμβάνει μόνο αμερικανικές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χάσεις ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές.

↑ Πίσω στην αρχή

Ποιες εταιρείες περιλαμβάνει ο S&P500;

Αυτή τη στιγμή (Μάιος 2024), ο δείκτης περιλαμβάνει 503 αμερικάνικες εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στις Η.Π.Α. – συνολική κεφαλαιοποίηση τα $43,4 τρις.

Οι τομείς με την υψηλότερη συμμετοχή είναι η τεχνολογία (29.2%), ο χρηματοπιστωτικός (13.1%) και ο υγειονομικός (12.3%).

S&P 500 Κατανομή (Source: S&P Fact Sheet)
S&P 500 Κατανομή (Source: S&P Fact Sheet)

Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες μετοχές που περιλαμβάνει ο S&P500;

Οι 10 κορυφαίες μετοχές είναι η Microsoft (MSFT), η Apple (AAPL), η Nvidia (NVDA), η Amazon (AMZN), η Alphabet A (GOOGL), η Meta (META), η Alphabet C (GOOG), η Berkshire Hathaway B (BRK.B), η Eli Lilly (LLY) και η Broadcom (AVGO).

Πως επιλέγονται οι εταιρείες του S&P500;

Ο δείκτης ανανεώνει τις συμμετέχουσες εταιρείες κάθε 3 μήνες ώστε να συμβαδίζει με τους ρυθμούς και τις εξελίξεις της αγοράς. Για να μπορεί μία εταιρεία να είναι υποψήφια για εισαγωγή στον S&P500 θα πρέπει να πληρεί προϋποθέσεις όπως: 

  1. κεφαλαιοποίηση > $18 δις
  2. > 50% των μετοχών διαθέσιμες προς το κοινό
  3. θετικά κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο και θετικό άθροισμα κερδών στο τελευταίο έτος

Όπως καταλαβαίνεις, το να παίζεις στο champions league του χρηματιστηρίου δεν είναι εύκολη δουλειά.

Μοιράζει ο S&P500 μέρισμα;

Ναι! Ο δείκτης περιλαμβάνει 500 εταιρείες κάτω από την ομπρέλα του οπότε, επόμενο είναι, κάποιες από αυτές να μοιράζουν και μέρισμα.

Τι είναι τα μερίσματα; Αποτελούν πληρωμές μετρητών από εταιρείες προς τους μετόχους, προερχόμενα συνήθως από τα κέρδη τους. Δες το σαν ένα έμπρακτο “ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη”.

S&P500 μέρισμα
S&P500 μέρισμα – Source: GuruFocus

Τι μέρισμα δίνει; Η μερισματική απόδοση άγγιξε το ανώτατο υψηλό του 4% πριν την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, για να κυμανθεί γύρω στο 2%, κατά μέσο όρο, τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, το dividend yield κυμαίνεται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, περίπου στο 1.30%.

Όπως είναι λογικό, κάθε εταιρεία μοιράζει μέρισμα στην συχνότητα αλλά και στην ένταση που επιθυμεί η ίδια. Ο τρόπος διαχείρισης τους εξαρτάται από τη μερισματική στρατηγική που ακολουθεί το ETF.

Ένα accumulating ή capitalizing ETF επιλέγει να συγκεντρώσει τα μερίσματα και να τα επανεπενδύσει αυτομάτως αγοράζοντας ακόμα περισσότερες μετοχές. Αντιθέτως, ένα distributing ETF τα εισπράτει και τα διανέμει πίσω στους επενδυτές με τη μορφή μετρητών σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως ανά τρίμηνο.

Εάν στόχος σου είναι η αύξηση της χρηματοροής, τότε τα distributing ETFs θα σε ανταμείψουν καταθέτοντας τα μερίσματα με μορφή μετρητών κάθε τρίμηνο στον επενδυτικό σου λογαριασμό.

↑ Πίσω στην αρχή

Ποιες είναι οι καλύτερες πλατφόρμες για αγορά S&P500;

Η καλύτερη πλατφόρμα είναι εκείνη που εξυπηρετεί τις δικές σου ανάγκες και ταιριάζει με το μοναδικό επενδυτικό σου προφίλ. Σε γενικές γραμμές, πριν επιλέξεις πλατφόρμα κοίταξε τα εξής:

  1. Ασφάλεια: Ποιος την εποπτεύει; Έχει τραπεζική άδεια; Πόσα χρόνια λειτουργεί; Τι εγγυήσεις προσφέρει; Δημοσιεύει τα οικονομικά της στοιχεία; Διαπραγματεύεται σε κάποιο χρηματιστήριο;
  2. Χρεώσεις και τέλη: Τι προμήθεια κρατάει ανά συναλλαγή; Ποιες είναι οι χρεώσεις της; Υπάρχει τέλος αδράνειας, ανάληψης χρημάτων ή θεματοφυλακής;
  3. Διαθέσιμα προϊόντα: Τι επενδυτικά προϊόντα προσφέρει; Πόσα ETFs έχει διαθέσιμα; Παρέχει πρόσβαση στα ETFs που θέλεις να αγοράσεις; Πώς διαχειρίζεται το θέμα των PRIIPS;
  4. Ευκολία χρήσης: Πόσο εύκολα μπορείς να πλοηγηθείς; Είναι πολύπλοκη; Προσφέρει web app και mobile app; Σου δίνει τη δυνατότητα για ένα δοκιμαστικό (demo) λογαριασμό;

🙋🏻‍♂️ Οι δύο πλατφόρμες που χρησιμοποιώ εγώ για επενδύσεις αυτή τη στιγμή είναι η Saxo Bank και η DEGIRO. Ως back-up, χρησιμοποιώ την Trading212 (🎁 bonus δωρεάν μετοχής έως €100)

Χρηματιστηριακές πλατφόρμες για ETFs

Αγορά μετοχών στην SaxoBank
Αγορά μετοχών στην DEGIRO
Αγορά μετοχών στην Trading212
Αγορά μετοχών στην etORO

Πλατφόρμα

Saxo Bank

DEGIRO

Trading212

eToro

Χρηματιστήρια

50+

29

17

14

ETFs

7.000

5.900

1.800

520

Ίδρυση

1992

2008

2004

2007

Τραπεζική άδεια

Επίβλεψη

 Δανία (DFSA)

 Γερμανία (BaFin)

 Κύπρο (CySec)

 Κύπρο (CySec)

Εγγύηση καταθέσεων

έως €100.000

έως €100.000

Εγγύηση επενδύσεων

έως €20.000 (100%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

έως €20.000 (90%)

Οδηγοί

 Bonus

Κέρδισε €250 έκπτωση στις προμήθειες σου!

Κέρδισε πίστωση €100 σε τέλη συναλλαγών

Κέρδισε μια μετοχή έως €100, εντελώς δωρεάν

*Το 51% των CFD Traders χάνει χρήματα

 Ψάχνεις μία εφαρμογή για να παρακολουθείς το χαρτοφυλάκιο σου;

Δοκίμασε το GetQuin δωρεάν →

💡 Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα, ρίξε μια ματιά στην αναλυτική σύγκριση που έχω κάνει (σημείο ανά σημείο) ανάμεσα σε 4 χρηματιστηριακές πλατφόρμες

Ποιες είναι το καλύτερο ETF του S&P500 για έναν αρχάριο;

Από τα 4 ETFs που αναφέραμε , δεν υπάρχει “το καλύτερο” – υπάρχει μόνο αυτό που ταιριάζει με το επενδυτικό σου προφίλ.

Εάν αναζητάς μια κλασική επιλογή (με την χαμηλότερη προμήθεια) τότε το XDPU είναι μάλλον για εσένα, εάν επιθυμείς να μειώσεις το ρίσκο (άρα και την απόδοση) τότε ρίξε μια ματιά στο equal weight XDEE, εάν θέλεις να εισπράτεις τα μερίσματα με τη μορφή μετρητών τότε το VUSA ενώ αν θέλεις να αναλάβεις επιπλέον ρίσκο για “υψηλότερες” αποδόσεις το XS2L θα σου δώσει τη μόχλευση που επιθυμείς.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς φορολογείται ο S&P500;

Εάν το ETF που επιλέξεις εμπίπτει στην κατηγορία των UCITS, τότε εξαιρείται από οποιαδήποτε φορολογία υπεραξίας αλλά και μερισμάτων. Θα πρέπει να τα δηλώσεις κανονικά στην φορολογική σου δήλωση αλλά δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις φόρο.

✨ Και τα 4 ETFs που αναλύσαμε σήμερα είναι UCITS και εξαιρούνται από φορολογία.

Τι είναι τα ETFs;

Ένα ETF αποτελεί ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί σε κάποιο χρηματιστήριο (όπως οι μετοχές). Στόχος είναι να “προσομοιώσουν” δείκτες του χρηματιστηρίου επενδύοντας αυτόματα σε όλα τα υποκείμενα προϊόντα που αυτοί εμπεριέχουν (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κτλ.)

Έχουν γίνει η αγαπημένη επιλογή για τους περισσότερους καθημερινούς επενδυτές διότι προσφέρουν υψηλή διαφοροποίησηδεν απαιτούν ενεργή διαχείριση, το κόστος τους είναι εξαιρετικά χαμηλό ενώ τις περισσότερες φορές τυγχάνουν ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης (UCITS).

💡 Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα, ρίξε μια ματιά στον οδηγό περί ETFs που έχω δημιουργήσει ➜

↑ Πίσω στην αρχή

Περισσότερο υλικό για ETFs

Εάν σου άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με τα ETFs στα παρακάτω άρθρα:

.

Risk Disclaimer:
Δεν είμαι επενδυτικός σύμβουλος και τα παραπάνω αποτελούν γραπτή εξιστόρηση των προσωπικών μου εμπειριών. Δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, προτροπή για επένδυση.
Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε επένδυση κάνε την δική σου έρευνα και θυμήσου:
Κάθε επένδυση εμπεριέχει ρίσκο, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο θέλει να βγάλει χρήματα από εσένα.
Επένδυσε μόνο χρήματα που είσαι οκ να χάσεις.

Affiliate Disclaimer:
Το άρθρο περιέχει affiliate links τα οποία βοηθούν το MoneyMinority.

Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment